View Full Version : Pricaonica

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

izec17@htnet-dsl
09-05-07, 13:56
Gospodo mislim da nikome nije drago sta se ovo dogodilo sa pisanjem te novinarke na takav nacin rusiti neku dionicu.
Imamo veci problem poslije ovoga kako ce strani ulagaci kupovati dionice u Cg, normalno je da mogu srusiti svaku dionicu kako ih je volja.
Budite sigurni da i oni prate forume i novine mislim da ce na zalost zaobilaziti ovo trziste dok je ovako dozvoljeno pisati.
Svi tezimo ulasku u EU,ako je ovo jedan od nacina onda ce mo svi skupa u p.... m.......

Nabuko
09-05-07, 14:02
Ma covjek procita info i sam odluci po info-u. Sad je poplava prodajnih naloga ali sto je tu je. Stvar ide izgleda ka realnosti. Vijest nije izgleda netacna ali je samo senzacionalisticki napisana i koliko cujem vec je objavljivana u drugim novinama ali je niko nije konstatovao.

Pera Detlic
09-05-07, 14:08
Mogu se srusiti one hartije (ajde da ne kazem losije hartije)u kojima je puno zeceva i gradjana,u LUBA je previse gradjana i zato je nemam odavno.
To ne znaci da ne treba imati ove hartije nego,treba veci dio portfolia imati u onim sigurnijim.Koja je za koga sigurna to je relativno. Steta sto je zakljucana tema koja je najsigurnija hartija,cisto da vidimo sta ko misli,ne vidim sta je tu lose.
Volio bih da vidim kako novinari ruse Kap(oko 30) ili Solanu (oko50) uzimajuci u obzir ove skorasnje cijene.To mi ne bi smetalo.Pa da se nakupujem.

Klađo
09-05-07, 14:43
Ma covjek procita info i sam odluci po info-u. Sad je poplava prodajnih naloga ali sto je tu je. Stvar ide izgleda ka realnosti. Vijest nije izgleda netacna ali je samo senzacionalisticki napisana i koliko cujem vec je objavljivana u drugim novinama ali je niko nije konstatovao.

Nemam akcije LUBA, da ne bi bilo zabune.

Dobre strane LUBA su 100 puta vece od problema koji su izneseni u jucerasnjim "Vijestima".

Franko 05
09-05-07, 14:46
Definitivno :tears:

joshua
10-05-07, 01:19
kad pocinju sa radom fondovi koji su najavljivani?

nb-campari
10-05-07, 10:10
kad pocinju sa radom fondovi koji su najavljivani?

kad se napravi snizenje robi cini mi se

greenergy
10-05-07, 13:10
Sve mi je bilo sumljivo onog dana kada su saopstili da bezra nece raditi citavu nedjelju, pa onda najave istorijskog boom-a ... mozda sve ovo nema logike ali ja vidim tako ...

CIKO
10-05-07, 13:42
iskreno ja sam uvjek opusten sto se toga tice al ovo me bas nesto plasi, i to prilicno imam osjecaj da ce sve da popada isto kao sto je poraslo mada sta znam vise mi ne epcg nije sigurna...........

codex
10-05-07, 13:58
SKOLA se placa vijevatno skupo:mad:
da sam znao i ja bi prodao na vreme ali nisam :mad:
tako da mi novac lezi zarobljen .Mada sam morao nesto da prodam ali sto cemo bice bolje i naravno nece moci bez :guitar:

dxyz
10-05-07, 14:00
Ko nece da reskira novac u banku pa na 5-6% p.a.

codex
10-05-07, 14:14
ja pokusavam da rizik smanjim na minimu ako je moguce

dxyz
10-05-07, 14:17
ja pokusavam da rizik smanjim na minimu ako je moguce

E pa onda u 1. banku, 2. fondove, 3. akcije velikih sistema

codex
10-05-07, 14:22
Hvala na savijetu
Ja imam svoj portofoli skojim sam jako zadovoljan .

T.N.T.
10-05-07, 19:08
Sve akcije bile usidrene u LUCI pa sve potonu u paketu...

minolovac
10-05-07, 20:14
Evo stabilizirala se situacija na bg burzi, inače situacija u srbiji je jedini i isključivi razlog ovog pada cijena dionica ova dva dana, mislim da će sutra doći do smirivanja situacije, sa eventualno još malo padanja cijena dionica!
Rok za formiranje vlade u srbiji je do 14.5. i srećom po nas sve dioničare radikali izgleda neće formirati vladu niti podržati eventualno neku manjinsku vladu.
Neće niti biti proglašenja izvanrednog stanja, što bi bilo pogubno za cijene dionica.
Ostale su dvije opcije - formiranje demokratske vlade (koja uključuje smjenu ovog radikala predsjednika skupštine) koja nam nosi smirenje i novi uzlet cijena dionica odmah ili novi izbori koja će nam donijeti malo manje novaca neko vrijeme, ali isto tako neće biti pogubna za nas..
[B][U]Zato nema razloga za paniku, nemojte sada ništa rasprodavati, nego uzmite par apaurina, mali predah i pogledajte malo vijesti iz srbije...

greenergy
10-05-07, 20:30
... samo sto vlada nece biti formirana, na zalost ... barem ja ne vidim takav razvoj situacije. Po meni ce proci malo vise vremena dok se Srbija ne povrati u poziciju u koju je bila prije novoga predsjednika skupstine. Sami podatak da je investicija od 300 mil eura za gradnju fabrike bioetanola u Zrenjaninu odlozena govori sve ...

Klađo
10-05-07, 21:12
Evo stabilizirala se situacija na bg burzi, inače situacija u srbiji je jedini i isključivi razlog ovog pada cijena dionica ova dva dana, ...

Moze li neko da mi objasni kako, pad na BG berzi i politicka situacija u Srbiji, moze da ima konkretne veze sa CG berzom?
Koliko znam, politicka situacija u CG je potpuno stabilna.

Po meni glavni uzrok pada cijena u CG je LUBA, panika sa LUBA prenosi se i na druge hartije.

minolovac
10-05-07, 21:22
Moze li neko da mi objasni kako, pad na BG berzi i politicka situacija u Srbiji, moze da ima konkretne veze sa CG berzom?
Koliko znam, politicka situacija u CG je potpuno stabilna.

Po meni glavni uzrok pada cijena u CG je LUBA, panika sa LUBA prenosi se i na druge hartije.

Pa klađo mjesto gdje nema stabilne političke situacije, a srbija to trenutno jest ako su na vlasti radikali, uz neriješeno pitanje kosova, i njihov upitan stav prema europi i regiji čini tu regiju nestabilnom za ulaganje iz vani, a niti jedna burza u regiji ne može ostvariti velike skokove i rastove bez velikih investicija izvani!
Evo pogledaj kad su pojedine dionice najviše narasle, vidićeš da je to povezano sa ulaganjima nekih velikih investitora odnosno jakih firmi iz eu!
Luba je ovdje van priče, odnosno poklopilo joj se da je uz ovo i objavljena vijest o vrlo lošom njenom poslovanju, te je dodatno potonula vrijednost njene dionice!

minolovac
11-05-07, 12:58
Dogovor DS-DSS-G17 plus o vladi
11. maj 2007. | 07:59 -> 12:04 | Izvor: B92
Beograd -- Boris Tadić i Vojislav Koštunica sastali se sinoć oko 21.30 i postigli kompromisno rešenje o formiranju vlade demokratskog bloka.
...
Kako saznaje B92, predsednik Srbije Boris Tadić biće predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, koji koordiniše sve službe bezbednosti. Agencijom BIA rukovodiće nestranačka ličnost, Dragan Jočić iz DSS-a će ostati ministar policije, a Ministarstvo odbrane i agencija VBA će pripasti Demokratskoj stranci. U toku je završni sastanak trojice lidera, saznaje B92.

Kako saznaje B92, dva lidera postigla su sporazum u roku od dva sata, kada im se priključio i lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Nakon toga su tri lidera sve do 4 ujutro usaglašavala još neke detalje oko sastava buduće vlade. Postignut je dogovor da se izabere i novi predsednik Skupštine.

Vojislav Koštunica je jutros oko 10 sati u Skupštini sa Tomislavom Nikolićem razgovarao o sazivanju sednice srpskog parlamenta.
...
Dakle situacija u srbiji se smiruje, slijedi nastavak ulaganja stranih investitora, procijenite sami što to znači za cijene dionica!

Bafford
14-05-07, 13:38
Ljudi mozete li mi pojasniti ovaj polucasovni izvjestaj, sta mi govore prve tri cifre: jel prva cijena u tom trenutku ili prosjecna od otvaranja do tog trenutka? Isto je i za procenat. A treca cifra jel ukupan promet od otvaranja do tog trenutka?

Pera Detlic
14-05-07, 13:41
Ljudi mozete li mi pojasniti ovaj polucasovni izvjestaj, sta mi govore prve tri cifre: jel prva cijena u tom trenutku ili prosjecna od otvaranja do tog trenutka? Isto je i za procenat. A treca cifra jel ukupan promet od otvaranja do tog trenutka?

Prve dvije se odnose na poslednju transakciju.Pa budi oprezan.Trece jeste ukupan promet od otvaranja to trenutka izvjestaja.

Bafford
14-05-07, 13:44
nekoliko puta sam primijetio da je kasniji izvjestaj imao manji promet od ranijeg. to me nekoliko puta zbunilo. hvala ti bez obzira na ovo O Boze ;)

LooDuck
14-05-07, 13:55
loo mozes li mi dati k/p za AD MJESOVITO HERCEG NOVI????
ako imas naravno
hvala

Mjesovito ad se kotira na B listi Montenegroberze...

CIKO
14-05-07, 14:02
Mjesovito ad se kotira na B listi Montenegroberze...

sad sam i ja dosadan,al mozes li mi pojasniti znacenje b liste?????

belex
14-05-07, 14:14
Svaka berza pored vanberzanskog trzista (koje je kod nas uglavnom postojece) ima i svoje zvanicno!
A listing
B listing
Da bi se odredjena akcija nasla na tim listama ona mora da zadovolji od strane berze postojece uslove!
Kao sto su visina kapitala tj. trz. kapitalizacija, broj dana kojima se njome trgovalo tj da li je likvidna
Recimo u Beogradu da bi bio listiran na A listingu ( a to znaci ugled tj. da se radi o dobroj kompaniji a sve to ima svoje prednosti) moras da ispunis neke uslove kao sto su:
-minimalan iznos ukupnog kapitala i to 10 mil EUR
-minimalno vreme poslovanja 3 god
- izvrsena revizija sa pozitivnim misljenjem bez rezerve
- da izdavalac nije u postupku sanacije, stecaja ili likvidacije
Tako je to kod nas postao tigr ...a kod vas plap........

Sad naravno da bi pistupio B listi uslovi su manje stroziji i to u pogledu kapitala:
-min kapital 4 mil EUR
-min poslovanje 3 god
-revizija, pozitivna
-da nije u postupku stecaja....

Marija10
14-05-07, 14:22
Dogovor DS-DSS-G17 plus o vladi
11. maj 2007. | 07:59 -> 12:04 | Izvor: B92
Beograd -- Boris Tadić i Vojislav Koštunica sastali se sinoć oko 21.30 i postigli kompromisno rešenje o formiranju vlade demokratskog bloka.
...
Kako saznaje B92, predsednik Srbije Boris Tadić biće predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, koji koordiniše sve službe bezbednosti. Agencijom BIA rukovodiće nestranačka ličnost, Dragan Jočić iz DSS-a će ostati ministar policije, a Ministarstvo odbrane i agencija VBA će pripasti Demokratskoj stranci. U toku je završni sastanak trojice lidera, saznaje B92.

Kako saznaje B92, dva lidera postigla su sporazum u roku od dva sata, kada im se priključio i lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Nakon toga su tri lidera sve do 4 ujutro usaglašavala još neke detalje oko sastava buduće vlade. Postignut je dogovor da se izabere i novi predsednik Skupštine.

Vojislav Koštunica je jutros oko 10 sati u Skupštini sa Tomislavom Nikolićem razgovarao o sazivanju sednice srpskog parlamenta.
...
Dakle situacija u srbiji se smiruje, slijedi nastavak ulaganja stranih investitora, procijenite sami što to znači za cijene dionica!

Pitanje je samo koliko ce ta vlada biti efikasna. Nikolic je najjači i po postocima i po podrsci u narodu, a stanje na Kosovu samo mu ide u prilog da dobije i preko 50%, i sam formira vladu. A nisam optimist ni po pitanja stabilnosti u regiji. Ako se unatoč protivljenju Rusije Kosovo prizna kao nezavisna drzava, onda se narusilo načelo o nepromjenjivosti granica u ex Jugoslaviji, te Srbi imaju puno pravo postaviti pitanje otcjepljena Republike Srpske iz ionako krhe BiH?

Kako ce se to odraziti na cijene dionica?

belex
14-05-07, 14:27
Pitanje je samo koliko ce ta vlada biti efikasna. Nikolic je najjači i po postocima i po podrsci u narodu, a stanje na Kosovu samo mu ide u prilog da dobije i preko 50%, i sam formira vladu. A nisam optimist ni po pitanja stabilnosti u regiji. Ako se unatoč protivljenju Rusije Kosovo prizna kao nezavisna drzava, onda se narusilo načelo o nepromjenjivosti granica u ex Jugoslaviji, te Srbi imaju puno pravo postaviti pitanje otcjepljena Republike Srpske iz ionako krhe BiH?

Kako ce se to odraziti na cijene dionica?
O Marija Marija ko za tebe navija!
Ma Marija oni naredne tri godine nece sigurno participirati u vlasti.
Cula si M.Polta :''sa ili bez Ruskog veta Kosovo ce biti nezavisno''
Nezav. Kosova ce biti poslednja epizoda raspada Srbije, kad finansijski ojacamo bice para za novi rat u iducem veku!

Marija10
14-05-07, 14:51
O Marija Marija ko za tebe navija!
Ma Marija oni naredne tri godine nece sigurno participirati u vlasti.
Cula si M.Polta :''sa ili bez Ruskog veta Kosovo ce biti nezavisno''
Nezav. Kosova ce biti poslednja epizoda raspada Srbije, kad finansijski ojacamo bice para za novi rat u iducem veku!

Ne odgovaras mi na pitanje? Nezavisnost Kosova je mjenjanje granica na podrucju ex YU... Srbi imaju potpuno pravo postaviti pitanje Republike Srpske i njenog odvajanja, ako im je Kosovo oteto (a je, jer je Kosovo Srbija, i ja sam za njegovo neodvajanje)

Raspad Srbije? Sandzak, Juzno pomoravlje (Pirot, Dmitrovgrad, Bosilevgrad) nastanjeno dobrim dijelom Bugarima, Bujanovac, Presevo, pa i Vojvodina? Da li ce nakon Kosova u tim dijelovima nekome sinuti "ako je moglo Kosovo, zasto ne bi i mi?"

A ovo za novi rat, na zalost nisi u krivu. Dok je u Europi trenutno tzv idila zvana Europska unija, rata ovdje nece biti. Raspadom Europske unije, koji je neminovan, novi rat je po mojim procjenama vrlo blizu ovih prostora. Samo je pitanje vremena.

A gdje su u svemu tome dionice?

zoxy
14-05-07, 14:55
Marija, u tom slucaju su nigdje, ali mislim da polazis od loshih pretpostavki da toga scenarija nece biti sigurno.

Firular
14-05-07, 15:02
A gdje su u svemu tome dionice?

Zaboravila si u analizu uključit i situaciju u svijetu, naftnu krizu i povezanu američku okupaciju iraka, nuklearnu bombu Koreje, Iran, teroriste,........

Ako ćemo tako gledat, najbolje se okanit dionica, krenut gradit bunker i počet polako stvarat zalihe konzervi s dugim rokom trajanja ;)

Marija10
14-05-07, 15:03
Marija, u tom slucaju su nigdje, ali mislim da polazis od loshih pretpostavki da toga scenarija nece biti sigurno.

Koje su to lose pretpostavke?

Raspad EU?

Oko cega su se te drzave dogovorile? Gdje je europski ustav? Odbijen u Nizozemskoj i Francuskoj? I sve se to dogadja dok jos Turska nije noi primirisala EU? A sto ce biti kad udje Turska? Austrija je vec najavila da ce u tom slucaju izaci? Mislis da ce drugi gledati?

Englezi se stalno distanciraju od te tvorevine. Do kada ista moze trajati? Sto mislis da samo drzave ex YU imaju svoje teritorijalne sporove (Sarengradska Ada, Piranski zaljev, Prevlaka, Sveta Gera, Prohor Pčinjski). Nema clanice EU-a koja nema spor oko granice s nekom susjednom drzavom? Ja mozda jesam pesimistična, ali povijest me uči tako. Europa je ujedinjena sada, ali nikakve, ama bas nikakve garancije nema da ce tako biti i za 30, e40 ili 50 godina.

A kad se paznja svijeta usmjeri na sukobe unutar Europe, vacina nas je svjedok da je na ovom podrucju lako izazvati rat. Pa u samoj Bosni, rat bi vjerojatno izbio da se strane snage povuku iz te drzave. Drzava u kojoj se dva entiteta ne mogu dogovoriti ni oko čega? Hajde...

zoxy
14-05-07, 18:00
Koje su to lose pretpostavke?

Raspad EU?

Oko cega su se te drzave dogovorile? Gdje je europski ustav? Odbijen u Nizozemskoj i Francuskoj? I sve se to dogadja dok jos Turska nije noi primirisala EU? A sto ce biti kad udje Turska? Austrija je vec najavila da ce u tom slucaju izaci? Mislis da ce drugi gledati?

Englezi se stalno distanciraju od te tvorevine. Do kada ista moze trajati? Sto mislis da samo drzave ex YU imaju svoje teritorijalne sporove (Sarengradska Ada, Piranski zaljev, Prevlaka, Sveta Gera, Prohor Pčinjski). Nema clanice EU-a koja nema spor oko granice s nekom susjednom drzavom? Ja mozda jesam pesimistična, ali povijest me uči tako. Europa je ujedinjena sada, ali nikakve, ama bas nikakve garancije nema da ce tako biti i za 30, e40 ili 50 godina.

A kad se paznja svijeta usmjeri na sukobe unutar Europe, vacina nas je svjedok da je na ovom podrucju lako izazvati rat. Pa u samoj Bosni, rat bi vjerojatno izbio da se strane snage povuku iz te drzave. Drzava u kojoj se dva entiteta ne mogu dogovoriti ni oko čega? Hajde...
To su vec neke priche predvidjene za drugi dio foruma koji se bavi politikom, ukoliko bi to postala realnost a ja mislim da nece i nadam se da nece, onda mozemo o tome prichati ovdje jer bi svakako uticalo na berzu, ne samo kod nas. Do tada...

Kostolany
14-05-07, 20:58
Imam pitanje za belex, dali ima negdje da se nabavi knjiga [B]CIJENE AKCIJA, DUGALIC[B] posto sam je vidio na tvom blogu. Trazio sam je i ranije?

belex
14-05-07, 21:04
U svakoj boljoj knjizari u Bg... Plato, Knez Mihajlova...
Inace knjiga za koju pitas preporucio bih svima! Uostalom kao sto sam i na blogu.

Dot
14-05-07, 22:07
neki ljudi (koji imaji pozamasne sume u akcijama ) tvrde da ce se na cg berzi moci jos nekih godinu zaradjivati u vecim kolicinama , a zatim ce zarade (prmjene) na brezi opasti u ogomnoj mjeri ... sta mislite o tim tvrdnjama..?

minolovac
14-05-07, 22:43
evo za loo-a, a i sve ostale, ticker na sajtu nex berze, je srednja dnevna cijena tako da je onaj u 14.00 srednja dnevna cijena dionice (po kojoj možete računat vrijednost vašeg potrfilija!)

vis
14-05-07, 23:20
@dot,

pa, preciznije receno, dok se ne zavrsi proces privatizacije
vecih preduzeca... kruna svega bi trebalo da bude prodaja Luke Bar, posle
toga nista vise nece biti kao prije... odnosno berza ce sve vise liciti na one na Zapadu, naravno pod uslovom da CG postane pravna drzava i oslobodi se vladavine par krimi-milionera koji vazda mogu izazivati vjestacke skokove i padove...

zoxy
15-05-07, 00:29
Ne treba vezivati bash sve za privatizaciju, zivot ce se nastaviti i posle nje, zemlja ce ici ka EU, nadamo se razvijati se sa sve dobrim firmama, nove firme...i da ne nabrajam dalje, bice jos prilike za zaradu na berzi, mozda ne u ovom obimu i ne sa ovolikim obimom akcija, ali svakako hoce.

T.N.T.
15-05-07, 00:31
Dok je stranih investitora, rast ce i akcije, kad njih ne bude cjene ce da padnu na kupovnu moc onih koji su zainteresovani da ulazu. U sustini odredjena stvar vrijedi samo onoliko koliko je neko spreman da plati a ne onoliko koliko je novca utroseno u to ili koliko ta stvar moze da donese dobiti. Pitanje je koliko sve ovo kod nas stvarno vrijedi? Ja mislim da nije nerealno ocekivati da ov sve jos dosta raste. Podsjecam da mi u Crnoj Gori jos uvjek nemamo ni jedan hiper market a npr. u Sloveniji ili negdje u EU svaka selo ima hiper market (ovo napominjem cisto kao orjentaciju radi poredjenja na kom je nivou nasa privreda u odnosu na okruzenje) a da ne pominjem Mc Donalds (koji ja ni nebi volio da vidim ovdje) i druge.

Sandokan
15-05-07, 00:40
naravno da ne treba sve vezivati za privatizaciju.

Nakon zavrsetka privatizacije, realno je ocekivati valorizaciju sadasnjih ocekivanja, a kroz integraciju Crne Gore, trziste ce se prosiriti. Pojavljivace se nove kompanije, dokapitalizovati postojece, ... I dalje ce biti stabilnih akcija "blue chip"-ova sa stabilnim prinosom (dividendom) i onih sa potencijalom, tzv. "junk" akcija koje pruzaju mogucnost iznadprosjecne zarade. Istina je da ce manje biti lutanja u cijeni, istina je da ce vjerovatno biti manje ucesnika, istina je da nece biti lako odabrati akcije za kupovinu, ali je prirodno da ce pametnim investiranjem uvijek biti moguce doci do profita veceg od npr. kamate na stednju.

vis
15-05-07, 00:58
@Sandokan,

slazem se. pa svuda u svijetu ljudi ulazu u akcije da bi zaradili,
ali ja sam govorio o tome do kada ce potrajati ovoliki skokovi,,,
ako ce na duze staze, onda bi mi privukli sve moguce ulagace ovog svijeta...

Kostolany
15-05-07, 12:50
Dok je stranih investitora, rast ce i akcije, kad njih ne bude cjene ce da padnu na kupovnu moc onih koji su zainteresovani da ulazu. U sustini odredjena stvar vrijedi samo onoliko koliko je neko spreman da plati a ne onoliko koliko je novca utroseno u to ili koliko ta stvar moze da donese dobiti. Pitanje je koliko sve ovo kod nas stvarno vrijedi? Ja mislim da nije nerealno ocekivati da ov sve jos dosta raste. Podsjecam da mi u Crnoj Gori jos uvjek nemamo ni jedan hiper market a npr. u Sloveniji ili negdje u EU svaka selo ima hiper market (ovo napominjem cisto kao orjentaciju radi poredjenja na kom je nivou nasa privreda u odnosu na okruzenje) a da ne pominjem Mc Donalds (koji ja ni nebi volio da vidim ovdje) i druge.

A kad se ne ulaze u privredu,novac se sliva gdje drugo osim na berzu. Zato je jednim dijelom ovakva ludnica. Moje skromno misljenje

belex
15-05-07, 18:26
Misel u poseti Beogradskoj berzi! Pogledajte (http://berza.blog381.com/)
Naravno, tu su i fotke...

vuk
15-05-07, 22:55
Misel u poseti Beogradskoj berzi! Pogledajte (http://berza.blog381.com/)
Naravno, tu su i fotke...

Hvala belex na malo BG smeka:thumb_yello:. Neka mi ne bude zamereno, I :throb:BG.

ZARO
15-05-07, 23:22
Ne treba vezivati bash sve za privatizaciju, zivot ce se nastaviti i posle nje, zemlja ce ici ka EU, nadamo se razvijati se sa sve dobrim firmama, nove firme...i da ne nabrajam dalje, bice jos prilike za zaradu na berzi, mozda ne u ovom obimu i ne sa ovolikim obimom akcija, ali svakako hoce.
Potpuno se slažem , a i mi ćemo do tada postati
KRUPNI Investitori (ili makar srednji).

qwerty
16-05-07, 09:40
jel ikad izvjestaj sa vip-a bio kraci?:thumb_down:

belex
16-05-07, 09:46
jel ikad izvjestaj sa vip-a bio kraci?:thumb_down:

Sve u skladu sa onom poznatom:
''Sell in May and go away!''

belex
16-05-07, 09:47
Hvala belex na malo BG smeka:thumb_yello:. Neka mi ne bude zamereno, I :throb:BG.

:xmas143:

qwerty
16-05-07, 09:52

e kad ih nisam do sad prodao... mada se razmisljam, moram da priznam :unsure:

mediteraneo
16-05-07, 14:46
Kosovo bi moglo biti novo trziste posle nezavisnosti.

Marija10
16-05-07, 16:36
Kosovo bi moglo biti novo trziste posle nezavisnosti.

Pa u sto ce se tamo isplatiti ulagati, rudnike, elektroprivredu? Funkcionira li tamo bilo sto osim crnog trzista?

robi14
16-05-07, 18:43
Meni je vrlo interesantno, kako se sve u CG prodaje...
Zanimljivo mi je to šta se radi sa primorjem. Obišao sam dosta mediterana i čak malo svijeta, a takav potencijal i ljepote, kao što ima CG nisam vidio svugdje.
Umjesto, da se stavi u red, firma ili zemljište se proda skupo strancima... i niko se ne pita, šta če biti onda, kad stranci sve pokupuju i naprave ono što najbolje znaju (super luksuzna odmarališta). Kamo čemo tada dolaziti na odmor ljudi sa "malo" para, jer oni koji to kupuju ne rade to za nas, nego za sebi jednake.

Onda RUPV termoelektrana Pljevlja... Rudnik se prodaje za sitne pare, dok opet stranci (najvjerovatnije Rusi) kupuju, da bi onda kupili i elektranu, rudnike boksita i na kraju KAP, da bi sami radili aluminij. Kakvog je god kvaliteta ugljen i boksit ipak nekome nešto vrijedi i vidi šansu, da iz toga nešto izvuče, a zašto to ne bi mogla biti CG?!?

I ima još dosta takvih situacija, pa da jih ne nabrojavam...

Lijepo je zaraditi dosta love, ali je po mome još ljepše zaraditi i održati firmu u svojim rukama, pa je, ako treba kasnije prodati po mnogo višoj cijeni, kad se stvori ime i prpoznatljivost u regijonu i EU.

Klađo
16-05-07, 18:57

To ne vazi za Crnu Goru, u CG ulazi ljeti 300 miliona eura ili vise, od turizma, mnogi ce iamti viskove novca, a svi znamo koliko Crnogorci zanju sto je berza, koliko su upoznati sa njom, i koliko vole da trguju na berzi. Pa vidjite, hoce li visak para ulagati na berzu! Sjecamo se, prosle godine glavna berzanska groznica je bila upravo krajem avgusta.

Pera Detlic
16-05-07, 23:42
To ne vazi za Crnu Goru, u CG ulazi ljeti 300 miliona eura ili vise, od turizma, mnogi ce iamti viskove novca, a svi znamo koliko Crnogorci zanju sto je berza, koliko su upoznati sa njom, i koliko vole da trguju na berzi. Pa vidjite, hoce li visak para ulagati na berzu! Sjecamo se, prosle godine glavna berzanska groznica je bila upravo krajem avgusta.

E ova ti je dobra!
Nego ako nijeste primijetili :whistling2: danas se oslobodilo oko 5mil.Pa sta mislite na koju hartiju ce gospoda iz rudnika sad da udare?
A tek kad im stigne i konjica Rado Arsic i Veskobar. Neke hartije su sigurno vec tipovane,samo jos da izvuku lovu iz RUPV po najvisim cijenama i ulete u njih po najnizim.

izec17@htnet-dsl
17-05-07, 14:09
Zanima me u Srbiji koji je forum,ako netko zna molio bih da ga napise
Hvala

zoxy
17-05-07, 17:33
Zanima me u Srbiji koji je forum,ako netko zna molio bih da ga napise
Hvala
http://www.economy.co.yu/diskusije/index.php

zico
18-05-07, 01:13
Kako doci do plana privatizacije (ako postoji) za 2007 godinu?
Konkretno me zanimaju ONOG, PUTE, DEKO, ...

anakirincic
18-05-07, 01:19
Kako doci do plana privatizacije (ako postoji) za 2007 godinu?
Konkretno me zanimaju ONOG, PUTE, DEKO, ...

Ja sam našla samo do 2006. -dosta toga nije ostvareno pa bi moglo poslužiti
http://www.agencijacg.org/4privatizacija/tenderi/2006/plan_priv_2006.htm

Cruella
18-05-07, 11:00
Jos nije gotov plan za ovu godinu

mediteraneo
18-05-07, 20:30
Pa u sto ce se tamo isplatiti ulagati, rudnike, elektroprivredu? Funkcionira li tamo bilo sto osim crnog trzista?

Za sada nema trzista ali ce ga biti rudnici ,elektroprivreda,telekom.

bagi
18-05-07, 21:22
Za sada nema trzista ali ce ga biti rudnici ,elektroprivreda,telekom.

Do tada ce mo svi posjediti. Evo ni u Albaniji iz tri puta nije prosla masovna vaucerska privatizacija a kad ce tek na Kosovu i Metohiji sam bog zna :thumb_down:

mediteraneo
19-05-07, 14:26
Do tada ce mo svi posjediti. Evo ni u Albaniji iz tri puta nije prosla masovna vaucerska privatizacija a kad ce tek na Kosovu i Metohiji sam bog zna :thumb_down:

Ostaje da se vidi ,do tada :guitar: .

zico
20-05-07, 00:00
Đe mogu naći neki pouzdan info za DEKO?
Da li trenutno radi proizvodnja? Ima li na vidiku privatizacije? ...

Shajo
20-05-07, 00:11
Da li trenutno radi proizvodnja? Ima li na vidiku privatizacije? ...Pouzdanu teško da možeš naći jer ta fabrika ne radi a koliko znam umanjena im je vrijednost.

zico
20-05-07, 00:23
Pouzdanu teško da možeš naći jer ta fabrika ne radi a koliko znam umanjena im je vrijednost.

Šajo, hvala.
:wallbash:

Sandokan
20-05-07, 00:39
Da li trenutno radi proizvodnja? Ima li na vidiku privatizacije? ...

NA zalost, ne mogu te uputiti na neki pouzdan izvor.

Ja sam ovo kupio na osnovu informacija koje sam dobio od prijatelja iz Rozaja, po cijeni po kojoj smatram da vrijedi kupiti. Nekadasnji proizvodni program mi se cini zanimljivim, sirovina (papir) je blizu (Berane), imovina koja je ostala, ... Proizvodnje trenutno valjda nema, bilo je nekih pokusaja, ali za sada bezuspjesnih.

Na kraju krajeva, to je neko, ne tako davno procijenio na EUR 16.5 mil, a trenutna kapitalizacija je EUR 622k. Pa nije to moglo ispariti, valjda!

U svakom slucaju, meni se ne zuri, a cekam da se neko zainteresuje da investira ili bar kupi imovinu.

zico
20-05-07, 00:43

Ja sam ovo kupio na osnovu informacija koje sam dobio od prijatelja iz Rozaja, po cijeni po kojoj smatram da vrijedi kupiti. Nekadasnji proizvodni program mi se cini zanimljivim, sirovina (papir) je blizu (Berane), imovina koja je ostala, ... Proizvodnje trenutno valjda nema, bilo je nekih pokusaja, ali za sada bezuspjesnih.

Na kraju krajeva, to je neko, ne tako davno procijenio na EUR 16.5 mil, a trenutna kapitalizacija je EUR 622k. Pa nije to moglo ispariti, valjda!

U svakom slucaju, meni se ne zuri, a cekam da se neko zainteresuje da investira ili bar kupi imovinu.

Hvala puno. Malo si me ohrabrio ...

Shajo
20-05-07, 00:50

Zadnja procjena mu je 4.647.837,43 nominla 6.8172 br akcija 681.781 br akcionara 504.
Procjena prva je bila 16.492.332,89 nominala20.4517 br akcija806.404 br akcionara 489.

Sandokan
20-05-07, 01:06
Zadnja procjena mu je 4.647.837,43 nominla 6.8172 br akcija 681.781 br akcionara 504.
Procjena prva je bila 16.492.332,89 nominala20.4517 br akcija806.404 br akcionara 489.

Na NEX-u u spisku emitenata, i dalje stoji ta prva procjena.
http://www.nex.cg.yu/nex.html

Sandokan
20-05-07, 01:34
Na NEX-u u spisku emitenata, i dalje stoji ta prva procjena.
http://www.nex.cg.yu/nex.html

... ali svejedno, trenutna trzisna kapitalizacija je jos uvijek 7.5 puta manja i od procjene koju Sajo navodi.

Shajo
20-05-07, 11:11
... ali svejedno, trenutna trzisna kapitalizacija je jos uvijek 7.5 puta manja i od procjene koju Sajo navodi.Nije sporno da mu je manja cijena trenutno nego procjena ja imam spisak preduzeća iz CDA od 27.februara 2007 godine gdje stoji ovaj drugi podatak sa umanjenom vrijednosti mogu skenirati pa ti postaviti ili poslati.

minolovac
22-05-07, 16:23
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=ff75693e-18f6-4bff-9819-9c192ba95458&ref=rss
business.hr - Mađarski analitičari predviđaju što ljeto donosi burzama jugoistočne Europe

minolovac
22-05-07, 16:33
http://www.poslovni.hr/43338.aspx
Poslovni dnevnik - Optimizam na svjetskim burzama, dobri signali iz Europe

tkarabat
22-05-07, 17:06
Zanima me ako neko zna da li se dionice C.G. kupljene preko Hrvatske mogu prodat direktno preko C.G. brokera ili sve opet mora ic preko Hrv.? Hvala!

Berlusconni
22-05-07, 19:50
kakav trend se očekuje sutra s obzirom da su praznici se malo otegli?Mozda je i to jedan od faktora zašto bi očekivali zelenilo!

izec17@htnet-dsl
22-05-07, 20:10
Zanima me ako neko zna da li se dionice C.G. kupljene preko Hrvatske mogu prodat direktno preko C.G. brokera ili sve opet mora ic preko Hrv.? Hvala!

Logicno je preko Hrvatske
Kupovao sam preko HPB ali jos nisam prodavao,dionice su pohranjene kod njih
tako da preko njih sve odradjujes

Warren Buffett
23-05-07, 01:55

Nominalni vlasnik akcija je banka, stoga ona mora i da ih proda.
I opet uzme nezanemarljiv procenat.

minolovac
23-05-07, 11:45
mogli bi i mi malo gore, vrijeme je više...
http://www.poslovni.hr/43490.aspx
Poslovni dnevnik

LooDuck
23-05-07, 22:21
[QUOTE=LooDuck;79690]FABE i PUTE sjutra...

dali se to nesto sprema pa da cekamo sjutra jer sam htio dokupit pute pa neznam jesam li zakasnio

Ne znam, nego na NEX berzu se mozes zakacit do 15.30-16.00 sati max. Nakon toga, prekinu ti konekciju i ja ne mogu da vidim stanje... Zato, nista do sjutra ujutro:toobad:

PS. Neke firme koje mene interesuju ja sacuvam pa ako ih i vi zatrazite ja ih izbacim :twisted:

panter
23-05-07, 22:25
Hvala u svakom slucaju.cekamo do sjutra:whistling2:

irfanrozaje
24-05-07, 13:51
je li moguce da abramovic ulazi u tku za solanu,radi ogromnog zemljista na prelijepoj lokaciji

nikola drugar
24-05-07, 17:56
moze li mi neko reci gdje da informisem o trzisnoj cijeni nekog preduzeca i vlasnistvu imovine n.p.r. ulcinjske rivijere

Homer
24-05-07, 18:20
moze li mi neko reci gdje da informisem o trzisnoj cijeni nekog preduzeca i vlasnistvu imovine n.p.r. ulcinjske rivijere

Tržišna kapitalizacija (cijena) nekog preduzeća: broj akcija (naći ćeš na sajtovima berzi pod eminenti) x cijena akcije

Imovina preduzeća: na sajtu Uprave za nekretnine kada ukucaš broj preduzeće koji takođe postoji pod eminenti, a ponekad i na sjtu samog preduzeća, ako on postoji.

Pošto vidim da nemš pojma o berzi, prije kupovine neke hartije pogledaj i mišljenja ođe na forumu, ali pazi, odluku donosiš sam i na svoju odgovornost.

Vježbaj :weight_lift:

nikola drugar
24-05-07, 18:44
fala homere citao sam malo ali nekih puta tesko provaljujem zargon srecno sa trgovinom

Homer
24-05-07, 19:14
fala homere citao sam malo ali nekih puta tesko provaljujem zargon srecno sa trgovinom

Imaš temu Savjeti za početnike, pitaj, uvjek će ti neko odgovoriti!

LooDuck
24-05-07, 23:55
Zalim, Homere, no sto cu...:wallbash:

Nego mene interesuje jedno - PUTE sjutra ide na kotaciju Montenegroberze, a glavna trgovina se vodi na NEX berzi. Sto ce se desit sjutra - oce li se nalozi sa NEX prebacit na Montenegroberzu ili ce se primjenjivat pravilo 10% max i na NEX berzi?
Inace, sa ZEIN se jos uvijek ponekad trguje na NEX berzi iako se od aprila, cini mi se, kotira na Montenegroberzi...:wacko:

Homer
24-05-07, 23:56
@Loo kod nas su svakakva sranja moguća! ;)

h2o
25-05-07, 11:04
molim jednu informaciju: gdje je moguće naći na internetu financijska izvješća (novija) kompanija koje kotiraju na montenegroberzi
hvala

matrica
25-05-07, 11:09
Greenspan: Kini prijeti slom
Izjave bivšeg čelnika FED-a ovoga su puta najviše uzdrmale razvijena tržišta, u prvom redu američko

GREENSPAN Kineska vlada se slaže s guruom financijskih tržišta
Po svemu sudeći Alan Greenspan se odlično snalazi u ulozi zlogukog proroka. I da stvar bude još gora, umjesto prakse finog balansiranja na žici, koja je nedvojbeno obilježila njegovu eru u središnjoj banci, sada uopće ne bira riječi, sijući paniku gdje god se pojavi. Jer nakon što je velikom broju investitora u vrlo živom sjećanju ostala epizoda s početka ožujka, kada je neočekivano izravna najava recesije u SAD-u kao prilično realnog scenarija za drugu polovicu ove godine isprovocirala silan kaos na svjetskim tržištima kapitala, najnovije su izjave ponovo na tron vratile pesimiste. Makar je, umjesto američkog gospodarstva, tema ovoga puta bila - Kina. Odnosno, pregrijano tržište kapitala, s čim su zapravo svi iole financijski pismeni promatrači itekako upoznati. Uostalom, HSBC je nedavno objavio projekcije u kojima se do kraja godine naprosto priziva nešto intenzivnija korekcija (između 10 i 15 posto). Ali jednako tako ulagačima definitivno nije trebala baš takva, hi-profile proklamacija opasnosti od 'dramatične kontrakcije s kojom se suočavaju kineske dionice'. Koja je, da paradoks bude još i veći, jer Greenspan sada izvaljuje sve ono što nije, uvjetno rečeno, smio dok je bio na čelu FED-a, najviše uznemirila - razvijena tržišta kapitala. U prvom redu Wall Street, odakle se pesimizam u velikim dozama vrlo brzo proširio Europom i Azijom, okončavši višednevnu pozitivnu seriju s burzovnim indeksima duboko na negativnom teritoriju. A paradoks se sastoji u činjenici da su u Kini reakcije na ovotjedni istup Alana Greenspana uglavnom - izostale. Što zapravo i ne bi trebalo čuditi previše, jer prosječni mali investitor, oduševljen spektakularnim stopama prinosa posljednjih mjeseci (ili godina), jednostavno nema pojma tko je Greenspan.

vise na: http://www.poslovni.hr/43740.aspx

belex
25-05-07, 12:44
ova LUCG sta je to? Gde ta Luka?

tatjanaj
25-05-07, 12:45
Lutrija CG

Calathea
25-05-07, 12:46

lutrija cg, nije sve u lukama

hard worker
25-05-07, 12:47

Nije sve sto pocinje sa LU luka....:nono2:

Lutrija Crne Gore....

Inace, imam osjecaj da ce poslije ove stagnacije da nastupi korekcija, pa cije srce izdrzi...

minolovac
25-05-07, 12:49
Nije sve sto pocinje sa LU luka....:nono2:

Lutrija Crne Gore....

Inace, imam osjecaj da ce poslije ove stagnacije da nastupi korekcija, pa cije srce izdrzi...

Ja pak imam osječaj da će poslije ove stagnacije nastupit rast, pa čije srce izdrži:yeahright:

Calathea
25-05-07, 12:51
"Sto god dodje, ja sam mu naredan..." :poster_spam:

Dejan86
25-05-07, 13:29
Veja - vektra jakic Pljevlja. Cini mi se jako dobra akcija.. Zna li neko nesto vise?

Homer
25-05-07, 13:33
Veja - vektra jakic Pljevlja. Cini mi se jako dobra akcija.. Zna li neko nesto vise?

Kako da ne! Ove akcije preduzeća u stečaju, još ako ih kupi Vektra:wallbash:

threedi
25-05-07, 13:34
Kako da ne! Ove akcije preduzeća u stečaju, još ako ih kupi Vektra:wallbash:

Zar ih nije vec kupila :tongue2:

tkarabat
25-05-07, 13:57
A,sta se desava s VUNK-om da je toliki promet i skok cijene?Zbog posjete talijana ili objave da ipak proizvodei napreduju?