View Full Version : Pricaonica
Hvala na savjetima. Trudim se odraditi stvari na naj optimalniji nacin. Znam da je sigurnost relativna. Imam neke svoje ciljeve i vidjenje buducnosti. S obzirom na to i ulazem. Kod mene je situacija takva da je 40% ulozenog kapitala u akcijama na kraci rok. Za razliku od tebe ja sa likvidnim idem na duze staze a sa nelikvidnim i rizicnijim idem na kraci rok. To mi nije jasno pa bi molio da mi objasnis zasto 70% likvidnih brze prodajes i kupujes (rotiras)?
trenutno imam slobodnog kapitala i cekam neke stvari.
TECG ne bi usporedjivao sa DT.
Prodo ZZIB po 1,79.
bas si imao srece , kao ja sa brodogradilistem .
Kako sam kiksao, prodao sam vunko po 2.88 a radio se na 3.3....
ne ide uspoređivati DT i TECG. DT je samo primjer panožnog ziheraša koji to nije.
70% u nelikvidnih je možda i optimalno za tvoj portfolio, zavisi od kapitala. nelikvidne hartije teško se dobija (govorim o npr. DEKO ili za svoje vrijeme ONOG). za mene bi to onda značilo ne znam par 10 ovakvih hartija u portfoliju a to znači da je teško to izdržavati. puno rada i malo efekta. ako kupiš previše neke određene nelikvidne onda imaš veliki problem prodavati hartiju kad sazrije.
imam i pokoju nelikvidnu hartiju (ne u ČG) sa kojom se radi svake par mjeseci. po mojem mišljenju nelikvidne hartije su one sa kome se napravi ne znam 2000 eura na tjedan il nešto. meni šteta davati previše novca u to al ipak nešto su posebno.
ne ide uspoređivati DT i TECG. DT je samo primjer panožnog ziheraša koji to nije.
70% u nelikvidnih je možda i optimalno za tvoj portfolio, zavisi od kapitala. nelikvidne hartije teško se dobija (govorim o npr. DEKO ili za svoje vrijeme ONOG). za mene bi to onda značilo ne znam par 10 ovakvih hartija u portfoliju a to znači da je teško to izdržavati. puno rada i malo efekta. ako kupiš previše neke određene nelikvidne onda imaš veliki problem prodavati hartiju kad sazrije.
imam i pokoju nelikvidnu hartiju (ne u ČG) sa kojom se radi svake par mjeseci. po mojem mišljenju nelikvidne hartije su one sa kome se napravi ne znam 2000 eura na tjedan il nešto. meni šteta davati previše novca u to al ipak nešto su posebno.
Oprosti ali nije mi jasno tih 70% u nelikvidnim akcijama. Nemam namjeru 70% imati u nelikvidnim akcijama.
Sto se tice nelikvidnih a i onih likvidnih koje imam na kratki rok ne ulazem velike svote. Za one rizicne ne preko 2000 evra jer kao sto si rekao tesko je prodati vece kolicine. Mada ko zna kako ce se situacija razviti u budcnosti pa nelikvidna postane likvidna. Sve je moguce ali ja sam recimo ziheras pa cu uloziti malo novaca u takvu akciju. Razmisljam o RMUI
Kako sam kiksao, prodao sam vunko po 2.88 a radio se na 3.3....
Mora da se šališ, pa ta firma i ne radi u stečaju je. Ali je zato svaki pogon pun pečuraka i raznog rastinja:D .
Pozz
ljudi zasto vi prodajete akcije meni nije jasno?prodas, cekas nazovi korekciju, kupis i imas neku zaradu?
sta je bolje, vijati stalno -eliotove talase- ili kupiti i zaklucati nekoliko godina.
Kad bi znali šta je najbolje bili bismo svi milijarderi i pričali bismo o akcijama neđe na Ibizi:D uz koktelčić.
Oprosti ali nije mi jasno tih 70% u nelikvidnim akcijama. Nemam namjeru 70% imati u nelikvidnim akcijama.
Sto se tice nelikvidnih a i onih likvidnih koje imam na kratki rok ne ulazem velike svote. Za one rizicne ne preko 2000 evra jer kao sto si rekao tesko je prodati vece kolicine. Mada ko zna kako ce se situacija razviti u budcnosti pa nelikvidna postane likvidna. Sve je moguce ali ja sam recimo ziheras pa cu uloziti malo novaca u takvu akciju. Razmisljam o RMUI
manji kapital veča fleksibilnost i više mogučnosti za špekulacije. i brže če rasti. kad izraste dovoljno, teško je izdržavati sve nelikvidne akcije, pa moraš da smanjiš njihov udio. nismo se razumijeli. razumio sam da imaš 60% portfolia u nelikvidnim akcijama. izvinjavam.
NATO bi želio vidjeti Crnogorce u Afganistanu
23.3.2007 | Powered by PressCut
Sudjelovanje crnogorskih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu je dobrodošlo, a svaki takav doprinos će u NATO-u biti pozitvno ocijenjen, rekao je jučer u Bruxellesu glasnogovornik NATO-a James Appathurai. Kako kaže, to bi bila dobra poruka da novi partner ulaže u sigurnost, a da nije samo korisnik usluga. Iako su crnogorski čelnici najavili da će prezentacijski dokument ovih dana biti dostavljen sjedištu NATO-a, Appathurai kaže da ga U Bruxellesu još nisu dobili.
Odgovarajući na pitanja novinara o dinamici uključenja Crne Gore u NATO procese, kao i o mogućnosti da bude primljena u članstvo na samitu 2008. godine, glasnogovornik rekao da Crna Gora nema političkih problema u euroatlanskim integracijama i da brzinu ulaska određuje sama.
"Ako Crna Gora postavi tako ambiciozan cilj, NATO će joj svakako pomoći", naglasio je.
(Vijesti)
Pera Detlic 23-03-07, 19:22 @ 1adc
Odakle je tekst o BUDR i ko je autor teksta?
Smyk, Joshua,
pratim vasu diskusiju, pa se nadam da ne'ete zamjeriti ako se uključim.
Čini mi se da na isti način ne definišete pojam "likvidna" i "rizična" hartija, pa sam se i ja malo zbunio, iako do sad nijesam imao dileme. Naime, po meni "likvidna" je isto sto i "sigurna" i obrnuto "nelikvidna"*= "rizicna". Naravno, govorim o konstantno likvidnim hartijama, a ne o nekim koje su povremeno likvidne.
A moje shvatanje diveryifikacije se poklapa sa Joshuinim mišljenjem: veći dio u sigurne "likvidne" (kojima manje trgujem), a manji dio u rizične - "nelikvidne", čije skokove hvatam. MAnjim prinosima na veći iznos sredstava, pokrivaju se kiksevi kod ulaganja manjih iznosa u rizicne hartije.
Inače, smatram da tržište akcija nije baš pogodno za čestu promjenu portfolia, prije svega zbog velikih transakcionih troškova. FOREX je, npr, pogodniji za brže promjene portfolia, ali tržište akcije ne.
@ 1adc
Odakle je tekst o BUDR i ko je autor teksta?
Mislim da je taj tekst izasao u proslom broju Monitor-a, od 15.marta, a autor je Milka Tadić i Nesjecamsedrugog. :)
Italijan otvara Dilersku kuću u Crnoj Gori.Za dvadesetak dana počinje sa radom World Broker Diler njen većinski osnivač je Enriko Devito italijanski investicioni menadžer sa međunarodnim iskustvom kao i Katarina Vlajić državljanin Srbije.
Smyk, Joshua,
Čini mi se da na isti način ne definišete pojam "likvidna" i "rizična" hartija, pa sam se i ja malo zbunio, iako do sad nijesam imao dileme. Naime, po meni "likvidna" je isto sto i "sigurna" i obrnuto "nelikvidna"*= "rizicna". Naravno, govorim o konstantno likvidnim hartijama, a ne o nekim koje su povremeno likvidne.
Inače, smatram da tržište akcija nije baš pogodno za čestu promjenu portfolia, prije svega zbog velikih transakcionih troškova. FOREX je, npr, pogodniji za brže promjene portfolia, ali tržište akcije ne.
Nema nikakve zamjere. Drago mi je da si se ukljucio u razmjenu misljenja.
I meni likvidna znaci da je recimo sigurnija i u takve ulazem vise novaca a u manje ili ne likvidne (rizicne) ulazem znatno manje.
Italijan otvara Dilersku kuću u Crnoj Gori.Za dvadesetak dana počinje sa radom World Broker Diler njen većinski osnivač je Enriko Devito italijanski investicioni menadžer sa međunarodnim iskustvom kao i Katarina Vlajić državljanin Srbije.
Šajo od kuda ti ta informacija?
Sandra Bullock 24-03-07, 00:44 Imas je kao vijest na sajtu nex berze. :)
Šajo od kuda ti ta informacija?Evo ti je Sandra odgovorila sigurno si pogleda ovaj novi sajt NEX Berze kako ti se čini.
Smyk, Joshua,
A moje shvatanje diveryifikacije se poklapa sa Joshuinim mišljenjem: veći dio u sigurne "likvidne" (kojima manje trgujem), a manji dio u rizične - "nelikvidne", čije skokove hvatam. MAnjim prinosima na veći iznos sredstava, pokrivaju se kiksevi kod ulaganja manjih iznosa u rizicne hartije.
likvidna i sigurna nije isto.
imaš RNAF u RS koji je bio cijelo vrijeme prilično likvidan i dosta rizičan. a kad se rizik smanio dionica je porasla svojih 300%. likvidnost tu uopšte nema veze.
imaš neke manjerizične hartije koje su ekstremno nelikvidne a ipak dugoročno zanimljive i dosta sigurne (npr. na SASE Sarajevoputevi, Merkur, Sprind), ove sve su dosta sigurne hartije, veoma jeftine ali i veoma nelikvidne, u glavnom imaju večinskog vlasnika i malo free floata (svi ih drže).
glavni rizik nelikvidne hartije je rizik njezine prodaje. firma može poslovati veoma dobro dok je njezina hartija veoma jeftina. na dugi rok se to ipak isplati. zato ja nelikvidne kupujem na duži rok, zaboravim da ih uopšte imam. dobro posluju, potcijenjene su odnosno na market ali su u nekom status quo-ju, na razinama gdje se sa njima ne trguje, pa onda čekaš. jednostavno zaboraviš na mercedeza u garaži.
likvidna i sigurna nije isto.
imaš RNAF u RS koji je bio cijelo vrijeme prilično likvidan i dosta rizičan. a kad se rizik smanio dionica je porasla svojih 300%. likvidnost tu uopšte nema veze.
imaš neke manjerizične hartije koje su ekstremno nelikvidne a ipak dugoročno zanimljive i dosta sigurne (npr. na SASE Sarajevoputevi, Merkur, Sprind), ove sve su dosta sigurne hartije, veoma jeftine ali i veoma nelikvidne, u glavnom imaju večinskog vlasnika i malo free floata (svi ih drže).
glavni rizik nelikvidne hartije je rizik njezine prodaje. firma može poslovati veoma dobro dok je njezina hartija veoma jeftina. na dugi rok se to ipak isplati. zato ja nelikvidne kupujem na duži rok, zaboravim da ih uopšte imam. dobro posluju, potcijenjene su odnosno na market ali su u nekom status quo-ju, na razinama gdje se sa njima ne trguje, pa onda čekaš. jednostavno zaboraviš na mercedeza u garaži.
Smyk, da bi se bolje razumjeli, mozes li da navedes primjere tih hartija na CG marketu, jer ja ne poznajem hartije koje pominjes.
Npr. koja je po tebi, hartija u CG kvalitetna a nelikvidna, a koja likvidna (mislim permanentno likvidna) a rizicna?
Mislim da su u CG sve likvidne akcije relativno sigurne mada je glupo govoriti o bilo kakvoj sigurnosti. Sve je na berzi rizik.
To da neke koje su sada ne likvidne u buducnosti mogu biti jako interesantne i likvidne stoji.
happy pessimist 25-03-07, 13:37 likvidna i sigurna nije isto.
Ne bih se bas slozio da je RNAF bio likvidan, jer je jedan od uslova prodaje ruskoj firmi bio otpis ~150.000mil. dugova...
Sem toga, RNAF nije radio (ili jeste minimalnim kapacitetom) plus nisu imali dozvolu za distribuciju goriva slabijeg kvaliteta, sa vecim udjelom sumpora na teritoriji BIH. No ipak sve se sredilo, na moje veliko zadovoljstvo...
Mislim da je slucaj Naftne Industrije RS izuzetno dobar primjer da se vidi kako:"Sila Boga ne moli...", i da su ekonomija i politika jako dobro vezane... ;)
U ovom kontekstu si pomenuo banke u CG, da li si mislio da su one jako jeftine, i ako dobro posluju, pa su one dobre na duzi rok?
Sandokan, npr. banke
Vezano za prethodnu diskusiju i moje pitanje, pretpostavljam da akcije banaka na cg marketu smatras kvalitetnim a nelikvidnim, je li?
dobro, ali ne bi rekao da su hartije banaka nelikvidne. Ne moze se smatrati nelikvidnom ona hartija koju uvijek mozes prodati. Istina je da u CG sa akcijama banaka nema puno prometa, ali kupaca za svaku ima. Upravo kod banaka, ponuda je ogranicena, ali traznja nije problem.
Po meni, kad kazem da je neka hartija nelikvidna, ja ne mislim da ima mali promet, vec da postoji vjerovatnoca da za tom hartijom nema traznje, da je sjutra nemas kome prodati. To sa bankama definitivno nije slucaj.
Mozda nijesam u pravu, ali to je moja logika...
http://www.investopedia.com/ask/answers/138.asp
Deus, nemoj se ljutiti, a ni vrijedjati. Izvini, ja se ne osjecam skorojevicem ako mislim da BUDR ima vecu i vrijedniju imovinu od HTBO. Na kraju krajeva, mozda i jesam, ali ovo nije ni vrijeme ni mjesto, niti si ti neko ko to treba da mi kaze.
?
Ovo sam tek sad vidio...Pa kako si se ti pronašao u priči o skorojevićima?!:D . Pa jasno se iz teksta može zaključiti da se pod skorojevićima podrazumijevaju novopečeni lokalni bogataši iz devedesetih, u masnim majcama i bermudama koji su novostečeni novac plasirali u neukusne i divlje objekte uglavnom po Budvi. Gdje si ti tu vidio sebe??? Sa svojim "paketom" akcija u BUDR teško da spadaš u skorojeviće, a vjerovatno se i nebi u tom slučaju informisao ovdje "kako stoji BUDR". Ali da batalimo. Već je i kasno.
Pozdrav
deus mislim da si u pravu ili sam ja jedini koji se slaze sa tobom kada je boka kotorska u pitanju-to je dio primorja koji nije prenatrpan kao budva i koji ima vece sanse od bilo kojeg drugog dijela cg da sprovede visoki turizam o ostalim kriterijumuma nekom novom prilikom
Pera Detlic 27-03-07, 09:14 Dobar ti je ovaj clanak Homere
PODJEDNAKO RASTU AKCIJE PROFITABILNIH KOMPANIJA I GUBITAŠA
Samo su se novinari malo kasnije sjetili da opomenu gradjane.
A i mijesaju babe i zabe,ulcinjsku su strpali dje joj nije mjesto.
A kad vec prave poredjenje Boke sa nekom kompanijom sto nijesu pomenulu Kap?! Kap i Boka su po jucerasnoj kapitalizaciji vrlo blizu.A malecka (:rolleyes:) razlika je sto je kap prosle godine ostvario 50mil cistog pofita.Znate li kad ce Boka da napravi toliki profit?
Nikad,a mozda ni tad.
Mogu li administratori da podese sat!
Mogu li administratori da podese sat!
Podesi ga sam.
Idi na Korisnicke opcije i tamo nadji podesavanje za time zone
Heh Ok.Hvala u svakom slucaju.Valjalo bi da ti zainteresovani sa foruma(ukljuchujuci i mene) uplate i MNB monitoring :)
Onda bi mi morali nekako izboksovat i neplaceno, inace bi mi sljedovao siguran otkaz... :)
Onda bi mi morali nekako izboksovat i neplaceno, inace bi mi sljedovao siguran otkaz... :)
Auuu e nishta onda :)
EUFORIJA NA TRŽIŠTU KAPITALA: PODJEDNAKO RASTU AKCIJE PROFITABILNIH KOMPANIJA I GUBITAŠA
Glasine i divlje procjene najlakše vode u gubitak
Kao sto Deus ponavlja: NEŠTO VRIJEDI ONOLIKO KOLIKO JE NEKO SPREMAN DA PLATI ZA TO. To je jedina istina. Sve drugo su filozofiranja.
Meni je ocito da je neko podplacen za ovakvo pisanje. Koji su razlozi?
Stvaranje panike kod malih ulagaca da bi bezglavo poceli prodavati pa da bi narucioci ovakvog teksta mogli kupovati po nizim cijenama a onda opet plasirali tekstove da je nesto dobro za kupovinu i tako u krug. Zna se ko kupi kaimak.
U ovom tekstu je ispostavljena HTBO. Ocito je da je neko odlucio rusiti cijenu iste.
Stalno se povlaci prica oko nominale. Pitao bi tog strucnog piskarala kad se procjena radila?
Prvo potenciranje prica oko nominale i da je dostina firmi presla nominalu a u nastavku teksta pisanje o tome: Ako bi berza bila reper, većinski paket Boke bi vrijedio isto onoliko koliko je država prodala svoj udio u Telekomu.
Ko je kriv da je drzava prodala TECG za koliko ga je prodala.
Od jednom je bitna berza i reper a prije toga nominala. Tako je ocito da je tekst kontradiktoran i da sam sebe opovrgava u sljedecim komentarima.
Navodi se da je HTBO gubitas a telekom profatibilna firma. Ja bi se upitao koliko ce TECG biti u buducnosti profatibilan a koliko HTBO. kao sto je pisac ovog teksta napisao:Pravilo je da se akcije kupuju kad imate određena očekivanja.
Ocito da su ocekivanja od turizma veca nego od TECG.
Da ne ispadne da sam protiv kupovine TECG i sam sam ih kupio i to nedavno po cijeni 6.0500 evra.
Tu je i niz drugih kompanija koje su drastično rasle - Željeznica, Radoje Dakić, Titeks, Željezara, Kombinat aluminijuma, Mimoza, Korali, Onogošt, Zetatrans.
Pa nebi ja stavljao u isti kos ZEHK,KAPG,MIMO i KOBR sa Radojem Dakicem i titeksom. Ako govorimo o profitu i ocekivanjima pa cak i nominali koje pisac ovog clanka po potrebi iskoristava mislim da je jos jednom u krivu.
Jedino sto je pametno napisao jeste: Teško je procijeniti koliko neka kompanija vrijedi ako se nema uvid u bilanse stanja i uspjeha.
Bas zato me cudi ovo piskaranje jer ni sam ocito nema pravih informacija.
Primjer:Akcije kompanija koje divljaju na berzi možda i vrijede po aktuelnim cijenama, ali zauzeti takav stav bez ozbiljnijih provjera ili informacija, je isto kao popuniti loto tiket brojevima koje ste sanjali.
Ja bi molio da mi strucnjak kaze koje to akcije vrijede i sto je sa ocekivanjima u buducnosti posebno kad se zna da CG najvise ocekuje od turizma?
Željezara još nije stala na noge, i ko može predvidjeti njenu sudbinu.
Pa bas zbog ocekivanja cu je kupiti jer vjerujem da ZEHK moze s ulozenim stranim kapitalom ,dobrim radom i menagmentom dostici puno visi nivo na trzistu.
E to su ocekivanja pa sto bude.
Citava prica slici onoj od proslog ljeta kad se pricalo kako ce BALON da pukne.
Ja to ne bi nazivao balonom vec korekcijom i do nje ce doci ali ne treba je umjetno stvarati.
procitao sam taj tekst u vijestima i nije mi jasno dali je tekst pisao neko ko zaista nezna nista o trzistu i poslovanju firmi u cg ili je tekst maksimalno niskospekulantski po principu narodnog vracanja i horoskopa da u njemu svako nadje ponesto sto mu odgovara .Cinjenica je da su ekonomski pokazatelji ono sto negira skoro sve sto tamo pise i trebalo bi te ljude opomenuti da ne pisu takve stvari.
ps.ako nije odje mjesto za moj komentar zamolio bih da se ne brise vec samo premjesti
EUFORIJA NA TRŽIŠTU KAPITALA: PODJEDNAKO RASTU AKCIJE PROFITABILNIH KOMPANIJA I GUBITAŠA
Glasine i divlje procjene najlakše vode u gubitak
Kao sto Deus ponavlja: NEŠTO VRIJEDI ONOLIKO KOLIKO JE NEKO SPREMAN DA PLATI ZA TO. To je jedina istina. Sve drugo su filozofiranja.
Meni je ocito da je neko podplacen za ovakvo pisanje. Koji su razlozi?
Stvaranje panike kod malih ulagaca da bi bezglavo poceli prodavati pa da bi narucioci ovakvog teksta mogli kupovati po nizim cijenama a onda opet plasirali tekstove da je nesto dobro za kupovinu i tako u krug. Zna se ko kupi kaimak.
U ovom tekstu je ispostavljena HTBO. Ocito je da je neko odlucio rusiti cijenu iste.
Stalno se povlaci prica oko nominale. Pitao bi tog strucnog piskarala kad se procjena radila?
Prvo potenciranje prica oko nominale i da je dostina firmi presla nominalu a u nastavku teksta pisanje o tome: Ako bi berza bila reper, većinski paket Boke bi vrijedio isto onoliko koliko je država prodala svoj udio u Telekomu.
Ko je kriv da je drzava prodala TECG za koliko ga je prodala.
Od jednom je bitna berza i reper a prije toga nominala. Tako je ocito da je tekst kontradiktoran i da sam sebe opovrgava u sljedecim komentarima.
Navodi se da je HTBO gubitas a telekom profatibilna firma. Ja bi se upitao koliko ce TECG biti u buducnosti profatibilan a koliko HTBO. kao sto je pisac ovog teksta napisao:Pravilo je da se akcije kupuju kad imate određena očekivanja.
Ocito da su ocekivanja od turizma veca nego od TECG.
Da ne ispadne da sam protiv kupovine TECG i sam sam ih kupio i to nedavno po cijeni 6.0500 evra.
Tu je i niz drugih kompanija koje su drastično rasle - Željeznica, Radoje Dakić, Titeks, Željezara, Kombinat aluminijuma, Mimoza, Korali, Onogošt, Zetatrans.
Pa nebi ja stavljao u isti kos ZEHK,KAPG,MIMO i KOBR sa Radojem Dakicem i titeksom. Ako govorimo o profitu i ocekivanjima pa cak i nominali koje pisac ovog clanka po potrebi iskoristava mislim da je jos jednom u krivu.
Jedino sto je pametno napisao jeste: Teško je procijeniti koliko neka kompanija vrijedi ako se nema uvid u bilanse stanja i uspjeha.
Bas zato me cudi ovo piskaranje jer ni sam ocito nema pravih informacija.
Primjer:Akcije kompanija koje divljaju na berzi možda i vrijede po aktuelnim cijenama, ali zauzeti takav stav bez ozbiljnijih provjera ili informacija, je isto kao popuniti loto tiket brojevima koje ste sanjali.
Ja bi molio da mi strucnjak kaze koje to akcije vrijede i sto je sa ocekivanjima u buducnosti posebno kad se zna da CG najvise ocekuje od turizma?
Željezara još nije stala na noge, i ko može predvidjeti njenu sudbinu.
Pa bas zbog ocekivanja cu je kupiti jer vjerujem da ZEHK moze s ulozenim stranim kapitalom ,dobrim radom i menagmentom dostici puno visi nivo na trzistu.
E to su ocekivanja pa sto bude.
Citava prica slici onoj od proslog ljeta kad se pricalo kako ce BALON da pukne.
Ja to ne bi nazivao balonom vec korekcijom i do nje ce doci ali ne treba je umjetno stvarati.
Svaka čast Joshua! Lijepo je znati da ima još ljudi koji razmišljaju. Potpisujem ti svaku rečenicu u ovom odličnom tekstu.
Kao sto sam napisao u postu moje misljenje je da je ovo NARUCEN tekst i da pisac teksta sam sebe opovrgava iz recenice u recenicu.
Mislim da nema potrebe da se bilo sto brise. Ako netko moze pisati takve stvari u javnom glasilu pa mozemo i mi na forumu koji prati znatno manji broj ljudi.
Ovo nije za ovu temu ali ovog covjeka bi opisao kao stakora koji nagovara ljude da bjeze sa broda koji "tone".
Stakor je zato jer se zeli predstaviti kao dobronamjeran a radi veliku stetu narodu i drzavi sa iznosenjem ovakvih stavova. Ovakve "strucne" analize ne citaju samo ljudi iz CG i s tim ne stvara dobru sliku o CG trzistu.
To je samo moje misljenje i pisem ga kao sto je on napisao svoje. Na zalost njegove "STRUCNE ANALIZE" su plasirane u dnevnom casopisu.
Ne kazem da sam u pravu ali ......
Ko je od nas dvojice dobronamjeran pokazat ce vrijeme.
Žalosno je što su dva "novinara" Vijesti ipak uspjeli jutros da malo uspore berzu. Ko prati pažljivije izvještaje to lako uočava. Neko je pomenuo da to najvjerovatnije rade novoformirani fondovi (koji su dobrim dijelom i zaslužni za ovaj petnaestodnevni rast akcija gotovo svih CG preduzeća). Očigledno im se ne dopada što su građani to rano "provalili" pa bi sad da obale cijene nebi li akcije pokupili jeftinije, tj., onoliko koliko su prvobitno planirali da će ih ta operacija koštati.
Specifičnost crnogorske berze/i jeste što je jako veliki broj akcija (još uvijek) u rukama građana. E neki bi sad to voljeli da to promijene.
Njihova dobitna kombinacija je: PRESTRAVI GRAĐANE i natjeraj da ti to budzašto prodaju.
Njihovo je da pišu, a naše je da se složimo ili ih kritikujemo. U Srbiji će biti jagma za rudnicima, a kod nas ih podcijenjuju, bar u javnosti.
Šta mislite o tome?
Njihovo je da pišu, a naše je da se složimo ili ih kritikujemo. U Srbiji će biti jagma za rudnicima, a kod nas ih podcijenjuju, bar u javnosti.
Šta mislite o tome?
Moja očekivanja i tu kao i u pogledu kompletne crnogorske ekonomije su takva da izbjegavam da ih javno saopštavam da nebi neko pomislio da sam lud. Pa zaBoga, samo treba sjesti sam sa sobom i početi tražiti sva moguća današnja i buduća ograničenja za razvoj cg ekonomije. Pametan čovjek brzo će ukapirati da je CG idealno mjesto za strane investicije. Neko će reći da sam lud i kako to može država ograničenog nivoa sposobnosti pravnog sistema biti pioželjna za ulaganje?
Ljudi brkaju pravnu uređenost države sa valorizacijom nacionalnih bogastva. Investitora ne interesuje životni standard i stepen demokratije u nekoj zemlji. Trebaju mu samo čvrste garancije vlasti da se neće dirati u njegovu imovinu i poslovanje, a jeftina radna snaga je za njega čak veliki plus.
U CG ulaze investicije veličina po nekoliko stotina miliona. Maltene čitav jedan grad jedan investitor je odlučio da nanovo izgradi. Itd,itd,...Zato je CG jedna od fastgrowing economies u regionu. Neće naravno sve nići sjutra...
Rudnici su već snimljeni i tu posebno prijatno iznenađenje očekujem kod rudnika u Beranama. Govorim o mjesecima, a ne godinama.
Moja očekivanja i tu kao i u pogledu kompletne crnogorske ekonomije su takva da izbjegavam da ih javno saopštavam da nebi neko pomislio da sam lud. Pa zaBoga, samo treba sjesti sam sa sobom i početi tražiti sva moguća današnja i buduća ograničenja za razvoj cg ekonomije. Pametan čovjek brzo će ukapirati da je CG idealno mjesto za strane investicije. Neko će reći da sam lud i kako to može država ograničenog nivoa sposobnosti pravnog sistema biti pioželjna za ulaganje?
Ljudi brkaju pravnu uređenost države sa valorizacijom nacionalnih bogastva. Investitora ne interesuje životni standard i stepen demokratije u nekoj zemlji. Trebaju mu samo čvrste garancije vlasti da se neće dirati u njegovu imovinu i poslovanje, a jeftina radna snaga je za njega čak veliki plus.
U CG ulaze investicije veličina po nekoliko stotina miliona. Maltene čitav jedan grad jedan investitor je odlučio da nanovo izgradi. Itd,itd,...Zato je CG jedna od fastgrowing economies u regionu. Neće naravno sve nići sjutra...
Rudnici su već snimljeni i tu posebno prijatno iznenađenje očekujem kod rudnika u Beranama. Govorim o mjesecima, a ne godinama.
Slažem se sa tobom za konkretan rudnik. Neki su se slatko nasmijali u javnosti
kada bi se pomenuli. Imaš na temi Novosti u regiji da se neki indijac koji je 5 čovjek u svijetu po bogatstvu interesuje za rudnike u Srbiji i Makedoniji!!!
Mislim da taj čovjek nije nimalo lud. Naravno ne želim da mi vjeruju, ali to je moje mišljenje.
Pozz
RMUI je prica za sebe. Sad sam bas pricao sa brokerom i kaze da razmislim o nalogu za RMUI. kaze da je spekulativna akcija. Ne da je spekulativna nego je ruski rulet.
Ja se nadam da ce se neke stvari realizirati i to je ocekivanje
RMUI je prica za sebe. Sad sam bas pricao sa brokerom i kaze da razmislim o nalogu za RMUI. kaze da je spekulativna akcija. Ne da je spekulativna nego je ruski rulet.
Ja se nadam da ce se neke stvari realizirati i to je ocekivanje
Tačno kao što je neki forumaš rekao " elektronski rulet". Izbor ja na kupcima;) .
Kod RMUI treba biti oprezan zato sto ta kompanija, a njenim se akcijama trguje, postoji samo na papiru. Prodavali su je vise puta, nije bilo medju zainteresovanima tih zvucnih imena, a kupci niejsu uspjeli da naprave nesto. Na dosadasnjim tenderima se prodavala imovina, a ne akcijski kapital i sve zavisi od narednog oglasa. On moze biti postavljen tako da kupac kupi imovinu Rudnika, likvidira staru firmu i formira novu, a da njeni sadasnji manjinski akcionari ne dobiju nista. Kad je Sud prodavao Ski centar Bjelasica na slican nacin, obavezao je kupca da u eventualno formiranoj novoj kompaniji dodijeli sadasnjim manjinskim akcionarima isti procenat kapitala koji sada imaju. Naravoucenije - manjinski akcionari RMUI-a treba da se anagazuju i zabrinu za svoju sudbinu prije nego sto Vlada objavi oglas, jer poslije moze biti kasno, kao za radnike i akcionare u vise privataizovanih kompanija.
I da dodam, tek sad vidjeh da je tender za RMUI vec objavljen i da nema pomena od zastite malih akcionara, sto znaci da su zakasnili i da su prepusteni volji dobroj buducega vlasnika. Nagadjam, ponavljam, nagadjam da nece biti bas neko zvucno ime. Niejsam se zanimala za tender, jer niejsam akcionar RMUI*a.
Mada, kad sam vidjela da ljudi kupuju akcije firmi u likvidaciji, nista me vise ne cudi
Kod RMUI treba biti oprezan zato sto ta kompanija, a njenim se akcijama trguje, postoji samo na papiru. Prodavali su je vise puta, nije bilo medju zainteresovanima tih zvucnih imena, a kupci niejsu uspjeli da naprave nesto. Na dosadasnjim tenderima se prodavala imovina, a ne akcijski kapital i sve zavisi od narednog oglasa. On moze biti postavljen tako da kupac kupi imovinu Rudnika, likvidira staru firmu i formira novu, a da njeni sadasnji manjinski akcionari ne dobiju nista. Kad je Sud prodavao Ski centar Bjelasica na slican nacin, obavezao je kupca da u eventualno formiranoj novoj kompaniji dodijeli sadasnjim manjinskim akcionarima isti procenat kapitala koji sada imaju. Naravoucenije - manjinski akcionari RMUI-a treba da se anagazuju i zabrinu za svoju sudbinu prije nego sto Vlada objavi oglas, jer poslije moze biti kasno, kao za radnike i akcionare u vise privataizovanih kompanija.
Tekst ti je jako inspirativan za razmišljanje. Nema mu se šta dodati. Po meni se tako prilazi razmišljanju o kupovini nečijih akcija.
Ipak moje tipovanje na RMUI (koji još nijesam kupio jer imam prilično plasiranog novca za jednog običnog građanina) ima svoje razloge u tome što je trenutna vrijednost akcija ovog preduzeća - neukusan vic! U bilo kojoj varijanti to mora ići gore OSIM ako ne propadne oglas što opet može imati u pozadini neke "čudne" razloge. Ipak ne vjerujem da će se to desiti.Koliko će rasti e to je već pitanje špekulacija.
BTW: Sviđa mi se ovo "elektronski rulet". Vrh.
U bilo kojoj varijanti to mora ići gore OSIM ako ne propadne oglas što opet može imati u pozadini neke "čudne" razloge. Ipak ne vjerujem da će se to desiti.Koliko će rasti e to je već pitanje špekulacija.
E, mene ovo brine, narocito prva recenica. Ne mora ici gore u bilo kojoj varijanti, mada je vjerovatnoca za suprotno jos vrlo, vrlo mala. Za malog akcionara je gore da oglas koji ga ne stiti uspije nego da stanje ostane ovakvo kakvo je sad, cini mi se. A najbolje bi bilo da moze u svakom trenu da zna ko kupuje i prodaje ove akcije, sto jos dugo nece moci ovdje, jer bi mu tada sve bilo mnogo jasnije
Slažem se sa tobom za konkretan rudnik. Neki su se slatko nasmijali u javnosti
kada bi se pomenuli. Imaš na temi Novosti u regiji da se neki indijac koji je 5 čovjek u svijetu po bogatstvu interesuje za rudnike u Srbiji i Makedoniji!!!
Mislim da taj čovjek nije nimalo lud. Naravno ne želim da mi vjeruju, ali to je moje mišljenje.
Pozz
Srbiji i njenoj ekonomiji predviđam jak uzlet čim prestanu politički problemi koji su joj teško narušili privredni imidž. Ako se ta ekonomija probudi, zašta bi trebala nova Vlada Srbije da radi u tri smjene nebi li što prije privatizovanjem i dokapitalizacijama tu mašineriju stavila na noge, onda predviđam i tamo snažan ekonomski rast. Srbija je zemlja sa ogromnim prirodnim bogastvima koja nijesu uopšte ni približno iskorištena. Moje mišljenje je da će za to trebati neko vrijeme ukoliko bi sad počeli da rade na tome. To prosto treba pokrenuti iz dvadesetogodišnjeg sna. 2009. ili 2010. MOGU biti godine nove Srbije. Puno su izgubili i vremena i novca, ali to ješ dobar momenat za tog Indijanca koji se interesuje za tamošnje rudnike. Da skratim, njihovo dobro može se samo pozitivno odraziti na sve ekonomije regiona pa time i našu.
Slično je i sa situacijom u Makedoniji. razlika je u tome što Makedonci dosta toga rade ali ne umiju najbolje da "prodaju" to što nude. O njima govorim na bazi dosta površnih informacija i dozvoljavam da mi je utisak pogrešan.
Pozdrav i tebi.
E, mene ovo brine, narocito prva recenica. Ne mora ici gore u bilo kojoj varijanti, mada je vjerovatnoca za suprotno jos vrlo, vrlo mala. Za malog akcionara je gore da oglas koji ga ne stiti uspije nego da stanje ostane ovakvo kakvo je sad, cini mi se. A najbolje bi bilo da moze u svakom trenu da zna ko kupuje i prodaje ove akcije, sto jos dugo nece moci ovdje, jer bi mu tada sve bilo mnogo jasnije
Briga je sastavni dio ove igre. Ko kupuje i prodaje nigdje nije transparentan proces. Pazi, jedno je da ti čuješ "NN co. je kupio XY co." i odeš na spavanjem ubijeđen/a da ti je sve rečeno. Iz raznoraznih razloga, koje ne bih ovdje pobrojavao a i računam da su ti dovoljno poznati, stvarni kupac se svuda u svijetu vrlo često krije pod imenima potpuno nepoznatih i tek i za tu svrhu osnovanih firmi, često i više njih. Nije CG tu izuzetak. Svaki ponuđač propisuje uslove. Sa svakim novim uslovom sužavate krug potencijalnih interesenata. Tako treba, sebe radi, odustati od očerkivanja da će tebe i mene i bilo koga neko u nekoj idealnoj demokratiji obavještavati podrobno o ovim stvarima. To se prosto nikada neće desiti. Za to i postoji finansijska špijunaža. Samo jutarnje razmišljanje nekog raspoloženog direktora neke kompanije bilo o prodaji, kupovini ili dr.poslovima, ukoliko bi drugi mogli da znaju na vrijeme moglo bi da zaljulja akcije neke kompanije ili čak više njih. Što se tiče naših preduzeća i njihovih kupovina/prodaja, ovo će trajati dok država bude prodavala. Dajem ti riječ jednog dana kad se to završi nećeš znati ni ovoliko koliko čuješ sad. Kompanije će svoje poslovanje kriti kao zmija noge.
Akcije RMUI NEMAJU KUDA DOLJE. Pa ovo je perverzija koliko sad kotiraju. U tome je bila moja poenta.
Izvini na elaboraciji. Ovo je više zbog drugih nego zbog tebe.
... Dajem ti riječ jednog dana kad se to završi nećeš znati ni ovoliko koliko čuješ sad. Kompanije će svoje poslovanje kriti kao zmija noge.
Akcije RMUI NEMAJU KUDA DOLJE. Pa ovo je perverzija koliko sad kotiraju. U tome je bila moja poenta.
Izvini na elaboraciji. Ovo je više zbog drugih nego zbog tebe.
Izvinila. Kome god da si ovo rekao, pocecu da sumnjam u tvoje postene namjere. Sve kompanije iz regiona, a kamoli iz bijelog svijeta, ne kriju svoje poslovanje ko zmija noge, nego se ubise da ispostuju pravila, cak i kad to ne bi htjele, dok je ovdje obrnuto. Zaboga, zasto? Pritisak se i ne pravi na kompanije da objavljuju informacije i postuju pravila, nego na regulatora da ih natjera na to. A kod nas zapinje kod regulatora, na svakom polju.
samo da se na kratko ukljucim. po crnoj gori su vec pocele price kako treba izaci iz akcija jer ce sve da padne uzasno. konkretno u niksicu, organizator carrier ways-a okuplja momke po kvartu i prica da sto prije prodaju akcije sto imaju da se spase jer sve ce da padne i propadne. e mozete misliti. a ja se pitam je li on normalan i sto on i njegova tetka i tetak ne prodaju svoje akcije. kako pale ovaj narod strasno. a tu je i danasnji tekst iz vijesti.
interesuju me vasi komentari na ovo.
Izvinila. Kome god da si ovo rekao, pocecu da sumnjam u tvoje postene namjere. Sve kompanije iz regiona, a kamoli iz bijelog svijeta, ne kriju svoje poslovanje ko zmija noge, nego se ubise da ispostuju pravila, cak i kad to ne bi htjele, dok je ovdje obrnuto. Zaboga, zasto? Pritisak se i ne pravi na kompanije da objavljuju informacije i postuju pravila, nego na regulatora da ih natjera na to. A kod nas zapinje kod regulatora, na svakom polju.
Calathea, uvijek mi je drago kad upoznam nekog ko ima idealistički pogled na ekonomiju i trgovinu. Kamo sreće da je svijet sastavljen od te sorte. Pa nijesu to djelatnosti koje vode ljudi sa Biblijom na stolu. Misliš da u, šta znam,..Luksemburgu i Holandiji ljudi (mogu da) znaju ko sve kupuje, koga, kako i zašto. Pa mnoge stvarne i fiktivne firme kupuju i prodaju za račun kriminalnih krugova širom svijeta. Pa ne pere se novac otvaranjem kafeterija nego kupovinom akcija dijela, pa često i čitavih kompanija. Pa to je svjetski problem možda i No 1.i ne nazire mu se kraj, a traje koliko i čovjek. Znaš li da većinu bankarskog sektora na Kipru posjeduju ovi isti Rusi koji dolaze kod nas. I tamo su tenderi i čitava šarada koja prati predstavu za javnost. U SAD svi narko-karteli iz latinske Amerike posjeduju legalne kompanije. Ima ih koje proizvode igračke.
Pazi, poslovanje i poslovne knjige su jedno, a poslovni planovi i obračun sa konkurencijom drugo. Sve što je u funkciji ovog drugog niko ti nikada i nigdje neće reći. Pa tu se vodi borba za goli opstanak u kojoj se koriste SVA RASPOLOŽIVA sredstva.
Ali mi u CG stalno mislimo da se kod nas dešavaju (kad je ekonomija i trgovanje u pitanje) stvari koje se ne dešavaju niđe drugo.
Ja sam Calathea, dijete davno bio.
samo da se na kratko ukljucim. po crnoj gori su vec pocele price kako treba izaci iz akcija jer ce sve da padne uzasno. konkretno u niksicu, organizator carrier ways-a okuplja momke po kvartu i prica da sto prije prodaju akcije sto imaju da se spase jer sve ce da padne i propadne. e mozete misliti. a ja se pitam je li on normalan i sto on i njegova tetka i tetak ne prodaju svoje akcije. kako pale ovaj narod strasno. a tu je i danasnji tekst iz vijesti.
Pojedini od nas su se već osvrnuli na to. Vrati se dvije-tri stranice nazad pa možeš pročitati. Tema, naravno, nije ni blizu iscrpljena.
Prvo,ti likovi iz carrier ways-a ne da nijesu kompetentni da davaju ocjene o tome,nego nijesu ni da spominju to...ko zna o njima malo vishe,znace o chemu pricham.A tekstova o propadanju berze,slomovima,smaku svijeta...bilo je i bice ubuduce,ko to slusha i na to obraca paznju,bogami je zalutao sto se tiche tgovine i berze.Samo se sjetite tekstova vezano za Kap...nista drugo da se ne spominje.Niko ne kaze da ce rasti svaki dan i da nece biti korekcije i pada,normalno je da bude,al ko je u ovome malo ozbiljnije i na duze vremena,a pri tom nema da kazem smece neko od akcija,zna da ne treba da se osvrce na sve to.Korekcije dodju i prodju,ko je prezivio onu pred kraj godine,svaku ce drugu,bez problema.
Calathea, uvijek mi je drago kad upoznam nekog ko ima idealistički pogled na ekonomiju i trgovinu. Kamo sreće da je svijet sastavljen od te sorte. Pa nijesu to djelatnosti koje vode ljudi sa Biblijom na stolu. Misliš da u, šta znam,..Luksemburgu i Holandiji ljudi (mogu da) znaju ko sve kupuje, koga, kako i zašto. Pa mnoge stvarne i fiktivne firme kupuju i prodaju za račun kriminalnih krugova širom svijeta. Pa ne pere se novac otvaranjem kafeterija nego kupovinom akcija dijela, pa često i čitavih kompanija. Pa to je svjetski problem možda i No 1.i ne nazire mu se kraj, a traje koliko i čovjek. Znaš li da većinu bankarskog sektora na Kipru posjeduju ovi isti Rusi koji dolaze kod nas. I tamo su tenderi i čitava šarada koja prati predstavu za javnost. U SAD svi narko-karteli iz latinske Amerike posjeduju legalne kompanije. Ima ih koje proizvode igračke.
Pazi, poslovanje i poslovne knjige su jedno, a poslovni planovi i obračun sa konkurencijom drugo. Sve što je u funkciji ovog drugog niko ti nikada i nigdje neće reći. Pa tu se vodi borba za goli opstanak u kojoj se koriste SVA RASPOLOŽIVA sredstva.
Ali mi u CG stalno mislimo da se kod nas dešavaju (kad je ekonomija i trgovanje u pitanje) stvari koje se ne dešavaju niđe drugo.
Ja sam Calathea, dijete davno bio.
I meni je uvijek drago cuti "realiste", tim prije sto znam da vecina njih zivi od kakve nerealnosti. Valjda je nas cilj uredjeno drustvo, a ne bara puna gladnih krokodila... Institucije sluze da se love najbezobrazbniji krokodili, kako bi i krokodilcad-nejac ponesto zalozila. Idealno, ali istinito
I meni je uvijek drago cuti "realiste", tim prije sto znam da vecina njih zivi od kakve nerealnosti. Valjda je nas cilj uredjeno drustvo, a ne bara puna gladnih krokodila... Institucije sluze da se love najbezobrazbniji krokodili, kako bi i krokodilcad-nejac ponesto zalozila. Idealno, ali istinito
U tvom stavu je jako malo ekonomije i principa po kojima ona funkcioniše.
Ipak, vjerovala ili ne, dijelimo iste ideale. Lijepo i plemenito je sanjati i boriti se za bolje i pravednije društvo. Pravila igra moraju postojati i biti ista za sve. Nažalost, zakonodavac i aparat kontrole nikada nije kreativan (niti može biti) onoliko koliko su kreativni oni koji osmišljavaju načine da ih zaobilaze ili sprovode u mjeri u kojoj im to odgovara. I oni subjekti koji bi željeli da ispoštuju pravila često moraju da ih krše da bi bili konkurentni onima koji to već rade. Savršena kontrola ne postoji.
Čovjek nikada neće izgraditi društvo koje je bolje od njega samog. Human nature je ono što određuje sve nas kao jedinke. Da si u prilici, da li misliš da bi odoljela svakom iskušenju da uradiš nešto mimo društvenih pravila? Ako trvdiš da si sposobna da odoliš svakom iskušenju onda ti u to neće niko povjerovati, a ja odustajem.
Okolnosti, mnogo više nego što to želimo da priznamo, nekog učine poštenim, nekog lopovom, nekog junakom a nekog kukavicom.
Okolnosti, mnogo više nego što to želimo da priznamo, nekog učine poštenim, nekog lopovom, nekog junakom a nekog kukavicom
Uh, kako se slazem sa tobom! Svidjalo mi se to ili ne.
I da dodam, tek sad vidjeh da je tender za RMUI vec objavljen i da nema pomena od zastite malih akcionara, sto znaci da su zakasnili i da su prepusteni volji dobroj buducega vlasnika. Nagadjam, ponavljam, nagadjam da nece biti bas neko zvucno ime. Niejsam se zanimala za tender, jer niejsam akcionar RMUI*a.
Mada, kad sam vidjela da ljudi kupuju akcije firmi u likvidaciji, nista me vise ne cudi
Nota bene- u CG ne postoji zakon o zaštiti manjinskih akcionara, tako da ova i svaka dr priča pada u vodu i kod " najlikvidnijih kompanija"!
Što je ovo!? Ludnica!
Ne da skaču akcije, no lete!
A ja skoro sve rasproda, čekam korekciju.
Izgleda da sam se lijepo zajeba (neka moderatori ne brišu ovu riječ, jer je tu po zasluzi)
Ko me više pita za savjet predložiću moderatoru da ga banuje.
I (moderatori) maknite ovo naj investitor 2006. To nije najinvestitor, to je bruka!
Prije kupovine akcija izgleda da trebe konsultovati agenciju za nekretnine, a ne brokere i ekonomiste.
ja isto mislim da ce biti korekcije.bar jedna prije nego udju penzioni fndovi.
ja isto mislim da ce biti korekcije.bar jedna prije nego udju penzioni fndovi.
Neće penzioni prije septembra.
Ipak joj se nadam i to skoro.
(Nada zadnja umire)
Ali Homere, o tome smo vec raspravljali.AKo sam nisi bro:confused: ker, bolje da drzis akcije nego da njima spekulises.U suprotnom gubis.Jedino ako si "na licu mjesta" pa da reagujes momentalno, onda da...spekulacije i te kako. ALi,....
Ako ti je lakse nijesi sam.Potvrdjuje se staro crnogorsko pravilo sto manje znas vise para imas.:(
Što je ovo!? Ludnica!
Ne da skaču akcije, no lete!
A ja skoro sve rasproda, čekam korekciju.
Izgleda da sam se lijepo zajeba (neka moderatori ne brišu ovu riječ, jer je tu po zasluzi)
Ko me više pita za savjet predložiću moderatoru da ga banuje.
I (moderatori) maknite ovo naj investitor 2006. To nije najinvestitor, to je bruka!
Zezaš li se ili si sve rasproda.Vjerujem da si možda pola proda a da sa pola kalkulišeš.A možda si ti stvarno naj investitor.
Zezaš li se ili si sve rasproda.Vjerujem da si možda pola proda a da sa pola kalkulišeš.A možda si ti stvarno naj investitor.
90% rasprodato.
Ili sam genije ili ako me đe sretnete, izbijte ka konja;)
Ako ti je lakse nijesi sam.Potvrdjuje se staro crnogorsko pravilo sto manje znas vise para imas.:(
E ovo si dobro reko.
Homere nisi jedini koji kalkulira a kad vidim pojedine akcije kako rastu glava me zaboli. Sad je kasno da kupujem ove sto skacu pa sam se odlucio za ove koje stoje ili padaju sa nadom da ih kad korekcija dodje nece previse pogodit.
Nadam se a nada je .......
Vrijeme ce pokazati koliko su nam odluke bile dobre
happy pessimist 28-03-07, 12:22 E ovo si dobro reko.
Homere nisi jedini koji kalkulira a kad vidim pojedine akcije kako rastu glava me zaboli. Sad je kasno da kupujem ove sto skacu pa sam se odlucio za ove koje stoje ili padaju sa nadom da ih kad korekcija dodje nece previse pogodit.
Nadam se a nada je .......
Vrijeme ce pokazati koliko su nam odluke bile dobre
Ja kad vidim URLI, smuci mi se... A ja nisam htio u septembru da je kupim, kao: skupa mi na 14.2e ;)
Evo je danas 70e
covjece i meni je muka
ovo je preslo sva moja ocekivanja
Pera Detlic 28-03-07, 12:31 90% rasprodato.
Ili sam genije ili ako me đe sretnete, izbijte ka konja;)
:D
Jesi naj investitor 2006,al ovo je 2007.;)
A za ovu god.ce da bude neko ko je poceo da trguje prije mjesec dana.
Imam utisak da smo mi stari trgovci u ovoj euforiji najgore prosli.
Ali dobro,ljudi su brzo zaboravili Septembarsku korekciju...
Uh jedva cekam kad ce pocet da pada,steknuo sam i ja nesto para.
:D
:biggrin:
e jesi neki
nek se narod veseli
vrjeme kupovine ponovo dolazi
happy pessimist 28-03-07, 12:37 :D
Upravo tako.. ;)
momci, dje ima podataka o tome sta imaju u vlasnistvu turisticke firme, konkretno ulri i htbo?
Za ULRI imas ovdje http://www.ulcinjska-rivijera.cg.yu/
Za HTBO, malo je bajato ali imas ovdje nesto:
http://www.boldinternet.com/atas/b_start.htm
Za ULRI imas ovdje http://www.ulcinjska-rivijera.cg.yu/
Za HTBO, malo je bajato ali imas ovdje nesto:
http://www.boldinternet.com/atas/b_start.htm
hvala lijepo
Uzmi u obzir da su pojedini hoteli iz oba ova turisticka preduzeca prodata i nisu u njihovom vlasnistvu vise.
Imas na temama posvecenim ovim firmama vise podataka o tim prodatim hotelima.
Bogami ja sutra stavljam BRJE na 500 evra akcija, ako prodje prodje, i samo fala arapima :)
Bogami ja sutra stavljam BRJE na 500 evra akcija, ako prodje prodje, i samo fala arapima :)
mayo kad ćemo dosanjat više telekom?
ja se nadam do kraja godine TECG barem 10.00
ja se nadam da cu brzo, ako ne, onda cu menjat potpis, dosadio mi, ovaj misko ako sto ne uradi propadosmo
e, pa ja sam največim dijelom upravo u MIGU - kuda žuriš prijatelju?
Pa,kupio sam 11 vaucera ili 55000 po 0.18 znajuci da je najlikvidniji, i da ga posjeduje najmanji broj gradjana uporegjujuci ga sa ostalim PIF-ovima,ali kao sto rece jedan od kolega iz HR, PIF vrijedi onoliko koliko je netko spreman da plati za njega na trzistu.A ja ne mogu cekati da se duplira,a i uplatio bih
nesto novca za auto,recimo Grande Punto.
Je li to valjani razlog?
Pa,kupio sam 11 vaucera ili 55000 po 0.18 znajuci da je najlikvidniji, i da ga posjeduje najmanji broj gradjana uporegjujuci ga sa ostalim PIF-ovima,ali kao sto rece jedan od kolega iz HR, PIF vrijedi onoliko koliko je netko spreman da plati za njega na trzistu.A ja ne mogu cekati da se duplira,a i uplatio bih
nesto novca za auto,recimo Grande Punto.
Je li to valjani razlog?
pa to moraš sam znati, ako treba para, udri po materijalu
Evo ti predlog. Prodaj samo za ucesce, kupi kola na kredit/lizing pa
kako ti rate budu pristizale prodavaj koliko ti treba. Predpostavka je
da ce migf ipak rasti vise od kamate. Sta mislis?
Evo ti predlog. Prodaj samo za ucesce, kupi kola na kredit/lizing pa
kako ti rate budu pristizale prodavaj koliko ti treba. Predpostavka je
da ce migf ipak rasti vise od kamate. Sta mislis?
Pa,prijedlog ti nije los ,da prodam 3 vaucera za ucesce.
Pa,prijedlog ti nije los ,da prodam 3 vaucera za ucesce.
Provjeri koliko ti treba, jer i tu ima raznih mogucnosti 10, 20,30%. Mozes cak
napraviti malu tabelu u excelu i sve stavit u nju, kad ti sta dospjeva
i koliko bi trebao bit migf da ti pokrije ratu
Je li se trgovalo sa PRPL i hoce li se trgovati ako je nekome poznato da odgovori tj pretpostavi
Je li se trgovalo sa PRPL i hoce li se trgovati ako je nekome poznato da odgovori tj pretpostavi
Ocete li mi objasnit sto vidite u prpl. Po meni to je les firma. Neko je
prije par dana kupio od fondova oko 12%, vjerovatno platio obveznicama,
pa i tu ucario dobar diskont. Sve sto valja od one stare prpl preslo je
na marinu i plovidbu, a ovo sto je ostalo vala ne vrijedi.
Ili mozda ima nesto sto ne znam ....
Ocete li mi objasnit sto vidite u prpl. Po meni to je les firma. Neko je
prije par dana kupio od fondova oko 12%, vjerovatno platio obveznicama,
pa i tu ucario dobar diskont. Sve sto valja od one stare prpl preslo je
na marinu i plovidbu, a ovo sto je ostalo vala ne vrijedi.
Ili mozda ima nesto sto ne znam ....
Sto moze da vrijedi firma koja ima dva radnika na platnom spisku, a nista drugo osim toga?
Sto se radi sa njom stvarno mi nije jasno?
Sto moze da vrijedi firma koja ima dva radnika na platnom spisku, a nista drugo osim toga?
Sto se radi sa njom stvarno mi nije jasno?
Meni je jasno.
Vjerovatno ta dva radnika brckaju noge u morskoj pjeni, a to vrijedi 5000eur / m2, a jos je "Prekookeanskaaa" uh znas koliko to vrijedi jos 100000eur/m2, nije to samo "barska" plovidba nego "Prekookeanskaaaa":tongue:
Pretpostavljam da je to u pitanju:cool:
Kupio "prilično"
JAPE
PRIT
MIMO
Već neko vrijeme tripujem da ko ulaže u Boku Kotorsku, posljednji će gubiti. Zasad me berza potvrđuje...
Ponudio juče HTBO (na koliko je poslovna tajna. Mada nije daleko od posljednjeg stanja)
PLAP, LUBA i nešto "malo" TECG držim čvrsto kao korektiv u slučaju da nešto krene kako ne valja. Mada se može desiti da mi baš ovo krene na dolje...:)
Vidjećemo šta će bit...
U ovom tvom postu si naveo da za HTP Boku ovo nije ni priblizan "peak", a ti si vec rijesio da je prodajes.
http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=40777&postcount=661
U ovom tvom postu si naveo da za HTP Boku ovo nije ni priblizan "peak", a ti si vec rijesio da je prodajes.
http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=40777&postcount=661
Pa stručnjače kad pratiš i komentarišeš moje postove, objasni mi kako to isključuje jedno drugo. I dalje isto mislim, ali držim da mi je profitabilnije orjentisati se na neka druga preduzeća. To je stvar procjene. A kada sam komentarisao HTBO bila je čini mi se oko 8 ili čak niže od toga, a sada je 9. Kad uložiš nekoliko hiljada ili nekoliko desetina hiljada (a ja sam uložio 15000) dobijaš vrlo zahvalne cifre u razlici. E sad, ako ulažeš 200-300 eura,..onda ne znam što da ti kažem. Kolko para tolko muzike, je li...
Živ bio.
@deus
a ja sam uložio 15000
Ponudio juče HTBO (na koliko je poslovna tajna??????????
Jebe lud zbunjenog, a ti si kontradiktoran, il se falis il mislis da navlacis ovde nekoga da proda boku
@deus
a ja sam uložio 15000
Ponudio juče HTBO (na koliko je poslovna tajna??????????
Jebe lud zbunjenog, a ti si kontradiktoran, il se falis il mislis da navlacis ovde nekoga da proda boku
Koji je nekima od vas đavo! Kako sam kontradiktoran??? Ako je prodajem preko 9 a uzeo sam je za 3 i nešto., i pritom tvrdim da će to vrlo vjerovatno ići još gore nego što je danas slučaj. Bila je niže od 8 kada sam rekao da to još nije njen vrh zašta su mnogi me gledali kao ludaka. Sada je preko 9? Ko je u pravu a ko je ovdje lud???
Dio kapitala planiram da prebacim na neka preduzeća gdje mislim da će se brže oplođavati? Šta je tu čudno i nejasno?
To su samo moje procjene i zasad ih je sve Berza potvrdila. ali i da nije, to su moje procjene i njima nikom ne sugerišem ništa!
Prvo ne vici na mene :))), boli mene sta ces sa tvojim parama, i dal su se potvrdila Berza (ovo B mozda ti se tako zove kakav rodjak?, il imas veliko uvazavanje prema berzi, nego da se ne udaljavam od teme), kontradiktoran si zato sto kazes da je poslovna tajna a onda kazes kako imas 15 hiljada eura, a to kao nije tajna, uostalom, tebe ne treba uzimat za ozbiljno, smesan si ko god da si, al vidim da dosta pises, pa moze neko pomislit da si pametan pa te cita, i dokle ce ic sta to ne zna niko, tako da ne pisi takve gluposti. Sa ovim postom zavrsavam sa tobom prepisku, previse sam ti slova posvetila :)
pozrdav za sve! neka mi neko da neku korisnu informaciju.mislio sam da sjutra ulozim u luku bar 3000 e.dao sam nalog brokeru.mada se mislim jos.moje su procjene da ce rasti.
pozrdav za sve! neka mi neko da neku korisnu informaciju.mislio sam da sjutra ulozim u luku bar 3000 e.dao sam nalog brokeru.mada se mislim jos.moje su procjene da ce rasti.
Na duzi rok hoce sigurno, samo je pitanje da li je sada pravi momenat za ulaganje u Luku, jer je dosta skocila.Mada to je samo moje misljenje.
Ti sam procijeni.
Konsultuj se jos s nekim.
danaas MIG ali jos nemam potvrdu nadam se da je moj broker kupio ,nemogu da ga dobijem telefonom.
Cim budem imao info , javi cu vam.
Zar ti nakon odradjene trgovine ne dolazi obracun na mail?
Zar ti nakon odradjene trgovine ne dolazi obracun na mail?
Bi trebalo, medjutim nestizu :( tako da mi kasni zivijestaj .Nadam se da je odradio sto smo se dogovorili:p
JohnVasMilisav 02-04-07, 22:45 danaas MIG ali jos nemam potvrdu nadam se da je moj broker kupio ,nemogu da ga dobijem telefonom.
Cim budem imao info , javi cu vam.
Na koliko si ga ufatio, sobzirom da je pobjegao na 0,30?
Moze li ko da mi komentarise stanje oboda? nacuo sam brzu privatizaciju i nagli skok akcija, ali nista vise o tome ne znam.
|
|