View Full Version : Vista je bolja od XP-a, kaže Microsoft

anon1
26-01-08, 16:44
26 Jan 2008. 16:42
Vista je bolja od XPa, kaže Microsoft

Kompanija Microsoft pohvalila je danas svoj operativni sistem Windows Vista.

Kako je saopšteno iz ovog softverskog giganta, na Visti je za prvu godinu dana postojanja pronađen neuporedivo manji broj grešaka i nedostataka nego što je to bio slučaj sa XPom ili nekim drugim konkurentima otvorenog koda.

Izvještaj koji je napravio stručnjak za sigurnost iz Microsofta Džef Džouns trebao bi da privuče korisnike da se prebace u potpunosti na Vistu jer je veoma mali broj ljudi odustao od korišćenja XPa i pored toga što se pojavio noviji operativni sistem.

Podatak koji je iznio Džouns oko manjeg broja prijavljenih grešaka mnogi smatraju samo bacanjem prašine u oči jer je uvijek nezahvalno upoređivati različite operativne sisteme. Jedan od razloga je što se za Linux svaka greška objavi javno zbog toga što se na njemu koriste aplikacije razvijene od strane nezavisnih programera dok one na Windowsu budu prepravljene bez mnogo priče da bi se očuvala reputacija najpopularnijeg operativnog sistema.

kliko
26-01-08, 22:11
Driversi mi s vremena na vrijeme prestaju radit otkad koristim Vistu. Zaboravio bih i da ih imam da koristim koji drugi operativni sistem, i sto je najsmjesnije, desavaju mi se tako "cudne " stvari,da kad bih i pokusao da ih nekome objasnim, pomislio bi covjek da je neki problem sa mnom a ne sa kompjuterom.

anon1
26-01-08, 22:26
Znao sam ja da je problem s tobom druze moj :D

Sto se Viste tice, ja sam je instalirao jednom, ali nijesam uspio ni mjesec dana da izdrzim nerviranje s njom. Jedina prednost koju sam vidio je nesto bolji odziv grafickog interfejsa i to je sve. Nije ni cudo zasto niko nece da napusti XP.

mala_mu
27-01-08, 22:31
Ja sam malo cacakala tu Vistu, jer mi je sestra nju dobila uz Laptop koji je kupila. Nije nista spec, al jeste uspjela da me iznervira kao i anona.. Ali to pripisujem navici na XP, i mislim da bi isti slucaj bio da recimo sad posle godina i godina koristenja Viste, predjem na XP. Mislim da je sve stvar navike, makar meni posto sam je relativno malo koristila. Al mogu reci da ima meni ljepsi izgleda od XP...

anon1
27-01-08, 22:32
Ma nije problem sto su sitnice neke promijenili, nego je problem sto (bar tada kadm sa je ja probao) nijesu neke stvari radile bas kako treba...

mala_mu
27-01-08, 22:34
Pogresi covek...

anon1
27-01-08, 22:37
Pogresi covek...

ali kak ocujem iskustva drugih, jos uvijek grijese... ti isti ljudi :D

Batboy
29-01-08, 00:22
Vista je sigurno u debelom zaostatku za XP-om... To se neće promijeniti u skorije vrijeme...

Posjeduje lošu drajversku podršku i često stvara masu grešaka prilikom komunikacije sa hardware-om...

Statistika je pokazala da ako nemate uređaje koji podržavaju SATA kontrolere i kvalitenije matične ploče po pravilu će vam se javljati greške u sistemu...

Inače Vistu sam instalirao na nekih 10-ak računara.., korisnici se nisu baš razveselili, a i ja sam je koristio privremeno.., čisto da vidim kako cicka... Mogu vam reći da slabo cicka - fercera :D

phenomenon
19-05-08, 12:40
Ja imam Vistu ultimate i jako sam zadovoljan, nisam primijetio nikakve zaostatke u odnosu na XP Pro niti sam imao jedan jedini problem sa njom, vrlo stabilna, fakat da je zahtjevnija ali imam mashinu koja je vrlo dobro "zvace".

Nocturne
19-05-08, 13:01
Vissta je definitvno najbolji operativni shto se tiche microsoft-a...pod jednim uslovom...trebate imati dosta jaku mashinu....shto se tiche hardvera,vista je neuporedivo brza od xp-a i mnogo lakshe odradjuje neke stvari nego xp ochigledno zbog bolje komunikacije sa hardwer-om.najjednostavniji primjer za to je folder sa nekih 2000 slika koji vista za 10tak sekundi otvori sa full thumbnail-ima, dok XP zvace to nekih minut(na istoj mashini imam i jedan i drugi duze vrijeme radi usporedbe) ja imam ultimate verziju i do sada mi ni jedan problem nije napravila...ni jedan drajver pukao,ni jedan spyware niti jedan virus ushao vishe od pola godine koriscenja(bez antivirusnog programa)

Ono shto je najbolje kod viste,a vidim da niko to ne komentarishe,jeste implementirani program za prepoznavanje glasa koji,kad se namjesti posle par mjeseci,bukvalno vam mish ne treba sem za ono shto je neophodan.drugim rijechima,moguce je da chitav mail izdefilujete naglas bez prekidanja i da vam ga on sam kuca,da govorite next, next, next i da vam prebaca slike umjesto klikanja mishem i slichno :)

kliko
19-05-08, 18:09
poslednja vijest: ne radi mi bezicna tastatura. Vista kaze da je sve u redu, baterije su nove, nikakvih problema,samo jednostavno prestalo da radi. Prikljucio sam ovu "kablovsku". Prije par sedmica mi se pojavio ozbiljan problem sa Nortonom (jedan od jako rijetkih programa za koji sam platio), tako da sam instalirao drugi antivirus iako mi je ostalo placeno jos vise od pola godine.Duga je lista stvari koje su mi otkazale sa Vistom.Bas duga i iritirajuca.
Imam dual core procesor + 1Gb RAM memoriju.

Dukileus
19-05-08, 18:31
Vrlo slična stvar kod mene, sa quad core, vrh pločom, memorijom, grafikom, Raid diskovima - zasad XP radi perfektno, čak overklokovano sasvim stabilno. Vista krahira bar jednom u nekoliko dana ( Ultimate, "freška" SP1). Probao sam je i prije par mjeseci, sad je puno bolja. Još kuburi sa nekim drajverima, ali je na dobrom putu. Vidi se da rade na njoj, kroz pola godine mislim da će biti ok i naravno, bolja od XP ( bar što se mene tiče )

Bugi
23-05-08, 14:04
Koristio sam licenciranu Vistu nekoliko mjeseci i onda mi se smučila i vratio sam se na nelicencirani stari dobro XP.

Vista još nije preolovala dječije bolesti, iako je na početku imala prednost (stabilnija od XP -a na početku) sada se već vidi da od nje ništa neće biti.

Štaviše Microsoft je objavio pojavljivanje novog "Windows" -a do kraja 2009.

Legolas
28-05-08, 21:07
26 Jan 2008. 16:42
Vista je bolja od XPa, kaže Microsoft

Kompanija Microsoft pohvalila je danas svoj operativni sistem Windows Vista.

Kako je saopšteno iz ovog softverskog giganta, na Visti je za prvu godinu dana postojanja pronađen neuporedivo manji broj grešaka i nedostataka nego što je to bio slučaj sa XPom ili nekim drugim konkurentima otvorenog koda.

Izvještaj koji je napravio stručnjak za sigurnost iz Microsofta Džef Džouns trebao bi da privuče korisnike da se prebace u potpunosti na Vistu jer je veoma mali broj ljudi odustao od korišćenja XPa i pored toga što se pojavio noviji operativni sistem.

Podatak koji je iznio Džouns oko manjeg broja prijavljenih grešaka mnogi smatraju samo bacanjem prašine u oči jer je uvijek nezahvalno upoređivati različite operativne sisteme. Jedan od razloga je što se za Linux svaka greška objavi javno zbog toga što se na njemu koriste aplikacije razvijene od strane nezavisnih programera dok one na Windowsu budu prepravljene bez mnogo priče da bi se očuvala reputacija najpopularnijeg operativnog sistema.

Seri seri moj golube beli. ;)

Legolas
28-05-08, 21:09
Koristio sam licenciranu Vistu nekoliko mjeseci i onda mi se smučila i vratio sam se na nelicencirani stari dobro XP.

Vista još nije preolovala dječije bolesti, iako je na početku imala prednost (stabilnija od XP -a na početku) sada se već vidi da od nje ništa neće biti.

Štaviše Microsoft je objavio pojavljivanje novog "Windows" -a do kraja 2009.

Kakav je to system koji nakon nepunih mesec dana izbaci sp za svoj system. ;)
Ima toga jos, samo nemam trenutnu isnpiraciju....

Dukileus
28-05-08, 21:10
A je li ko umrežio VISTU i XP na nekoliko računara ? Oj oj...

Legolas
28-05-08, 21:24
to ce anon1... ;)

Dukileus
28-05-08, 21:30
e ja to napisati ne umijem

anon1
28-05-08, 21:56
to ce anon1... ;)
Nece ako ima Boga :) Ja sam srecni korisnik Linuxa :D

Batboy
28-05-08, 23:06
Ponovo izvukošte temu iz naftalina... :locked:

Jooooj mila majko... :gun_bandana:

Batboy
28-05-08, 23:07
poslednja vijest: ne radi mi bezicna tastatura. Vista kaze da je sve u redu, baterije su nove, nikakvih problema,samo jednostavno prestalo da radi. Prikljucio sam ovu "kablovsku". Prije par sedmica mi se pojavio ozbiljan problem sa Nortonom (jedan od jako rijetkih programa za koji sam platio), tako da sam instalirao drugi antivirus iako mi je ostalo placeno jos vise od pola godine.Duga je lista stvari koje su mi otkazale sa Vistom.Bas duga i iritirajuca.
Imam dual core procesor + 1Gb RAM memoriju.

Sreća pa imaš to... :D :D :D :boxing542:

Legolas
28-05-08, 23:16
Nece ako ima Boga :) Ja sam srecni korisnik Linuxa :D

Moj covek. :rambo:

kliko
03-06-08, 00:47
je ko vajo?

zoxy
03-06-08, 15:46
Kakav je to system koji nakon nepunih mesec dana izbaci sp za svoj system. ;)
Ima toga jos, samo nemam trenutnu isnpiraciju....

Onaj o kome se vodi racuna. :) Nije slabost Viste sto je izasao sp brzo niti sto ima odredjenih problema sa kompatibilnoscu, to se pegla u hodu, ona nije donijela nekoliko bitnih stvari koje su najavljivanje i zbog toga je vise sminka nego revolucija, koja je shodno mnogim najavama ocekivana. Sto opet ne znaci da je los OS, daleko od toga, ima i prilicno prednosti, pocevsi od osnovnih stvari kakva je osjetno brzi rad IE na njoj, nego na Xp-u. Inace, xp u koga se sada svi kunu je imao i vise problema u pocetku, sa SP 2 je to ispeglano u potpunosti maltene. A sto se tice ostalih operativnih sistema...moze se pricati o prednostima i manama jednog ili drugog, ali ne i donostiti zakljuchci da je na primjer xp losiji jer ima vise virusa za njega i sl...gosn Kaspersky je jednom u Bg izjavio da bi ostali operativni sistemi prema njihovim istrazivanjima imali znatno vise problema da su popularni i koriste se u mjeri u kojoj se koristi Xp. Svaka medalja ima dvije strane...mada kapiram da je kul biti drugaciji od vecine. :)

Legolas
07-06-08, 21:11
Dobro Zoxy...