View Full Version : Brodari
Malo sam se bavio zadnje vrijeme s Fundamentalnim analizama. I našao sam dionicu na hrvatskom tržištu koja ima:
P/E 3,08
P/BV 1,86
ROA % 23,98
ROE % 60,37
BVPS 1.613,44 Kn
Tržišna kapitalizacija 803.754.000 Kn
Kn za € oko 7,30 Kn
Ima vrlo malo dionica u cijeloj Regiji koja ima takve pokazatelje. Sada je samo nagradno pitanje zašto je ta dionica tako jeftina.
To vam je dionica Uljanik plovidbe ULPL-R-A. Komentari?
Napomena: Jučer sam, uz višemjesečne nagovore nekoliko kolega, malo kupio po minimalnoj dnevnoj cijeni.
Malo sam se bavio zadnje vrijeme s Fundamentalnim analizama. I našao sam dionicu na hrvatskom tržištu koja ima:
P/E 3,08
P/BV 1,86
ROA % 23,98
ROE % 60,37
BVPS 1.613,44 Kn
Tržišna kapitalizacija 803.754.000 Kn
Kn za € oko 7,30 Kn
Ima vrlo malo dionica u cijeloj Regiji koja ima takve pokazatelje. Sada je samo nagradno pitanje zašto je ta dionica tako jeftina.
To vam je dionica Uljanik plovidbe ULPL-R-A. Komentari?
Napomena: Jučer sam, uz višemjesečne nagovore nekoliko kolega, malo kupio po minimalnoj dnevnoj cijeni.
To je dobra firma, ali tako nizak PE je zbog izvanrednih prihoda. Ima dosta informacija na portalu poslovni.hr .
Rocky Balboa 30-01-08, 12:24 Brodari su u banani, kao i tržište brodara, ali doći će oni na svoje... prije nego neki drugi! ;)
...i nadam se sačuva do barem jučer ;) lipo je bilo gledat iako je nemam, ali mi je na pbz investoru u prvih pet koje pratim već duže
http://www.seebiz.eu/hr/burze/uljanik-plovidba-bez-konkurencije,9070.html
...i nadam se sačuva do barem jučer ;) lipo je bilo gledat iako je nemam, ali mi je na pbz investoru u prvih pet koje pratim već duže
http://www.seebiz.eu/hr/burze/uljanik-plovidba-bez-konkurencije,9070.html
Na žalost zbog preslagivanja portfelja, a i kratkih živaca, izašao s malom dobiti. :(
Naredni tjedan se očekuje znatan skok BDI (čitam neke procjene 1500-2000 bodova). Nakon serije loše objavljenih izvještaja o stanju američog gospodarstva i ovaj sektor je korigiran (DRYS, EXM, QMAR i dr.) Vale i Baosteel dogovorili povećanje cijena željezne rudače za 65% od 01.04. Vidjeti ćemo da li će to utjecati i povećanje cijene samih brodova (čelik), a time i na NAV.
nakon onog pokolja nad atpl,ulpl i tankerskom od prošlog miseca...lipo ih je danas gledat
atpl na +19,96%
roki, spremi kunu :D
Atlantska plovidba narasla 20,2 posto
Da li zbog izbora u SAD-u ili zbog toga što su vodeći svjetski indeksi zabilježili blagi rast, današnje trfgovanje na domaćem tržištu kapitala bilo je više nego euforično. Uz relativno solidan promet od 81 milijuna kuna Crobex je danas doživio eksploziju i porastao za visokih 7,46 posto.
Burzovni indeks dan je završio na zaključnih 2,399 bodova, polako se odmičući od psihološke granice od 2.000 bodova. Najzaslužnija za njegov porast je bila Atlantska plovidba koja je porasla za visokih 20,2 posto uz promet od 12,5 milijuna kuna, čime je ujedno postala najlikvidnija dionica dana. Budući da kompanija još uvijek nije objavila kvartalno izvješće, razlog za ovakav porast, pogotovo ako se u obzir uzme loše stanje u sektoru, stvarno nije dokučiv. No, zanimljiva je činjenica da je ovo već drugi puta ove godine kako Atlantska bilježi porast nekoliko dana uoči objave rezultata, tako da postoji sumnja(koju bi Hanfa trebala ispitati) da su neki od burzovnih igrača došli do tih podataka prije ostalih investitora.:wink3:
Pera Detlic 05-11-08, 08:48 Ma joook. Naši bi rekli- To su se brokeri igrali.
Rocky Balboa 05-11-08, 14:33 nakon onog pokolja nad atpl,ulpl i tankerskom od prošlog miseca...lipo ih je danas gledat
atpl na +19,96%
roki, spremi kunu :D
Aha... :smokeing:
U komentarima financijskog izvještaja za treći kvartal, Uprava Atlantske plovidbe napisala je: “U promatranom razdoblju Atlantska plovidba d.d. trezorirala je 16.358 dionica. 21,8 posto ukupnog prihoda čini prodaja brodova. Pomorstvo je ostvarilo 77 posto ukupnog prihoda, avio-prijevoz 19 posto, te hotelijerstvo oko 4 posto. Čak 73 posto prihoda Grupe od prodaje ostvareno je na inozemnom tržištu. Troškovi poslovanja Grupe su za 54,9 milijuna kuna ili 6,6 posto veći od istog razdoblja prošle godine. Likvidnost je bila zadovoljavajuća. Društvo ne sudjeluje u važnijim sudskim sporovima koji bi bili značajni za poslovanje. U promatranom razdoblju značajniji događaji bili su: prodaja brodova “Sveti Vlaho” od 39.443 DWT, “Mljet” od 29,700 DWT i “Jadran” od 70,947 DWT, te kupnja broda “Pelješac” od 71,229 DWT i preuzimanje novogradnje “Zagreb” od 80,300 DWT; Atlantska plovdiba d.d. otkupom svih udjela Strabaga u Grand hotelu Imperial d.o.o., povećala je svoj udjel za dodatnih 13,56 posto, što sad ukupno čini 81,51 posto vlasničkog udjela, a dokapitalizacijom Hotela Lapad d.d. Dubrovnik povećala je svoj udjel u temeljnom kapitalu sa 56,22 posto na 78,88 posto; ugovorena izgradnja četiri broda tipa panamax (svaki 80.300 DWT) u brodogradilištu JES u Kini i jednog broda tipa capesize (181,000 DWT) u brodogradilištu STX Južna Koreja, dionica našeg Društva proglašena je “Zlatnom dionicom godine” u sektoru koji je obuhvaćao pomorstvo, promet, veze i građevinarstvo.”
dok je sa druge strane
tvrtka Uljanik Plovidba u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila je pad neto dobiti od 75,62 posto, vidljivo je iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Neto dobit se promatranom razdoblju smanjila na 62,19 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju godinu ranije iznosila 255,16 milijuna kuna. U komentaru Uprave navodi se kako je neto dobit ostvarena u nižem iznosu u usporedbi s istim razdobljem 2007. godine kada su ostvareni značajni prihodi od prodaje brodova. Ukupni prihodi Uljanik Plovidbe u devet su mjeseci iznosili 196,29 milijuna kuna i manji su od prošlogodišnjih za 50,36 posto. Prihodi od prodaje u zemlji iznosili su 438.000 kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu ostvareni u iznosu od 159,40 milijuna kuna što je povećanje za 5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U komentaru Uprave se naglašava da je na iznos prihoda iz redovog poslovanja koji su iskazani u kunskoj protuvrijednosti, negativno utjecao tečaj dolara koji je niži od onoga u istom razdoblju protekle godine. Također se navodi da su prihodi iz poslovanja ostvareni u skladu s planiranim vrijednostima, financijski prihodi ukupno su manji zbog više iskazanih pozitivnih tečajnih razlika ali manjeg iznosa transfera dobiti u tekućem razdoblju dok su ukupni prihodi manji zbog neostvarenih prihoda od prodaje brodova. Ukupni su rashodi izosili 134,09 milijuna kuna što je smanjenje za 3,99 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.
Rocky Balboa 11-11-08, 11:07 Što se meni smiješi ČISTA zarada! :)
Što se meni smiješi ČISTA zarada! :)
:wink3:
Na BBC-ju danas ima vijesti i citav dan se vrti da je vozarina za neki tip broda za toliko i toliki brt po danu pala sa 234 hilade US$ u junu-julu na samo 4 hiljade danas!?
Rocky Balboa 25-11-08, 13:54 Koke, kako ono stoji ATPL? ;)
Rocky Balboa 25-11-08, 14:00 Na BBC-ju danas ima vijesti i citav dan se vrti da je vozarina za neki tip broda za toliko i toliki brt po danu pala sa 234 hilade US$ u junu-julu na samo 4 hiljade danas!?
Nabuko evo ti svježih vijesti svaki dan na koliko se trguju brodovi:
http://reports.platou.com/OnlineServices/Pages/BulkPeriodFixtures.aspx
:(
Na BBC-ju danas ima vijesti i citav dan se vrti da je vozarina za neki tip broda za toliko i toliki brt po danu pala sa 234 hilade US$ u junu-julu na samo 4 hiljade danas!?
Radi se o tipu broda Capesize, koji se prije pola godine mogao iznajmiti dnevno za preko 200.000 $. Kako se situacija drastično promijenila u brodarskom sektoru, a BDI se vratio na razinu iz 2001.g. danas taj brod ide ispod 3.000 $ dnevno. Imamo od neki dan primjer jednog Capesizea koji je iz Kine otišao za Amsterdam za samo 1.500 $ dnevno, a iznajmljen je na T/C 60 dana. Ako uzmete u obzir da im je dnevni trošak oko 20.000 $ dnevno, nije teško zaključiti u kakvim se problemima nalaze brodari.
|
|