View Full Version : Lady Taxi

anon1
23-01-08, 01:41
Evo diskriminacije malo za muski rod...

Muškarcima vožnja zabranjena

Nakon glavnog grada Rusije, i Podgorica je dobila taksi udruženje čija su vozila rezervisana samo za žene i djecu. Kako kaže vlasnica "Lady taksija" Nada Belojević njihovo udruženje je jedinstveno je na Balkanu, jer je rezervisano samo za dame i djecu. Ona je istakla da slično udruženje postoji samo u Moskvi.
- U početku smo mislili da vozači budu isključivo žene. To se, nažalost, za sada pokazalo neizvodljivim, jer se na konkurs nije prijavio dovoljan broj žena - rekla je Belojević.
Ona je istakla da 20 žena radi u dnevnoj smjeni, dok muškarci voze noću. Svi vozači su prošli dvomjesečnu obuku, tokom koje su pokazali vozačke sposobnosti i upoznali grad.
- Radila sam dvije godine kao vozač taksija. Kako su oko 80 odsto mušterija bile žene i djeca, došla sam na ideju da pokrenem taksi udruženje koje će voziti samo žene i djecu - rekla je Belojevićeva.
Jedna od šarmantnijih i spretnijih vozača u udruženju Ana Radunović tvrdi da je nakon 15 godina vozačkog iskustva potpuno spremna za "podgoričke ulične borbe".
- Muž kaže da sam napokon pronašla pravi posao. On najbolje poznaje moje vozačke kvalitete i kada sam se prijavila na konkurs rekao je da neće primiti nijednu ženu, ako mene odbiju. Za 15 godina vozačkog staža nijesam imala nijedan udes ili nezgodu - kazala je Radunovićeva dodavši da je prve poteze, učila na popularnoj fići, a da je zanat ispekla u "golf dvojci".
Ističući da je 13 godina radila kao vojni frizer, Radunovićeva tvrdi da je novi posao lako uskladila sa kućnim obavezama.
- Upalim mašinu za suđe, a kada se vratim sa posla sve je oprano. Nije teško biti i domaćica i vozač taksija - rekla je Radunovićeva.
Klijenti "Lady taxija" su žene i djeca, a prema riječima Radunovićeve muškarci mogu ući u taksi samo ako su u pratnji djece.
- Muškarci zovu za vožnju, ali ih ljubazno odbijamo. Na jednoj od prvih vožnji vozila sam djevojku na sastanak sa momkom. Stigli smo na vrijeme, a momak nije dugo čekao - rekla je Radunovićeva dodavši u šali da joj prijateljice pomalo zavide zbog novog posla i da bi se rado mijenjale.
Vozni park "Lady taksija" čini 40 automobila marke "ford C-maks", a vožnja košta 50 centi po kilometru. Minimalna cijena vožnje je jedan euro. Kako je kazala vlasnica udruženja, mušterije će uskoro moći da naruče vožnju putem SMS-a, a za porodice i poslovne žene omogućiće i mjesečno plaćanje.
Milanka Rakočević je nedavno napunila 44 godine i kaže da je vožnja taksija prvi stalni posao u Crnoj Gori.
-Posao je dinamičan, a reakcije građana i kolega iz drugih taksi udruženja su pozitivne. Prvi radni dan zaboravila sam da upalim svjetla, a kolega iz drugog udruženja zaustavio se i rekao "srećno bilo, ali upali svjetla da ne platiš kaznu" - rekla je Rakočevićeva.

J.STANIŠIĆ
ŽENE VOZE DO KAFANE

Radunovićeva priča kako je već imala neobičnih situacija sa putnicima.
- Vozila sam mušteriju da podigne socijalnu pomoć, i nakon što je završila kupovinu, vratila sam je kući. Ubrzo me je ponovo zvala, i tražila da je povezem do kafane. U vožnji smo se ispričale, kao što to žene znaju. Na rastanku je pitala ko je ljubazni disp-ečer u udruženju i zamolila me da mu kažem da se uvijek može dobiti besplatnu masažu - ispričala je Radunovićeva.

Slowpoke Rodriguez
23-01-08, 09:36
kakav glup marketing.

DYLAN DOG
23-01-08, 10:24
Protiv ustava, jasno i glasno. Da sad vidim kako ce silne NVO reagovati na ovo. Mislim, meni u principu ne smeta, ali moramo postovati ustav do kraja ako smo bas toliki legalisti...;)

lukass
23-01-08, 11:27
los marketinski potez

frkadela
23-01-08, 11:59
Sto se mene tice, ovo je sjajna stvar...
Mi smo muskarci, pa mozda to teze razumijemo, ali pitajte par zena kakva su (negativna, naravno) iskustva imala sa vozacima taksija...
Zbog toga treba obezbijediti i njima koliku-toliku sigurnost... Na zapadu je ovo normalna pojava...
Samo sto mi nismo navikli da se zene ovako tretiraju... :D

kliko
23-01-08, 12:29
U Svedsku su postojale posebne (nize) tarife za zene kad se voze taxijem. Svedske feministkinje su ostro protestovale protiv toga , smatrajuci to diskriminacijom (?!).

Da ubacim jos na ovu temu...U Swe su muskarci isli u penziju sa 65 godina, a zene sa 60....do prije dvije godine, kad je izglasana ravnopravnost i na tom polju.Sad je za sve jednako: u penziju sa 65 godina! Nije vazda dobro bit ravnopravan ;)

NETMAN
23-01-08, 12:31
Sto se mene tice, ovo je sjajna stvar...
Mi smo muskarci, pa mozda to teze razumijemo, ali pitajte par zena kakva su (negativna, naravno) iskustva imala sa vozacima taksija...
Zbog toga treba obezbijediti i njima koliku-toliku sigurnost... Na zapadu je ovo normalna pojava...
Samo sto mi nismo navikli da se zene ovako tretiraju... :D

na zapadu je normalna stvar a zena kaze da samo jos u moskvi to postoji???

Dot
23-01-08, 12:34
sa jede strane si u pravu, ali ipak je to jedna vrsta diskriminacije...
i nadam se da su sve zene vozacu presle u to udruzenje...zadnje sto mi treba je neka isfrustrirana zena da me vozi...mislim cinjenica je da su malo sontavi, slabo raguju i ne daj boze da pocnu neku pricu...

meni je vec od reklame ovaj taksi malo gadan ali jbg ....

kuku kako je glup tekst gore navede...mislim ..zene...

frkadela
23-01-08, 13:59
@netman
Ja sam cuo da toga ima i po Njujorku, Vasingtonu i sl...

NETMAN
27-01-08, 08:52
@netman
Ja sam cuo da toga ima i po Njujorku, Vasingtonu i sl...

a valjda ce ona bolje znat' nego ti ja i ostali ovdje nego ajd mozda i nisam u pravu...

svejedno mislim da ce to da bude kao i sve do sada
svakog cuda tri dana dosta
kad se pare oslade vozice se tu i kuce i mace
cudo jedno je svijest naseg naroda kad se pare pojave

Homer
27-01-08, 09:42
Momci, nije ženama lako sa nama, pustite im malo na volju!;)

Nabuko
27-01-08, 09:59
Postoji jos u nekim zemljama. Sjecam se u Osaki tokom rush hour-a na kruznoj liniji bio je vagon samo za zene itd.

seka
27-01-08, 16:06
pitanje ravnopravnosti polova je vrlo osjetljivo.. jednaki nismo, to je istina.
počevši od proste anatomije, pa do kompletnog razmišljanja..ali živjele razlike!! a nama ženama nekad odgovara da smo ravnopravne, a nekad ne.:)
ja jesam vozač..mislim vozim auto..ali tek sam neki dan slučajno saznala dje se otvara hauba..to me nikad nije interesovalo..a kad mi pukne guma ŽIVIO MOBILNI!!! Ili stane neko ..uvjek će se naći muškarac koji će pomoći ženi u nevolji, samo treba nabaciti osmjeh..i guma je zamjenjena..:) I što bih ja onda prljala ruke!? pomisle mnogi muškarci u sebi: ko joj dade vozačku, ali mene baš briga.. :)

a što se tiče ovog "Lady taksija"..to je meni van pameti..
a kako bi to izgledalo da je neki muškarac vlasnik..?

Zor_djevojka
27-01-08, 16:09
a što se tiče ovog "Lady taksija"..to je meni van pameti..
a kako bi to izgledalo da je neki muškarac vlasnik..?

a vjerovatno bi ih nosio do odabrane destinacije ;)...:biggrin::smokeing:

Amelie
27-01-08, 21:14
sto se nervirate oko ovoga :D
pa u nasu lijepu domovinu nema sta nece uraditi da na sto laksi nacin dodju do para...ne znam sta je tu cudno.
ja bih stvarno razumila da zivimo u milionskom gradu negdje u juznoj americi pa da covjek rece,svaki dan nestaje po 100 zena bolje da se voze sve zajedno nego da tako nestaju ka voda,ali u gradu sa niti 200 000 ljudi ne znam sta ce to,ali eto...ne znam sta ce nam jos dosta toga pa sta se moze :)

Nabuko
27-01-08, 21:47
Jedan dan sam se vozio taksijem i na stanicu se javlja jedan od taksista i odjavljuje voznju za koju se prijavio. Sto je bilo zena koaj je narucila taksi zatrazila je da on parkira kola kod njene kuce i daje vozika njenim kolima. Koji su komentari od kolega padali preko stanice odavnoi se nijesam gtako izasmijao.

nestasni_cipiripi
16-02-08, 13:58
Radi mene ako ce i grizli taxi otvorit,ali kakve su ono dvije spodobe na reklamu.... " IDEMO ODMAH"