View Full Version : Štrumfovi slave 50. rođendan

DYLAN DOG
15-01-08, 05:52
Ja pripadam toj generaciji cije je najranije djetinjstvo obiljezio ovaj crtac...:) Vjerujem da ima jos dosta ostalih ovdje...

Film, televizijska serija, novi albumi i prodaja lutkica neki su od planova koje su juče najavili nasljednici Peja, kako bi obilježili 50 godina od nastanka popularnih crtanih junaka Štrumfova.

Ove godine, Štrumfovi će osvojiti 20 gradova Evrope, rekla je novinarima Veronik Kilifor, kćerka Belgijanca Pjera Kilifora koji je, pod psudonimom Pejo, 1958. godine stvorio male plave patuljke.

Dogodovštine Štrumfova prvi put su objavljene u listu Spirou, u priči o avanturama Žoana i Pirluija, seriji čiji je tvorac takodje Pejo.

"Invazija će početi 20. januara i završiće se u oktobru", naveo je Hendrik Kojsman, direktor kompanije IMPS, vlasnice autorskih prava za Štrumfove.

Prema njegovim riječima, desetine hiljada lutkica Štrumfova naći će se u prodaji, a zarada je namijenjena Fondu UN za djecu (UNICEF).

"Aukcijskom prodajom džinovskih figura Štrumfova, 23. oktobra, završiće se cijela operacija", dodao je on.

Ove godine u pričama o selu Štrumfova, pojaviće se i mnogo više junakinja, pošto je do sada među 100 Štrumfova postojala samo Štrumfeta.

U planu su i animirani film o plavim patuljcima i serija od 26 epizoda, a novi, 26. album, biće objavljen 18. januara u Francuskoj, u 200.000 primjeraka.

U svijetu je do danas prodato 25 miliona albuma sa Štrumfovima, prevedenih na 25 jezika, kao i milioni video igara i DVD-ova sa popularnim junacima.

Štrumfovi su svjetski uspjeh stekli 1980-ih godina zahvaljujući seriji od 272 epizode, koje je devet godina snimao američki studio Hanna Barbera.

Pjer Kilifor - Pejo umro je 1992, u 65. godini.

::CDM:: (http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=4&news=18141)

http://singensanggesungen.files.wordpress.com/2007/07/the-smurfs.jpg

DYLAN DOG
15-01-08, 05:53
Ja pripadam toj generaciji cije je najranije djetinjstvo obiljezio ovaj crtac...
Sto ne znaci da i ja imam 50 ili blizu toliko godina :D:D:D

Miriam
15-01-08, 08:45
I meni su najdraži. :)

kliko
15-01-08, 13:12
vazda me interesovalo,kako to da sa 50 godina izgledaju jos uvijek tako mladoliko?

explosion
15-01-08, 15:09
Strumfan im rodjendan :)

Je li samo meni smijesno to sto je korijen vecine njihovih rijeci shtumf?:thumb_up: