View Full Version : Prof. Rizah GRUDA - Deset genocida nad Muslimanima

DYLAN DOG
12-01-08, 07:35
Molim vas, bez ikakve vjerske ili nacionalne pristrasnosti pogledajte originalni tekst i dajte komentar. I ovom prilikom se moram ograditi od (eventualno bi neko mogao pomisliti) mrznje prema Muslimanima ili Islamu kao religiji, iz razloga politicke i ljudske korektnosti. Ne mrzim a jos manje zelim smrt bilo kome, ali nalazim da je ogromna vecina podataka u ovom pretencioznom (djelo vahabita???) tekstu u najmanju ruku SMIJESNA...

Deset genocida nad muslimanima Balkana

Krstaško-inkvizatorka Evropa u periodu od nepuna dva vijeka (1906-1291) vodila deset krstaško-pljackaških ratova protiv svijeta i islama i muslimana, tako se nad muslimanima bivše Jugoslavije vrši deseti genocid.

Prvi genocid
nad muslimanima dogadja se u periodu od 1683. do 1699. godine. To je prvi genocid i prva prava velika kolektivna tragedija bošnjacko-muslimanskog naroda, koja se dogadja tokom i poslije velikog beckog rata izmedju Turskog carstva i Austrije. Pošto su Turci u tom ratu izgubili sve posjede i vlast u Madjarskoj, Slavoniji, Lici, Krbavi, Dalmaciji, i Boki Kotorskoj, svi muslimani koji se iz ovih zemalja i krajeva nisu uspjeli pravovremeno povuci u Bosnu i druge krajeve juzno od Save i Dunava bili su, vrlo brzo kao muslimani Španije prije dva vijeka, pobijeni, protjerani, asimilirani i prevedeni u katolicku vjeru. Organizator ovog genocida bila je Katolicka crkva. Svi pomenuti krajevi bili su puni sa dosta spomenika islamske civilizacije: dzamija, bezistana, hanova, biblioteka, karavansaraja, tekija, turbeta i medresa svi su porušeni i uništeni. Za 160 godina vladavine muslimana u ovim krajevima nije porušena ni jedna crkva i katedrala, hrišcani katolici uzivali su sva ljudska, vjerska, kulturna i imovinska prava. Umjesto zahvalnosti i tolerancije prema muslimanima, kršcani tih krajeva u ime njihove religije primjenjuju staro pagansko-firaunsko (faraonsko) pravilo: Cija drzava njegova je u njoj i religija, kao da su oni stvoritelji zemlje, a ne Bog. Za prvi genocid nad muslimanima najbitnije je reci da su ratovali Turska i Austrija, a da su zrtve bili muslimani Bošnjaci.

Drugi genocid
nad muslimanima dogadja se na prijelazu iz XVII u XVIII vijek, tacnije 1711. godine uoci Badnje veceri. Te noci izvršena je takozvana "istraga poturica", kada je hiljadu muslimana bilo pobijeno, a jedan mali dio izbjegoa je u Nikšic u selo Tudjemile kod Bara. Organizator ovog genocida koji se dogodio na prostoru stare Crne Gore bila je Crkva, ali ne katolicka vec pravoslavna. Svi ti motivi opjevani su u "Gorskom vijencu".

Treci genocid
nad muslimanima dogadja se na prostoru Srbije izmedju 1804. i 1820. godine kao posljedica Prvog i Drugog Srpskog ustanka. Kljucnu ulogu u trecem genocidu nad msulimanima odigrala je pravoslavna crkva srpski istoricari, politicari i pjesnici poput Njegoša. Karapordjevi ustanici 1804. godine napali su bošnjacko-muslimansko stanovništvo Sejnice i ubili oko 5000 muslimana - masakrirali djecu, starce i zene.

Cetvrti genocid
nad muslimanima dogadja se u periodu izmedju 1830. i 1867. godine kao posljedica Hatišerifa iz 1830. kojim je Srbija stekla status vazalne autonomije unutar Osmanskog carstva, ali i mogucnost da iseli i protjera muslimane - Bošnjake iz Uzica, Cacka, Šapca, Sokola i Beograda. Sve pomenute muslimane - Bošnjake Porta naseljava u Bosnu - Bosanski Šamac i Orašje.

Peti genocid
Nad msulimanima uglavnom Albancima i Bošnjacima dogadja se na prostoru Srbije i Crne Gore izmedju 1876. i 1878. godine. Odlukama Berlinskog kongresa Srbija i Crna Gora sticu potpunu nezavisnost, ali uveliko proširuju svoje teritorije. Tako se Srbija teritorijalno proširila niškim, pritskim, toplickim i vranjskim okruzima, a Crna Gora u Hercegovini (Nikšic, Grahovo, Bilece i Trebinje). Toplicki i Vranjski kraj u velikom procentu naseljavali su Albanci muslimani, danas ih uopšte nema na tim prostorima. U razdoblju od 1862. do 1878., za svega 16 godina nestalo je nekoliko stotina dzamija, mnoge sahat-kule, biblioteke, hanovi, bezistani u Beogradu, Šapcu, Uzicu, Sokolu, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Kuršumljiji i Vranju i protjerano i ubijeno na desetine hiljada muslimana - Bošnjaka i muslimana Albanaca. Grad Nikšic 1876. godine naseljavali su 98% muslimani Bošnjaci da bi 1879. ovaj grad ostao bez Bošnjaka, jer su se nikšicki muslimani pokrenuli na veliki muhadzirluk prema Turskoj, Sandzaku, Albaniji, Kosovu i Bosni. Sve pod pritiskom nove crnogorske vlasti koja je Bošnajcima - muslimanima pokazala put za Tursku, tako su muslimani Nikšica sa velikim bolom napustili svoj vatan i svi su se uputili u puste krajeva Anadolije, da se više nikad ne vrate, jer nisu htjeli da im sudi kaurin.

Šesti genocid
nad muslimanima (1878 - 1910) Posljedica je austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. U ovom periodu pokrenuo se veliki val muslimana - Bošnjaka prema Sandzaku, Turskoj, Kosovu i Makedoniji, gdje je tada bila još uvijek turska vlast.

Sedmi genocid
nad muslimanima Sandzaka i Crne Gore, kao i pokušaj nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju. Bilans zrtava onih koji nisu htjeli pokrštavanje odvedeni su u bukagijama na mjesto Previju kod Andrijevice, gdje je streljano 850. Za deset dana u Gusinju pokrstiti su 12.500 Bošnjaka i Albanaca. Posljedica ovog genocida je Prvi i Drugi Balkanski rat (1912 - 1913).

Osmi genocid
nad muslimanima traje od Kraljevine SHS 1918. do 1941. zivot Bošnjaka muslimana i Albanaca muslimana u Kraljevini Jugoslaviji nije imao nikakvu vrijednost, muslimani Sandzaka i Hercegovine, Crne Gore i Kosova bili su izlozeni genocidu. Primjer, u selu Šahovicu, opština Bijelo Polje, u Sandzaku 7. novembra 1924. na sami Kurban bajram, bez ikakvog povoda Crnogorci su ubili 2.500 muslimana Bošnjaka. Prema sjecanjima nekih prezivjelih Bošnjaka culi su kako jedan Crnogorac kad je ugledao jednog starog muslimana koji kolje kurban reko je drugu pored sebe: "Vidji ona Turcina što kolje brava, bice naš brav." I neduzna starca objese i oderu ga ziva i izvade njegovo srce i bace ga psu da pojede, pas pomiriše i nehtjede srce pojesti, a taj koljac rece: "Ni pas nece tursko srce!" Sve je jasno nema komentara. Ovo hajvani ne rade šta su ovi uradili na hiljade Bošnjake u Hercegovini i Crnoj Gori i Albanaca na Kosovu po narudzbi i planu je ubijeno, da za to niko nije odgovarao. Sve je to imalo za cilj etnicko cišcenje i izmjena etnicke karte i iseljavnaja za Tursku. Tokom 1925. godine 50 000 Bošnjaka iselilo se iz nekoliko sandzackih gradova za Tursku.

Deveti genocid
nad muslimanima traje od 1941. - 1945 Drugi svejetski rat odnio je 103 000 zivota musliamnske populacije. Najviše muslimana nastradalo je od cetnickkog, komšijskog noza, što ih je stigao na kucnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih deset genocida muslimani se nikako nisu oruzjem surpostavili svojim koljacima i zlikovcima.

Deseti genocid
nad musliamnima je najvece i najsuroviji nad muslimanima u Bosni i Hercegovini. Poceo je aprila 1992. godine i trajao do 1995. godine. Ovaj rat dugo se pripremao, a odvijao se naocigled cijelog svijeta. Pod štafetnom paliocom UN i Evroprke zajednice. Protiv jednog malog bošnjackog muslimanskog naroda u Evropi ucestvuju Srbija, Crna Gora i Hrvatska da ga u potpunosti uništi, a uz pomoc katolickih i pravoslvanih krstaša Evrope. Po prvi put bošnjacki muslimanski narod u srcu Balkana organizuje svoju vojsku, policiju i drzavu da se suprostavi najmodernijim, armijama Evrope i svijeta i da se odbrani i opstane u srcu Evrope. Ovaj rat progutao je 250 000 muslimana. Istu sudbinu i strašan genocid i egzodus od srpske cetnicke armije dozivio je albanski - muslimanski narod tokom 1998/99.

Prof. Rizah GRUDA

http://www.plav.net/r_behar/hist/genocidi_nad_muslimanima_balkana.htm

DYLAN DOG
12-01-08, 07:38
I dodatna zamjerka je to sto je tekst pisao neko elementarno nepismen i zlonamjeran. Ovakve stvari, iznosenje ovako brutalnih neistina NE MOZE i NEMA ZA CILJ ista dobro.

DYLAN DOG
12-01-08, 07:45
Osvrnuo bih se na neke primjere iz teksta:

1. Drugi genocid
nad muslimanima dogadja se na prijelazu iz XVII u XVIII vijek, tacnije 1711. godine uoci Badnje veceri. Te noci izvršena je takozvana "istraga poturica", kada je hiljadu muslimana bilo pobijeno, a jedan mali dio izbjegoa je u Nikšic u selo Tudjemile kod Bara. Organizator ovog genocida koji se dogodio na prostoru stare Crne Gore bila je Crkva, ali ne katolicka vec pravoslavna. Svi ti motivi opjevani su u "Gorskom vijencu".
Dakle, stvaranje (otimanje u ocaju!!!) ELEMENTARNIH USLOVA za prezivljavanje i opstanak jednog naroda (Crnogoraca) i njegove ionako male kulture i drzave sabijene u gola neplodna brda je genocid!!!!????

2.Sedmi genocid
nad muslimanima Sandzaka i Crne Gore, kao i pokušaj nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju. Bilans zrtava onih koji nisu htjeli pokrštavanje odvedeni su u bukagijama na mjesto Previju kod Andrijevice, gdje je streljano 850. Za deset dana u Gusinju pokrstiti su 12.500 Bošnjaka i Albanaca. Posljedica ovog genocida je Prvi i Drugi Balkanski rat (1912 - 1913).
Prof. dr Serbo Rastoder, i sam Musliman, cuveni i priznati istoricar NE POZNAJE pomenuti genocid!!!

I jos pomenuti 250.000 zrtava rata u BiH!!!! Pa zvanicni izvori govore o manjoj cifri na sve tri strane...
Nisam imao vremena sada analizirati svih deset navedenih slucajeva, a namjeravam. Cijenio bih pomoc u bilo kom pravcu.

explosion
17-01-08, 10:41
Deveti genocid
nad muslimanima traje od 1941. - 1945 Drugi svejetski rat odnio je 103 000 zivota musliamnske populacije. Najviše muslimana nastradalo je od cetnickkog, komšijskog noza, što ih je stigao na kucnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih deset genocida muslimani se nikako nisu oruzjem surpostavili svojim koljacima i zlikovcima.

Prvo, ton tekstova je sugestivan : "...na kucnom pragu, u avliji i na njivi". Ako su istorijski podaci u pitanju ne navodi se preciziranje mjesta na ovaj nacin. Ovo ima za cilj da sto vise pogodi citaoca, odnosno da pobudi mrznju. Istu ulogu ima epitet komsijskinoz! I zasto bas noz? Pa da ne bi bilo obicno ubijanje, vec klanje, je li, emotivna nabijenost se dobija...
Na osnovu ovoga bi se zakljucilo da se drugi svjetski rat vodio protiv muslimanima:"Deveti genocid
nad muslimanima traje od 1941. - 1945" !
Drugo, smijesno je govoriti kako su cetnici u Drugom sv. ratu ubijali muslimane! kakav je Cetnici su ubijali partizane i obratno, brat brata, pravoslavac pravoslavca, katolik katolika, musliman muslimana, pa i pravoslavac muslimana i obratno!

Jedini cilj ovog teksta je da izazove mrznju i bijes.

explosion
17-01-08, 10:54
Istu sudbinu i strašan genocid i egzodus od srpske cetnicke armije dozivio je albanski - muslimanski narod tokom 1998/99. (deseti genocid)

Samo cu prokomentarisati ovo "srpske cetnicke" armije. Zar to Srbi - cetnici nije govor mrznje upravo iz ovog rata. Svi pravoslavci su nazivani cetnicima, kao sto su muslimani nazivani balijama, a hrvati ustasama! Jesam li u pravu? E ako je autor protiv genocida, cemu ova terminologija!

A ova konstatacija da su to dozivjeli Albanci - muslimani govori da Albanci katolici i pravoslavci to nisu dozivjeli? Kako se vrsila selekcija? Je li stanovnistvo ispitano o vjeri, pa tek onda vrsen genocid?

Posto ja ne znam, bas bih voljela da mi neko objasni sta je to bilo 1998/9.

DYLAN DOG
17-01-08, 15:35
Jeco, upravo o tome se ovdje govori... Ovo je j...beni govor mrznje po svim kriterijumima. Za razliku od Srba i Hrvata, zadnjeg rata ovi 'jadni' genocidirani su imali VJERSKE BRIGADE...

DYLAN DOG
17-01-08, 15:37
Drugo, smijesno je govoriti kako su cetnici u Drugom sv. ratu ubijali muslimane!
Ovo bas i nije smijesno... Ovo je istina. Pogotovo crnogorski cetnici (Gvozdeni puk Pavla Djurisica) su imali veliki ''rad'' u Podrinju... Oko 20.000 zrtava je ostalo iza njih. 100% provjereno...

explosion
18-01-08, 14:46
Ovo bas i nije smijesno... Ovo je istina. Pogotovo crnogorski cetnici (Gvozdeni puk Pavla Djurisica) su imali veliki ''rad'' u Podrinju... Oko 20.000 zrtava je ostalo iza njih. 100% provjereno...

Pogresno si me shvatio. Kad se ova recenica izvuce iz konteksta, zvuci kao da mi je to smijesno! Daleko od toga, nijedno ubistvo mi nije i ne moze biti smijesno, samo sam rekla da ispade kao da su samo muslimane ubijali! Pa kao da nisu patrizane i obratno. Ispalo je da je taj rat vodjen protiv muslimana. Koliki je broj zrtava medju pravoslavcima? Ne kazem da nije bilo ovoga o cemu govoris, samo smatram da je takav rat bio i da je s losom namjerom posmatran iskljucivo iz jednog ugla.

Bilo bi lijepo da neko od muslimana prokomentarise. Osjecam se ruzno dok ovo pisem, pa moram da naglasim da moja prica ima veze iskljucivo sa ovim textom, jer ljude ne dijelim po vjeroispovijesti, pa ni autore!

DYLAN DOG
18-01-08, 18:55
Pogresno si me shvatio. Kad se ova recenica izvuce iz konteksta, zvuci kao da mi je to smijesno! Daleko od toga, nijedno ubistvo mi nije i ne moze biti smijesno, samo sam rekla da ispade kao da su samo muslimane ubijali! Pa kao da nisu patrizane i obratno. Ispalo je da je taj rat vodjen protiv muslimana. Koliki je broj zrtava medju pravoslavcima? Ne kazem da nije bilo ovoga o cemu govoris, samo smatram da je takav rat bio i da je s losom namjerom posmatran iskljucivo iz jednog ugla
Pa recimo da pravna nauka i pravna filosofija raspolazu i upotrebljavaju razlicite termine za sustinski razlicite stvari. S razlogom, misljenja sam.
Naime, rat protiv partizana (komunista) je bio politicko-ideoloske prirode, a rat protiv Muslimana je de facto i de jure bio etnicki rat, sa znatnim elementima vjerskog. Kako prvi slucaj NE MOZE biti cinioc genocida, a drugi je SUSTINA istog, odgovor se sam namece.
Naravno da nijesam tvoje rijeci shvatio na pogresan nacin, jer pogresno i zlonamjerno nijesu ni izgovorene. :)
A i ja bih isto volio da neko od pripadnika islamske konfesije prokomentarise tekst.

explosion
19-01-08, 08:44
E sad mene zanima, postoji li istorijski podatak da je to bio genocid.
Meni je samo cudno sto se drugi svjetski rat posmatra iz tog ugla. Pa na ovaj nacin bi svaka strana mogla da pise svoju istoriju genocida.

mozak
19-01-08, 09:03

ISTINA JE I DA JE BILA ISTRAGA POTURICA I TO U STAROJ CRNOJ GORI...ali su se u II svjetskom ratu ubijali međusobno partizani i četnici...

DYLAN DOG
19-01-08, 10:39
E sad mene zanima, postoji li istorijski podatak da je to bio genocid.
Zar nije dovoljan podatak da su oruzane formacije jedne strane (u ovom slucaju cetnici) smisleno i planski zeljeli i sprovodili ISTREBLJENJE jedne vjerske i etnicke grupacije na odredjenoj teritoriji. Neki izvori govore o cifri preko 30.000 nastradalih od strane CG cetnikau periodu 1942 godine na podrucju Podrinja, ali drzimo se zvanicnih izvora. Evo kako se definise genocid, pa ti sama protumaci:
Genocid je pokušaj (uspešan ili neuspešan) da se određena etnička ili verska grupacija na određenoj teritoriji uništi. Za razliku od etničkog čišćenja, gde je cilj da se data teritorija "očisti" od određene grupe ljudi (naglasak je na proterivanju, mada je obično zastupljeno i fizičko uništenje), kod genocida je cilj fizičko istrebljenje.

Meni je samo cudno sto se drugi svjetski rat posmatra iz tog ugla. Pa na ovaj nacin bi svaka strana mogla da pise svoju istoriju genocida.

Naravno!!! Pazi, genocid jedne nad drugom grupom ne iskljucuje mogucnost postojanja istog i u obrnutom smjeru ;)

DYLAN DOG
19-01-08, 10:42
ISTINA JE I DA JE BILA ISTRAGA POTURICA I TO U STAROJ CRNOJ GORI...
OK... Ko to spori?

ali su se u II svjetskom ratu ubijali međusobno partizani i četnici...
A ko to spori? I da li to znaci da ovo negira ono o cemu explosion i ja govorimo?

explosion
19-01-08, 10:59
Nekad se pitam cita li iko ista ozbiljno na ovom forumu :) Ima li iko ozbiljan komentar i strpljenje da ga napise pa da polemisemo (osim nekoliko ljudi, vrlo mali broj)...

Postujem i volim to sto chatamo, igramo igrice, ali svrha foruma nije to...

Izvinjavam se zbog digresije! ;)

DYLAN DOG
19-01-08, 11:08
Nekad se pitam cita li iko ista ozbiljno na ovom forumu :) Ima li iko ozbiljan komentar i strpljenje da ga napise pa da polemisemo (osim nekoliko ljudi, vrlo mali broj)...

Postujem i volim to sto chatamo, igramo igrice, ali svrha foruma nije to...

Izvinjavam se zbog digresije! ;)

To se i ja vrlo cesto pitam. Cast izuzecima, ali jos nisam vidio neozbiljniji forum. Na stranu ekonomiste, oni su ozbiljni na svom pdf-u, ali ostatak je prilicno...
Za ovo ti slijedi reputacija, cim budem u mogucnosti. :):):)

explosion
19-01-08, 11:11
Zar nije dovoljan podatak da su oruzane formacije jedne strane (u ovom slucaju cetnici) smisleno i planski zeljeli i sprovodili ISTREBLJENJE jedne vjerske i etnicke grupacije na odredjenoj teritoriji. Neki izvori govore o cifri preko 30.000 nastradalih od strane CG cetnikau periodu 1942 godine na podrucju Podrinja, ali drzimo se zvanicnih izvora. Evo kako se definise genocid, pa ti sama protumaci:

Naravno!!! Pazi, genocid jedne nad drugom grupom ne iskljucuje mogucnost postojanja istog i u obrnutom smjeru ;)

Ok, ok, znam sta je genocid, hvala na trudu! ;) Nista od ovoga ja ne sporim, eto nisam znala da je to bio planski i namjenski poduhvat usmjeren protiv jedne vjerske grupacije. Nazalost, ne mogu se pohvaliti dobrim poznavanjem istorije (zbog loseg pamcenja, nesto datume, brojeve, ne pamtim pa mi je to ubijalo volju da je izucavam). Ja samo kazem da je malo drsko i reci cu, iako se ponavljam, zlonamjerno, posmatrati samo iz tog ugla, jer, kako i sam kazes, ne iskljucuje obrnuti smjer. Ajmo sad, koliko je pravoslavaca izginulo od strane Turaka? Da damo broj, pa povezemo sa poturicama, pa dodamo malo slanokiselih rijeci, pa da idemo u osvetu?

Rat je rat, svaka strana mora biti ostecena, bezobrazno je sad iz jednog ugla posmatrati i iznositi to u javnost. nase drustvo stoji u mjesto bas zato sto nam je to u sklopu mentaliteta balkasnkog. Jos se dijelimo na cetnike i partizane.

Ovakve knjige su opasne i trebalo bi ih zabraniti! Ne znam jeste li citali "Jelena 1993" i "Jelana 2001". Ovjde imamo obrnut slucaj- muslimani proganjaju pravoslavce, a u drugoj su to Albanci na Kosovu. Citas i pocinjes da bijesnis.

DYLAN DOG
19-01-08, 11:21
Nacitao sam se svacega, pa i pamfletarske umjetnosti, podrazumijeva se. Sve si ti u pravu sto kazes, naravno, samo sto sam se ja ogranicio na dogadjanja pomenuta u ovom tekstu.
Ali, i pored toga sto je poznato da u zivotu jedna stvar nikad nije samo jednog znacenja, zaista postoji prioritet pri odabiru naziva i pridjeva. Po tome je ovo sto smo pomenuli ipak na prvom mjestu genocid i kao takav se mora zvati. Prosto - zato sto to jeste!

explosion
19-01-08, 11:35
Ok , predajem se :) Ma znam,nisam rekla da nije, samo sam rekla da je cudno drugi sv. rat iz tog ugla posmatrati. Alo ok, ipak je knjiga sa ti ciljem napisana pa je i opravdano.

Nego, ocemo li jos koji komentarisati. Ja na zalost ne mogu jer ne poznajem stariju istoriju :(

Ima li zivih????

Eno su se raspricali na temu o vanzemaljcima. 37 strana! :)

dvadesetpetimaj
25-05-08, 10:55
www.kapija.ba

Slowpoke Rodriguez
25-05-08, 12:03
Evo, da malo otvorim ovu raspravu.
Ja se ne slazem da je bilo istrage poturica, tj. zasigurno ne onako kako ju je opisao Njegos...

DYLAN DOG
25-05-08, 17:25
Evo, da malo otvorim ovu raspravu.
Ja se ne slazem da je bilo istrage poturica, tj. zasigurno ne onako kako ju je opisao Njegos...

Pfffff...... Pa ima li ijednog OZBILJNOG istoričara koji misli da je to baš tako bilo???

Slowpoke Rodriguez
25-05-08, 17:27
Pfffff...... Pa ima li ijednog OZBILJNOG istoričara koji misli da je to baš tako bilo???
Ima :)

Ali za sad, odgovorimo na pitanje: Osim Gorskog Vijenca, koji su to dokazi postojanja istrage poturica?
Turski arhivi, Dubrovacki arhivi, Mletacki arhivi... je ne pominju :)

DYLAN DOG
25-05-08, 17:27
www.kapija.ba

Jako mi je žao, užasno bolje reći. Zbog simbolike (stradalničke, ne titoističke naravno!) današnjeg dana, iz pijeteta prema nesrećnoj mladosti Tuzle neću ti odgovoriti drugim linkovima. Batina uvijek ima dva kraja.

laufer
18-08-08, 20:46
osveta nad muslimanskim zivljem plavske doline poslije prvog balkanskog rata je bila surova, od pokolja do pokrstavanja. dakle, osveta za zlocine koje su muslimani iz tih krajeva sprovodili nad hriscanima u polimlju vise od trista godina, od pojedinacnih pljacki do organizovanog genocida pod pokroviteljstvom turskje drzave i islama. najgore su se krvno vezani svetili jedni drugima, pa je ostalo zapisano kako su fatici i labani poklali svoje rodjake islamske vjere, izmedju ostalih.
osveta je motiv pokolja u kolasinu.
osveta je motiv pokolja u sehovicima.
osveta je motiv pokolja u polimlju i podrinju u zadnjih dvjesta godina.
osveta je motiv etnickog ciscenja u nasim krajevima, ti meni, ja tebi i tako do dana danasnjeg.
izvuci iz istorijskog konteksta stradanje jedne strane, a zanemariti njene grjehove je samo jos jedan poziv na osvetu.

wawy
18-08-08, 21:56
osveta nad muslimanskim zivljem plavske doline poslije prvog balkanskog rata je bila surova, od pokolja do pokrstavanja. dakle, osveta za zlocine koje su muslimani iz tih krajeva sprovodili nad hriscanima u polimlju vise od trista godina, od pojedinacnih pljacki do organizovanog genocida pod pokroviteljstvom turskje drzave i islama. najgore su se krvno vezani svetili jedni drugima, pa je ostalo zapisano kako su fatici i labani poklali svoje rodjake islamske vjere, izmedju ostalih.
osveta je motiv pokolja u kolasinu.
osveta je motiv pokolja u sehovicima.
osveta je motiv pokolja u polimlju i podrinju u zadnjih dvjesta godina.
osveta je motiv etnickog ciscenja u nasim krajevima, ti meni, ja tebi i tako do dana danasnjeg.
izvuci iz istorijskog konteksta stradanje jedne strane, a zanemariti njene grjehove je samo jos jedan poziv na osvetu.

hmm, @laufer, jesam dobro svatio ili ti ovo opravdavas zlocine?

laufer
19-08-08, 00:37
hmm, @laufer, jesam dobro svatio ili ti ovo opravdavas zlocine?
sasvim je nevazno, ono sto je vazno i oko cega se vodi rasprava je tekst sa pocetka, a ja na tekst imam komentar:

"...izvuci iz istorijskog konteksta stradanje jedne strane, a zanemariti njene grjehove je samo jos jedan poziv na osvetu."

mirica
17-10-08, 10:20
ja sam muslimanka.po vasoj prici ispade da niko sradao.mi samo izmisljamo.e neka vas je sramota za ovakvu pricu.nadam se da i ovo necete izbrisati kao i sve zrtve.

Slowpoke Rodriguez
17-10-08, 14:19
ja sam muslimanka.po vasoj prici ispade da niko sradao.mi samo izmisljamo.e neka vas je sramota za ovakvu pricu.nadam se da i ovo necete izbrisati kao i sve zrtve.
Mirice, prije negoli se upustis u uopstavanje, da li mozes da mi kazes ko je osporio stradanja muslimana u ovom slucaju?

L'enfant_terrible
18-10-08, 13:58
Kol'ko uspjeh da skapiram, ne OSPORAVAJU, no PRAVDAJU, sto je gore. Stradanja svih koji stradaju ili su stradali ne mogu bit OPRAVDANA.

Neki nikad nece uspjet da se izdignu iznad primitivnih pobuda i emocija. Za to je potrebna evolucija, koju potpomazu obrazovanje, sirina, kultura, razlicitost, putovanje, citanje, gledanje, slusanje, kontakt, ljubav, mir, sigurnost- prije svega u sebe...
Za neke je to nedostizno, i meni je zao. I razumijem.

L'enfant_terrible
18-10-08, 14:00
Ima :)

Ali za sad, odgovorimo na pitanje: Osim Gorskog Vijenca, koji su to dokazi postojanja istrage poturica?
Turski arhivi, Dubrovacki arhivi, Mletacki arhivi... je ne pominju :)

Da, mislim da je Njegos opisao, u umjetnickoj slobodi, nesto sto treba da se desi, ili nesto sto je zelio da se desi. Generacije vaspitavane na tome. Zato Crnogorci, svi Gorski vijenac napamet, analizu, strategiju i taktiku... da ne kazem istragu

Slowpoke Rodriguez
18-10-08, 19:45
Kol'ko uspjeh da skapiram, ne OSPORAVAJU, no PRAVDAJU, sto je gore. Stradanja svih koji stradaju ili su stradali ne mogu bit OPRAVDANA.
Meni nije tako zvucalo, mada... takva dilema uvijek postoji. Mene licno - uvijek zanimaju uzrocno-posljedicno veze, ali nerijtko dolazim u situaciju da tu vrstu radoznalosti dodatno pojasnjavam. Mislim da to sve zavisi od pojedinca.
Jer, zaista - ko god ima potrebu da pravda zlocine (i to kao po pravilu - drugim zlocinima) -zapocinje jedno vrzino kolo, u kojem se ne zna ko je prvi poceo. A jedina sigurna stvar - zlocinci se oslobadjaju dijela krivice.

U ovom slucaju, pricajuci o genocidu u plavskoj dolini 1912/3, meni jeste uzasno zanimljiv taj fenomen da su se krvno povezani klanovi, izdijeljeni religijom (a samim tim i socijalnim statusom u Otomanskom carstu, a kasnije CG) zatirala medju sobom. Pogotovo sto, ako se ne varam - kod susjednih Albanaca takvih podjela nije bilo...

Neki nikad nece uspjet da se izdignu iznad primitivnih pobuda i emocija. Za to je potrebna evolucija, koju potpomazu obrazovanje, sirina, kultura, razlicitost, putovanje, citanje, gledanje, slusanje, kontakt, ljubav, mir, sigurnost- prije svega u sebe...
Meni je mnogo strasnije sto jedan ogroman broj takvih ljudi i ne zeli da se izdize iznad tih stvari...

A sad, back on topic.

laufer
22-10-08, 17:10

ja nijesam musliman. po vasoj prici ispada da su samo muslimani nevini stradali?

laufer
22-10-08, 17:31
Kol'ko uspjeh da skapiram, ne OSPORAVAJU, no PRAVDAJU, sto je gore.
ako se na mene misli, ne opravdavam zlocine. osveta je sama po sebi zlocin.

Stradanja svih koji stradaju ili su stradali ne mogu bit OPRAVDANA. stradanje nekih mogu biti opravdana.

treba uvijek poci od sebe, a ne od drugih.

laufer
22-10-08, 17:39
... pricajuci o genocidu u plavskoj dolini 1912/3, meni jeste uzasno zanimljiv taj fenomen da su se krvno povezani klanovi, izdijeljeni religijom (a samim tim i socijalnim statusom u Otomanskom carstu, a kasnije CG) zatirala medju sobom. Pogotovo sto, ako se ne varam - kod susjednih Albanaca takvih podjela nije bilo...

300 godina kinjenja i kosntantnog ponizavanja rodjaka od rodjaka u polimlju, sabanagica nahiji, je kulminiralo u balkanskim ratovima. mozda osveta nebi bila tako strasna da se nijesu spustili dalji rodjaci sa planina da 'oslobode' i 'pomognu'. mozda.

zatvaranje ociju pred cinjenicom da je svaka etnicka grupa okrvavila ruke nevinom krvlju ne pomaze. zelja da se zavrsavanjem fakulteta i putovanjem ljudi izdignu iznad lokalnih istorijsko-religijskih sukoba i grjehova je zmurenje i zavaravanje. to se nigdje na svijetu nije desilo dok god se stvari u punom svijetlu nijesu iznijele na vidjelo i uz ogromnu ulogu samokritike pokrenule iz kruga. rijeci i zelje su vrlo jeftine, daju privremeni osjecaj zadovljstva i lazni osjecaj stvarnosti i superiornosti u odnosu na 'druge', ali sve to kratko traje.