View Full Version : Kosovo i Metohija

Pages : 1 2 3 4 [5] 6

DYLAN DOG
24-03-08, 22:23
Dok postoji Srbija i dok kuca srpsko srce svi nas koji se osjecamo kao Srbi bice i Kosova i Metohije. Iskreno se nadam da Crna Gora nece priznati Kosovo i na taj nacin zabiti noz u leda Srbiji. Zapitaj te se samo koliko je drzavljanja Crne Gore protjerano sa Kosova, a zvanicnici Crne Gore kao da zele da priznaju Kosovo koje ce , daleko bilo, se prosiriti ka nama

Zato kazu da politika i emocije ne idu zajedno... A najcesce nemaju niti isti korijen a shodno tome ni cilj...

Janjičar
24-03-08, 22:31
Potonje vijesti - bacuska Putin obecao slanje pomoci srpskim enklavama na KiM. Nije precizirano o kakvoj se vrsti pomoci radi...
Nemo rusi da nam pomažu fala im. Od njihova pomaganja nešto nas Srba ima sve manje i manje.

DYLAN DOG
24-03-08, 22:33
Nemo rusi da nam pomažu fala im. Od njihova pomaganja nešto nas Srba ima sve manje i manje.

A isto da nisu pomagali ja mislim da danas vi koji se osjecate Srbima ne biste imali taj problem da vas je sve manje i manje: ne bi vas bilo. ;)

Janjičar
24-03-08, 22:36
Navedi mi jedan primjer u Srpsko - crnogorskoj istoriji kad ruska pomoć nije krvavo plaćena.

nestasni_cipiripi
24-03-08, 22:36
Pa ne bi reka da vas ima manje i manje.no necu da lajem odje...evo vise sam ja na kosovu bio,no svi te kukaju za njim iz toplih domova,i jad me ubija eo 9 godina od tada(cast izuzecima)!a ovi te ove postove pisu da se nece odrec,i da ce zivot dat za
njega,pozivam da odu samnom za Uskrs u Pec,pa u KMitrovicu!

Zor_djevojka
25-03-08, 09:15
Zlato moje, ova vaga nikad ne radi kad treba....

Baron
25-03-08, 10:55
Njujork tajms: Srbija predložila podelu Kosova
Tanjug - Pre 23 minuta

NJUJORK - Srbija je zvanično zatražila podelu Kosova duz linija etničkog razgraničenja, što su lideri kosovskih Albanaca odmah odbacili, piše danas "Njujork tajms," tumačeći sporazum koji je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić dostavio Ujedinjenim nacijama, a pre toga i funkcionerima UNMIK-a.

Predlog vlasti u Beogradu, kako ocenjuje njujorški dnevnik, predstavlja vrhunac kampanje Srbije usmeren ka učvršćivanju sopstvene administrativne i političke kontrole na severu Kosova, gde većinu stanovništva čine Srbi.

List, istovremeno, navodi i da predlog Beograda u najvećoj meri predstavlja simboličan potez, s obzirom na to da su predstavnici Albanaca već izjavili da se protive podeli, te da je izvesno da će ga evropske države i SAD odbaciti u okvirima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ovaj predlog je provokacija Beograda i mi ga u potpunosti odbacujemo. Želimo da pomognemo stvaranju saradnje između Srba i Albanaca na Kosovu, a ne podele," citira "Njujork tajms" zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija.

Predlog vlasti u Beogradu, koji razmatraju UN, predstavljen je na 9. godišnjicu bombardovanja Srbije i njime se priznaje jurisdikcija UN nad Kosovom, ali i otvaraju vrata da Srbi u severnom delu pokrajine preuzmu kontrolu nad carinom, sudstvom, policijom, zdravstvom i obrazovanjem.

Istovremeno, desetine lokalnih Srba napustilo je kosovsku policijsku službu i stavilo se na saradnju srpskim vlastima, piše "Njujork tajms," naglašavajući kako veliki broj zapadnih lidera i analitičara smatra da je Srbija, posle kampanje koju je vodio Slobodan Milošević, izgubila moralno pravo da upravlja Kosovom.

"Premijer Vojislav Koštunica je, međutim, izjavio da je NATO bombardovanje bilo deo pokušaja alijanse da uspostavi kontrolu nad Kosovom," piše njujorški dnevnik, navodeći da je srpski premijer rekao da je "sada više nego jasno da je nemilosrdno uništavanje Srbije u NATO bombardovanju imalo samo jedan cilj - pretvaranje Kosova u prvu NATO državu na svetu."

nestasni_cipiripi
25-03-08, 10:58
Eto tako!eto koliko je vlasti u srbiji stalo!i taman neka Albanci ne daju da se polovi!!il cjelo il nishta!!!

Slowpoke Rodriguez
27-03-08, 20:32
UN: Kosovo srce balkanskog puta droge
Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal upozorila je u najnovijem izvještaju da je "sprega između južnoameričkih kartela i albanske mafije dobila zabrinjavajuće razmjere", a prema izvještajima više obaveštajnih agencija, Kosovo je distributivni centar u kojem se ukrštaju sve svetske transverzale i putevi droge.

"Ovo predstavlja razlog za brigu, prije svega zbog novih puteva šverca droge i uključivanja kokaina u spektar proizvoda koji nude grupe aktivne duž Balkanskog puta droga... Albanska mafija u poslednje vrijeme preuzima kontrolu nad lukama u Rumuniji, uz već čvrstu mrežu u Albaniji i Crnoj Gori," navedeno je u izvještaju Ujedinjenih nacija za 2007. godinu.

http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=28817

Janjičar
29-03-08, 12:18
UN: Kosovo srce balkanskog puta droge
Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal upozorila je u najnovijem izvještaju da je "sprega između južnoameričkih kartela i albanske mafije dobila zabrinjavajuće razmjere", a prema izvještajima više obaveštajnih agencija, Kosovo je distributivni centar u kojem se ukrštaju sve svetske transverzale i putevi droge.

"Ovo predstavlja razlog za brigu, prije svega zbog novih puteva šverca droge i uključivanja kokaina u spektar proizvoda koji nude grupe aktivne duž Balkanskog puta droga... Albanska mafija u poslednje vrijeme preuzima kontrolu nad lukama u Rumuniji, uz već čvrstu mrežu u Albaniji i Crnoj Gori," navedeno je u izvještaju Ujedinjenih nacija za 2007. godinu.

http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=28817
Nije nam trebao UN to je opšte poznata stvar. Sa tim novcem se finansiraju američki kongresmeni zadnjih desetak godina.
Čika Buš u Zagrebu ima neformalni sastanak sa predstavnicima Albanaca. Viđećemo kako će biti ovo ljeto u Ulcinju.

boris
03-04-08, 22:20
REGION - SRBIJA
Koštunica: Oslobađanje Haradinaja novi zločin

Beograd, (MINA) - Odluka Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinaja svjedoči da se radi o sudu koji ne postoji da bi se izricala pravda, ocijenio je danas premijer Srbije Vojislav Koštunica.

"Očigledno je da se radi o sudu koji je, pored ostalog, napravljen da se onima koji su počinili zločine, kao što je Haradinaj, izda zvanično uvjerenje da su nevini", smatra on.

Time je, kako je kazao, pored Haradinajevih zločina nad Srbima, napravljen novi, veliki zločin, i to Srbija javno i nedvosmisleno saopštava.

"Haški tribunal se ovom odlukom ruga pravdi i nevinim žrtvama koje su stradale od ruke Haradinaja", zaključio je Koštunica.

Janjičar
03-04-08, 23:31
Šta ste očekivali ljudi? To je tako i nema kukanja. Jedina stvar o kojoj treba razmišljat kako najisplativije vratit Kosmet u sastav Srbije.

explosion
03-04-08, 23:54
E moj @Janjicaru, nece se to desiti u skorije vrijeme, mozda nikad vise. Kasno Marko na Kosovo dodje.

pehar
10-04-08, 16:53
Šta ste očekivali ljudi? To je tako i nema kukanja. Jedina stvar o kojoj treba razmišljat kako najisplativije vratit Kosmet u sastav Srbije.

Treba nesto uraditi, dosta je bilo filozofiranja i lose vodjene politike

Janjičar
13-04-08, 13:35
Ljudi može li iko da skine satelitski snimak Bondstila?

Pera Detlic
13-04-08, 14:01
Ljudi može li iko da skine satelitski snimak Bondstila?

Ne može, zaštićen je. Probao sam :p

Slowpoke Rodriguez
01-05-08, 17:11
Solving Kosovo's Kosovo
Away from the limelight and with other world events getting the media's attention, the situation in Kosovo has been getting worse and worse. And it all started so well with the EU managing to get a consensus for its ESDP mission and two-thirds of EU states backing the province's independence.
Now, the Serbs, supported by Belgrade, have taken control over the rail lines and much else besides in the north. Pristina has no control over the northern border, and has established customs checkpoints south of the Ibar River. Belgrade and its proxies control the north, and that domination will be further cemented following the 11 May local and parliamentary elections in Serbia, which are to be held in the north as well.
As for the EU's mission, it relied on the closure of the UN operation to establish itself. But with the UN Secretary-General not authorized to close down UNMIK, the EU is having to delay the arrival of its staff and procure kit on the open market. Months of delays can now be expected.
More fundamentally, the EU is unable to establish itself in the north and NATO appears unwilling to aggressively support the establishment of the mission, as well as the structures proposed in the UN plan.
In the run-up to NATO's Bucharest summit, experts said the Alliance would be done for if its Afghan mission failed. But the same can be said for the EU. For what kind of ESDP can be expected if the EU cannot hack Kosovo? Europe therefore has to make a decision - either to accept partition (with potential consequences elsewhere, for example in Bosnia-Herzegovina) or deal with the situation. Waiting for things to get better - as the international community prefers to do in the Balkans - is unlikely to expand the number of options or solve the problem.

Controlling in Mitrovica
If the international community, led by Europe, decides to do the latter then the EU and NATO need to take a collective in-take of breath and go for broke. First, they need to regain control over the north and pave the way for EU mission to move in. To do so, NATO will need to shut the northern border with Serbia, use KFOR to impose the Pristina government's customs and border controls on the northern border, and take-over day-to-day policing north of the Ibar River in the short-term.
But this will not be enough. NATO will need to protect EU offices around the clock - like in Iraq - and use KFOR to take back the telecoms, power grid and other infrastructure elements not under the control of the relevant authorities. Any violence against NATO has to be met firmly, but also intelligently. Civilians have to be protected and ethnic entrepreneurs singled out. The clumsy handling of the occupation of the Kosovska Mitrovica court on 16th 2008 March must be avoided at all costs.

The Mitrovica Condominium
Once control has been re-established, then the international community needs to develop a new plan for the north. This may include even further decentralization that what the UN plan envisaged or perhaps even some kind of a "condominium" of Kosovo and Serbia.
Condominiums, while rare, are not without precedent. Chandigarh is the joint undivided capital of two neighboring Indian states. Before 1956, Sudan was a condominium of Britain and Egypt. For more than 70 years, Vanuatu was under the joint undivided sovereignty of Britain and France. And for more than 700 years, Andorra was under the joint undivided sovereignty of French and Spanish "co-princes". In 1999, an international arbitrator, appointed by the International Court of Justice ruled that the Bosnian municipality of Brcko would be a condominium of Bosnia's Serb Republic and Muslim-Croat Federation, with its own local administration.
A Mitrovica Condominium should allow for a local administration with ties to the Kosovo state, but perhaps with Condominium Guarantee Powers - e.g. Kosovo, Serbia, Russia, the US, the UN and the EU - appointing a representative each to meet regularly and oversee progress.

The four U's
But to set up a condominium, the international community must insist on four conditions: the four U's. First, that NATO remains unique source of military authority throughout Kosovo, until a follow-on mission can be agreed by all parties. Second, that there must be unity of policing. That means no parallel police structures answering to Belgrade. If necessary, a Police Authority in North Mitrovica could be created to include Kosovar Serbs, EU, UN and KFOR, plus Kosovo Police representatives.
Third, there must be unity of border control with an emphasis on free trade. That means no internal customs points and an all-Kosovo border service, including the border with Serbia proper. But a premium must be on free trade between throughout Kosovo and Serbia. Finally, there must be budgetary unity. Belgrade must be transparent about the funds it sends to the Kosovo Serbs. EU will provide financial aid too, but conditioned on transparency to avoid duplication.

The international presence
Parallel with a process to agree on the north's status - perhaps led by a new UN negotiator - should be preparations for a long-term international presence north of the Ibar under an international envoy, similar to the role of Pieter Feith, the EU Special Envoy based in Pristina.
This means solving the UN's status and sorting out the UN-EU relationship. One idea is for UNMIK to maintain its role in the north and for the UN SRSG to act as a constitutional monarch under Resolution 1244 with the EU playing the active, day-to-day role. If the next SRSG was non-resident, perhaps situated in New York (much like Roberts Owen, the Brcko Arbitrator mentioned above) then all the better.
What remains clear is that unless Europe wakes up, decides what it wants and takes decisive action, more will be lost than a sliver of territory in Europe's newest state.

10.04.08 - Daniel Korski and Richard Gowan

Slowpoke Rodriguez
08-05-08, 12:21
OEBS usvaja novu terminologiju vezanu za Kosovo

07/05/2008
PRIŠTINA, Kosovo -- Misija OEBS-a na Kosovu usvojila je uputstva za terminologiju koja treba da se koristi posle proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru, izvestili su u sredu (7. maja) lokalni mediji. Administrativni prelazi na severu biće preimenovani u granične prelaze, "privremene institucije samouprave" zvaće se "kosovske institucije", a formulacija "jednostrano proglašena nezavisnost Kosova" zamenjena je terminom "proglašenje nezavisnosti od strane kosovskog parlamenta".

Zvaničnici OEBS-a poriču da nova terminologija znači zvanično priznavanje Kosova. "Organizaciju čini 56 država i treba biti oprezan i ne stajati nikome na žulj. Želimo da budemo potpuno neutralni", izjavila je portparolka organizacije Eli Flen.

Janjičar
19-05-08, 16:10
Nešto razmišljam kako li će ovi mučenici u Titogradu priznat takozvanu "republiku Kosovo". Bliži se turistička sezona. Koja će dokumenta imat kad budu prelazili granicu?

Zor_djevojka
19-05-08, 21:25
Lichnu kartu...to su nasha braca...

Miriam
19-05-08, 21:41
Braća po materi! :)

Ja ću biti u prednosti imaću dokumenta i Srbije i Kosova, samo je Čak Noris jači od mene! :)

Zor_djevojka
19-05-08, 21:44
e ako budesh s njim doodila, ne trebaju ti nikakva dokumenta..vi cete ih onda nama trazhit' :D

Miriam
19-05-08, 21:45
e ako budesh s njim doodila, ne trebaju ti nikakva dokumenta..vi cete ih onda nama trazhit' :D

Na dobrom sam putu da postanemo Best Friend! :D

Pera Detlic
28-05-08, 10:05
Ponijela ih masa i euforija
ZA “KOSOVO ZA PATIKE” ČETIRI GODINE USLOVNO
Beograd (Beta) - Prvi opštinski sud u Beogradu osudio je juče na 10 mjeseci zatvora, uslovno na četiri godine, Maju Trbojević (20) i Jovanu Petrović (19), djevojke sa snimka poznatog kao "Kosovo za patike", zbog krađe tokom protesta "Kosovo je Srbija".
Kako je prenijela televizija B92, njih dvije su se pred sudskim vijećem pokajale za ono što su učinile 21. februara i navele da ih je na krađu navela masa i euforija, i da nijesu imale namjeru, niti da su ikada krale.
Predsjednica sudskog vijeća Ana Milošević obrazložila je da je stav tog vijeća da će uslovna osuda u slučaju Maje Trbojević i Jovane Petrović postići svrhu kažnjavanja. Na snimku koji je bio objavljen na sajtu www.youtube.com, vidi se kako Trbojevićeva i Petrovićeva uzimaju robu iz radnji koje su demolirane poslije protesta "Kosovo je Srbija", 21. februara u Beogradu. One su uhapšene nekoliko dana poslije protesta, a policija je u njihovim stanovima pronašla ukradenu robu - viski, bombonjere i odjeću.
Tužilaštvo je teretilo Trbojevićevu i Petrovićevu za krivično djelo teška krađa, za koje je zakonom zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sramota! Treabalo je da leže 4god u CZ.

majne
28-05-08, 18:41
Evo linkova na najnoviji hit na youtubeu; radi se o filmu ceske televizije "Uloupene Kosovo" ("oteto Kosovo") koji je zabranjen za prikazivanje na ceskoj tv kao navodno "jednostran", a govori o albanskim zlocinima nad Srbima.

U filmu se otimanje Kosova uporedjuje sa Minhenskim sporazumom 1938 kada je raskomadana ceska teritorija.

http://www.youtube.com/watch?v=j-zyolKf-c4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_eWJgZA_Jhk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_Oj90pOd-6I&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=LIpwxt-7tSc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=1LHq3--o_6U&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_m9WG8-e1Ns&feature=related

DYLAN DOG
28-05-08, 18:52
Moje skromno mišljenje je da Kosovo jeste oteto; ali ne juče, ne 1999... mnogo ranije. Kad su Albosi postali većina koja ima novac, eto tad.
To Srbiji više ništa ne treba, neka se ne naljute oni koji imaju veze sa Kosovom, imam i ja određene. Srbija je da je pravde trebala ili treba dobiti nadoknadu u vidu RS.

Janjičar
28-05-08, 21:32
'99 smo dokazali da smo slab narod. Žestoko slab.

Batboy
28-05-08, 22:57
Šta vas dvojica mlatite praznu slamu... :tooth:

Moje skromno mišljenje je da Kosovo jeste oteto; ali ne juče, ne 1999... mnogo ranije. Kad su Albosi postali većina koja ima novac, eto tad.
To Srbiji više ništa ne treba, neka se ne naljute oni koji imaju veze sa Kosovom, imam i ja određene. Srbija je da je pravde trebala ili treba dobiti nadoknadu u vidu RS.

Ajd' mi reci Alf-e.., šta misliš o jednoj ovakvoj teoriji...

''Evropa je prihvatila komadanje Sbije i odvajanje Kosmeta od matice jer ne žele Albance kao takve u EU'' :o

BARABA
05-06-08, 01:47
Kad Amerika uzme ono po shta je doshla na Kosovo, ostavice ih isto kao i Afganistan...
A ne zaboravite da su Srbi 500. godina chekali Turke da im se osvete na ovim prostorima ;)

pehar
13-06-08, 21:26
Kad Amerika uzme ono po shta je doshla na Kosovo, ostavice ih isto kao i Afganistan...
A ne zaboravite da su Srbi 500. godina chekali Turke da im se osvete na ovim prostorima ;)

Sta moze Amerika protiv Srpskog inata?:yes513:

DYLAN DOG
14-06-08, 06:29
Ajd' mi reci Alf-e.., šta misliš o jednoj ovakvoj teoriji...

''Evropa je prihvatila komadanje Sbije i odvajanje Kosmeta od matice jer ne žele Albance kao takve u EU''
Ne znam čija je ovo teorija, niti u kom smislu i gdje je ovo izrečeno... ironija, sarkazam...šta je u pitanju???

A ne zaboravite da su Srbi 500. godina chekali Turke da im se osvete na ovim prostorima
Bojim se da će onda biti kasno...

nestasni_cipiripi
14-06-08, 09:24
A moze li se poslije Kosova ocekivat odvajanje Vojvodine?A bogami Kosovo tesko da ce ikad vishe bit nashe...

DYLAN DOG
14-06-08, 11:14
Teško je to predvidjeti iz ove perspektive, ali svakako dobro pitanje...
Da bi došlo do tako nečega, po mom mišljenju to bi moralo biti duže planirano i dirigovano sa strane. Ovaj uslov isključuje da se to može desiti u skorije vrijeme.
Ono zbog čega lično mislim da se to neće desiti, je to da nijednom svjetskom igraču ne treba nemoćna Srbija, što bi bez Vojvodine svakako bila.
Srbija je mlada država, bez velikog kontinuiteta državnosti a time i spoljne politike, i kao takva konstantno je na svoju nesreću bila pion u geostrateškim igrama. Da bi i dalje to bila, ne smiju je učiniti nemoćnom i marginalnom. Srbija uvijek mora biti podijeljena i mora biti izvor turbulencija. Zbog toga uostalom nikad nije dozvoljeno pravljenje države svih Srba. Zbog toga su napravljene i prva i druga Jugoslavija, a na kraju i treća.

nestasni_cipiripi
14-06-08, 11:52
Ali meni je zanimljivo kako drzavi CG nije stalo do crnogoraca u Albaniji i ovo malo te ih je ostalo na KiM.

DYLAN DOG
14-06-08, 12:11
Ali meni je zanimljivo kako drzavi CG nije stalo do crnogoraca u Albaniji i ovo malo te ih je ostalo na KiM.

Druže moj, ovoj državi teško da je stalo do Crnogoraca u Crnoj Gori... :secret:
Šteta što ti ne mogu odmah dati reputaciju...:annoyed_h4h:

nestasni_cipiripi
14-06-08, 12:21
Bitno je da drzava podrzava one osloboditelje u Lovcenac.To mi je presmjesno.Vele "mi oslobodili Lovcenac",a dosli na ociscenu zemlju,komunisti prognali njemce,madjare...Njih treba pomoc!To je nasha dijaspora!
E da se Petru I dic da vidi...

DYLAN DOG
14-06-08, 12:39
Ne boj se Cipi, teško će se ko ovajdit od ove države, pa ni oni iz Lovćenca :D:D:D

nestasni_cipiripi
14-06-08, 13:01
Dobijaju oni,tj onaj njihov guru

explosion
15-06-08, 09:08
Priznanje Kosova - interes Crne Gore

U objektivnom je interesu Crne Gore da što prije prizna nezavisnost Kosova i uspostavi diplomatske odnose sa tom zemljom, ocijenio je bivši diplomata i predsjednik Evropskog pokreta Slovenije Anton Bebler.

''Neminovnim priznanjem stvarnog stanja na jednoj od vaših granica, Crna Gora će pomoći Srbiji da se otrijezni i da se počne baviti pitanjima vlastitog razvoja'', kazao je Bebler za Vijesti.

Bebler smatra da bi Crna Gora priznanjem nezavisnosti Kosova pomogla srpskoj manjini na Kosovu ''da se održi i prosperira u okviru nove države, kao što je to slučaj sa albanskom manjinom u Crnoj Gori''.

''Crna Gora se graniči sa novom nezavisnom državom Kosovom, pa prema tome, nikako ne može ostati po strani'', kazao je Bebler.

''Kod pitanja priznavanja stvarnosti nije riječ o balansiranju između Kosova i Srbije, već o prisustvu ili odsustvu racionalnog ocjenjivanja interesa crnogorskih građana i vaše države'', smatra Bebler.

Bebler je naveo da se Crna Gora nije uprljala masovnim zlodjelima koje su na Kosovu, naročito 1998. i 1999. godine, počinile Vojska Jugoslavije i srpska policija.

''Crna Gora nije izvršila niti pokušala genocid nad svojim albanskim sugrađanima, kao što je to učinila Srbija. Crna Gora nije opterećena kompleksom ozlojeđenog kolonijalnog gospodara kome se otela njegova žrtva. Crna Gora i o evroatlantskim integracijama i drugim pitanjima ima drugačije i razumnije stavove od Srbije'', naveo je Bebler.

Prema tome, kako je kazao, nelogično je da Crna Gora, kada je riječ o priznanju nezavisnosti Kosova, slijedi stavove Srbije.

''Ta država i sama po tom pitanju vodi potpuno pogrešnu politiku koja je unaprijed osuđena na poraz'', zaključio je Bebler.

Je li moguce ovo? Kakav bezobrazluk! Drskost! Pih! Ovako izgleda kad te neko dozivljava kao budalu. Tako nam i treba!

BARABA
15-06-08, 10:42
Sta moze Amerika protiv Srpskog inata?:yes513:

Stvara se nova svjetska sila...
Rusija-Kina-Indija...
Vidjeces shta mozemo, kad se rijeshimo dominacije Amerikanaca na Balkanu :tongue2:

nestasni_cipiripi
15-06-08, 10:47
E moja explosion slovenac je to!!i normalno da ce lobirat za kosovo.a evo ovi nashi su ka nevina mlada pred prvu bracnu noc.Bi,al joj je frka oce li je boljet...

Janjičar
15-06-08, 21:57
Na Amere već svi lude. Samo je pitanje vremena kad će sve to da pukne. Nadam se samo da mi nećemo ulazit u to zamešateljstvo. Već pametno i laganini vrnut Kosmet.

DYLAN DOG
15-06-08, 23:00
Na Amere već svi lude. Samo je pitanje vremena kad će sve to da pukne. Nadam se samo da mi nećemo ulazit u to zamešateljstvo. Već pametno i laganini vrnut Kosmet.

Samo je meni malo frka kako će sve to pući... Po čijim leđima (za nas se ne bojim, navikli smo:D)???
Ne zaboravite da onolika vojna sila nije pravljana već dugi niz decenija da bi pukla mirno...

Janjičar
16-06-08, 13:29
Pa ja se i nadam da su naši političari toliko pametni da se ne trpaju aktivno među velike pa da puca po našoj grbači.

madagaskar
16-06-08, 13:52
Ka' da se ovi naši što pitaju, kad i što im narede - učinjeće. :greedy:

Janjičar
16-06-08, 13:53
Ma to znamo. No znaš kakvi smo mi činimo i što gospodara nije tražio. Pa poslije po tamburi.

Slowpoke Rodriguez
21-06-08, 16:06
Krasnići: CG će uskoro priznati Kosovo
Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići najavio je da će Crna Gora uskoro priznati nezavisnost Kosova. "Imamo pozitivnu potvrdu od najvišeg rukovodstva Crne Gore da će uskoro zvanično piznati nezavisnost Kosova", rekao je Krasnići za Vijesti.

Visoki zvaničnik Demokratske partije socijalista kazao je Vijestima da više nije sporno da će Vlada Crne Gore donijeti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

U nezvaničnom razgovoru, ovaj član najužeg rukovodstva vladajuće stranke kazao je da bi se to moglo desiti tokom ljeta. On je naglasio da se, između ostalog, čeka i da Srbija izabere novu proevropsku Vladu.

Najviši crnogorski zvaničnici su ranije više puta izjavljivali da Crna Gora neće žuriti sa odlukom o nezavisnosti Kosova i da će pažljivo pratiti međunarodne aktivnosti o tom pitanju i procjenjivati šta je u najboljem državnom i nacionalnom interesu Crne Gore.

Prosrpski orijentisana opozicija u Crnoj Gori je više puta upozorila crnogorsku vlast da ne prizna nezavisnost Kosova.

Do sada su od država Zapadnog Balkana nezavisnost Kosova priznali Hrvatska i Albanija.

Ok, ovo je potonja izjava u pravcu crnogorskog priznavanja Kosova. Vasa misljenja - da li ce se to desiti i kada, kakve bi posljedice nastupile po unutrasnju situaciju u CG i u odnosima sa Srbijom?
Ako ste misljenja da Kosovo treba priznati - zasto? Sto CG (i/ili region) time dobijaju?
Stavise, da li je uopste moguce vracanje Kosova pod okrilje srpske drzave?

Slowpoke Rodriguez
23-06-08, 14:50
Partition of Kosovo

More often than not, both international and media in region mark that circumstances in Kosovo resemble features of a frozen conflict. Serbian communities establish parallel structures of authorities in the areas in which they are dominant, Kosovo authorities enforce the Constitution whose implementation in the entire territory is improbable at this stage and the international community still lacks the agreement on its presence in the area.

It is a stalemate that will last, some analysts warned. An illustration of this was given last Friday at the UN Security Council’s session, which addressed the proposal prepared by the UN Secretary General Ban Ki-moon on reconfiguration of the UNMIK. The UN SC did not vote on the plan that foresees placing the EULEX under the UN umbrella and its members continue to disagree on whether it is legally required to approve Ban’s plan.

The proposal that, as media widely noted, failed to clarify the issue of the EU mission’s existence and mandate in Kosovo was separately presented to Serbian and Kosovo Presidents, Boris Tadic and Fatmir Sjediu respectively. While Kosovo officials have pushed for closing down of UNMIK and taking over of authorities, they did pledge to cooperate with the reconfigured UNMIK. Serbia, on the other hand, continued to oppose any reconfiguration plans without an approval of the UN Security Council. President Tadic also argued that the new talks on Kosovo status were inevitable. Pristina media commented that this was a maximum Ban could have offered under present circumstances and constant pressure of Russia, but they also criticized the lack of any timeframe for continued presence of the reconfigured UNMIK. “This strange situation will last. Kosovo Government will continue to practice authority only on the territory where it has supremacy today, among Kosovo Albanians, and it will not spread to other parts”, British analyst for Balkans Tim Judah commented recently.

Meanwhile, outgoing Serbian Minister for Kosovo Slobodan Samardzic announced establishing of the Kosovo Serb Parliament in northern town of Mitrovica on June 28. Despite the fact that the UN and Kosovo authorities declared results of Serbian local elections held in Kosovo on May 11 illegal, Kosovo Serbs have proceeded with preparations of the event that will certainly add to more tensions in already hostile area.

Neither new Constitution nor the decision to establish the Kosovo Serb Parliament will be implementable in the entire territory. Serbian media report that enforcement of the Constitution has already created problems in movement of Serbs and enlarged those already existing in the work of police and judiciary. With such situation on the ground and UN SG’s plan, it seems that practically Kosovo has already been partitioned.

Recognition process is not going as smoothly as it was expected either. In the days of proclamation of independence, Kosovo authorities were announcing that 100 countries would recognize the newborn state, however only about 40 of them did so to date. On the other hand, they include 20 members of the European Union and the United States, which makes Kosovo independence irreversible, the Economist weekly recently wrote.

With no solution at sight anytime soon, people of Kosovo may have to get on with their lives in the unresolved and confusing situation.

By Bojana Batinic

Batboy
23-06-08, 22:32
http://www.geocities.com/dtmcbride/hist/images/ethnic-yugo.gif

Eeee.., baš se ismijah ovoj karti... Ali ne toliko Kosovu koliko... ... ... :biggrin:

DYLAN DOG
23-06-08, 23:10
Ok, ovo je potonja izjava u pravcu crnogorskog priznavanja Kosova. Vasa misljenja - da li ce se to desiti i kada, kakve bi posljedice nastupile po unutrasnju situaciju u CG i u odnosima sa Srbijom?
Ako ste misljenja da Kosovo treba priznati - zasto? Sto CG (i/ili region) time dobijaju?
Stavise, da li je uopste moguce vracanje Kosova pod okrilje srpske drzave?

Desiće se, relativno brzo. Sad se sprema teren zato, mediji nas navikavaju.
Odnosi sa Srbijom? Zavisi kako se formira vlada u Srbiji, ali svakako će se pogoršati, što je jako poželjno za dominantne centre moći.
Vraćanje Kosova u Srbiju nije moguće mirnom putem, moguće je ratom.

Slowpoke Rodriguez
01-07-08, 15:47
Desiće se, relativno brzo. Sad se sprema teren zato, mediji nas navikavaju.
Posljednja vijest - Rusija ce pristati na nezavisnost Kosova u Savjetu Bezbjednosti UN. Sada se samo ceka povoljan momenat, tj. prihvatljiv za Srbiju

thundercat
18-07-08, 20:48
Posljednja vijest - Rusija ce pristati na nezavisnost Kosova u Savjetu Bezbjednosti UN. Sada se samo ceka povoljan momenat, tj. prihvatljiv za Srbiju
Pa nacekaces se .
Bilo bi dobro da objavis i izvor informacije... tek toliko da znamo da ovo nije naruceni post ...

Janjičar
22-07-08, 18:43
http://www.geocities.com/dtmcbride/hist/images/ethnic-yugo.gif

Eeee.., baš se ismijah ovoj karti... Ali ne toliko Kosovu koliko... ... ... :biggrin:
Dobra ti ovakarta, đe je nađe?
Nemoj više.

Slowpoke Rodriguez
19-08-08, 11:35
UN begins Kosovo handover to EU
PHILIPPA RUNNER

Today @ 09:22 CET

The UN has begun the handover of office space and vehicles to the EU's "EULEX" police and civilian administration team in Kosovo, amid Serbian and Russian complaints that the move does not have a legal mandate.

"The technical agreement gives UNMIK [the United Nations Mission in Kosovo]...the green light for transferring assets to us," EULEX spokeswoman Karin Limdal told AFP, after the two sides signed a memorandum on the transfer on Monday (18 August).

Serbs see the move as a de facto recognition of the new Kosovo state (Photo: Pim de Kuijer)
Print
Comment article
The move is part of an informal "reconfiguration" of the UN team announced by UN head Ban Ki Moon in June in the absence of a UN security council resolution on EU-supervised Kosovo independence, which was blocked by Russia and China.

In line with the Ban Ki Moon plan, the EU will work under a UN "legal umbrella" alongside UNMIK for an unspecified period of time, with some 300 EULEX officials already in Kosovo amid plans to deploy the full 2,200-strong staff by the end of the year.

The UN has run Kosovo since 1999, when a NATO bombing campaign stopped a Serb crackdown on the majority ethnic Albanian population.

Kosovo unilaterally declared independence in early 2008 in a move recognised by 20 out of 27 EU states but fiercely opposed by Serbia, which is seeking a legal opinion on the move from the International Court of Justice.

Serb authorities say the creeping takeover of UNMIK by the EU shores up the de facto Kosovo state, while Russia has in the past few months cited the Kosovo "precedent" to justify its strong support for breakaway republics in Georgia.

"As with every similar provocation, this technical move cannot be ignored, and the government will submit a protest to the UN security council. You can't go about it [the EULEX transfer] this way," Serbia's top Kosovo official, Oliver Ivanovic, told the B92 news agency.

"Brussels plans to have EULEX enter Kosovo through that process. We are aware of this, and it is illegal," Russia's ambassador to Serbia, Alexander Konuzin, said in an interview with the Politika newspaper. "Russia will give [Serbia] the most energetic support in this."

"The latest bloody events [in Georgia], unfortunately, only proved us right," he added, when asked if Kosovo had enflamed Georgian separatists' calls for independence. "It is not ruled out that the Kosovo precedent will echo in other regions of the world as well."

Janjičar
24-08-08, 22:09
Došao bata po svoje.

Obama
27-08-08, 21:04
U slucaju Kosova covjek nije ubijen, vec klinicki mrtav :-)

Na Kosovo je stavljena TACKA ovo . Znas li zasto, zato sto su vecina Albanci i zato sto su ga priznale SAD.

Treba da shvatite, da jednu stvar moze cijeli svijet da ne priznaje, dovoljno je SAD da prizna.

Dozvolili smo da nas jasu i sada cijeli svijet jasu i jos sto su vrlo licemjerni.

Kad ubijaju djecu u Iraku, Afganistanu, Palestini to je ubijanje terorista, a kada Rusija brani svoje drzavljane onda je Rusija faktor remecenja i faktor destabilnosti.

Rusija potpisa mir pa ga Gruzija pogazi prva koliko me sjecanje sluzi, uz pomoc koga?

Kad te podrzava SAD sa republikanskim teroristima na vlasti mozes da gazis, palis, krsis, niko ti nista ne moze.

p.s. Zato i molim boga i sv. Vasilija da dobije Barack Obama jer SAD trebaju svijetu kao prijatelji,a ne kao bad&dirty policeman

Angelina75
27-08-08, 22:44
p.s. Zato i molim boga i sv. Vasilija da dobije Barack Obama jer SAD trebaju svijetu kao prijatelji,a ne kao bad&dirty policeman

evo ja necu nista da komentarisem mnogo...samo cu da kopiram navedem sledece:

Vašington, 23. avgusta – Barak Obama (47) za potpredsedničkog partnera danas je imenovao veterana Džozefa Džoa Bajdena (65), senatskog kolegu iz Delavera, dajući tako ključnu kadrovsku prednost........
Bajden je, naime, jedan od najupornijih pobornika nezavisnosti Kosova. Prošlog marta je kazao da je suverenitet Srbije nad tom pokrajinom samo „suvenir njene imperijalne slave” i pozdravio činjenicu da je Amerika bila među prvim zemljama koje su priznale prištinsku deklaraciju nezavisnosti. Prethodno se svojski zalagao da Kosovo postane država, uz obrazloženje da je to „jedna od retkih teritorija s muslimanskom većinom gde Amerikance ne samo da vole nego ih i obožavaju”, i da će „podrška Vašingtona državnosti Kosova doprineti da antiamerički nastrojeni islamski svet shvati da mu SAD pomažu”, bar mestimično. „Svaki pokušaj Beograda da poseje haos na severnom Kosovu ili u bosanskoj Republici Srpskoj, treba da dobije brz i odlučan odgovor EU i NATO”, dodao je u nastupu pre pola godine...

izvor (http://www.politika.co.yu/rubrike/Svet/Obama-izabrao-Bajdena.lt.html)

i sta dalje reci???...ja bih zaista da volela da se ostvare necija (stvarno ne znam cija....nesto nisam zapamtila ime...a i davno je to bilo kad sam citala:wallbash: )proricanja da ce "onog dana kada u predsednicku fotelju sedne crnac USA ce poceti da dozivljava kolaps u svim njenim sferama postojanja".....
ma i trebalo bi....:angry2:.....

Energizer
28-08-08, 00:44
andjo u pravu si...mnogi srbi u americi a i sirom svijeta su se razocarali kad su vidjeli koga je obama imenovao za svog zamjenika
a i mene je zacudio njegov izbr...stvarno hladan tus poslije svih prica i nadanja

Doctor Valentino Rossi
28-08-08, 00:49
andjo u pravu si...mnogi srbi u americi a i sirom svijeta su se razocarali kad su vidjeli koga je obama imenovao za svog zamjenika
a i mene je zacudio njegov izbr...stvarno hladan tus poslije svih prica i nadanja

Ma ljudi - demokratija u Americi, jedna obicna farsa.
Znas to ce biti dobar/los policajac... Obama/Baiden...
To je jedna obicna masina (US election sistem) za pravljenje kesa.

Hocu reci da je za funnkcionisanje jedne drzave, extra sistem.... nema mnogo talasanja zato su ljudi i apoliticni...
Skupe se svakih 4 god. i onda dignu one smesne panoe i vicu Obama Obama... isto kao ono debilasto navijanje na kosarkaskim mecevima .. defense defense...

ma idi pricam ti pricu...

wawy
28-08-08, 00:50

@energizer, mislim da to sto je obama bas njega predlozio nema bas puno veze s kosovom, ono im je deveta rupa na svirali. predlozio ga je iz sasvim drugih razloga, a vjerovatno bi ga predlozio i da je drugacijeg misljenja. sto opet ne znaci da i obama sam dijeli njegovo misljenje o kosovu... ;)

Obama
28-08-08, 00:55
wawy je upravu, izbor tog covjeka nema ama bas nikakve veze sa kosovom, njih kosovo interesuje taman koliko i lanjski snijeg, bajden je izabran jer je preko 20 godina ucesnik u spoljnoj politici SAD i covjek sa ogromnim iskustvom. obamu su kritikavali da je los sa spoljnom politikom i onda je tako zakrpio rupu.

a te price kad dodje predsjednik crnac i to, to su obicne gluposti koje su tacne kao i nostradamusovo prorocanstvo i ostale budalastine tipa Digitalni Andjeo i bla bla bla

p.s. Yes we can!!!

Energizer
28-08-08, 00:58
@energizer, mislim da to sto je obama bas njega predlozio nema bas puno veze s kosovom, ono im je deveta rupa na svirali. predlozio ga je iz sasvim drugih razloga, a vjerovatno bi ga predlozio i da je drugacijeg misljenja. sto opet ne znaci da i obama sam dijeli njegovo misljenje o kosovu... ;)

u pravu si ali taj bajden sada ima direktan uticaj na obamino misljenje jer mu je sada jos blizi... pa iako kazete da obama ima svoje misljenje ipak ce mu ovaj trubiti o kosovu kad tad i uticace na njega ako se budu donosile neke vazne poruke...a sigurno ce i biti nesto jer u kosovo je ulozen americki obraz

ps. maloprijem setam hercegovackom i prolazi pored mene 6 likova...tri cure i tri momka...raspon godina od 27 do 35 i jedan od momaka obukao crvenu majicu sa crnim orlom i velikim natpisom albanija :D
reko sebi, mora da su ovo turisti :D :D :D

wawy
28-08-08, 01:04
u pravu si ali taj bajden sada ima direktan uticaj na obamino misljenje jer mu je sada jos blizi... pa iako kazete da obama ima svoje misljenje ipak ce mu ovaj trubiti o kosovu kad tad i uticace na njega ako se budu donosile neke vazne poruke...a sigurno ce i biti nesto jer u kosovo je ulozen americki obraz

ps. maloprijem setam hercegovackom i prolazi pored mene 6 likova...tri cure i tri momka...raspon godina od 27 do 35 i jedan od momaka obukao crvenu majicu sa crnim orlom i velikim natpisom albanija :D
reko sebi, mora da su ovo turisti :D :D :D

pa to jest, @energizer, ima mogucnost da ima uticaja, ali sjeti se recimo kisindzera,m jednog od najuticajnijih ljudi us-administracije, ciji se krupni savjeti u proslosti nisu slusali, recimo u vezi vijetnama, i nacina zavrsetka rata, kao i mnogo drugog. nista nije konacno.

p.s. javi mi se sledeci put kad prodjes pored mene kad me vidis u tu majicu, majka mu stara... (a imam jos i sa srpskim i hrvatskim grbom :))

Slowpoke Rodriguez
09-09-08, 19:19
Ono sto CG, imajuci u vidu njenu velicinu i globalni geopoliticki znacaj, treba cinjeti - da se u tim globalnim rasprama ne mijesa vise nego sto mora i da se fokusira na sviju unutrasnju stabilnost i razvoj - cija odrzivost moze biti jedini garant kvalitetnijeg pozicioniranja u spoljnopolitickim poslovima - u onoj mjeri u kojoj on nece ugrozavati unutrasnju stabilnost...

Argumenti za (ne)priznavanje Kosova su veoma jednostavni, ali stoga i nezgodni za dalje manipulisanje, jer iziskuju jasno odredjivanje o nasim unutrasnjim problemima, koje ne zelimo da konstatujemo - a to je prvenstveno - nesposobnost da medjusobno pricamo i uocavamo uzroke.

Dakle, s jedne strane je veoma jasno da Kosovo, sa svom svojom nesrecnom prosloscu - nikad vise nece moci biti vraceno na status prije 1999. Iskreno, to bi vise skodilo samoj Srbiji, jer bi u njenom parlamentu imalo maltene 1/3 poslanika s kojima ne bi mogli da saradjuju, sto bi onemogucivalo bilo kakve sustinske debate o buducnosti te drzave. Da i ne pominjem unutrasnju nestabilnost. Dalje, potpuno je jasno da vecina Srba i vecina Albanaca jednostavno ne zele da zive zajedno. Toliko o faktickoj situaciji.

E sad, s druge strane, nacin na koji je Kosovo dobilo nezavisnost - je neprihvatljiv presedan, jer je zaista tesko naci argument zasto tim putem nisu mogli krenuti Srbi iz hrvatske Krajine ili Srbi iz RS. O otvaranju pandorine kutije i uticaju na mnogo slicnih primjera sirom svijeta - da i ne govorim. Toliko o pravnoj situaciji, tj. medjunarodnom pravu, koje pociva apsolutno na konsenzusu onih koji ga mogu primjenjivati (tj. velikih sila).

Sustinski, ono sto je Vlada Srbije nudila kao svoj posljednji predlog (ako sam dobro shvatio paralele sa onim ostrvima unutar Finske) je bilo sasvim prihvatljivo i za Srbe i za Albance - jer je garantovalo unutrasnju autonomiju Kosova, u cije se poslove Beograd maltene nije mogao mijesati.
Ali ovdje je problem nagomilane mrznje i nacionalizma i nerijesenih rana. U toj situaciji - jedini pravi put - bilo je produzavanje protektorata UN (kao i u BiH, gdje za divno cudo - itekako medjunarodna zajednica ima zivaca da nesrecne Balkance vuce za usi) dok se unutrasnja atmosfera u Kosovu i Srbiji ne stabilizuje i iscisti od nacionalisticke opasnosti, stabilizuju ekonomska situacija i funkcionalnost institucija - i onda za pregovaracki sto sjednu trezveniji politicari, koji bi pronasli model koji bi i jedne i druge zadovoljavao.
Ovako, jos jednim (ne)promisljenim ubrzavanjem rjesenja - dodatno je destabilizovan region, od cega najvecu korist imaju sami Amerikanci, jer je ovakvo priznavanje Kosova, uz samoubistvenu akciju gruzinske vojske - bila cista provokacija Rusije, da i ona malo zaglibi - i da se stvari dodatno radikalizuju, stvaranjem novog strasnog protivnika u susret americkim izborima... No to je vec duza prica.

Glede unutrasnje situacije u CG, koja mora biti dominantni argument pri odluci o priznavanju Kosova - ona je zaista cudna. Iskreno, i da vlada prizna Kosovo - nikakvih problema ne bi bilo, sem dodatne radikalizacije ex-profederalnog birackog tijela i dodatnog prelivanja u kandze SListe, a naustrb PzP i SNP (a nije receno da se to i nece desiti, kako se bude priblizavao datum izbora... jer je valjda saradnja DPS i SL sasvim ocigledna po tom pitanju - vi plasite nase birace, mi cemo vase - i svi srecni)...
Stoga, meni najbolji scenario - bio bi - da se sa priznavanjem ceka rasplet odnosa izmedju Bg i Pristine, a da se saradnja sa kosovskim institucijama, na polju zivotnih pitanja, nastavi. Nikom ne treba ogorceni susjed, bio on Srbija ili Kosovo...

Batboy
09-09-08, 21:35
E'o kolega ja se malo osvrnem na tvoj post.., čisto onako....:smokeing:

Ono sto CG, imajuci u vidu njenu velicinu i globalni geopoliticki znacaj, treba cinjeti - da se u tim globalnim rasprama ne mijesa vise nego sto mora i da se fokusira na sviju unutrasnju stabilnost i razvoj - cija odrzivost moze biti jedini garant kvalitetnijeg pozicioniranja u spoljnopolitickim poslovima - u onoj mjeri u kojoj on nece ugrozavati unutrasnju stabilnost...

Slažem se....

Argumenti za (ne)priznavanje Kosova su veoma jednostavni, ali stoga i nezgodni za dalje manipulisanje, jer iziskuju jasno odredjivanje o nasim unutrasnjim problemima, koje ne zelimo da konstatujemo - a to je prvenstveno - nesposobnost da medjusobno pricamo i uocavamo uzroke.
Ne vidim je tu ništa jednostavno...:smokeing:

Dakle, s jedne strane je veoma jasno da Kosovo, sa svom svojom nesrecnom prosloscu - nikad vise nece moci biti vraceno na status prije 1999.
To niko i ne traži...

Iskreno, to bi vise skodilo samoj Srbiji, jer bi u njenom parlamentu imalo maltene 1/3 poslanika s kojima ne bi mogli da saradjuju, sto bi onemogucivalo bilo kakve sustinske debate o buducnosti te drzave.
Kako mi ovo glupo zvuči.., najiskrenije.., po principu; ''To mi za vaše dobro...''

Da i ne pominjem unutrasnju nestabilnost. Dalje, potpuno je jasno da vecina Srba i vecina Albanaca jednostavno ne zele da zive zajedno. Toliko o faktickoj situaciji.

A što je sa izbjeglicama sa Kosmeta..., i onima koji žive na Kosmetu.., je l' oni žele da žive pod kosovskom vlašću... Preko 30% zemlje je u privatnom posjedu kosmetskih Srba.., a 85% od toga je otuđeno od strane Kosovskih vlasti...

Rat u BiH je bio daleko strašniji i sa više žrtava.., pa opet ljudi žive jedni pored drugih... ''Može im se...''

E sad, s druge strane, nacin na koji je Kosovo dobilo nezavisnost - je neprihvatljiv presedan, jer je zaista tesko naci argument zasto tim putem nisu mogli krenuti Srbi iz hrvatske Krajine ili Srbi iz RS. O otvaranju pandorine kutije i uticaju na mnogo slicnih primjera sirom svijeta - da i ne govorim. Toliko o pravnoj situaciji, tj. medjunarodnom pravu, koje pociva apsolutno na konsenzusu onih koji ga mogu primjenjivati (tj. velikih sila).
Aha..,

Sustinski, ono sto je Vlada Srbije nudila kao svoj posljednji predlog (ako sam dobro shvatio paralele sa onim ostrvima unutar Finske) je bilo sasvim prihvatljivo i za Srbe i za Albance - jer je garantovalo unutrasnju autonomiju Kosova, u cije se poslove Beograd maltene nije mogao mijesati.
Jes'...

Ali ovdje je problem nagomilane mrznje i nacionalizma i nerijesenih rana. U toj situaciji - jedini pravi put - bilo je produzavanje protektorata UN (kao i u BiH, gdje za divno cudo - itekako medjunarodna zajednica ima zivaca da nesrecne Balkance vuce za usi) dok se unutrasnja atmosfera u Kosovu i Srbiji ne stabilizuje i iscisti od nacionalisticke opasnosti, stabilizuju ekonomska situacija i funkcionalnost institucija - i onda za pregovaracki sto sjednu trezveniji politicari, koji bi pronasli model koji bi i jedne i druge zadovoljavao.

Ajde' bjaaaaaži.., veća je mržnja bila u BiH... A i ovaj oblik autonomiije koji im se nudi ima daleko veći stepen samostalnosti nego RS u BiH...

Da skratim.., problem Kosovo i Metohija predstavlja vitalni nac. interes USA-e...

Glede unutrasnje situacije u CG, koja mora biti dominantni argument pri odluci o priznavanju Kosova - ona je zaista cudna. Iskreno, i da vlada prizna Kosovo - nikakvih problema ne bi bilo, sem dodatne radikalizacije ex-profederalnog birackog tijela i dodatnog prelivanja u kandze SListe, a naustrb PzP i SNP (a nije receno da se to i nece desiti, kako se bude priblizavao datum izbora... jer je valjda saradnja DPS i SL sasvim ocigledna po tom pitanju - vi plasite nase birace, mi cemo vase - i svi srecni)...

Svede ti ovo na nivo dnevne politike....

Stoga, meni najbolji scenario - bio bi - da se sa priznavanjem ceka rasplet odnosa izmedju Bg i Pristine, a da se saradnja sa kosovskim institucijama, na polju zivotnih pitanja, nastavi. Nikom ne treba ogorceni susjed, bio on Srbija ili Kosovo...

Načekaće se (CG-ske vlasti)... :secret:

Slowpoke Rodriguez
13-09-08, 02:36
Ne vidim je tu ništa jednostavno...:smokeing:
Poenta je da - dok god se cijela prica drzi u ravni spekulacija i dvomisli, manipulacije se mogu vrsiti. Onog momenta kada se cijela price svede na ravan principa, onda je sve mnogo jednostavnije. Ali jednostavna rjesenja su po pravilu i najteza za odabir...

To niko i ne traži...
Da. Prosjecan glasac bas razumije autonomiju tipa onih finskih ostrva ;)

Kako mi ovo glupo zvuči.., najiskrenije.., po principu; ''To mi za vaše dobro...''
Ne znam sto ti je glupo u tome, a jos manje mi je jasna upotreba zamjenica u boldovanom dijelu. Tamosnju situaciju mogu da komentarisem iz licne pozicije i veza sa KiM, ali to ipak ne radim, vec iznosim svoje misljenje. Koje si okarakterisao kao glupost, jer ti zvuci kao krokodilske suze politicara. U prevodu - kad bi moje stavove posmatrao kao takve, a ne kopije politikantstva, pretpostavljam da bi bio malo oprezniji sa takvim ocjenama

Rat u BiH je bio daleko strašniji i sa više žrtava.., pa opet ljudi žive jedni pored drugih... ''Može im se...''
Ajde' bjaaaaaži.., veća je mržnja bila u BiH... A i ovaj oblik autonomiije koji im se nudi ima daleko veći stepen samostalnosti nego RS u BiH...
U BiH je, kao sto i vjerovatno znas i sam - prije rata itekako dolazilo do mijesanja i prihvatanja zajednickog nadnacionalnog okvira.
Na KiM - nikad nije postojala tradicija suzivota. A dodaj tome i jezicku barijeru...

Svede ti ovo na nivo dnevne politike....
Post je kopiran sa drugog forima, dje je rasprava o Kosovu vodjena u kontekstu crnogorske politicke scene. Stoga je i takav kraj.

Masja
17-09-08, 12:20
Mislim da je ovo sasvim fer stav.

-----------------

NAJAVE
Crna Gora o Kosovu nakon UN-a
Autor/izvor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorska vlada izjasniće se o statusu Kosova nakon što Ujedinjene nacije odluče da li će prihvatiti zahtjev Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova, pišu danas podgoričke "Vijesti".

"Ako Generalna skupština UN bude raspravljala o tome i ako odbaci zahtev Srbije, Vlada Crne Gore će priznati nezavisnost Kosovvo u bliskoj perspektivi", saopštio je "Vijestima" izvor blizak Vladi.

U slučaju da Generalna skupština UN pristane da uključi Međunarodni sud pravde u Haagu, Vlada će najvjerovatnije sačekati odluku tog suda, navodi list...

lukass
17-09-08, 12:51
ako je vlast obecala njujorku, briselu, tirani, pristini da ce priznati treba lijepo da priznaju to kosovo ako ce tako da nam poraste zivotni standard. A i preci su nam Kosovari nego Srbi. Ne treba nista da cekaju. Nek im je sa srecom.

Batboy
17-09-08, 15:52
Slow.., e'o nisam čitao temu, pa sam ti ostao dužan...:cheezy:

Poenta je da - dok god se cijela prica drzi u ravni spekulacija i dvomisli, manipulacije se mogu vrsiti. Onog momenta kada se cijela price svede na ravan principa, onda je sve mnogo jednostavnije. Ali jednostavna rjesenja su po pravilu i najteza za odabir...
Jednima daj sve drugima ništa... To je jednostavno... Sve ostalo je kompleksno...

Da. Prosjecan glasac bas razumije autonomiju tipa onih finskih ostrva ;)
Da od prosječnog glasača zavisi nezavisnost KiM-a ono bi davno bilo samostalno...

Ne znam sto ti je glupo u tome, a jos manje mi je jasna upotreba zamjenica u boldovanom dijelu. Tamosnju situaciju mogu da komentarisem iz licne pozicije i veza sa KiM, ali to ipak ne radim, vec iznosim svoje misljenje. Koje si okarakterisao kao glupost, jer ti zvuci kao krokodilske suze politicara. U prevodu - kad bi moje stavove posmatrao kao takve, a ne kopije politikantstva, pretpostavljam da bi bio malo oprezniji sa takvim ocjenama

Možda sam trebao uzeti u citat malo veći komad posta...

Rekao sam da je glupo zbog toga što bi jedan od razloga priznavanja KiM od strane CG trebala biti ova ''dušebrižnička'' pozicija prema Srbiji (koja ovo pitanje vidi kao pitanje vitalnog nacionalnog interesa)... Izvini druže, ali besmisleno mi je da jedan od razloga zašto CG priznaje KiM taj što CG smatra da oni znaju šta je najbolje za Srbiju...

Ja sam shvatio onaj tvoj post... CG - Za i protiv KiM-a (razlozi)...

Jedino ako gledaš na ovo pitanje sa pozicije ''nezavisno KiM je dobro za nas'' i to kao građanin Srbije koji priželjkuje da CG prizna KiM.., to bi bilo prihvatljivo/razumljivo...

U BiH je, kao sto i vjerovatno znas i sam - prije rata itekako dolazilo do mijesanja i prihvatanja zajednickog nadnacionalnog okvira.
Na KiM - nikad nije postojala tradicija suzivota. A dodaj tome i jezicku barijeru...
Da.., pogledaj demografsku strukturu.., miješanje stanovništva je bilo uglavnom u gradovima.., a BiH je ruralna oblast... Rat koji se vodio u BiH se razlikuje po ishodu od onog iz 40-ih godina... Nema više bratstva i jedinstva...

Ima mnogo država u kojima se govori više jezika.., a ima i država u kojima je netrepeljivost na izrazito visokom nivou pa su ljudi ''primorani'' da žive zajedno...

Post je kopiran sa drugog forima, dje je rasprava o Kosovu vodjena u kontekstu crnogorske politicke scene. Stoga je i takav kraj.

Pa dobro ok... ;)

eleganti montreal
26-09-08, 04:17
Volio bih da ovdje izrazite svoje mišljenje o istoriji i budućnosti Kosmeta, kao i to kako će se neko od rješenja Kosmetskog pitanja odraziti na sve nas.

P:S: "Samo bez gusala.":hammer5425:

buducnost kosova je europa nato amerika.svidjelo se to nekom ili ne. nece proci ovaj mesec crna gora ce priznati tako i makedonija.a zasto i nece zare zbog serbie pa neka mi kaze crna gora sta je imala dobro od politike serbie.zare crno gorski narod da ispasta zbog politike serbie.kroz istorije smo bili uvek u dobrim odnosima.crno gorci vidimo se u europu

eleganti montreal
01-10-08, 16:31
QUOTE=Janjičar;341776]Ljudi može li iko da skine satelitski snimak Bondstila?[/QUOTE]:brucelee:da ga skines

eleganti montreal
01-10-08, 16:46
videcemo

Janjičar
06-10-08, 22:56
Izgleda će ove naše avetinje stvarno priznat Kosmet? Definitivno nisu normalni.

Miriam
06-10-08, 23:24
I to vrlo brzo. :)

wawy
08-10-08, 20:37
Usvojena rezolucija Srbije

Generalna skupština UN prihvatila je većinom glasova nacrt rezolucije Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Za rezoluciju Srbije glasalo je 77 prisutnih država, protiv je bilo šest, dok su 74 bile uzdržane.
Kad dobije zahtjev, Međunarodni sud pravde sam odlučuje o dinamici razmatranja - po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri. Na ocjenu tog suda može se čekati i više godina, a njegove odluke nijesu obvezujuće.

Masja
08-10-08, 20:40
Za dlaku šinko. Ko je bio protiv? Može li se viđeti spisak kako je ko glasao? To bi bilo jako zanimljivo.

Slowpoke Rodriguez
08-10-08, 21:02
Cyprus, Greece, Romania, Slovakia and Spain voted in favor but the 22 other members of the European Union, which have all recognized Kosovo's independence, abstained in the vote

Srbiju je podržalo pet zemalja EU, veći broj afričkih i latinoameričkih država, dok su SAD i Albanija, između ostalih, bili protiv. Možda jedino iznenađenje u glasanju je to što je Velika Britanija bila uzdržana.
(...)
Francuska je bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji Srbije
(...)
Inicijativu Srbije su podržali i Indonezija, Kuba i Južnoafrička Republika
(...)
Dušan Reljić, sa berlinskog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost, rekao je za B92 da svi signali koji su do sada dolazili pokazivali da je postojala većina u Skupštini UN.
"No, ne treba potceniti pritisak koji dolazi od strane velikih zapadnih sila, jer niko ne voli da bude stavljen u položaj da se prespituje o opravdanosti nečije politike, pogotovo kada su u pitanju pravni aspekti te politike“, upozorio je Reljić pre početka zasedanja.
On je objasnio da Evropska unija ne može da glasa jedinstveno, odnosno da ne postoji tako nešto kao vrsta discipline u glasanju, jer je istupanje pred Savetom bezbednosti stvar nacionalne politike.
"Dvadeset jedna od 27 zemalja EU je priznala Kosovo i samim tim se svrstale među one zemlje koje smatraju da nije potrebno međunarodno preispitivanje", kaže on.
"Međutim, EU, s druge strane, uvek se zalagala za to da u međunarodnim odnosima postoji međunarodno pravo, i bilo bi čudno da sada glasa protiv. Zbog toga dolazi taj stav da treba biti uzdržan", kaže on.
"Znači, s jedne strane, staviti do znanja da zemlje EU nisu zadovoljne tim potezom Srbije, a s druge strane, ne sprečiti jedan postupak koji ipak jača međunarodno pravo“, rekao je Reljić.

wawy
08-10-08, 21:03
eo ne nadjoh spisak glasanja, al par detalja:

Srbiju je podržalo pet zemalja EU, veći broj afričkih i latinoameričkih država, dok su SAD i Albanija, između ostalih, bili protiv. Možda jedino iznenađenje u glasanju je to što je Velika Britanija bila uzdržana.

Masja
08-10-08, 21:08
Nek je sa srećom. Vazda sam bio protiv srbovanja, ali se ovdje radi o poštovanju međunarodnog prava.

Pravda je ili za sve ili za nikoga. Nema duplih aršina.

MILIKA
08-10-08, 21:12
Posle ove odluke, tesko koja ce drzava priznati Kosovo.

plavi
08-10-08, 21:13
Nek je sa srećom. Vazda sam bio protiv srbovanja, ali se ovdje radi o poštovanju međunarodnog prava.

Vala Masja , posle ovog cu i ja postati tvoj obazavalac...:D

Zor_djevojka
08-10-08, 21:13
MILIKA, drzh' tu ruku chvrsto i neka ti priche...

kolacic
08-10-08, 21:16

Ovde se ne radi ni o kakvom srbovanju, već nelegalnom oduzimanju teritorije jedne suverene države...

Svakako ti zahvaljujemo na podršci ;)

MILIKA
08-10-08, 21:39
MILIKA, drzh' tu ruku chvrsto i neka ti priche...

Kad bi mogli ovi Srbi da ne pricaju, nego da gledaju svoja posla. Treba im ukinuti i pravo glasa. Ma nemoj crveno-crna. Danas mi je musterija rekla da ne razumije crnogorski, pa ako moze na engleskom. Ja kazem, nema problema, a dali razumijete srpski? A on ce, pa crnogorski i srpski-to je isto, ne razumijem.

Zor_djevojka
08-10-08, 21:47
Tachno..slazhem se sa tobom..da gledaju SVOJA posla..i svi srecni, svi zadovoljni ;)

Zor_djevojka
08-10-08, 21:51
meni to vishe lichi na svijetlo na kraju tunela ;)

wawy
08-10-08, 21:56
nece slaviti slavu, sto je odlika samo Srba, promijenice i kapu crnogorsku dodatno, nije dovoljno sto se odricu onih 5 linija koje simbolizuju 5 vjekova

@MILIKA, obicno se ne upustam u ovakve rasprave jer ih ne smatram bas nesto produktivnim, al ovo mi je ocigledno privuklo paznju kao netacno - slavljenje slave nije odlika samo srba - to mozes provjeriti u bilo kojoj knjizi koja obradjuje slavljanje slave, i otkuda potice taj obicaj. eo samo kod nas su primjer i crnogorci i muslimani, i bosnjaci i albanci, i cigani, itd...
ili ti mozda po starom dobrom crnogorskom obicaju poistovjecujes srpstvo sa pravoslavljem? sto opet izadje na netacno...
takodje 5 linija na kapi ne simbolizuju 5 vjekova.
samo mala ispravka... :)

nestasni_cipiripi
08-10-08, 22:01
Milika,samo jedno pitanje imam.Vidis ja sam za razliku od tebe i ostalih koji odje srbuju i ginu za Kosovo-bio na kosovu za vrijeme rata i ratovao...A pitanje je Da li je Srbija priznala Kosovo?

wawy
08-10-08, 22:11
ovo nadjoh citat iz 'glasa javnosti' u jednom komentu na pcnen-u o kosovu. tipican primjer sirenja mrznje, ovoga puta iz srbije, a cega naravno nisu liseni ni pojedini mediji u cg, tipa monitor, ex ckl... kao u najgorim vremenima miloshevica, nalik jevremu brkovicu ili emilu labudovicu...sramota!

Glasa Javnosti:
"Braca" Crnogorci vec uveliko "ostre noz", a kad ce nam ga i zvanicno zabiti u ledja, jos se nezna."
i tako nastaju teze o priznavanju/nepriznavanju kosova na koje se naslanja jeremic, ili se oni naslanjaju na njega, svejedno... sto je bitno u ovome je da narod to nesvjesno prihvata i onda se moze vidjet i na ovom forumu papgajsko ponavljanje ove teze koja je cisto sirenje mrznje.

znaci: ocjenjivanje stava pojedine vlade o nekom politickom stavu se mora striktno razdvojit od ocjenjivanja naroda, jer u suprotnom prerasta u cisti shovinizam.

MILIKA
08-10-08, 22:11
Vidite, stvar je sledeca, ja sam bio na Kosovu 7 mjeseci, mozda i prva bomba je pala na Kosovu blizu mene, oko 100 metara, jos nismo znali da je pocelo bombardovanje, letio sam kroz vazduh makar 2 metra od udara. Zanimljivo je da sam upravo tada gledao Manastir Gracanicu, staru srpsku kulturnu zaostavstinu. Jesu li je Albanci pravili ili Turci? Znate li da su sadasnji stanovnici Kosova vecinom albanski drzavljani? Veliki broj njih je bez ikakvog osnova dosao na Kosovo. To im je omogucila tadasnja vlast SFRJ da se nebi zamjerila kosovskim Albancima.
Velikasi, proklete im duse, na komade razdrobise carstvo...Pisac kao da je ziv i gleda nas, poznavao je srpski narod. Upravo to se desava sada, kao sto se desavalo 1389. godine na Kosovu. Opet tu neki srpski velikas posmatra boj sa strane i ceka ishod. Zabija noz u ledja. Tada se slavilo ime Milos Obilic, vrednovalo se doskora kao junacko ime. Sada se slavi neki svercer sa Interpolove potjernice, sa potjernice italijanskog pravosudja. Nase zene, sestre, komsinice ne mogu da dobiju stalan posao. Ako rode, zovu ih da se sto prije vrate na posao, uz uslov da ga uopste imaju. A kad se vrate, cusnu im teze radno mjesto, ili sto je jos gore, ne daju im da rade nista, ubijaju ih psihicki. Po direktivama zapada ovi nasi namjestenici sve ce da ispune, i da priznaju stalu za kucu, i da nas ogluve ako se mora, oci da nam izvade, nije problem. Ne shvataju da ce to trajati za njihova zemana, ime ce im prljavo ostati.

wawy
08-10-08, 22:15
milika, mijesas istorijske cinjenice(vecinom pogresne) sa svojim morbidnim prizorima koje upotrebljavas kao argument za raspravu ili iskazivanje stava, i autobiografske junacke cinjenice sa najvecim epskim ostvarenjima crne gore...
kako raspravljati s tobom cojece? :D

nestasni_cipiripi
08-10-08, 22:18
Milika ne trabunjaj...
1.ajde onda svi koji bi da ginu za srpstvo da krenu na Kosovo.
2.Kada aktuelna srpska vlast sjedi za istim stolom sa tkz predsednikom Kosova,izvini al ti onda priznajes tu vlast.

MILIKA
08-10-08, 22:19
@MILIKA, obicno se ne upustam u ovakve rasprave jer ih ne smatram bas nesto produktivnim, al ovo mi je ocigledno privuklo paznju kao netacno - slavljenje slave nije odlika samo srba - to mozes provjeriti u bilo kojoj knjizi koja obradjuje slavljanje slave, i otkuda potice taj obicaj. eo samo kod nas su primjer i crnogorci i muslimani, i bosnjaci i albanci, i cigani, itd...
ili ti mozda po starom dobrom crnogorskom obicaju poistovjecujes srpstvo sa pravoslavljem? sto opet izadje na netacno...
takodje 5 linija na kapi ne simbolizuju 5 vjekova.
samo mala ispravka... :)

nego sta simbolizuje 5 linija? Ja sam cuo bas 5 vjekova, od kojih je srednja najdeblja jer je tad bilo najteze. Mozda i nisam u pravu, ti mi reci.
Za slavu sam u pravu, ne slave je ni Rusi, ni Grci, ni Rumuni, ni Bugari...
Crnogorci je slave, ali ja smatram da je to nacija koja je proizisla iz srpske i to upravo sada se zaokruzuje, jer ta nacija do sada nije imala drugi jezik do srpski, do prije 10 godina nije imala crnogorsku crkvu ni patrijarha. Cini mi se da ga jos i nema. Za Bosnjake i Muslimane i ti znas da pocnu da ti nabrajaju rodoslov da niko ne zna vise od 3 do 4 imena, jer su ostala tipa Milos, Janko. Sto se tice Roma, kako ti kazes Cigana i Albanaca, oni ne slave slavu

Zor_djevojka
08-10-08, 22:20
Cigani ne slave Djurdjevdan???otkad to?

nestasni_cipiripi
08-10-08, 22:26
Vidis MILIKA oko krsnih slava,grijes.To je njima imendan,a slave Rusi,Bugari...Sto se tice 5 linija,to ne znam,al znam da je crni obod zbog gubitka Metohije.
Ja ti garantujem da iz CG na kosovo sjutra nece otic 2% da ga brani,a iz Srbije ni 8%.
I poslije Gandolfa i plamena,dodje ti Ramba

nestasni_cipiripi
08-10-08, 22:33
Milika alo,ko je sjedio?Pa srpski i albanski pregovaraci!!Alo,samim tim ti priznajes njih.Ja ih predvodit necu,niti imam namjeru,da opet ljudi ginu za necije ideale.Sto je Srbija uradila da odbrani KiM u zadnjih 8godina?NISTA!
A evo pravice SL,i plemenski savezi put na Kosovo,pa uplati aranzman.

Zor_djevojka
08-10-08, 22:39
Kosovo, pa Juzhna Osetija...ili obratno???

nestasni_cipiripi
08-10-08, 22:52
A ti kao vlast u Srbiji vidis koga?Pa opremi se Milika,ima tih fiskalnih kasa,pa aj lagano.Ne priznajes vlast u CG,pa koji qrac onda radis za njihovu firmu?

MILIKA
08-10-08, 22:55
A ti kao vlast u Srbiji vidis koga?Pa opremi se Milika,ima tih fiskalnih kasa,pa aj lagano.Ne priznajes vlast u CG,pa koji qrac onda radis za njihovu firmu?
Za ciju firmu ja radim? Ne radim ja za drzavnu firmu nego za privatnu. I kakve to ima veze sa Kosovom? Vlast priznajem, ali mi se nimalo ne svidja, a to je ogromna razlika

nestasni_cipiripi
08-10-08, 22:56
Milika ja znam podosta danilovica,al jos mi se niko od njih nije hvalio tim rodoslovima,plamenima...Ali ispade da ste vi sami prvi naselili ove prostore...