View Full Version : Spavanje i njegov tok

inzaghi9
09-01-08, 01:24
Spavanje se dijeli u nekoliko faza koje se ponove nekoliko puta u toku noći. Normalno, čovjek bi u toku noćnog odmora trebao da prođe kroz sve te faze. Problemi spavanja nastaju kad se ciklus poremeti.

Prva faza predstvalja laki san ili fazu uspavljivanja koja traje desetak minuta. Druga faza odgovara nešto dubljem snu i traje oko 20 minuta. Duboki san odgovara trećoj i četvrtoj fazi.

Duboki san se drukčije naziva delta faza, jer na elktroencegalogramu električni talasi koje mozak odašilje u ovoj fazi nazivaju se delta talasi. Traje oko 90 minuta i u tom periodu ne sanjamo. Potreban nam je da bi se tijelo i mozak potpuno oporavili od dnevne rutine.

Poslije njega nastupa faza brzih pokreta očiju poznatija kao REM (Rapid Eye Movement).

Ljudi koji dovoljno spavaju noću obično nemaju potrebu za popodnevnim odmorom. Smatra se da kad je taj odmor u pitanju dovoljno je samo odspavati desetak minuta poslije ručka.

Problemi sa spavanjem i uspavljivanjem mogu biti znak raznih poremećaja počev od pojačanog rada štitne žljezde i depresije, pa do jako rijetkog poremećaja kao što je narkolepsija koju karakteriše pretjerano spavanje danju iako se dovoljno spavalo noću.

Poremećaji spavanja nijesu loši samo za onoga ko ima problema sa spavanjem, već i za njegovo okruženje. Smatra se da je jedna od deset saobraćajnih nezogoda svake godine povezana sa nedovoljnim spavanjem.

U Velikoj Britaniji danas ljudi u prosjeku spavaju 1,5 sat kraće nego što su spavali 1920. godine.

izvor: CafeMontenegro (http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=29&news=17399)

Temis
09-01-08, 14:50
Eh sto volim delta fazu...:zzsoft:

jele
22-01-08, 14:55
Meni je u poslednjih pola godine jako tesko da zaspim. Imam osecaj da su mi nervi ko strune zategnuti, pa mi sve remeti san. A jos ako neko hrce pored, mamma mia..

anon1
22-01-08, 14:59
Meni je u poslednjih pola godine jako tesko da zaspim. Imam osecaj da su mi nervi ko strune zategnuti, pa mi sve remeti san. A jos ako neko hrce pored, mamma mia..

Tu je najcesci problem napetost i/ili iscrpljenost. Da bi se to rijesilo potrebno je baviti se relaksacijom i odgovarajucim vjezbama koje ce pospijesiti metabolizam a nece previse zamarati. Takodje od znacaja je pravilna ishrana bogata vitaminima.

Blade
21-04-08, 17:32
Hahahahaah, zamišljam sebe u REM fazi hahahaha :D

BlackWoman
23-04-08, 14:23
Kod mene je izgleda na početku, sredini i na kraju ta delta faza, jer ne pamtim ništa šta sanjam, odmah se "komiram". A tako spavaju svi koji imaju čistu savjest, ha ha ha!

Okugata
25-04-08, 13:54
Od kako sam na faxu, cesto mi se desava da pola noci spavam u drugoj fazi. To sto treba da traje 20 min, meni traje nekad po 3h. Nije ni cudo sto ne mogu da gledam ujutru :D

andjela pizelli
02-05-08, 11:53
Ljudi koji dovoljno spavaju noću obično nemaju potrebu za popodnevnim odmorom.

potpuno tacno,nikada ne spavam popodne:whistling2:

nelisima
13-06-08, 13:59
Ja rijetko zaspim popodne,mada nedovoljno spavam nocu. Cak i toliko koliko prespavam,uglavnom je u nekom strahu da ima nekog u sobi i da me gleda.Prije nekoliko dana mi je radjena hipnoza,ali nijesam mogla da se opustim i nista od odgovora iz moje podsvijesti... Mada,moram priznati,relaksiralo me sve sto je radjeno,pa sam,valjda zato,bolje spavala nakon toga.