filantrop
29-12-07, 00:11
Da li se stanje u Crnoj Gori popravilo,dali bi otisli u ,bijeli svijet,kada bi imali sansu za to?Imate li vjeru u bolje crnogorsko sjutra i hocete li da normiramo crnogorski san?
|
View Full Version : Ostati ili otici filantrop 29-12-07, 00:11 Da li se stanje u Crnoj Gori popravilo,dali bi otisli u ,bijeli svijet,kada bi imali sansu za to?Imate li vjeru u bolje crnogorsko sjutra i hocete li da normiramo crnogorski san? DYLAN DOG 29-12-07, 07:01 Svaka cast,ovo bi mogla postati jedna od najboljih tema, ako ne i naj naj na ovom pdf-u. U zurbi sam, pa sad ne mogu vise, poslije cu, ali ne izdrzah da bar ovo ne kazem. :D DYLAN DOG 19-01-08, 12:54 Evo, proslo je skoro mjesec dana od postavljanja teme i niko se nije javio da bar u dvije recenice odgovoori. Nije mi jasno zbog cega, s obzirom da zivimo u zemlji koja je ne samo novijom istorijom, vec cijelom istorijom obiljezena raseljavanjem svog stanovnistva. Sto je to sto Crnogorce cini vagabundima, nije mi namjera ovdje raspravljati, ali je nepobitna cinjenica da smo uz Irce evropski narod koji se najvise iseljavao iz maticne zemlje. Molim vas neshvatite kao negativnu kritiku gore napisano, vec samo kao cudjenje kako je jedna ovako atraktivna tema (zamalo) ostala bez odgovora. Medjutim, da ne bih samo kritikovao, odgovoricu na pitanje sto ocekujem i od postavljaca teme. Iz svoje zemlje bih otisao kad bih morao, kad bih ekonomskim ili nekim drugim (negativnog karaktera) uslovom bio prinudjen to da uradim. Moram se ograditi da, naravno, privremeni odlazak na rad (relativno kraci vremenski period) ne podrazumijevam kao odlazak. Sto se tice stanja u CG, posmatrajuci period kojeg se jasno sjecam, a to je od devedesetih na ovamo, stanje se jeste popravilo ili je na putu da postane bolje. Kako u kojoj sferi zivota. Medjutim, ovo pitanje je preobimno, sveobuhvatno, pa na njega nije bas lako odgovoriti. Generalno, moram reci da Crna Gora vise nije toliko izrazito i mrtvo selo, a dokaz tome je da ljudi sve vise primjecuju (kroz zalbe najcesce) odnosno da postajemo svjesniji, a sve to je prvi korak ka cilju. Pored gradjevinskog aspekta:D jos uvijek nismo mnogo odmakli, ali se napredak vidi. Logicno je da se krecemo naprijed iako smo samo, kako rekoh, poceli taj put. Za mene crnogorski san predstavlja sigurno drustvo (ne iskljucivo fizicki), drustvo socijalne pravde sto sada de facto nismo, ali se nadam da cemo u relativno kratkom roku to postati. Da bi se to uradilo, CG se mora izboriti sa svojim demonima, sa negativniom duhovima svoje tradicije (ipak smo 400 godina bili drustvo vojne demokratije, vojni logor) koju nije u stanju po logici i prirodi stvari rijesiti samo jedna generacija. Suma sumarum, mogu reci da sam optimista, oprezni optimista doduse, sto smatram garancijom za bolje sjutra. explosion 19-01-08, 13:20 Nisam vidjela ovu temu, mora da je neko pokrio odmah! :) Ne vichi ALFe! :D Moram i ja da odgovorim. Obozavam Crnu Goru, prelijepa je, mnogo toga me za nju veze, naravno! Ali ja bih voljela da odem odavde. Negdje gdje bih se osjecala mirnije, gdje nikoga ne bi interesovala moja privatnost, gdje bih radila i u skladu sa kolicinom rada dobijala novac, gdje ima stabilnosti u drzavi, gdje bih se koliko toliko sigurnom osjecala. mozda govorim o Utopiji, a mozda o Australiji. :D Ne znam zasto bas Australija, nekako sto dalje. Gdje god odem odavde osjecam se spokojnije,opustenije, pa makar i na kratko. E sad, problem je u tome sto kad god se varacam iz nekog drugog grada u PG srce mi naraste! Volim Crnu Goru, sa svim manama i vrlinama, sta cu! :D Ne znam da li bih imala srca da odem kad bi mi se stvarno ukazala prilika. nadam se da ce biti bolje, uvijek vjerujem u bolje sjutra, ali bogami se plasim da ce dooosta vreman morati da prodje da se neke osnovne stvari rijese pa da se krene u ozbiljnije akcije! Strah me je mentaliteta naseg! Nabuko 19-01-08, 13:21 Zivio sam vani i vratio se. Ekonomski sam mozda bolje prosao nego da sam bio vani (vjerovali ili ne) ali sam mnogo sicije ovdje prosuo. Drugacije se vani zivi imas posao, familiju i to je to. Ovdje sam mnogo rastrzaniji radim pet sest stvari odjednom, kad nesto treba da uradim sto ne zavisi samo od mene haos od odlaska kod doktora, preko bilo kakve sluzbe, sve se moze zavrsiti ali da bi bilo sto zavrsio treba mnogo mnogo vremena zivaca itd. Kada sam se vratio dosta mi je trebalo vremena da se priviknem i bilo mi je tesko danas pojma nemam imam balast sad vec ne male porodice i tesko da mogu lako otici. Mnogo se lakse prelomiti sa 20 i kusur godina kao sam ili sa zenom nego sa 10-15 vise sa djecom. anon1 19-01-08, 13:23 Ja bih posao u Indiju u svakom slucaju.. e sad na koji period to je pitanje. A CG ka CG, dok sam boravio duze vremena van nje, nekako sam se odusevljavao u povratku kad vidim ova brda, ove chuke nashe:) Ali dobro, bio sam mlad, mozda bih sad to prihvatio mirnije :D DYLAN DOG 19-01-08, 13:40 Negdje gdje bih se osjecala mirnije, gdje nikoga ne bi interesovala moja privatnost, gdje bih radila i u skladu sa kolicinom rada dobijala novac, gdje ima stabilnosti u drzavi, gdje bih se koliko toliko sigurnom osjecala. Ovo sam ja normirao kao 'Crnogorski san', sto je razumljivo. Osim privatnosti, naravno. Tesko je sacuvati je u sredini gdje te mnogo ljudi zna, istina, ali da li nam je cilj potpuno odsustvo ljudskog interesovanja za nas??? Ti kao poetska dusa znas o cemu govorim, sto pitam ;) Ipak sam misljenja da sve nabrojane stvari zavise iskljucivo od nas. U tom pravcu vaspitajte vasu djecu. Tada ce biti bolje, sigurno. Vjerujem u ovo, uprkos sto ne volim da gajim izluzije, volim realnu nadu i optimista sam. Nabuko 19-01-08, 13:43 Ja bih posao u Indiju u svakom slucaju.. e sad na koji period to je pitanje. A CG ka CG, dok sam boravio duze vremena van nje, nekako sam se odusevljavao u povratku kad vidim ova brda, ove chuke nashe:) Ali dobro, bio sam mlad, mozda bih sad to prihvatio mirnije :D Zbilja je kuriozitet kada si daleko od zavicaja kako ga idealiziras. Nevjerovatno podsvjesno znas da je to sto emocije govore pogresno ali dzaba. explosion 19-01-08, 13:50 Ovo sam ja normirao kao 'Crnogorski san', sto je razumljivo. Osim privatnosti, naravno. Tesko je sacuvati je u sredini gdje te mnogo ljudi zna, istina, ali da li nam je cilj potpuno odsustvo ljudskog interesovanja za nas??? Ti kao poetska dusa znas o cemu govorim, sto pitam ;) Ipak sam misljenja da sve nabrojane stvari zavise iskljucivo od nas. U tom pravcu vaspitajte vasu djecu. Tada ce biti bolje, sigurno. Vjerujem u ovo, uprkos sto ne volim da gajim izluzije, volim realnu nadu i optimista sam. Bogami se bojim da to nema veze s vaspitanjem, ako ti sredina ne moze obezbijediti ono osnovno. Nekad mi se cini da svaku moju rijec shvatis plasticno. :):slap425: ;) : Nisam mislila na potpunu otudjenost od drustva,poludjela bih, samo ono sto ti malo veca sredina od ove nase moze pruziti - zivis svoj zivot, a drugi se u njega mijesaju kad im dozvolis. Naravno da je ovdje to nemoguce. Ma ja odem u drugi kraj CG, pa tacno znam ko je tu dosao na izlet iz PG (svi su PG poznati :D)! U Nabukovim rijecima se pronalazim! anon1 19-01-08, 13:55 Zbilja je kuriozitet kada si daleko od zavicaja kako ga idealiziras. Nevjerovatno podsvjesno znas da je to sto emocije govore pogresno ali dzaba. Tacno. Mada kod mene nije problem bio taj dok nijesam tu, nego sami povratak. Gledas oko sebe brda, znas to je CG, to ono sto ti je pri srcu priraslo jes nekad davno... Cini ti se svaki kameni molekul kao da si zivio nekad s njim... ali da ne filozofiram vise :) DYLAN DOG 19-01-08, 14:00 Bogami se bojim da to nema veze s vaspitanjem, ako ti sredina ne moze obezbijediti ono osnovno. Itekako ima: U jednom periodu zivota ja licno sam zivio u pravom getu, ali to nije ostavilo traga niti me ikada osvojilo, zahvaljujuci presudnom uticaju mojih dragih roditelja na mene i brata. A imao sam sve predispozicije da krenem losim putem... Nekad mi se cini da svaku moju rijec shvatis plasticno. Nisam mislila na potpunu otudjenost od drustva,poludjela bih, samo ono sto ti malo veca sredina od ove nase moze pruziti - zivis svoj zivot, a drugi se u njega mijesaju kad im dozvolis. Naravno da je ovdje to nemoguce. Ma ja odem u drugi kraj CG, pa tacno znam ko je tu dosao na izlet iz PG (svi su PG poznati :D)! Jeco, ja samo mnogo postujem jezik, i vjerujem da je toliko razvijen da se svaka misao moze izraziti bar priblizno dobro originalnoj ideji, a u velikoj mjeri je i samu definisati.:) A tebe zaista ne shvatam plasticno, vec samo zelim da radi ljudi koji ovo citaju pokusam da ne ostavljam nedoumice i nedvosmislenosti. Kao i CG na svom, i ja sam na tom putu nacinio samo prvi korak, ali sam veliki optimista :D;) I opet: pristalica sam ideje da grad i gradski mentalitet cine i stvaraju ljudi, da grad od ljudi ne pravi gradjane u duhovno-intelektualnom smislu. U nominalnom da, ali nas taj aspekt ovdje malo treba da zanima. Zbog toga vjerujem u bolje.:) explosion 20-01-08, 08:53 Cekaj, o kakvom vaspitanju govoris? Pa ja samo kazem da vaspitanje nema veze sa tim ostajes li ti ili ne, da li si zadovoljan ovim ovdje ili nisi. Pa pobogu, valjda svi znamo koliko je vaspitanje vazno za stvaranje licnosti... A sto se tice govora i shvatanja, naravno da se moze precizno izraziti, ali smatram da je neke stvari zaista nepotrebno podcrtavati, naglasavati i rasclanjivati, jer su opste poznate. I da ne zatrpavamo ti i ja temu, ljudi ostajete li ovdje? :) Zelite li da odete? frkadela 20-01-08, 21:02 Ja ostajem ovdje... :yes513: Samo, ja sam to odlucio jer volim CG, a ne zato sto me iza granice ceka neka potjernica... Da nije toga, dosta bi ljudi ostislo, ispraznila bi se Crna Gora... :D matrica 14-02-08, 22:03 Volim i ja CG, ali ipak idem da se ne vratim do penzije...:) Janjičar 14-02-08, 23:34 Odlazim i uvijek se vraćam. Nije najljepša ali je moja. nestasni_cipiripi 16-02-08, 13:54 bOGAMI JA SAM OTISA I VRATIO SE.Svuda podji u CG doji.Ipak je odje bolje. mala_mu 16-02-08, 14:06 bOGAMI JA SAM OTISA I VRATIO SE.Svuda podji u CG doji.Ipak je odje bolje. Jesi, do Novoga i nazad. Ipak, Novi je druga drzava :tongue2: nestasni_cipiripi 16-02-08, 14:08 Odem ja i do zemalja u okruzenju Zor_djevojka 20-02-08, 20:21 '...Zheljom moje srce gori, da se vratim Crnoj Gori, dje me stara majka cheka, da joj dodjem iz daleka...' Mogu da shetam i shetacu, al' znam dje se i kome se vracam...vazda! lukass 20-02-08, 20:57 Ne Treba Ici, Bice Ovdje Bolje Za Stotinjak Godina Janjičar 20-02-08, 21:34 Ne Treba Ici, Bice Ovdje Bolje Za Stotinjak Godina Sve što nam se dešava sami smo mi krivi. Algol 20-02-08, 23:33 Iz nekog razloga, oduvijek me privlacilo inostranstvo. Provela sam godinu dana u Americi i bilo mi je fenomenalno, zeljela sam da ostanem, da se nikada ne vratim, ali sam se na kraju ipak vratila. I dugo posle povratka sam patila za takvim stilom zivota... Odgovaralo mi je to sto se tamo mnogo toga nudilo, toliko razlicitih stvari u isto vrijeme, sve sto me ikada interesovalo mogla sam da radim, nikad se nije moglo desiti da mi je dosadno ili da ne znam sta cu da radim, stalno novi ljudi iz svih krajeva svijeta, stalno putovanja... itd... To mi nekada nedostaje i jedva cekam da opet putujem negdje. Nema tog mjesta na svijetu koje me ne privlaci, svuda bih isla ,bas svuda! Osim naravno gdje se ratuje.... Kad bi mi se ukazala prilika, cini mi se da bih se vratila u CG samo u slucaju da mogu nesto da doprinesem, promijenim... U suprotnom ne vidim se ovdje... Brat od tetke 20-02-08, 23:37 Dom ti je tamo đe ti je najljepše! explosion 22-02-08, 16:03 Drago mi je sto je postavljena anketa da vidimo brojcano ono sto vec znamo. :) melic 22-02-08, 16:05 Za sad je pola pola. Amelie 22-02-08, 18:58 ja sam dijete iz mijesanog braka tako da ne mogu da se izjasnim sa tacnoscu koju zemlju vise volim,hrvatsku ili crnu goru. ni jedna ni druga drzava mi nisu pruzile nista od ocekivanog(a ja stvarno,makar u tom pogledu ne ocekujem mnogo)...idem,ako Bog da na studije u inostranstvo i ako Bog da necu se vise vracati u crnu goru. voljela bih zivjeti u Zagrebu jer je to grad pomjesanih kultura,koliko ima nasih govana toliko ima i stranih....sta ce biti u buducnosti ne znam Pera Detlic 22-02-08, 19:04 ja sam dijete iz mijesanog braka..... .... koliko ima nasih govana toliko ima i stranih...... I ja sam dijete iz miješanog braka. Otac mi je muško, a majka žensko.:tooth: Šta su po tebi naša govna, a šta strana? I koja su govna bolja? I zašto? :xmas143: explosion 22-02-08, 19:09 Ne filozofiraj Rambo...Glasaj! :D Amelie 22-02-08, 21:46 I ja sam dijete iz miješanog braka. Otac mi je muško, a majka žensko.:tooth: Šta su po tebi naša govna, a šta strana? I koja su govna bolja? I zašto? :xmas143: ne nerviraj me danas sa tim cool postovima da te zamolim Pera Detlic 23-02-08, 12:14 ne nerviraj me danas sa tim cool postovima da te zamolim Nije mi bila namjera da te nerviram. A a zadnja tri pitanja su vrlo ali vrlo ozbiljna. Hvala na ovome cool.:xmas143: Pera Detlic 18-03-08, 12:07 Definitivno ostajem. (sada je 7:7)Čak i kada bih imao odličnu priliku da odem. A usput ne vjerujem da postoji neko ko nema priliku da ode.(sjetite se naših roditelja i predaka,kakve su oni imali uslove?) Stanje u Cg se znatno poboljšalo u zadnjih 5 god(ovo nema nikave veze sa onim ko je na vlasti,jednostavno stvar globalnog trenda),i to u svim oblastima a mislim da će biti još mnogo bolje.(naravno da je još daleko od onog kako treba da bude,ali zar ne treba da se borimo za to?)Postoji više mogućnosti za posao,dosta ljudi je "odbolovalo" komunizam,društvenu svojinu,kolektivnu svijest,"grb i zastava manipulacije" a još više ih je u tom procesu....tako narod postaje da tako grubo kažem normalniji i racionalniji, glava počinje da se koristi čak i za razmišljanje. Nevjerovatan je spoj mora i planina, prirodnih ljepota...a i sami su počeci razvoja jedne moderne turističke zemlje..previše toga da bih dozvolili da neko drugi zauzima pozicije.Stopa rasta društvenog proizvoda je vća nego u Evropi, stope rasta u sektoru turizma je među najvećima u svijetu! Pogledajte kako će izgledati, hotel As u Perazića dolu, pogledajte kako će izgledati Mankova marina, Zavala... postoji tu prostora za sve nas...naravno nećemo svi moći da budemo ministri,bogataši i šefovi, to su nas mame i tate lagali...ali možemo da se borimo. Ljudi dolaze da žive u CG pogledajte Budvu, a mi treba da idemo? cini mi se da bih se vratila u CG samo u slucaju da mogu nesto da doprinesem, promijenim... U suprotnom ne vidim se ovdje... Žao mi je kada čujem ovakvo nešto.Ljudi uvijek misle da mogu manje da urade nego što zapravo mogu, i uvijek misle da zaslužuju bolje nego što imaju. Dvije ogromne zablude, no to je već psihologija... Ne želim da se osjećam kao građanin drugog reda u nekoj od zapadnih zemalja, da nemam kome da se javim na ulici,da nemam vremena da se vidim sa prijateljima, da radim neki slabo plaćeni posao (za njihove standarde, a za naše je baš dobro plaćen),tog posla bi se u CG stidio ali gle čuda "tamo daleko" naše ljude nije sramota da rade. Poštujem i razumijem sve koji su otišli i koji žele da idu,ali....(to be continued) nestasni_cipiripi 18-03-08, 12:30 Pazi,u zadnje vrjeme je primjetan dolazak ljudi sa strane u CG da rade.mada brate muka je napolje.drugi narod,drugi adeti.samo posao,i pare.a ti koji imaju pare zive skromno.aj nadji vani nekoga ko ima 30god,a ima recimo 3stana,2auta po 50.000e,i jos na racunu toliko para?postaje cg da lici na neku zemlju,al kod nas uvjek moze na mufte :) Obala jes uredjena,budva,kotor,hn...al sto je sa sjeverom? 0 Baron 18-03-08, 12:36 ne mogu me malo platiti koliko ja mogu malo raditi- narodna crnogorska umotvorina explosion 18-03-08, 12:37 Koja obala uredjena? Sta je to uredjeno i izgleda kako treba? Imamo li vode? Dok god u oglasima za iznajmljivanje soba na primorju, u toku sezone, bude pisalo IMA VODE, jer je to extra ponuda je li, nema srece od primorja. A o sjeveru da ne pricam. Ovaj mentalitet je prva stvar koja bi me mogla otjerati odavde. nestasni_cipiripi 18-03-08, 13:58 Al meni nije jasno kako se mogu cjene na primorju drzat ovako visoko,mislim na smjestaj.u budvu ili kotor,a bogami i hn nemate sto dolazit kolima!evo prije neki dan nemah se dje parkirat u metropolu cg turizma. Voda jes glavni problem naseg primorja... A jel Budva vama lici na turisticki grad?meni ne! nestasni_cipiripi 18-03-08, 14:06 Dok ne odes vani u bilo koji primorski grad,vidjeces dje smo i sto smo.sve dok se grade zgrade u prvom prstenu po 7spratova,nema tu ljeba. Explosion,razumijem te ja,al shvati da 75% ljudi vjeruje da je ovo kod nas vrh!! Kad su stavljali one stubove od rasvjete u centar Pg,Mugi veli "ovakve imaju Pg i Pariz",i ljudima je to odma vrh!i nema veze sto 1stub kosta oko 1500... CG je daleko od elitnog turizma. explosion 07-04-08, 17:14 Hm. Janjičar 07-04-08, 18:45 Nćeeeeeu da idemmmmmmmm. J im M njihovu onu N. Bar ću da ih živciram. Ne pitaj čiju. Ljut sam. wawy 07-04-08, 19:38 pogledajte kako će izgledati Mankova marina, Zavala... postoji tu prostora za sve nas...naravno Poštujem i razumijem sve koji su otišli i koji žele da idu,ali....(to be continued) e, bravo, eto ti poente zasto otic: kazes - mankova marina, ja bi dodao i svetova zavala, brkoviceve sume, baroviceva solana, acova i milova prva banka, deripaskin kap,itd, itd... znaci sve je necije, smo ne nase! to je trend, an trend poboljsanja o kome pricas. bukvalno se puno toga rasprodalo, a slijedi, meni se cini cak u naredne 5 godina TOTALNA rasprodaja! pa sto ce to nama ostat? po cemu je to crna gora onda nasa? nestasni_cipiripi 07-04-08, 20:44 Zamislite vi akciju Vlade CG,da se za 30 najboljih studenata daju pasoshi novi.Shto da lakshe odu iz CG.Umjesto da ih drzimo odje,mi njih shikamo napolje. A CG je postala imovina jedne familije.Don Milo drzi sve gradove,sela,ulice,kvartove... I sad treba ostati u CG,i raditi za strance za 250e?I josh ocekujem da NIKE otvori kakvi pogon odje ka na Tajland,da radimo za 8dolara.Alo pa postajemo gradjani 2.reda u svojoj zemlji.A promjene ne zeli niko!kao sto vidite! I tako ce biti jos godinama! |