View Full Version : Tajna srećnog braka
U čemu je tajna srećnog braka? Iako mnogi tragaju za rješenjem ove zagonetke, ne uspjevaju svi i da je odgonetnu. Evolucioni psiholozi, kojima su muško-ženski odnosi glavna tema, misle da imaju odgovor, i to potpuno suprotan današnjim težnjama u ovim relacijama: najsrećniji su brakovi u kojima je muškarac potpuno dominantan!
Ovaj mudri zaključak izveden je na osnovu ankete koja je obuhvatila više od 1.000 bračnih parova u Kini, Americi i Turskoj. Supružnicima je postavljeno pitanje da li je ikada makar jedno od njih razmišljalo o razvodu, da li žale što su se vjenčali i koliko često se svađaju. Prema rezultatima ispitivanja, najnesrećniji brakovi su kineski, što većina psihologa dovodi u neposrednu vezu sa činjenicom da u ovoj zemlji i dan-danas najviše ima ugovorenih brakova.
Ali, to nije jedino objašnjenje. Društveni sistem u Kini daje ženama velika prava, tako da se one u mnogim porodicama nalaze u nadmoćnom položaju - često one izdržavaju porodicu, dok su muževi "domaćice". Načelno govoreći, ovo istraživanje pokazuje da su brakovi u kojima žena dominira po pitanju stavova zarade i donošenja odluka - manje zadovoljavajući za oba partnera, a naročito za ženu. Dopadalo se to nekome ili ne, izgleda da su najsrećniji oni brakovi u kojima je muškarac dominantan.
izvor: CafeMontenegro (http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=5&news=16069)
Tajna srećnog braka je u tome da žena sluša svog muža, a radi kako ona misli da treba. I vuci siti i ovce na broju. Garantovano najbolje rešenje.
Uh, lakse je naci formulu za objasnjenje univerzuma.
A zašto bi brak trebao biti srećan?
Zor_djevojka 28-12-07, 23:04 Ako zhelite srecan brak i zdravo potomstvo, ozhenite se djevojkom koja josh uvek nosi shtrufne. Sve shto je valjalo u nashem narodu rodjeno je izmedju dve shtrufne... - Dushan Radovic (genije)
ali gledajuci iz sadashnje perspektive...Nishta ne zahtijeva toliko pretva(s)ranja koliko jedan 'srecan brak'...Tuzhno, ali istinito...:cool:
Ako IKO treba da dominira, to treba da bude onaj ko je sposobniji, organizovaniji, odlucniji, pametniji za zivot, pa bio to muskarac ili zena.
Odnos bracnih partnera treba pre svega da bude partnerski, sto mu i sam naziv govori, tako da je ta dominacija zajebana stvar. Partneri pre svega moraju prihvatiti jedno drugo i ne truditi se da ovog drugog promene prema svojim potrebama i zeljama. I naravno, moraju se POSTOVATI medjusobno.
Pazi ti te mudre psihologe. Kad su ispitivali brakove gdje je muškarac dominantan, žene nisu smjele reći koliko su nesretne da ne bi dobile posle svoga boga, pa su psiholozi zaključili da su one sretne:D Još ako su ih ispitivali pred mužem...
Šalim se ja, muškarac treba da misli da je dominantan :D
Pazi ti te mudre psihologe. Kad su ispitivali brakove gdje je muškarac dominantan, žene nisu smjele reći koliko su nestretne da ne bi dobile posle svoga boga, pa su osiholozi zaključili da su one sretne:D Još ako su ih ispitivali pred mužem...
Šalim se ja, muškarac treba da misli da je dominantan :D
nestretne...osiholozi...c,c,c,c,c...
kao da ti je sto svoja :D
Odnos bracnih partnera treba pre svega da bude partnerski, sto mu i sam naziv govori, tako da je ta dominacija zajebana stvar. Partneri pre svega moraju prihvatiti jedno drugo i ne truditi se da ovog drugog promene prema svojim potrebama i zeljama. I naravno, moraju se POSTOVATI medjusobno.
Sa ovim bih se slozila...:thumb_yello:
Sreca u braku je biti cvrsto na zemlji sa dobrim i losim danima a znati da imas prijateljstvo,postovanje,razumijevanje i privrzenost od nekog koga takodje pratis u svemu...Ne treba ti veca dokazivanja ljubavi od toga...
A ovdje moram dodati da je neophodan drugarski odnos, sposobnost da nasmijes partnera i da te nasmije, kao i priblizan senzibilitet partnera.
A pitanje @zagorskom: Zasto brak ne bi bio srecan? Ne mora biti savrsen,ne moze i ne treba da bude, ali to i cini dio srecnog braka.
Novi crnogorski:icecream: Književni..
Sa ovim bih se slozila...:thumb_yello:
Sreca u braku je biti cvrsto na zemlji sa dobrim i losim danima a znati da imas prijateljstvo,postovanje,razumijevanje i privrzenost od nekog koga takodje pratis u svemu...Ne treba ti veca dokazivanja ljubavi od toga...
E kuku toj kuci dje se zena pita
Nisam nigdje rekla da ona treba da se pita za sve...Mozda sam zaboravila da kazem i kompromis izmedju dvoje bracnih drugova...Pitaju se i jedno i drugo i mislim da muskarcu u kuci nece skoditi zenino misljenje i savjet kao sto ni njoj nece skoditi njegovo...Zar ne?
Sad sam se sjetila filma "300" i scene kad je kraljica Sparte dolaskom vojske i glasnika Persije rekla nesto mjesto kralja koji je tad cutao i razmisljao o svojim odlukama,a onaj crnac iz Persije mu kaze "Dozvoljavas zeni da prica kao musko"...I kralj mu kaze..."Uvrijedio si moju zenu" (koja je nadasve bila mudra)...Odusevila me ta scena...Mislim se,pa zar nije upravo omalovazavanje ako muskarac misli da zena ne treba ni zasto da se pita...Pf.....
a u koju se to kucu nesrecni muz pita?
a u koju se to kucu nesrecni muz pita?
u svetu postoji jedno carstvo
u njemu caruje drugarstvo....
...tamo su kuce od cokolade
Zor_djevojka 30-01-08, 23:35 a u koju se to kucu nesrecni muz pita?
e, moj kliko..jadna li je ta kuca u kojoj zhena chakshire nosi...
e, moj kliko..jadna li je ta kuca u kojoj zhena chakshire nosi...
kad sam se zenio,imali smo jedan skroman svadbeni rucak u restoran,sa nesto njene i nesto moje rodbine. Tokom rucka su se najvise sa mnom sprdali (svi odreda),pa u jednom trenutku njen tetak mi rece:"Vala ces vidjet, ona ce ti obadvije noge u jednu cipelu nagurat.".A moj stric, da me tobozh odbrani odgovara:"Najbitnije je da on to nece ni osjetit!" :D
Zor_djevojka 31-01-08, 00:54 Ima ona Azerbejdzanska poslovica - Ako zhena hoce, ona ce i od magarca napraviti chovjeka...
(Nemoj da ti je palo na pamet da se prepoznash u istoj ;))
Ima ona Azerbejdzanska poslovica - Ako zhena hoce, ona ce i od magarca napraviti chovjeka...
(Nemoj da ti je palo na pamet da se prepoznash u istoj ;))
bolje od magarca da napravi chovjeka,nego od chovjeka magarca. ;)
Zor_djevojka 31-01-08, 08:23 pa i ja kazhem ;)...mada, ne boj joj se..mozhe i jedno i drugo, shto je najgore :D
Za sve koji jos nisu usli u brak: razmislite prije nego se odlucite na taj korak. Brak moze da se zavrsi samo na dva nacina,a oba su tragicna: smrt ili razvod.
Zor_djevojka 01-02-08, 23:02 Brak je lutrija u kojoj mushkarac stavlja na kocku svoju slobodu, a zhena svoju srecu ;)...Da bi isti uspio potrebno je dvoje, a da bi propao - samo jedan....
tajna je u ljubavi koja traje do smrti, i to je ta nit koja vezhe dvoje u braku..
Zor_djevojka 02-02-08, 15:59 Poslije vjenchanja cvjecar gubi jednu staru mushteriju, a mesar stiche jednu novu...
|
|