View Full Version : Zašto ne započinjati vezu sa prijateljem

inzaghi9
12-10-07, 04:03
Sigurno vam se desilo bar jednom u životu da se zaljubite u prijatelja.

Ako kojim slučajem upadnete u ovakvu vrstu zamke, a vaš prijatelj ne mari, onda je to u redu. Ako je flertovanje obostrano, onda je to opasno po vaše prijateljstvo.

Zato bi trebalo dobro razmisliti, jer ako počnete da izlazite sa najboljim prijateljem, a nakon toga raskinete izgubićete važnu osobu u vašem životu. Pitajte sebe: “Da li je on/ona prava osoba za mene? Ima li budućnosti za nas? Da li me ta osoba seksualno privlači? Da li se plašim samoće?”

Nekada je bolje da potisnete svoja osjećanja i zadržite svog prijatelja, jer ako predjete granicu prijateljstva, odnosi medju vama će se zauvijek promijeniti.

Mnogi ljudi misle da je super započeti vezu sa najboljim prijateljem. Oni su uvijek uz tebe, vjeruju ti, ti vjeruješ njima, dobre su osobe i nema razloga da to ne uradiš!

Ali - vjerujte - ovo može izazvati kontraefekat. Detaljno razmislite prije nego što preuzmete odredjene poteze, jer ishod vašeg izbora može biti negativan. Možete izgubiti najboljeg prijatelja i ostati slomljenog srca.

A sa druge strane možda vam sreća bude naklonjena i nadjete srodnu dušu. Ako volite da rizikujete, ovo će biti pravi izazov za vas.

izvor: CafeMontenegro (http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=5&news=4362)

Nocturne
12-10-07, 08:17
inzagi,bez uvrede ali mislim da ti nisa vidio neki post koji nije od nekog izvora...ako vec postavljash topike zasho bar ne preformulishesh,ubacish par svojih rijechi i to lichi na neshto....

momaka i cura moze biti ihaha ...a pravih prijatelja jedva da ces naci tokom zivota..iako se mnogo ljudi ne slaze samnom,upravo je odnos musko-zensko najbolja osnova za stvaranje zdravog i dobrog prijateljskog odnosa.I uvijek cu tako misliti...musko muski i zensko zenski odnosi su vazda puni ljubomore smicalica i chega sve ne.Ovako,vasha prijateljica nikad nece biti ljubomorna imate li vishe para,nosite li bolje krpice od nje,imate li vishe srece u nalazenju momka i slichno(ovo vazi i za mushko-muske odnose).Razgovori su iskreniji,savjeti takodje....jednostavno,skoro pa da ne bi trebalo da ima problema nikad.Skoro....

Onog trena kad bi prijateljstvo preraslo u neshto vishe kod jedne strane mislim da bi prvo valjalo sebi reci da vam to onda nikad i nije ni bio pravi prijatelj/ica jer prema njima teshko da bi ikad ishta osjetili vishe od prijateljstva....

explosion
12-10-07, 10:19
Slazem se sa vecinom, ali mi se cini da musko-zenska, prava, prisna prijateljstava, mogu da se stvore u pubertetu. Ne jedino tada, ali kasnije su male sanse za to, vrlo male.

Ja sam pozeljela da sklopim takvih nekoliko prijateljastava i ostala su na onom povrsnom nivou, ili nista nije bilo jer su se zainteresovali za mene na neki drugi nacin, nimalo prijateljski, i kad su vidjeli sta ja zelim - odustali od mene u svakom pogledu.

Nazalost, sto smo stariji sve je teze naci prijatelje. Em su nam kriterijumi veci, em postanemo sumnjicavi i sve manje vjerujemo ljudima. Posebno suprotnom polu :)

lavica
12-10-07, 10:53
NIKAD:):);) hehe....

Nocturne
12-10-07, 11:22
NIKAD:):);) hehe....

malo obrazlozenja ne bi bilo naodmet

frkadela
12-10-07, 19:57
i sve manje vjerujemo ljudima. Posebno suprotnom polu :)

Pa jes... Suprotni pol je bagra, ne mozes ni da im vjerujes... :D

Nije moguce ni u pubertetu na duze... :) Ja sam kroz istoriju imao par super drugarica, ali u jednom trenutku popizde ili nesta utripuju, ne znam ni ja, i tu se razilazimo... Posle nece ni da se jave... Ne znam u cemu je fazon... :unsure:

Batboy
13-10-07, 03:05
Možda što si zaeban Frki... :D :D

Komplikovano je to i nije baš kako knjige kažu... uglavnom ostajem u dobrim sa drugom stranom...

Kad je prijateljstvo u pitanju..., ja to gledam sa praktične strane ''To je jedan od načina da se produbi odnos'' :D

frkadela
13-10-07, 15:03
Možda što si zaeban Frki... :D :D

A jesam nezgodan, to je cinjenica... :rambo: :D

anon1
13-10-07, 15:12
Meni je potpuno jasno zasto ne valja s prijateljem zapocinjati odnos; pa prijatelj je musko ;) Ali zato s prijateljicama...:whistling2:

explosion
15-10-07, 18:20
Ja jos ne vidjeh temu za koju se zainteresovaste i koju razviste! Svaku ugasiste raznim posalicama! Bravo duhoviti momci, super je biti vickast, ali imate Humor, pa navalite!
Ljubi vas sve explosion, samo lagano.

mala_mu
24-10-07, 13:11
Iskreno, ne znam... Trenutno se nalazim u nekoj slicnoj fazi, i moram da priznam da po cesto dumam o tome. Imam osjecaj kao da ovih dana nista drugo ne postoji osim toga - jedan drug mi je priznao da mu je stalo do mene, u nekom, drugom smislu, ne onako kako ja osjecam za njega... Doslo mi je da se ubijem... Znaci, tako me je lako povrijedio, jednom porukon. Najteze od svega mi pada sto nista vise nece biti isto... Osjecam se.. Potisteno, tuzno bijesmo i razocarano, neprijatno mi je na neki nacin... Sve od jednom...

mozak
24-10-07, 13:32
jeli si li bijesna na njega ili na sebe?

mala_mu
24-10-07, 13:34
jeli si li bijesna na njega ili na sebe?
ne znam na oboje cini mi se. Na sebe sto nista nisam slutila, na njega sto sad znam za to... A najvise sto mi sad strasno nedostaje...

mozak
24-10-07, 13:41
pa jesi mu stavila do znanja da ne možete biti više od prijatelja...ili si bijesna na sebe što to nisi prozrela na vrijeme pa i da se ti spremiš a ovako si nespremna...da li ti nedostaje kao prijatelj ili kao osoba...zamršeno je ali u svakom slučaju imaš šansu da imaš nekog uz sebe ko te očigledno voli ili ćeš izgubit prijatelja a nećeš ništa dobit...TO I JESTE RAZLOG ZAŠTO NE SA PRIJATELJEM...mada kažu da su najjače veze izrasle iz prijateljstva...

mala_mu
24-10-07, 13:54
Naravno da jesam, odmah. I jesam bijesna sto me je to zateklo... Desilo se tako... Odjednom... Nedostaje mi kao prijatelj, kao osoba, kao brat... Ne zanima me u bilokom drugom smislu osim kao prijatelj, shvatas... Sve ono sto zelite od neke osobe koja vam je prijatelj... E ja to vise nemam...

mozak
24-10-07, 13:59
nezgodno...baš...biće ti teško kad se god sretnete...

Pera Detlic
24-10-07, 14:20
... E ja to vise nemam...

Dobro, jasno mi je za nijanse,ali..
Ajde mi grubo navedi glavne razloge zašto to ne možeš imati. Grubo i jednostavno ako može?

mala_mu
24-10-07, 14:39
Grubo i jednostavno, zato sto stvari nikako ne mogu biti vise iste, i sve to sto sma ja gore navela... Nemam namjeru provoditi vrijeme sa nekim za koga znam da mu se dopadam, a ja ne mogu nista na to da mu odgovorim, osim da ga zovnem kad mi treba... Ne znam kako ti shvatas owu situaciju, ali razmisli kako bi se osjecao da imas nesto na dohvat ruke, i znas da ne moze biti tvoje? Za mene bi dalje druzenje sa njim bilo pravo mucenje... Za njega jos vece, mislim...

dekica
24-10-07, 15:15
iste stvari su mi se 2 puta desile u zivotu....najbolji drug tokom osnovne skole...bili smo nerazdvojni bukvalno i na kraju 8.razreda skupio hrabrosti i otvorio mi dusu...uh..kako je to teska situacija bila i posle toga ogroman preokret stvari...nikad vise nije bilo druzenje isto,ma...ni slicno dok vremenom nije izgubljen svaki kontakt...
e onda,dolazi srednja skola...opet ja umjesto najbolje drugarice "biram" najboljeg druga(s tim sto je on bio kao..malcice feminiziran)i sve extra...ludnica...provodi...i kad se ja iz prave zaljubih( u sadasnjeg momka)eto ti ga i on sa srceparajucim izjavama ljubavi pa cak i suzama...uzas....jer sam njega bas smatrala kao sestru(a ne brata)...i strasno mi je omrzao posle svega...nisam zeljela vise da ga vidim nikad...zloupotrijebio je mnogo stvari nebi li dosao do cilja,do mog srca...i na kraju nista....
otad vise u musko-zenska prijateljstva ne vjerujem,na distanci samo,ne dozvoljavam ikome da mi se toliko priblizi...cisto zezanje dolazi u obzir...a vjerovala sam nekad da su iskrenija od zensko -zenskog prijateljstva ali ne....

Pera Detlic
24-10-07, 15:28
... Nemam namjeru provoditi vrijeme sa nekim za koga znam da mu se dopadam, da ga privlacim, da me voli, a ja ne mogu nista na to da mu odgovorim, osim da ga zovnem kad mi treba...

Situacija nije baš sjajna ali nije ni smak svijeta.Treba malo širine uma.
Vidiš nijesi mi navela ni jedan konkretan i objektivan razlog. Sve ovo je stvar tvoje i njegove percepcije.Ako sjedneti i fino porazgovarate sve može to da bude kao i prije.
Sjećaš se ono: "Prelomi u mozgu Mašane!" Ako se prelomi sve se može.:xmas143:

mala_mu
24-10-07, 15:37
Razumijem. Ali ipak mislim da ako ostanes extra sa nekim tako, na neki nacin mu dajes laznu nadu... Pomislit ce da joj nije stalo do mene, naljutila bi se i otisla, a evo je tu i pored svega...
Znam da treba sirine uma, i vjeruj mi, i ja bih da je sve kao prije. I jesam porazgovarala sa njim, .. Hvala sto pokusavas da ja malo bolje sagledam situaciju, ali mislim da je moja odluka konacna... Mislim da necemo biti vise prijatelji i da je to najbolje z aoboje. Jera ako se manje gledamo, brze ce proci...

Pera Detlic
24-10-07, 15:58
Psiholozi kažu da kod svakog muško-ženskog prijateljstva postoji manji ili veći osjećaj privlačnosti,bar sa jedne strane! Iako se to ne mora nikad manifestovati.

Baš je jadnik taj što ga pominje dekica.:yuk:

Batboy
24-10-07, 16:39
iste stvari su mi se 2 puta desile u zivotu....najbolji drug tokom osnovne skole...bili smo nerazdvojni bukvalno i na kraju 8.razreda skupio hrabrosti i otvorio mi dusu...uh..kako je to teska situacija bila i posle toga ogroman preokret stvari...nikad vise nije bilo druzenje isto,ma...ni slicno dok vremenom nije izgubljen svaki kontakt...
e onda,dolazi srednja skola...opet ja umjesto najbolje drugarice "biram" najboljeg druga(s tim sto je on bio kao..malcice feminiziran)i sve extra...ludnica...provodi...i kad se ja iz prave zaljubih( u sadasnjeg momka)eto ti ga i on sa srceparajucim izjavama ljubavi pa cak i suzama...uzas....jer sam njega bas smatrala kao sestru(a ne brata)...i strasno mi je omrzao posle svega...nisam zeljela vise da ga vidim nikad...zloupotrijebio je mnogo stvari nebi li dosao do cilja,do mog srca...i na kraju nista....
otad vise u musko-zenska prijateljstva ne vjerujem,na distanci samo,ne dozvoljavam ikome da mi se toliko priblizi...cisto zezanje dolazi u obzir...a vjerovala sam nekad da su iskrenija od zensko -zenskog prijateljstva ali ne....

Ma adje ''ribe jedne'' :D nemojte tako.., ljudi se zaljubljuju... Ne znam ja baš vaše slučajeve konkretno, ali činjenica je čoeka nešto neđe njekad ošine po blentari i jbg...

Eeee Mala, da meni prijateljica rekla tako nešto razgovarao bih sa njom i rekao (ako mi je baš bed).. Pa to, kao šatro ne osjećamo isto.., pa nek' prođe neko vrijeme.., i kad se stvari stabilizuju nazad u druženje... To je samo jedan od načina.. (To ti je ono, kao da sam ja u sličnoj poziciji)

Mada bih ja to riješio malo drugačije.., kad su ljudi normalini ne postoji stvar koja se ne može riješiti.. :hypocrite1:

anon1
24-10-07, 16:40
Zasto od prijatelja stvarati neprijatelje ??? ;)

mozak
25-10-07, 08:40
u suštini muško-ženska prijateljstva su vrlo kompleksna...da ne prosipam pamet, Mala mu ne može nikad više bit' sa njim ono što je željela da budu-prijatelji...a ne želi ni više od toga, znači kraj i svako na svoju stranu...možda malko krivice ima i ona jer je na vrijeme trebala da ga pročita i na neki način stavi mu do znanja...prijateljski...

explosion
25-10-07, 09:25
Ja je u potpunosti razumijem! Nikad vise ne bi bilo isto. Cak i da dodje on nekad i kaze da je rascistio sa sobom, da je shvatio da je prijatelj i sl. ona bi uvijek sumnjala! Nema sanse. Trebao je malo da razmisli prije nego sto je rizikovao takvo prijateljstvo.
Ja bih bila bijesna.Osjecala bih se iznevjereno. Ti nekoga gledas kao brata a on ko zna od kad, ima neke druge misli. Uzas.
Stvarno mislim da su musko-zenska prijateljstva vrlo vrlo rijetka.

mala_mu
25-10-07, 09:26
Mala Mu nije vidovita mozak

Adam
25-10-07, 12:41
inzagi,bez uvrede ali mislim da ti nisa vidio neki post koji nije od nekog izvora...ako vec postavljash topike zasho bar ne preformulishesh,ubacish par svojih rijechi i to lichi na neshto....

Agree!!!

ovo mi se sukobljava sa onom stvari gdje partner treba prije svega da ti bude prijatelj... muskozenska prijateljstva su svakako mnogo bolja od ovih "jednopolnih" ali uvijek se desi da se te granice prijateljstva, makar u mislima, prekorace..sve zavisi koliko se osoba moze iskontrolisati....

nekad davno sam se druzio sa jednom djevojkom koja je onako objektivno ko grob, ali kako sam tarlakao sa njom 24h/dan 7 dana u nedelji istripovah se kako sam se zaljubio u nju, srecom nista nisam ucinio povodom toga :) :icecream:

Adam
25-10-07, 12:43
i preporukama zgodnim i finim curama - birajte pedere za najbolje prijatelje -

explosion
25-10-07, 13:39
Ja zelim homoseksualca (muskarca) za prijatelja!Ali stvarno!!! Mislim da su oni super za druzenje sa zenama, ubijedjena sam u to, ne znam zasto!
Evo ako ima ovdje takvih, neka mi se jave da se zajedno feniramo i komentarisemo momke.
Inace, zar nije siti djavo sto taj momak potajno nesto zeli A NIKAD NISAT NE PREDUZME.To onda svakako nije prijateljstvo.

dekica
25-10-07, 13:55
Ja zelim homoseksualca (muskarca) za prijatelja!Ali stvarno!!! Mislim da su oni super za druzenje sa zenama, ubijedjena sam u to, ne znam zasto!
Evo ako ima ovdje takvih, neka mi se jave da se zajedno feniramo i komentarisemo momke.
Inace, zar nije siti djavo sto taj momak potajno nesto zeli A NIKAD NISAT NE PREDUZME.To onda svakako nije prijateljstvo.

haha...a sta ako ti se zaljubi u momka...jos veca muka
:character38542:
zbilja...poznajete li nekog homoseksualca/ku?
je li vas ikad neko "napadao" istopolni?

Batboy
25-10-07, 15:31
i preporukama zgodnim i finim curama - birajte pedere za najbolje prijatelje -

Djevojke se najbolje slažu sa ovim malo ženstvenijim muškarcima (ne moraju biti homići).. ili sa nekim kao što sam ja npr. ;) koji nisam takav ali imam čvrst karakter što se tiče prijateljstva :D

Amelie
25-10-07, 18:36
ja imam neki princip po kome idem
sa drugom se nikad ne mazim,ne grlim,ne drzim za ruke ili tako nesto a vidim da to masovno ovdje ljudi rade.ne zato sto ne zelim druge da imitiram vec zato sto mi se to ne svidja,brate nacu momka da se vatam sa njim i tako to.
ne mogu da vam objasnim to ali mi je glupo takvo ponasanje i tacka
__________________________________________________ ________________

mislim da su musko zenska prijateljstva moguca i ja se iskreno najbolje slazem sa momcima jedini je taj problem sto se u vecini slucajeva moja prevelika otvorenost sa njima okrene protiv mene i onda me napanu sa raznoraznim muvanjima i tako tim stvarima.
inace,tesko je naci prijatelja tako da i nije neka novina ovo sto sam vam rekla sad :)

Nocturne
25-10-07, 19:51
Ma adje ''ribe jedne'' :D nemojte tako.., ljudi se zaljubljuju... Ne znam ja baš vaše slučajeve konkretno, ali činjenica je čoeka nešto neđe njekad ošine po blentari i jbg...

Eeee Mala, da meni prijateljica rekla tako nešto razgovarao bih sa njom i rekao (ako mi je baš bed).. Pa to, kao šatro ne osjećamo isto.., pa nek' prođe neko vrijeme.., i kad se stvari stabilizuju nazad u druženje... To je samo jedan od načina.. (To ti je ono, kao da sam ja u sličnoj poziciji)

Mada bih ja to riješio malo drugačije.., kad su ljudi normalini ne postoji stvar koja se ne može riješiti.. :hypocrite1:

kad su ljudi normalni onda ne razmishljaju o drugu/drugarici ni na jedan drugi nachin....vrlo kratko i vrlo jasno :)

Amelie
25-10-07, 21:06
kad su ljudi normalni onda ne razmishljaju o drugu/drugarici ni na jedan drugi nachin....vrlo kratko i vrlo jasno :)

imamo taj problem sto su obicno mladjahni momci prepuni hormona pa ne znaju gdje da ih kanalisu i ne znaju da provale "znakove"koje zenska persona salje...
inace,prijateljstva se sticu sto ranije jer sto godine nadolaze to su ljudi sve vise puni predrasuda,stahova i tako toga :icecream:

btw-neka mi neko objasni savjet Adama da fine cure trebaju imati prijatelje gejove :smokeing: ocigledno ni on ne zna gdje kanalisati svoje skrivene strasti :twisted:

Batboy
26-10-07, 02:01

Ljubav je čudna, a glupo je misliti da ti se ne može desiti da pukneš na prijateljicu.., jednostavno je tako... :smokeing:

Da li će se on/ona suzdržati da joj/mu ne kaže to je druga stvar. Neki ne razumiju da postoji razlika kad te neko fizički privlači i kad si zaljubljen...

Zaljubljen čoek' u drugu osobu gleda kao predmet obožavanja i u tom preiodu bi za nju uradio sve..

Pitanje je koliko je ovaj dečko od naše male stvarno zaljubljen, možda mu se samo, da prostiš digo pišo, pa umislio sebi :D.. Tako da je mala ta koja treba da odluči šta sa njim da uradi...

Znači ako se čoek stvarno zaljubio to treba mala da bude za tebe veliki kompliment. S vremenom će ga proći, a s njim bi po mom (skromnom) mišljenju trebala ostati u dobrim odnosima dok ga ta faza ne prođe.. (a mora proći). Izgubiti prijatelja.. zato što te voli više i jače bi stvarno bilo ravno katastrofi. :smokeing: (prijatelji su zaista rijetki...)

Ako je sa njegove strane bilo neiskreno (molim lijepo).., u džak pa i rijeku. :smokeing:

Evo jednu mala napomena za malenu.. Čitajući tvoj post vezano za ovu temu dobio sam osjećaj da ti je on više od druga, odn. prijatelj ... To govorim iz samo jednog razloga.., jer drugovi smo svi mi ovdje a prijateljstvo je nešto iskreno i duboko i znači mnogo svakom od nas... Ima jedna poslovica meni jako draga vezana za prijateljstvo; ''Prijatelj je osoba za koju možemo uvijek biti sigurni da će na nas računati''

milcee
26-10-07, 21:55
Pre par godina sam bila zaljubljena u prijatelja,naravno,kasnije se ispostavilo da je to bilo obostrano.Bili smo zajedno skoro godinu dana i naravno puklo je,ali za divno cudo ni malo nije uzdrmalo nase prijateljstvo.I dan danas smo u odlicnim odnosima i uvek smo tu jedno za drugo.
Nema tu pravila.

mala_mu
27-10-07, 09:43
Ljubav je čudna, a glupo je misliti da ti se ne može desiti da pukneš na prijateljicu.., jednostavno je tako... :smokeing:

Da li će se on/ona suzdržati da joj/mu ne kaže to je druga stvar. Neki ne razumiju da postoji razlika kad te neko fizički privlači i kad si zaljubljen...

Zaljubljen čoek' u drugu osobu gleda kao predmet obožavanja i u tom preiodu bi za nju uradio sve..

Pitanje je koliko je ovaj dečko od naše male stvarno zaljubljen, možda mu se samo, da prostiš digo pišo, pa umislio sebi :D.. Tako da je mala ta koja treba da odluči šta sa njim da uradi...

Znači ako se čoek stvarno zaljubio to treba mala da bude za tebe veliki kompliment. S vremenom će ga proći, a s njim bi po mom (skromnom) mišljenju trebala ostati u dobrim odnosima dok ga ta faza ne prođe.. (a mora proći). Izgubiti prijatelja.. zato što te voli više i jače bi stvarno bilo ravno katastrofi. :smokeing: (prijatelji su zaista rijetki...)

Ako je sa njegove strane bilo neiskreno (molim lijepo).., u džak pa i rijeku. :smokeing:

Evo jednu mala napomena za malenu.. Čitajući tvoj post vezano za ovu temu dobio sam osjećaj da ti je on više od druga, odn. prijatelj ... To govorim iz samo jednog razloga.., jer drugovi smo svi mi ovdje a prijateljstvo je nešto iskreno i duboko i znači mnogo svakom od nas... Ima jedna poslovica meni jako draga vezana za prijateljstvo; ''Prijatelj je osoba za koju možemo uvijek biti sigurni da će na nas računati''
Da to mi je bio prijatelj.

mozak
27-10-07, 09:48
jes' da sam imao dosta ženskih prijatelja ali nekako s godinama nisam više u fazonu muško ženskog prijateljstva...ili kuj il' ne mrči...

Temis
28-10-07, 13:46
Eto to je jedan od razloga sto ne vjerujem u musko zenska prijateljstva,zapravo da su rijetkost...To zaljubljivanje koje je najcesce privlacnost rijetko bas ljubav a koje se mora kod jednog od njih desiti...Nikad mi se nije desilo mozda zbog toga sto je za mene prijatelj-prijatelj,a mozda i zbog toga sto su vecina onih koje sam pozeljela da imam kao prijatelje odustali od toga gledavsi me na drugi nacin bez strpljenja za moja drugacija osjecanja(ko zna,mozda bi se rodila)...Jedan jedini je ostao koji me i dan danas postuje kao njegovu drugaricu i kojoj moze da kaze sve ma sta da je u pitanju, a i da je saslusa i posavjetuje ponekad,pa ipak i on mi je priznao dosta kasnije da je ranije gajio izvjesne simpatije i da je uspio da ih potisne zato sto je znao da me sa time moze izgubiti i kao druga...Mnogo ga cijenim i volim upravo zbog toga...Njemu je ipak bilo vaznije da mi bude prijatelj sa ili bez iceg vise...Ove druge cijenim sto su na vrijeme odustali...