View Full Version : Bez cenzure - Hr

ZARO
09-10-07, 10:24
Prvo pitanje:
Radite li danas, ili je neki praznik ?

joshua
09-10-07, 10:26
Pa neka ljudi pitaju, pa da im možda pokušamo pomoći...

mene zanima dali ce te vratiti dio love u CG?
da i ovdje zasije sunce jer je jako :cold:

koke_st
09-10-07, 10:39

to će vrijeme pokazat...trenutno ljudi dokupljuju HT od povrata novca koji je počeo sjedati na račune

Rocky Balboa
09-10-07, 10:43

Ja nemam šta vraćati, kada nisam niti dizao, jedino mogu podebljavti!:w00t531:

Shajo
09-10-07, 10:51
Doček ove teme je vrlo interesantan. Da ne upotrebin neki jači izraz.

Imao sam u zadnjih mjesec dana desetak upita vezano uz najveći na ovim prostorima IPO - Hrvatskog telekoma i općenito za Hrvatsko tržište kapitala. Učinilo mi se da ima interesa za ulaganja na Hrvatsko tržište, pa sam iz tog razloga otvorio ovu temu. Ako griješim molim moderatore da ugase ovu temu.

Usporedna analiza Slovenskog, Hrvatskog i Crnogorskog tržišta.

Doček ove teme je na mjestu..sad si pojasnio što si mislio kad si otvarao ovu temu.To si i sam mogao zaključit jer niko na nju nije piasao ništa dok nijesi napisao zbog čega je otvorena.Tema je na mjestu i podržavam je....

Fluid
09-10-07, 13:25
Koke je u pravu, uz moj mali dodatak da očekujem da će se dio novca od HT-a vjerojatno vratiti u CG, ali bez ozbiljnog posla vezanog uz redovito ne samo godišnje, već kvartalno izvještavanje tvrtki koje kotiraju na burzi i takav priljev bi mogao biti vrlo malen.

Molim stoga sve forumaše da gdjegod mogu lobiraju u tom smjeru.

Batboy
10-10-07, 02:56
to će vrijeme pokazat...trenutno ljudi dokupljuju HT od povrata novca koji je počeo sjedati na račune

Koke srićo (jel' te na ovako ozbiljnom podforumu mogu zvati srićo :))

A što nebi malo taj višak od HT ''bacili'' na BLSE, tamo dosta stvari zavisi od keša.. jbg plitko tržište... Ajd malo nagovaraj investitore iz HR da odriješe kesu....:hypocrite1:

boris
10-10-07, 03:03
A ne pitah vas decki i devojcice, jeste li zadovoljni otvaranjem tematskog podforuma
"Hrvatska"??
Zamolio bi malo upucenije da otvore po neku temu.

Rocky Balboa
10-10-07, 14:21
Pa ja samo čekam da neki iz CG nešto pita, pa da odgovorim(o)!
Eh da je makar i pola interesa kao kod nas za CG! ;)

Nikolica
10-10-07, 14:26
Pa ja samo čekam da neki iz CG nešto pita, pa da odgovorim(o)!
Eh da je makar i pola interesa kao kod nas za CG! ;)

Već smo i dosta tema otvorili, uglavnom aktualne IPO-e.
Pitajte.
Napisao sam svoj potfelj - a neki od mojih favorita (kako ih nemam nije navlačenje) - Koka, Saponija, Tisak, Zagrebačka banka,..

Derek_Trotter
10-10-07, 17:49
Već smo i dosta tema otvorili, uglavnom aktualne IPO-e.
Pitajte.
Napisao sam svoj potfelj - a neki od mojih favorita (kako ih nemam nije navlačenje) - Koka, Saponija, Tisak, Zagrebačka banka,..

Koka? Mislis valjda Koke je tvoj favorit;)

koke_st
10-10-07, 17:52
Koka? Mislis valjda Koke je tvoj favorit;)

:thumb_up:
a vidiš Derek po meni i dionice imena dobivaju....kad ćeš ti imat jednu takvu u portfelju sa svojim imenom,eee

Derek_Trotter
10-10-07, 18:00
Hehe. Mozda vec imam ali na Londonskoj berzi:)

Batboy
10-10-07, 20:02
:thumb_up:
a vidiš Derek po meni i dionice imena dobivaju....kad ćeš ti imat jednu takvu u portfelju sa svojim imenom,eee

Ajde mala ne benavi..., neće Derek da ti kaže iz pristojnosti... Prvo je bila Koka pa onda Koke, ali nema to veze mi tebe ipak volimo....:thumb_up:

Borisirob dobra ti pdf, a ima ovdje znalaca iz HR..., pa će to šljakati.... :)

koke_st
14-10-07, 20:58
VLHO-R-A
DDJH-R-A
HT-R-A
ADPL-R-A
DKVS-R-A
JDPL-R-A
HDEL-R-A
BLSC-R-A
EIG-R-A
VERN-R-A (nadam se-čekamo HANFU!)

Roki jesi Đuru kupova ranije ili nedavno

Rocky Balboa
14-10-07, 21:04
Ranije, sutra ga topim i čekam ga opet niže (Braniteljske dionice i te fore)! :) ;)

koke_st
14-10-07, 23:22
Ranije, sutra ga topim i čekam ga opet niže (Braniteljske dionice i te fore)! :) ;)

zato sam i pitala ;)

Derek_Trotter
14-10-07, 23:38
Hehe. Imate i dionice koje vas brane:) Kod nas su sada skoro sve neprijateljske (u CG);)

koke_st
14-10-07, 23:41
Hehe. Imate i dionice koje vas brane:) Kod nas su sada skoro sve neprijateljske (u CG);)

:D te čuvamo to su oni aduti za kraj.....kako se ono kaže šlag na torti ;)
vrime tih dionica tek dolazi,jer se neke još ni ne smiju prodavat(zakon takav)

Derek_Trotter
14-10-07, 23:46
E volio bi da se donese zakon da se ni ovamo ne mogu neke prodavati. Tako kad se slabo trguje one ne bi padale:)

anon1
14-10-07, 23:52
Dje ste shpekulanti CRO berze :D

Shajo
20-10-07, 18:49
Kako su ovi Forumi opsni igrači...

20 October 2007 08:22 am
HRVATSKA – BERZE
Opasnost vreba i od foruma

Zagreb, (MINA-BUSINESS) – Hrvatski berzanski analitičar Mario Gatara upozorio je na opasnost od internet foruma na kojima neki članovi doslovce nagovaraju druge na kupovinu nelikvidnih dionica.
Kako piše zagrebački Vjesnik, stanje opšte pomame u društvu za kupovinom dionica i želja dijela ulagača da se preko noći obogate stvorili su vrlo plodno tlo za manipulisanje i navlačenje na nelikvidne dionice.
Tako su neki u Hrvatskoj u srijedu kupili akcije Kroacija erlajnza /Croatia Airlines/ koje su za samo nekoliko dana uvećale vrijednost za 12,5 puta.
»Čuo sam već dosta informacija o tome da ljude putem foruma nagovaraju na kupovinu dionica koje dugo nijesu bile likvidne, a ovaj slučaj potvrđuje da je to moguće«, rekao je Gatara.

Na Zagrebačkoj berzi nijesu htjeli da komentarišu ovaj slučaj.

Regulatorno tijelo HANFA tražilo je od tog tržišta da poništi transakcije od srijede sa dionicama Kroacija erlajnza i Mediteranske plovidbe. Tog dana one su porasle 188, odnosno 350 odsto, nakon što se njima nije trgovalo od maja i aprila.
Gatara kaže da ovakvih slučajeva ima mnogo više nego što se zna i da HANFA teško može stati tome na kraj i dokazati manipulaciju u kupovini.
»Forumi su plodno tlo za »navlačenje« naivnih ljudi koji investiraju u nelikvidne dionice i tek tada nastaju muke, jer se teško izvući iz njih. Jednom kada se dionice plate tri puta više nego što je njihova stvarna vrijednost, teško da će se moći prodati po višoj cijeni i pritom zaraditi«, rekao je on.Predlaže investitorima da pažljivo prouče dnevno kretanje dionice i dodaje da se poskupljenja viša od deset ili čak 15 odsto znak da se »nešto događa« i da trgovinu treba automatski blokirati.
(kraj) anf

rovi
20-10-07, 20:55
Nije istina da je s foruma krenulo navlacenje, a i da je - ''navuceni'' su si sami krivi. Pretvorili su se u krdo koje je upalo u krokodilske ralje,a nitko nije pustio suzu za njima, pa ni sami krokodil...
Cini mi se da je navlacenje bilo organizirano vrlo dobro jer se trgovalo preko dosta kuca i bilo je dosta prometa, uglavnom - uspjelo je dobro.
Ne znam tko je to mogao kupovati osim novih HT investitora kad je trzisna kapitalizacija cro airlinesa premasila one od nekih poznatih USA firmi...tragicno. Necu ni spominjati koliko su iznosili pokazatelji, cifre za smrznut se. Di ti ljudi gledaju??!! Nista ne gledaju, na njihovu zalost.
ponisteno je trgovanje od srijede, a jucer je zavrsila na -77%...fino...

anon1
03-11-07, 17:24
Dje si koke tico stara (ops ocu rec mlada) :D tek sad vidim da si ti shefica ovoga kluba :D

koke_st
03-11-07, 18:24
Dje si koke tico stara (ops ocu rec mlada) :D tek sad vidim da si ti shefica ovoga kluba :D

a to ti se zove bit slip pored četri oka :D

anon1
03-11-07, 18:27
4??? ja sam okato cudoviste :D imam vise oci no ti jezika :D

koke_st
03-11-07, 18:31
a nisi kriv,jadničak mali...kriva je majka priroda s planeta MU :D

anon1
03-11-07, 18:31
niko nije kriv:D pa ni ti jedna koka a 9 jezika :D

koke_st
03-11-07, 18:35
ovo mora da je neka baza provaljena u mom odsustvu ovih par dana,ajd opraštam ti tih 9 jezika

anon1
03-11-07, 18:37
kakva baza? luzina? :D

koke_st
03-11-07, 18:40
eeee,neka kisela lužina...garant si me ogovara dok me nije bilo...moram Bata pitat koju si mi sad #bazu# smjestio

anon1
03-11-07, 18:41
neka nemoj njega, on sigurno pati u zadnje vrijeme, nesto sam ga uzeo na zub :D (pojeo mu krilca) :D

Batboy
06-11-07, 20:02
Bat je svuda... :D Došel' sam da bu malo prepisival po ekonomiji HR... i da bu videl imal tu kakove računice sa spravit...

Zanimljivi ste mi i malobrojni u suštini... Biće bolje.., biće :D

koke_st
06-11-07, 20:32
dobro nam došel prijatel....neka tebe,neka
:D bolje da smo malobrojni...znaš ono pravilo"samo suprotno od mase" ;)

Batboy
07-11-07, 16:12
Koke kad smo malobrojni.., nek smo i organizovani... Slobodno kad naiđeš na zanimljive vijesti, naročito iz HR vezano za ulaganje u RS ili BiH linkuj ih i ovde Novosti u regiji i svijetu (http://madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=2834) :character38542:

pifkolektor
25-11-07, 16:44
Ako HDZ pobjedi sutra skacu cijene za 25 % ako ne ...

jedan_prošli
25-11-07, 18:59
...onda 4 godine zime... Već viđeno.

koke_st
26-11-07, 18:48
ZAGREBAČKA BURZA

Glasnogovornik Kardum potukao se s kolegom
Glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum dobio je opomenu pred otkaz zbog incidenta koji se prije dva tjedna dogodio na burzi.

Najpoznatiji lik u javnosti koji prezentira događaje na tržištu kapitala potukao se s kolegom Kristijanom Jovanovićem, nakon čega su obojica završila na bolovanju, navodno s podebljim medicinskim dosjeima, i čekaju ishod ovoga nesvakidašnjeg događaja. Na burzi se ovaj događaj prepričava na razne načine, no nitko nije svjedočio tučnjavi dvojice zaposlenika.

U Zagrebačkoj burzi na 22. katu Eurotowera svi prostori odijeljeni su staklima pa je jednostavno bilo nemoguće ne vidjeti što se događa. No, Kardum i Jovanović potukli su se, kažu ostali, baš ispred zida koji zaklanja pogled ostalima. Njih dvojica (Jovanović je project manager) radili su na sličnim poslovima.

Sukob je navodno izbio zbog nervoze oko sadržaja i rokova izrade web stranice burze koja se dugo pripremala, a vrijeme je istjecalo. Stranica je trebala biti stavljena u funkciju s danom uvođenja novog trgovinskog sustava OMX, tehnički najsuvremenije platforme za trgovanje.

To se i dogodilo u petak, kada je službeno i bez komplikacija proradio OMX, ali Kardum i Jovanović nisu pribivali tim događajima. Jovanović je o događaju navodno obavijestio i Hanfu pa sve nakon dvotjedna zatišja poprima i šire konotacije.

Direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić podijelio je dvojcu u sukobu opomene pred otkaz, no njihovo zadržavanje na bolovanju i uključivanje Hanfe ponovno otvara taj nemili događaj u instituciji koja simbolizira sve samo ne sredinu u kojoj su mogući ovakvi radni ekscesi.

'Slučaj se dogodio prije dva tjedna, internog je karaktera i nema nikakvih implikacija na normalno odvijanje poslova na burzi i na njezino funkcioniranje. Riješen je prema zakonu i internim pravilima. A dodijeljenim opomenama obojici zaposlenika burza je formalno riješila taj slučaj', potvrđuje Motušić.

Nikolica
26-11-07, 18:58
ZAGREBAČKA BURZA

Glasnogovornik Kardum potukao se s kolegom
Glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum dobio je opomenu pred otkaz zbog incidenta koji se prije dva tjedna dogodio na burzi.

Tak žestok, a tak mi je lepi na TV-u. :)

koke_st
26-11-07, 19:25
Tak žestok, a tak mi je lepi na TV-u. :)

ma to su ti plavo-zelene oči...ti su najžešći :D

Derek_Trotter
26-11-07, 20:30
Kako su javili na tv Nova, kraj izbora je pozitivno djelovao na burzu:)
U prvim satima je bilo raspolozenja kod investitora da bi se ono u kasnijim satima malo zamirilo.

Nikolica
26-11-07, 21:36
Ako HDZ skupi partnere za Vladu bit će još više optimizma, a ako ne, mislim da nas očekuje loš kraj godine. Ja sam u dionicama - tj. bez keša i nadam se najboljem. A i fondovi moraju za kraj godine nešto napraviti.

Nabuko
26-11-07, 21:39
Mislim da su akcije HSLS-a danas skocile ihaha.

Rocky Balboa
27-11-07, 13:48
Seljaci drže ključeve slijedće Vlade, a time i svih poljoprivrednih dionica u HR!
HSS traži od budućeg mandatara Vlade (tko god ON bio) 6 milijradi kuna (cca. 815 milijona Eura) za poljoprivrednu i poljoprovrednu industriju!

Nikolica
27-11-07, 14:59
Pročitajte malo i moj potpis - nije u pitanju smo 6 milijardi kuna. :)

jedan_prošli
28-11-07, 10:10
6 mld u jedan dio poljoprivrede.

milos86
25-04-08, 01:42
U potrazi za dežurnim krivcem

Što mislite kako se osjećao Joseph Lewis u prošli petak, kada se cijena dionica Bear Stearnsa spustila na 30 dolara?
Dotični gospodin je, naime, (bio) jedan od najvećih dioničara posrnulog diva čije je ime odnedavna postalo sintagma za zastrašujući krizu koja već mjesecima trese Wall Street (a posredno i ostatak planete). Upitan tada za komentar, Mr Lewis je odgovorio kako ne namjerava prodati svoj vlasnički udio, ponudivši usput izdašnu dozu optimistično intoniranih floskula kao nekakav damage control koji je već odavno zapravo izgubio svaki smisao. A nije mu bilo nimalo lako, u to se možete kladiti. Jer vrijednost njegova paketa u nešto više od godinu dana smanjena je 1,2 milijarde dolara na «tričavih» dvjesto milijuna dolara.

Usprkos tome, krupni ulagač i glavni protagonist tragične priče ipak nije udario u kuknjavu, niti mu je palo na pamet razračunavati se s odgovornima, koji su, ako im je već teže prikačiti etiketu izravnih krivaca, svojom inertnošću u najmanju ruku pridonijeli krahu Bear Stearnsa. To se, naravno, ponajprije odnosi na agencije za procjenu kreditnog rejtinga, makar bi se oni umješniji vjerojatno odvažili i na pokušaj dokazivanja krivice središnje banke, ili možda čak Bijele kuće. Ako smijem dodati, potonja bi zasigurno visoko kotirala među poklonicima teorija zavjere, no to su već teze koje zaslužuju podosta prostora i neku drugu prigodu.

U svakom slučaju, spomenuti gospodin Lewis sada vjerojatno grozničavo smišlja prikladnu exit strategiju, baš kao i stotine tisuća drugih nesretnika, uhvaćenih u zamku subprime krize. I šuti. Jer kakve uopće koristi od buke?

U trenutku kupnje povećeg vlasničkog udjela čovjek je nedvojbeno bio punoljetan, vjerojatno bio pri punoj svijesti i posve uračunljiv. Možda nedovoljno svjestan svih rizika, jer agresivna oklada nije polučila željeni rezultat, a famozna krilatica «business is about making money» u njegovu slučaju postala posve promašenom. Ali opet - to je njegov problem i ničiji drugi, i sve što sad može napraviti je progutati knedlu, duboko udahnuti i krenuti dalje. I prilično sam siguran da mu status milijardera (čak i nakon avanture zvane Bear Stearns) pritom nije nikakva utjeha.

Ali sam jednako tako siguran da za kupnju dionica nije podigao nenamjenski kredit, povećao minus po tekućem račun ili otvorio margin kredit, kao što su to činile tisuće malih ulagača u Lijepoj našoj. I sad se (barem glasniji dio njih) osjećaju pozvanima tražiti dežurnog krivca. Dio medija našao ga je u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, pobravši pritom (prešutne) simpatije i kod velikog broja aktera na tržištu kapitala (financijskih institucija), što donekle mogu razumjeti, jer je mnogima od njih HANFA «stala na žulj». Štoviše, i osobno ne se slažem s nekim procjenama regulatora, njihov okvir djelovanja držim nedovoljno jasno definiranim, a diskrecijsko pravo tumačenja (također pomalo nejasnih) pravila igre potencijalnim izvorom problema, dok komunikaciju s javnošću doživljavam gotovo pa katastrofalnom, a odnos prema struci nepotrebno despotski. Sve u svemu, «nismo si baš dobri», a ljubav je, obzirom na njihovu interpretaciju nekih ranijih komentara, po svemu sudeći - obostrana. Ali uz sve to, naprosto ne mogu progutati tezu da HANFA, propustivši navodno poduzeti konkretne korake u jeku krize, zaslužuje etiketu dežurnog krivca. I što to točno su regulatori trebali napraviti kako bi zaustavili aktualnu krizu?

Zabraniti prodaju dionica po cijeni nižoj od tržišne? Donijeti za burzu obvezujuću odredbu o kolektivnom godišnjem odmoru od nekoliko mjeseci? Verbalnim intervencijama smirivati tržište? Suspendirati mirovinske fondove na nekoliko mjeseci? Ili im možda naložiti da ko sumanuti kupuju dionice i formiraju nekakvu razinu podrške? Poništiti transakcije kojima su se povlaštene dionice Adris grupe prodavale nižoj od 450 kuna jer to ne odražava realnu vrijednost kompanije? Ovo potonje nisam odabrao slučajno, jer i sam dijelim sudbinu većine ulagača kojima je portfelj trenutno ukopan na negativnom teritoriju. A na tržištu kapitala, nažalost, ne postoji pandan Agenciji za osiguranje depozita.

C'mon people, pa nije tržište kapitala nekakva virtualna igraonica. To je mjesto gdje se novac zarađuje i gubi. Uostalom, valja se prisjetiti primjera s početka priče. Kako bi samo izgledalo da je protagonist s početka priče zakucao na vrata američke Komisije za vrijednosne papire? «Eh, znate, nisam imao pojma da će me JP Morgan i ostali tako nasanjkati! Doslovno su me oderali», jada se Lewis plačnim glasom, dok američki pandan Samodolu bezuspješno traži odgovarajuće riječi utjehe. Oprostite mi na sarkazmu, naprosto se nisam mogao suzdržati . . .

U svakom slučaju, još početkom veljače ustvrdili smo kako HANFA polako gubi strpljenje s malim ulagačima, kojima je cijelo ovo vrijeme zapravo bila naklonjena, prilagodivši se novonastaloj situaciji i iznimno aktivnoj ulozi malih ulagača na tržištu kapitala. Osobno to držim grubim intervencionizmom kakvom naprosto nema mjesta na tržištu kapitala, no pojedini retail ulagači zasigurno su im zahvalni na tome. Ali dokad tako?

Michael
14-05-08, 00:17
U potrazi za dežurnim krivcem

Što mislite kako se osjećao Joseph Lewis u prošli petak, kada se cijena dionica Bear Stearnsa spustila na 30 dolara?
Dotični gospodin je, naime, (bio) jedan od najvećih dioničara posrnulog diva čije je ime odnedavna postalo sintagma za zastrašujući krizu koja već mjesecima trese Wall Street (a posredno i ostatak planete). Upitan tada za komentar, Mr Lewis je odgovorio kako ne namjerava prodati svoj vlasnički udio, ponudivši usput izdašnu dozu optimistično intoniranih floskula kao nekakav damage control koji je već odavno zapravo izgubio svaki smisao. A nije mu bilo nimalo lako, u to se možete kladiti. Jer vrijednost njegova paketa u nešto više od godinu dana smanjena je 1,2 milijarde dolara na «tričavih» dvjesto milijuna dolara.

Usprkos tome, krupni ulagač i glavni protagonist tragične priče ipak nije udario u kuknjavu, niti mu je palo na pamet razračunavati se s odgovornima, koji su, ako im je već teže prikačiti etiketu izravnih krivaca, svojom inertnošću u najmanju ruku pridonijeli krahu Bear Stearnsa. To se, naravno, ponajprije odnosi na agencije za procjenu kreditnog rejtinga, makar bi se oni umješniji vjerojatno odvažili i na pokušaj dokazivanja krivice središnje banke, ili možda čak Bijele kuće. Ako smijem dodati, potonja bi zasigurno visoko kotirala među poklonicima teorija zavjere, no to su već teze koje zaslužuju podosta prostora i neku drugu prigodu.

U svakom slučaju, spomenuti gospodin Lewis sada vjerojatno grozničavo smišlja prikladnu exit strategiju, baš kao i stotine tisuća drugih nesretnika, uhvaćenih u zamku subprime krize. I šuti. Jer kakve uopće koristi od buke?

U trenutku kupnje povećeg vlasničkog udjela čovjek je nedvojbeno bio punoljetan, vjerojatno bio pri punoj svijesti i posve uračunljiv. Možda nedovoljno svjestan svih rizika, jer agresivna oklada nije polučila željeni rezultat, a famozna krilatica «business is about making money» u njegovu slučaju postala posve promašenom. Ali opet - to je njegov problem i ničiji drugi, i sve što sad može napraviti je progutati knedlu, duboko udahnuti i krenuti dalje. I prilično sam siguran da mu status milijardera (čak i nakon avanture zvane Bear Stearns) pritom nije nikakva utjeha.

Ali sam jednako tako siguran da za kupnju dionica nije podigao nenamjenski kredit, povećao minus po tekućem račun ili otvorio margin kredit, kao što su to činile tisuće malih ulagača u Lijepoj našoj. I sad se (barem glasniji dio njih) osjećaju pozvanima tražiti dežurnog krivca. Dio medija našao ga je u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, pobravši pritom (prešutne) simpatije i kod velikog broja aktera na tržištu kapitala (financijskih institucija), što donekle mogu razumjeti, jer je mnogima od njih HANFA «stala na žulj». Štoviše, i osobno ne se slažem s nekim procjenama regulatora, njihov okvir djelovanja držim nedovoljno jasno definiranim, a diskrecijsko pravo tumačenja (također pomalo nejasnih) pravila igre potencijalnim izvorom problema, dok komunikaciju s javnošću doživljavam gotovo pa katastrofalnom, a odnos prema struci nepotrebno despotski. Sve u svemu, «nismo si baš dobri», a ljubav je, obzirom na njihovu interpretaciju nekih ranijih komentara, po svemu sudeći - obostrana. Ali uz sve to, naprosto ne mogu progutati tezu da HANFA, propustivši navodno poduzeti konkretne korake u jeku krize, zaslužuje etiketu dežurnog krivca. I što to točno su regulatori trebali napraviti kako bi zaustavili aktualnu krizu?

Zabraniti prodaju dionica po cijeni nižoj od tržišne? Donijeti za burzu obvezujuću odredbu o kolektivnom godišnjem odmoru od nekoliko mjeseci? Verbalnim intervencijama smirivati tržište? Suspendirati mirovinske fondove na nekoliko mjeseci? Ili im možda naložiti da ko sumanuti kupuju dionice i formiraju nekakvu razinu podrške? Poništiti transakcije kojima su se povlaštene dionice Adris grupe prodavale nižoj od 450 kuna jer to ne odražava realnu vrijednost kompanije? Ovo potonje nisam odabrao slučajno, jer i sam dijelim sudbinu većine ulagača kojima je portfelj trenutno ukopan na negativnom teritoriju. A na tržištu kapitala, nažalost, ne postoji pandan Agenciji za osiguranje depozita.

C'mon people, pa nije tržište kapitala nekakva virtualna igraonica. To je mjesto gdje se novac zarađuje i gubi. Uostalom, valja se prisjetiti primjera s početka priče. Kako bi samo izgledalo da je protagonist s početka priče zakucao na vrata američke Komisije za vrijednosne papire? «Eh, znate, nisam imao pojma da će me JP Morgan i ostali tako nasanjkati! Doslovno su me oderali», jada se Lewis plačnim glasom, dok američki pandan Samodolu bezuspješno traži odgovarajuće riječi utjehe. Oprostite mi na sarkazmu, naprosto se nisam mogao suzdržati . . .

U svakom slučaju, još početkom veljače ustvrdili smo kako HANFA polako gubi strpljenje s malim ulagačima, kojima je cijelo ovo vrijeme zapravo bila naklonjena, prilagodivši se novonastaloj situaciji i iznimno aktivnoj ulozi malih ulagača na tržištu kapitala. Osobno to držim grubim intervencionizmom kakvom naprosto nema mjesta na tržištu kapitala, no pojedini retail ulagači zasigurno su im zahvalni na tome. Ali dokad tako?

Poučno.

Zanimlkjivo je da se mali ulagaci svuda na isti način osjecaju prevarenim kad dionice sklizaju...Dok,kad zarade-pričaju naokolo o svojoj neograničenoj pameti i smislu za biznis...

Da rezimiram: svakoga pojedinačno boli k za svakog.Joseph Lewis je svjestan te činjenice,i po sistemu "sam pao-sam se ubio" ne kuka unaokolo.Činjenica je da ostale boli k kad izgubite na berzi.Činjenica je i da vas boli k kad prodate te iste akcije nekome,a one sklizaju...Činjenica je da se za promašaje sopstvene niko drugi nece iznervirati osim nas samih,i treba zivjeti s tom činjenicom...I ne kukati,jer,kao sto napisah-boli ostale k za taj problem.

Shajo
25-07-08, 19:49
Dali je neko od ekipe u Hrvackoj voljan da organizuje ovaj rafting na Uni na koji bi došla ekipa iz Crne Gore. http://www.raft-kc.hr/detail.asp?iNews=203 Mislim da ne zaostaje za Tarom.

http://www.raft-kc.hr/slike/una_program/Slide1.JPG
http://www.raft-kc.hr/slike/una_program/Slide2.JPG
http://www.raft-kc.hr/slike/una_program/Slide3.JPG
http://www.raft-kc.hr/slike/una_program/Slide4.JPG
http://www.raft-kc.hr/slike/una_program/Slide5.JPG

Nikolica
23-08-08, 19:52
Da li si siguran da to želiš?

PUSTOLOVI PRED VRATIMA Agencije optužuju državu:

U Hrvatskoj nema legalnog raftinga

Autor Slavica Vuković, Radmila Kovačević

Inspektori su proteklih dana zatvorili nekoliko tvrtki koje su organizirale rafting po Cetini, no jučer je u Radmanovim mlinicama, izletištu nedaleko od Omiša, bilo živo kao i svakog dana. Čamci s rafterima, kanui, kajaci, izletnici, kupači, vrvjelo je još od jutra premda Štefan Barbarić, voditelj sportskog Rafting kluba Cetina i vlasnik tvrtke koja organizira rafting ture po Cetini, tvrdi da je gostiju sve manje jer se sezona bliži kraju.

Stižu stroža pravila
Bilo bi dobro kada bi nas zatvorili sve u Hrvatskoj koji se bavimo raftingom jer nitko ne udovoljava zakonskim propisima. Stvari bi se tada dovele u red smatra Barbarić, koji je u poslu s raftingom već 11 godina.

Problem je nastao, kaže on, prošle godine, s donošenjem novog Zakona o turizmu koji je propisao da za davanje usluga pustolovnog turizma vodiči moraju biti stručno osposobljeni, no Ministarstvo nije izradilo pravilnik po kojemu bi se edukacija obavljala.

Nije propisano tko ih treba obučiti, kakve sposobnosti voditelj raftinga treba imati, kakav ispit treba položiti i tko mu treba izdati potvrdu. Zato su svi naši voditelji bez papira, bez obzira na to kakve kvalifikacije imali, i nitko se u ovoj državi ne bavi legalno raftingom jer ne može udovoljiti zakonskim uvjetima. Nije rješenje niti osposobiti voditelja u inozemstvu jer nije propisano da se te kvalifikacije priznaju objašnjava Barbarić pat-poziciju raftingaša.

Iako službenog očitovanja Državnog inspektorata jučer nije bilo, doznaje se da su agencije zatvorene zato što nisu bile registrirane za bavljenje raftingom i canyoningom, a ne zato što im pratitelji grupa nisu imali licenciju i sl. U takvim bi slučajevima, naime, pratiteljima bio zabranjen rad, a ne bi se zatvarala agencija. U svakom slučaju, ovaj inspekcijski udar aktualizirao je temu nedovoljno reguliranog pustolovnog turizma.

Istina, od lani, otkako je na snazi Zakon o pružanju usluga u turizmu, gosti na pustolovnim putovanjima nešto su zaštićeniji; agencije ih moraju osigurati od nesretnih slučajeva, maloljetne osobe ne mogu sudjelovati ako nemaju suglasnost roditelja. No, nema pravilnika koji bi se dalje, slijedom Zakona, bavio pustolovnim turizmom. Ministarstvo turizma izradilo ih je propisanih 13, no nije isključeno da će sada uslijediti i taj 14.

S obzirom na novonastalu situaciju s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, koju smatramo najkompetentnijom, razmotrit ćemo pooštravanje uvjeta za voditelje pustolovnih programa, a po potrebi sve propisati i pravilnikom kaže pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.

Obuka GSS-a
U Zakonu o gorskoj službi spašavanja zapisano je da je ona dužna provoditi obuku za organiziranje turističkih aktivnosti u nepristupačnim područjima. To se, u suradnji sa Sekcijom za pustolovni turizam pri HGK, i odvija. Čini se da to ipak ili nije dovoljno ili nije u pravoj mjeri i na način kako modernom turizmu treba. Puno je dvojbi, inače, i u drugim zemljama.

Jesenas je istraživanje u zemljama EU pokazalo da su samo Španjolska i Portugal ozbiljno uredile taj segment kaže Maja Stanić, direktorica UHPA-e.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3150467/index.do

koke_st
29-08-08, 20:14
Zdravko Crnić stigao na utakmicu s ‘deportivom’ i usput postao dioničar voljenog kluba

Iz Crne Gore po dionice Hajduka

Da “Hajduk” ima vjernih navijača i izvan granica Lijepe naše, najbolji je primjer Zdravko Crnić koji je u četvrtak zajedno s desetogodišnjim sinom Miroslavom, ravno iz Crne Gore, stigao na utakmicu splitskog nogometnog kluba protiv španjolskog Deportiva. Crnić je tijekom posjeta gradu, osim do Poljuda, svratio i u jednu od poslovnica Splitske banke kako bi on i njegovo troje djece postali ponosni vlasnici dionica kluba. (srića pa je uplatio prije utakmice, možda bi se posli predomislija :D:D)

- Kupio sam četiri dionice, jednu na svoje ime, dok su ostale upisane na sina Miroslava te dvije kćerke - šestogodišnju Katarinu i šestomjesečnu Barbaru. Uradio sam to iz čiste ljubavi prema “Hajduku”, ne razmišljajući ni o kakvoj zaradi. Naime, član sam kluba “Hajduka” još do davne 1972. godine, a djeca su iskaznice dobili čim su rođeni - kazao nam je Zdravko, navijač iz Herceg Novog, koji već dugo godina redovito uživo prati međunarodne utakmice najdražeg “Hajduka”, kao i domaće derbije. Kad nije u prilici putovati, sve aktualne informacije prati preko televizije, interneta te čitajući “Slobodnu”.

Vatreni hajdukovac Zdravko Crnić i sin mu Miroslav s dokazom o kupljenim dionicama Nikola Vilić / CROPIX
‘Zarazio’ ga urar Ivulić
Ljubav prema klubu rodila se zahvaljujući druženju njegove obitelji s familijom Ivulić, čiji je potomak i naš najpoznatiji urar Zlatko Ivulić.

- Moj otac je izučavao zanat kod Ivulića koji su radnju imali u našem gradu i oni su me zarazili pričama o Hajduku. Tako od malih nogu pratim sva zbivanja vezana uz klub, dok je moj brat navijač “Dinama”, a supruga pak ima trećeg favorita - veli simpatični Zdravko, dodajući kako je nekad, u jako mladim danima, na utakmice išao i kao pripadnik Torcide, no sada je ipak obiteljski čovjek. Kao strastvenog navijača smeta ga što se uz navijanje vezuju politka i nasilje. Crnić je i javno oštro osudio promicanje nacizma nošenjem majica s natpisom “Hajduk Jugend” i orlom, simbolom Trećeg Reicha.

- U današnje vrijeme nama Hrvatima u Crnoj Gori nije lako biti navijačima “Hajduka”. Ne usudimo se nositi navijačke šalove i bijele majice, a sve je to posljedica miješanja politike i sporta. Nadam se da će se takve stvari promijeniti - poručio je Crnić. Inače, drugi upisni krug dionica traje do 1. rujna, a treći će započeti 3. rujna. Sve potrebne informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama Splitske banke.

zagorski
30-08-08, 11:38
- U današnje vrijeme nama Hrvatima u Crnoj Gori nije lako biti navijačima “Hajduka”. Ne usudimo se nositi navijačke šalove i bijele majice, a sve je to posljedica miješanja politike i sporta. .

Sreća što ovo pročitah, ja često nosim bijelu majicu i nijesam ni slutio da sam u opasnosti zbog toga...ili je ovo text iz devedestih http://www.greensmilies.com/smile/smiley_emoticons_skeptisch.gif (http://www.greensmilies.com/)

koke_st
30-08-08, 19:50
Sreća što ovo pročitah, ja često nosim bijelu majicu i nijesam ni slutio da sam u opasnosti zbog toga...ili je ovo text iz devedestih http://www.greensmilies.com/smile/smiley_emoticons_skeptisch.gif (http://www.greensmilies.com/)

ma brige te iz koje godine je post :D
ti se uvik moš vadit na to da si Severinin fan....znaš onu njenu..

Dalmatinka, Dalmatinka
Tri ljubavi svoje ima
Prva mi je gospe moja
Druga mi je ljubav tvoja
A treća je bila boja ;)

Pera Detlic
30-08-08, 19:58
Hahaha!
Na primorju možeš nositi majicu kakvu god oćeš, možeš i u PG ali samo kada ne igra Budućnost, a na sjeveru CG.... e tamo ti ne bi preporučio ni Crnogorsku majicu. :D

Rocky Balboa
13-10-08, 23:27
Završila privatizacija Hajduka - ukupno uplaćeno nešto više od 81 milijun kuna:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hajduk/tabid/83/articleType/ArticleView/articleId/25940/Default.aspx

Dioničari Hajduka: poduzetnici, tajni ulagači, navijači i - Vatreni

Prvi Nogometni Klub kao d.d.! :)

Evo i najvećih dioničara:
Dioničari Hajduka:

Većinski vlasnik:

Grad Split 140 milijuna kn - 63%

Ostali dioničari:
Ivan Rimac 11 milijuna kn - 5%
Jako Andabak 10 milijuna kn - 4,5%
Dalekovod d.d. 10 milijuna kn - 4,5%
Brodomerkur d.d. 5 milijuna kn - 2,2%
Zagreb Montaža Grupa 5 milijuna kn - 2,2%
Kerum d.o.o. 5 milijuna kn - 2,2%
Jolly JBS d.o.o. 5 milijuna kn - 2,2%
Studenac d.o.o. 5 milijuna kn - 2,2%
Konstruktor d.d. 5 milijuna kn - 2,2%
Tommy d.o.o. 5 milijuna kn - 2,2%
Tankerska plovidba d.d. 5 milijuna kn - 2,2%
Agrokor d.d. 5 milijuna kn - 2,2%

Ukupno: 76 milijuna kuna

Preostalo ''mali'' dioničari (političari/sportaši/entuzijasti/ostali vjerni navijači Bilih...)

vidovita_dzemila
22-10-08, 18:26
pa tata traži od ćerke a ćera od foruma ;)
ajde koke budi dobra pa predloži :)

tvoj tata je sigurno pametan čovik i zna da se savjeti tipa "kad ću/šta ću kupit/prodat" ne traže na forumima...

šta vas dvoje ste kao pokupili svu pamet svijeta je li? aman.......
tati su kao radniku INE ponuđene dionice po nižoj cijeni i on ih je kupio. a pošto je to prvi put da posjeduje dionice u dilemi je da li da ih proda ili ne jer su sve njegove kolege prodale MOL-u.
zar je toliki problem što sam na svoju inicijativu, ne njegovu, ovdje potražila savjet iako sam znala da ćete ovako reagovati.

gdje mi je pamet bila.......taman će stručnjaci kao vi trošiti svoje dragocjeno vrijeme na mene :cheezy:

pozdrav visočanstva :king6525:

koke_st
23-10-08, 18:34
tati su kao radniku INE ponuđene dionice po nižoj cijeni i on ih je kupio. a pošto je to prvi put da posjeduje dionice u dilemi je da li da ih proda ili ne jer su sve njegove kolege prodale MOL-u.
zar je toliki problem što sam na svoju inicijativu, ne njegovu, ovdje potražila savjet iako sam znala da ćete ovako reagovati.

čitaj pažljivo...uči i sama zaključi

Dosao jednom jedan gospodin, lijepo obucen, odsjeo u jedinom hotelu koji je postojao u naselju i objavio na cijeloj stranici lokalnog lista da placa za svakog ulovljenog majmuna 10$.

Seljaci koji su znali da je suma puna majmuna pojurise loviti majmune i covjek ih je uredno isplacivao, kako je i bio objavio.

Kad je ostalo malo majmuna i postalo ih tesko loviti, seljaci su ih

prestali donositi. Gospodin je tad obecao 20$ za majmuna i seljaci su potrcali u lov.

Opet su majmuni ponestali i gospodin je povecao cijenu na 25$ i lovci

Su ulovili onih nekoliko preostalih, ali i tome je dosao kraj.

Sad je gospodin obecao 50$, ali majmuna vise nije bilo....

On je otputovao i njegov partner se uputio seljacima i rekao:

- Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj sef kupio za

njegovu kolekciju. Predlazem vam da ih kupite za 35$ i kad se sef vrati
on ce vam ih kupiti za 50$, kolika je bila posljednja cijena.

Seljaci sakupise ono sto su stedjeli cijelog zivota i kupise tisuce majmuna koji su bili po kavezima i cekase povratak gospodina. Od tog dana nisu vise vidjeli ni jednog ni drugog.
Jedino sto su vidjeli bili su kavezi puni majmuna, koje su kupili cijelozivotnom ustedjevinom.

Sad vam je jasno kako funkcioniraju financijske burze.

ZARO
23-10-08, 22:24
čitaj pažljivo...uči i sama zaključi

Dosao jednom jedan gospodin, lijepo obucen, odsjeo u jedinom hotelu koji je postojao u naselju i objavio na cijeloj stranici lokalnog lista da placa za svakog ulovljenog majmuna 10$.

Seljaci koji su znali da je suma puna majmuna pojurise loviti majmune i covjek ih je uredno isplacivao, kako je i bio objavio.

Kad je ostalo malo majmuna i postalo ih tesko loviti, seljaci su ih

prestali donositi. Gospodin je tad obecao 20$ za majmuna i seljaci su potrcali u lov.

Opet su majmuni ponestali i gospodin je povecao cijenu na 25$ i lovci

Su ulovili onih nekoliko preostalih, ali i tome je dosao kraj.

Sad je gospodin obecao 50$, ali majmuna vise nije bilo....

On je otputovao i njegov partner se uputio seljacima i rekao:

- Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj sef kupio za

njegovu kolekciju. Predlazem vam da ih kupite za 35$ i kad se sef vrati
on ce vam ih kupiti za 50$, kolika je bila posljednja cijena.

Seljaci sakupise ono sto su stedjeli cijelog zivota i kupise tisuce majmuna koji su bili po kavezima i cekase povratak gospodina. Od tog dana nisu vise vidjeli ni jednog ni drugog.
Jedino sto su vidjeli bili su kavezi puni majmuna, koje su kupili cijelozivotnom ustedjevinom.

Sad vam je jasno kako funkcioniraju financijske burze.

Zar i ti , moja Koke ? ;):confused:

Nabuko
24-10-08, 14:41
Koke danas pad od 7%. Nego mene interesuje kakav je promet velji ili malji.

Pera Detlic
24-10-08, 15:22

To je možda zbog Pukanića. :whistling2:

Nikolica
24-10-08, 18:02
Ima još jedan:

Dioničar koji se jedva oporavio od kraha na burzama sljedeći dan zove svog brokera.
-'Mogu li razgovarati s mojim brokerom, Dragom?'
Tajnica ljubazno odgovori
-'Nažalost, Drago je preminuo. Vrlo mi je žao, može li Vam netko drugi pomoći?'
Muškarac odbije i zahvali se te poklopi slušalicu.
Deset minuta kasnije ponovno zvoni telefon.
Isti muškarac ponovno pristojno zamoli da razgovara sa svojim brokerom Dragom.
- 'Zar niste zvali prije deset minuta?'
- 'Drago je zaista preminuo, ne bih se s takvim stvarima šalila.'
Muškarac ponovno prekine. Petnaest minuta kasnije poznati glas ponovno traži brokera Dragu.
Tajnica sada sikće na rubu provale bijesa.
- 'Gospodine, zvali ste maloprije, sve sam Vam objasnila. Drago je nažalost preminuo, ne može s Vama razgovarati. Zašto konstantno zovete kada Vam kažem da je mrtav?!'
Čovjek smireno odgovori.
- 'Volim to čuti.'

koke_st
24-10-08, 18:07

Ukupni promet 551.492.735,26 Kn
Redovni promet 190.010.955,22 Kn
Prijavljeni promet 24.039.990,09 Kn
Institucionalni promet 326.910.789,95 Kn
Blok promet 10.531.000,00 Kn
CROBIS 93,15
CROBIS % -1,03
CROBEX 2.192,85
CROBEX % -7,58

a što se Pukanića tiče.....žao mi je jedino onog čovika što je poginija skupa s njim
(mada to nema definitivno veze sa burzom)

koke_st
24-10-08, 18:11
Ima još jedan:

'

:wink3:
nego reci ti meni ....atpl...tonemo ili???
polako me počela morska bolest hvatat:annoyed_h4h:

Rocky Balboa
30-10-08, 13:53
Tone, tone kao i svaki brodar.
Pa nitko ništa ne pevozi, a vozarine su praktički 1/5 onoga što su bile prije godinu dana.

koke_st
30-10-08, 15:14
Tone, tone kao i svaki brodar.
Pa nitko ništa ne pevozi, a vozarine su praktički 1/5 onoga što su bile prije godinu dana.

;)
amo ja i ti opkladu bacit, u 1 kunu....do Božića ja je vidim na 1900, ...ti???

ovdje se možemo bacat ciframa bez da nas Vjeko moderira :D

ps...pisac posta ne poziva na kupnju niti prodaju :D

Rocky Balboa
31-10-08, 14:25
Tko ATPL???

Ma nema veze da to ode na 1900 do kraja godine...

Znaš po koliko danas idu brodovi od 0 do 15.000 USD denevno, nekada je išlo i preko 60.000 USD dnevno.

Hoćeš dokaz:
http://reports.platou.com/OnlineServices/Pages/BulkPeriodFixtures.aspx

Ako si i dalje kod oklade, samo reci... :)
Na tvom mjestu ne bih.

koke_st
31-10-08, 14:49
Tko ATPL???

Ako si i dalje kod oklade, samo reci... :)
Na tvom mjestu ne bih.

ali nisi na mom mjestu ;)

vidimo se za Božić.....i nemoj zaboravit ponit 1 kunu:hypocrite1:

Rocky Balboa
31-10-08, 16:30
Čuj, ako imaš neke inside info, reci i meni da lupam dok je na 7xx.! ;)