View Full Version : Putari-RS

rovi
28-09-07, 17:10
Konkretno me zanima situacija s PDPT.

pred nekih 2 i pol mjeseca pocelo se pricati o emisiji dionica u istom broju postojecih, dakle novih 4.230.190 te spominjao se datum presjeka 12. ili 13. 7., nisam vise siguran. Po tome bi svaki dionicar jos onoliko koliko posjeduje zakljucno s tim datumom, a trziste bi korigiralo cijenu na nize. to se i dogodilo, uz veliko smanjenje likvidnosti.

jer do tih vjesti pdpt je rastao i dok je trziste klizilo prema dole.

medjutim, na sajtu berze nisam nasao nikakvu obavijest (je li mi promaklo?) te se jos navodi postojeci broj dionica.

zapravo, PDPT se malo spominje u diskusijama na onom drugom forumu.

kako su i ovdje prisutni neki cijenjeni forumasi molio bih za odgovor ako znaju kakve nove informacije, hvala

zoxy
28-09-07, 17:41
Da otvorimo temu i za firme iz ove oblasti.

Batboy
29-09-07, 01:02
Osnovni podaci o PDPT

Preduzeće za građenje, održavanje i zaštitu puteva „Prijedorputevi“ a.d. Prijedor postoji preko 50 godina. Svoju djelatnost je obavljalo u sastavu preduzeća za održavanje i zaštitu puteva u Banjoj Luci i prošlo kroz razne statusne promjene.

Od 1990. godine posluje samostalno pod nazivom Preduzeće za održavanje i zaštitu puteva Prijedor, a od 1995. godine kao Osnovno državno preduzeće za održavanje i zaštitu puteva „Prijedorputevi“ Prijedor.

Nakon odobrenog programa privatizacije od strane Direkcije za privatizaciju RS 24.februara 2001. godine ista je donijela odluku da se privatizacija državnog kapitala izvrši vaučer ponudom (55% kapitala) i metodom tendera (30% kapitala), dok se ostatak kapitala djeli Fondu za restituciju i Penzionom fondu.

Vlasnička transformacija državnog kapitala registrovana je u Osnovnom sudu u Banjoj Luci dana 12. oktobra 2001. godine od kada Preduzeće posluje pod nazivom Preduzeće za održavanje i zaštitu puteva „Prijedorputevi“ a.d. Prijedor.
Kupac državnog kapitala je nakon postupka preuzimanja akcija, (a na osnovu izvještaja Centralnog registra 31.12.2004. godine) postao većinski vlasnik sa učešćem u vlasništvu od 62,40%.

Što se tiče PDPT ovdje možeš pročitati vezano za emisiju akcija.Odluka o II emisiji akcija (http://pdput.fortisgroup.ba/index.php?link=vijest6).

PDPT nisu limitirane max dnevnim rastom ili padom kao neke HOV, zato se mogu desiti ovakve promjene u cijeni isključivo na manjim iznosima...:nono2: Zadnji pad je bio za -20% sa prometom od 200 EU (smiješna situacija za ovakvu firmu)...

Dividenda je bila u akcijama i na svaku akciju se dobijala još jednu (ja sam je dobio takođe)... Ne znam za preduzeće u RS na kojem se mogla dobiti veće dividenda.:character38542:

Bilo je tu i nekih špekulacija, jer ljudi su kupovali očekujući emisiju akcija, i to je lagano diglo cijenu sa 4 KM na 6 KM. Neki su ''ulagači'' da ih tako nazovemo uspjeli zaraditi skoro duplo za par mj. naravno kasnije prodavajući akcije...

rovi
29-09-07, 12:08
Vidio sam vec prije link, ali sam sad shvatio da ga nisam dovoljno pazljivo procitao. po tome sve je rijeseno, samo zasto na sajtu jos stoji stari broj dionica?
ja trgujem preko hypo skrbnickog i obicno mi salju sve obavijesti i isplacuju dividende, ali sada nista, a trebao sam dobiti, jos sam zezao frenda koji je postao vlasnikom 13.7., dakle bez prava na dividendne.

hm,hm, moram malo zvati hypo...

smc
29-09-07, 13:06
rovi nisam dionicar PDPT i nisam bas pratio desavanja oko PDPT ali ako je donesena odluka o povecanju osnovnog kapitala odnosno broja akcija takozvanih dividendnih akcija to bi trebalo da je naznaceno i na sajtu berze,vjerovatno za PDPT nije zavrsena procedura izdavanja nove emisije i registrovanja u centralnom registru,pogledaj na sajtovima centralnog registra i komisije za hartije od vrednosti RS ...u jednoj firmi gde sam akcionar doslo je do povecanja kapitala odnosno broja akcija i posle odluke na skupstini za vrlo kratko vrjeme komisija je odobrila novu emisiju i centralni registar je to registrovao i odmah se na sajtu berze promjenio broj akcija za tu firmu,neznam kako je to za kastodi ali centralni registar salje svakog mjeseca kovertu sa spiskom akcija koje imas na racunu ,salju samo ako je doslo do neke promene na racunu

rovi
29-09-07, 13:58
tako sam i ja razmisljao, da nije zavrsena cijela procedura registriranja, pa me iznenadilo kad je batboy rekao da je dobio akcije. bat, jesi to doslovno mislio?

hvala smc, idem provjerit malo na sajtove

Guardian
29-09-07, 14:15
Evo maloprije sam bio kod prijatelja u jednom Banjalučkom naselju (Petrićevac), gdje PDPT rade rekonstrukciju (ili kako već to da kažem...) jedne ulice..., a vjerujem da su dobili i tender za završetak nekoliko kilometara glavne ulice na tom naselju...

Guardian
29-09-07, 14:15
Vidim da niko ne benda male putare,...., pa pogledajte NGRD..., dobar putar, a ispod booka!

rovi
29-09-07, 14:56
i jos su povecali prihode u prvom polugodistu gotovo 4 puta u odnosu na lani, a broj zaposlenih za 50%. malo im fali dobiti, ali biti ce i toga. stvarno lijepo raste firma

Guardian
30-09-07, 13:08
Biće i dobiti,..., ista je situacija bila i sa pdpt..., vremenom će većinski vlasnik shvatiti..., a tu smo i mi akcionari, koji ćemo uticati na njega.

Batboy
30-09-07, 14:33
Biće i dobiti,..., ista je situacija bila i sa pdpt..., vremenom će većinski vlasnik shvatiti..., a tu smo i mi akcionari, koji ćemo uticati na njega.

Upravo tako... :thumb_yello:

matrica
13-10-07, 01:02
http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2007/oktobar/10/rs/autoput.jpg

Prihod od putarine tek posle 30 godina

BANJALUKA - Do 17. oktobra treba da bude izabrana konsultantska kuća za gradnju 432 kilometra autoputeva kroz RS. U užem krugu su „Dilojt“ i „Luis Berger“.

Jedna od ove dve konsultantske kuće će predložiti načine finansiranja i osnivanja javnog preduzeća za gradnju autoputeva koje će osnovati RS i budući koncesionar „Štrabag“. Konsultanti će analizirati i obrazložiti i ekonomsku opravdanost gradnje, kaže predsednik radne grupe Ministarstva saobraćaja i veza RS za pregovore sa „Štrabagom“ Mile Bajalica.
Predviđeno je da se koncesija za autoputeve da „Štrabagu“ na period od 30 godina, uz mogućnost produženja roka. Praktično, to znači da će Republika Srpska postati vlasnik autoputeva tek 30 godina posle izgradnje i da će RS početi da skuplja putarinu od korišćenja autoputeva u budžet najranije 2045. godine.
„U svakom slučaju, koncesionar će deo novca od bruto dobiti svakog kvartala izdvajati državi. Ne mogu sada da kažem koliko, ali to je, po svemu sudeći, jedini način da konačno napravimo autoputeve“, tvrdi Bajalica. Procenjuje se, inače, da će gradnja autoputeva kroz RS koštati oko tri milijarde evra.
Komisija za koncesije RS ranije se saglasila sa ponudom „Štrabaga“ da do kraja 2015. izgradi mrežu autoputeva.
Bajalica podseća da će RS biti zadužena za eksproprijaciju zemljišta i objekata u delovima gde je predviđena gradnja, s tim da ovaj posao treba da bude obavljen u maksimalno kratkom roku zbog novog Zakona o eksproprijaciji koji gradnju autoputeva tretira kao projekte od javnog značaja. To znači da RS neće morati da čeka odluku suda o nadoknadi za izuzeto zemljište, kao što je bilo do sada.
Na osnovu samonicijativne ponude „Štrabaga“, planirana je gradnja deonica Glamočani-Gradiška (35 kilometara), Banjaluka-Doboj (72 km), Doboj-Jakeš (46 km), Glamočani-Kupres (110 km), Banjaluka - Novi Grad (71 km) i Jakeš-Bijeljina (98 km).

Do Gradiške za dve godine

Završetak gradnje 5,7 kilometara autoputa od Klašnica do Mahovljana, koja je počela još 2004., planiran je krajem ove godine. Nadležni u RS tvrde da preostala deonica do Gradiške od 35 kilometara, za šta je kredit od 130 miliona evra odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj, treba da bude gotova do kraja 2009. Od Banjaluke do Gradiške moći će se voziti autoputem tek kada bude gotova i druga deonica jer je neophodno preuređenje petlje u Mahovljanima, gde je predviđeno spajanje sa planiranom trasom autoputa Banjaluka-Doboj.

Batboy
09-11-07, 00:54
Odobren ugovor sa `Strabagom` (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=16709&meni=2)

BANJALUKA - Komisija za koncesije Republike Srpske juče je Vladi RS dala zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora sa austrijskim građevinskim koncernom "Strabag" o izgradnji mreže autoputeva, vrijednim blizu tri milijarde evra, potvrđeno je "Nezavisnim" u Komisiji.

Odobrenjem Komisije otvoren je put za potpisivanje ugovora sa Austrijancima, godinu nakon što je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju načinjen prvi korak ka konkretizaciji najveće poslijeratne investicije u RS.....

rovi
17-06-08, 17:36
Sta se moze ocekivati od PDPT, opet dividendne akcije ili cash?

Batboy
17-06-08, 19:39
Sta se moze ocekivati od PDPT, opet dividendne akcije ili cash?

Dividendne akcije.., mada meni ne bi smetalo ni reinvestiranje...

rovi
17-06-08, 22:52
Hvala Bat, ne pratim bas pozorno...