View Full Version : RTV serviserski kutak

nikola
22-09-06, 17:53
posto se bavim RTV serv.poslom poziv za sve ljude sa problemom iz ove oblasti nek se jave nek iznesu problem,poziv za kolege razmjena iskustava ,sheme ,opravke, savjeti pocetnicima i svim koje zanima ova oblast

kuke
25-10-06, 19:51
Jasam iz Makedonije za sada samo pozdrav ako treba nesto tusam ako bi mogao da pomognem recite

nikola
05-02-07, 22:28
E izgleda da gradjani nemaju problema ove vrste a tim ni kolege posla

boris
05-02-07, 22:47
E super sto si ovu temu otvorio. Imam ja jedan problem sa TV-om, ako si raspolozen da saslusas.

nikola
06-02-07, 00:15
Raspali sokole!

boris
06-02-07, 03:30
Evo o cemu je rijec: kada se upali Tv, ponekad malo kasnije, ponekad odmah, cuje se neki piskavi zvuk slican mikrofoniji. Opet, nekada se sam od sebe ugasi, a nekada traje dok sam ne ugasim Tv. Jel ti poznato o cemu se radi?

nikola
06-02-07, 10:48
koji je tv? imali bilo kakvih problema osim tog "pistanja"?kazes da se ugasi tv ili taj zvuk?

boris
06-02-07, 11:28
Samsung je u pitanju. Ugasi se taj zvuk pa Tv nastavi normalno da radi.

nikola
06-02-07, 11:46
Ovako- u pitanju je jedna zavojnica (kalem) , koja je fixirana nekim ljepilom ali od grijanja lijepak izgubi svojstvo tako da ona proosciluje i stvara taj zvuk - brige nema to tv-u nista nece naskoditi ali ako je izrazeno i bas ti smeta moze se zavrsiti

boris
06-02-07, 11:53
Pa zna ponekad da bude jako neprijatno, narocito u vecernjim satima kada je zvuk malo utisan. Bih li ja to mogao kako sam zaletovati ili sl.?

nikola
06-02-07, 16:41
bolje da ne cackas sam-kad mognes nedje to doneses do mene i opravka ti je gratis.

boris
06-02-07, 20:23
Extra, a gdje je servis? Kako se zove?

nikola
06-02-07, 20:27
poslacu ti na pp

Gogi
10-02-07, 15:43
ja imam jedno pitanje,ali je u vezi monitora,nadam se da to spada pod rtv...
Mojja drugarica ima monitor samsung,koji je normalno radio jedno pola godine (sa zvucnicima pored monitora-u uputstvu za zvucnike je stajalo da ih moze drzati pored monitora jer imaju zastitu-predpostavljam za magnetno polje).E sad monitor je poceo da blesavi ,i nije do graficke.pojavljuju se smedje linije,ponekad 1-2,a ponekad prekriju citav monitor.Ona fora da se razmagnetise monitor nije pomogla.Ali problem je rijesen...slusajte kako...KAKTUS!!!negdje je cula da treba da drzi maleni kaktus pored monitora, i da ce to prestati.Posto kaktus kosta 3-4 eura,a monitor ipak malo vise,probala je, mada je zvucalo glupo.I uspjelo je.Sad monitor radi ko munja,od linija ni traga ni glasa.Ima li neko objasnjenje???

nikola
10-02-07, 23:52
Monitori spadaju pod Tv tehniku. Ujutro idem u cvecaru da kupim deset kaktusa , unijecu ih u servis, ostaviti pa neka popravljaju televizore po cijelu noc...to mi dodje kao laka para od opravke..:D

Gogi
14-02-07, 20:31
moj komntar je bio da ako bude imala ikad ikakvih problema sa procesorom, treba u kuler da stavi par stabala koprive :-)))))
P.S. sory ako odoh offtopic

Vendy
16-02-07, 21:08
Imam stari TV "Goldstar", uglavnom skuplja prasinu u sobi, jer me nervira. Svaki put kad ga upalim moram nanovo traziti programe jer memorija vise ne drzi. Cim prebacim traziti drugi program, ovaj prvi nestane... Ako nije strasan kvar popravila bih ga za u djecju sobu... Hvala na savjetu... http://www.cosgan.de/images/smilie/verschiedene/n020.gif

ps: tv ima oko 20 god. http://smileys.sur-la-toile.com/repository/Grands_Smileys/downloading.gif

nikola
16-02-07, 22:16
Sve u svemu opravka se samo isplati ako je slika dobra tj da je ekran ok.Ne rece mi koja je velicina ekrana ili oznaka tv-....opravke te vrste se krecu 20-25 eur.Pregled se ne naplacuje pa mozemo vidjet isplati li se popravljati.

Vendy
16-02-07, 22:42
Ekran 55, slika super. Hvala na ponudi za pregled. Na zalost, mislim da smo previse udaljeni. Mislila sam da bi mozda sama nesto mogla popravit (ako je sitnica), ali ovako ne mogu znat bez servisera.
Jos jednom hvala na odgovoru. http://smileys.sur-la-toile.com/repository/Messages/za_thanx.gif

nikola
16-02-07, 22:51
Ne vidjeh do sad da smo daleko- kad je slika super, onda se svakako isplati opravka i nesmije kostati vise od gore naznacenog iznosa.

Vendy
16-02-07, 23:22
Hvala jos jednom na savjetu http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/n025.gif veoma ste ljubazan covjek http://www.cheesebuerger.de/images/midi/froehlich/d032.gif

nikola
19-02-07, 21:21
hvala

Mladen
20-04-07, 16:37
ja imam jedno pitanje,ali je u vezi monitora,nadam se da to spada pod rtv...
Mojja drugarica ima monitor samsung,koji je normalno radio jedno pola godine (sa zvucnicima pored monitora-u uputstvu za zvucnike je stajalo da ih moze drzati pored monitora jer imaju zastitu-predpostavljam za magnetno polje).E sad monitor je poceo da blesavi ,i nije do graficke.pojavljuju se smedje linije,ponekad 1-2,a ponekad prekriju citav monitor.Ona fora da se razmagnetise monitor nije pomogla.Ali problem je rijesen...slusajte kako...KAKTUS!!!negdje je cula da treba da drzi maleni kaktus pored monitora, i da ce to prestati.Posto kaktus kosta 3-4 eura,a monitor ipak malo vise,probala je, mada je zvucalo glupo.I uspjelo je.Sad monitor radi ko munja,od linija ni traga ni glasa.Ima li neko objasnjenje???

e pozdrav nadam se da nije kasno za odgovor, slucajno imam dosta iskustva sa Samsung monitorima pa ako je suditi po tvojim objasnjenjima radi se o gresci koja je dosta poznata i moracu da te obeshrabrim al kaktus nece pomoci, pocece sa vrijemena na vrijeme da se javlja

ako ti bude smetalo obrati se u

ovlasceni servis

Dujma
06-08-07, 19:23
ako neko ima iskusta ili zna u cemu je problem neka odgovori. A problem je: Kad se tv upali na daljinski krene se palit i onda se ugasi. Zatim ga treba iskljuciti iz struje i opet isto. Ako se neiskljuci nemoze nista, niti ne gori crvena lampica u stand by-u.

anon1
06-08-07, 20:40
Hvala jos jednom na savjetu http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/n025.gif veoma ste ljubazan covjek http://www.cheesebuerger.de/images/midi/froehlich/d032.gif

Slazem se da je Nikola dobar momak :)

nikola
07-08-07, 15:07
Vjerovatno da je u pitanju mrezni stepen tj elektrolitski kondenzatori cini mi se dva manja 22 i 47 mikrofarada a moze biti i glavni mrezni elektrolit na 350v.To je stariji tv pa sam pozaboravljao vrijednosti ali treba zamijeniti te kondenzatore u mreznom stepenu i ima da sljaka..

Hvala anon. :thumb_yello:

Daco93
07-08-07, 21:03
Moze li ko da postavi seme televizora, malo objasnjenja...

nikola
07-08-07, 22:09
mislis princip rada tv-a uz shemu i tako to...?

UserNameZbunjeno
07-08-07, 22:49
Ja bih volio da vidim kako izgleda jedna sema tv-a

Dujma
08-08-07, 21:33
Probat cu to promjenit. Ja sam ti inace energeticar pa ako mozes malo poblize objasnit di su smjesteni. iza dioda.. prije necega.. Zahvaljujem na odgovoru!!

nikola
08-08-07, 22:40
sto nebih vidio shemu nemogu ti blize reci ali mrezni stepen ti je oivicen ,fizicki odvojen (bez stampe) od ostalog dijela i u njemu promijeni sve elektrolite koje nadjes (par komada) i pazi na polaritet dok ih mijenjas.Samo lagano to je komplikovan tv.

anon1
08-08-07, 23:18
A mrezni stepen je lako naci po tome sto je direktno na njega povezan kabal koji napaja tv strujom :D

nikola
10-08-07, 09:41
e to sam zaboravio-upravo tako:D

Dujma
19-03-08, 09:02
Pozdrav svima. Vidim da forum i nije bas nesto aktivan, sto nije dobro. Jedan od problema je sto nemam daljinski al je manje bitan, a glavni problem je kad pritisnem tipku "P+" da upalim tv samo nesto ucini klik (mislim nekakav relej) i lampica na prednjoj strani slabije zasvjetli. Drugo nista se desava, i nakon par sekundi ponovno ucini klik. Ima li kakvog rjesenja za to i dali je isplativo!! Hvala!!

nikola
20-03-08, 23:30
uh uh evo nijesam imao prilike da popravljam taj tv ali takva simptomatika moze biti usled kvara na jednom od nekoliko posebnih stepena tv kao sto je ton,vertikalni stepen ,vn stepen...znaci nesto obara napon ili jednostavno oscilator ne krene pa kompjuter odluci da ugasi tv nakon par sekundi.Dok se ne otvori sve je prica napamet
Ps.eto i nijesam ti bas nesto ni pomogao .

Dujma
25-03-08, 19:45
Ma nema veze, svejedno hvala! Moze li po necemo to podrobnije odredit, kada pogledam plocu. Ili treba tocno znati sta mjerit na kojem dijelu??