View Full Version : Trbušni ples

Arabea
22-09-06, 17:30
Bavim se trbušnim plesom i mogu reći samo riječi hvale za isti. Zašto se baviti plesom?
Ponavljajući pokreti kukovima koji su karakteristični za trbušni ples 'prisiljavaju' područje donjeg dijela leđa i bokova na izvođenje nježnih i ugodnih pokreta (npr. krugovi kukovima, 'brojke osam'…). Takvi pokreti pridonose poboljšanom toku sinovijalne tekućine (koja je prirodni lubrikant) u zglobovima. Kada se pokreti pravilno izvode, zdjelica je lagano pomaknuta naprijed - ispod kralježnice - što je neutralni položaj koji prevenira moguće probleme donjeg dijela leđa. Trbušni ples jača mišiće i pomaže pri oslobađanju napetosti kralježnice, jer djeluje protiv stalnog pritiska diskova koji nastaje kao posljedica današnjeg sjedelačkog načina života. Jači i elastičniji mišići abdomena poboljšavaju opće držanje i pomažu preveniranju bolnih leđa, pa ne može doći do neprirodnog naginjanja kralježnice naprijed (lordoza), što bi se moglo desiti ako je ta grupa mišića slaba.

U trbušnom plesu naglašena je ženstvenost i elegancija, što daje pozitivan osjećaj senzualnosti i slobode za svaku ženu. Kako je senzualnost poželjna karakteristika trbušnog plesa, plesačica se kroz nježne i fluidne plesne pokrete osjeća sigurno u istraživanju ugodnih načina na koje se njeno tijelo može kretati. Žena vježbanjem trbušnog plesa postaje gracioznija i doslovce se nauči držati i kretati ljepše. Plesačice se tijekom plesa osjećaju elegantnije, a taj osjećaj samopouzdanja ostaje dugo nakon što sat ili nastup trbušnog plesa završi. Svjesnost o vlastitom tijelu, koja prirodno dolazi bavljenjem trušnim plesom, često za sobom povlači i emocionalnu reakciju: žene slabijeg samopouzdanja počinju više cijeniti svoje tijelo, žene nezadovoljne viškom kilograma počinju prihvaćati svoje obline i različitost od uvriježenih stereotopa koji su nam nametnuti kao suvremeni pojam ženske ljepote.

Graciozni pokreti kukovima i 'valovi' koje radimo svjesno kontrolirajući mišiće tijela djeluju pozitivno na abdomijalne mišiće, zdjelicu, mišiće vrata i kralježnice. Također, takvi pokreti poboljšavaju cirkulaciju i poboljšavaju rad probavnih organa. Za razliku od baleta koji potencijalno može izmijeniti i deformirati kostur, ili nekih drugih vrsta plesa koje su usmjerene protiv prirodnog položaja tijela, trbušni ples bazira se na pokretima koji su potpuno prirodni za žensko tijelo i djeluju u skladu sa njim. U prednostima ovog plesa mogu uživati žene svih dobi (mame, kćeri, bake) i tjelesne građe. Tijekom plesa krećemo se u različitim smjerovima, čime vježbamo pravilno raspoređivanje težine u tijelu i tjelesnu ravnotežu. Takav način vježbe djeluje i na jačanje koštane strukture te pridonosi prevenciji od osteoporoze.

Umirujući pokreti u trbušnom plesu (kruženje kukovima, 'brojke osam' i ondulacije), mogu pomoći pri ublažavanu napetosti u području zdjelice koju osjećamo za vrijeme PMS-a. Pokreti poboljšavaju cirkulaciju u području abdomena, masirajući unutrašnje organe, čime se napetost automatski ublažava. Pokreti iz trbušnog plesa čine izvrsnu pripremu za trudnoću i porod jer njime jačamo mišiće koji se koriste tijekom samog čina poroda. Pokret "ljuljanje zdjelice" (koji se uči na klasičnim pripremnim tečajevima za porod) uz korištenje trbušnih mišića, poučava buduće majke kako da pomiču zdjelicu. Za žene koje žele prirodan porođaj, trbušni ples kao fizička aktivnost koja ima naglasak na kontrolu mišića ne samo da olakšava prirodni porođaj, već djeluje i kao izvrsna postporođajna vježba koja pomaže da trbušni mišići ostanu čvrsti. Pravilno i nježno pokretanje mišića kroz trbušni ples preporučljivo je čak i tijekom prvih nekoliko tjedana nakon poroda, u periodu babinja.

Ponavljajuće uvijanje, tj. kružni i senzualni pokreti tijela, povezuju se sa stanjem plesne meditacije. Mnoge žene primjećuju da im polagani, graciozni ples razbistrava um i potiče stanje mentalne relaksacije. Na taj način ples pomaže i poboljšavanju opće koncentracije u svakodnevnom životu. Brži tempo trbušnog plesa stimulirajući je i zabavan, pa se podjednako energični i spori tempo trbušnog plesa preporučuju u slučajevima anksioznosti i blaže depresije. Trbušni ples sagorijeva oko 300 kalorija na sat. Naravno, ova brojka može varirati ovisno o intenzitetu vašeg plesanja. Kombinirate li ovu aktivnost sa zdravom prehranom, trbušni ples bez sumnje može biti dio strategije za gubitak suvišnih kilogramahttp://upload4.postimage.org/1210350/mance.jpg (http://upload4.postimage.org/1210350/photo_hosting.html)http://upload4.postimage.org/1210359/tribal_radionica.jpg (http://upload4.postimage.org/1210359/photo_hosting.html)http://upload4.postimage.org/1210367/kamnik_radionica.jpg (http://upload4.postimage.org/1210367/photo_hosting.html)

grunf
09-10-06, 12:26
Pa i moja omiljena rekreacija je posmatranje trbušnog plesa! Tako reći mi smo KOLEGE !!!! :) :) !

+..graveyard..+
09-10-06, 18:55
odlicno..u klubu kojeg vodim postoji i trbusni ples.mada sam ja vise orijentirana na acrobatic rock and roll i jazz balet..

grunf
10-10-06, 08:57
Znači li to da sam primljen za predsednika komisije za upis novih kandidatkinja? Hvala na poverenju opravdaću ga, divne ste!!! :)

BlackWoman
10-10-06, 14:13
Nisi sam, i ja volim da gledam trbušne plesačice. :)
U mom gradu toga nema, inače je interesantan hobi, a uz to zdrav i koristan.

grunf
10-10-06, 14:30
Čestitam, komisija je upravo dobila potpredsednika!!! cmok cmok :)

Mjau
18-10-06, 12:28
Sad kad sam i ovo procitala, definitvno mislim da smo Arabea i ja slicne u nekim stvarima. Ako nista drugo, pak u izboru rekreacija :D
Ja obozavam trbusni ples. Imam par clipova, cak i cd sa tim pokretima. I rado bih upisala, ali nikako da nadjem neku dobru skolu, tj. dobru preporuku. Mislim na skolu u Beogradu.

ikarus
05-11-06, 22:13
Znači li to da sam primljen za predsednika komisije za upis novih kandidatkinja? Hvala na poverenju opravdaću ga, divne ste!!! :)

Pa Efendi grunf cestitam na novom poslu

grunf
06-11-06, 08:48
Hvala hvala:) PRIMLJEN SI ZA ČLANA KOMISIJE ZA UPIS KANDIDATKINJA...:)

ikarus
09-11-06, 13:48
I ovde u becu ima sve vise austrijanki koje su prosle skolu trbusnog plesa
i za neki sitni honorar nastupaju po kaficima- program od
10-15 minuta. Za austrijance je to samo vizitiranje oblina oni u svojoj prepotenciji ne vide umetnost, uskladjenost zenstvenost pokreta.
Jednom prilikom me plesacica ogrnula salom i izvukla da igram sa njom.
Nisam bog zna kakav folklorista ali rado plesem i solidno sam parirao tako da sam i od nepoznatih dobio par pica.
Svabe kao da imaju metlu u zadnjici kruti su za te pokrete premda rok i druge stvari solidno igraju orjent im nije ni u mozgu ni u telu.
Neznam koje su to predrasude ali za trbusni ples i flamengo uvek
pred sobom vidim tamnopute a plavuse mi nekako ne leze za to.
Spanjolke, romkinje, turkinje sam uvek identifikovao kao crnoputa iako znam da to nije pravilo.

Belly Dancer
13-11-06, 12:03
Zdravo svima...!
Ja sam Tijana!
Bavim se orijentalnim plesom nesto vise od 3 godine!
Instruktorka sam u jednoj plesnoj skoli u Novom Sadu!
Mislim da bi svaka djevojka, zena trebala da nauci plesati orijentalni ples..Jer ples, narocito orijentalni, je najbolji nacin da ispoljite svoju zenstvenost, podignete samopouzdanje i ujedno se opustite i uzivate! Zato djevojke, zene...ne oklijevajte...zaplesite uz neodoljive zvuke arapske muzike!
Pozdrav...!
http://forum.trbusni-ples.net/images/smiles/a36.gif

Belly Dancer
16-11-06, 17:18
Sad kad sam i ovo procitala, definitvno mislim da smo Arabea i ja slicne u nekim stvarima. Ako nista drugo, pak u izboru rekreacija :D
Ja obozavam trbusni ples. Imam par clipova, cak i cd sa tim pokretima. I rado bih upisala, ali nikako da nadjem neku dobru skolu, tj. dobru preporuku. Mislim na skolu u Beogradu.

Ja ti preporucujem skolu Orijentalnog plesa "Leila" koju vodi instruktorka Jelena Cicanovic! Vjeruj, neces se pokajati!
Za vise informacija pogledaj ovde: http://trbusni-ples.net/sr/leila.php5

stood
20-11-06, 10:27
Pozdrav Belly Dancer!

Vidim da ti u lokaciji pise Doboj-Novi Sad!
Pa me interesuje, da li mozda znas gdje se u Doboju ili negdje u okolini moze nabaviti oprema za trbusni ples (haljinica, dukati i te stvarcice...)

Unaprijed hvala!

Belly Dancer
23-11-06, 12:17
Nazalost...koliko sam ja upoznata u Doboju i okolini....nema nigdje nista slicno!:(
I ja sam jedno vrijeme tragala, ali uzalud!
Ako slucajno cujem nesto novo...javicu ti!
Je l' se i ti bavis orijentalnim plesom?
Pozdrav! :)

stood
25-11-06, 16:32
OK! Hvala na informacijama u svakom slucaju!
Ne bavim se ja orijentalnim plesom, nego imam jednu prijateljicu koja to voli, a blizi joj se rodjendan, pa smo mislili da je iznenadimo tako nekim pokloncicem...

Pozdrav i hvala jos jednom!
:-)

Belly Dancer
28-11-06, 13:26
OK! Hvala na informacijama u svakom slucaju!
Ne bavim se ja orijentalnim plesom, nego imam jednu prijateljicu koja to voli, a blizi joj se rodjendan, pa smo mislili da je iznenadimo tako nekim pokloncicem...

Pozdrav i hvala jos jednom!
:-)
Nema na cemu...i drugi put!
p.s.
Mozda da pogledas kod Kineza...da slucajno nema nesto slicno!
Pozdrav!

Dot
27-02-07, 16:15
hmm moju drago bi interesovalo ako ima toga u podgorici ali da ne bude nesta bezveze kao i vecina stvari,nego nesta bash profi...

Venesas
26-09-08, 18:19
Zdravo svima...!
Ja sam Tijana!
Mislim da bi svaka djevojka, zena trebala da nauci plesati orijentalni ples..Jer ples, narocito orijentalni, je najbolji nacin da ispoljite svoju zenstvenost, podignete samopouzdanje i ujedno se opustite i uzivate! Zato djevojke, zene...ne oklijevajte...zaplesite uz neodoljive zvuke arapske muzike!
Pozdrav...!

Draga Tijana,slažem se sa tobom da je orijentalni ples nešto divno što može da pruži ženskom svijetu.Eto imam želju da naučim da plešem o.ples ali na žalost to kod nas nema(Banja luka)a ti daleko.

Belly Dancer
30-10-08, 00:06
Draga, pa u Banja Luci se odrzavaju casovi orijentalnog plesa. Cim saznam tacnu adresu...javljam ti...pa da zaplovis u svijet Orijenta! :)
Puno pozdrava!

Daci
30-10-08, 17:20
Zdravo svima...!
Ja sam Tijana!
Pozdrav...!

ja sam išla 4 mjeseca na orijentalni ples u Sarajevo kod Maje.... i na početku mi je glavni problem bio odvojiti pokrete gornjeg i donjeg dijela tijela, a pogotovo shimmy koji mi se činio toliko kompliciranim, ali vježbanjem se sve nauči... i ponovo planiram da se upišem na tečaj, jako je ljepo, zabavno i opuštajuće, dobro je i ako se koristi kao afrodizijak....
To bi po meni trebalo vježbati svaka žena od malena...Inače...dobro je za kičmu i jajnike, regulaciju menstruacije...nije bezveze da su to plesale sve žene bez obzira na godine na istoku...
A da ne kažem kako lijepo i privlačno to izgleda...kad se nauči.

explosion
01-11-08, 18:23
Bilo je nekad u PG, nisam imala vremena, a rado bih isla ako ponovo saznam da ima negdje! Stvarno fenomenalna stvar!

OCTAVIAN
02-11-08, 09:17
eh, moja djevojka (nazalost, sad vec bivsa) je redovno isla na trbusni, mnogo je dobra stvar mogu vam reci ;)

Zor_djevojka
02-11-08, 11:46
a dje je odila? Kod koga?

explosion
03-11-08, 20:54
OCTAVIAN, pitala te je Rosa nesto. :) Cekamo odgovor.

Zor_djevojka
03-11-08, 20:55
moja drugarica iz Srednje shkole, Sladja, je drzhala chasove, ali iskreno nijesam chula da je iko ishao kod nje...

OCTAVIAN
04-11-08, 17:59
ja se izvinjavam, nisam vidio pitanje :) Djevojka nije iz PG, a imam jednu drugaricu koja je ovdje negdje isla na trbusni, sad cu je pitati dje je to, pa vam javljam

madagaskar
05-11-08, 10:51
Imate u plesnoj školi Matrix časove trbušnog plesa

Angelina75
05-11-08, 11:23
e nesto me podseti ovaj trbusni ples na jedan dogadjaj........

moja komsinica doktorica-pedijatar ,pokrupna zena,tako reci poprilicno debela,saznala da joj muz redovno posecuje nocne barove koji obiluju striptizetama i ona odluci da mu pripremi iznenadjenje jedno vece..........
kad joj se muz vratio u kasnim nocnim satima,tj.ranim jutarnjim,i upalio svetlo u njihovoj sobi , i imao je sta da vidi,a njegova zena doktorica,drzi dugacku cev od usisivaca,obucena sa sve tangama i otromboljenog tela sa sve salom koje preliva i veli njemu " hoces sad ja da ti zaigram oko sipke,da vidis kako ja to radim?":biggrin:.................a on njoj " neka ,neka.....samo ti lezi,.nemoj se dzaba truditi ,znam ja da ti odlicno to radis samo me je muka te gledati":biggrin:

OCTAVIAN
07-11-08, 15:44
Evo rece mi drugarica da je to bilo nedje kod Pejtona, ali da vise nema, a valjda niko drugi to ovdje ne radi.

_qwerta_
07-11-08, 16:03
znachi dok se trbushni ples ponovo ne aktivira mozemo zapechatit ovu temu :D

mistique
07-11-08, 16:28
U zgradi Fidije ,u plesnoj skoli "mistique" drze se chasovi klasicnog i trbusnog plesa.
25e clanarina po techaju.
Za oba techaja 35.

rebeka
07-11-08, 16:33
evo devojka koja drzi skolu trbusnog plesa, ima tu i br.mobilnog ko je iz srbije...

http://www.youtube.com/watch?v=VfsBVPsUM6s

http://www.youtube.com/watch?v=9ahnXFvDlnE

L'enfant_terrible
08-11-08, 10:47
U zgradi Fidije ,u plesnoj skoli "mistique" drze se chasovi klasicnog i trbusnog plesa.
25e clanarina po techaju.
Za oba techaja 35.

Daj neki kontakt- vidjela sam plakate po zabjelu, al ne zapisah broj, i sad su prekriveni...

mistique
08-11-08, 12:21
Ne znam im broj ..uglavnom to ti je pored ochne ordinacije-sa lijeve strane. :D
(kako lijepo objasnih,jaooo :D)