View Full Version : Većina decu vaspitava batinama
Glupačo jedna... Samo ti nisi mogla da se upišeš u gimnaziju. Nesposobna si za bilo šta. Jadna ja kad sam te takvu rodila. Šta da radim s tobom? Završićeš na ulici... - urlala je, između dva „vaspitna“ šamara, majka petnaestogodišnje Sanje. Devojčica je samo ćutala...
Slični i još drastičniji primeri vaspitavanja dece česta su pojava u mnogim porodicama u Srbiji. Vlastite neostvarene želje i frustracije povod su da roditelji pred svoju decu postavljaju zahteve koje ona nisu u stanju da ispune. A onda počinje kažnjavanje: omalovažavanje, šamaranje, čupanje, davljenje, prebijanje...
Istraživanje Unicefa pokazalo je da više od 70 odsto roditelja u Srbiji kažnjava svoju decu - verbalno ili fizički. Oliver Petrović, rukovodilac odeljenja u Unicefu za rani razvoj, kaže da kod nas nedopustivo mnogo roditelja vaspitava svoju decu upotrebljavajući pogrešne metode, fizičko i verbalno kažnjavanje. On ističe da su tokom istraživanja nailazili na majke koje su plakale zato što su tukle svoju decu. Ali govorile su da one ne znaju za drugi model vaspitavanja, jer su i same tako odgajane.
- Oko 73 odsto roditelja u Srbiji nepravilno vaspitava svoju decu. Nepravilno je da se deca vaspitavaju tako što se verbalno ili fizički kažnjavaju. Nazivanje dece pogrdnim imenima, kao što su „glupačo“, „magarčino“, „kretenu“... spada u verbalno kažnjavanje. Otprilike jedna trećina dece je vaspitavana tako što se na njih vikalo i što su ih roditelji nazivali pogrdnim imenima. Fizičko kažnjavanje ima dve forme: blaže (treskanje, udaranje po guzi...) i teže kažnjavanje ili prebijanje. Negde oko sedam odsto dece u Srbiji je teško zlostavljano. To znači da su to deca koja su prebijena... - kaže za „Blic“ dr Petrović.
On upozorava na to da oko šest odsto roditelja nije fizički ili verbalno kažnjavalo decu, ali nije ni upotrebljavalo metode vaspitavanja koje stručnjaci preporučuju. To se označava kao potpuno zanemarivanje dece i predstavlja veliki rizik.
Oko 20 odsto roditelja u Srbiji, pokazuje istraživanje Unicefa, na pravilan način vaspitava svoju decu.
- Oni razgovaraju sa decom, objašnjavaju im šta je dobro, a šta ne... Imaju vremena da dete saslušaju, posmatraju ga, i bez kažnjavanja rešavaju sve probleme. Poruka novog vremena je da roditelji treba bez ustezanja da pokažu deci svoje emocije, jer ljubav ne može da im škodi. Bapske priče: „batina je iz raja izašla“ i „mene su tukli, pa šta mi fali“ su prevaziđene - naglašava dr Petrović.
Stres i briga za preživljavanje kojem su izloženi roditelji, slažu se stručnjaci, najčešći su razlozi zbog kojih oni kažnjavaju decu.
- Društvo u tranziciji, sa toliko preživljenog stresa kao što je naše, dovelo je do toga da se u porodicama nagomilani bes često iskaljuje na deci - kaže Ljiljana Ivanišević, psiholog i edukator na SOS dečjoj liniji, upozoravajući da u Srbiji još uvek prevladava mišljenje da je „batina iz raja izašla“.
Ona kaže da se deca koja se javljaju stručnjacima SOS dečje linije najčešće žale na emocionalno zlostavljanje, gde su zlostavljači upravo njihovi roditelji i vršnjaci. Sledi fizičko zlostavljanje, na koje se češće žale dečaci nego devojčice, i na poslednjem mestu je seksualno zlostavljanje.
- Nažalost, deca se najviše žale na ljude koji su im najbliži - kaže Ljiljana Ivanišević.
„Broj za problem tvoj“ - SOS dečja linija
Na SOS dečjoj liniji u prvih godinu dana rada primljeno je više od 15.000 poziva. Na ovoj liniji trenutno radi 30 obučenih telefonskih savetnika. Dečja linija je član „Child Helpline Internationala“, organizacije koja okuplja 170 zemalja sveta.
„Broj za problem tvoj“, telefon dečje SOS linije je 0800-123456 i otvoren je 24 časa dnevno. Svi pozivi su besplatni i anonimni po izboru, a sadržaj svih razgovora je poverljiv.
Najčešći oblici verbalnog kažnjavanja:
- omalovažavanje
- okrivljavanje bez razloga
- pretnje
- zastrašivanje
- ograničavanje kretanja
- ismevanje
- diskriminacija svake vrste
Najčešći oblici fizičkog kažnjavanja:
- šamaranje
- šutiranje
- bacanje
- trešenje
- davljenje
- prebijanje
izvor: Burek (http://forum.burek.co.yu/index.php/topic,245299.0.html)
ovo što sam pročitala me je stvarno potreslo! jako sam osjetljiva na ove teme! živim u realnom svjetu i znam da se takve stvari dešavaju, vidim ih oko sebe, ali ipak nisam znala da je u tim razmjerama!
imam djevojčicu od 6 godina i ne vidim razlog zbog kojeg bih je ja morala udariti! puno sa njom pričam i baš o svemu. nikad nisam odbila da joj nešto odgovorim. normalno svaki odgovor prilagodim njenom uzrastu! nekad joj dodje pa se inati i neće da posluša, ali vjerujte mi,samo malo podignem glas da vidi da sam ozbiljna i odma uradi šta sam od nje tražila!
na one priča ne mogu mu ništa ili takav se rodio,ili neće da posluša bez batina uopšte ne znam šta komentarisati!
a kad vidim na ulicu ili bilo gdje drugo da neko bije djete jednostavno ne mogu a da ne reagujem!
a ne daj Bože da moje djete neko takne! pa bio to samo šamar sama pomisao na to sledi mi krv u venama!
Glupačo jedna... Samo ti nisi mogla da se upišeš u gimnaziju. Nesposobna si za bilo šta. Jadna ja kad sam te takvu rodila. Šta da radim s tobom? Završićeš na ulici... - urlala je, između dva „vaspitna“ šamara, majka petnaestogodišnje Sanje. Devojčica je samo ćutala...
Slični i još drastičniji primeri vaspitavanja dece česta su pojava u mnogim porodicama u Srbiji. Vlastite neostvarene želje i frustracije povod su da roditelji pred svoju decu postavljaju zahteve koje ona nisu u stanju da ispune. A onda počinje kažnjavanje: omalovažavanje, šamaranje, čupanje, davljenje, prebijanje...
Istraživanje Unicefa pokazalo je da više od 70 odsto roditelja u Srbiji kažnjava svoju decu - verbalno ili fizički. Oliver Petrović, rukovodilac odeljenja u Unicefu za rani razvoj, kaže da kod nas nedopustivo mnogo roditelja vaspitava svoju decu upotrebljavajući pogrešne metode, fizičko i verbalno kažnjavanje. On ističe da su tokom istraživanja nailazili na majke koje su plakale zato što su tukle svoju decu. Ali govorile su da one ne znaju za drugi model vaspitavanja, jer su i same tako odgajane.
- Oko 73 odsto roditelja u Srbiji nepravilno vaspitava svoju decu. Nepravilno je da se deca vaspitavaju tako što se verbalno ili fizički kažnjavaju. Nazivanje dece pogrdnim imenima, kao što su „glupačo“, „magarčino“, „kretenu“... spada u verbalno kažnjavanje. Otprilike jedna trećina dece je vaspitavana tako što se na njih vikalo i što su ih roditelji nazivali pogrdnim imenima. Fizičko kažnjavanje ima dve forme: blaže (treskanje, udaranje po guzi...) i teže kažnjavanje ili prebijanje. Negde oko sedam odsto dece u Srbiji je teško zlostavljano. To znači da su to deca koja su prebijena... - kaže za „Blic“ dr Petrović.
On upozorava na to da oko šest odsto roditelja nije fizički ili verbalno kažnjavalo decu, ali nije ni upotrebljavalo metode vaspitavanja koje stručnjaci preporučuju. To se označava kao potpuno zanemarivanje dece i predstavlja veliki rizik.
Oko 20 odsto roditelja u Srbiji, pokazuje istraživanje Unicefa, na pravilan način vaspitava svoju decu.
- Oni razgovaraju sa decom, objašnjavaju im šta je dobro, a šta ne... Imaju vremena da dete saslušaju, posmatraju ga, i bez kažnjavanja rešavaju sve probleme. Poruka novog vremena je da roditelji treba bez ustezanja da pokažu deci svoje emocije, jer ljubav ne može da im škodi. Bapske priče: „batina je iz raja izašla“ i „mene su tukli, pa šta mi fali“ su prevaziđene - naglašava dr Petrović.
Stres i briga za preživljavanje kojem su izloženi roditelji, slažu se stručnjaci, najčešći su razlozi zbog kojih oni kažnjavaju decu.
- Društvo u tranziciji, sa toliko preživljenog stresa kao što je naše, dovelo je do toga da se u porodicama nagomilani bes često iskaljuje na deci - kaže Ljiljana Ivanišević, psiholog i edukator na SOS dečjoj liniji, upozoravajući da u Srbiji još uvek prevladava mišljenje da je „batina iz raja izašla“.
Ona kaže da se deca koja se javljaju stručnjacima SOS dečje linije najčešće žale na emocionalno zlostavljanje, gde su zlostavljači upravo njihovi roditelji i vršnjaci. Sledi fizičko zlostavljanje, na koje se češće žale dečaci nego devojčice, i na poslednjem mestu je seksualno zlostavljanje.
- Nažalost, deca se najviše žale na ljude koji su im najbliži - kaže Ljiljana Ivanišević.
Na SOS dečjoj liniji u prvih godinu dana rada primljeno je više od 15.000 poziva. Na ovoj liniji trenutno radi 30 obučenih telefonskih savetnika. Dečja linija je član „Child Helpline Internationala“, organizacije koja okuplja 170 zemalja sveta.
„Broj za problem tvoj“, telefon dečje SOS linije je 0800-123456 i otvoren je 24 časa dnevno. Svi pozivi su besplatni i anonimni po izboru, a sadržaj svih razgovora je poverljiv.
- omalovažavanje
- pretnje
- zastrašivanje
- ograničavanje kretanja
- ismevanje
- šamaranje
- šutiranje
- bacanje
- trešenje
- davljenje
- prebijanje
Da, i mene su tukli i stvarno mi nista ne fali...
i mene i izraszao sam u baš finog momka tako da nisam protiv batina..
Mene nikad nisu tukli i nista mi na fali :rambo:
Na SOS dečjoj liniji u prvih godinu dana rada primljeno je više od 15.000 poziva.
- omalovažavanje
- pretnje
- zastrašivanje
- ograničavanje kretanja
- ismevanje
- šamaranje
- šutiranje
- bacanje
- trešenje
- davljenje
- prebijanje
svako je od nas bar jednom je dobio od roditelja batine! ali ne može niko da kaže da djete koje odrasta u modricama, koje ne zna za ljubav, nego samo batine ; koje ne mora da dobija batina, ali se svakodnevno na njega viče, ili gleda kako otac majku tuče, što je po meni isto tako emocionalno zlostavlljanje može da izraste u emocionalno stabilnu osobu!
Mislim da je u toku podizanja djece skoro nemoguce izbjeci da im prishijemo jednu po guzici. Nekad je u nekim slucajevima to stvarno nezbjezno. Postoji razlika izmedju vaspitnih batina i zlostavljanja djece. Postoji VELIKA razlika izmedju to dvoje.
Svoju djecu ne bijem, ni vaspitno ni nikako. Imam jedan poseban sistem vaspitavanja koji zasad funkcionise. Iako ih ne udaram i ne galamim na njih, opet imaju postovanje prema onome sto im ja kazem i od svihclanova familije ja imam najveci autoritet nad njima, kako u stvari i treba da bude.
Mislim da je u toku podizanja djece skoro nemoguce izbjeci da im prishijemo jednu po guzici. Nekad je u nekim slucajevima to stvarno nezbjezno. Postoji razlika izmedju vaspitnih batina i zlostavljanja djece. Postoji VELIKA razlika izmedju to dvoje.
potpuno se slažem sa tobom! razlika je zaista velika!
ja inače ne mogu da ne reagujem kad je u pitanju bilo koji vid zlostavljanja, a pogotovo kad su djeca u pitanju! i da me neko ne bi pogrešno razumio želim da kažem da mene nisu roditelji, a ni niko drugi, tukli!
bogomi su mene lesili, ito njih vise iz familije...
a ja nebih mogao biti djecu, vise bi volio da to cini majka, pa neka nju mrze a ne mene
:nono2:
bogomi su mene lesili, ito njih vise iz familije...
a ja nebih mogao biti djecu, vise bi volio da to cini majka, pa neka nju mrze a ne mene
:nono2:
Pa mene je recimo majka lesila. Tata me je udario 1 i toga se cesto sjetimo, jer je plakao posle toga sat vremena... a uvijek me je vise bilo strah od njega, nego od majke, iako je ona bila ta koja je zavodila red i mir kod mene.. Ja dijete nebi mogla izbit nikako rukom, motkom mozda, zaboli ruka brzo...:hypocrite1:
Zaista, postoji drugi način osim istući dijete...
I sam sam kao dijete znao dobiti po koji put šibum, ali mi je uvijek teže padalo to da budem postiđen.
Kod dijece agresija izaziva agresiju, djeca su mali ljudi koji razumiju sve samo nemaju dovoljno pravih informacija da sve to analiziraju, često ne razumiju zbog čega su tako teško kažnjena.
Vjerujte mi da ona imaju mnogo jače izraženu saosjećajnost, mnogo veću ljubav prema ljudima oko sebe, kao i mnogo veći osjećaj srama.
Djeca su nevina i krhka, uče od roditelja i od okoline. Roditelji su ti koji ih kvare, batine izazivaju uvijek negativnu reakciju.... Samim tim i oni će se odnositi prema drugima nasiljem, jer trpeći batine uče da je nasilje to koje će ih dovesti do cilja. Tako da oni batinama rješavaju probleme sa okolinom... Najčešće djeca koju tuku kod kuće budu nasilna i u školi.
Djeca zahtjevaju veliku pažnju i zato ne bih svakoj šuši dao da ima dijete.
Objasnio bih sve detaljnije, ali mi je desanka nastradala pa ne mogu da kuckam. :)
PozZ
Bat..... :)
Batina je iz raja izasla :D
ciju cu djecu da mlatim ako necu svoju? i mene su mlatili pa sto ne bi i ja.
ja mislim da to djecu moralno uzdize
ovaj,ja obicno kad bih dobila batine onda bi ih dobila da se pamte...moji su na parolu-sve ili nista...ne pali kod mene jedan samar,mene moras nogama i rukama,mada ponovo ne poslusam,ali nema veze.
u svakom slucaju,djecu ne valja bit cisto reda radi da bi se iskalio bijes koji se talozi danima,pa na koga ces-ajmo malo na sina,nego ih treba bit s razlogom.ali naravno,samo dok su mali.
nakon toga djeci treba prilziti pricom koja ne lici na sledece"stidim se sto sam ti roditelj,nista dobro nisi napravila u zivotu"i tako dalje...
Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas.
Mozda će od njih postati ljudi!
D. Radović
Najlakše je tući djecu...
Djeca su slabija od odraslih, a odrasli snažniji od djece. Ne vjerujem da će se iko usuditi da udari jačeg od sebe! Zato, ljudi koji tuku djecu tj. ljudi koji tuku slabije od sebe, obično su oni kojima treba ozbiljna psihološka pomoć, tj. pomoć psihijatra.
To je isto kao kad zgazite mrava...zgazićete ga zato što znate da vam ništa ne može...zamislite da vam se dinosaurus zamjeri...njega niko ne bi pokušao da zgazi...
Izgleda da je stvarno tačno da si veći što si jači...
Fala Bogu, mene nikad nisu tukli...a jesmo se svađali koliko smo mogli..viču roditelji, derem se ja i onda smo kvit :)
nestasni_cipiripi 20-04-08, 15:05 A bogami i mene su pljaskali i zbog skole i raznih stvari.I svake te batine su me opametile.A jedino ne mogu shvatit ove mlade mame,kojima kad dijete padne,pa ga biju na sred ulice
Zor_djevojka 20-04-08, 15:29 Samo mu uskratite ono do chega mu je najvishe stalo i budite dosljedni tome (izlaske, dzeparac, drushtvo, crtane filmove i sl)..bez batina i bilo kakve dreke. Podjite od sebe...Rezultati su zapanjujuci...
Samo mu uskratite ono do chega mu je najvishe stalo i budite dosljedni tome (izlaske, dzeparac, drushtvo, crtane filmove i sl)..bez batina i bilo kakve dreke. Podjite od sebe...Rezultati su zapanjujuci...
Potpuno se slazem! Najbitnije je da zna da postoje neka pravila i ako ih prekrsi kazna mora da slijedi- bez izuzetka! Sve se moze rijesiti bez batina. Najgore je kad roditelji izbiju dijete, a onda ga tjese posle toga i izvinjavaju se.Ili ga majka izbije, a onda tata dodje da ga tjesi i obratno. To apsolutno nema efekta.
Možda je mnogo bolja metoda lepa reč, ili razgovor, samo u izuzetnim slučajevima vaspitna po guzi. Batinama se ništa ne postiže, možda pojedini roditelji na taj način nađu ventil za pražnjenje.
Ali prebiti rođeno dete može samo tiranin. U mom vaspitanju nije primenjivana ta metoda, otac je imao autoritet nad nama i ako nikada nije podigao ni glas ni ruku.
Upoznala sam jednog lika koji je vec napunio 33. godinu i koji se seca kako ga je mama prebijala. Prema njoj je stvorio neverovatnu odbojnost i odvratnost i krivi je za sve sto mu se loshe desava u zivotu i stalno spominje kako je nezahvalna i kako ga je tukla. Malo bolesno ako mene pitate...
Svoju decu cu kazniti ukidanjima, a ne batinama. Secam se da sam ja svoju mamu isto tukla kada je ona mene. Posle toga nisam htela da pricam sa njom par dana. Batine nista ne pomazu...
Secam se da sam ja svoju mamu isto tukla kada je ona mene. Batine nista ne pomazu...
Iz tog razloga ne treba primenjivati tu "Vaspitnu metodu", da ne bi gajili buduće nasilnike! :)
BlackWoman 21-04-08, 14:18 Sve zavisi od djeteta. Neko "prima" priču, a neko je i tvrdo i gluvo.
Ja sam svoju kćerku (dupli ovan u horoskopu) kao malu degenečila, a kada je malo porasla nisam. Onda sam je kažnjavala tako što bi joj zabranila da izađe da se igra ili nešto slično. Dijete mora da zna granicu i da nauči samo da rezonuje šta je dobro, a šta ne.
To ne predstavlja zlostavljanje, ma kako se djeca durila na taj vid edukacije.
Ja sam mišljenja da jedan roditelj treba da bude strožiji, po potrebi i da da batina:) Bolje je ukoliko je to otac, no očevi su danas popustljivi, nikad ih nema, pa majke obično izigravaju baba roge:biggrin:
BlackWoman 21-04-08, 14:24 Ja sam mišljenja da jedan roditelj treba da bude strožiji, po potrebi i da da batina:) Bolje je ukoliko je to otac, no očevi su danas popustljivi, nikad ih nema, pa majke obično izigravaju baba roge:biggrin:
A kada jedan roditelj predstavlja i oca i majku onda on snosi sve posljedice odgoja.
A kada jedan roditelj predstavlja i oca i majku onda on snosi sve posljedice odgoja.
...i onda mu onaj drugi roditelj..posle izvesnog vremena (10-ak god) kaze: ":Eto kako si je /ga vaspitala!!!!:yeahright:
Da, o tome pričam. To je jako teško, ali i hrabro. Djeci uvijek treba jedan roditelj prema kojem neće osjećati strah, s kim će moći da pričaju, da se povjeravaju, i drugi koji će im biti autoritet. Pritome, njih dvoje ih zajedno vaspitavaju.
Samohranoj majci (a naročito ocu) je jako teško da bude i jedno i drugo..
BlackWoman 21-04-08, 14:35 Da, upravo to. A drugi roditelj, pod uslovom da je živ, zauvjek ostaje na margini dječijeg života i njegove svijesti jer nije učestvovao u odgoju; nije učestvovao u padovima i usponima djeteta.
Prema tome, taj mukotrpni posao, zvani odgoj, u kome se nikad ne zna ishod, predat je jednom roditelju koji je i hvaljen i kuđen, ali na kraju ostaje samo on kao svijetla tačka jednog djetinjstva.
Djeca znaju da budu problematična...tvrdoglava, inate se. Znam po sebi :D
Ako vi dijete jednom istučete, tipični pubertetlija će odma' da digne nos, počne da se joguni, i radi po svom. Rasturite ga vi od batina što se mene tiče, ali će takvo dijete 100% raditi po svome.
Kaze moja majka..."Batina iz raja izasla":giveup:
@BlackWoman
Najteže od svega je to što ima momenata kada djeca ne znaju, naročito u pubertetskim godinama, da cijene hrabrost i snagu tog svog jednog roditelja. A on tu snagu upravo crpi iz ljubavi prema djetetu.
@BlackWoman
Najteže od svega je to što ima momenata kada djeca ne znaju, naročito u pubertetskim godinama, da cijene hrabrost i snagu tog svog jednog roditelja. A on tu snagu upravo crpi iz ljubavi prema djetetu.
Nema svrhe decu tuci u pubertetskim godinama...to su vec konji :)
Po meni najbolje je ukljucivanje deteta u sportske aktivnosti i onda kada se posteno umori nema snage da pravi cuda. I to od malih nogu kosarka,balet,plivanje ne bitno, samo da izbaci vishak energije.
BlackWoman 22-04-08, 16:18 Sport je odlično rješenje. U današnje vrijeme nije lako odgajati djecu. Pogotovo kad se sagleda okruženje i današnja moda ponašanja.
Sport je odličan način kao dijete da stekne osjećaj za odgovornost i da se makne iz lošeg društva i sa "ulice". Društveni sport timskog karaktera, jača kod djeteta osjećaj za saradnju, kolegijalnost i korektnost.
Ja sam svog bratanca upisala u KK u 4. osnovne i učinila najbolju stvar.
Nikada nije propustio nijedan trening, za koju godinu je ušao u reprezentaciju, išao na kampove širom svijeta i u društvu starijih kolega odrastao u zdravu i razumnu osobu. Na stranu što je imao i dobru materijalnu korist iako nije bio punoljetan.
A kao klinac je bio skoro hiperaktivno dijete.
Sve zavisi od djeteta. Neko "prima" priču, a neko je i tvrdo i gluvo.
Ja sam svoju kćerku (dupli ovan u horoskopu) kao malu degenečila, a kada je malo porasla nisam. Onda sam je kažnjavala tako što bi joj zabranila da izađe da se igra ili nešto slično. Dijete mora da zna granicu i da nauči samo da rezonuje šta je dobro, a šta ne.
To ne predstavlja zlostavljanje, ma kako se djeca durila na taj vid edukacije.
Kažnjavanje (ne batinama) restriktivnim metodama je u redu. Ali nasilje izaziva nasilje.
I ja sam isto Ovan na dupli ali sam uvek znala šta ne smem a šta smem. :) Naročito s njima treba blago jer u suprotnom dobijete kontra efekat. ;)
Većina roditelja ne zna zašto tuče svoje dijete, zato što je zgriješilo ili da izbaci svoje frustracije na djetetu. U svakom slučaju, u pitanju je nedostatak autoriteta i pokazivanje svoje slabosti, što dijete nikako ne bi trebalo da osjeti, jer će biti zbunjeno onda kada uradi istu stvar a ne dobije batine. Tako se u djetetu stvara osjećaj neodlučnosti i nesigurnosti.
Batine stvaraju nasilnike i kompleksaše i većina kriminalaca i delikvenata je u djetinjstvu bila zlostavljana od jednog ili oba roditelja.
Imam sincica od 5,5god sa kojim zivim sama, i vjerujte nije mi nimalo lako, da imam autorotet nad njim.Ali trudim se da sto manje koristim batine, ne znam do sada da li sam ga udarila 5 puta. Nastojim da sa njim razgovaram, objasnim neke stvari, sto smije a sto ne, i naravno uvijek navedem razlog zasto se nesto ne smije. Istina ima momenata njegove tvrdoglavosti i bezobrazluka, kad zaista uzmem prutic i istucem ga. Veliki sam protivnik, samaranja, i tih nasilnih metoda i kad vidim da neko dijete tako mlatne, odmah poludim, i ruku bi mu odsjekla, sto se kaze.
Umjerene batine, ali samo kad bas zasluzi, to podrzvam, a ne izivljavanje, i istresanje svojg bijesa i frustracija, nad dijetetom. Jer na kraju djeca se naviknu na batine, tako da poslije kad su tinejdzeri, postize se kontra efekat, tako sto postaje "kontras" kako ja to kazem, i ne moze se tu vise nista uciniti.
A vaspitavanje dijeteta pocinje u ranom djetinjstvu, a ne tmo negdje u 10 god, kako to mnogi roditelji rade.
andjela pizelli 02-05-08, 12:22 nikad nisam tukla djecu,mozda koju cushku,samo,posebno mladjem sinu sam znala da udijelim...zbog njegovih nestasluka
moja djeca su za mene centar svijeta,ona su na prvom mjestu u mom zivotu
Matila me majka prutevima,shtiklama,kaishima,kablovima... D:D ..Rijetko,ali nezaboravno :rolleyes:
Zhivce sam joj kidala - sad znam ,sad je i razumijem .I neka je :D
Vremenom je pochela sa prekorom i kritikom koja mi je tezhe padala ,nego da me chitav komshiluk mlati.Zato sam u politichki korektnim odnosima sa familiom,zlatno dEte :D
Ja imam 2 sina 12 i 7 godina
niti sam jednom udario svoje sinove a ni moja supruga,sve se moze kada se hoce sve je u roditeljima.Samo sto roditelji iz drugih razloga (da ih ne nabrajam) onda nemaju energiiju za dijecu i dolazi do batina.kao sto je vec neko napisao :
da izbaci svoje frustracije na djetetu.
pa naravno da cemo upsijeti da izbijemo dijete od 3-17/godina pa samo da se postavite u njihov polozaj vi dijete od recimo 5/godina i gledate u roditelja a on je sto kao NEBODER veliki pa jeli to zalosno ,samo na strah i batine JA sam apslolutno protiv batina .
Govorim na svom iskustvu sve sto se desava van dolazi i porodice sto ste sijali to se zenje.
nemojte misliti da sam neki bauk.....ali iskreno ne bih rekao da su delikventi nastali zato shto su ih roditelji maltretirali....
priupitajte ocheve i majke kako su ih roditelji i uchitelji tretirali....i kako su se ponashali.tada se znalo ko je dijete ko je roditelj....
ne kazem ja da cu da ubijem boga u svoje dijete svaki put kad neshto zgrijeshi....ali jednostavno je takvo vrijeme doshlo izgleda, da roditelji sve manje paze na svoju djecu.jer je meni potpuno nejasno da od 13-14 godina ostaju do 2 po ponoca u grad.da se **** sa isto toliko i da se ponashaju kao da su svijet izmislili.bilo shto se shkole tiche bilo kuce....
mislim da je drushtvo najveci problem u odgoju djeteta...sa kakvima se na pochetku dohvati,najveca je vjerovatnoca da ce se u tom pravcu razvijati(intelektualno). problem je shto treba na vrijeme vidjeti ko su mu drugari i drugarice i sa kime se druzi i kakva su ta djeca....uh...ne znam....nadam se da cu bit dobar tata nekad :)
resenje je ubaciti djete od ranih noga u neki sport za koji je zainteresovan!!!
Nikada nisam dobila batine,mozda sam zato i toliko razmazena
djeca se nikako ne smiju vaspitavati batinama, a o zlostavljanju je suvisno raspravljati, dijete koje je zlostavljano fizicki sjutra ce ono cim postane auoritet da se sveti sojoj djeci/drustvu/naciji itd
roditelji vaspitavaju batinama djecu da bi ga naucili da pravi razliku izmedju "dobrog" i "loseg", roditelj je autoritet jedini nad djetetom, "dobro" je ono sto je iz roditeljskog ugla dobro a "lose" je ono sto je iz roditeljskog ugla lose, ako dijete skrivi nesto biva kaznjeno, ako uradi dobru stvar biva nagradjeno, dijete zakljucuje da je sav problem u njegovom djelanju,time ce da se upravlja dok je ziv...
Ja kad vidim da majka tuče dijete na ulici padne mi mrak na oči. Dijete se vaspitava kod kuće i to ne batinama nego stalnim razgovorima i objašnjavanjem. Strašno je kad roditelji dižu ruku na svoju djecu koja su nemoćna da se odbrane. Mislim da takvi roditelji batinama pokazuju svoju nesposobnost i ne znanje u vaspitavanju djece i ne samo to, djeca često ispaštaju, bez trunke svog doprinosa, jer su očevi i majke nervozni, ljuti, frustrirani itd. pa nemaju na kome to da iskale nego na njima. Djeca naravno griješe, znaju da budu ne poslušna, bezobrazna itd. međutim postoji niz drugih mjera i kazni kojima im se daleko adekvatnije može pokazati šta se može, a šta ne. Tužno je i ponižavajuce tuči slabijeg od sebe i ne mislim da će zbog dobijenih batina neko biti bolji čovjek, naprotiv....
A zamislite kad djetetu na ulici padne sladoled, a majka kaže ''Pokazaću ti kad dođeš kući!''...dođu kući, majka izlema jadno dijete, a ono se ni ne sjeća što je napravilo... I jadno dijete samo traume dobija...grozno
A zamislite kad djetetu na ulici padne sladoled, a majka kaže ''Pokazaću ti kad dođeš kući!''...dođu kući, majka izlema jadno dijete, a ono se ni ne sjeća što je napravilo... I jadno dijete samo traume dobija...grozno
znaci...naravoucenije je da treba odmah da ga izlema.....bar da zna zasto... :)
Ne Melić, pogrešno si shvatila. Zar si mislila da mogu da podržavam tuču djece? :eek:
Ne Melić, pogrešno si shvatila. Zar si mislila da mogu da podržavam tuču djece? :eek:
ne...nikako....to je bila shala....:biggrin:
Ok...;)
Shvatam da djeca umiju odraslu osobu da dovedu do ludila...i ne samo odraslu...:cool: znam! :D
Isto tako, tada, onako bijesni, u stanju ste da svašta učinite...ali djecu da neko udara...to je stvarno nešto najniže što neko može da uradi...
Ako majka koja voli svoje dijete, ga udara, zar nikad ne pomisli koliko ga voli i zar ne pomisli koliko joj to dijete znači? Ne mogu i neću da razumijem te ljude...
Ok...;)
Shvatam da djeca umiju odraslu osobu da dovedu do ludila...i ne samo odraslu...:cool: znam! :D
Isto tako, tada, onako bijesni, u stanju ste da svašta učinite...ali djecu da neko udara...to je stvarno nešto najniže što neko može da uradi...
Ako majka koja voli svoje dijete, ga udara, zar nikad ne pomisli koliko ga voli i zar ne pomisli koliko joj to dijete znači? Ne mogu i neću da razumijem te ljude...
postoje deca kojoj se recima nista ne moze dokazati ali sam sigurna da je i tome uzrok u onom pocetnom vaspitanju.....:1002:
sushtina je da je jako teshko biti roditelj......
Sto mislite, u kojem stadiju dijete pocinje da razumije posledice svojih djela?
Zor_djevojka 09-06-08, 23:01 a jes..bash je tehsko bit' roditelj..ada shkole i shkole se trebaju zavrshit' za tu titulu..ajde ne bulaznite da ve zamolim..to je neshto shto dolazi od i iz srca..za tu titulu ne trebash biti spreman, ona se jednostavno 'desi'...
Ima budala od roditelja koji u zhivotu samo umiju da ga naprave, a dadnu ga babama i djedovima na chuvanje..Takve treba shklapat', a ne djecu jadnu...Nijesu ona kriva shto nemaju od koga nauchit'..
Svako normalan i trezven kad mu to malo, slatko i nevino bice dodje u ruke topi sve barijere i pitanja oko toga da li je i mozhe li biti dobar roditelj..Mozhe svako, samo je pitanje hoce li i zheli li...
Zor_djevojka 09-06-08, 23:05 Sto mislite, u kojem stadiju dijete pocinje da razumije posledice svojih djela?
kad ga postavish ispred sebe, trazheci da te gleda u ochi priznajuci ti shta je uradio, a ti mu objasnish zashto to ne valja i zbog chega to vishe ne smije da ponovi...Imam kumche od tri godine , koje je apsolutno svjesno svega 'losheg' i 'nevaljalog' shto napravi..Kuma ga nikad nije udarila, al' zato ponajvishe shtreca bash kad ga postavi ispred nje gledajuci ga u ochi i apsolutno mirnim i stalozhenim glasom mu 'predochi' problem i podvuche crtu :)...Vjerujte nikad istu 'greshku' nije ponovio...a izuzetno je zhivahno dijete (dupli Blizanac ;))
Pera Detlic 09-06-08, 23:07 Da, i mene su tukli i stvarno mi nista ne fali...
Čini ti se.
..djeca su mali ljudi koji razumiju sve samo nemaju dovoljno pravih informacija da sve to analiziraju, često ne razumiju zbog čega su tako teško kažnjena.
Vjerujte mi da ona imaju mnogo jače izraženu saosjećajnost, mnogo veću ljubav prema ljudima oko sebe, kao i mnogo veći osjećaj srama...
Izvanredno Bat(ko)! Ako se djeca bilo kako kazne ili nagrade moraju tačno da znaju zašto. Isto kao i sa ljudima. U suprotnom stvara se konfuzija, zbunjenost i šalje se pogrešna poruka što je jaaako loše.
Samo mu uskratite ono do chega mu je najvishe stalo i budite dosljedni tome (izlaske, dzeparac, drushtvo, crtane filmove i sl)..bez batina i bilo kakve dreke. Podjite od sebe...Rezultati su zapanjujuci...
u potpisu Dušan Radović.:D
"Djeca su mi najvažnija na svijetu" reče neko. Nije bitno ko jer svaki roditelj to isto kaže.
Pa što se onda ne ponašaš kao da su ti najvažnija? Koliko vremena se posveti djeci a koliko poslu? Pa i taj vikend kada se ne radi, majke uzmu da spremaju, čiste...Što ne platite neku ženu da čisti a vi ne odete zajedno sa djecom u šetnju ili nešto slično, ako su vam toliko važna?Neka se zapitaju koliko vremena gledaju TV a koliko razgovaraju sa djecom. Razgovor kao što reče seka, je ključ u vaspitavanju od 2god. do 22 god.(u SAD puna prava se dobijaju tek sa 21 ja sam dodao još jednu :) )
I jedno pitanje za kraj: Što je to loše u Crnoj Gori biti nasilan? Da nije postojao brat Aco od koga je sve počelo nikada ne bi bilo ove vladajuće garniture. Pogledajte današnje tajkune i vlastodršce. Svi su izuzetno nasilni ljudi. Je li im loše zbog toga?
Sto mislite, u kojem stadiju dijete pocinje da razumije posledice svojih djela?
Možda ovaj tekst pomogne
Na početku svog psihičkog razvoja novorodjenče se nalazi se u takozvanoj autistinkoj fazi. Zbog nezrelosti čula, dete prihvata samo one doživljaje koje oseća na svom telu. Već od drugog meseca ono primećuje okolinu i stvara prve socijalne kontakte smešeći se.
Čvrsta unutarmaterična veza plod-posteljica-majka nastavlja se nakon rodjenja vezom majke i deteta preko dojke. Taj prisan dodir za dete znači mnogo više od ishrane. Ono je tada mirno, zadovoljno, u bliskom dodiru s majkom, koja ga hrani, tepa mu, smeši se i mazi ga.
Povezanost majke i deteta vremenom se povećava. Njihova medjusobna emotivna veza dnevno jača, pa dete s majkom počinje da predstavlja malu zajednicu. Tako u psihičkom razvoju deteta faza simbioze smenjuje fazu autizma.
Oko desetog meseca života odojče, postupno, prelazi u fazu odvajanja (faza separacije). U tom periodu razvija se njegova individualnost - postaje nezavisnije od majke jer već mnogo toga može samo da učini. To je period u kojem je dete još uvek neodlučno da li da prihvati svoj put, put samostalnosti, ili da ostane vezano uz majku, koja ga voli, štiti, hrani i daje mu sigurnost. Ti unutrašnji sukobi izraženi su fazom negativizma. Tada se dete prvi put susreće i sa majčinim zabranama i njenim autoritativnim: ne, ne možeš. Pa i samo, oponašajući majku, počinje da govori: ne, ne.
Svesno svoje ličnosti, oko osamnaestog meseca, dete se sve više osamostaljuje, ali se još uvek dvoumi da li da ostane vezano i zavisno od majke ili da postane svoje. Iz straha od gubitka majčine ljubavi, ono reaguje na okolinu prkosom i negativizmom.
Psihički čvršća deca, koja su postala stabilna uz majčinu ljubav i brigu okoline, bezbolno će proći kroz fazu autizma i separacije (odvajanja) od majke. Odvajanje deteta od majke je neminovno, jer se majka mora vratiti svojim drugim obavezama (poslu). To će biti lakše ako je dete već uvedeno u društvo svojih baka i deka, i ako je i otac bio uključen u detetovu negu.
Za razliku od takvog, stabilnog deteta, dete u potpunoj simbiozi s majkom, koje se samo s njom druži, s njom poistovećuje, s krhkim egom, frustrirano odvajanjem od majke, doziveće povratak u autističku fazu, a ponekad i u autističku psihozu. Takvu decu treba timski da leče lekari i psiholozi, uz veliko angažovanje roditelja.
Krajem druge i početkom treće godine života dete stiče higijenske navike. Tada se postiže kontrola sfinktera, a time, uz stimulaciju okoline, i kontrola defekacije i uriniranja. To će pomoći da se dete osamostali i u tom pogledu.
S tri godine ono je već naviklo da bude odvojeno od majke bez straha da će izgubiti njenu ljubav, pa je tada spremno i za odlazak u vrtić. U tom periodu razne fobije (mrak, samoća, grmljavina, divlje životinje) optrećuju psihu deteta jer sve burno doživljava. Rodjenje brata ili sestre još više doprinosi emocionalnoj neravnoteži u tom dobu, u kojem se večno prisutni osećaj ljubomore ne može kontrolisati razumom.
Treba znati da odlučujuću ulogu u razvoju deteta u psihički stabilnu ličnost imaju roditelji. Takodje, ne treba nijednog trenutka zanemariti činjenicu da traume iz ranog detinjstva imaju dalekosežne posledice po psihu odrasle osobe - sreća i zdravlje zrelog čoveka zavise od njegovih najranijih doživljaja i iskustava, čak i od onih pre rodjenja.
Zor_djevojka 09-06-08, 23:08 u potpisu Dušan Radović.:D
Bogme si se grdno prevario..uopshte ne poznajesh njegov 'opus', zlato ;)
nestasni_cipiripi 09-06-08, 23:14 Treba sa djetetom razgovarat kad pogrijesi nesto,a bogami i pljastit ga po dupencetu.mada vise sam za razgovor
Evo prostog vaspitnog testa:
Dijete od 3 godine gura prste u utičnicu. Da li mu treba nekoliko puta objasniti sve negativne posledice toga što čini ili ga pljesnuti po rukici i riješiti problem za sva vremena?
Zor_djevojka 10-06-08, 00:03 Evo prostog vaspitnog testa:
Dijete od 3 godine gura prste u utičnicu. Da li mu treba nekoliko puta objasniti sve negativne posledice toga što čini ili ga pljesnuti po rukici i riješiti problem za sva vremena?
auh...malo dijete odmah zna da neshto ne valja ako ga udarimo (s' naglaskom na 'blago')..mada sam ja mishljenja da treba da dobije po prsticima kad krene da ubaci prst u shteker, ili kad se na lukavo-sladak (oh kakav opis) nachin primakne istom, a ne kad vec to 'oposli'..mislim da ce tako bolje ukapirati da to jednostavno ne smije da radi...Ne shvatite me pogreshno..imam shtene koje nikad nijesmo 'udarili po njushci kad obavi nuzhdu, vec kad ga uhvatimo da 'chuchne' i kad se namjesti :D ...Tako je veterinar rekao da je najpravilnije, jer ga nakon toga nemash shto udarat, jer ne zna shta je skrivilo...
a vjeruj mi, najradije bi sebe udarila, ako vec moram ;) :D..
ja prochitah nedje davno da se dijete 'vaspitava' prvih 40 dana zhivota...poslije je sve 'dorada'...
Istina je da ljudski (dječiji) mozak dok je u RAZVOJNOJ FAZI (što ranijoj to je ovo izraženije) uči na principu empirijskog saznanja, najčešće kroz osjećaje koji izazivaju ŠOK (bol, hladnoća...), ali mislim da ga ne treba udarati. Ako moramo (a moramo, jer ono nije svjesno da raspolaže intelektualnim saznanjima u dovoljnoj mjeri) bolje je povisiti glas, da bar šok (stres) bude što manji. Jer je nivo stresa u djetinjstvu u mnogome odgovoran za kasniji razvoj pojedinih osobina ličnosti.
dijetetu od tri godine već neke stvari možeš i objasniti..a zar nije bolje kupiti one
plastične poklopce - zaštitnike, ili kako god se zovu, i riješiti problem nego dijete pljesnuti po rukicama!? :)
Neosporno je da je ruzno vidjeti na ulicu roditelja kako batina dijete..da ti se stuzhi...
Nisam josh uvijek roditelj,ne znam kako cu reagovati ,ni kako cu se ponashati kao roditelj..hocu li ispucketat dijete po prknu,lupiti shamar ili pokushati da mu objasim kako je to nesto shto je uradio loshe ....
Chini mi se da ako dijete radi neshto zbog chega se mozhe povrijediti.. stavlja prste u shteker i sl,da uglavnom ,roditelji ga udare instiktivno ,iz straha ..da u tom momentu ne znaju kako da u tom shoku drugacije odreaguju ...znam po svojoj majci ... uvijek joj je bilo zhao kad me izmlati :D
Nishta mi ne fali,niti mi je njena ruka neko zlo nanijela..
a znam da neke stvari ne bih utuvila da me nije klepila par puta :D
tako mi se chini ... :D
Samo jos da dodam ; svako vaspitava svoju djecu onako kako misli da je najbolje.
Roditeljstvo je najtezha obaveza chovjeka i stvarno je teshko u trrenutku znati shta je najbolje,shta treba uraditi ,a shta izbjeci..
osim toga,kao shto ni svi odrasli nisu isti,tako ni mi djeca nismo sva ista :D
Čini ti se.
Izvanredno Bat(ko)! Ako se djeca bilo kako kazne ili nagrade moraju tačno da znaju zašto. Isto kao i sa ljudima. U suprotnom stvara se konfuzija, zbunjenost i šalje se pogrešna poruka što je jaaako loše.
u potpisu Dušan Radović.:D
"Djeca su mi najvažnija na svijetu" reče neko. Nije bitno ko jer svaki roditelj to isto kaže.
Pa što se onda ne ponašaš kao da su ti najvažnija? Koliko vremena se posveti djeci a koliko poslu? Pa i taj vikend kada se ne radi, majke uzmu da spremaju, čiste...Što ne platite neku ženu da čisti a vi ne odete zajedno sa djecom u šetnju ili nešto slično, ako su vam toliko važna?Neka se zapitaju koliko vremena gledaju TV a koliko razgovaraju sa djecom. Razgovor kao što reče seka, je ključ u vaspitavanju od 2god. do 22 god.(u SAD puna prava se dobijaju tek sa 21 ja sam dodao još jednu :) )
I jedno pitanje za kraj: Što je to loše u Crnoj Gori biti nasilan? Da nije postojao brat Aco od koga je sve počelo nikada ne bi bilo ove vladajuće garniture. Pogledajte današnje tajkune i vlastodršce. Svi su izuzetno nasilni ljudi. Je li im loše zbog toga?
shto me pominjesh?! :twisted:
Ja kad vidim da majka tuče dijete na ulici padne mi mrak na oči. Dijete se vaspitava kod kuće i to ne batinama nego stalnim razgovorima i objašnjavanjem. Strašno je kad roditelji dižu ruku na svoju djecu koja su nemoćna da se odbrane. Mislim da takvi roditelji batinama pokazuju svoju nesposobnost i ne znanje u vaspitavanju djece i ne samo to, djeca često ispaštaju, bez trunke svog doprinosa, jer su očevi i majke nervozni, ljuti, frustrirani itd. pa nemaju na kome to da iskale nego na njima. Djeca naravno griješe, znaju da budu ne poslušna, bezobrazna itd. međutim postoji niz drugih mjera i kazni kojima im se daleko adekvatnije može pokazati šta se može, a šta ne. Tužno je i ponižavajuce tuči slabijeg od sebe i ne mislim da će zbog dobijenih batina neko biti bolji čovjek, naprotiv....
:thumb_yello:
Pera Detlic 10-06-08, 08:52 shto me pominjesh?! :twisted:
Mislio sam da nisi tu. :D
postoje deca kojoj se recima nista ne moze dokazati ali sam sigurna da je i tome uzrok u onom pocetnom vaspitanju.....:1002:
sushtina je da je jako teshko biti roditelj......
biti roditelj je nešto najteže i najodgovornije na svijetu ali i najljepše.. :)
to je ujedno i jedna od onih stvari za koju ne može ništa da te pripremi..niko ne može sa sigurnošću znati kakav će roditelj biti..to se uči u hodu, dok ti učiš o svom djetetu ono u isto vreme uči o tebi..
dijetetu od tri godine već neke stvari možeš i objasniti..a zar nije bolje kupiti one
plastične poklopce - zaštitnike, ili kako god se zovu, i riješiti problem nego dijete pljesnuti po rukicama!? :)
Pa pitam. A sta ako je u pitanju sporet na drva ili nesto sto jednostavno ne moze da se zastiti?
Dete do svoje treće godine mora da zna šta sme, šta ne sme. kasnije je vrlo teško usaditi neke navike.
Evo jednog delotvornog predloga za simm-a detetu lepo kažeš:
"Ne to, žiža, malo ga pecneš i čik da će ikada prići, šporetu, struji, stepeništu kad je samo. :)
krivi su roditelji, koji najčešće nemaju strpljenja i živaca za svoju rođenu decu, ne zato što nemaju vremena, već im tako odgovara. Najlakše je da decu ostavite kod babe i dede koji su to svi znamo popustljivi, pa onda problema koliko hoćeš.
Poenta je samo da da bi deca bila vaspitana, to moraju i roditelji biti. :)
biti roditelj je nešto najteže i najodgovornije na svijetu ali i najljepše.. :)
to je ujedno i jedna od onih stvari za koju ne može ništa da te pripremi..niko ne može sa sigurnošću znati kakav će roditelj biti..to se uči u hodu, dok ti učiš o svom djetetu ono u isto vreme uči o tebi..
moze da te pripremi! ako si jednom roditelj pripremljen si da budes opet roditelj :) i opet i opet... :king6525:
Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara. Djecija psihologija je vrlo specificna (u odnosu na odrasle) pa zato nije lose da roditelji(ili buduci roditelji) malo prelistaju literaturu koja se bavi tom tematikom. Kad roditelj razumije dijete lako mu je da ga vaspitava. Kad roditelj ne shvata poruke koje mu dijete salje onda se javljaju teski konflikti.
moze da te pripremi! ako si jednom roditelj pripremljen si da budes opet roditelj :) i opet i opet... :king6525:
Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara. Djecija psihologija je vrlo specificna (u odnosu na odrasle) pa zato nije lose da roditelji(ili buduci roditelji) malo prelistaju literaturu koja se bavi tom tematikom. Kad roditelj razumije dijete lako mu je da ga vaspitava. Kad roditelj ne shvata poruke koje mu dijete salje onda se javljaju teski konflikti.
a šta ako nisi roditelj? :D
svako je dijete osoba u malom i svako je različito..ako imaš jedno dijete to te ne može pripremiti da znaš kako ćeš se postaviti prema drugom ili trećem..
neki roditelji kojima je prvo dijete bukvalno prespavalo prve mjesece života u čudu se nadju kad im drugo plače po cijelu noć..:D
Ah,nisam jos uvek roditelj i zaista sada ne znam kakav cu biti.
Nekad je vazila teorija da je "batina iz raja izasla" i cini mi se da je kod neke dece dovela kasnije do mnogih blokada u emotivnoj inteligenciji i do nepravilnog psiholoskog razvoja koja je posle donosila samo kontraefekat kada ti mali coveculjci postanu veliki ljudi. Znam izmedju ostalog i primere gde su kasnije takvi sinovi prepuni bunta i revolta u sebi zbog vecitog vaspitavanja batinama kretali pogresnim smerovima tako sto su kasnije oni dizali ruku na oca ili majku.
Sa druge strane nekako mi se cini da su danasnja deca vaspitavana na mnogo opusteniji nacin postala mnogo "nevaspitana".
Mislim da svaki roditelj mora biti posebno obazriv,uporan i istrajan i posebno obrazovan i od strane psihologa i iz adekvatne literature u prve 4 godine zivota deteta kada dete bukvalno upija svaku sitnicu i formira svoju licnost u skladu sa tim.
Srecno sadasnjim i buducim roditeljima!: :hug432:
lady abu bin crazy 10-06-08, 23:54 Nekad podignem glas na svog sina, zbog umora,pre zauzetosti, nesposbnosti da u tom momentu uradim drugacije, i samo jednu stotinku posle izrecenog "prestani vise" ili sta vec, mi bude toliko krivo da bih mogla satima plakati :(
Dam sebi jedinicu iz starateljstva i nastavim da se trudim da budem bolji roditelj, da volim vise,mazim vise, ljubim vise, igramo vise, da imam vise razumjevanja, strpljenja i da pustim to moje malo bice da se razvija, stimulisem taj razvoj koliko mogu, kako znam ...a u uvjek se moze vise i bolje.
a šta ako nisi roditelj? :D
svako je dijete osoba u malom i svako je različito..ako imaš jedno dijete to te ne može pripremiti da znaš kako ćeš se postaviti prema drugom ili trećem..
neki roditelji kojima je prvo dijete bukvalno prespavalo prve mjesece života u čudu se nadju kad im drugo plače po cijelu noć..:D
Ali ja sam rekao: moze da te pripremi; a ne da od tebe napravi robota koji ce se ponasati po sablonu. Dakle, ako imas vec iskustva sa vaspitanjem djeteta sigurn oti je lakse drugi put, ma koliko karakter i temperament drugog djeteta bili razliciti. Roditelj je taj koji mora uvijek da s eprilagodjava djetetu a ne obrnuto. Dijete ce se kad odraste ponasati onako kako ga je roditelj vaspitao.
malo ga pecneš i čik da će ikada
Pa to i ja kazem.
Mene je majka tukla do prošle godine. Znači li to da ću ja tuči svoje dijete__
Pa pitam. A sta ako je u pitanju sporet na drva ili nesto sto jednostavno ne moze da se zastiti?
roditelj uvijek nadje načina da djetetu objasni..sve je bolje nego ga udariti.. :nono2: konkretno na primjeru šporeta ćerkici sam objasnila na jedini mogući način koji je ona mogla da shvati: prišle smo zajedno šporetu čija je ploča bila zamlačena i ona je osjetila toplotu..stavila sam svoju ruku na šporet i "odglumila" bol: šporet je "pec" i mama ima "bolu"! shvatila je ne samo da je opasno dirati šporet nego i značenje riječi vruće i "pec"!!
uvijek se nadje riješenje..najlakše je udariti nejako dijete!!
nestasni_cipiripi 11-06-08, 08:53 Mene je majka tukla do prole godine. Znai li to da u ja tui svoje dijete__
da si ishla u teretanu,i da si pila one pesticide,ne bi te tukla!!a ne vjerujem da ces tuJ djecu.mozda oJdu u Sweden!
Pera Detlic 11-06-08, 08:55 Mene je majka tukla do prošle godine. Znači li to da ću ja tuči svoje dijete__
100%!
nestasni_cipiripi 11-06-08, 08:57 a nece!znam joj ja majku.divna gospodja,no je mala_mu pogan mala!
Imam utisak da bi je mnozina odavde "tukla" po onome avataru? :D :D
Ali ja sam rekao: moze da te pripremi; a ne da od tebe napravi robota koji ce se ponasati po sablonu. Dakle, ako imas vec iskustva sa vaspitanjem djeteta sigurn oti je lakse drugi put, ma koliko karakter i temperament drugog djeteta bili razliciti. Roditelj je taj koji mora uvijek da s eprilagodjava djetetu a ne obrnuto. Dijete ce se kad odraste ponasati onako kako ga je roditelj vaspitao.
potpuno se slažem sa ovim..:notworthy:
dijete uči od svojih roditelja, gleda ih i kopira..a šta može da nauči dijete koje tuku nego da i ono tuče druge, uglavnom slabije od sebe..
mnogo je roditelja koji stalna fizička kažnjavanja djece smatraju normalnim.. ne tuku ga , nego ga "samo malo pucnu po prstićima"..a kako propisati dozvoljenu jačinu udarca? kako zakon ne dozvoljava da se "razumno" fizički kazni odrasla osoba.. udariti odraslog je kažnjivo a zašto isto tako ne može biti i sa djecom? djeca su ranjivija i ne mogu uzvratiti niti se mogu braniti..roditelji su ti koji treba da ih brane i zaštite a ne da ih oni tuku..
Mene je majka tukla do prošle godine. Znači li to da ću ja tuči svoje dijete__
Zavisi koliko budesh imala zivaca za njih :)
dijete uči od svojih roditelja, gleda ih i kopira..a šta može da nauči dijete koje tuku nego da i ono tuče druge, uglavnom slabije od sebe..
mnogo je roditelja koji stalna fizička kažnjavanja djece smatraju normalnim.. ne tuku ga , nego ga "samo malo pucnu po prstićima"..a kako propisati dozvoljenu jačinu udarca? kako zakon ne dozvoljava da se "razumno" fizički kazni odrasla osoba.. udariti odraslog je kažnjivo a zašto isto tako ne može biti i sa djecom? djeca su ranjivija i ne mogu uzvratiti niti se mogu braniti..roditelji su ti koji treba da ih brane i zaštite a ne da ih oni tuku..
U svim razvijem drzavama je to regulisano i dete ima prava da se zali i prijavljuje roditelje za fizicko zlostavljanje, samo je to kod nas svedeno na deljene packi kada se desi nesto ozbiljno
Djetetu treba nametnuti autoritet. Ako je potrebno u pocetku malkice i udariti to nije problem. Problem je ako to postane nacin vaspitavanja. Roditelji koji misle da mogu imati drugarski odnos sa djetetom su u zabludi. Roditelj je djetetu najbolji prijatelj, ali ujedno i Bog. Dijete zavisi od svog roditelja (stvoritelja). Od koga drugo dijete moze ocekivati apsolutnu zastitu, cak i po cijenu sopstvenog zivota?
Dakle, roditelj mora nametnuti autoritet kako bi dijete u njemu vidjelo ne samo prijatelja, nego i cvrst oslonac. Oni koji popustaju svojoj djeci i dozvoljavaju joj sve ne mogu ocekivati da ce imati puno postovanje od svoje djece niti da ce djeca smatrati da je potrebno da im se pozale na svoje probleme vise nego sto bi se pozalili drugu/drugarici.
Djetetu treba nametnuti autoritet. Ako je potrebno u pocetku malkice i udariti to nije problem. Problem je ako to postane nacin vaspitavanja. Roditelji koji misle da mogu imati drugarski odnos sa djetetom su u zabludi. Roditelj je djetetu najbolji prijatelj, ali ujedno i Bog. Dijete zavisi od svog roditelja (stvoritelja). Od koga drugo dijete moze ocekivati apsolutnu zastitu, cak i po cijenu sopstvenog zivota?
:red_bandana:
Nesto nejasno ili? :)
Ništa.., samo mi čitaš misli.., i tako to.... :)
Ništa.., samo mi čitaš misli.., i tako to.... :)
aaaa, zato si stavi okrpu na glavu, da ih prikrijes ;) :lock:
da, batina je iz raja izasla,ali zato sto joj tamo nije bilo mjesto!
sto se batina tice totalni sam protivnik, kao djete sam dobijala mnogo batina,ali sad i ja imam djecu i problem je sledeci,jedna reaguje vec na grdnju a jedna ni na sta,i onda ja krenem sa razgovorom,dok je na kraju ne izmlatim,udaram jednom ,dva puta po dupetu,nikad vise i nikad po drugom mjestu...i krivim sebe sto ne umijem drugacije,ali ima djece koja su stvarno nedokazna...
...ima jos jedna stvar...roditelji najcesce izbiju djecu kad su ljuti zbog nekog drugog problema,kad mene neko naljuti a djeca se nadju na putu ja glasno kazem" odmakni se dobices batine za babu" u svakom slucaju glasno sebi dam do znanja da preskocim djecu..
ali kad one imaju ubilacke namjere okrenute sebi ili jedna drugoj,tu puca po guzi..
da, batina je iz raja izasla,ali zato sto joj tamo nije bilo mjesto!
Upravo to ja uvijek govorim, ali niko me ne slusa :)
[QUOTE=okianer;389708]
imam djecu i problem je sledeci,jedna reaguje vec na grdnju a jedna ni na sta,iQUOTE]
:slap425:Kao da vidim sliku iz detinjstva.Sestra je na batinama porasla,a ja nikada nisam dobila batine.Ostala sam razmazena i njanjava,dok je ona ostrija i snalazljivija u zivotu:wub2:
da si ishla u teretanu,i da si pila one pesticide,ne bi te tukla!!a ne vjerujem da ces tuJ djecu.mozda oJdu u Sweden!
Teretana ne mora automatski da ynaci snagu, vjeruj mi info iy prve ruke.
Za Svedsku ces mi platit...
[QUOTE=okianer;389708]
imam djecu i problem je sledeci,jedna reaguje vec na grdnju a jedna ni na sta,iQUOTE]
:slap425:Kao da vidim sliku iz detinjstva.Sestra je na batinama porasla,a ja nikada nisam dobila batine.Ostala sam razmazena i njanjava,dok je ona ostrija i snalazljivija u zivotu:wub2:
slika mene i mog brata,ja sam ta koja je na batinam odrasla,a on ih nikad nije dobio,ali ja sam se borila i izborila za sve i zivim kuc kuc kuc,zadovoljna,a on nikad sretan nikad zadovoljan,i i uvjek se razvalci ko slinac:thumb_down:
sto za zenu nije strasno ali za muskarca:puke425:
LJUBAV U DOMU
Ako živim u besprijekorno lijepoj kući
sa svakom stvarčicom na svom mjestu,
ali u kojoj nema ljubavi,
ja sam kućepaziteljica - ne domaćica.
Ako imam vremena za čišćenje, poliranje i ukrašavanje,
a nemam ljubavi,
moja djeca se uče čistoći - ne pobožnosti.
Ljubav ostavlja čišćenje prašine u potrazi za dječjim
smijehom.
Ljubav se smije sićušnim otiscima prstiju
na svježe očišćenom prozoru.
Ljubav briše suze prije nego obriše
proliveno mlijeko.
Ljubav podigne dijete prije nego pokupi igračke.
Ljubav je dar kroz iskušenja.
Ljubav prekorava, prigovara i razumije.
Ljubav puže s bebom, tetura s mališanom,
trči s djetetom, onda stoji po strani
da pusti mladost da ušeta u odraslost.
Ljubav je ključ koji otvara poruku spasenja
dječjem srcu.
Nepoznati autor
(preuzeto sa web-stranice hrvatske župe u Vancouveru, Kanada)
LJUBAV U DOMU
Ako živim u besprijekorno lijepoj kući
sa svakom stvarčicom na svom mjestu,
ali u kojoj nema ljubavi,
ja sam kućepaziteljica - ne domaćica.
Ako imam vremena za čišćenje, poliranje i ukrašavanje,
a nemam ljubavi,
moja djeca se uče čistoći - ne pobožnosti.
Ljubav ostavlja čišćenje prašine u potrazi za dječjim
smijehom.
Ljubav se smije sićušnim otiscima prstiju
na svježe očišćenom prozoru.
Ljubav briše suze prije nego obriše
proliveno mlijeko.
Ljubav podigne dijete prije nego pokupi igračke.
Ljubav je dar kroz iskušenja.
Ljubav prekorava, prigovara i razumije.
Ljubav puže s bebom, tetura s mališanom,
trči s djetetom, onda stoji po strani
da pusti mladost da ušeta u odraslost.
Ljubav je ključ koji otvara poruku spasenja
dječjem srcu.
Nepoznati autor
(preuzeto sa web-stranice hrvatske župe u Vancouveru, Kanada)
Ovo nosim sestri da pokazem.
U jednoj pjesmi je sve receno.Extra.
Ja sam veliki protivnik batina.
Mislim da se sve moze rijesiti na lijepi nacin i tako se postize uzajamno postovanje i povjerenje.
Dokazano u praksi kod mojih sestrića.
Djetetu treba ukazati poštovanje, ne treba demonstrirati silu nad njim i stalno mu pokazivati da si jaci i veci od njega.Ima i ono svoj ponos.
Moj stariji sestrić Gagi mene sluša više nego svoje roditelje, jer oni stalno na njega viču i biju ga, a dovoljno je da ga ja pogledam u oci i lijepo mu se obratim i sve bude OK.
Mozda nije pohvalan primjer, ali morao sam ga navesti kao dokaz koji ide u prilog mojem stavu.
Nemam decu,ali sam sigurna da kad ih budem imala sigurno cu ih tuci,jer ova danasnja omladina koja raste na "razgovoru" je neverovatna,cast izuzetcima,kao sto ni meni nista nije falilo u zivotu od dobijenih batina a bilo ih je uhhh,tako nece ni njima.Imam komsinicu koja ima 19god i ponasa se prema majci kao da je ona nju rodila,a da ne pricam o recniku kojim je cascava od "kravo" do "glupaco","nemoj da me smaras","zracis" i ostalo...meni takve stvari nikad nisu pale na pammet a ne daj boze jos da ih izgovorim
Razgovor je vazan, ali ponekad ne pomaze. :)
Nemam decu,ali sam sigurna da kad ih budem imala sigurno cu ih tuci,jer ova danasnja omladina koja raste na "razgovoru" je neverovatna,cast izuzetcima,kao sto ni meni nista nije falilo u zivotu od dobijenih batina a bilo ih je uhhh,tako nece ni njima.Imam komsinicu koja ima 19god i ponasa se prema majci kao da je ona nju rodila,a da ne pricam o recniku kojim je cascava od "kravo" do "glupaco","nemoj da me smaras","zracis" i ostalo...meni takve stvari nikad nisu pale na pammet a ne daj boze jos da ih izgovorim
sa majkom sam uvijek i o svemu mogla da razgovaram..ne samo da mi je bila roditelj nego i najbolji prijatelj..sve smo razgovorom riješavale..poštovala sam i poštujem svoje roditelje i nikad nisam ni jednu ružnu riječ njima izgovorila..nikad nisam dobila batine ni od majke ni od oca i ne vidim da mi išta hvali..
Ja ne mogu da podržim ovu teoriju da za decu važe različite metode u vaspitanju. Da kod jednog pomažu samo batine, kod drugog milovanja. Bitan je sam pristup roditelja detetu, neko je mirniji neko temperamentniji na roditelju je da oseti svoje dete i primeni onaj metod koji pomaže, bez batina. Ja u životu nisam dobila batine i ništa mi ne fali. :)
Zar mislite da to dete koje čašćava roditelje sa "kravo", "glupačo" nije to čulo baš od nje. :) Deca su naše ogledalo. :)
|
|