View Full Version : Grob vs Urna + vasa sahrana
e ovako...znaci,dje bi ste vi voljeli da zavrsite kad umrete...u drvenoj kutiji ili u urni?
i kako bi voljeli da bude vasa sahrana.
dobro razmislite!
temu sam stavila bas na ovom PDFU zato sto je prilicno skakljiva koliko god nama djelovala jednostavno
kremiranje i da mi prospu pepeo...
Ako mi se desi to sto mislite da oce onda identicno kao i moj drug kliko
kremiranje i da mi prospu pepeo...
i ja isto da me kremiraju...bar bih bila sigurna da me nece zivu sahranit:toobad:
Hmmm, da me balzamuju i postave pred Women's Debate Institute u Velikoj Britaniji. :red_bandana:
Ma šali se Batboy zadnjih dana..... ša' me briga. Važno mi je da se upokojim na rukama jedne fine dame.:D
Ufff opet se šalim .... ma ša' me briga ša' će biti sa mnom poslije. :smokeing:
Kad mi neko pomene urnu i pepeo sjetim se scena iz komedija. Uvijek te urne nesrecne zavrse cudno, prospe ih macka, pokaki se u pepeo i sl. :)
ja ne bih da me spale, nekako mi je to nepostovanje zivota. ne umijem da objasnim zasto, ima dosta razloga za ovaj osjecaj. sanduk, zemlja, crvici i ja:whistling2:
ovo se ja pravim hrabra, a necu i ne mogu ni da mislim o tome!
moze i da te usmrka sin, pomijeasnog sa kokainom
moze i da te usmrka sin, pomijeasnog sa kokainom
:D:D:D:D
isto samo da ne završim u supu...neka me prospu kad dune shever po nekoj planini..
ja bi bogome da me zakopaju a ne da me spale.
da se zna,ako umrem,ima da me zakopate fino,da mi ne kindjurite grob,i da napravite oprostajnu zurku.
ali da se niko u crno ne obuce,nego kao jedna fina zurkica u nekoj sali,pustajte muziku koju volim,neka na repertoaru bude obavezno grupa JET.zezajte se,salite se,smijite se...
mislim da kao sto sel judi raduju kad se dijete rodi treba i da se raduju kad neko umre.
pa zar nismo mi besmrtni? :D
samo ti glumi heroinu...vidjeću te sa 60..zaobilazićeš temu kilometrima...da da.
Kada umrem ne zovite popa,
clan partije neka me zakopa
:smokeing:
Evo ga još jedan Titov pionir:biggrin:..... Srdačni pozdravi druže Ištan:bye1:..
Nije važno gdje, nego kako.....:king6525:
@Baron
samo reci iz koje partije:biggrin:
Derek_Trotter 13-09-07, 19:31 Ako me zakopaju onda ima sanse da nekad ustanem. Jeste li gledali filmove o vampirima. Onako u praskastom stanju je to mnogo teze;)
@derek
jeste ali zamisli probudis se i ne mozes izac iz onoga...eeee zato sam ja za ovaj prasak bar znam da mi se to nece desit;)
ja ne bih da me spale, nekako mi je to nepostovanje zivota. ne umijem da objasnim zasto, ima dosta razloga za ovaj osjecaj. sanduk, zemlja, crvici i ja:whistling2:
A taman sam htio da te pitam "zasto?". Mislim da je vise u pitanju postovanje tradicije nego samog zivota jer,ko od nas moze odgovoritit na pitanje "sto je zivot i kako ga postovati?"?
Volio bih,kao i Amelie, da ne placu za mnom, nego da se raduju sto smo imali prilike da podijelimo ovo kratko vrijeme. Volio bih da su radosni i sa smijehom prepricavaju dogadjaje iz mog zivota. Ne razumijem zasto bi lelekali i plakali, mada ce se vjerovatno bas to desit, uvijek je bolno kad se kidaju veze...
Ne bih volio da mi naprave nigdje nikakvo obiljezje. Nikakvo drvo,nikakav kamen, nikakva ploca sa mojim imenom. Volio bih da iza mene ostane sto manje mojih tragova i da vrijeme izbrise sto prije i to malo sto ostane. Volio bih da odem odavde znajuci da nema niceg to me vezuje za ovaj svijet.
Derek_Trotter 13-09-07, 23:55 @derek
jeste ali zamisli probudis se i ne mozes izac iz onoga...eeee zato sam ja za ovaj prasak bar znam da mi se to nece desit;)
@sarita
eee a ja cu da trazim da me sahrane sa lopatom i krampom:hammer5425:
Kliko stavi avatar na urnu i svi će biti sretni. :D
Eh bar malo razumijevanja... urna je za one koji se boje od rasipanja.. preći u prah je pročišćavanje a rasuti prah znači spajanje sa univerzumom, doduse u pitanju je fizički proces ali on nosi energiju osobe a i jaku simboliku. nijesu u pitanju stvari za šalu vec bi se prije moglo reci da su to suštinska životna pitanja
To ti je anone već filoSofija. Iako sam očekivao da će se Kliko javiti.:smokeing:
Postoje različite vjere i različiti ispraćaji mrtvih. Meni se lično najviše sviđa vikinški. Ne znam zašto bi jedan bio važniji od drugog. :nono2::smokeing:
Rad mene kako oce. Kako im je najlakse neka cine samnom, jer ce mene svejedno bit. Ako kome pane na pamet moze me i po Moraci prosut, posto sam se tu podigla... a vala i ova mala amelie svasta pita..
Postoje različite vjere i različiti ispraćaji mrtvih. Ne znam zašto bi jedan bio važniji od drugog. :nono2::smokeing:
kratko i jasno :)
(razmislicu jos o predlogu da stavim avatar na urnu ;) :D)
@Baron
samo reci iz koje partije:biggrin:
i ti svasta pitas, iz demohriscanske, naravno
kratko i jasno :)
(razmislicu jos o predlogu da stavim avatar na urnu ;) :D)
ako ovaj avatar bude u pobjedi na zadnjoj strani, taj ce se broj razgrabiti:hypocrite1:
vjerovatno mislis na predzadnju stranu, ili bi da me zovnu na televiziju? ;)
ja zamalo nisam pripalio pasata ispred sebe zbog nekog golisavog bilborda.
ali kad bi stavljali po raskrsnica tvoj avatar, moj komsija limar bi se ubio od posla.
no pusti to, da se vratimo ljepsim temama, kao ova iz topika, kako li se ljudi samo sjete tako neceg pametnog...
BlackWoman 15-09-07, 14:07 To ti je anone već filoSofija. Iako sam očekivao da će se Kliko javiti.:smokeing:
Postoje različite vjere i različiti ispraćaji mrtvih. Meni se lično najviše sviđa vikinški. Ne znam zašto bi jedan bio važniji od drugog. :nono2::smokeing:
Da, dobro si me podsjetio - vikinški način je najefektniji; polože umrlog na lađu, lađu zapale u porinu u more, ona izgori i potone.
Što se tiče kremiranja to mi je pomalo jezivo. I kovčeg i sve u kovčegu ide u peć; kod odrasle osobe ne mogu da izgore bedrene kosti i zglobovi (da se pretvore u prah) tako da se to kasnije melje u kremulatoru da bi se dobio "fini" prah.
I svaki put se sjetim predstave "Jesi li to doš'o da me vidiš" od Mime Karadžića kada Grozdana predlaže kremiranje da bi se uštedio novac za spomenik:
- Ja sam čula, u neka mjesta, da mrca (mrtvaca) spale i stave ga u čašu i drže u kredencu.
Svekar govori Grozdani:
- Da se ti jadna šta pitaš, gorio bi ja ko olimpijska baklja! E nećeš sa mnom Grozdana ručak solit!
aaaaaaaaaa uzas!!! zapale te pa te jos i samelju! sad definitivno ne zelim da me kremiraju:toobad:
Ma nema sto da te melju,to sto ostane neka ostane aghorama da se igraju ;)
Sigurno izaziva jezu pomisao da te neko sagori,pa da ono sto ostane samelje, ali nemoj zaboravit da ne melju tebe, nego mrtvo tijelo koje je jedno kratko vrijeme nosilo tvoju dusu. Ti nisi poslije smrti vise u tome tijelu i nemas vise veze sa njim. Zasto bih onda volio da me kremiraju? Vec sam naglasio da bih lakse otisao odavde ako znam da ce moji tragovi sto brze da nestanu. A u stvarnosti je svejedno, ako ce me i cusnut u neki kanal pored puta da me psi rastrzaju...
Btw,nije li jezivo pomisliti i na raspadanje naseg tijela u hladnoj,vlaznoj i mracnoj grobnici? Nije li u pitanju skoro isti proces,samo malo sporiji?
U sustini je Batboy fino rekao, nijedan nacin nije bitniji ili ispravniji od drugoga, bitno je da izaberes ono sto osjecas bliskijim. A i te kako je to jedna bitna odluka, ukoliko se brinemo sto ce bit sa nasljedstvom kojega ostavljamo iza sebe i sto ce se desit sa svim materijalnim stvarima koje smo stekli u zivotu, valjda je red da porazmislimo i o tome kako zelimo svoje tijelo da ostavimo iza sebe.
@kliko
Btw,nije li jezivo pomisliti i na raspadanje naseg tijela u hladnoj,vlaznoj i mracnoj grobnici? Nije li u pitanju skoro isti proces,samo malo sporiji?
Meni je cak jezivije to od pomisli da te fino kremiraju za 5 minuta i gotovo:gun_bandana:
meni ne.
ne znam koji mi je veci strah - da me neko zivu zakopa ili da me neko zivu spali ali mi lakse pada saznanje da kad umrem,fino ce me okupat,postavit u kovceg i aj zdravo.iz zemlje u zemlju bez ubrzanog procesa :D
Sto bi rekao James Deen (valjda se ovako pise):
- Zivi brzo, umri mlad, budi lijep les!!!
James Deen (valjda se ovako pise):
pise se Dean ;)
a kako reagujete kad vidite one zene koje lelcu iz mozga ?
znam da je tesko izgubiti nekog bliznjeg ali je meni to toliko gadno za vidjet kad se bace po podu i pocnu da vriste pred onim narodom....
neka place kuci tako...
ili sam ja mozda bez srca :D
Razumijem ako je u pitanju majka koja je, daleko bilo,ali eto izgubila svoje dijete. Majcinska ljubav je,prirodni instinkt, primjer nesebicne ljubavi kojega smo mi ostali liseni. Koliko god sam tragao za primjerima nesebicne ljubavi, jedino sam je uspio u majcinskoj prepoznati. Gubitkom djeteta jedna majka dobija duboki oziljak na dusi,jer nema niceg tezeg nego majci sahranit svoje dijete. Daleko bilo.
Dalje bi mogli,vjerovatno opravdat i jos dosta slucajeva,bilo da su vezani za blizu ili dalju familiju,ili prijatelja,poznanika...za koga god ko je srcu blizak. Bol nam mozda nije svima isti, a nisu nam ni reakcije.
A sto se tice lelekaca i tuzbalica, to je nesto sto sam slabo mogao da razumijem u nasoj kulturi. Jos vise ako je osoba koja je umrla neko u poznim godinama zivota.
I ja razumijem za djetetom toliki bol da se covjek ne pita sa razumom i ne zna sta radi, kako da izbaci bol.
Ali profesionalne lelekace su mi presmijesne. Ne znam ima li to dje sem kod nas. Uzas. Unajmis nekoga da place i kuka. Licemerje.
Mnogo jeziviji od zena su muskarci. Na sjeveru CG muskarac zalelece ispred kuce pokojnika, ili ispred kapele, (koliko mu grlo dozvoljava da vikne ) pa tek onda udje da izjavi saucesce.
Brrrr sta ja radim na temi od koje se jezim:unsure:
Sad cu da napisem nešto što se većini nece svidjeti, ali rizikovacu da neko možda razvije i negativne emocije prema meni.
Smrt neke više ili manje drage osobe kod najvećeg broja ljudi izaziva tugu. Ali zbog čega je čovjek tuzan? place li što je umrla osoba nešto izgubila ili zato što su oni sami nešto izgubili? Ja bih rekao da je ovo drugo u pitanju. Ljudi placu jer gube nešto što im je drago od čega su očekivali nešto, možda ljubav ili pomoć. U slučajevima `tragedija` ljudi su skloni da kukaju iz razloga jer je to po definiciji za kukanje a ne zato što im je nešto to promijenilo u zivotu niti to promijeni nešto u njihovom odnosu prema zivotu. Licemjerje je to što ljudi rade...
Slazem se djelimicno. Samo zavisi od velicine ljubavi. Taj bol moze biti, osim ovoga sebicnog (ne bih rekla licemernog), i tuga sto taj drugi neko vise nema zivot, sazaljenje.Mada, ako tako gledas i ljubav je sebicluk, nego to vec prelazi u neku drugu temu. Kao ovi postovi :D
Sad cu da napisem nešto što se većini nece svidjeti, ali rizikovacu da neko možda razvije i negativne emocije prema meni.
Smrt neke više ili manje drage osobe kod najvećeg broja ljudi izaziva tugu. Ali zbog čega je čovjek tuzan? place li što je umrla osoba nešto izgubila ili zato što su oni sami nešto izgubili? Ja bih rekao da je ovo drugo u pitanju. Ljudi placu jer gube nešto što im je drago od čega su očekivali nešto, možda ljubav ili pomoć. U slučajevima `tragedija` ljudi su skloni da kukaju iz razloga jer je to po definiciji za kukanje a ne zato što im je nešto to promijenilo u zivotu niti to promijeni nešto u njihovom odnosu prema zivotu. Licemjerje je to što ljudi rade...
ne brini anone niko ne cita tvoje postove. previse filozofiras. :D salim se. nisam skonta sta si reka. aj objasni
ja bi volio da mi naprave spomenik u centar grada. nedje na kod korza. neka svi pamte da sam bio velik coek
ja bi volio da mi naprave spomenik u centar grada. nedje na kod korza. neka svi pamte da sam bio velik coek
hahahahhahhaha :D
P.S.-znam da bi stvarno volio :D
Anone, ne boj se ja sam........:hypocrite1:
Siguran sam da ljudi plaču za sobom i tuguju za sobom po definiciji ''..... a šta ću ja bez tebe sad''. Može se reći da tuguju za svojom srećom, odn. srećom koju im je ta osoba pričinjavala.......... Ko će im spremati, kuhati, davati novce, tješti ih, voljeti ih, biti im utjeha.
Nije uvijek ovakav slučaj, ali je veoma često...
Nego sjetio sam se kakav bi pogreb volio....!
Eto, kad bih pred smrt posjetio zemljinu orbitu i kružeći oko nje umro u nekoj letjelici.... Zaista, želio bih da me stave u metalni kovčeg i ispale prema zemljinoj atmosferi... tada bih sagorio, i postao najsjajnija zvijezda na nebu (bar za one na zemlji).
I tada bi makar na jedan tren ljudi pogledali prema meni i zaželjeli nešto za sebe.....
Bilo bi to lijepo, praktično i nadasve spektakularno....
Uffffff jesam skroman. :D :D
slazem se sa @anonom
ljudi placu za sobom tj. zale sebe jer su ostali bez te osobe a osobi koja je umrla nista ne fali vise...
mada tema je stvarno grozna...a ove zene koje lelecu na sahranama bih pod hitno zabranila, zaista je smijesno i cini mi se da omalovaze i tu osobu koja je umrla
slazem se sa @anonom
ljudi placu za sobom tj. zale sebe jer su ostali bez te osobe a osobi koja je umrla nista ne fali vise...
mada tema je stvarno grozna...a ove zene koje lelecu na sahranama bih pod hitno zabranila, zaista je smijesno i cini mi se da omalovaze i tu osobu koja je umrla
Respect!!!
Ja bih voljela da me kremiraju, jedan dio mog pepela da raznese vjetar po Pacifiku, a s drugim dijelom nek' čine što god im volja...tako bih bar djelimično bila potpuno slobodna, kao moja duša :)
Divna tema!!! Nikada o tome nisam razmišljala, zar je bitno kad me više ne bude bilo. Ja (duša) će i onako otići gde pripadam. :)
Moja jedina zelja koju stalno pominjem svima oko mene (ako mi je ne ispune proganjacu ih:D) je da me kremiraju....
Ljepshe mi je to od pomisli da budem hrana crvima....Fuj!
Moja jedina zelja koju stalno pominjem svima oko mene (ako mi je ne ispune proganjacu ih:D) je da me kremiraju....
takodje....
nestasni_cipiripi 21-04-08, 23:58 Da budem kremiran mi je totalna glupost!Mrtac pa na roshtilj!Zvek!A pazi onako trunes,pa te jede crv,pa toga crva zvizne ptica.Mada kad umrem,j**e mi se sto ce samnom cinjet.
Pošto sam prilično gabaritan momak, a ne volim da se guram, za promjenu biram urnu... :D;)
Neka onaj koga zapa'ne ta neprijatna dužnos' da me izgori u urnu ubači jedno dva tri opuška, onako radi atmosfere...;)
Zar to nije sebicno? Jadni crvici i bakterije mogu samo imati koristi od tvoje smrti, tebi je ionako svejedno. :twisted:
U mojoj porodicnoj grobnici uz sjeverni zid se nalazi kosturnica sa ostacima predaka od 1805, otprilike 35 "kompleta" kostiju, koje se uvijek prije narednog stanara pokupe u platnenu vrecicu i metnu s kraja da se druze sa ostalom ekipom. Vecina ovih vrecica je nestala, zajedno sa svojim sadrzajem. Ponedje je ostala lobanja, ponedje ni ona.
Kad ja naumim na tu stranu bio bih potpuno spokojan ako me na kraju pokupe u jednu slicnu vrecicu i naslone pored ostalih.
BlackWoman 22-04-08, 16:40 Sad cu da napisem nešto što se većini nece svidjeti, ali rizikovacu da neko možda razvije i negativne emocije prema meni.
Pa u jednu ruku se mogu složiti, a u drugu ne.
Kad roditelj izgubi dijete plače jer ga je stvorio, mučio se pa izgubio budući interes s djetetom? Plače jer ga boli i ne pita se zašto, samo boli.
Bila sam jednom prilikom na ispraćaju jednom dječaku, mladiću, koji je tragično izgubio život i nikad se nije saznalo ko ga je ubio mada je 15-tak omladinaca bilo u pritvoru. Ispraćen je kao malo ko, kroz sabornu crkvu u kojoj je bio izložen njegov kovčeg prodefilovalo je pola grada i svi su plakali.
Kakav interes sam imala ja i svi ostali da plačemo? Šta smo to mi izgubili?
Svi su plakali za njegovom sudbinom, za njegovom mladosti, za njegovim načinom nestanka i pronalaska u mulju rodne nam rijeke.
Nije licemjerje navelo toliko ljudi, koji ga i nisu znali, da ga isprate na vječni počinak.
Zor_djevojka 22-04-08, 16:59 sa mnom i u kanalizaciju ako ce, sasvim mi je svejedno ocu li u sanduk ili u kakvu pinjatu/tecu...
a kad odem necu ni popa ni hodzu, neka meni samo stari prijatelji dodju(mimo famelje)...
|
|