Amelie
12-09-07, 18:42
da umrete i budete u mogucnosti da ostavite neki organ nekom da li bi to uradili?
obrazlozite vase razloge
obrazlozite vase razloge
|
View Full Version : Donacija organa Amelie 12-09-07, 18:42 da umrete i budete u mogucnosti da ostavite neki organ nekom da li bi to uradili? obrazlozite vase razloge Homer 16-09-07, 01:27 Da! Meni ne može da škodi, a nekom možda pomogne kliko 03-10-07, 00:10 Ja sam se prijavio za donaciju. Poslije moje smrti ce,valjda uzet od mene ako im bude sto valjalo. Homer 03-10-07, 00:14 Ja sam se prijavio za donaciju. Poslije moje smrti ce,valjda uzet od mene ako im bude sto valjalo. Bravo Kliko, svijetli obrazu!:thumb_yello: (Protezu možeš ostavit meni ;)) anon1 03-10-07, 00:20 Nijesam o tome razmisjao nikad, ali jako interesantno pitanje... Amelie 03-10-07, 10:25 ja sam isto za donaciju,ne znam sta ce mi u grobu zdravo srce ili jetra dok nekom gore treba .ili npr kad bi me spalili,zasto da spale nesto sto moze nekom dr da korisiti :) -umri mlad budi lijep les sarita 03-10-07, 10:25 Da! Meni ne može da škodi, a nekom možda pomogne tebi ne moze skodit ali nekome moze:) salim se....naravno zasto da ne...nama je poslije svejedno a nekome stvarno moze da bude od koristi! Homer 03-10-07, 10:27 tebi ne moze skodit ali nekome moze:) salim se....naravno zasto da ne...nama je poslije svejedno a nekome stvarno moze da bude od koristi! Bolje da i damo nekom, ako je što ostalo da valja, no da ga crvi iju :) mala_mu 03-10-07, 10:50 Ja bi, no se bojim da moji bubrezi boba ne valjaju. Ostalo komatite slobodno kako kom etreba... Batboy 03-10-07, 10:59 Dao bih koji organ, zašto da ne a naročito srce..., ali nikad ne bih potpisao da dajem organ... Prepustio bih da to odluči moja porodica, naravno ako bi mi poslije neke nesreće ovaj pametni mozak otkazao...he he, a dijelovi tijela bili još uvijek u funkciji... :) Ne vjerujem baš, u dobrovoljno davanje organa, a naročito sad kad su na velikoj cijeni jer neki ljudi ne biraju sredstva da dođu do istih. Tu se vrti ogromna lova, a organe često i ne dobiju oni kojima je najpotrebnije. Evo da napomenem da su počela i uspješna kloniranja pojedinih životinjskih organa kao što su jetra ili pluća, naravno odvojeno od ostatka organizma. To vam dođe nešto slično kao uzgajanje kože... Nadam se da će ova tehnologija pomoći u narednom periodu i ljudskoj populaciju... :) Eto npr. kad bi nedaj bože zatrebalo, Sari bi naravno poklonio srce :throb:, Homeru bi dao bubrege jer sam čuo da sa posla obavezno prvo ide u birtiju :D, Anonu kičmu (kad bi bilo moguće), slomi ga ova joga... :) Dok bi kliko najbolje prošao, jer bih mu ponudio rekonstrukciju lica kao u filmu (Face/Off iz 1997) mala_mu 03-10-07, 11:36 A ja sam opet izostavljena... Batboy 03-10-07, 13:51 A ja sam opet izostavljena... Kolikim bih ja djevojkama dao srce. Svakoj na ''ovom svetu belom'' mogu dati dio srca svog, i samo dok kuca u grudima mojim kucaće za sve vas drage moje mace... .....Tebi bi dao pluća svoja, da udišeš život punim plućima, da trčiš kroz vrtlog života snagu ti dajući za novi dan svaki ljepši i divniji od prethodnog :) To bi bio moj skromni doprinos tebi.. :) Ostalo bih dao na tender Hehe, pa navalite :D kliko 03-10-07, 14:45 Bravo Kliko, svijetli obrazu!:thumb_yello: (Protezu možeš ostavit meni ;)) Hvala Homere,bas si fin. Samo se nadam da ces ti meni organe ostavljat,a ne ja tebi ;) mala_mu 03-10-07, 15:01 .....Tebi bi dao pluća svoja, da udišeš život punim plućima, da trčiš kroz vrtlog života snagu ti dajući za novi dan svaki ljepši i divniji od prethodnog :) To bi bio moj skromni doprinos tebi.. :) :D E bas ti hvala. Odusevio si me.. A mozes li mi ostavit i to supersonicno odijelo? Crno je pa ispadam mrsavija ?:thumb_up: BoBiLiCa 20-10-07, 01:44 ja prosto ne mogu da vjerujem kako ste od jedne ozbiljne teme napravili sprdachinu.. vidi se da niko od vas nije dosao u situaciju ili bio u situaciji da je nekome potreban taj organ od nesrodnog donora jer nema srodnog koji bi mu vratio zivot u normalu!jer da ste u jednom trenutku bili u istoj sobi sa ljudima koji su npr godinama na dijalizi jer nemaju srodnog donora ili su godinama na listi cekanja za organ onda ne biste sigurno pjevali i sprdali se on necemu sto je tako ozbiljno... da je srece svaki bi covijek koji ima imalo humanosti u sebi potpisao da ce biti donor svojih organa jer vjerovali ili ne ukoliko su vam svi organi koji se mogu transplatirati zdravi mogli biste da spasite najmanje 8 zivota... zapitajte se malo,jer ce vase tijelo ipak sitrunuti a nekome mozete produziti i uljepsati zivot... ja na moju licnu nesrecu ne mogu da doniram bubrege ali valjda su mi ostali organi zdravi pa ako mi se sto desi moje mogu slobodno da uzmu ako im valjaju...pozdrav Zor_djevojka 28-02-08, 22:55 Vashe mishljenje i stav?...Shta mislite o takvoj odluci, da li je ona pozitivna, ili pak imate odredjene predrasude? Da li bi vi bili spremni na takav human korak i time nekome pomogli da mozhe ponovo normalno zhivjeti i funkcionisati... Mozhda ova osjetljiva tema nije za ovaj podforum...al' ne znadoh dje da je stavim. Lichno, nemam hrabrosti za tako neshto i pored najbolje volje, al' uvijek postoje izuzeci (u ovom sluchaju su, ne bilo primijenjeno, moji najblizhi, gdje bih to uradila bez razmishljanja...)...Biti donator svojih organa posle smrti - pogibije je plemeniti chin i da postoji neka zakonska regulativa kod nas (a nijesma u toku ima li je), rado bih svoje organe ostavila na raspolaganju nekom kome su neophodni. nestasni_cipiripi 28-02-08, 23:04 eto ako bi mi se sto desilo,dao bih organe,tj imali bi moju dozvolu milenaaaa 29-02-08, 00:46 ja sam za to sta ce mi koji djavo ti organi kad umrem. neka ih daju kome treba,ako vec nekom odgovaraju,da se bar nekom spasi zivot a i tako cu ja anstaviti da zivim kroz tu osobu :D melic 29-02-08, 00:50 Slazem se. Amelie 02-03-08, 22:49 ja sam uvijek za ekstravaganciju :D poslije smrti bih ostavila organe nekome,mome bratu su vrsili transplataciju srca a i jednoj poznanici isto su nesto trebali napraviti zbog leukemije,ali njoj nije imao ko dati to sto je trebalo(pitacu majku o cemu se radi pa cu vam rec)tako da je majka rodila jos jedno dijete i srecom sve je proslo dobro tako da znam koliko je to bitno a kako se tesko stize do toga... isto tako bih za clana porodice ili nekog dobrog prijatelja to uradila Janjičar 03-03-08, 01:03 Ja bih dao mozak. p.s. no nemam. kliko 03-03-08, 09:36 Ja sam davno ispunio formular da pokupe sto im valja od onoga sto od mene ostane. Homeru sam zavjestao zubnu protezu ;) Homer 03-03-08, 09:59 Ja sam davno ispunio formular da pokupe sto im valja od onoga sto od mene ostane. Homeru sam zavjestao zubnu protezu ;) Hvala ti brate!:notworthy: Održaću ti govor sa tvojom protezom :D seka 09-03-08, 00:10 ja sam za to sta ce mi koji djavo ti organi kad umrem. neka ih daju kome treba,ako vec nekom odgovaraju,da se bar nekom spasi zivot a i tako cu ja anstaviti da zivim kroz tu osobu :D ova me tvoja rečenica navela na razmišljanje.. u knjizi «A Change of Heart» (a čini mi se da je i film snimljen po ovoj knjizi) je opisana potpuna promjena ličnosti pacijentice Claire Silvie nakon transplantacije srca..neki dan sam na televiziji gledala emisiju o tome i kod svih pacijenata sa tuđim organima dolazi do neke vrste promjene ličnosti.. iako se to u počecima transplatacije pripisivalo samom pacijentu, njegovoj ličnoj psihopatologiji od ranije, psiho-socijalnim faktorima, imunitetu i lijekovima, danas se zna da sve žive stanice u sebi imaju ugrađene podsisteme za «pamćenje» i «odlučivanje». znači, tijelo pamti.. ako je to tačno što su pričali na tv-u mene sad interesuje šta se dešava kad se transpalantacijom spoje stanice sa različitim «sjećanjima» ?? po tome bi čak i obična transfuzija krvi u naš organizam unosila dio ličnosti davaoca..a zamislite kakvo «stanično sjećanje « se unosi sa transplantacijom životinjskih (svinjskih..., itd.) organa na ljudski organizam.. poznato je da postoje vjerske sekte koje svojim pripadnicima i sljedbenicima zabranjuju transfuziju, čak i ako je to jedini način da se spasi život, ali isto tako im zabranjuju i eksplantaciju i transplantaciju organa. Znaju li oni nešto što mi ne znamo!!?? Gogi 13-04-08, 22:49 Donacija organa je poneked jedini nacin da spasete neciji zivot, i interesuje me vase misljenje o o toj temi. Nadam se da je tema na pravom mjestu. Razliciti su organi/tkiva koji mogu da se doniraju, i donacija ne ugrozava zivot osobe koja donira organe u velikoj mjeri.Donirati se mogu: krv, kostna srz, bubreg, tetiva, pankreas...da ne nabrajam sad sve.Ono sto je vazno, to je da postoje 2 nacina doniranja: Zaživotno doniranje(donor organa je ZIVA osoba) i kadaverična donacije(kada je donor organa osoba koja se nalazi u stanju kliničke smrti). Trenutno je u svijetu veliki nedostatak donora, pa je jedino resenje koje bi moglo spasiti mnogo zivota kadavericna donacija.Sta mislite, da li vasa religija podrzava donorstvo? Leptiric 13-04-08, 22:51 Tema vec postoji,samo u malo drugachijem obliku...:) Gogi 13-04-08, 23:03 Uf, sory, nijesam bio pazljiv...Volio bih da ovdje raspravljamo o tome zasto ljudi ne zele da doniraju organe? www.hdm.hr - tu se mozete obavijestiti o stavovima religija o donaciji organa, kao i procitati sta znaci klinicka smrt, a ja sam na neki nacin povezan sa ovom temom i ako nekog interesuje nesto sire, pitajte, nadam se da cu znati odgovoriti...Inace studiram medicinu u Podgorici, i cesto sam boravio na odeljenju za hemodijalizu, tamo se nalaze ljudi kojima je u 85% slucajeva potreban bubreg.To je inace organ za kojim je najveca potraznja. Jos jedna stvar koju treba znati-ja ne znam kako bi neko mogao da kupi organ kod nas. To je izvodljivo u Indiji i slicnim zemljama, gdje platite i dobijete treman:Operacija, donor, boravak u bolnici...Ali nijesu stvari tako jednostavne. Potrebno je kasnije pratiti pacijenta, sto je nemoguce na taj nacin.Nijesam cuo da je kod nas neko nekog potplatio i tako dobio organ. Leptiric 13-04-08, 23:05 Ja idem u medicinsku shkolu tako da mi je sve ovo poznato. Tema se moze stopiti sa onom drugom(barem tako mislim) jer je bash zanimljiva...:) Gogi 13-04-08, 23:07 Ok. prebaci je tamo, ako je nekako moguce...Zivo su me zanimali rezultati ankete... Leptiric 13-04-08, 23:10 Ne mogu ja,ali mislim da moderator ovog pdf moze.... Ne znam,nisam sigurna... Pozdrav! :) Gogi 13-04-08, 23:11 Nemaju pojma, znam da jehovini svjedoci zabranjuju da osoba primi krv druge osobe, ali to se ne odnosi i na organe. Evo ti ovdje (http://www.hdm.hr/religija.html) o stavovima raznih religija o donaciji. seka 13-04-08, 23:13 Ok. prebaci je tamo, ako je nekako moguce.... prebacićemo je..nekako..:D lijepo od tebe što te ovo zanima i drago mi je što se uključuješ u rad foruma..samo bih te zamolila da u buduće malo više obratiš pažnju na teme koje već postoje na forumu ..:) a možeš slobodno i da pitaš bilo koga svi smo tu u svakom trenutku spremni da pomognemo i tebi i bilo kom novom članu..:thumb_yello: Gogi 13-04-08, 23:14 Ako ne moze, neka izbrise par zadnjih postova i sve nastavi kako je i pocelo, mislim da nije previse dvije teme o ovome... OK, jos jednom-izvinjenje zbog nereda, hvala na dobrodoslici! DYLAN DOG 13-04-08, 23:59 Zasto da ne? Ako vise meni ne trebaju, neka nosi ko sto voli...:D DYLAN DOG 14-04-08, 00:00 prebacićemo je..nekako.. Koristis opciju MERGE THREADS anon1 14-04-08, 01:18 Cekam "in charge person" :D sneguljica 14-04-08, 01:18 da umrete i budete u mogucnosti da ostavite neki organ nekom da li bi to uradili? obrazlozite vase razlogeSto se tice donacije uoci smrti, ako kome moze sto valjat, zasto da ne. Mada je ovako pricati izuzetno lako, ali se treba direktno suociti sa odlukom da nekom doniras organ. Sto se tice donacije nekome koga volis, za zivota, tipa, dio koze, jedan bubreg, kostana srz i sta se vec moze donirati, ne bojim se nijedne operacije, jos ako to znaci da ce neko koga volim moci da zivi...mislim da se ne bih mislila. Za ove najblize i najdraze bih vjerovatno onako punoga srca to uradila, za one druge koje takodje volim priznajem da bih se bojala i razmisljala i ne doslo do toga da nekome dragome treba takva stvar od nikoga. anon1 14-04-08, 01:19 Ja sam davno ispunio formular da pokupe sto im valja od onoga sto od mene ostane. Homeru sam zavjestao zubnu protezu ;) daj meni zeludac, da mogu da svarim one viceve u "crni humor" :) sanjica 20-10-08, 16:51 ja sam razmišljala da zaveštam organe, al' bojim se da ih ne bi dobio neko kome trebaju, nego neko ko je platio... i još nešto, verovatno zvuči kao paranoja, ali ne znam da li bi moja bezbednost bila dovedena u pitanje kad bi neke osobe znale da sam donator... u svakom slučaju, odustala sam od zaveštanja organa, ali sam sa svojima razgovarala o tome i rekla im da bih u slučaju da se meni nešto desi volela da moje organe doniraju nekome kome bi to produžilo život... Blade 20-10-08, 17:07 Opet nesto razmisljam, i moram priznati da me pomalo vata jeza pri pomisli na to... Sigurno je lakse reci nego uraditi, jer sumnjam da se mnogo nas suocilo s tim :) Da je neko meni blizak u kriticnom stanju, ne daj boze, naravno da bih pristala. Bez obzira na to o kojem se organu radi (a sigurno mi ne bi bilo svejedno da je srce u pitanju npr. ali, ipak je to za moje najblize) Sto se tice transplatacije bubrega, kostane srzi, koze...to se podrazumijeva. Sto bih uradila za moje, uradila bih i za druge, pa se to odnosi i na donaciju organa :) sunčica 20-10-08, 19:13 Ja sam, prosle godine, bila na listi donatora bubrega za jednu djevojčicu. Sama se prijavila i ako je nisam poznavala. Međutim, doktori su prihvatili njenu rođaku. Ni u jednom trenutku nisam odustala ili razmiljala da povučem odluku. Sve što mogu dala bih. Zaista je divan osjećaj, kad možeš da pomogneš nekom. |