View Full Version : Od nikotina se ne možete oporaviti

mary
11-09-07, 23:01
http://img96.imageshack.us/img96/1599/v70109p0tu6.jpg (http://imageshack.us)

Kanadski naučnici iz Centra za proučavanje raka u Vankuveru opovrgli su uverenje da se organizam pušača koji je odbacio tu lošu naviku može vratiti u normalno stanje.

Prema njihovom istraživanju ćelije disajnih puteva onih koji su čak pre desetak godina prestali da puše nose tragove pušenja. Njihov genetski materijal je nepopravljivo ostećen, tvrde oni.

Pored ostalog, pušenje nanosi štetu genima koji odgovaraju za sintezu značajnih belančevina. Kako je zaključeno na osnovu ispitivanja, odbacujući pušenje čovek se spasava srčanih oboljenja, ali pri tom ne nestaju šanse da se ne oboli i od drugih opasnih bolesti.

"Odbacivši pušenje, vi ne smanjujete svoje šanse da obolite od smrtne bolesti. Ali ta šansa nije nulta", izjavio je jedan od autora istraživanja, Radz Čari, prenela je agencija RIA "Novosti".

Neki geni kod bivših pušača vraćaju se u normalno stanje, ali preostalih 124 gena nikada više nece biti onakvi kakvi su bili ranije.

Rezultati ovog istraživanja nipošto ne svedoče o tome da je nekorisno odbaciti pušenje, smatra jedan od članova naučne grupe Ven Lem.

Nastavljanje sa pušenjem samo nanosi dodatnu štetu ćelijama od kojih se sastoji plućno tkivo.

Dakle, pušenje treba odbaciti, ali je najbolje i ne počinjati ga, zaključuju lekari.

(Tanjug)

Last_Insight
10-10-07, 19:03
dakle kad si već počeo samo nastavi...

Amelie
10-10-07, 21:41
milenaaaa
dobro gledaj ovu sliku gore pa vidji na sta ce ti pluca licit za par godina!!!

anon1
10-10-07, 22:39
Jedini lijek za to stanje je intenzivna pranayama.. ali ne ide to bas lako.. a ocistiti pluca potpuno, uopste nije jednostavno..

Batboy
11-10-07, 00:10
Srićom pa ne pušim...

Mada sam siguran da dobar hipnotizer, može ovo riješiti kao od šale...

Prisustvovao sam jednoj seansi nakon koje je djevoci koja je pušila 9 god svaka zapaljena cigara izazivala gađenje i ružan okus u ustima.

Kasnije mi je pričala kako je vrlo zadovoljna ali da se poželjela cigara iako joj izazivaju gađenje... ali ne kao zavisnost već kao ono ''e baš bi otišao na ljetovanje'' ili ''nedostaje mi bivša (bivši)''... Prije par mj, sam čuo da ih je preboljela (cigare)

Mozak je čudna stvarčica..., i dobar forumaš ;)

explosion
11-10-07, 10:15
Bitna je samo jaka volja! Pusac mora sam odluciti da prestaje. Moja majka je nakon 20 godina pusenja prestala i vec skoro 10 godina ne pusi.
Ona je pocela kasno da pusi, a ne u pubertetu jkao vecina :) Dr joj je rekao suprotno od ovoga sto gore pise, tj. da ce joj se pluca vremenom "ocistiti". Cak joj je rekao i vremenski period nakon kojeg taj proces ciscenja pocinje, ne sjecam se koliko, cini mi se nakon mjesec, dva. I to u Brezoviku, specijalizovanoj bolnici za plucne bolesti.
Ko zna. Vazno je prestati.
I primjenjivati sve moguce taktike maltretiranja pusaca :D

Amelie
11-10-07, 11:30
Jedini lijek za to stanje je intenzivna pranayama.. ali ne ide to bas lako.. a ocistiti pluca potpuno, uopste nije jednostavno..

kukavce onda bi svi pocrkali koji ne znaju pranayamu...zar nije dovoljna jaka volja
ili kad te bolest natjera onda ostavis cigare??
sve se moze kad se hoce no mi vazda trazimo izgovore :whistling2:

mozak
11-10-07, 13:03

vala sa tim yoga stafovima...anone ili nam objasni pojedina značenja jer ovako kao da kineski pišeš...:smokeing:

dekica
11-10-07, 14:58
evo i ja sam pusila dobrih 5 godina i jednostavno odjednom prestala i evo 4 godine mi se muci od dima i mirisa cigarta...
samo dobra volja je potrebna i naravno jak karakter,sto je kod mene bilo presudno jer sam gaseci poslednju cigaretu prisutnima obecala da prekidam s pusenjem i to je bilo to...da sam prekrsila obecanje to bi za moju(jarcevu) tvrdoglavost bilo pogubno :)
bukvalno sam tvrdoglavila sama sa sobom i uspjela...pa ko kaze da je tvrdoglavost mana :)

mozak
11-10-07, 15:00
jarčevi su pozitivno tvrdoglavi...sigurno...

Derek_Trotter
11-10-07, 15:02
Slicna je situacija i kod mene. Ja sam ostavio cigarete prije skoro 4 godine. Bitno je da je covjek tvrdoglav da to uradi:) Ko planira da ostavlja cigarete najbitnije je da izdrzi prva tri cetiri dana. Poslije nema nikotinske krize a ostaje mu samo navika sa kojom se puno lakse nositi.

mala_mu
11-10-07, 15:06
Kad je moja baba prestala sa cigaretama, poslije 40 gozina, vala mozete svako.

mozak
11-10-07, 15:08
nije svako karakter..

mala_mu
11-10-07, 15:23
nije svako karakter..
Pa i to sto kazes. Ja ne podnosim cigarete, iako su baba ia tata pusili non stop, da je to nenormalno bilo. Jos mi je brat bio alergican na duvan i konstantno imao napade gusenje i sl... Definitivno ne bih mogla ni da izlazim sa momkom koji pusi.

anon1
11-10-07, 16:04
vala sa tim yoga stafovima...anone ili nam objasni pojedina značenja jer ovako kao da kineski pišeš...:smokeing:

Pa sve (ili bar veci dio) sto napisem imas u YOGA pdf-u pa pogledaj, nema smisla da pisem po 2 puta isto ;)

Batboy
11-10-07, 17:31
Slicna je situacija i kod mene. Ja sam ostavio cigarete prije skoro 4 godine. Bitno je da je covjek tvrdoglav da to uradi:) Ko planira da ostavlja cigarete najbitnije je da izdrzi prva tri cetiri dana. Poslije nema nikotinske krize a ostaje mu samo navika sa kojom se puno lakse nositi.

Da a u avataru držiš cigaru radi imidža, a i prstenje je lažnjak... :D

Šalim se....

Nego svaka čast, i da dodam da sam često susretao pušače koje dim čini nervoznima i ljute se kad neko zapali cigaru u njihovoj blizini...

Eto da pitam tebe kao pušača. Je l' imaš neku nelagodnost dok drugi puše oko tebe... :)

milenaaaa
11-10-07, 19:03
Amelie........

mrzim te....
xaxaxaxaax...a dobro..ja to samo malo :)

anon1
11-10-07, 19:06
kukavce onda bi svi pocrkali koji ne znaju pranayamu...zar nije dovoljna jaka volja
ili kad te bolest natjera onda ostavis cigare??
sve se moze kad se hoce no mi vazda trazimo izgovore :whistling2:

Evo malo sa zakasnjenjem vidim ovo sto si napisala:D

Pranayama sluzi da se ociste pluca a ne da se ostave cigari ;)

Dakle jeste, volja je najbolji prijatelj u toj nevolji, a ona volja da se radi redovno pranayama...:thumb_up:

Filip
14-10-07, 06:54

dereke ovo ti je skroz tacno. moj tata je ostavio isto tako cigare i posle prva cetiri dana i 20 minuta totalno ga prosla kriza. evo deseta godina nakon toga pusi a nikotinske krize i dalje nema

Filip
14-10-07, 07:18
milenaaaa
dobro gledaj ovu sliku gore pa vidji na sta ce ti pluca licit za par godina!!!

milena ne slusaj je. ova desno su puno ljepsa. jos plus slazu ti se s kosom

hipatija
25-10-07, 23:27
Postoji mnogo razloga za prestanak pušenja. Svi jako dobro znamo da je pušenje veliki zdravstveni rizik i dugoročno vrlo opasno po život, ali možda nismo svjesni u kojoj mjeri pušenje utječe na naše tijelo i um, a i na ljude oko nas.

Žene su osobito osjetljive na neke od "prikrivenih" opasnosti pušenja i mogu praktički više profitirati od prestanka pušenja nego je to slučaj kod muškaraca.

Npr., možda niste znali, ali prema posljednjim statistikama, rak pluća danas ubija više žena nego rak dojke. Samo oko 14% osoba koje obole od raka pluća preživi više od 5 godina od izbijanja bolesti. Iako se o raku dojke puno više govori u medijima, činjenica je da je rak pluća opasniji i smrtonosniji.

Pušenje je dakako primarni uzrok raka pluća, gotovo 90% slučajeva raka pluća je vezano direktno uz pušenje pa je važno naglasiti koje koristi za zdravlje žena ima prestanak pušenja.

Postoji zapravo više zdravstvenih problema koje pušenje uzrokuje nego ste možda i znali. Npr., kod većine kontracepcijskih pilula stoji upozorenje da u kombinaciji sa pušenjem mogu predstavljati rizik za zdravlje.
Konkretno se radi o povećanom riziku za pojavljivanje srčanih problema, jer i pušenje i pilule utječu na povišenje krvnog tlaka, a posebno ako ih se oboje kombinira. Povišeni krvni tlak je još jedan "tihi ubojica", ali o tome nekom drugom prilikom.

Idući razlog je zdravlje djece. Djeca često mogu oboljeti od astme ili drugih problema dišnih puteva ako su u mladoj dobi izložena dimu cigareta.

Razmišljate li o prestanku pušenja, postoji još niz drugih zdravstvenih problema, neugodnosti i čak "kozmetičkih" razloga o kojima trebate razmisliti i koji vas mogu motivirati da prestanete pušiti.

Oni možda ne spadaju u kategoriju opasnih po život, ali svakako utječu na kvalitetu života, kao i vaš izgled, do kojeg se mnogo drži u današnjem društvu. Neki od tih aspekata prestanka pušenja su:

Koža

Pušenje vrlo štetno utječe na vašu kožu. Posljedica je ubrzano starenje kože, čime zapravo i mi indirektno starimo.
Pušenje doslovno "krade" kisik iz našeg organizma i stvara višak slobodnih radikala, koji su neprijatelj broj 1 naše kože.
Želite li dakle ubrzano ostariti vašu kožu, više bora, obješenu i blijedu kožu, pušenje je pravi recept.

Većina žena koje prestanu pušiti, već nakon nekoliko tjedana počinju primjećivati veću čvrstoću i čistoću kože te ljepšu boju.

Zubi i usta

Zubi i usta će vam biti vrlo zahvalni prestanete li pušiti. Rezultat pušenja je ne samo loš zadah, već rezultira i žutim ili čak smeđim zubima, za što je odgovoran nikotin iz duhana.

Duševno stanje

Možda vam se na prvi pogled čini da pušenje opušta. Jedva čekate da zapalite cigaretu, a čim povučete prvi dim i sa užitkom ga udahnete, osjećate se opuštenije. Istraživanja su pokazala da, suprotno tom vjerovanju da vas cigareta "smiruje", dugoročno zapravo izazivaju veću nervozu i duševni nemir.

Nervoza i depresija se često nadopunjuju, tako da žene prestankom pušenja mogu uvelike poboljšati svoje duševno stanje.

Alergije

Prestankom pušenja se u velikoj mjeri mogu smanjiti problemi sa alergijama i problemi kašljanja i kihanja.

Ukoliko ste dugogodišnji pušač, nemojte se obeshrabriti, potrebno je mnogo manje vremena nego što se misli da pluća ozdrave. Prema istraživanjima, čak i pluća koja su u velikoj mjeri načeta posljedicama pušenja se mogu za nekoliko mjeseci nakon prestanka pušenja potpuno oporaviti.

Ja nisam pusac, ali moji ukucani su bili. I nakon godina i godina, moja pluca su i dalje pluca pasivnog pusaca, sto znaci da se nisu oporavila.

limunada
02-01-08, 13:37
ja bi stvarno voljela prestat da pusim al ne ide...pusim vec 11 godina :wacko: puno jelde!? al iskreno vec 5 godina sam malo smanjila da pusim samo kad sam u drustvo al inace vako ne pusim sama...

BlackWoman
22-02-08, 17:54
jarčevi su pozitivno tvrdoglavi...sigurno...
Da! I kad nema oporavka neću ni da prestajem s pušenijem cigareta. :yawn431:

Mabelina
28-08-08, 09:06
Pušila sam nekih pet godina. I jedno jutro pođem na posao, zapalim usput cigaru i kako sam kasnila malo ubrzam. E kada stigoh, niti mogu disati, niti se pokrenuti, kao kakva baba. E rekoh sebi: Nećeš više Maki. Tada ih zgužvah i bacih. I više ne. Ali od tada sam više podložna prehladama. Stalno nešto kašljem. Smeta mi dim. Premda mi je smetalo kada ide u mene, posebno u nos kada mi uđe, i dok sam pušila. Prvi mjesec dana kao da ništa nije bilo. Sledeći mjesec sam se sva osula, fljaske neke po meni bile, bez jada se ne otrgoh. A jezik mi je ispucao, to je strašno bilo. Ali prošlo je i to. Zimus negdje zapalih par puta kada sam u gradu bila i uz jednu kafu, ali bzvz i osjećaj i sve.

P.S. Pluća mi ni trunke nijesu oštećena, posebno ne promijenjene boje. Više stradaju pluća onih koji su stalno u blizini pušača, nego samim pušačima. Tako da smo svi izloženi riziku one desne fotografije. :tears:

Angelina75
28-08-08, 16:35
Pušila sam nekih pet godina. I jedno jutro pođem na posao, zapalim usput cigaru i kako sam kasnila malo ubrzam. E kada stigoh, niti mogu disati, niti se pokrenuti, kao kakva baba. E rekoh sebi: Nećeš više Maki. Tada ih zgužvah i bacih. I više ne. Ali od tada sam više podložna prehladama. Stalno nešto kašljem. Smeta mi dim. Premda mi je smetalo kada ide u mene, posebno u nos kada mi uđe, i dok sam pušila. Prvi mjesec dana kao da ništa nije bilo. Sledeći mjesec sam se sva osula, fljaske neke po meni bile, bez jada se ne otrgoh. A jezik mi je ispucao, to je strašno bilo. Ali prošlo je i to. Zimus negdje zapalih par puta kada sam u gradu bila i uz jednu kafu, ali bzvz i osjećaj i sve.

P.S. Pluća mi ni trunke nijesu oštećena, posebno ne promijenjene boje. Više stradaju pluća onih koji su stalno u blizini pušača, nego samim pušačima. Tako da smo svi izloženi riziku one desne fotografije. :tears:

kazu da pusaci nakon prestanka pusenja cigareta izbacuju slajm godinama posle , kasljajuci povremeno ali definitivno je bolje bez cigareta....nema mi nista gore kad cujem da kazu "ne mogu bez cigareta,ne znam sta cu s rukama!" ili kad kazu " ma ja uzivam u pusenje cigareta,zasto bih ih bacala?"...a za par godina lice toj osobi posivelo,bazdi na duvan kilometar,kad stanes da progovoris s takvom osobom,prvo sto osetis je taj zadah iz usta...ma uzas!

milosd77
28-08-08, 22:12
Cigarete, pih.

Daci
28-08-08, 22:16
:tears:ah još uvijek nisam bacila cigarete....ali ubrzo ću samo još ovu zapalim...:w00t531:

milenaaaa
28-08-08, 23:26
i ja cu sad da zapalim :(

wawy
28-08-08, 23:31
eo i ja palim jednu... e pi! djao ih izio... :D