View Full Version : Mrtav hladan

Dot
10-09-07, 12:46
poprostite ako remetim mir na pdf/u, al rikno mi comp...
to se desilo jedne olujne noci, prije nekih nedelju dana... cim sam usao u kucu onako umoran od fakulteta nebo se otvori , dan zamjeni noc, zemlja se zatrese, i grom spici negdje blizu moje kuce, a kako je moj voljeni bio ukljucen i konektovan nesto riknu u njemu...
posle konsultacije sa deyurnom net sluybom yakljucili smo da je riknula mreyna kartica...medjutim sve je ostalo ok. ubacim ja film(transformers) odgledam i legnem da spavam. sutra moj gospodin otac ponese kuciste u servis jer je jos pod garancijom da ga obrade (jbg mreyna kad rikne na taj nacin garancija nista ne znaci) , kad on tamo a ono nece ni da se upali, posle izvesnog vremena kayu otisla vam i maticna ploca...
pa smo sad u neznanju koliko ce me sve to kostati kad ga skrpe i postoji li mogucnost da mi se izbrise wow ili da se unisti hd pri tom napadu...?
takodje je pitanje ako je maticna radila noc prije, a kad je odnesen kod njih ona je bila mrtva, jel moguce da ona padne u garanciju...

eto tako..ja sad kriziram i molim se bliazardy da mi je wow ziv!!!:helpsmilie:

explosion
10-09-07, 13:41
a najzalije mi te je zbog wowa! :)

nikola
10-09-07, 13:48
dot, nikad se nezna ako je bio udar iz mreze moguce da su se "naduli" elektrolitski kondenzatori ali da je mogao da ukljuci a da su vec sjutradan procurili i da nemoze da startuje.Obicno kvarovi koji nastupe prilikom grmljavine dodju od praznjenja iz telefonske linije i najcesce strada modem,ali ponekad i ploca ali u tom slucaju ako ploca strada od tog udara nece moci nijednom da se ukljuci i opravke su cesto neuspjesne.
Kod kvarova iz mreze strada napajanje racunara i ploca i opravke nejcesce budu izvodljive bez ako je stvarno neko nenormalno praznjenje bilo u pitanju.
Sto se cijene tice pitanje je dali ce popravljati tu plocu ili ce ici na zamjenu iste-vecina komp.majstora nece ni da pokusa da popravi plocu vec ide na zamjenu jer im se to bolje isplati i jednostavnije je.
Cijene novih ploca su od 90-200 eura za delux ploce koliko se sjecam cijena.
Hd i podaci na njemu moraju biti sacuvani u svim navedenim slucajevima, ali to moras stisnuti majstora da ti se pobrine za podatke sa harda.
Svi kvarovi nastali usled atmosferskih praznjenja ne spadaju pod garanciju.

Batboy
10-09-07, 13:53
Vidiš, kada ti strada mrežna karta obavezno je izvadi jer postoji opasnost od povratnog napona na PCI utore što može prouzrokovati oštećenje mat. ploče (važi za sve PCI slotove - za ubuduće).

Ne mora da znači da je matična riknula od ovoga, a čak ni da je probijena na ovom PCI slotu. Moguće da ti je i napajanje oštećeno, što je moglo prouzrokovati oštećenja na svim nivoima. HDD vjerovatno nije stradalo, ali ćeš bez obzira na sve morati reinstalirati OS zbog fundamentalnih promjena Hardware-a koji će uslijediti (podatke prebaci na drugi HDD ili rač.).

Garancija ti vjerovatno neće pokriti ništa, s obzirom da je direktno ili indirektno sve posljedica Ilije Gromovnika:smokeing:.

Da imam više inf. možda bi mogao još koju dodati.:hypocrite1:

Nemoj da kriziraš, gledaj to sa pozitivne strane, sad ti se procesor ne grije i rač. ti je u stabilnom režimu rada.:D

Dot
10-09-07, 16:42
avaj hvala na utjesnim rijecima... znaci dacu 200 eura za #popravku# i moguce je da ce malo stekati ali da se ne brinem jer ce wow vjerovatno biti spasen...
i sad ja kao mrtav zadovoljan kazem pa dobro, moglo je biti i gore...
(hvala na strucnim komentarima)

Dot
18-09-07, 16:49
e sad i ovo

dakle tamo su mi zamjenili plocu, i dodjem ja kuci, ok se konektuje,
pb je sto mi nece zvucnike da prepozna..pise da ubacim cd koji je dosao uz taj hardver kao da instaliram...
onda steka mi wow
ona stalno nesto koci i pravi zajebancije...
e sad jel ovo sa zvucnicima nesto do maticne, i trebam li mozda reinstalirati comp da bi mi se vratio na staro i kako da ga opet vratim na normalu???

UserNameZbunjeno
18-09-07, 16:59
Trebas da instaliras drajvere za zvuk. Drajveri dolaze uz cd maticne ploce. Ako nemas cd sa drajverima mozes ih downloadovati sa neta.

Dot
18-09-07, 17:11
ok, evo sam povadio cdove sto su mi dosli uz comp, sta trazim tacno(koji program)?

Batboy
18-09-07, 17:46
Postoji i mogućnost da ti je na Master Volume waw isključen, pa provjeri.

Ako ne pomaže idi na Control Panel/System/Device Menager/Sound, Video and game controles izbriši sve u vezi zvuka, a zatim resetuj comp.

Što se tiče CD-ova potraži prvo multimedija CD-e (zaista je nezgodno jer zavisi od proizvođača do proizvođača)....

Gledaj sve što piše audio, odn gledaj da se instalacioni program poklapa sa verzijom zvučne karte, jer može postojati više verzija... Uvijek pročitaj uputstvo sa CD-a vezano za pojedine komponente (u ovom slučaju audio).

Još jedan savjet, obavezno deinstališi stare audio driver-e da bi bio siguran da će kasnije biti sve OK'.

Dot
18-09-07, 19:28
znaci sve je otislo
sam se restaruje, msn ne radi , wow ne radi, lan nesto preko kurca(neke greske) , zvuka nema, udjem u my computer ono greska...sta got odradim neka greska...
idem sad fino po pivo u prodavnicu pa ako ima ko kakvo rijesenje neka napise ili makar uszrok ovog sranja, ja sam mrtav.

Batboy
18-09-07, 20:11
Jooooj care, volio bih da sam ti pri ruci da sj.emo rač. Pokušaću da ti izdetaljišem šta da radiš. :)

Pošalji mi verziju matične i zvučne.!!! :)

UserNameZbunjeno
19-09-07, 00:10
Posto javlja sve te grerske ja bih citav OS reinstalirao, inace ako si za drugu soluciju daj samo potpuni naziv maticne ploce i drajveri se mogu naci za nju.

Batboy
19-09-07, 00:51
Moglo bi biti dovoljno brisanje driver-a iz system-a, a zatim instalacija driver-a kako valja.

Ovo što mu se dešava je vjerovatno konflikt istih... kolega nam nije dao dovoljno informacija ze neke drugačije razmišljanje.

Ako je puno brljao po mreži (softverski), najlakše mu je da je da istu prebaci u drugi slot, pa nek je rač ponovo prepozna.

Mada sam mu ja rekao ranije da reinstalira OS, ako promjeni MP ili Procesor (a kod HDD-a mora mora). Jer OS u sebi ima detaljno definisane parametre koji se nalaze na MP ili CPU. Te se informacije prikupljaju pri početnoj instalaciji OS. Znači njegov OS sada u sebi ima informacije od prijašnje MP (nema veze ako je matična ista vezija) i I/O parametri nisu isti.

Ako bi naš kolega instalirao OS ponovo, važno je da obriše stari OS i da HDD bude očišćen do posljednjeg bita. Pa sve ponovo, a zatim instalirati grafiku i zvuk, a poslije podesti i sve ostale parametre. Nikako ići na REINSTALL.

P.S. Podebljani dio treba zanemariti ako su mu u servisu instalirali novi OS. I prdržavati se posta o brisanju starih odn. neprepoznatljivih (sa greškom) driver-a. a zatim instalirati nove.

UserNameZbunjeno
19-09-07, 01:50
Podrazumijevao sam format diska prije instaliranja,pa bio makar i quick format. :mf_type:

Dot
19-09-07, 17:18
e ovako , zvuk je sredjen, skenirao ga zatim onim ad-aware i procistio ga,
makao neke programe koje ne koristim.
mislim da mi treba reinstalacija windowsa i jos par skeniranja i nadam se da ce biti ok.
medjutim sad mu se desava da se sam gasi tj resetuje, samo mi se monitor ugasi a yatim se i kuciste restaruje. + sad se ne moze konektovati, al cu zvati t com podrsku da vidim u cemu je pb!
hvala na dosadasnjoj pomoci.
(na karju se ispostavilo da pravilno nije instaliran drajver or smth za zvuk)

BlackWoman
10-12-07, 12:45
poprostite ako remetim mir na pdf/u, al rikno mi comp...
to se desilo jedne olujne noci, prije nekih nedelju dana... cim sam usao u kucu onako umoran od fakulteta nebo se otvori , dan zamjeni noc, zemlja se zatrese, i grom spici negdje blizu moje kuce, a kako je moj voljeni bio ukljucen i konektovan nesto riknu u njemu...
posle konsultacije sa deyurnom net sluybom yakljucili smo da je riknula mreyna kartica...medjutim sve je ostalo ok. ubacim ja film(transformers) odgledam i legnem da spavam. sutra moj gospodin otac ponese kuciste u servis jer je jos pod garancijom da ga obrade (jbg mreyna kad rikne na taj nacin garancija nista ne znaci) , kad on tamo a ono nece ni da se upali, posle izvesnog vremena kayu otisla vam i maticna ploca...
pa smo sad u neznanju koliko ce me sve to kostati kad ga skrpe i postoji li mogucnost da mi se izbrise wow ili da se unisti hd pri tom napadu...?
takodje je pitanje ako je maticna radila noc prije, a kad je odnesen kod njih ona je bila mrtva, jel moguce da ona padne u garanciju...

eto tako..ja sad kriziram i molim se bliazardy da mi je wow ziv!!!:helpsmilie:
Kod mene je iz čista mira zauvjek zaćutao nov računar. Serviseri kažu napojna jedinica, odnesu ga i kažu, na žalost oba procesora i obje matične ploče su crkle, ako je greška do korisnika onda nije u garanciji. Ja ih popljuvam onako muški (poznajem ih :)) i kažem da radim na računarima već punih 10 godina i da nije do mene ;) da bi mi kasnije javili da sam ja imala tu čast da prva reklamiram intelov procesor te da je isti dan došla još jedna reklamacija sa istim problemom kao kod mene. Nakon par mjeseci opet je crkla matična ploča... Računar je nabudžen maksimalno i mislim da neke komponente vjerovatno dolaze u sukob jedna s drugom ili šta li već.
Naravno oba puta ništa nisam platila.