View Full Version : Zanimljive razlike između muškog i ženskog mozga
Razlike između muškaraca i žena česta su tema burnih rasprava, a osim očitih fizičkih razlika, složit će se mnogi, muškarci i žene različito se i ponašaju. Odgovor na pitanje zašto žene više pričaju od muškarca i zašto ih je većina naklonjena društvenim znanostima, dok muškarcima odgovaraju tehničke znanosti, leži u razlici između muškog i ženskog mozga.
http://img166.imageshack.us/img166/8533/045100719qd2.jpg (http://imageshack.us)
Mozak muškarca je veći ali žene koriste više područja mozga kada razmišljaju
Osim vanjskih vidljivih razlika, postoje i suptilnije razlike između muškaraca i žena, koje se uglavnom odnose na način kako muški i ženski mozak procesuiraju jezik, informacije i emocije. Uzrok ovim razlikama možda leži u evoluciji jer su u davna vremena i muškarci i žene imali točno određene zadatke.
Pretpostavlja se da su se dijelovi mozga tako oblikovali da svakome omoguće što bolje obavljanje zadataka. Donosimo vam neke od zanimljivih razlika muškog i ženskog mozga. Razlike ne govore o nadmoći jednog spola nad drugim, one su samo razlike, a i svi znamo da ima izvrsnih matematičarki i fizičarki, kao i muškaraca koji su nadareni za umjetnost i verbalne vještine.
- Žene koriste više područja mozga kada razmišljaju.
- Mozak muškaraca je veći, ali se starenjem brže smanjuje nego kod žena.
- Mozak kod žena radi pri većoj temperaturi zbog toga što sagorijeva više glukoze nego mozak muškaraca.
http://img165.imageshack.us/img165/8845/046000719ss7.jpg (http://imageshack.us)
Žene su sklonije društvenim znanostima, a muškarci rješavanju zadataka
- Muški mozak sadrži otprilike 6,5 puta više sive tvari u odnosu na ženski mozak, dok kod žena mozak sadrži približno 10 puta više bijele tvari nego kod muškaraca. Istraživanja ukazuju na ovu činjenicu u pokušaju da se objasni kontroverzna teorija o tome da su muškarci uspješniji u matematičkim, dok su žene uspješnije u društvenim znanostima.
- Muškarci su na testovima inteligencije pokazali više uspjeha, i to otprilike za četiri do pet bodova više nego žene.
- Prosječan muškarac pomisli na seks jednom u minuti, dok žene to rade puno rjeđe, otprilike jednom dnevno.
http://img409.imageshack.us/img409/5509/049100721to5.jpg (http://imageshack.us)
Zagrljaj kod žene budi osjećaj povjerenja
- Zašto žene uvijek žele pričati? Istraživanja pokazuju da povezivanje s drugim osobama kroz razgovor potiče centar za užitak u ženskom mozgu, koji je po važnosti na drugom mjestu, odmah iza centra odgovornog za orgazam.
- Ustanovljeno je da ženska dojenčad ima daleko bolju i bržu reakciju na glasne i uznemirujuće zvukove nego dječaci.
- Zagrljaj od 20-ak sekundi će u ženskom mozgu proizvesti oksitocin, čiji se efekt manifestira osjećajem povjerenja u osobu s kojom se grli.
- Mnogo znanstvenika, pisaca i istraživača tvrdi da muškarci dnevno izgovore manje riječi nego žene. Razlika može imati raspon od 1.000 do čak 10.000 riječi na dan.
Izvor: Tportal
Prosječan muškarac pomisli na seks jednom u minuti, dok žene to rade puno rjeđe, otprilike jednom dnevno.
eto koliko je text relevantan, pa ja mislim da bi tesko bilo voziti auto i misliti toliko na sex :D
I jos jedna razlika,vezano za donacije organa:
kada recimo kupujete polovan mozak, muski mozak je 10 puta jeftiniji nego zenski! Zasto? Zato sto je puno vise koriscen...:D
@anon
dok vozis auto vjerovatno ne mislis svake minute ali zato kad parkiras pomislis 30 puta u minuti pa ti to dodje taman isto:D
@kliko
meni se cini da je prica obrnuta:yes513:
EEEE da mi je samo 2 dana muski mozak imat da odmorim:king6525:
EEEE da mi je samo 2 dana muski mozak imat da odmorim:king6525:
eeee ne znas kako zalim sto nisam musko :weeping:
nista nego da pitamo da nam pozajme mozak na 2 dana, neka i oni vide malo kako je nama:wallbash:
Meni je moj super. Ne treba mi nikakwo mijenjanje.. Samo malo vise memorije da se ubachi...Axaxaxaxaxaxxaxaxaxa...
@mala mu
ma cini ti se da ti je super, to samo dok ne probas muski:biggrin:
ne biste vi umjele koristit muski mozak :D
@kliko
a sigurno da ne bi...prvo bi ga morale pokrenut:biggrin:
i to bi vam bio nerjesiv problem,jer kako pokrenut mozak? :D
@kliko
bogami muski nikako tu se slazem s tobom:biggrin:
nije jednostavan kao vas...bolje se snalazite s kandzama :D
ma jednostavan je on nego ne radi:cheezy:
ne na vase baterije...nemate dovoljno napajanja.
http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=140673&postcount=108
hahaha ma nije nego vas odma rikne od visokog napona:thumb_yello:
Kliko treba mi jedan mozak da se odmorim, s obzirom da te smatram drugarom, ajd' predloži mi nešto konkretno....:whistling2:
e tesko da ces naci bolji mozak za odmor od muskog:character38542:
Već imam jedan takav, znači onda ništa.:xmas143:
Čekao sam da kliko, prokomentariše ali javila se hmmmm.
Imao bih mnogo toga za reći, ali se bojim da ću izgubiti kredibilitet.
Hvala na savjetu mala!:smokeing:
ma slobodno @bat domaci smo:)
ma slobodno @bat domaci smo:)
Imam dvije mogućnosti....... siguran sam da će neko da zaplače, a ne bih želio da to budeš ti :wub2:.
Protiv sebe ne mogu, vjerovatno mi mozak podsvjesno nedozvoljava da pišem protiv sebe i sebi sličnima. :weeping:
Ako bih i pisao, osjećao bi se jadno narednih 2 mj. :unsure:
ma odbrani ti muski mozak slobodno:mwah1:
Kad sam maloj pričao koliko se po funkcijama razlikuju naši mozgovi i kako su nam različiti pogledi na svijet i naravno kako je mnogo volim.... odmah me je ostavila i kupila kućnog ljubimca. :biggrin:
Kae' više joj se isplati, a ima i manje čistiti iza njega. :icecream:
Eeee moš' mislit' pa mi priča kako joj je lakše razmjeniti mišljenje sa njim nego sa mnom, kao šatro razmjenjuju iskustva. :smokeing:
;)
hehehe...ne mogu jos da ti dodam reputaciju...:)
stvarno nisam citala sta pisete ali ocigledno muski mozak salje signale ocima da snime svaku ribu koja prodje makar u skafanderu bila a potom glavi da se obrnu ono tobos neprimjetno neovisno od toga da li cura sjedi pored njega ili ne.
dok zenski mozak(osim kod onih niMfomanki)rjedje salje te signale jer kao prvo nema za kim da se obrce a kao drugo mislim da smo usresredjenije na sagovornika vise nego na misice momaka koji sjede sto do nas(za razliku od muskih ociju koje odma zavire u dekolte)
izašla sam sa dragim i njegovim drugarima. cijelo veče je prošlo ovako: vidi ovu, pa ćutanje, a vidi onu, pa ćutanje, baci oko na onu, pa ćutanje, oćemo li još po jednu, pa ćutanje, vidi onu..... u neka doba uhvatih sebe kako i ja gledam za curama. odo ja fino kući!
a viđi ovu...a viđi onu...pa vi ste ljepše polovine i zato se mi okrećemo...
a viđi ovu...a viđi onu...pa vi ste ljepše polovine i zato se mi okrećemo...
da smo ljepše - jesmo, što jes jes! samo što to kod vas nema veze sa ljepotom. koja ima veće dupe ili sise više se za njom okrećete!:icecream:
xaxaxaxax..to je jače od nas...jes a vi kao gledate u nebo..kako da ne..:nono2:
pa i ja se okrenem kad vidim dobru ribu! :) nisam latentna homo, nemA TO VEZE S TIM:pg_bubbles_h4h:!!!! nekako momci nisu interesantni za posmatranje, nisu neke velike razlike medju njima pa ne znam sto ima da se okrecem.
ma ponosim se sto sam zensko i ne bih voljela imati muski mozak i ne bih na svom nista mijenjala:D ma kakav sex...to zavisi od individue:p:p heheh....
da smo ljepše - jesmo, što jes jes! samo što to kod vas nema veze sa ljepotom. koja ima veće dupe ili sise više se za njom okrećete!:icecream:
Evo da ti se prijavim.., mene nikad nisu privlačile žene sa velikim grudima i velikom stražnjicom... Mogu ti reći da sam najčešće izlazio sa vitkim djevojkama pristojnog izglededa i držanja... a većina moji poznanika, drugova i prijatelja dijeli moje mišljenje o ženskoj ljepoti.. :smokeing:
Ali kad smo već kod velikih grudi.., jedna moja prijateljica ima eto nešto veće grudi..(lijepe su, nije da nisu). Nekako u razgovoru s vremena na vrijeme pogled mi padne na njih, a kako nosi malo dublju dekolte jednostavno me ''provocira'' sa njima.. Iako nemam ama baš nikakvih seksualnih pretenzija, te njene dvije hmmm..., mi često skreću pažnju sa neke teme dok razgovaramo.
Kada sam je pitao da li primjećuje s vremena na vrijeme da se moji pogledi često zaustave na njenom poprsju i da li i drugi muškarci pogledavaju prema njoj kao i ja, odgovorila mi je potvrdno uz osmijeh.. (znao sam odgovor unaprijed). Tada sam joj rekao (da bih smanjio napetost u našem razgovoru..) da ima stvarno lijepe grudi.. (na što se ona zahvalila)
Razmišljao sam dugo vremena o tom tzv. slučaju.., sve dok nisam počeo da radim sa kolegicom na poslu kod koje sam primijetio da gotovo i nema grudi.. Takođe sam s vremena na vrijeme znalo nešto povući da pogledam prema njenom ravnom poprsju.. i zaključio da je sve to samo znatiželja.., jer čovijek se okreće i primijećuje sve ono što je izvan nekih standarda.. (privlačenje pažnje)
Tako da primijećujemo ružne djevojke isto tako i lijepe pa i one koje su na neki način drugačije.. Prosjek često zaboravimo ili ne primjećujemo kao da nikad nije ni postojao...
Eto i sam sa'm primijetio da ma kako djevojke to prikrivale..., da kad obučem farmerice i kad sjedimo negdje i družimo se, neke damice s vremena na vrijeme pogledaju u predio prepona (slična iskustva bilježe i moji drugovi). Isto tako djevojke znaju vrlo često da se okrenu za zgodnim muškarcem.. I naravno većina ženskih osoba to rade mnogo diskretnije.., ami muški obično udarimo na sva zvona...
Mislim da stvarno nema potrebe da na ljudsko tijelo gledamo nekim čudnim očima... :smokeing:
Da ti iskreno kažem okrenem se i ja za zgodnim frajerom na ulici, ali diskretno naravno!
Ali ono što je meni zgodno i lijepo ne mora biti nekoj drugoj, pa ako ti gledaš na ovaj način na ženu i na žensko tijelo me mora, a i ne znači, da svaki muškarac misli tako.
Iz mog iskustva i razgovora sa drugim ženama stvarno će se malo koji muškarac okrenuti za nekom mršavicom bez dupeta i grudi! I ako se okrenu to su uglavnom neprimjerena dobacivanja kao: „djevojko zaboravila si sise doma“ i tome slično! Nikad nisam čula nijednu djevojku da je dobacila nešto tako nijednom muškarcu pa bez obzira kako on izgledao! Ali, isto tako ako joj se dopada neće zviždati za njim!
A to da gledamo, kako ti kažeš, u predjelu prepona gledamo..pa šta! moramo da ocjenimo robu!!
I opet to radimo na diskretan i fin način!
Ponosna sam što sam žensko i što imam ženski mozak i ne bih ga mjenjali ni za jedan muški na svijetu!
Da ti iskreno kažem okrenem se i ja za zgodnim frajerom na ulici, ali diskretno naravno!
Ali ono što je meni zgodno i lijepo ne mora biti nekoj drugoj, pa ako ti gledaš na ovaj način na ženu i na žensko tijelo me mora, a i ne znači, da svaki muškarac misli tako.
Iz mog iskustva i razgovora sa drugim ženama stvarno će se malo koji muškarac okrenuti za nekom mršavicom bez dupeta i grudi! I ako se okrenu to su uglavnom neprimjerena dobacivanja kao: „djevojko zaboravila si sise doma“ i tome slično! Nikad nisam čula nijednu djevojku da je dobacila nešto tako nijednom muškarcu pa bez obzira kako on izgledao! Ali, isto tako ako joj se dopada neće zviždati za njim!
A to da gledamo, kako ti kažeš, u predjelu prepona gledamo..pa šta! moramo da ocjenimo robu!!
I opet to radimo na diskretan i fin način!
Ponosna sam što sam žensko i što imam ženski mozak i ne bih ga mjenjali ni za jedan muški na svijetu!
Neee, Sekice ni ja se ne okrećem za mršavicama, već kako sam rekao za djevojkama koje su okviru nekih standarda.. koje imaju lijepo tijelo (nekad stvarno teško mogu da odolim a da ih ne pogledam malo bolje)... Ali svi mi opet posebno primijećujemo nešto što rijetko viđamo, mršave, debele, malene visoke... (zaista je tako)
Kad kažeš da muškarci zvižde za djevojkama i dobacuju.., to je već stvar kućnog odgoja. Ma znam ja i neke djevojke koje su znale dobaciti po neki komentar... Svakakvih nas ima.. Iako muškarci prednjače (govorim o maloj grupaciji) u tome, možda bi trebalo postaviti pitanje zašto je to tako..
Ti se okreneš za zgodnim frajerom, za kojim se okrene i većina ženskih osoba i uvijek će postojati one kojima se neće svidjeti.. Većina djevojaka koje znam ima sličan stav o izgledu muškaraca, samo je malo teže da se ''dočepaju'' baš takvog..;)
Ma svi se okreću i gledaju pitanje je samo koliko je to diskretno..., a sve ostalo je stvar kulture, i pitanje je kakav je ko od nas pojedinačno ;)
Što se tiče ''robe'', ma u redu je to.., nego teško je sakriti kad nekog gledaš na bilo koji način.. Svaki čovjek osjeti pogled na sebi krajičkom oka samo se nejčešće pravi da ga ne primjećuje, valjda je priroda to uredila da lakše nađemo i prevaziđemo jaz među nama :)
Seko dobro je što si ponosna na svoj ženski mozak.., da je drugačije vjerovatno bih te manje volio.. :wink3:
Živjele razlike!!! :D
Bio bi nam život dosadan da nismo različiti!
I u to ime i ja kažem:
Živjele razlike!!! :D
supercica04 24-10-07, 14:26 Zivele!
|
|