View Full Version : POST - Srpske Pošte AD Banja Luka

Batboy
05-09-07, 21:30
SRPSKE POŠTE AD BANJA LUKA
Oznaka HOV: POST-R-A

Osnovni podaci:

Preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. osnovano je 10. decembra 1996. godine, poslije razdvajanja nekada zajedničkog PTT sistema Republike Srpske na dva zasebna preduzeća – JODP «Srpske pošte» i JODP «Telekom Srpske».
Kao samostalni privredni subjekat egzistira od 1. januara 1997. godine, a Direkcija preduzeća nalazi se u glavnoj pošti u Banjaluci. «Srpske pošte» u svom sastavu imaju 262 jedinice poštanske mreže, 447 šaltera i 475 poštanskih kovčežića.

Ovo preduzeće je jedinstveno u Republici Srpskoj po tome što je svaki pedalj srpskog entiteta u BiH pokriven dostavom poštanskih pošiljaka. Nešto više od četvrtine svih pošta je automatizovano i sve uplate izvršene u njima tokom dana već sutradan se nalaze u bazi podataka glavnog servera «Srpskih pošta», koji je smješten u Računskom centru u Banjaluci. Malo statistike... Svaka pošta u sastavu Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske, u prosjeku, pokriva 82 kvadratna kilometra teritorije i opslužuje 1.766 domaćinstava, u kojima živi 5.978 stanovnika. S druge strane, svaki poštar opslužuje 2.496 žitelja Republike Srpske.

U «Srpskim poštama» zaposleno je ukupno 2.027 radnika, kroz čije ruke godišnje prođe oko 13 miliona pisama i paketa i oko šest miliona raznoraznih novčanih uputnica. Ovo preduzeće raspolaže sa 40 vozila za prevoz poštanskih pošiljaka, koja godišnje prevale preko 1,5 miliona kilometara... U ovom preduzeću posebno se ponose takozvanim D+1 načinom prenosa pošiljaka, odnosno svaka pošiljka predata danas u pošti u Novom Gradu, već sljedećeg dana dospijeva na uručenje u Trebinju! Informacioni sistem, koji posjeduju «Srpske pošte», trenutno je najmoderniji u Republici Srpskoj. On je zasnovan na «data warehouse» konceptu, odnosno konceptu brzog izdvajanja strateških informacija iz ogromne baze podataka. Ovaj informacioni sistem i pripadajuća mreža SPnet projektovani su tako da u potpunosti zadovolje potrebe «Srpskih pošta», ali je ostavljena mogućnost da njihove resurse koriste svi zainteresovani privredni subjekti u Srpskoj. Od 11. aprila 2002. godine «Srpske pošte» su prisutne i na polju Internet-provajdinga kao samostalni provajder čiji je naziv ISP SPINTER.NET.

Deset najvećih akcionara:
Datum:30.08.2007

Ime .................................................. ..........% učešća.........% učešća/pravo glasa

AKCIJSKI FOND RS A.D. BANJA LUKA ...............65,0008117.............65,0008117
PENZIONI FOND ............................................9,9999 992 ............9,9999992
"ZEPTER FOND" A.D. BANJA LUKA ...................6,199475 ...............6,199475
FOND ZA RESTITUCIJU A.D. B. LUKA.................5,0000009..............5,0000 009
ZIF "INVEST NOVA FOND" A.D. BIJELJINA.........3,1133476..............3,1133476
ZIF "VB FOND" A.D. BANJA LUKA......................2,5871135.............2, 5871135
"KRISTAL INVEST FOND" A.D. BANJA LUKA.........0,9956358.............0,9956358
ZIF "BORS INVEST FOND" A.D. BANJA LUKA.......0,5330747..............0,5330747
CITADEL SECURITIES AD BEOGRAD...................0,5160727..............0 ,5160727
EGP INVESTMENTS DOO BEOGRAD....................0,490269............... .0,490269

Svi podaci su preuzeti sa stranica BANJALUČKE BERZE (http://www.blberza.com/berzanova/default.aspx)

andrija
05-09-07, 21:49
Kretanje cene POST-a (http://81.93.74.18/berzanova/trgovanje.aspx?hartijaID=420) u poslednjih godinu dana.

http://i155.photobucket.com/albums/s291/milosobrenovic/Berza/POST.png

smc
07-09-07, 23:52
U „Poštama Srpske“ veliko pospremanje

http://investitorinfo.net/news.php?readmore=23

Batboy
19-11-07, 17:23
XIII REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE AKCIONARA

XIII redovna sjednica Skupštine akcionara Preduzeća za poštanski saobraćaj Re-publike Srpske AD Banjaluka, održaće se dana 12.12.2007. godine (srijeda) u Banjaluci, u prostorijama hotela "Slavija" - Restoran, u Ul. kralja Petra I Karađorđevića broj 85 Banjaluka, sa početkom u 13 časova.

DNEVNI RED

1. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa XII redovne sjednice Skupštine akcionara Preduzeća;
2. Razmatranje prijedloga i donošenje odluke o usvajanju rebalansa plana rada i poslovanja Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske AD Banjaluka za 2007. godinu;
3. Razmatranje prijedloga i donošenje odluke o usvajanju rebalansa revidiranog Programa investicija Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske, AD Banjaluka za 2007. godinu;
4. Ramatranje prijedloga i donošenje odluke o imenovanju člana Nadzornog odbora Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske AD Banjaluka;
5. Razmatranje prijedloga i donošenje odluke o osnivanju novog pravnog subjekta POST BANKE;
6. Razmatranje prijedloga i donošenje odluke o pokriću gubigka iz ranijih godina po Međunarodnom računovostvenom standardu 6poj 19;
7. Razmatranje prijedloga i donošenje odluke o visini naknade za rad članovima Komisije za izbor i imenovanje člana Nadzornog odbora Preduzeća;
8. Tekuća pitanja.

Guardian
23-11-07, 17:35
Preduzeće ima previše radnika, trulo je iznutra, ....

Batboy
23-11-07, 21:36
Ne bih se složio s tobom, rekao bih da će otpremnine učiniti svoje... Istina je da je to trom subjekt, ali bih rekao da današnja kapitalizacija nije ni blizu one realne.., preračunaj nekretnine...

Guardian
24-11-07, 11:51
Jok, kad se sve preračuna i kad uračunaš otpremnine, pošta je u jebenim dubiozama.
Trulež na kvadrat, ali dobra iz jednog razloga, što se nabiješ na bid na niske nivoe i onda hvataš zarade od 20%...

Nabuko
24-11-07, 14:33
Kakva je vasa posta kada nasa u 100% drzavnom vlasnistvu ostvaruje profit od ja mislim preko 1 miliona E. To bi cak i hit na berzi bio. Nemaju vise nekadasnje nekretnine ali profit uz milion radnika i cuda iodrzavanja posti po raznim selima gdje osim penzija ne stizu ni spamovi. Vjerovali ili ne! Ja mislim da od preduzeca pod drzavnom upravom u takvom obliku ovo je rekord (ne brojim regulatore).

Batboy
27-11-07, 00:41
Post banka ima šansu na tržištu (http://madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=2880&page=5)

BANJALUKA - Preduzeće "Pošte Srpske" privodi kraju aktivnosti za osnivanje Post banke, koja bi, ako sve bude išlo prema planu, mogla da počne s radom već u narednih mjesec do mjesec i po....

"Njena osnovna prednost u odnosu na komercijalne banke je da bi njeni šalteri bili u gotovo svakom manjem mjestu u RS, odnosno na svim mjestima u kojima postoji šalter pošte. 'Pošte Srpske' u svom sastavu imaju 264 jedinice poštanske mreže i 475 šaltera. Time bi nova banka bila dostupna velikom broju građana. Druge banke imaju svoje filijale i podružnice samo u većim gradovima RS, jer su svoje poslovanje koncentrisale na mjesta u kojima je frekventnost i koncentracija stanovništva veća", ističe Jasminka Krivokuća.

Ovo bi mogla biti velika prednost... Kvantitet dolazi do izražaja...

Ideja o osnivanju Post banke, navodi ona, proizašla je iz plana za proširenje djelatnosti i razvoj "Pošta Srpske", a njenim osnivanjem bilo bi spriječeno i otpuštanje 680 radnika, koliko ih je viška.

Ovo bi mogla biti velika mana, ako bi se išlo po sistemu ''dajte ljudima da se nečim zanimaju''.

Inače je više volim otići u banku da me dočeka nasmijana ženska koja medi.., a ne neka stara žena kojoj se klimaju zubi dok se grize za usnu jer nije sigurna u posao koji radi... :yawn431:

Ja sam zato da se ide sa otpremninama, te da se uvede zdravi kadar. Moguće je da će kroz reorganizaciju i to doći do izražaja, malo sam ''septik''...

Nabuko, šta se dešavalo sa poštama u CG u preloaznom periodu. Kakva su vaša iskustva...?

Nabuko
27-11-07, 10:05
Solidna to je drzavno preduzece drze solidan broj radnika mozda su zatvorili nesto manjih posti. Preko njih ide znacajan dio platnog prometa i dalje plus mnogo uplata mjesecnih malo su diversifikovali djelatnost imaju prodavnice novine i slicno u svakoj malko vecoj posti, suvenirnice itd. Sve dosta po malo i ispade profit ove godine od 1 milion. Za mene iznenadjenje decenije.

Batboy
15-01-08, 17:31
Hoće li im ovaj put poći za rukom... :)

PREDUZEĆE ZA POŠTANSKI SAOBRAĆAJ REPUBLIKE SRPSKE AD BANJALUKA
- NADZORNI ODBOR -

Na osnovu člana 12 stav 12.8 tačka 12.8.4 STATUTA PREDUZEĆA ZA POŠTANSKI SAOBRAĆAJ REPUBLIKE SRPSKE AD BANJALUKA, Nadzorni odbor preduzeća, saziva

XIV REDOVNU SJEDNICU SKUPŠTINE AKCIONARA

XIV redovna sjednica Skupštine akcionara preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske AD Banjaluka, održaće se 04.02.2008. godine (ponedeljak) u Banjaluci, u prostorijama hotela "Slavija" - restoran u Ul. kralja Petra I Karađorđevića broj 85 Banjaluka, sa početkom u 13 časova.
Za sjednicu se predlaže sljedeći:

DNEVNI RED

1. Izbor radnih tijela;
2. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa XIII redovne sjednice Skupštine akcionara preduzeća;
3 Razmatranje Prijedloga i donošenje odluke o usvajanju elaborata o mogućnostima osnivanja novog pravnog subjekta "Post Banke",
4. Razmatranje Prijedloga i donošenje odluke o donošenju poslovne poligike i Plana rada i poslovanja preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske AD Banjaluka. za period 2008-2010. godinu;
5. Razmatranje Prijedloga i donošenje odluke o donošenju programa investicija preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske AD Banjaluka, za period 2008-2010. godinu;
6. Tekuća pitanja;
Akcionari preduzeća imaju pravo da izvrše uvid u normativna akta, te prijedloge odluka Nadzornog odbora za navedenu sjednicu Skupštine akcionara, u prostorijama Uprave preduzeća svakim radnim danom od 8 do 15 časova, počev od 25.01.2008. godine. U slučaju da se sjednica Skupštine akcionara preduzeća, zbog nedostatka kvoruma ne održi navedenog dana, ponovljena Skupština će se održati dana 11.02.2008. godine (ponedeljak) sa istim dnevnim redom, u isto vrijeme i na istom mjestu. Pravo da učes-tvuju u radu sjednice imaju svi akcionari, odnosno njigovi punomoćnici koji imaju ovjerenu punomoć.
Obavještavaju se akcionari da su se dužni prijavigi za registraciju pola sata prije početka navedene sjednice.

:smokeing:

Guardian
22-02-08, 21:56
Načuo sam nešto o ovome...

Valjda su baš ozbiljni...

Pošte će u posao dati svojih 50 lokacija i valjda neku kintu.

Batboy
22-02-08, 23:57
Guardi i ja sam načuo... Ajd' da sačekamo sledeću sjednicu ili naku zvaničnu izjavu nakog od šefića da im bezveze ne dižemo cijenu... :)

Nabuko
23-02-08, 17:17
Posto sam an ovoj temi davao neke podatke o nasoj posti samo jedna mala ispravka. Posta je bila prosle godine u plusu 1mE ali to je prakticno po osnovu vanrednih prihoda jer je tacno toliko rata koju je zakljucno sa ovom godinom placao TECG posti pop osnovu razdvajanja i ostalih trica. Od ove godine toga nema!

Batboy
23-02-08, 19:10
Može to malo preciznije...

Znači da je vaša pošta bila na nuli kad se podmiri sve obaveze... To mi je malo nevjerovatno... Čini mi se da bi bila u plusu ili u minusu.., rijetko ko uspije zaokružiti na nulu...

Ne znam je l' me kontaš... Znaš šta već hoću da kažem...

Nabuko
23-02-08, 19:16
Kontam to nije nula vec mali plus ili minus jer nemam ja tacne FI. Za sljedecu godinu moze se desiti da imaju rezultat oko 0 ponovo. Medjutim, treba znaci da poslovi platnog prometa polako prelaze na e-banking i banke tako da ocekujem da u 2008 po osnovu toga moze biti smanjen prihod.

Batboy
10-10-08, 22:13
:)

Post banka 2009. u RS (http://www.capital.ba/post-banka-2009-u-rs/)

Objavljeno u kategoriji:Najave događaja
Datum: 09.10.2008

BANJALUKA, Generalni Direktor Pošta Srpske Jasminka Krivokuća najavila je da bi u toku sljedeće godine trebalo da počne projekat Post banke u okviru kojeg će “Pošte Srpske” početi samostalno da obavljaju bankarske poslove.

“Elaborat je prošao, sada idemo na pozivna pisma i prema Agenciji za bankarstvo za registrovanje i očekujemo da će se to uraditi u nerednih šest mjeseci, a pravi efekte banke očekujemo tek poslije tri godine”, rekla je Krivokuća novinarima na svečanosti povodom obilježavanja Svjetskog dana pošta.

Ona je dodala da će u narednih pet godina “Pošte Srpske” biti većinski vlasnik Post banke, a da će za radnike, fondove i građane biti emitovane akcije.

Krivokuća je istakla da je među najznačajnijim planovima “Pošta Srpske”, osim Post banke, uspostavljanje radio-relejnog sistema, koji će omogućiti komunikaciju putem kompjutera u svim jedinicama poštanskog saobraćaja RS.

Prema njenim rječima, u planu je i uvođenje sortirke, odnosno automatizovane obrade pošiljki koja se do sada radila ručno, a kojim bi se postigli uslovi svjetskog poštanskog saveza da danas poslata pošiljka sutra bude na vratima korisnika.

“Pošte Srpske” posredstvom devet teritorijalnih jedinica, dvije specijalizovane i 286 pošta i paletom usluga od poštanskog saobraćaja, finasija, marketinga do informatičko-telekomunikacionih usluga pokriva teritoriju cijele RS.

Godišnji promet pošiljki u “Poštama Srpske” iznosi 19.500.000 pismonosnih pošiljki i 93.000 paketskih pošiljki.

Svjetski dan pošta, osim u Banjaluci, u RS je obilježen i u sjedištima devet radnih jedinica “Pošta Srpske”.

Ovaj dan se obilježava u spomen na osnivanje Svjetskog poštanskog saveza, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija.

Na svečanosti u Banjaluci pročitano je i pismo generalnog direktor Svjetskog poštanskog saveza Edvarda Dajana.