View Full Version : Roditelji djeci biraju neobična imena

inzaghi9
04-09-07, 15:57
Odabir imena za dijete oduvijek je bio važan i zahtjevan zadatak za buduće roditelje. Ali sve se više njih u posljednje vrijeme takmiči u tome da potomku daju što čudnije ime.

Nedavno smo mogli pročitati kako je bračni par iz Kine svojoj djevojčici želio da da ime @, a to je samo jedan u nizu sličnih slučajeva. U trendu “što neobičnije, to bolje” prednjače poznate osobe. Britanska manekenka Džordan i australijski pjevač Piter Andre svojoj su novorođenoj kćerki dali ime Princes Tiami.

Ponosni su roditelji izjavili kako im je za odabir imena trebalo tri nedjelje i da su ih inspirisala imena njihovih majki. Profesor Albert Mehrabian, profesor psihologije na Univerzitetu UCLA, autor knjige “The Baby Name Report Card” i jedan od najboljih stručnjaka za dječija imena, prokomentarisao je odabir tog imena.

- To je zaista glupo ime i djevojčica će imati mnogo problema zbog njega. Zvuči kao strano, pa će mnogi misliti da nije Britanka.

A i odabir imena princeza označava pretencioznost. Mnogi će takođe pomisliti da to nije ime nego titula - kaže Mehrabian, koji, kao i mnogi, smatra da roditelji sve češće svojim mališanima biraju komplikovana imena, jer ih doživljavaju kao brend. Naime kada neki proizvod ima zvučnije i posebno ime, očekuje se da će se bolje prodavati.

Pamela Satran, jedna od autorki knjiga s dječjim imenima u Velikoj Britaniji i Americi, slaže se s tom tvrdnjom.

- Velike kompanije stavljaju svoje inicijale na svaki komad odjeće, obuće, predmete koje nude, jer vjeruju da će se tako proizvod bolje prodati. To je jednostavno u vazduhu. I to je uticaj toga. Roditelji žele da potomku daju osjećaj individualnosti, posebnosti i prednosti, jer smatraju da su ljudi s neobičnim imena upečatljiviji-objašnjava Satran.

Ali uprkos sve češćoj pojavi takvih imena, tradicionalisti mogu da odahnu, jer su imena kao što su Olivija, Tomas, Džesika, Vilijam, Emili i dalje među prvih deset najimena.

Ali tokom posljednjih godinu dana rođeno je mnogo djece s neobičnim imenima. Satran je otkrila da su naučnici sproveli istraživanje među školskom djecom o tome kakvu reakciju izazva nečije ime. Pokazane su im fotografije iste lijepe kraljice s različitim imenima.

Kraljica s atraktivnijim imenom smatrana je fizički atraktivnijom. U drugom je istraživanju grupa učitelja zamoljena da ocijeni učeničke eseje. Ali školarci pritom nijesu znali da ocjenjuju isti esej s drugačijim imenom. Uočeno je da su nekonvencionalna imena dobila nižu ocjenu. Tako je zaključeno da će djetetovo neobično ime imati negativan uticaj na njegov uspjeh u školi.

Mehrabian za pojavu neobičnih pa često i besmislenih imena optužuje i zakone u Velikoj Britaniji i Americi, odnosno manjak uplitanja vlasti u to pitanje.

Naime u Francuskoj prema zakonu djetetu možete da date samo ime s liste dozvoljenih imena, a u Njemačkoj su izmišljena imena zabranjena. Satran smatra da je oduševljenje čudnim imenima počelo u vrijeme kada je Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, nazvala djecu Beatriće i Eugenia.

Nevjerovatno je koliko se roditelja u posljednje vrijeme odlučilo za ime Medoks (sin Anđeline Džoli). Do prije nekoliko godinu potpuno nepoznato javnosti, to ime danas u Velikoj Britaniji zauzima 88. mjesto popularnosti, a nevjerovatno je i kako popularnost imena Kruz (ime najmlađeg sina Viktorije i Dejvida Bekama) raste svakog dana.

Nedavno je “The Times” objavio listu najluđih imena mališana slavnih roditelja. Don Džonson i Keli Gledžer, na primjer, djetetu su dali ime Aderton Grejs, dok su Stiven Spilberg i Kejt Kepšau odlučili da kćerku nazova Distraj.

Gari Oldmen i Donija Fjorentino su izgleda bili oduševljeni Guliverovim putovanjima, pa su to ime dali svom sinu. Štefi Graf i Andre Agasi kćerku su nazvali Džez.

izvor: CafeMontenegro (http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.phtml?akcija=vijest&id=23932)

explosion
04-09-07, 19:51
moji ce biti stela i nebojsa :)

sarita
04-09-07, 20:46
Svako ime ima neko znacenje i emituje neku energiju zato mislim da treba pazljivo odabrati imena

mala_mu
04-09-07, 21:48
Moja 4 sina ce se zvat Andrija, Uros, Aleksa i Aleksandar

mozak
05-09-07, 09:01
Andrija takođe...a po prađedu Zarija...Iva....Ines...

Amelie
05-09-07, 15:40
inace bi trebalo imena birati po numerologiji.
znaci napraviti spisak imena i izracunati njihovu vrijednost :)
moje ime je npr ne bas jedno od najsrecnihi,dok sam bas provjeravala i sva imena poslanika su pod srecnim brojem.
ostavljajuci se numerologije nisu mi jasni ljudi koji maloj bebi daju ime "Vukota" "Jasenka" "Ljubinka" ili tako nesto,ili ovi extra moderni...
nevermind

i da,imena se trebaju birati po "mjestu rodjenja" ako mi se dijete rodi u zimbabveu necu ga zvati "Radovan" a ako se rodi u kanadi ponovo ga ni tamo necu nazvati tako.treba se prikloniti sredini,lakse djetetu prvenstveno nece mu se djeca sprdati kad krene u skolu

dekica
05-09-07, 16:16

ja sam bratu,koji je mladji od mene 16 godina, dala moje omiljeno ime ALEKSA,tako da necu moci i sinu...mada mi svidjaju jos i Relja,Strahinja i Damjan a za cerku Lara i Daria...mada ima ih jos :guitar:

explosion
05-09-07, 17:32
damjan mi zvuci prelijepo, uvijek mi se svidjalo,ali me asocira na demian, demon :( nemoj da mislis da ja tu nesto namjerno mlatim, nego potrazi negdje etimologiju imena, mozda stvarno ima veze, a mozda je to samo moja bezvezna asocijacija.

milcee
05-09-07, 17:55
Ja cu mojim sinovima da dam imena Milutin i Dragutin. :cheezy:

Amelie
05-09-07, 18:52
damjan mi zvuci prelijepo, uvijek mi se svidjalo,ali me asocira na demian, demon :( nemoj da mislis da ja tu nesto namjerno mlatim, nego potrazi negdje etimologiju imena, mozda stvarno ima veze, a mozda je to samo moja bezvezna asocijacija.

i mene je to damjan asociralo na demon uvijek.
...cudni li su nam ukusi...ne bih dala ime strahinja pa sad da me stave uzazid i kazu"pucaj ili mu daj ime strahinja" :smokeing:

kliko
06-09-07, 00:20
evo ja cu da te pohvalim

S obzirom da sinove neces sama pravit,nego.pretpostavljam,s nekim muskarcem, postoji sansa da im se otac zove taman Uros ili Aleksandar. Sto ces onda?
Mozes iskoristit sto su popularne serije na spanskom jeziku,uraditi palatalizaciju pa umjesto Alksandar neka bude npr. Alejandro. Si? :cheezy:

Batboy
06-09-07, 01:12
Evo moj mali klempo će se zvati Krasnodar, a ako bude curica Krasnodarinka. Osim ako mi se žena bude tako zvala što je malo vjerovatno..... :helpsmilie: :D

milenaaaa
17-09-07, 21:20
i ja bih djeci dala neka neobicna imena..
posto su mi rekli da cu imati dva sina..voljela bih da se zovu Brajan i Bojan..ili Luka..
a da imam cerku zvala bi se Tina ili Mea...

Amelie
17-09-07, 21:22
a Bojan Luka i Tina su bas neobicna imena :rain:
a ko ti je to rekao da ces imat 2 sina?mene je spopala gatara na moru ali se nisam dala.
enivej,ne znam i dalje kako cu djecu nazvat...cekacu prvo da dodju pa cu imat 9 mjeseci za razmisljanje

BlackWoman
28-09-07, 13:42
Roditelji nisu ni svjesni koliko štete nanesu djetetu pogrešnim imenom.
Nakon rata 1941 - 1944. godine bila su u modi ženska imena: Mašinka, Jugoslava, Titoslava, Borbenka, Kaćuša... užas!
Onda su došli Zorani, Gorani, Saše (i muške i ženske), Zvjezdani, Sunčice, Jagode, Višnje, Dunje, Maline, Ljubice... užas!
Ne volim eksperimentisanje jer nemam pravo da od djeteta pravim predmet šale iz svog vlastitog hira.

Zor_djevojka
01-12-07, 23:05
mojoj majci su htjeli da daju ime Kamenka hahaahah..djed chitao neki roman i bila neka partizanka Kamenka, a on tu noc malo vishe popio, a kako je bio vojno lice to je bash emotivno dozhivio..navrzle uspomene ahahahah..Inache rodjena je krajem maja, a te godine bash tog dana je padao snijeg u Sarajevu (tamo je rodjena), pa joj dadoshe ime kijamet Fata iliti Snezhana http://www.beranetown.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif
i mojoj kumi (dodushe ona je islamske vjeroispovijesti) su htjeli da daju ime Sherbetka - shto u prevodu na nashem znachi neshto tipa Sladjana eheheheh..sva sreca pa joj je majka bila dovoljno drchna i izgurala na svoje da se zove Denisa...
Prochitah nedje kako je voditelj i bivshi uchesnik 'Velikog brata' Maca dao svom sinu ime Lav, pa su ga pitali zbog chega bash to ime, a on u svom stilu odgovorio da kad bude bio sa curama mnogo mocno ce da zvuchi kad mu u naletu strasti kazhu :'To, Lave' :D :D

Blade
06-12-07, 17:23
moje ime je jako rijetko u cg, i uopšte :)
tvrdim da sam jedina djevojčica sa tim imenom u cijelom cetinju. a za ostale gradove ne znam :D
sjećam se da sam, kad je trebalo prvi put da pođem u školu, stalno mislila što će drugi da kažu... a sad mi je super. originalno ime :D al neću reć koje je ;)

Zor_djevojka
06-12-07, 17:38
Leontina? Kasandra? Anadi? :D

kliko
06-12-07, 18:08
Stela? Koviljka? Kristl? Beatris?

Blade
06-12-07, 18:23
vi to pogađate moje ime???
e ako je tako, loše vam ide... :p

Zor_djevojka
06-12-07, 18:23
Stjuardesa?

kliko
06-12-07, 18:51
Pamela? Kejt? Brena?

Zor_djevojka
06-12-07, 18:57
Lambada ili Makarena 100%

Amelie
06-12-07, 19:15
Kosara
Jelisaveta
Jefimija
ajde reci koje je pa da mozemo zaspat mirne duse

Wild
06-12-07, 19:21
Uf....Ja sam zadovoljna svojim imenom...
Lana nije preterano neobicno ime ali opet do nedavno nije bilo toliko rasprostranjeno..
Inace deda je hteo da se zovem Grozdana.....hvala bogu sto je keva imala dovoljno zdravog razuma :D

kliko
06-12-07, 19:39
E bravo! Da nije Grozdana?

Blade
06-12-07, 20:13
nije nije nije! :D
nema šanse da pogodite!!!
ako i neko pogodi...svaka mu čast!
kliko, kladim se da na interneT nema moga imena :D moraćeš da se potrudiš još više ;)

kliko
06-12-07, 20:37
Gospava? Ljurka? Gazinka? Djuca?
Maraja? Shanaja? Shakira? Britni?

Blade
06-12-07, 20:41
ma ne!!!
još nisi pitao 2 imena :) to su moje i brad pitt :D

kliko
06-12-07, 20:42
Brad Pitt? Angelina Dzoni?

Blade
06-12-07, 20:44
nije džoni nego džoli :p
a nije ni to...

Zor_djevojka
06-12-07, 21:54
Sherifa?

Zor_djevojka
06-12-07, 22:23
ada dati nije SHerpa ili Karfiolka?

Miriam
06-12-07, 22:45
Njegovanka - Njeguška

kliko
07-12-07, 09:22
Skubna? Vinona? Dzesika?

kliko
07-12-07, 11:17
ne,ne! molim te ne diraj ovo!

Aurora? Brendi? Kajli?

Miriam
07-12-07, 12:39
Vili, Raja,Varja

explosion
07-12-07, 12:55
Perla

kliko
07-12-07, 12:59
Djusta?

Zor_djevojka
07-12-07, 14:48
Ciribiribela....
Klitemnestra...
Materica?

kliko
07-12-07, 22:02
odgovaraj nam sa "vruće"- "hladno"

Uitni? Bela? Klocna?

Amelie
07-12-07, 22:47
materica? ne, ne

mislim da je stvarno vise red da reces kako se zoves da ne saljemo specijalce U cetinje junacko po tebe :smokeing:

Ljubinka
Stanislava
Ilinka
Jabuka
Ponocka
Jedinka
Tisfera
...
(bolje bi ti bilo da ti je ime specijalno ;) )

Blade
07-12-07, 22:56
ajd dobro... da vam malo pomognem... uh
počinje na k :) dakle, kliko, 'klocna' je bilo toplo :p

kliko
07-12-07, 23:01
kondura?

Zor_djevojka
07-12-07, 23:31
klackalica?

kapama?

kosharka?

Zor_djevojka
08-12-07, 00:04
kokta
ili koka kola
koktelka...

Janjičar
08-12-07, 00:06
Koviljka, Krstinja, Kaštelka?

explosion
08-12-07, 08:30
Kostana, Klonirka, Klonka, Klona, Klara aooooooo

Amelie
08-12-07, 12:40
kostana
krstica
kaljinka
koviljka

Zor_djevojka
08-12-07, 13:08
Kle(p)opatra
Kavijarka...
Kerusha...Ne znam vishe...

kliko
08-12-07, 13:34
karamelica? krkna? karamba!?

Zor_djevojka
08-12-07, 13:43
kleptomanka...

kliko
08-12-07, 13:45
kurosava?
(:D akiro)

Amelie
08-12-07, 14:21
hahahaha

kamikaza
krokodil
kisnica
kometa
krishna?

Janjičar
08-12-07, 14:25
Komarica,
Kreska,
Kresna,
Kretema,
Kreculjka,
Kršna,
Kurvaja,
Kormila,
..............

Zor_djevojka
08-12-07, 14:26
kandida 100%

katastrofa...

karivolica...

klementina (kako lepo ime :D )

Janjičar
08-12-07, 14:27
Korđžuljka

Zor_djevojka
08-12-07, 14:29
bice da je KAMENKA...ipak...

Zor_djevojka
09-12-07, 12:35
Klaustrofobija...

Kaliopa

Blade
09-12-07, 20:21
Koviljka, Krstinja, Kaštelka?

:thumb_up:

hvala što ste se potrudili i ponudili toooooliiiikoooo imena :king6525:

mala_mu
10-12-07, 10:34
Dodala bih jos 1 za curicu eventualno ako bude bila, Jana... Nesto mi se jako dopada to ime... Moji stricevi se djeci dali neobicna imena, sinovima Aldo i Dario, kcerkama Taida, Blanka i Anda. Meni je jako dopadaju.

Blade
11-12-07, 15:02
pa je li vruce? da nije mozda hladno? ili je mozda neko pogodio?

pa daaaa, pogodio je Janjičar. Krstinja :D

kliko
11-12-07, 15:05
ja moram da priznam jedno, to su dvije stvari:

1-neobicno je ime

2-lijepo i originalno je ime

3-ne bih ga pogodo iz sledeceg pokusaja, ali mozda iz jos 2-3 bi islo