View Full Version : Elektroprivreda RS-a
Hidroelektranama istice licenca za obavljanje proizvodnje elektricne energije u Decembru 2007 (http://www.reers.ba/DesktopModules/Articles/ArticlesView.aspx?tabID=0&ItemID=613&mid=3142&wversion=Staging)
Iako imamo ne prvu ruku negativnu vjest iz sektora, volio bih da čujem vaš komentar na ovaj link, osim da REERS upozorava da se HE na Vrbasu pridrzavaju određenih procedura pri obnavljanju licenci.
Osnivanje tržišta električne energije u BiH
SARAJEVO, 5. SEPTEMBRA /SRNA/ - Pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH i Ministarstva privrede, energetike i razvoja Republike Srpske u Neumu će 13. i 14. septembra biti održana konferencija o temi "Osnivanje tržišta električne energije u BiH".
Cilj ove konferencije, koja će biti organizovana uz podršku USAID-ovog Projekta podrške regulative i reformi energetskog sektora u BiH /REAP/, jeste uspostavljanje temelja za razumijevanje značenja tržišta električne energije, potencijalnih prednosti tržišta i preduslova za njegovo uspostavljanje - potvrđeno je danas Srni u REAP-u.
Svrha konferencije je i obezbjeđivanje podrške aktivnostima koje čine reformu sektora i daljeg razvoj tržišta električne energije u BiH.
Na ovu konferenciju biće pozvano oko 100 učesnika iz različitih institucija BiH, uključujući i predstavnike Savjeta ministara i entitetskih vlada, donatore, menadžere visokog i srednjeg nivoa iz različitih kompanija elektroenergetskog sektora i velikih potrošača, eksperte sa univerziteta, regulatore i medije.
Sve prezentacije biće održane pod vođstvom regionalnih eksperata iz oblasti reforme energetskog sektora i tržišta i uz učešće predstavnika USAID-a, a predviđena su i pozdravna i uvodna obraćanja domaćina Konferencije ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodana Puhalca, kao i resornih entitetskih ministara Rajka Ubiparipa i Vahida Heće.
U okviru najavljene teme učesnici konferencije tražiće, između ostalog, odgovore na pitanja: Zašto tržište električne energije? i Koje su to pravne obaveze koje od BiH zahtijevaju razvoj tržišta električne energije?
Biće razmatrani i Pregled razvoja i status tržišta električne energije u BiH, Modeli tržišta, Preduslovi za uspostavljanje tržišta i drugi dokumenti.
Prvog dana rada, učesnicima konferencije na radnoj večeri obratiće se prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.
Drugog dana rada konferencije, koja će biti održana u hotelu "Zenit" u Neumu, u planu je prezentacija iskustava mađarskog, rumunskog i slovenačkog tržišta električne energije, te komentari predstavnika fakulteta, instituta i organizacija iz elektroenergetskog sektora u BiH.
RS i Srbija žele integraciju elektroprivrednih sistema (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=14017&meni=2)
Evo jedna dosta dobra vijest za energetski sektor.
Ovo bi trebalo da prije svega razvije transparentnost u distribuciji i da dobijemo realniju cijenu po KW. Osim toga čini mi se da bi na kraju došlo i do bolje i brže preraspodjele energija u regionu, samim tim bi se i smanjili gubici u mrežama, a imali bi i stabilniji rad elektrodisributivnih centara.
Bolje im je da manje pricaju.....
Rezultati....rezultati.....rezultati
Mislim da ovakva stvar ne doprinosi fin. položaju ERS-a, jer će se samo na legalniji način nastaviti izvlačenje para iz pomenutog sistema (pogledajte kako se to sada radi...)...
Misliš da ne stoji post br #3
Kako god ja gledam da i ovo sto mi je ostalo u HETR iznesem napolje.
Olabavi malo..... povuće ga tržište UP, za kojih 20-ak dana. Osim ako ti treba lova????:smokeing:
Ma koji ce mi u portfelju... znas i sam kakav nas ocekuje bilans na kraju 2007...
Olabavi malo..... povuće ga tržište UP, za kojih 20-ak dana. Osim ako ti treba lova????:smokeing:
Za ovakve izjave se dobija deset godina zatvora...
Razmisli malo, pogledaj portfelje fondova, pa ocijeni da li će hedr, hetr ili helv, a da ne govorim o rteu i rite moći rasti u narednih godinu dana...
Za ovakve izjave se dobija deset godina zatvora...
Razmisli malo, pogledaj portfelje fondova, pa ocijeni da li će hedr, hetr ili helv, a da ne govorim o rteu i rite moći rasti u narednih godinu dana...
Ovo je smiješno što si rekao, između ostalog za očekivati je da će povećenje kapitala na BLSE u narednom periodu podići indekse. BLSE je malo tržište i nedostatak novca se osjeti, naročito kad pojedini likovi sa soma eura naprave rusvaje sa pojedinim hartijama.
Nisam rekao da će HETR vratiti na staru cijenu, već da će ga promet podići. Čitao polugodišnji i svjestan sam gubitaka.
Ali ipak mislim da će tržište korigovati u određenoj mjeri ''korekciju'' HETR-a poslije višemjesečne stagnacije.
Inače u dubokim korekcijama kao što je ova akcije najčešće prodaju oni kojima treba lova da pokupe nešto drugo.
Dovoljno je samo da se za ovo trziste zainteresuje neki veci investitor sa par miljona eura ili fond i sve ode up,mislim da je energentski potencijal Rs najprivlacniji za dugorocno ulaganje,RS je tranziciji i u elektroprivredi haraju ostaci komunizma,ali za par godina ce drzava morati ispusti elektroprivredu odnosno privatizovati,socijalizam je zato i propao jer je sve bilo nase drustveno,treba biti umjetnik i upropastiti rafinerije,lance benzinskih pumpi,hidroelektrane............sto svuda u svjetu donosi milijone profita u socijalizmu je propalo jer se pokazalo da drustvo nemoze upravljati dobrima
Profesionalac 09-09-07, 13:00 Pa za dugorocno, a sta ti vidis u tome sto cemo (manjinski) kraj 07' docekati sa ogromnim minusom HETR-a.
Moje mišljenje da će u narednom periodu doći do opravka cijene HETR možda za nekih 35% - 40% do kraja godine, to bi možda bilo i realno. 20% uz pojačavanje indeksa na berzi i 10% naknadno (tj. do kraja god.).
Što se tiče minusa biće u određenoj mjeri saniran. Imam nešto sitno HETR i planiram izaći za mj. dva, ali ne na ovom nivou.
Smatram da se HETR neće oporaviti od korekcije u potpunosti, za razliku od nekih drugi HOV.
Neznam šta bi tu bilo nejasno... osim da HETR vrijedi više nego je što je to sada.
PozZ
Dugoročno HETR bi trebala biti vrlo isplativa...
Profesionalac 09-09-07, 14:02 Ma z..... ti dugorocno. Ja cekam opet da se digne na 2.40 i da izadjem...
Pri put sam prodao neki 75% HETR na 2.40 misljah se moze gore, ono dole. 2.40 fina prodaja, treba potraziti nesto bolje.
Bice da su ove elektro-distibucije bolja investicija.
ELDO je jedan od mojih favorita... Vidjećemo ko je u pravu..... Trenutno znam hartija na kojima mogu zaraditi više nego na HETR, ali eto očekivanja su za.ebana stvar. :smokeing:
"Elektrokrajina" je u prvih šest mjeseci ove godine u poslovanju ostvarila dobit u iznosu od preko pola miliona KM (557.939 KM). Ovo može da se smatra izuzetnim uspjehom, kada imamo u vidu da smo na kraju poslovne, 2006. godine zabilježili negativan finansijski rezultat u iznosu od 16 miliona, koji je posljedica loše poslovne politike iz prethodnog perioda, naročito 2005. godine. Naime, "Elektrokrajina" je jedina od svih zavisnih preduzeća ERS u potpunosti ispoštovala sve međunarodne računovodstvene standarde i time izvršila ispravak svih potraživanja starijih od godinu dana (za obje kategorije potrošnje - domaćinstva i ostali potrošači) i na taj način, umjesto realno predviđene dobiti od preko dva miliona (2006), iskazala navedeni gubitak - kaže Kovačević.
http://www.investitorinfo.net/news.php?readmore=34
Pazi ovako. U trenutnu cijenu HEDR-a uračunato je mnogo toga (ako ćemo ići fundamentalnim pokazateljima). Uračunata je dobit od 15 miliona KM, pa prema tome ja u hidro i termoelektranama ne vidim prostora za napredak (naravno uvijek će biti ovaca za šišati...), ali zato distribucije su te koje imaju dosta prostora...
Stižu dolari (http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=5&vijest=4566)
Delegacija Vlade RS, s premijerom Miloradom Dodikom na čelu, razgovarala je juče u ruskom gradu Sankt Peterburgu s predstavnicima Elektroprivrede Ruske Federacije i lokalne Privredne komore, potvrdio je za "Fokus" ministar finansija u Vladi Srpske, Aleksandar Džombić.
U telefonskom razgovoru za naš list, Džombić je naročito naglasio značaj razgovora o energetskoj problematici.
- S predstavnicima Elerktroprivrede Ruske Federacije razgovarali smo o mogućnostima zajedničkih ulaganja. Ruski partneri su izrazili posebnu želju za ulaganje u hidropotencijal Srpske, odnosno za izgradnju hidroelektrana. Obavijestili su nas da su spremni da u taj sektor poslije nove godine ulože oko 200 miliona dolara. Naravno, radilo se o preliminarnim sastancima, tako da postoji potreba da se do tada održi serija sastanaka kako bi se precizirali svi detalji oko ulaganja. Trenutno ne znamo o kojim hidroelektranama je riječ, ali oni imaju spisak lokacija i projekata, s kojima će nas upoznati tokom razgovora - kaže ministar Džombić.
On je rekao da su i razgovori vođeni s predstavnicima Privredne komore rezultirali nizom dogovora iz ove oblasti.
- Mi ćemo uskoro inicirati potpisivanje sporazuma između Privrednih komora RS i Sankt Peterburga, što bi trebalo pojačati dosadašnji nivo saradnje. Prije svega mislim na razmjenu privrednika i predstavnika komora, kako bi se našao prostor za dalju saradnju - rekao je Džombić.
Govoreći o sporazumu koji su u ponedjeljak potpisali premijer RS, Milorad Dodik, i gubernator Sankt Peterburga, Valentina Matvijenko, ministar Džombić je naglasio da se radi o okvirnom dokumentu koji će se tek razrađivati u narednom periodu.
- Njime nije konkretno definisana određena saradnja po privrednim subjektima, ali on obuhvata saradnju na privrednom, kulturnom, obrazovnom i nekim drugim nivoima saradnje u narednom periodu - kaže Džombić, najavljujući mogućnost da ruska delegacija uskoro dođe u uzvratnu posjetu Srpskoj.
- Predstavnike Vlade i gubernatora Sankt Peterburga pozvali smo da do Nove godine dođu u posjetu Srpskoj. Međutim, zbog njihovih zgusnutih termina u okviru aktivnosti u Ruskoj Federaciji, teško je očekivati da se to desi u novembru, kako je planirano. U svakom slučaju, ako ne dođu tada, očekujemo ih na proljeće - poručio je ministar finansija Aleksandar Džombić.
Rusi mjere Drinu (http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=5&vijest=4600)
Potencijalni ruski partneri najviše su zainteresovani za gradnju hidroelektrana u RS i to, prije svega, na rijeci Drini, potvrdila je za "Fokus" potpredsjednica Vlade i ministarka ekonomskih odnosa i koordinacije RS, Jasna Brkić, nakon posjete delegacije Vlade RS Rusiji.
- Hidroelektrane su njihova prva želja i najviše ih zanima rijeka Drina. Naravno, ovo ne znači da su eliminisane ostale rijeke u Srpskoj na kojima se mogu graditi ovakvi objekti. Oni su spremni da učestvuju u istraživanjima i ostalih riječnih tokova, a zatim se i kandiduju za izgradnju hidrolektrana - kaže Jasna Brakić, naglasivši da su Rusi već ponudili 200 miliona dolara za ove investicije............................
Surtis: Nedostajaće četiri puta više kilovata
Kompanija EFT će postati prvi privatni, nezavisni proizvođač električne energije na ovim prostorima - najavio je direktor marketinga EFT grupacije iz Londona, Dejvid Surtis u intervjuu za "Dan". Kao trgovac strujom EFT posluje u 17 zemalja, a najveći je snabdjevač crnogorske elektroprivrede, kojoj je u prošloj godini ukupno isporučio oko 1,3 hiljada gigavat sati električne energije. Očekujući da iduće godine deficit u regionu bude četiri puta veći od ukupne potražnje, odnosno između 10 - 12 teravat sati, Surtis je istakao strateško opredjeljenje kompanije da pokrije značajan dio trgovine u regionu strujom iz sopstvenih izvora.
Više inf. na: http://www.dan.cg.yu (http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Ekonomija&datum=2007-09-23&clanak=118373)
OČEKUJU SE REKORDNE CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE U REGIONU (http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=16405&Itemid=59)
Još, jedna vrlo zaniljiva vijest iz BiH vezana za izvoz električne energije.
Posto dobro poznajem situaciju vezano za EE prosto je nevjerovatno da proizvodjaci u RS ovako katastrofalno posluju. Mislim da su im cijene bile napumpane sto jest jest ali poslovanje je jos gore sto je na jedan nacin neobjasnjivo. To vuce citavu berzu dolje a na narodu u RS je da se zapita sto se desava sa njihovim najjacim resursom.
Ja pretpostavljam da znaš i zašto je poslovanje ovakvo??!!
Odgovor nije jednostavan a mislim da ima vise segmenata: vlast drzi socijalu, vlast pumpa svoje ljude u firmama i oko njih, vlast cuva kadrove koji cuvaju EFT, itd itd.p
Odgovor nije jednostavan a mislim da ima vise segmenata: vlast drzi socijalu, vlast pumpa svoje ljude u firmama i oko njih, vlast cuva kadrove koji cuvaju EFT, itd itd.p
Vrlo kratko i vrlo jasno :)
Gornji horizonti
Priče u vezi s hidroenergetskim projektom Gornji horizonti vuku se u BiH već nekoliko godina, iako je od strane Ministarstva gospodarstva, energetike i razvoja i Vlade RS ocijenjen pozitivnim. Tu je praktično riječ o drugoj fazi projekta na Trebišnjici, jer je prva faza završena izgradnjom tri hidroelektrane. Zakon o koncesijama jasno je definirao što je u čijoj nadležnosti, a Gornji horizonti su na teritoriji RS. Zbog svih priča i problema koji prate ovaj projekat, Elektroprivreda RS je odlučila revidirati ga kako bi se još jednom sveobuhvatno sagledao. Jako veliki broj investitora izrazio je namjeru za učešće u tom projektu čija vrijednost iznosi od 600 do 700 milijuna KM.
(Nezavisne novine)
Kapitalizacija elektroenergetskog sektora 2,75 milijardi KM (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=16877&meni=5)
BANJALUKA - Proizvodnja električne energije je najvrednija privredna grana u RS, sa jučerašnjom tržišnom kapitalizacijom na Banjalučkoj berzi od 2,75 milijardi KM.
Elektroenergetika je na prvo mjesto dospjela zahvaljujući preduzećima za proizvodnju električne energije koja imaju kapitalizaciju koja se pojedinačno mjeri iznosima od po nekoliko stotina miliona maraka. Lider u toj grani su Hidroelektrane na Trebišnjici, čije su akcije investitori na tržištu kapitala RS procijenili na ukupno 639,4 miliona KM. Slijede HE na Drini sa vrijednošću od 552,4 miliona, Rudnik i termoelektrana Gacko sa 341,6 miliona, RiTE Ugljevik sa 332,8 miliona i HE na Vrbasu sa 280,5 miliona KM.
Liderska pozicija elektroenergetskog sektora po vrijednosti tržišne kapitalizacije na Banjalučkoj berzi u odnosu na druge djelatnosti posljedica je, s jedne strane, sve veće svjetske potražnje za energijom, a sa druge, respektabilnim kapacitetima u RS.
Hidroelektrane u RS su interesantne sa više aspekata, imajući u vidu obaveze preuzete ugovorom o formiranju energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, ratifikaciju Kjoto protokola i direktivama EU o povećanju energije iz obnovljivih izvora za 20 odsto do 2020. U doglednom vremenskom periodu očekuje se i značajno obezbjeđenje trgovine zelenim sertifikatima, na šta će energija nastala iskorištenjem hidropotencijala imati pravo, pa će to, takođe, omogućiti značajan prihod vlasnicima tih energetskih objekata.
Termoenergetski objekti, bez obzira na sve probleme koji su se javljali u proteklom periodu, takođe, su doprinijeli postojećem statusu elektroenergetike i imaju prostor za rast. Što se tiče elektrodistributivnih preduzeća, ona su u prethodnom periodu zabilježila blagi pad vrijednosti akcija, ali i tu očekujemo napredak, jer ih je teško posmatrati izdvojeno iz cijelog ovog sektora u kojem postoji međusobna povezanost, posebno imajući u vidu predviđeno otvaranje tržišta gdje će se usluga vršiti na niskonaponskoj mreži, kao i planove za značajnija ulaganja i sanaciju elektrodistributivne mreže. Zbog svega toga sam uvjeren da elektroenergetski sektor RS samo može povećavati vrijednost i u dugoročnom periodu zadržati lidersku poziciju.
Liderska pozicija elektroenergetskog sektora po vrijednosti tržišne kapitalizacije na Banjalučkoj berzi u odnosu na druge djelatnosti posljedica je, s jedne strane, sve veće svjetske potražnje za energijom, a sa druge, respektabilnim kapacitetima u RS.
Hidroelektrane u RS su interesantne sa više aspekata, imajući u vidu obaveze preuzete ugovorom o formiranju energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, ratifikaciju Kjoto protokola i direktivama EU o povećanju energije iz obnovljivih izvora za 20 odsto do 2020. U doglednom vremenskom periodu očekuje se i značajno obezbjeđenje trgovine zelenim sertifikatima, na šta će energija nastala iskorištenjem hidropotencijala imati pravo, pa će to, takođe, omogućiti značajan prihod vlasnicima tih energetskih objekata.
Termoenergetski objekti, bez obzira na sve probleme koji su se javljali u proteklom periodu, takođe, su doprinijeli postojećem statusu elektroenergetike i imaju prostor za rast. Što se tiče elektrodistributivnih preduzeća, ona su u prethodnom periodu zabilježila blagi pad vrijednosti akcija, ali i tu očekujemo napredak, jer ih je teško posmatrati izdvojeno iz cijelog ovog sektora u kojem postoji međusobna povezanost, posebno imajući u vidu predviđeno otvaranje tržišta gdje će se usluga vršiti na niskonaponskoj mreži, kao i planove za značajnija ulaganja i sanaciju elektrodistributivne mreže. Zbog svega toga sam uvjeren da elektroenergetski sektor RS samo može povećavati vrijednost i u dugoročnom periodu zadržati lidersku poziciju.
Daaa, ovo je sa stranica Nezavisnih novina ako se ne varam.. Ovim tekstom se favorizuje elektro sktor... Elektroenergetika (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=16900&meni=5)
Juče sam postovao na jednom drugom forumu.. Tekst je išao ovako;
''Postite čovjeka sigurno je dokupljivao.., pa sad hoće da vidi rezultate svog rada... ha ha... Ma nije mu ovo prva ovakva izjava.., očigledno da mu prolazi samo je pitanje dokle...
Sjećate se Cenićke i likova.., ko im je dao za pravo da govore o prenaduvamosti BLSE.., očegledno da su se neki do danas dobro nakrcali pa ih sad hvata nervoza...
Rasporedite ljutnju na duži period, ova izjava je jedna od...'' :hammer5425:
Iako i sam želim napredak ovog sektora, protivim se svakom fovariziranju od strane medija...
Daaa, ovo je sa stranica Nezavisnih novina ako se ne varam.. Ovim tekstom se favorizuje elektro sktor... Elektroenergetika (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=16900&meni=5)
Juče sam postovao na jednom drugom forumu.. Tekst je išao ovako;
''Postite čovjeka sigurno je dokupljivao.., pa sad hoće da vidi rezultate svog rada... ha ha... Ma nije mu ovo prva ovakva izjava.., očigledno da mu prolazi samo je pitanje dokle...
Sjećate se Cenićke i likova.., ko im je dao za pravo da govore o prenaduvamosti BLSE.., očegledno da su se neki do danas dobro nakrcali pa ih sad hvata nervoza...
Rasporedite ljutnju na duži period, ova izjava je jedna od...'' :hammer5425:
Iako i sam želim napredak ovog sektora, protivim se svakom fovariziranju od strane medija...
Taj tekst je bez veze i ako moze da utice na berzu pih. U kratkim crtama se moze prepricati. Najveci dio mcapp u RS je u elektroenergetici (ne ja sam mislio u autoindustriji) pa je to od velikog znacaja za drzavu (sto zna vjerovatno i mali jovica iz prvog osnovne). I ima par insinuacija o tome kako se to moze razvijati i kako trenutna situacija pogoduje (sto je jasno kao dan).
Vidi se da je velika depresija na berzama cim se mora prosuti zuc na svaki polumaloumni tekst iz novina.
Nabuko, nisam želio da linkujem jer forum jer to nije ok'... Uglavnom masa negativnih komentara je došlo na onaj tekst.
I rekao bih da ipak ima jak uticaj na prosječnog ulagača kojeg indirektno potiče na kupnju.. Što bi rekao jedan naš kolega koji kaže da je autor teksta ''došao do granice sa zakonom i tu se zadrzao na par milimetara od nje'' Mada bih se ja složio sa jednim drugim kolegom i rekao da je autor klasični drukadžija.., a mediji koji trebaju prvenstvano biti izvor inf. ne bi trebali da sebi da dozvole ovakve stvari. :thumb_down:
Iako sam mišljenja da će sličnih tekstova biti još, treba dići glas protiv ovakvih stvari...
Koncesije na MHE (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=17311&meni=5)
Odluka Vlade RS o produženju roka za izradu studije izvodljivosti za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) sa šest na 20 mjeseci je dobra, jer vjerujem da su prikupili dovoljno podataka da povuku najbolje poteze.
HIDROELEKTRANE NA TREBIŠNJICI AD TREBINJE (http://www.blberza.com/v2/DocView.aspx?Id=6101) - odluke 12. Skupštine akcionara...
Ja bih ipak dodao, meni je ovo žešća glupost od strane HETR... pogledajte samo dividendu...
Ne isplati se obuti cipele i izaći iz kuće za ovo... Bilo bi im bolje da su nešto korisno uradili sa ovim parama... Recimo da su krenuli sa reorganizacijom radnih mjesta i sikterisali određen br. radnika (sa otpremninama..., naravno)... :cool:
Malo optimizma u ovom ludilu crvenila nije na odmet... ;)
`Statkraft` gradi HE na Vrbasu (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=19188&meni=5)
D. Risojević
25.01.2008 19:20
BANJALUKA - Najveća norveška energetska kompanija oživjela je zamrle planove domaćih energetičara za gradnju četiri hidroelektrane na rijeci Vrbas, na potezu od Banjaluke do ušća u Savu, saopšteno je iz Vlade RS.
Vlada je juče usvojila prijedlog sporazuma sa "Statkraftom", norveškim energetskim liderom, koji će, kako je dogovoreno, izraditi predstudiju izvodljivosti za izgradnju četiri hidroelektrane u donjem toku Vrbasa.........
Milijarda evra za centrale na Drini (http://www.politika.co.yu/rubrike/Ekonomija/Milijarda-evra-za-centrale-na-Drini.lt.html)
..... Šta će Srbija i Republika Srpska dobiti izgradnjom elektrana na Drini i njenim pritokama, naš sagovornik ilustruje sledećim podacima:
– „Buk Bijela” će, najverovatnije, proizvoditi 1.150 gigavat-časova električne energije, što je 25 odsto od sadašnje ukupne proizvodnje struje u Republici Srpskoj. „Foča” će proizvoditi 200, „Paunci” 160, „Mrsovo” 170, „Sutjeska” od 60 do 70, a „Brod na Drini” oko 500 gigavat-časova. Prema dosadašnjoj računici, u hidrocentrale u gornjem toku Drine uložićemo oko milijardu evra. Kolike će biti ukupne investicije, znaćemo kada se urade projekti za gradnju centrala u donjem toku ove reke.....
RS i Srbija grade HE Gornja Drina (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=20386&meni=5)
Zorica Dragović
29.02.2008 19:03
BANJALUKA - Predstavnici "Elektroprivrede RS", "Elektroprivrede Srbije" i Hidroelektrana na Drini iz Višegrada juče su potpisali protokol o razumijevanju, koji je još jedan korak ka nastavku zajedničkog projekta izgradnje hidroelektrane Gornja Drina, ranije poznatije kao Buk Bijela.
Predviđeno je da u projektu izgradnje HE Gornja Drina "Elektroprivreda Srbije" učestvuje sa 50 odsto, a "Elektroprivreda RS" i Hidroelektrane na Drini sa po 25 odsto.
"Svi smo jasno iskazali namjeru da idemo u realizaciju ovog projekta, a u sastavu protokola se nalazi i usaglašeni tekst ugovora koji treba da potvrde vlade RS i Srbije, te Skupština akcionara Hidroelektrana na Drini, nakon kojeg će se moći pristupiti potpisivanju ugovora", rekla je Branislava Milekić, generalni direktor "Elektroprivrede RS".
Učesnici u projektu su kazali da je ovo početak konkretizacije projekta započetog još 1974. godine za koji je obezbijeđen značajan dio preduslova za realizaciju. Radi ostvarivanja dogovora sve tri strane su iskazale namjeru osnivanja zajedničkog preduzeća HE Gornja Drina sa sjedištem u Foči.
Milekićeva je objasnila da je u toku izrada studije izvodljivosti za izgradnju ovog objekta, koji bi, prema preliminarnim procjenama, trebalo da ima snagu 150 megavata uz godišnju proizvodnju 400 gigavat-časova struje.
Vladimir Đorđević, generalni direktor "Elektroprivrede Srbije", je izrazio zadovoljstvo da su dvije elektroprivrede potpisale protokol o razumijevanju, ocjenjujući da on ima veliki značaj....
Ovo mi se sviđa... :)
Kažu na berzi struja skuplja za 40%
PRAG - Cene struje popele su se na Praškoj energetskoj berzi u celogodišnjem ugovoru za 2009. na 70 evra za megavat-čas, što je za 40 odsto više nego u leto prošle godine, kada je ova berza otvorena.
U BiH su elektrane uglavnom skoncentrisane na domaću distribuciju.., a cijene el. energije kontroliše vlada...
Šta će biti.., biće... :secret:
Gradnja prve mini-HE treba da počne naredne godine (http://www.glassrpske.com/vijest/4/ekonomija/8820/lat/Gradnja-prve-mini-HE-treba-da-pocne-naredne-godine.html)
DOBOJ - Gradnja prve od ukupno devet mini-hidroelektrana, za koje je koncesije dala Vlada Republike Srpske, trebalo bi da počne prije narednog ljeta i to u Doboju, na ušću Spreče u rijeku Bosnu na kojoj će biti podignute i sve ostale.
Ovo su u Doboju saopštili predstavnici kompanije "Tehnoenerdži as" iz Norveške koja je dobila koncesije za izgradnju šest, a "Elektro-Doboj" za tri elektrane.
Načelnik opštine Doboj Obren Petrović rekao je da pripreme za izgradnju mini-hidroelektrana idu svojim tokom, ali da postoje izvjesni zastoji zbog izdavanja urbanističke dozvole i dobijanja saglasnosti......
....
Norvežani će graditi elektrane u Doboju, Čivčijama i Kotorskom
"Elektro-Doboj" je dobio koncesije za tri mini-hidroelektrane, i to na rječici Paklenici, u Majevcu i Šajinom kamenu, na području dobojske opštine.
Norvežani će graditi elektrane u Doboju, Čivčijama i Kotorskom na dobojskom, i u Vranjaku, Botajici i Modriči na modričkom području.
Mini-HE u Doboju biće karakteristična po tome što će se graditi u urbanom dijelu grada, u blizini novog "japanskog" mosta.
Ipak, najinteresantnija je brana "Kotorsko" koja će se, osim za proizvodnju struje, koristiti i kao most. Biće podignuta tako da će ujedno preko nje moći da se obavlja saobraćaj. To je od velike važnosti pošto trenutno od Doboja do Modriče ne postoji nijedan most izuzev onog željezničkog u Rudanci.
EBRD ULAŽE U ELEKTROENERGETSKI SEKTOR RS-a (http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=41912&Itemid=59)
Tuesday, 09.09.2008.
Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio Riccardo Pulliti, direktor Poslovne grupacije za energetiku i prirodne resurse u okviru EBRD-a, istakli su danas u Banjoj Luci da je u toku procedura za odobravanje kredita do 200 miliona eura za izgradnju termoelektrane u Stanarima i sredstava za podršku projektima koje je kandidovala „Elektrokrajina“ Banja Luka u iznosu od 15 do 20 miliona eura.
Tokom današnjeg razgovora u Banjoj Luci premijer Milorad Dodik je zahvalio predstavnicima EBRD-a na podršci koju pružaju u razvoju elektroenergetskog sektora u RS-u.
Dodik je predložio predstavnicima EBRD-a da podrže i projekte rekonstrukcije termoelektrane u Ugljeviku i hidroelektrane u Višegradu koje bi mogle da proizvode po dodatnih 50 megavata električne energije.
U razgovoru s delegacijom EBRD-a, učestvovali su i ministar finansija Aleksandar Džombić i ministar privrede, energetike i razvoja Slobodan Puhalac.
(biznis.ba/Fena)
|
|