View Full Version : Sai Baba
Pogledaj krticu
Pogledaj krticu. Slepa je jadna. Pogledaj ribu. Jadnica je nema. Pogledaj zmiju. Jadnica puže.
"Jadni", zašto bi bili jadni? Ta svo troje savršeno je srećno. Seti se samo izreke: "Oseća se ugodno kao riba u vodi." Čovek može da vidi, čuje i govori, a uprkos tome često je nesrećan.
Zašto?
Jer ima jedan veliki dar više od životinja: moć mišljenja. Zašto ga mišljenje čini nesrećnim, ako je ono veliki dar? Zato što mišljenje za čoveka može da bude i Pakao, isto tako kao i Nebo.
Mišljenje je u pravom smislu reči jeziva moć. Ono može da razori tvoj život ili da te odvede u Nebo. Čovek je nesrećan ako dopusti da ga mišljenje vodi. To je pakao, koji mišljenje sprema, ako nije brižno vođeno. Ako ti ne upravljaš mišljenjem, ono će tokom vremena sve više i više ovladati tobom. To je uzrok mnogim različitim oblicima nesrećnih stanja, koja doživljavaš.
Pazi na svoje mišljenje. Nemoj jednostavno da misliš na ono što ti dođe u glavu. Misli na Boga.
Ako to ne možeš, bar nemoj da misliš ništa loše. Ali budi stalno svestan da je tvoje mišljenje - tvoja sudbina.
Iz knjige: Stephan v.Stepski-Doliwa "SAI BABA GOVORI ZAPADU"
Ti možeš da budeš uspešan u životu samo onda ako odustaneš od razmišljanja o Mojem i Tvojem.
U stvarnosti to dvoje ne postoji. Oni su čist odraz maje.
Ti si rođen bez ikakve imovine i dobra, i takav ćeš opet napustiti ovaj svet.
Ono što donosiš u svaki život i što posle opet odnosiš sa sobom, to je bogatstvo tvoje duše. Sve je drugo samo privid, koji dolazi i prolazi. Zato su spoljašnji objekti, u svojoj prolaznosti, za tebe čudesni učitelji.
Oni bi trebalo da te navedu na pitanje koliko si već napredovao na tragu neprolaznog, Sopstva u tebi.
Jesi li pronašao svoju istinu? Možeš li da živiš u istini? Tražiš li uopšte svoju istinu?
Ne pokušavaj ništa da prikriješ. Želeti nešto da prikriješ, to je rasipanje energije. Smrt otkriva sve.
Niko ne može da umre u laži. Smrt je ona istina, koja ti predočava na kakav si način živeo.
Misli na stvari oko sebe. Jesu li ikada pružile pogrešan utisak o svojoj neprolaznosti?
A šta ti radiš? Znaš li da si ti sve to, neprolazno Jastvo?
sjajno! shirish duhovni mir po forumu!
19. MAJ
Nagoni su važni, jer oni održavaju tvoj život.
Ali oni za čoveka predstavljaju smrtnu opasnost, jer dobijaju vodeće značenje. Oni tada u velikoj meri aktiviraju strasti i pod određenim okolnostima prouzrokuju upravo suprotno od onoga, zbog čega su bili uspostavljeni. Oni u tom slučaju razaraju ljudsku zajednicu.
Nagoni su odlika životinjskog sveta. Ovde su oni dobri i na pravom su mestu.
Životinja međutim jedva da ima neku moć.
Suprotno tome, čovek ima izuzetnu moć. Pomisli samo na atomsku bombu, uz pomoć koje je čovek sposoban da razori celi svet. Nijedna životinja to ne bi mogla.
Ko ima mnogo moći, mora da ima i mnogo etike. Ako to nije slučaj, tada će se moć vrlo brzo pretvoriti u demonsku opasnost. Upravo ta opasnost je zapretila u ovom veku.
Čovek je degradirao do divlje zveri, a istovremeno raspolaže razornim potencijalom kao nikada do sada.
Zato sam se Ja inkarnirao, kako bih spasao svet.
Ja ću spasiti svet. Posebno pomoću Mog obrazovnog programa.
Čovečanstvo mora da bude privedeno novim idealima. Ono mora da spozna da je zalutalo u slepu ulicu.
Moj se deo sastoji u tome da ću te voditi. Tvoj je zadatak u tome da spoznaš kako ne pripadaš životinjskom svetu, već da si sveobuhvatno Svetlo.
Ta spoznaja i tvoje priklanjanje Bogu učiniće da iskusiš kako se sva sreća koju tražiš može naći samo u Meni, to jest u tebi, a nikada u životinjskom carstvu, odnosno u nagonima i strastima.
Biti tašt na svoju familiju znak je velike nezrelosti i ništa manjeg neznanja.
Otkud ti znaš kakve su se duše utelovile u tvojoj porodici? Ko ti kaže da tvoj preminuli deda, koga tako obožavaš, nije danas tvoj saučesnik kojeg prezireš, jer potiče iz jedne "niže" porodice? Ili da tvoja toliko hvaljena tetka nije danas prestupnik? I ko ti kaže da nisi upravo ti ona duša, koju toliko prezireš kao pretka neke druge porodice.
Ko ti kaže da, na primer, u prošlom životu nisi bio krvnik iz Bostona ili prostitutka s ulice, čije potomke smatraš da možeš da ih gledaš s visine?
Čuvaj se donošenja sudova, oni su gotovo uvek predrasude. Radije priznaj sebi da ništa ne znaš.
To te čini slobodnim. Naime, što više shvataš i ne sudiš, to više sebi otvaraš put prema svom Jastvu.
Jedan znak da si dosegao svoje Jastvo je taj, da uopšte više ne sudiš, već samo zapažaš.
I ako tada stvarno vidiš, ne vidiš više nikakave porodice.
Zapanjujuće, zar ne?
so we begin
and so we end
You in Me
and I in You
Na ovaj tekst bih htio da skrenem paznju, ljudi treba da shvate da su oni ti koji upravljaju svojim zivotom...
Industrijske zemlje posebno iskorišćavaju zemlje takozvanog Trećeg sveta. Industrijske zemlje u svakom slučaju poseduju moć, prema tome, slabiji moraju da im se pokoravaju. To je igra mačke i miša u kojoj miš uvek gubi.
Takvo je stanje za svaku osudu.
Ni jedan čovek nema prava da iskorišćava drugog čoveka, ili da ga učini robom - bilo da se to događa neposredno, ili indirektno preko spretnih ugovora.
No zemlje Trećeg sveta imaju i, ne mali, deo odgovornosti. Osobe na vodećim položajima u većini slučajeva su napustile svoje kulturno nasleđe, teže praznim zapadnjačkim načinima življenja i ne prihvataju nikakvu odgovornost ni kritiku.
Posebno uz pomoć korupcije, na koju Ja gledam kao na poseban oblik kriminala, oni svoju zemlju vode u propast.
Ali i sam je narod saučesnik. Narod je uvek odgovoran za vođu kojeg ima. Niko tu sebe ne može da isključi.
Pogledaj u svoje srce. Unesi u sebe ljubav i unutarnji mir. Pusti ih neka teku u tvoju porodicu. Iz tvoje porodice u susedstvo. Iz susedstva u zajednicu. Iz zajednice u grad. Iz grada neka teku preko cele zemlje.
Savesno ispunjavaj svoju dužnost i budi tu za druge. To je najbolje što možeš da učiniš za svoju zemlju. Ako je vlada i tada loša, barem nisi saučesnik.
Do not fear death.If you have to fear,fear the way you live your life.
ja_sam_papa 10-09-07, 15:28 gledao sam snimak na kjem on stvara neku vrstu prasine trljajuci ruke???!!
vibhuti se zove bijeli prah :D i ima nedje o nejmu smo vec pisali.
ja_sam_papa 10-09-07, 15:33 trip mi je to.
vesna krmpotic(knjizevnica) je njegovo sljedbenik.
ne znam vesnu ali znam da ima u bivsu sfrj dosta ljudi koji su mu sljedbenici;)
Ja boravim tu
Ja boravim ovde u Indiji, a vidim te, čujem i štitim čak i u najudaljenijim uglovima sveta. Kako je to moguće? Kako se to odvija? Nisu oči te koje vide. Nisu uši te koje čuju. Nije jezik taj koji oseća ukus. Sve to oni ne čine, to čini Atman, tvoje Božansko Jastvo. Ti veruješ da tvoja čula proširuju tvoj vidokrug. Iz toga zaključuješ da su slep i gluv čovek ograničeni u svom postojanju.
Moj je odogovor: to ne mora da bude tako. Sasvim suprotno. Poneki slepi i gluvi razvijaju sposobnosti pomoću kojih mogu da zapaze daleko više nego takozvani zdravi ljudi.
To što ti ne zapažaš, odnosno ne znaš šta je sve oko tebe, ne odražava tvoje stvarne granice, već samo pokazuje da se između tvoje sadašnje svesti i onoga što možeš da postigneš nalaze još mnoge brane, mnoge kočnice i mnoga ograničenja.
Što više razgrađuješ te prepreke, to više dolaziš u kontakt s svojim istinskim Jastvom, Atmanom.
Da bi telo moglo da nastane, Atman mora svoju snagu da ogradi. To je rođenje ega. Ego je u određenom smislu barijera pred Atmanom, da bi telo uopšte moglo da živi.
Ti tu ogradu ne moraš od danas do sutra da razgradiš, to jest odbaciš, već prvo treba da je ojačaš, kako bi mogao da dosegneš Atmana i izdržiš Ga.
Kao što je rečeno, sve to ne treba da postigneš s mesta, ali razmisli o tome, da su te barijere suvišne, to možeš već danas.
http://www.srisathyasai.org.in/Images/Swami.jpg
http://www.srisathyasai.org.in/Images/Message.jpg
Odnos prema Bogu
Od tvog odnosa prema Bogu zavisi sve. Bog te prati preko velikog mora, koji je život. Postoje međutim razdoblja u kojima tvoj kontakt s Bogom može da bude otežan, donekle hladan ili čak i veoma loš.
Ne dopusti da te to preplaši ili čak obeshrabri.
Svi su ljudski odnosi podložni usponima i padovima. Tako i odnos čoveka prema Bogu.
To nije ništa neobično.
A znaš li zašto to nije ništa neobično?
Zato što se odnos Boga prema ljudima nikada ne menja, nikada ne gubi na intenzitetu, ne treba ni da pomišljaš da se Bog okrenuo od čoveka - ili da bi to mogao da učini.
Ramakrišna Paramahamsa je jednom upotrebio lepo poređenje, da je Bog vezan za čoveka kao krava za svoje tele.
Da li je pojedinac daleko ili manje daleko na svom duhovnom putu, te se zato oseća Bogu bližim ili udaljenijim od njega, uopšte nema nikakavog značaja.
Odlučujuće je da je odnos Boga prema čoveku kao krave prema njenom teletu.
Bog ti je dao život i telo. On te hrani. On te bez prekida brani od napada mračnih sila, kojima bi inače bio bespomoćno izložen. Zamisli samo, kada bi se tele naljutilo na svoju majku, dobacilo joj razočaran pogled i otišlo od nje. Šta misliš, šta bi krava uradila? Svakako, da bi pošla za njim.
Ako se jednom dogodi da tvoj odnos prema Bogu bude "otežan" - tako vi to danas nazivate, zar ne? - ne brini se zbog toga. Bog te nikada neće napustiti, jer on te voli toliko i na takav način kako to ni najljubaznija majka ne može, i kako ti sebi to jednastovano ne možeš ni da predstaviš.
To je jedini problem. Drugi ne postoji.
Ti svoj život činiš suviše teškim.
Na primer, ti ćeš da Me posetiš. Morao si preći dugačak put da bi došao kod Mene u Indiju. Umesto da se odmoriš, primiš Moju energiju i napuniš se njome, ti sebe bez prekida stavljaš pod pritisak.
Ti za vreme daršana (blagoslov zbog pogleda svetog čoveka) želiš da imaš dobro mesto. Ti želiš da ja uzmem pismo koje mi pružaš. Ti želiš da te pogledam - i nadaš se osmehu od Mene. Želiš intervju. Želiš biti u Mojoj blizini.
Ti želiš, ti želiš, ti želiš - ti želiš da svoj život učiniš teškim.
Ti se ljutiš, jer ne teče sve onako kako to ti želiš.
Ti misliš, da Ja imam "totalnu moć".
Ja imam savršenu moć savršene ljubavi.
Pojednostavi svoj život, pusti Mene da delujem.
Ja sam bezbroj puta dokazao da znam bolje od tebe šta ti je potrebno - samo ti to često nisi zapazio.
Ti si u svome razvoju došao dotle, jer sam te Ja vodio i štitio, iako to nisi zapažao.
Moja je ljubav temelj od granita, na kojem slobodno gradiš. Zato: dođi k Meni, i uči, prvi put u svome životu, da se ispravno odmaraš. Opusti se. Prepusti sve Meni. Imaj na umu da je sve što se događa - ovde ili bilo gde - samo za tvoje dobro.
Nemoj razmišljati: "Drugačije sam to zamišljao." Radije kaži: "Tako je to. Ja sam o ovome zamislio drugačiju sliku, ali očigledno mi Bog upravo ispunjava želju koja mi još uopšte nije ni došla do svesti. Ovo je neverovatno darežljivo i brižno od njega."
Veruj mi, u celom tvom životu stvarno je tako: Bog je tvoj najsavršeniji prijatelj i sluga. Zato sve svoje možes ostaviti, opustiti se i dozvoliti Mi da te nosim kroz život. Sasvim lako, kao pero u Božjoj ruci.
Hands that Help are Holier than Lips that Pray
"There will be no temptation for others to shout when you talk to them in whispers."
"Drugi nece biti u iskusenju da vichu ako im se obracas shapatom."
Samo za osobu koja posjeduje sposobnost prastanja moze se reci da ima dar svete ljubavi.To se ne moze nauciti iz knjiga.To se ne moze dobiti od ucitelja , ni od bilo koga drugog.To covjek mora sam da njeguje u trenucima kada naidju teskoce,iskusenja i stradanja sa kojima je prinudjen da se suoci.Samo kada se suocimo sa problemima i teskocama koja izaziva tugu i patnju , ova osobina trpeljivosti i prastanja moze da pusti korjen.
Citat iz knjige "Ljubav"-izvodi iz govora Sri Satja Sai Babe
Treba da shvatite da je svaki covjek, bez obzira na boju koze, kose, na visinu, rasu, jezik i druge karakteristike-"homosapiens", tj. clan ljudske zajednice...
Budimo pazljivi-nema nizih ili visih , bez obzira na to da li je u pitanju prosjak ili kralj. Moramo siriti ljubav na cijelo covjecanstvo.Ljubav je BOG i BOG je ljubav.Sluzenje covjeka je sluzenje Boga. U tome ne bismo smjeli nikome davati prednost.
...Ne mozete gnev unistiti gnevom, okrutnost okrutnoscu, mrznju mrznjom. Gnev moze biti savladan samo trpeljivoscu ; okrutnost moze biti pobedjena samo nenasiljem, a mrznja milosrdjem i saosecanjem.
Cicat iz knjige "Sathya Sai govori"- 8 deo
Volite! Ne mrzite i ne cinite zlo! Pa i komarci se mogu pohvaliti sposobnoscu da izazovu bol i prouzrokuju bolest! I stjenice to mogu. Zato, ako se ponosite sposobnoscu da povrijedite druge, vi samo ponizujete sebe. Volite i sluzite! To je SADHANA (vjezbe za spiritualno upotpunjenje npr. meditacija, recitovanje Bozjeg imena , nesebicno sluzenje) koja ce vam donijeti najvecu nagradu.
Ne pokusavajte da u drugima vidite mane; trazite ih radije u sebi. Usmeravam vas da usadite tri ideala u vasa srca:
1) Ne zaboravljajte BOGA
2) Ne verujte u svet koji vidite oko sebe ; on se neprekidno menja i nije trajan.
3) Ne plasite se. Vi ste neunistivi ATMAN koji ne zna za strah.
Zelim takodje, da zaboravite dve stvari iz vasih srca:
1)Zaboravite zlo koje vam je ikad iko naneo,
2)Zaboravite dobro koje ste vi ucinili drugima!
Iznad svega , razvijajte PREMU (cista , nesebicna ljubav ;bozanska ljubav; svest da je sve JEDNO)! Volite sve religije i sve narode. Prihvatite sve religije kao staze koje vode ljude ka istom odredistu. Sve one uce ljubavi i saosecanju, poniznosti i trpeljivosti. Blagosiljam vas sve i zahtevam da sirite ljubav, simpatiju i saosecanje prema svim bicima- BOG je prisutan u svakom od njih, a vasa duznost je da postujete BOGA u svima.
Citat iz knjige "Sathya Sai govori"- 8 deo
My Birthday is the Date when Divinity Blossom in your Heart.
"It is useless to put up lights and Christmas trees and forget about God all the rest of the year."
"The whole of mankind belongs to one Religion-the Religion of Man"
"Money comes and goes; Morality comes and grows"
"The basic teaching of the Vedas is,that to whichever economic, social or intellectual group you belong,you are a child of immortality."
"Talk only when it is most essential; talk only as much as necessary; talk sweetly and without any reservation."
Hvala, Anone, na ovoj temi mene si jako usrecio. Zanima me da li je neko bio u Prasanti Nilajamu?
I kako ti je bilo? Ja nisam bila, ali moji roditelji jesu i odusevljeni su. Kad si bio?
Bio sam pocetkom 2007. i boravio 3 sedmice. Ukratko, jedino mjesto na zemlji gdje sam osjetio da sam istinski srecan. Ne prodje jedan jedini dan a da se misaono ne vratim tamo.
Hvala, Anone, na ovoj temi mene si jako usrecio. Zanima me da li je neko bio u Prasanti Nilajamu?
Drago mi je da si srecna zbog ove teme. Tu ti je kliko da imas s kim prozborit, jer ja osim sto sam postovalac, niti sam sljedbenik niti neki veliki poznavalac zivota Sai Babe... :)
E to ti verujem, i moji su se tako osecali. Planiras li opet otici kod Swamija?
Planirao sam bio za kraj 2007./pocetak 2008.,ali su slabi izgledi da cu skoro moci da idem opet. U Puttaparthi se jedino moze otic kad nam Swami otvori puteve, a cim mi se to desi, odoh ja. :)
A da ne znas nekoga ko ce ici sad negde?
Bas sad ne...iz Hrvatske je vecina bila u novembru, jer su ovog puta Hrvati bili zaduzeni za ukrasavanje ashrama za Njegov rodjendan. Znam iz neke iz CG koji su bili u periodu novembar-januar. Sad je moguce da ce neki ici za proslavu Mahasivaratri (mislim a je ove godine 5. marta),ali je tad tolika guzva u ashramu da bih ti toplo preporucio da izaberes neki drugi datum.Odakle si ti lema?
To me sigurno pitas zbog moje ekavice! Trenutno sam u Novom Sadu tj. vec 9 godina a inace porodica mi je u CG,tako da sam iz CG. Inace pisem ekavicu a izgovaram ijekavicu.
"Kad si se rodio,svi su oko tebe bili nasmijani i veseli, samo si ti plakao. Kad umres,svi ce oko tebe plakati,a ti budi nasmijan."
"Kad si se rodio,svi su oko tebe bili nasmijani i veseli, samo si ti plakao. Kad umres,svi ce oko tebe plakati,a ti budi nasmijan."
Ova je pametna na daleko.., ima tu istine... Sviđa mi se.., veoma... Zaslužuješ jedan... hmmmm :frown: :hypocrite1:
čitajući postove naišla sam na neke pojmove o kojima nisam znala ništa..kao na primjer:Prasanthi Nilayam..šta je to? gdje je to?..pa sam malo istraživala po netu..pa evo nešto za one koji su kao i ja neupućeni u život Sai Babe:
Sathya Sai Baba
Sathya Sai Baba je izuzetni duhovni učitelj s milijunima poklonika širom svijeta. Rođen je 23. studenog 1926. godine u Puttaparthiju, malom seocu u Južnoj Indiji.
Već kao dijete isticao se izvanrednim osobinama kao što su mudrost, milosrđe i velikodušnost. U selu je bilo poznato da svoj obrok iznosi iz kuće i njime hrani ulične prosjake. U dobi od sedam godina počeo je komponirati duhovne pjesme na čije teme bi na religioznim festivalima izvodio predstave.
Godinu ili dvije kasnije počeo je očitovati sve veće moći materijalizirajući razne predmete, najčešće slatkiše za svoje školske prijatelje. Nekada bi ubirao različito voće s drveta koje nije do tada donosilo plodove. Kad je navršio 14 godina, došla je do izražaja Njegova puna duhovna snaga i sjaj.
Tada je objavio roditeljima i seljanima Svoju misiju da uvede čovječanstvo u duhovnu obnovu, poučavajući ljude i ukazujući im na najviše principe istine, ispravnosti, mira i božanske ljubavi. Uz izjavu: "Moji poklonici čekaju na mene" napustio je roditeljski dom i počeo živjeti sam izvan sela.
Od 23.studenog 1950. godine Sathya Sai Babino boravište i središte iz kojeg djeluje je Prasanthi Nilayam (Boravište savršenog mira), prostor koji graniči s Njegovim selom. Njegovo ime ubrzo se pronijelo Indijom, a zatim je postao poznat i na svim kontinentima. Već mnogo godina Prasanthi Nilayam je mjesto okupljanja milijuna ljudi iz cijelog svijeta.
U početku se slava Sathya Sai Babe prenosila kroz priče o Njegovim "čudima" koja znanost nije mogla objasniti jer nadilazi fizičke zakone. On u svojim dlanovima i prstima stvara "iz ničega" razne predmete i sveti prah - vibhţti. Onima koji ga dolaze posjetiti On kaže: "Dolazite ovamo da biste od mene dobili izlječenja, napredovanja, svjetovne radosti i udobnosti. Malo je onih koji čeznu da dobiju ono zbog čega sam došao, a to je duhovni napredak." Ipak najveće čudo je preobrazba ljudi koji dolaze k Njemu često sa sumnjama i strahom, a odlaze smirenim umom i s odlukom da će živjeti svrsishodnijim životom.
Ljudi iz indijske vlade gaje prema Sathya Sai Babi najveće poštovanje zbog toga što su uvidjeli da On nastoji uzdignuti nacionalni moral i duhovnu razinu, te unaprijediti odgojno-obrazovne standarde. Sathya Sai Baba svojim životom i porukama nadahnjuje milijune ljudi diljem svijeta da se okrenu Bogu i da vode svrhovit i moralan život, a njegovo učenje privlači tražitelje istine iz svih religija svijeta. No Njegov cilj nije pokretanje neke nove religije, niti želi ljude usmjeriti u neku određenu religiju. On nas podupire da nastavimo slijediti religiju vlastitog izbora ili onu u kojoj smo odgojeni.
O tome On sam kaže :
"Došao sam upaliti svjetiljku ljubavi u vašim srcima, gledati kako iz dana u dan blista sve većim sjajem. Nisam došao govoriti isključivo u ime bilo koje religije, niti radi bilo kakve propagande, sekte, vjerovanja ili drugog povoda. Nisam došao skupljati sljedbenike za bilo koju doktrinu. Nemam namjere privlačiti učenike ili poklonike u svoje ili bilo čije stado. Došao sam kako bih vam govorio o jedinstvenoj vjeri, tom duhovnom načelu, o tom putu ljubavi, o plemenitosti ljubavi, o toj dužnosti ljubavi, o toj obvezi ljubavi."
Sathya Sai Baba se obraća ljudima izravno. To je veza od srca k srcu. Ne postoje posrednici između Njega i onih koji žude za znanjem i duhovnim iskustvom. Svakodnevno, već više od 50 godina Sathya Sai Baba se kreće među duhovnim hodočasnicima koji dolaze k Njemu u sve većem broju, s njima razgovara te im nudi utočište i daje nadahnuće.
"Svijet je u stanju nereda, a isto tako i covjek. On sam je kreator te pomutnje zbog koje vlada nemir u tolikim predjelima svijeta.
Sto je pomutnja? To je rezultat neshvatanja istine, posebno istine o tome ko ste u stvari i o vasoj urodjenoj bozanskosti.
Covjek se odvoji od Boga i zivi zemaljski zivot za vrijeme kojeg slijedi sve zivotinjske instinkte. To nije put prema naprijed.
Svijet ce se promijeniti tek kada se covjek pocne mijenjati, a pocetak bi trebao biti program odgoja u duhu ljudskih vrijednosti. To je divan program zapocinjanja novog pristupa zivotu posvecen uglavnom djeci koja ce postati vodje u godinama pred nama.
Svijet ce se promijeniti, ali promjene ne dolaze preko noci. Postoji postepeni proces ucenja koji se polako siri svijetom. Svjetlo pocinje sjati kroz mracne oblake koji su skrivali istinu tako dugo, osobito istinu o covjekovoj urodjenoj bozanskosti.
Svako bi se trebao okrenuti Bogu i promijeniti svoj nacin zivota i cilj tako da zivi u potpunom skladu sa Bogom. Promjena moze doci prilicno brzo, onda kada pocnete slijediti bozanski put.Taj put je uvijek bio tu,ali cete ga naci tek kada budete spremni. Krenite tim putem danas i ostavite iza sebe sve one negativne misli koje vas nisu nikud vodile osim u divljinu iluzije."
ovo je dio predavanja koje je Sathya Sai Baba održao 13.07. 2003. na praznik Gurupurnima, u vrijeme nedugo nakon teške ozlijede i vrlo komplikovane operacije kuka:
“…Ja nisam tijelo (deha); Ja sam unutarnji Stanovnik (dehi).
Tijelo je sačinjeno od pet elemenata i suđeno mu je da propadne prije ili poslije,
no unutarnji Stanovnik nema niti rođenja niti smrti.
Unutarnji Stanovnik nema nikakvih vezanosti i on je vječni Svjedok.
Istinu govoreći, unutarnji Stanovnik koji se nalazi u obliku ătmana,
uistinu je sâm Bog…
…Ătman nema rođenja niti smrti, nema boli ni patnje…
…liječnici su vidjeli kolikog je razmjera ozljeda moga kuka. Za svakoga drugoga bi bilo potrebno najmanje dvije do tri godine da normalno prohoda. Kuglica u zglobu kuka se raspukla u komadiće. Nije bilo hrskavičnog tkiva za potporu. Moje su kosti snažne kao dijamanti. Nije bilo moguće sastaviti ih zajedno. Zato su morali izvesti operaciju i staviti šipku. Inače je potrebno mnogo godina da se počne normalno hodati nakon takve složene operacije. Ne mareći za sve to, počeo sam hodati. Liječnici su učinili sve napore da bi zaštitili ovo tijelo. Oni su izvršili svoju dužnost. No, ja nisam uopće mislio na ovo tijelo, ja predstavljam savršeni primjer kako se ne treba vezati za tijelo.
Ne samo sada, nego vas već posljednje dvije godine opetovano opominjem da napustite vezanost za tijelo. Postupno smanjujte svijest o tijelu (dehabhimana) i razvijajte svijest o ătmanu (ătmabhimana). Fizičko tijelo dođe i prođe. Samo tijelo trpi boli, ne i ătman.
Kad sam slomio kuk … rekao sam liječnicima: “Ovo nije moje tijelo, ono je vaše. Možete činiti štogod mislite da je potrebno.” Onaj tko se odrekao svijesti o tijelu nema nikakvih patnji.”
"Ispravnost – dharma, materijalno blago potrebno za život – artha, želja – kāma i oslobođenje – mokša četiri su određena cilja ljudskog života. Ali danas je čovjek napustio težnju za dharmom i oslobođenjem. On trči za bogatstvom i željom. Bog je stvorio ovaj svijet. Vašu ženu, djecu, prijatelje i neprijatelje – sve je to stvorio Bog. Nije dovoljno ako održavate dobre odnose sa svojom ženom, djecom i prijateljima. Morate vidjeti Boga u svemu. To je vaša prvenstvena dužnost. Vaša žena, djeca, prijatelji, pa i neprijatelji, svi su oni Božja utjelovljenja. Čak se i Bog mora katkad boriti s neprijateljima. Međutim, unatoč njihova neprijateljstva prema Bogu, i oni se konačno stapaju s Njim zbog Njegove milosti. Na ovom svijetu nema mjesta gdje Bog ne postoji. On je prisutan svuda. S rukama, stopalima, očima, glavom, ustima i ušima, On prožima sve, sav univerzum.
Možda ljudi oko vas ne vide ono što radite, ali On vas promatra. Možda drugi ne čuju što govorite, ali On vas sluša. On je vječni svjedok. Nažalost, vi ne možete spoznati tu istinu. Neki ljudi govore: "Kako možete tvrditi da je Bog prisutan svuda, kad Ga mi zapravo ne vidimo? Kako je moguće da On čuje naše molitve?" Zapravo, zvuk je sâm oblik Boga. Nema mjesta na kojem nema zvuka. On čuje sve jer je zvuk Njegov vlastiti lik. Svjetlo prožima cijeli svijet. Bog može vidjeti sve na ovom svijetu jer je svjetlo Njegova vizija. Stoga, nikad nemojte imati pogrešan dojam da Bog ne zna što se događa. Nemojte sumnjati ni poricati Njegovo postojanje samo zato jer On nije vidljiv prostim okom. Kako misao – sankalpa nastaje u vašem srcu – hridaya? Ona se događa voljom Božjom. Sa svjetovnog gledišta mogu postojati usponi i padovi, ali Božji princip ostaje uvijek postojan."
iz govora koji je Bhagavān Sri Sathya Sai Baba održao 26. februara 2006. godine u Prasanthi Nilayamu
Derek_Trotter 08-04-08, 00:27 Je li tacno da je Sai Baba tesko bolestan? Cak sam cuo da je na samrti.
Prije par mjeseci je bila jedna moja priijateljica u Njegov ashram i rekla mi je da je izlazio svaki dan, nikakvog pomena o nekoj slabosti. Prije nepun mjesec je isto tako drzao govor. Jedino dje sam cuo ili procitao o tome je naglavnoj stranici ovog sajta gdje stoji da se navodno mjesecima nije pojavljivao. Trenutno nemam nikoga ko je u Indiju da mi moze iz prve ruke potvrdit, ali mislim da je u pitanju dezinformacija. Sai Baba je davno najavio datum svoje smrti, ali je isto tako rekao da zadnjih godina zivota nece izlaziti i da nece davati darsan.
"Možda će vam biti teško podnositi nevolje. Molite se Bogu da vas obdari potrebnom snagom da ih podnesete. Danas možda imate teškoća, ali već sutra bit će drukčije. Teškoće su poput prolaznih oblaka. One će sigurno napraviti mjesta sreći. Čovjek uvijek teži sreći. Kako je može steći? Istinska sreća leži u jedinstvu s Bogom. Zapravo, Bog je iznad sreće i tuge. Štogod učinite, On kaže: "Tako će biti! – tathasti! On vas obasipa Svojim blagoslovima govoreći: "Neka to bude za vaše dobro!" Kad jednom shvatite Božju prirodu – bhagavadtattva, oslobodit ćete se tuge. Ako ste podvrgnuti teškoćama, nemojte se obeshrabriti. Vjerujte da vas Bog vodi kroz iskušenja za vaše vlastito dobro. Sreća i tuga postoje jedna uz drugu. Ne možete postići sreću, ako niste izvrgnuti teškoćama."
Sve ono što ne vidite, ne čujete ili ne razumijete ne može se proglasiti nepostojećim. Čak i kada snažno svjetlo usmjerite prema slijepom čovjeku, on će vidjeti samo tamu, jer njegove oči ne mogu vidjeti svjetlo. Isto tako, osobe koje nemaju vjeru u Boga, neće vidjeti Boga čak iako im Ga pokažete. Oni nemaju oči koje mogu vidjeti božanskost te tvrde da božanskost ne postoji. Slijepac niti može vidjeti svoje tijelo niti ga može opisati, ali nikad neće reći da ono ne postoji.
- Baba
Čovjek je opterećen iluzijom, on vidi ono što je privremeno kao vječno. Stalna identifikacija ga je tome naučila; stoga ga treba preusmjeriti prema pravoj viziji. Apsolutna realnost koja je stalna i nepromjenjiva je „Ja“. Sve drugo je nestvarno - koje se prikazuje kao stvarno. „Ja“ u vama je sam Bog (Paramatma). Valovi se u trenutku igraju sa vjetrom iznad dubokih voda mora. Tako stvaraju dojam da su odvojeni od oceana, ali to je samo prividno - to je kreacija dvije ideje Imena i Forme. Oslobodite se tih dviju ideja i val će nestati u moru, tada će vas zapljusnuti stvarnost i shvatit ćete da je Bog prisutan u čovjeku kao Ljubav.
"Vairagya" literarno predstavlja riječ koja je suprotna rječi Raga (vezanost). Vairagya ne znači da trebate odustati od svega i otići u šumu. Ona zapravo znači da trebate biti u životnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazite i razumijeti suptilnu prirodu stvari odustajući od svjetovnih želja. Koristeći moć razlučivanja trebate znati što prihvatiti, a što odbaciti. Trebate nastojati prepoznati Božanskost u svemu što vidite i uživati u tome. Vairagya nije samo odustajanje od stvari. Ona predstavlja nevezano uživanje u istim onim stvarima u kojima se prije uživalo uz vezanost za njih. To je prava Vairagya i obilježje istinskog ljudskog bića.
- Baba
Mojoj Božanskoj Duši
Probudi se iz turobnog sna mraka,
Probudi se iz turobnog sna obmane,
Probudi se iz turobnog sna tromosti i lijenosti!
Digni se, ti dijete svjetlosti,
Digni se ti Bozja iskro u svim stvarima,
Digni se ti besmrtna Dušo!
Probudi sjajni plam Bozje ljubavi,
Probudi sjajni plam bezgranicnog saosjecanja,
Probudi sjajni plam univerzalnog mira!
Rijesi se veze strahovanja,
Rijesi se okova želja,
Rijesi se zavjese neznanja!
Spoznaj,Moja Dušo , da postoji samo Jednota,
Spoznaj,Moja Dušo, da si ti dio te Jednote,
Spoznaj,Moja Dušo, da si ti ta Jednota!
Slobodna si od svake misli,
Slobodna si od svake zelje,
Slobodna si od svake obmane i iluzije.
Ti si beskonacni, bezgranicni mir,
Ti si beskonacni okean svjetlosti,
Ti si beskonacno Sebstvo,
Ti si sveprozimajuca svijest,
Ti si beskonacno Božje Blaženstvo.
iz govora Govor katoličkog svečenika za 70 ti Babin rođendan
Mario Mazzoleni
Bhagavan Sai Baba - neshvatljiva misterija
Bhagavan Baba - neshvatljiva misterija
Uvijek kad se nađem pred zadaćom da pišem ili govorim o Babi, osjećam dvostruki strah: najprije osjetim da sam drzak jer znam da naša objašnjenja ne dodaju ništa Njegovoj veličini. Drugo, osjećam da ću učiniti nepravdu istini jer Njegova je stvarnost daleko iznad naše razine svijesti.
Da, uvijek je teško govoriti o Sai Babi, ali čovjek neprestano teži doznati još više. Ima već gotovo petnaest godina kako sam saznao da na Zemlji živi avatar. Logično bi bilo da čovjek izjavi kako je taj predmet iscrpljen, kako se sada ne može više ništa otkriti ni saznati. No, zanimanje postaje sve veće. Čim netko progovori o Njemu, zanimanje podiže svoju glavu, srce se upali i Njegova priča nas beskrajno fascinira. Ono što me još više čudi jest kreativnost kojom se Njegova priča manifestira s beskrajnim scenarijima, bezbrojnim uzbudljivim obratima događaja i epizoda. Za mene, to je već pokazatelj neshvatljive Sai misterije te Njegove beskrajne bitnosti. Da je ta stvarnost ograničena, mogla bi se uokviriti te iscrpiti u nekoliko godina proučavanja. Misterija koja nije nikad bila potpuno otkrivena sliči pustolovnom lovu na skriveno blago. Ugodno je živjeti s tom misterijom, čak ako se čovjek nalazi usred bezbrojnih opasnosti.
Što se to u životu čovjeka promijeni kad se susretne s ovom misterijom koja se zove Sai Baba? Što se promijenilo za mene, u mom životu svećenika, katoličkog svećenika? Prva stvar koju sam primijetio da se promijenila bio je moj odnos prema vremenu. Prije nego što sam susreo Babu, mislio sam da je rezultat mojih akcija ono što je važno, da životne aktivnosti dobivaju vrijednost prema količini vremena koje im se posveti. Baba me naučio da vrijednost života promatram u odnosu na kvalitetu, a ne na kvantitetu onoga što je učinjeno. Začuđuje me kad vidim što se događa u mom životu. Kad sam mislio da mnogo radim jer sam radio mnoge stvari, zapravo sam gubio mnogo vremena. Sada, kad se pokušavam predati Božjem vremenu, zapravo predati se Bogu koji je vrijeme, svaki trenutak dana je dragocjen zbog stalne potrage za jedinstvom i identitetom s Njim, i nikad više ne gubim ni časa.
Babino poznavanje svetih tekstova
Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da sve što sam naučio od Babe ima svoju teološku potvrdu i interpretaciju u Bibliji. Međutim, želio bih dodati sljedeće: Babina božanska prisutnost ima izuzetnu moć da popravi biblijski lik Boga, silno hvaleći Njegovu slatkoću kad je strog, Njegovu vedrinu kad je čovjek ljubomoran, Njegovu ljubav kad kažnjava. Kakva nevjerojatna prilika! Mi imamo mogućnost da verificiramo sve što smo naučili o Bogu preko svetih tekstova, svete tradicije i literature. Oni koji emocionalno slave blagdane svetog Trojstva ili Kristova preobraženja, ili židovski blagdan paspe, ne znaju da sada i ovdje po ovoj Zemlju hodaju stopala Onoga koji je lik i oblik Boga Oca, Onoga koji je na Zemlju poslao Krista, Svoga sina, Onaj koji nosi liturgijsku boju Duha svetoga.
Jedna od božanskih osobina u osobi Sai Babe, kojoj se nikad ne prestajem diviti jest Njegova potpuna kontrola svih svetih tekstova. To ni ne može biti nikako drukčije jer On je Onaj koji ih je nadahnuo. Ali samo neki primjećuju da On Svojom pisanom ili izgovorenom riječju, postaje direktno autor novih otkrića, novih stvari koje su se čule -šruti i vidjele -smrti. I tako, budući da se za tradicionalne tekstove moramo oslanjati na ono što su nam prenijeli sveci i mudraci, stvoreni su novi sveti tekstovi, kojima izravni autor nije mudar pisac, nego sam utjelovljeni Bog.
Sve to otkrivaju suvremeni načini komunikacije koji garantiraju apsolutnu točnost onoga što je bilo izjavljeno - stvarnog Boga Istine, bez ikakvih mistifikacija.
Om Sai Ram!
Mario Mazzoleni Italija
Izvornik: Sanathana Sarathi, studeni 1996. godine
S engleskog prevela: Stanka Hrabač
Možda ćete se suočavati s teškoćama i tugama, ali neka vam to ne smeta. Ostanite mirni i sabrani. Što sam vam rekao na početku? Ja nisam ovo tijelo( aham yetat na ). Osvijestite da niste tijelo. Vi ste utjelovljenja vječnog atmana. Kad shvatite tu istinu, na vas neće djelovati fizička patnja.Kao što vidite, ja vam to pokazujem svojim primjerom. Ja znam da nisam tijelo. Zato se ne brinem za patnju koja nanosi bol ovom tijelu. Čovjekovo fizičko tijelo mora podnositi bol i patnju u neko vrijeme svoga života, ali ne treba se pretjerano brinuti zbog toga. Zapravo, tijelo je rođeno i razvija se kroz razne teškoće. Ono ne može izbjeći teškoćama. Ali neka vas one ne brinu. Teškoće i patnja prirodni su pratitelji tijela. Blaženstvo je prirodno atmanu. Slijedite prirodu atmana , a ne tijela.
Baba
''Ono što postoji u vašem srcu kao čista misao i kao najviša svijest, jest Bog sam. TO je Bog i vi ne morate tragati za Njim nigdje drugdje.''
Sai Baba
http://i245.photobucket.com/albums/gg53/seka-photo/za%20forum/sai_shine.jpg
Razvijte vjeru u Boga. Sva su imena Njegova – Rama, Krishna, Isus, Alah ili bilo koje drugo ime. Svaki čovjek je utjelovljenje Božanskosti. Istinski ljudski odnosi se mogu razvijati samo kada se ta istina prepozna. U prvom stupnju spoznaje vi prepoznajete: “Ja sam u Svjetlu”. Nakon toga spoznajete: “Svjetlo je u meni”, a konačno prepoznate: “Ja jesam Svjetlo”. “Ja” predstavlja ljubav, a svjetlo predstavlja Najvišu Mudrost – Jnana. Kada ljubav i svjetlo postanu jedno nastaje Samospoznaja.
''Trebate odustati od vjerskih razlika. Postoji samo jedna religija -religija ljubavi. Postoji samo jedna kasta - kasta čovječanstva. Postoj samo jedan jezik - jezik srca. Postoji samo jedan Bog , a on je sveprisutan.''
Najvisa Svijest, Bog, je Najvisi Svjedok. On svjedoci sve sto vasa pojedinacna svijest vidi i osjeca. Recimo da zamisljate nosoroga kako se krece unutar vaseg uma. Vi vidite sve sto cini i cujete sve sto misli. Nijedno njegovo djelovanje i misaon val za vas nisu tajna: vi znate sve, svjedocite svemu. Sve sto se zbiva u svemiru nije nista drugo vec umna tvorevina Najvise Svijesti, Boga, sve je unutar Njegova uma. On je Makrokozmos, a sve drugo su mikrokozmosi. Svaki pojedini covjek krece se unutar Njegovog uma. Sve je unutar Njega, nista nije izvan Njega. Zato On vidi, zna i osjeca svako djelovanje. Ovaj svemir nije nista drugo nego misaona tvorevina Boga.
Buduci da je svijet Njegova misaona tvorevina, svako je stvorenje Njegovo dijete. On nije gospodar, niti vladar, niti upravitelj. On je Tvorac. Kada bi povukao svoje misli unutar Sebe, vise nista ne bi postojalo. Vi ste dosli iz Njega, krecete se unutar Njegova uma i naposljetku cete postati jedno s Njim.
(Babin govor u Fieschu, Svajcarska)
Doći će vrijeme kada će ovaj san iščeznuti.
Svakome od nas mora doći vrijeme kada ćemo otkriti da je čitav svijet tek puki san, kada ćemo spoznati da je duša neizmjerno vrednija od njenog okruženja.
U borbi s onim što nas okružuje, s okolinom, doći će vrijeme kad ćemo otkriti da to okruženje nije gotovo ništa u usporedbi sa snagom duše.
Kad sam jučer “glasnicama” dijelio sarije, one su zahvaljivale govoreći: “Hvala, Svami.” Ja sam ih ukorio: “Ne zahvaljujte mi. Ja nisam treća osoba. Zahvaljujete li svojoj majci koja vam daje hranu svaki dan? Možete zahvaliti strancu od koga primite neku uslugu. Ali ja nisam stranac.” Zato Svamiju nikad ne govorite hvala. Smatrajte Svamija svojim. Samo tada ćete Mu imati pravo pristupiti. Ja od vas ne tražim ništa za sebe, niti govorim ili činim išta zbog sebe. Ne želim ništa osim jednoga – vašu Ljubav. No čak ni ona nije vaše vlasništvo. I ona je moje vlasništvo. Ljubav se ne može ni na koji način zaraditi, ona je dar Božji. Darujte taj dar ljubavi Bogu. Samo ćete tada biti zadovoljni sa sobom. To je vaša dužnost.
iz Sai Babinog Božićnog govora 1998.
http://i245.photobucket.com/albums/gg53/seka-photo/za%20forum/cc35a738_003-1.jpg
Babino pismo bratu iz 1947. godine...
Svima koji su mi odani:
Dragi moj! Primio sam što si mi napisao i poslao; i našao u tome nabujalu poplavu tvoje odanosti i ljubavi, s podvodnim strujama sumnje i tjeskobe. Daj mi da ti kažem da je nemoguće proniknuti srca i dokučiti prirodu đnanija (onih koji su stekli duhovnu mudrost, jogija, trapljenika, svetaca, mudraca i njima sličnih). Ljudi su obdareni različitim značajkama i imaju različita mnijenja; i tako će svako suditi na temelju svog kuta gledanja, govorit će i raspravljati u svjetlosti svoje prirode.
Ali nama se valja držati vlastite ispravne staze, vlastite mudrosti, vlastite odluke, a da nas ne dotiču javne prosudbe. Kao što kaže poslovica, samo stablo bogato rodom prolaznici gađaju kamenjem. Dobri su vazda poticaj zlima da ih kleveću; zli su vazda poticaj dobrima da ih preziru. To je priroda ovog svijeta. Bilo bi začudno kad se takve stvari ne bi događale.
Ljude treba više žaliti no što ih treba osuđivati. Oni ne znaju. Nemaju strpljenja da presude što je pravo. Previše su puni požude, bijesa i umišljenosti da bi vidjeli jasno i saznali u potpunosti. I tako, pišu svakojake stvari. Kad bi samo znali, ne bi tako ni govorili ni pisali. A ni mi ne bismo smjeli pridavati značenje takvim primjedbama, ne bismo ih smjeli uzimati k srcu, kao što ti, izgleda činiš. Istina će svakako jednoga dana pobijediti; neistina nikada ne može dobiti bitku. Neistina može naoko nadvladati istinu, ali njezina će pobjeda izbledjeti i istina će sebe obznaniti.
Nije u običaju velikih da se nadimlju od ponosa kad im se ljudi klanjaju, niti da uzmiču kad im se podruguju. Kako stvari stoje, nema toga svetog štiva koje bi propisivalo pravila življenja velikih, načela i stavove koje bi oni morali imati. Oni sami zanju put kojim moraju ići; njihova mudrost upravlja njihovim postupcima i čini ih svetima. Oslonac na sebe i dobrotvoran čin-to dvoje su njihove naročite oznake. Oni također moraju promicati dobrobit svojih sljedbenika i dopuštati im da užiju plodove njihova rada. Zašto da tebe osvaja briga i pometnja, sve dok se ja pridržavam ova dva načela? Napokon, ni hvala ni pokuda općinstva ne može taknuti atmu, stvarnost; one mogu dotaći tek vanjski tjelesni oblik.
Ja imam zadatak; uznjegovati cijelo čovječanstvo i osigurati za svakog život pun anande (blaženstva). Ja imam zavjet; povesti sve one koji su odlutali sa staze pravičnosti natrag u dobrotu, i spasiti ih. Privržen sam "poslu" koji volim; da uklonim patnje siromašnih i da im dadem ono što im manjka. Ja imam "razloga za ponos", jer ja po pravdi izbavljam sve koji mi se klanjaju i obožavaju me. Ja imam svoju definiciju "pobožnosti" kakvu očekujem od onih koji su mi odani; da s jednakom odvažnošću primaju radost i bol, dobitak i gubitak.
To znači da nikada neću napustiti one koji se vežu za mene. Kad sam tako obuzet svojim dobrotvornim radom, kako Mi ime ikada može potamnjeti, kao što ti misliš? Savjetovao bih ti da ne haješ za takva bezumna naklapanja. Mahatme ne stječu svojih veličina zato što ih je netko nazvao velikima; niti bivaju manji zato što ih netko naziva malima. Samo oni ništaci koji se odaju opijumu i ganđi (marihuana,opojna trava), a tvrde da su nenadmašni jogiji, samo oni koji se razmeću navodima iz svetog štiva da bi zadovoljili svoje sladokusje i oholost, samo oni koji su prašnjavi, isušeni knjigoljupci, kočoperni zbog svoje domišljatosti i raspravljačkoga umijeća, samo će oni podleći pohvalama i pokudama.
Zacijelo si čitao životopise svetaca i bogolikih osoba; u tim si knjigama morao naići čak i na opakije laži i još podlija podmetanja kojima su ih obasipali. Takva je sudbina mahatmi posvuda i u svim vremenima. Pa zašto onda te stvari tako k srcu uzimaš? Zar nisi čuo da psi laju na zvijezde? Koliko će dugo tako lajati? Prava će vrijednost ubrzo pobijediti.
Ja se neću odreći Svoje zadaće, ni Svoje odluke. Ja znam da ću ih provesti do kraja; i čast i ruglo, slavu i sramotu što bi mogle proisteći iz Moga bavljenja, ja dočekujem s nepomućenim istomišljem. Unutra, u Sebi, Ja ne marim ni za jedno ni za drugo. Moj se rad odvija u vanjskom svijetu; Ja govorim i krećem se uokolo zaradi dobra vanjskoga svijeta i zbog najave svoga dolaska među ljude, inače čak ni za to ne hajem.
Ne pripadam ni jednom mjestu, nisam vezan ni za jedni ime. Nemam ništa što je "moje" niti znam što je "tvoje". Odazivam se, kojim god me imenom pozovu. To je moj najprviji zavjet. Dosada ga još nisam nikome otkrio. Za mene je svijet nešto daleko, odvojeno. Radim i krećem se samo zbog dobrobiti čovječanstva. Nitko ne može shvatiti moju veličinu, ma tko da je taj, kakav mu god bio način ispitivanja, ma koliko dugo pokušavao.
Ti ćeš moći vidjeti tu punu slavu u nastupajućim godinama. Sljedbenici moraju imati strpljenja i ustrajnosti.
Ja ne marim niti mi je stalo da se ove činjenice razglase; ja nemam potrebe da pišem ove riječi, ja ih pišem jer znam da bi te zaboljelo kad ti ne bi odgovorio.
eto tako
tvoj Baba
Sai Baba (http://www.youtube.com/watch?v=cjaXlmDF47o&feature=related)
Allah Nama Bhajo Bhajore Bhajo
Maula Nama Bhajo Bhajore Bhajo
Nanak Yesu Mahavira Nama Bhajo
Shri Buddha Deva Bhajo Bhajore Bhajo
Shirdi Sai Baba Bhajo Bhajore Bhajo
Shri Raghurama Bhajo Govinda Krishna Bhajo
Shri Sathya Sai Bhajo Bhajore Bhajo
http://earthpages.files.wordpress.com/2008/03/aum.jpg
|
|