View Full Version : Petrol a.d. Banjaluka - PTRL
Pozdrav
Meni je interesantan Petrol,nije mi jasno zasto je PTRL toliko jeftin ipak se radi o 80 benzinskih pumpi sirom Republike Srpske i 2 terminala za sladistenje ,ono sto neznamo je u kakvom su stanju te pumpe ali neka minimalna cjena po meni nebi smjela biti manja od 1 milion evra po pumpi pa da su i u njogorem stanju,stvarno je bila umjetnost upropastiti firmu lanac benzinskih pumpi...gledam na SASE preratni dio te firme koji je ostao u drugom djelu bih energopetrol znatno znatno je skuplji a uz to ima i znatno manji broj pumpi...
Mislim da ce biti tesko kupiti bilo koju hartiju iz sektora naftne industrije Srpske,traznja je ogromna,a prodaja ce biti minimalna znaci tek tamo pred skupstine akcionara za kad je najavljeno smanjivanje kapitala moglo bi se ocekivati da spekulanti krenu izlaziti i rusiti cjenu,znaci po nekim mojim licnim predvidanjima u narednim danima bi RNAF vrlo lako mogao preko 2 km
Radi se odlicno pozicioniranom distributeru nafte (http://81.93.74.18/berzanova/trgovanje.aspx?hartijaID=647) u Rep. Srpskoj.
http://i155.photobucket.com/albums/s291/milosobrenovic/Berza/1-1.png
03.09.2007
PTRLl Petrol Ad Banja Luka 2,45 9,87% 43.742,30 Km
Pozdrav
Meni je interesantan Petrol,nije mi jasno zasto je PTRL toliko jeftin ipak se radi o 80 benzinskih pumpi sirom Republike Srpske i 2 terminala za sladistenje ,ono sto neznamo je u kakvom su stanju te pumpe ali neka minimalna cjena po meni nebi smjela biti manja od 1 milion evra po pumpi pa da su i u njogorem stanju,stvarno je bila umjetnost upropastiti firmu lanac benzinskih pumpi...gledam na SASE preratni dio te firme koji je ostao u drugom djelu bih energopetrol znatno znatno je skuplji a uz to ima i znatno manji broj pumpi...
Mislim da ce biti tesko kupiti bilo koju hartiju iz sektora naftne industrije Srpske,traznja je ogromna,a prodaja ce biti minimalna znaci tek tamo pred skupstine akcionara za kad je najavljeno smanjivanje kapitala moglo bi se ocekivati da spekulanti krenu izlaziti i rusiti cjenu,znaci po nekim mojim licnim predvidanjima u narednim danima bi RNAF vrlo lako mogao preko 2 km
Evo pokušaću ukratko...
Ono što petrol čini toliko atraktivnim su lokacija pumpi i to što je sve direktno vezano za RNAF. Pumpe su trenutno u lošem stanju to treba priznati.
Očekuje se modernizacija od strane Rusa, a one koje se ne isplate popravljati, rušiće se i praviti nove.
PTRL je uvijek bio po meni atraktivniji od RNAF jer pravi čistu zaradu (prodaja je to), a sa plasiranjem proizvoda i poluproizvoda iz rafinerije ostvarivaće se višestruk prihod...
Rusi će naravno preko svog proizvodnog lanca vršiti prodaju..... to je nepobitna činjenica... A ako i želiš da nešto prodaš, moraš da učiniš proizvod atraktivnim i jeftinim. A ovdje će da se vrti velika lova vjeruj mi, ova trenutna cijena je mizerija.......
Prije 15-ak dana je vršeno sistemsko obaranje cijena..... slično kao i na RNAF, nevjerne tome su prodavale pod uticajem ministra energetskog sektora koji je svojim ''nesmotrenim'' izjavama gurao naftni sektor u provaliju i tendencioznih političara koji su gubeći politički kredibilitet kupovali akcije po veoma niskim cijenama.
Naftni sektor je namjerno poljuljan da se izguraju sitne ribe i uguraju novopečeni bogataši iz RS.
Situacija je sada veoma jasna... a vi ocijenite sami.
Da li mislis da ono koji su kupovali pre neki dan po 2KM mogu da obore cenu?
Ja vidim VELIKI skriven nalog na strani traznje...
To me navodi na zakljucak da jos ima jak intezitet da ide UP!
Dokle? Pitanje za milion evra!
Mene pitaš.?
Moje mišljenje je ne, već sam pojasnio šta bi treba da znače.............. ŠPEKULANTSKE IGRE.
BLSE je u jednom trenutku bila otvorena provalija bez stranih ulagača i bez novca, svaka dileja je sa soma eura mogao da sruši akciju i diskredituje tržište.
Naravno ono što se desilo sa RNAF (iskrcaj fonda) je malo drugačija priča od PTRL-a i onih naloga na 2KM gdje je i došlo do otpora mališana.
To u ovom trenutku ne može da se desi....
Zašto?
Naravno zato što su se kockice posložile i samo bi budala prodala PTRL po nekoj nižoj cijeni. Kojih ćete u budućnosti na PTRL-u gledati sve manje.... Možda neka nepromišljena izjava nesretnog ministra i medijski atak na PTRL od strane kvazi stručnjaka učine nešto slično da bi pojedinci mogli na talasima izvući višesatruko veću zaradu od realne.
Na ovim nivoima se takve stvari ne rade, kada kupnja oslabi (ako oslabi) drž te se, a ko ima bajpas nek ode na odmor ili nek sve rasproda...
U sledećih mjesec dana analizirajte grafike, Zajedno sa odnosom kupnja/prodaja i vidjećete o čemu sam ovde pričao (za one koji nisu razumjeli).
Grafičke anlize koje sam pravio u proteklih 7 dana pokuzuju samo na tendencije kretanja PTRL-a i RNAF-a i neke moguće scenarije, ne želim da ih iznosim jer bi to neki mogli protumačiti kao neozbiljnost u poslu kojim se bavim.
Za kraj da još ubacimo jedno AKO...pa se pitajte?
Hoće li skupština donijeti nastavak rasta cijene dionice ili .....?
PozZ.
Da, precizniji odgovor cemo dobiti nakon skupstine.
Mozda znas datum?
Elem malo je akcija trgovano na cenama 2.00 km.
Na neki nacin mi je zao ne strpljivih koji su pozurili da prodaju akcije. (samo ako su manjinski)
Elem ovaj jedan nalog me upucuje na zakljucak da je dat od strane fonda.
Mozda znas kog?
Nadam se da ce zelenilo potrajati, elem moram priznati da nisam bio optimista.
Naslućujem ko je u pitanju, ali ne bih iznosio pretpostavke ovog tipa, jer vrlo lako bih mogao pogriješiti.
Za datum skupštine ne znam, znaću vjerovatno kad i vi sa stranica BLSE ili iz medija.
Elem ovaj jedan nalog me upucuje na zakljucak da je dat od strane fonda.
Ja sam danas bio na strani kupnje,mislim andrija da si ti tu nesto pobrkao,to nije jedan nalog vec gomila naloga i skrivenih naloga...ti vjerovatno mislis na sajt blse gde se vidi samo ukupan broj traznje,znaci na sajtu blse se neprikazuju svi nalozi vec samo ukupan broj po toj cjeni
Da super...
Hvala smc... to mi se vec drugi put desava :biggrin:
Ja sam danas bio na strani kupnje,mislim andrija da si ti tu nesto pobrkao,to nije jedan nalog vec gomila naloga i skrivenih naloga...ti vjerovatno mislis na sajt blse gde se vidi samo ukupan broj traznje,znaci na sajtu blse se neprikazuju svi nalozi vec samo ukupan broj po toj cjeni
Sad sam zvao prijatelja nije bila u pitanju gomila naloga. Da bi se znalo šta i koliko moraš imati pristup observer-u, a takođe možeš da vidiš k/p po nalozima. Danas (tj. juče) je bio jedan fond sa jačim nalogom.
Dakle obojica ste misljenja da plima nosi PTRL na staru cenu 2.80-3.00-3.50?
Petrol a.d. Banja Luka - saziva XIII Skupštinu akcionara
Petrol a.d. Banja Luka - saziva XIII Skupštinu akcionara koja će se održati 26.9.2007. godine u 12 časova u prostorijama Uprave Društva. (Izvor: Glas Srpske)
Kojim će se pravcem dešavati kretanje cijena na ovoj akciji je relativna stvar i zavisi od mnogo faktora... jedino je sigurno da je tendencija UP.
Danas je bio izuzetno urban dan na PTRL, i po cijenama i po protrgovanoj količini.
http://images7.pictiger.com/images/6e/7ed49925e1c204dfcd0e77a14a144a6e.gif
Da, odjednom se promenila ''klima razmisljanja''...
Neznam sta je to uticalo... Pogledao sam redosled tacaka za skupstinu i ni u cemu se ne razlikuje od RNAF-ovog. :rolleyes:
Представници Вњешеконом банке сутра у Бањалуци
БАЊАЛУКА, 4. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар привреде, енергетике и развоја Републике Српске /РС/ Рајко Убипарип рекао је да ће представници руске Вњешеконом банке боравити сутра у радној посјети Бањалуци.
"Представници ове руске банке разговараће сутра са представницима министарстава финансија и привреде, енергетике и развоја РС, као и са представницим Инвестиционо-развојне и Нове бањалучке банке", рекао је Убипарип Срни.
Према његовим ријечима, на састанцима које ће делегација Вњешеконом банке, која је 30. августа одобрила руској компанији "Њефтгазинкор" финансијско праћење приватизације нафтног сектора РС, имати у Бањалуци разговараће се о техничким питања у вези са акредитивом за куповину државног капитала у Рафинерији нафте Брод, у Рафинерији уља Модрича и у бањалучком "Петролу".
"Њих интересују и неке друге активности и могућности за улагања и за сарадњу", рекао је Убипарип.
Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је данас да ће се у четвртак, 6. септембра, састати са представницима руске Владе и компаније "Њефтгазинкор" која је купац државног капитала у нафтној индустрији РС.
"У петак сам званично обавијештен од Вњешеконом банке да је прошла сва процедура и да они очекују скоро отварање акредитива како би се што прије приступило релаизацији уговора", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.
Приватизација нафтног сектора РС каснила је најприје због тога што је Влада РС непредвидиво дуго чекала одлуку Савјета министара БиХ о квалитету течних горива, као и сагласност Конкуренцијског савјета БиХ, потом је Вњешеконом банка ушла у реорганизацију гдје је, осим спољнотрговинске добила и развојну улогу у Русији, а онда је дошло и вријеме годишњих одмора.
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=41780
Pera Detlic 04-09-07, 23:13 Pa šta mislite? Valja li ovo da se kupuje i po kojim cijenama se sjutra može uzeti?
AKo se bude odigrao isti scenario kao na sase sa energopetrolom djelom firme u federaciji onda bi cjena trebala ici nebu pod oblake pa i 20 km nebi bilo puno a mozda i znatno vise poslje smanjenja akcija odnosno kapitala,koliko sam mogao da shvatim dosta ljudi je skepticno iz razloga sto to rusi preuzmaju da je neka kompanija sa zapada davno bi to otislo 1000%,mozda da nam vi iz CG kazete svoja iskustva sa ruskim investicijama u cg
Ja sam veliki optimista u pogledu buducnosti PTRL-a pa stoga i drzim vise od 5000 akcija :biggrin:
Evo i mene na vašem forumu...
Davno sam dobio poziv od moderatora, ali nisam stigao da se registrujem (kasnije sam zaboravio...)...
PTRL, jedini način da nešto uradimo je da svi idemo na skupštinu akcionara i izborimo se za ponovnu procjenu vrijednosti kapitala...
....preostalo je jos dvadesetak dana.
Vidim da se dogovarate, posto sam ja daleko uzdam se u vas.
Evo i mene na vašem forumu...
Davno sam dobio poziv od moderatora, ali nisam stigao da se registrujem (kasnije sam zaboravio...)...
PTRL, jedini način da nešto uradimo je da svi idemo na skupštinu akcionara i izborimo se za ponovnu procjenu vrijednosti kapitala...
Pozdrav @Guardian, nadam se da ćeš nam pripomoći da ovaj podforum živne tj. da prikupimo koju pravu inf.
I da naravno, zainteresujemo potencijalne investitore za relativno mlado trziste u usponu... akcije iz sectora nafte, poput RNAF-a, PTRL-a, RFUM-a ali i ostalih koje sa sobom nose lepu buducnost!
http://www.b92.net/biz/berza/ble_symbol.php?symbol=PTRL-R-A
Evo Klincovog zadnjeg teksta vezanog za PTRL
Rusi preuzeli i Petrol
03.10.2007 18:38
BANJALUKA - Skupština akcionara banjalučkog nafnog distributera "Petrol" juče je većinom glasova izabrala nove upravljačke organe preduzeća sastavljene isključivo od predstavnika novog vlasnika, ruske kompanije "NefteGazInKor", i njenog partnera Vnješekonombanke.
Na sjednici Skupštine usvojena je i odluka o pokriću gubitaka "Petrola" u iznosu od 31,2 miliona KM, od čega 14,9 miliona na teret osnovnog kapitala, 9,8 miliona iz neraspoređene dobiti, te 6,5 miliona KM iz rezervi. Osnovni kapital "Petrola" time je smanjen sa 18,95 miliona na četiri miliona KM, te za isti toliki broj akcija, odnosno 78,8 odsto. Nepokriveni gubitak "Petrola" ostaje u iznosu od 21,6 miliona KM.
Za te odluke glasali su dosadašnji većinski akcionari, odnosno predstavnici državnog kapitala i Fonda PIO RS, dok je protiv glasao dio malih akcionara koji je došao na sjednicu Skupštine, jer nisu uvaženi njihovi prijedlozi da u Nadzorni odbor "Petrola" bude imenovan jedan njihov predstavnik, niti da se odloži donošenje odluke o pokrivanju gubitaka.
Slavko Šćepanović, predstavnik ruskog investitora, ocijenio je na sjednici logičnim da upravljački i nadzorni organi preduzeća budu sastavljeni isključivo iz redova novog većinskog vlasnika, navodeći da oni jedini preuzimaju obaveze iz privatizacionog ugovora sklopljenog sa Vladom RS.
U okviru usvojenog petogodišnjeg poslovnog plana preduzeća, pominje se i osnivanje četvrte firme koja bi se, prema riječima direktora "Petrola" Drage Đukića, bavila veletrgovinom i nabavkom sirovina.
Slavica Bogdanović, predstavnik državnog kapitala RS, kazala je da je poslije ove sjednice Skupštine i prethodnih koje su održane u Rafineriji ulja Modriča i brodskoj Rafineriji nafte, ruski investitor i formalno ušao u posjed i vlasništvo nad tim preduzećima naftne industrije RS. Ona je pozvala Ruse da grade korektne odnose sa malim akcionarima, izražavajući nadu da će naftna industrija RS u dogledno vrijeme postati najjača u toj djelatnosti na području jugoistočne Evrope.
Rusi su državni kapital, te akcije Fonda PIO i Fonda za restituciju RS, u tri preduzeća naftne industrije RS kupili za 125,8 miliona evra, te se obavezali da će za komercijalne dugove Rafinerije nafte izdvojiti 72,5 miliona evra. Ukupna višegodišnja investicija Rusa iznosiće 979 miliona evra.
Novi ljudi i u Rafineriji ulja
- Upravni odbor preduzeća čine predstavnici ruskog investitora - Marina Danisova, Oleg Minžulin i Vladimir Kušnjarov.
-U Nadzorni odbor imenovani su Aleksandar Balo, predsjednik, i članovi Duško Perović, Svetlana Lobanova, Svetlana Suboroba i Sergej Karpačev.
Je li moguce da i PTRL ide ispod 1 km da bi onda eventualnim dokapom po 1 km ljudima bilo nepovoljnije uci te bi na taj, moram reci ''jeftini'', nacin Rusi povecali udio?
ima smisla ovo moje razmisljanje?
Pa pazi ovako.
Kupiš po 1 Km 10 akcija a nakon smanjenja kapitala imaš samo dve.
Cijena bi trebala porasti na skoro 5 KM da ti budeš na nuli... (to je po trenutnom gledištu).
Ali kad se uzme u obzir da je dokap neminovan i da se priča o iznosu od oko 35 mil eura to znači da ćeš moći uplatiti oko 19 puta više od broja akcija koje posjeduješ, pa prema tome, ova investicija se možda i isplati..., jer na svoje dve akcije moćeš kupiti 38 novih, za 38 KM.
Znači tvoja investicija je ovakva:
10*1 KM = 10 KM
Nakon smanjenja = 2 akcije * 2 ili 3 KM (pretpostavljam da će biti ova vrijednost) = 4 ili 6 KM
Gubitak = 6 ili 4 KM.
Dokapitalizacija = 38 akcija po 1 KM = 38 KM * 2 ili 3 KM na tržištu = 76 ili 114 KM.
Vaša dobit je: 76 ili 38 KM na dokapu - gubitak 6 ili 4 KM = 70 ili 34 KM.
Bravo Guardian:thumb_yello:
Ti si primjer korektnog i konstruktivnog pisanja te si mi (a vjerujem i mnogima) puno pomogao u ovih godinu dana od kad pratim forume.
Hvala ti, ali si nas naviknuo na kvalitetu pisanja pa moras pazit da ne postanemo picajzle:biggrin:
oprostite na OT
Pa pazi ovako.
Kupiš po 1 Km 10 akcija a nakon smanjenja kapitala imaš samo dve.
Cijena bi trebala porasti na skoro 5 KM da ti budeš na nuli... (to je po trenutnom gledištu).
Ali kad se uzme u obzir da je dokap neminovan i da se priča o iznosu od oko 35 mil eura to znači da ćeš moći uplatiti oko 19 puta više od broja akcija koje posjeduješ, pa prema tome, ova investicija se možda i isplati..., jer na svoje dve akcije moćeš kupiti 38 novih, za 38 KM.
Guardian recimo samo da je ovo jedna od mogućih varijanta...., pitanje je koliki će u stvari biti dokap... uglavnom male akcionare neće moći zaobići.
Riječi ti se pozlatile.... :bye1:
Trziste ce korigovati cjenu poslje smanjenja kapitala tako da MCap ostje u granicama u kjojim se kretao pre smanjenja,ne znam zasto cjena ovako suludo pada ali ocigledno je da mnogi pa i oni koji se smatraju da nesto znaju nerazumiju da je ovo samo racunovodstvena operacija,znaci cjena pada zbog neznanja i velikog broja priucenih i neupucenih ulagaca,koji bas doslovno shvataju da ce im neko uzeti 78.84% akcija
Guardiane ti ako smatras da ce cjena posle biti 3 ili 4 km onda ce PTRL biti super jeftin,odnosno Mcap ce biti samo 12 miliona km,suludo zar ne ,ali opet oprez jer ovako mlado i nezrelo trziste sa gomilom neupucenih ulagaca i fond menadzera treba da koriguje tu cjenu posle smanjenja ali kako da koriguje kad se sad ovako suludo ponasa sada
Guardian izvini ali to sto ti tvrdis je glupost ..cjena posle 2 ili 3 km pa to bi onda bio Mcap 8 ili 12 miliona,ipak mislim dqa ce cjena i pored ovoliko neupucenih biti daleko veca ,mozda u pocetku od 6,7 km a posle i dvocifren broj ,znaci ako pratis PTRL vidis da 97% prodaje cini zepter i ovu zadnju rasprodaju i rusenje radi zepter,dok se slovenci i kastody nakrcavaju,primjetno je da se povecava i broj stranih akcionara sa 105 stranaca od prosle sedmice sad ih je 108...sta to znaci zakljucite sami
Dobro, ako ti tako kažeš....
Ako znaš sve o petrolu ajd nam onda objasni šta je to toliko što misliš da će dići cijenu.
Imaš li revizorski izvještaj za 2006. godinu? Hm..., NEMAŠ!
Ja znam da uvijek postoje i uvijek će postojati ljudi koji znaju više od mene, i dok je tako ja se radujem, jer ću od njim moći naučiti... ti izgleda smatraš da iznad tebe nema niko...?!?!?!
Odgovor na tvoje pitanje 2-3 KM je dokapitalizacija. Ako se uradi dokap od 70 mil KM plus ona 4 to znači da će mcap pri cijeni od 3 KM biti oko 222 mil. KM, a to je prodaja koju bi ptrl trebao dostići tek za 4 do 5 godina kad izgrade najavljenih 80 do 100 pumpi..., jer petrol neće raditi veleprodaju benzina....
Da rade veleprodaju, priča bi bila drugačija i market cap od 222 mil KM bi bio smiješan.
Trebamo uzeti u obzir da i pri tom mcapu neto dobit treba biti od 5 do 10 mil.KM da bi p/e bio na prihvatljivom nivou, jer ni tržište više nije naivno ko prije...
I još jednom ponavljan ovo nije čista računovodstvena operacija i to je dokazano na velikom broju hartija na berzi...(a koje su to..., e to ću ostaviti tebi da nađeš...)...
Pozdrav i izvinite zbog ovoliko preseravanja... :)
Znati manje ili vise ...hm...mislim da ipak sve zavisi od samog trzista i ucesnika na trzistu odnosno psihologije,mislim ti mozes znati sve, da je divno krasno ali ako plivamo u lokvi dzaba sve kad to divno krasno nema ko da kupi ili obrnuto kad je sve trulez a trziste u euforiji pa cjene idu pod oblake bez obzira sto je trulez
Ono sto mogu sa sigurnoscu reci da cjena nebi ovako drasticno pala da zepter nije rusio i rasprodavao bahato na ovako plitkom trzistu
Znaci ovako ja samo kazem da je totalno suludo i nerazumno da ce mcap posle smanjenja biti samo 12 miliona,znaci nije iskljuceno da nece ali to je neracionalno,danasnja cjena od 1.18 odgovara cjeni od 6 posle smanjenja,treba racunati i sa tim da su rusi platili PTRL 10 miliona evra sto negde odgovara danasnjoj cjeni ili 6 posle smanjenja,znaci posto se mcap kretao izmedu 24 i 80 miliona tako bi cjena posle smanjenja mogla biti na tom nivou izmedu 6 i 20 km...e sad dali ce biti 6 ili 8 ili14 zavisice od samog trzista odnosno dali ce to trziste i kad prepoznati potencijal PTRL
nam onda objasni šta je to toliko što misliš da će dići cijenu
Ovako ,jednog dana ce fondove nastale u vaucer privatizaciji preuzeti odgovorni vlasnici koji ce postaviti odgovorna drustva za upravljanje koja ce domacinski voditi racuna o imovini,koji ce za malu sitnicu traziti sudsku zastitu plus sto ce u narednom periodu na trzistu se pojaviti veci broj drugih fondova sto otvorenih sto zatvorenih ,privatnih penzionih,osiguravajucih kuca....tako da ce biti veoma tesko manipulisati paravima manjinskih akcionara,ipak je drugacije kad se na skupstini pojavi neki fond koji ima par postotaka i iza sebe milione kapitala i drugu logisticku podrsku i kad se naprimer pojavi guardian sa 700 akcija......
Trziste ce se razvijati,najavljuje se zajednicka trgovacka platforma sa beogradskom berzom,posle sa makedonijom,atenskom,kiprom mozda se i regionalno uvezu ,novonastali otvoreni i zatvoreni fondovi,reforma penzionog sistema,privatni penzioni fondovi itd
plus toga ocekuje nas sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju pa kandidatura za clansvo u eu i na kraju samo clanstvo sto je daleko vaznije nego to sto ti vidis u revizorskom izvjestaju,znaci dovoljno je da pogledas sta se to desavalo sa zemljama koje su prolazile tranziciju ko sto prolazi RS,i one su patile od istih boljki ,pogledaj cesku,poljsku,sloveniju
To je ono sto ce dici cjenu,ne samo PTRL nego drugim dionicama
Odgovor na tvoje pitanje leži u iznosu dokapitalizacije..., a cijena će biti ona koja bude...
|
|