View Full Version : Kletva faraona
Jedan Njemac je predao ambasadi Egipta u Berlinu paket sa komadom jedne staroegipatske skuplture uz poruku u kojoj je pisalo da je njegov tast nakon krađe tog komada skulpture postao žrtva 'kletve faraona', saopštile su vlasti u Kairu.
Čovjek je, kako su prenijele agencije, osjećao obavezu da predmet, ukraden tokom posjete Egiptu 2004. godine, vrati kako bi njegovom pokojnom tastu bilo oprošteno i kako bi njegova duša mogla da počiva u miru.
"Nakon povratku iz Egipta, gdje je ukrao parče skulpture, moj tast je obolio od paralize, patio je od mučnine i neobjašnivo visoke temperature, da bi, na kraju, dobio rak i nedavno umro", rekao je, u propratnoj poruci, muškarac koji nije otkrio svoje ime.
Vjeruje se da 'kletva faraona' pogađa svakog ko dirne u stare egipatske grobnice i mumije i da odnosi žrtve od otkrića Tutankamonove grobnice 1922. godine i smrti lorda Karnarvona, koji je finansirao iskopavanje, godinu dana kasnije. On je nakon ujeda komaraca obolio od groznice kojoj je podlegao.
Hauard Karter koji je rukovodio iskopavnjima, umro je prirodnom smrću mnogo godina kasnije, ali više članova ekspedicije zarazilo se čudnim bolestima od kojih je i umrlo.
vanzemaljska posla, ko zna sta su stavili ili od cega je taj ukradeni objekat napravljen
Citala sam o tome, nemam neki odredjen stav po tom pitanju ali kako onda sada ljudi koji istrazuju piramide ne umiru? Bas sam gledala neku emisiju i snimali su unutrasnje hodnike jedne od piramida...
mozda zato sto faraon zna ko istrazuje a ko krade :whistling2:
ne znam sta bih mislila,ali su sigurno stavili nesto.kraljevi koji se trude po ko zna koliko godina da izgrade piramide najjace da ce je ostavit neocuvanu.
a posto se i ove nase babe razumiju u kletve i cuda i dovoljno je da je krivo pogledas i odma ce ti ispod praga stavit crveni konac sa cvoricima i neki trougao i cuda u tom fazonu ne vidim razloga zasto egipcani ne bi sa tako necim kaznili sve lopove koji pokradu faraona? :rain:
Piramide nijesu grobnice. Ni u jednoj piramidi nije nađena nijedna mumija niti grobnica. Svi faraoni su sahranjeni u klasičnim grobnicama Grada mrtvih. Tačno je da su egipćani na svim vratima stavljali čvor sa pečatom na kojem je bilo ispisano prokletstvo. Ono utiče onoliko koliko se vjeruje u to. Inače su piramide energetski generatori namjenjeni ko zna kakvoj namjeni.:)
obozavanju satane mozda??? :smokeing:
mislim idem po logici
oziris-bog sunca=lucifer-nosioc svjetlosti :yeahright:
iz cega slijedi da su egipcani bili satanisti :yawn431:
Pa znaš što Lucifer je u početku bio vrhovni anđeo. Tek kad se on pobunio protiv Bogova (???) jer ih nije smatrao nihta boljim od ljudi postaje pali anđeo. Sunce jeste simbol Boga jer daje život i zatio su ga obožavali. Međutim u vezi Lucifera ima još dodatna priča. Na nebeskoj sferi Lucifer je Venera zato što prelazi preko sunčevog diska i oduzima mu svjetlost koju kasnije isijava kao najsjajnija zvijezda. Kako Venera pri kruženju oko Sunca pravi pet retrogradnih petlju na nebeskoj sferi pravi savršeni pentagram koji je odatle simbol nečastivog s jedne strane i nepalog anđela Lucifera s druge strane, pa i pentagram ima dvojnu simboliku. Ovo vrlo kratko o pentagramu i nepomeniku.:)
BlackWoman 27-08-07, 22:03 Ej ljudi ja zaista volim da čitam vaše tekstove! :)
TheTrooper 10-09-07, 14:48 Ja mislim da ima tu nečega ali da je to više napumpano od strane novinara i tu i tamo nekih po prilici neuspješnih arheologa. Mnogo sam se zanimao za to i čitao i čitajući naišao na jedan simpatičan članak u kome su sve te smrti objašnjene.
Prokletstvo faraona
Misteriozna umiranja i nesreće, koje su pratile otvaranje grobnice egipatskog faraona Tutankamona, dale su povoda novinarima i piscima da stvore famu o prokletstvu faraona. Ima li u tome istine?
Gotovo svaki putnik po Egiptu , koji obilazi piramide u Gizi ili kraljevske grobove u Luksoru, mora da je čuo o tajanstvenom prokletstvu faraona, koje treba da spriječi svako ometanje mira u kojem počivaju mumije mrtvih kraljeva starog Egipta. I stvarno, već su brojni pljačkaši grobova, istraživači i arheolozi, nakon što su otvorili na hiljade godina stare grobnice, umrli pod krajnje misterioznim okolnostima.
Najpoznatiji je, svakako, slučaj dvojice britanskih istraživača starina: Hauarda Kartera (Howard Carter) i lorda Džordža Karnavona (George Carnavon), koji su 1922. godine došli do upravo senzacionalnog otkrića. U čuvenoj Dolini kraljeva, poznatoj po brojnim kraljevskim grobnicama, u blizini staroegipatskog glavnog grada Tebe, Karter je pronašao još zapečaćeni ulaz u grobnicu legendarnog faraona Tutenkamona, koji je egipatskom imperijom vladao prije više od tri hiljade godina, u vremenu između 1336-1327. godine pr. n. e.
Pogrebna riznica
O svom senzacionalnom otkriću s oduševljenjem je javio svojoj meceni, lordu Karnavonu, koji je organizirao i finansirao ekspediciju. Dobivši radosnu vijest, lord Karnavon se uputio u Egipat i uskoro je stigao na mjesto zbivanja. Za dvojicu engleskih istraživača i arheologa pronalazak neotvorene faraonske grobnice bio je veliki uspjeh u koji gotovo da nisu mogli povjerovati. Međutim, među egipatskim radnicima i pomagačima, koji su već ranije slušali o misterioznom prokletstvu faraona, nije bilo osobitog oduševljenja. Zbog toga su oni na otvaranje grobnice gledali sa izvjesnim podozrenjem.
Opijeni nevjerovatnim uspjehom, engleski istraživači nisu mnogo brinuli o tome. Sve te priče o prokletstvima, oni su doživljavali kao egipatska praznovjerja i i nisu im pridavali nikakav značaj. Zbog toga su, odmah po dolasku lorda Karnavona iz Londona, odlučili da otvore teška spoljnja vrata kraljevske grobnice. Posao nije išao nikako lako, pogotovo što je otvaranje grobnice i prodiranje u podzemne prostore, pratio niz različitih nesreća. Tako se dogodilo da je prošlo i nekoliko mjeseci dok se, najzad, 26. novembra Karter i Karnavon nisu našli na željenom cilju - u samoj središnjoj prostoriji grobnice čuvenog faraona Tutenkamona.
Ono što su našli duboko ispod zemlje, u posljednjem faraonovom počivalištu, bila je bajoslovna nagrada za sve njihove rizike i napore: grobnica je bila netaknuta i ne samo da je sarkofag sa mumijom glasovitog faraona bio neoštećen, nego je i ogromno blago - zlato, drago kamenje i dragocijeni umjetnički predmeti od neprocjenjive vrijedenosti – bilo netaknuto!
Zagonetna umiranja
No, radovanje članova ekspedicije, na žalost, nije bilo dugog vijeka. Iskopavanja su bila još u punom jeku kad se lord Karnavon iznenada teško razbolio i - nekoliko mjeseci kasnije – umro. Lordova smrt se u početku objašnjavala njegovim načetim zdravljem i velikim naporima koje je imao posljednjih mjeseci. Međutim, kada je zatim od iste zagonetne bolesti umro i prvi asistent engleskog arheologa, a onda jedan po jedan – i gotovo svi radnici-mještani, koji su zajedno sa engleskim istraživačima među prvima ušli u drevnu grobnicu - za mnoge je to bila potvrda da se obistinilo mračno prokletstvo faraona!
Naravno, misteriozna umiranja i nesreće, dale su povoda ondašnjim novinarima i piscima da se raspišu i da stvore svojevrsnu famu o smrtonosnom osvetničkom pohodu faraonovog duha i prokletstvu koje su sa sobom iz Doline kraljeva ponijeli u Europu svi oni koji su se drznuli da uznemire hiljadugodišnji mir Tutankamona.
Tek u novije vrijeme znanstvenicima je pošlo za rukom da uđu u trag zagonetnoj smrti iz faraonske grobnice. Bakteriolozi su, naime, na mumiji Tutenkamona otkrili spore mikroskopski malih gljivica. Ti su se avetinjski mikrobi razvili tokom hiljada godina u hermetičkim grobnim komorama, a istraživači su ih onda u velikim količinama uskovitlali i udisali. Kako se pokazalo u komplikovanim eksperimentima, gljivične su spore nalazile utočište u plućima članova čuvene arheološke ekspedicije gdje su postepeno izlučivale smrtonosne otrove i ubijale ih. Ali, nisu svi iz Karterove i Karnavonove ekspedicije umrli od zagonetne bolesti. Neki su završili u saobraćajnim udesima ili su sami digli ruku na sopstveni život. Kako sve to objasniti?!
I još nešto, malo je vjerovatno da su faraoni u svoja posljednja počivališta svjesno ostavljali ovu mikroskopsku ubilačku zamku. Konačno, postavlja se ključno pitanje: kako su uopšte mogli znati nešto o postojanju ovih sićušnih izazivača bolesti? Nisu, naravno. O njihovim neobičnim karakteristikama i njihovom izlučivanju smrtonosnih otrova bakteriolozi su nešto više saznali tek zahvaljujući najmodernijoj medicinskoj tehnici!
"SMRT CE SVOJIM KRILIMA ZATUCI ONOGA KOJI UZNEMIRI FARAONOV SPOKOJ"
Ovaj natpis skriva jedna tajanstvena glinena plocica koju je istrazivac Karter pronasao u predsoblju Tutankamonove grobnice!!!!
A,na poledjini jedne figure koja se nalazila u glavnoj komori grobnice je pisalo:
"JA SAM ONAJ KOJI PLJACKASA GROBOVA ODVRACA PUSTINJSKIM PLAMENOM,JA SAM ONAJ KOJI STITI TUTANKAMONOV GROB"!!!!
Na zalost Huardu Karteru je to bilo smesno i naivno...
Ne razumem zasto kradljivac nije vratio parce skulpture za zivota,nego je ostavio obavezu svom zetu.Ako je poceo da oboljeva to u je bilo upozorenje,da je tada vratio parce skulpture produzio bi sebi zivot
|
|