View Full Version : Uslovi na berzama van Crne Gore

Pages : [1] 2

MaYo
08-09-06, 09:24
Imam neki savjet "Izadji sa parama u Makedoniju ili Albaniju"
Imali iko sta da zna o njihovoj berzi (makedonska, albanska). Sta je kod njih privatizovano, sta nije.

Piper
08-09-06, 09:38
Posto se tema zove "Ulaganje na berzi", a nije navedeno na koju berzu, ja bih da pitam sljedece.
Imam neki savjet "Izadji sa parama u Makedoniju ili Albaniju"
Imali iko sta da zna o njihovoj berzi (makedonska, albanska). Sta je kod njih privatizovano, sta nije.

Nisam bas u toku, ali kad bih ja kretao u takav neki poduhvat, mislim da bih ostao na berzama slicnog govornog podrucja.
Sve to iz razloga sto ces tesko dodji do informacija, makar na internetu, ako uzmes albansku berzu. Osim ako naravno nisi naucio albanski :)

boriss_com
08-09-06, 10:04
albanija niti nema berzu, ali ima sajt berze
kod njih su vec propale 2 vaucerske privatizacije
ako neko misli tamo ulagati, mislim da treba da posjeti ljecnika

happy pessimist
08-09-06, 11:00
Zna li neko nesto o Republici Srpskoj i tamosnjem stanju?

boriss_com
08-09-06, 11:51
Telekom pred privatizacijom, bili interesantni Rafinerija Modrica, Birac Zvornik, TE Gacko, Hidroelektrane, Elektrodistribucije..., sada vec skupo.
Nemaju rijesen status drzve, moguca revizija Dejtona, prica zamjene teritorija Kosovo-RS...
Pod tim okolnistima nije interesantno, bar meni.

boriss_com
08-09-06, 11:58
Vidim da svi trazze "alternativna trzista" a ja mislim da u CG ima jos jako puno potencijala.
Otprilike je CG sada na nivou HR prije 2 godine, ocekuje je puno stvari koje ce se odraziti pozitivno na market:
- pregovori o stabilizaciji i pridruzivanju
- prijam u WTO
- reforma mirovinskog sistema i formiranje takvih fondova
- izgradnja infrastrukture
- odlican rejting CG
- par velikh sistema jos nijesu privatizovani EPCG, LUBA, PLAP...

Pogledajte na www.rast.hr kako su se kretale dionice u 5-godisnjem periodu. Naravno malo je CG trziste iracionalno, jer je narod neobrazovan i ovo mu je novo. U HR su dobre dionice po 7-8 puta presle nominalu,a neke niti do danas to nijesu ucinjele.
Imate sajtova Ceske, Bugarske, Rumunske berze, svi su oni prosli kroz ovo sto se nama desava.
Proucite, edukujte se i bicete mirniji.

MaYo
08-09-06, 11:59
Hvala na odgovorima i evo ste me vec malo razbili od tog predloga. Ali vjerujte da tu ima necega.
Jeli zna ko jeli privatizovan Makedonski telekom, AlkaloidSkoplje, MakPetrolSkoplje, i imaju li oni neku elektroprivredu.

Piper
08-09-06, 12:11
Makedonski telekom je kupljen od strane Madjarskog, isto ka i ovaj nas.

boriss_com
08-09-06, 12:16
da i to 100%

Derek_Trotter
08-09-06, 12:49
Iz tekstova savjeti za ulaganja na berzi napravio sam ovu temu. Ovako cemo lakse pratiti tok diskusija. Neki postovi su greskom obrisani. Neka Mayo i Piper prime izvinjenje :](*,)

MaYo
08-09-06, 14:39
Evo sam se bacio na proucavanje ovog Rast.hr
Sto im je sajt odlican.

happy pessimist
08-09-06, 19:27
Hvala na odgovorima i evo ste me vec malo razbili od tog predloga. Ali vjerujte da tu ima necega.
Jeli zna ko jeli privatizovan Makedonski telekom, AlkaloidSkoplje, MakPetrolSkoplje, i imaju li oni neku elektroprivredu.

Makedonski telekom je privatizovan od strane Magyr Telekom-a, ali se trenutno nalaze u jako losem stanju...
Otpustili su vise od polovine radnika i smanjili plate za preko 50%.

happy pessimist
08-09-06, 19:38
Telekom pred privatizacijom, bili interesantni Rafinerija Modrica, Birac Zvornik, TE Gacko, Hidroelektrane, Elektrodistribucije..., sada vec skupo.
Nemaju rijesen status drzve, moguca revizija Dejtona, prica zamjene teritorija Kosovo-RS...

Nisam bas siguran da je tako crno. Meni se to cini da tu moze da se cupne jos puno toga, bar sto se tice sitnih investitora kao sto sam ja. Ja se igram za par hiljada, a koliko vidim prometa ima u puno kompanija, u toku svakog dana rastu akcije konstantno za 5-10%, i 'tipovi' su puno sigurniji neko kod nas.

Sto se tice cijene dobrih akcija kod njih, nisu cijene bas tako visoke, recimo akcije Telekoma mjesec dana pred privatizaciju iznose 2,49 KM sto je 1.25€ , danasnji rast je bio 2,65% uz promet od 311.964KM ili ~155.000€.
Ne znam za tebe, ali tu za mene ima mnogo vise mjesta nego na nasoj berzi...
Informacija povjeriljivih nemam, ekonomija mi nije struka, ali bih i ja nesto da zaradim...
Pisacu jos o tome, mada sam skoro odlucio sta cu i kako cu vezano za Telekom RS. Ne moze biti rizicnije od akcija ZEHK koje sam kupio na 6.4€ :lol:

boriss_com
08-09-06, 19:39
Ako su to uradili oni su u dobrom stanju, to ceka i TECG/

Homer
08-09-06, 20:08

Nisam bas siguran da je tako crno. Meni se to cini da tu moze da se cupne jos puno toga, bar sto se tice sitnih investitora kao sto sam ja. Ja se igram za par hiljada, a koliko vidim prometa ima u puno kompanija, u toku svakog dana rastu akcije konstantno za 5-10%, i 'tipovi' su puno sigurniji neko kod nas.

Sto se tice cijene dobrih akcija kod njih, nisu cijene bas tako visoke, recimo akcije Telekoma mjesec dana pred privatizaciju iznose 2,49 KM sto je 1.25€ , danasnji rast je bio 2,65% uz promet od 311.964KM ili ~155.000€.
Informacija povjeriljivih nemam, ekonomija mi nije struka, ali bih i ja nesto da zaradim...
Pisacu jos o tome, mada sam skoro odlucio sta cu i kako cu vezano za Telekom RS. Ne moze biti rizicnije od akcija ZEHK koje sam kupio na 6.4€ :lol:

Znaš li kolika im je nominala?

happy pessimist
08-09-06, 21:58
Ne znam, ne uspijevam naci na internetu, u ponedeljak ili sjutra zovem brokerske kuce da vidim za te podatke.

www.blberza.com ovdje mozete pratiti sta se dogadja.
Ja nisam nikakav ekonomski vizionar, prije sam ko koka, ali sa oba zdrava oka, pa bih da kljucnem neko zrno.. ;)
A tesko mi je da sad kupim akcije EPCG novcem kojim sam odlucio kupiti automobil, i da cekam jos 2-3 godine da skoce... ;)

Mozemo li se kako rastrcati da nadjemo ove nominalne vrijednosti akcije u RS, pa da izanaliziramo neke firme...
Boriss.com je dao odlican predlog, bas ono sto bih i ja uzeo tamo...
Mada cu ja gledati da uzimam ovo sto je pred privatizaciju kod njih, takve akcije skacu po 30-100% u jednom danu...

MaYo
09-09-06, 00:58
Zna li ko kako uopste ide trgovanje kada se trguje u inostranstvu. To jeste kada bi se trgovalo u Republiku Srpsku.
Po onome sto sam vidjeo tamo moram da trgujem.
Jeli treba pasos, viza, ili se ide na licnu kartu. Vidjeo sam da njihova HipeAlpeAdria prima uplate za trgovanje,
da li se moze iz Crnogorske HipoAlpe Adria vrsiti uplate prema njima.

Pogledajte----- za njihov Telekom, pred prodajom je:

Tendersku dokumentaciju do 6.9.2006. godine otkupili Telekom
Austrija, Magyar Telekom, Novator, Telenor, Sistema Telecom,
Telekom Srbije.
- Rok za dostavu ponuda ističe 4.10.2006. godine.

Da napomenem jos njihove neke rudnike ako se ne varam po smijesnim cijenama.

Homer
09-09-06, 09:27
Koliko sam ja uspio da vidim, na Banjalučkoj berzi, trenurna tržišna vrijednost Telekoma RS je nešto više od 600.000.000 €.

Mislim da je to malo jaka cijena za naša očekivanja.

Dinamika trgovanja većinr preduzeća je jako loša.

Slazem se sa Boriss-ovom konstatacijom i mislim da za sada trba da se držimo našeg tržišta.

Ima li ko kakve informacije o penzionim fondovima i kako to ide u HR?

boriss_com
09-09-06, 14:58
Evo, proucite sve ovo i Vas ceka, od maja 2007 :

http://www.mirovinsko.hr
http://www.mirovinskareforma.hr

Evo npr. strukture jednog od mirovinskih tj. penzionih fondova
http://www.ersteplavi.hr/pocetna.asp?smjer=Strukturaportfelja0

Ovi fondovi ulazu uglavno u obveznice i sl. novcane instrumente, dio u akcijama je iskljucivo u "blue chip" dionicama u CG bi to bili predpostavljam: TECG, JGPK, PLAP, EPCG...

Za trziste kapitala je jako pozitivno, zato i kazem da se drzite CG trzista.
Sta mislite kada ce reforma u RS, pod sadasnjim stanjem i uvjetima neregulisanog drzavnog statusa. Nikad !

happy pessimist
09-09-06, 15:19
@Mayo, potrebno je da se cujes sa nekim od brokera, da im posaljes skeniranu licnu kartu, izvod iz maticne knjige rodjenih, a oni tebi ugovor koji potpisujes i mozes skeniran da im posaljes. Nakon toga mozes da odes do Trebinja, prvi put, a kasnije trgovine mozes obavljati telefonom. Ljudi sa kojima planiram da ulozim novac su vec zavrsili taj dio, jedan je bio u Trebinju i razgovarao sa brokerskim kucama.
Da, dinamika trgovine nije neka, i kod njih jako malo ljudi trguje akcijama, nema ni govora o groznici koja trenutno vlada u CG.
Ja sam malo gledao sajt ove blberze i zaista sada ne znam sta da mislim...

@Zeljko, kako si nasao koja je trenutna trzisna vrijednost Telekoma? Da li znas koja je nominalna vrijednost akcije Telekoma RS?

@boriss_com, vezano za penzione fondove, mozes li nesto vise reci o tome sta i kada se to planira u CG? Ja znam da u Srbiji vec postoje neke strane osigurajavajuce kuce (austrijske) kod kojih sam sebi mozes uplacivati penzioni fond.

Homer
09-09-06, 16:02
Na sajtu blberze kikni na skraćenicu Telekoma, dobičeš, između ostalog, ukupan broj akcija i tržišnu kapitalizaciju u KM. Podatak o nominalnoj vrijednosti nisam našao.

To u Srbiji što rade osiguravajuće kuće, zove se penziono osiguranje. To ima i kod nas, radi ga Lovćen osiguranje. Slično je i nije obavezno.

MaYo
09-09-06, 23:06
Alpha hvala na informacijama. U ponedjeljak zovem neku kucu, ima na onaj sajt koje posluju sa njima.

I jos da li je za RS potreban pasos. (nemam ga vec sam ove godine posle 100 godina oslobodjen vojske ukazom Vujanovica, pa zato i nisam nikad vadio pasos)

Hvala Alpha jos jednom.

Jos par nejasnoca...
Da li izvod i kopiju licne shaljem mailom ili postom.
Hvala

P.S.
Jeli glupo da pitam da li priznaju elektronski potpis.

happy pessimist
10-09-06, 10:06
Samo licna karta...
Sve mozes zavrsiti mailom i faxom.
Sta si planirao da kupis?
Imas li kakvih ideja?

Zeljko, hvala!

Piper
10-09-06, 11:50
Alpha hvala na informacijama. U ponedjeljak zovem neku kucu, ima na onaj sajt koje posluju sa njima.

I jos da li je za RS potreban pasos. (nemam ga vec sam ove godine posle 100 godina oslobodjen vojske ukazom Vujanovica, pa zato i nisam nikad vadio pasos)

Hvala Alpha jos jednom.

Jos par nejasnoca...
Da li izvod i kopiju licne shaljem mailom ili postom.
Hvala

P.S.
Jeli glupo da pitam da li priznaju elektronski potpis.

Ako zaboravis licnu kartu kad krenes za Trebinje, mozes pretrcati granicu. Znaci nije ni ona uslov :P

Javi ako sto uradis sa njima, da vidimo kako to ide

happy pessimist
10-09-06, 17:22
Ako zaboravis licnu kartu kad krenes za Trebinje, mozes pretrcati granicu. Znaci nije ni ona uslov :P

:P :P :P :P

MaYo
10-09-06, 22:08
Hvala Alfa.

Nemam nikakvu strategiju. Pocicu i kupit cu njihov telekom (pali me to sto je privatizacija za manje od mjesec).
Vidjeo sam da imaju neke rudnike, ali kada ce to da skace ne znam.
Sigurno cu ova dva tri dana malo prevrtati po njihovoj berzi, sjutra i prekosjutra cu probati da zavrsim ove formalnosti.
Jedino me ove nedjelje malo muci sto ne mogu poci ujtro tamo nego popodne, pa cu morati cekati ponedjeljak sljedeci.
Taman vremena da vidim sta bi se trebalo kupit, a valjda i njihovi brokeri znaju ponesto.

Imali ko da mi sto predlozi.
P.S.
Evo upravo sam pregledao Telekomov prospekt za skoro cijelu 2005 i pocelo je da me plasi ulaganje u njih.
sto da radim :)
Zeljko bi mi sad sigurno rekao "Ulozi u Budvansku rivijeru" :)

Homer
10-09-06, 23:08
Ne, jer oni nemaju Budvu, ali imaju, po meni, jako interesantnu za ulaganja Banjalučku pivaru :idea:

MaYo
11-09-06, 09:13
:) Evo vidis kad oces kako mozes da predlozis nesto odlicno :) (kao i uvijek)

happy pessimist
11-09-06, 10:08
Mayo, sta si nasao vezano za Telekom RS?
Sta ti se nije dopalo?

Zeljko, zasto bas Banjalucku Pivaru?

Homer
11-09-06, 10:17
Trenutna tržišna vrijednost Banjalučke pivare je nešto oko 25.000.000 €.

Koliko se ja sjećam, u bivšoj Jugoslaviji je to bila dobra pivara.

MaYo
11-09-06, 21:25
Nije mi se dopala ova njegova trzisna cijena koja je visoka ne samo u zadnji period nego i u zadnjih godinu dvije. Varijacija je bila od 400 pa do 700.000.000km jos pocetkom 2005!!!. ne vidim razlog da on podje vise od 15-30%.
Mozda grijesim, ali njegova cijena je visoka.

Imali igdje nominala tih firmi.
gledam prvu, 2, 3 i 4 emisiju akcija Telekoma Srpske i svuda stoji da je nominalna cijena akcije 1km
Jeli to nominalna cijena ili je to nesto drugo.

happy pessimist
12-09-06, 10:00
Ja nominale nisam nidje nasao.

boriss_com
12-09-06, 10:08
Bolji izbor je bio TECG na razini od 5.00, sada je vec 6.00
Kada su rasle Pliva, Ericssonn NT i dr firme mi smo u pocetku mislil "ko ce to kupovatI?", danas su po 10-15x nominale i jos uvijek se jako dobro trguju. Ne gledajte nominalu, gledajte firmu i profit koji ona stvara.
Nema potrebe da jurite do RS ili BiH kada oni dolaze ovamo.

boriss_com
12-09-06, 10:17
Ako pogledate spiskove dionicara nekih firmi vidjecete mnoga poznata lica.

Jugopetrol AD Kotor
12 HRVATSKA POŠTANSKA BANKA 82.495
15 KD HOLDING D.D. 78.310
23 PODRAVSKA BANKA DD 18.601
1201 JELICIC-PURKO MIROSLAV 9.493
1194 JELAVIC DAMIR 9.000
2041 MIHAILOVIC BOŽO 2.837

Industrija Piva i Sokova TREBJESA
Rbr Prezime ImeNaziv Suma
7 HRVATSKA POŠTANSKA BANKA 19.061
439 JELICIC-PURKO MIROSLAV 9.383
437 JELAVIC DAMIR 1.877
345 FLORICIC KRISTIJAN 1.399

TELEKOM CRNE GORE A.D. PODGORICA
5 HRVATSKA POŠTANSKA BANKA 768.253
12 PODRAVSKA BANKA DD 118.937
853 JELAVIC DAMIR 82.000
3 EAST CAPITAL HOLDING AKTIEBOLAG 53.659
655 FLORICIC KRISTIJAN 31.201
870 JELICIC-PURKO MIROSLAV 11.219
1418 MIHAILOVIC BOŽO 10.024

boriss_com
12-09-06, 10:20
JELICIC-PURKO MIROSLAV i FLORICIC KRISTIJAN su vlasnici najuspjesnijeg otvorenog investiciskog fonda iz Hrvatske Aureus Equity, i oni znaju svoj posao. http://www.hrportfolio.hr

prof Bozo Mihajlovic je predsjednik UO PIF TREND, a svoje akcije je ipak ulozio u TECG i JGPK.

Sve su ovo ljudi koji ZNAJU sta RADE.

marko
12-09-06, 10:50
Ali kad su to ulozili ? Juce, prije pola godine ili prije dvije godine. Ipak postoji faktor vrijeme koji je vrlo bitan

boriss_com
12-09-06, 11:00
Prije 1 godine.
Osim KADA vazno je i U STA.

marko
12-09-06, 11:19
Ok, razumijemo se. Slozices se da ipak trenutno ima akcija sa vecim potencijalom od pomenutih u periodu od godinu dana, a koje ne spadaju u rizicne.

boriss_com
12-09-06, 11:33
Molio bih te da napises koje su to akcije.

marko
12-09-06, 12:18
To ne !
Mogu da iznesem misljenje o svakoj akciji ali nabrajanje dobrih je nezhvalan posao, uostalom pojam "imati potencijala" je dosta odredjen. Ipak Borise, niko od nas u ovom trenutku nije na berzi zbog dividende, nego zbog kapitalne dobiti. To cak vazi i za ove velike strane investitore. A ja se bojim da su neke akcije kod nas vec usle u zonu kada bi mogle biti zanimljive samo onima koji dugorocno ulazu. Znaci tu nema mjesta za nas.

happy pessimist
14-09-06, 12:47
Mislim da malo gubimo nit.
Pricamo li i dalje o berzi BiH i RS, ili o berzama u CG?

Marko, mozes li dati neku kracu analizu akcija u RS.
Sta vrijedi kupiti u ovom momentu?
Po iskustvu iz CG mene su zanimale akcije preduzeca za proizvodnju struje, veliki industrijski giganti i telekomunikacije.
Sta ti mislis?
Hvala

happy pessimist
20-10-06, 10:33
Buduci da je ova tema izignorisana, ne bih je opet potencirao, samo bih da se pohvalim.

Na 4 hartije koje sam kupio, do sada mi se zarada krece od 30% do 70%, u prosjeku sam dobar 50% od ulozenog. Za mjesec i nesto.
U Cg gubim oko 25% na akcijama Zeljezare, da mi je da je prodam, i da ne mislim vise o tome.

Jebes zemlju koja Bosnu nema.
Hvala prijatno i dovidjenja.

boriss_com
20-10-06, 11:18
Cestitam !

zoxy
20-10-06, 12:52
Buduci da je ova tema izignorisana, ne bih je opet potencirao, samo bih da se pohvalim.

Na 4 hartije koje sam kupio, do sada mi se zarada krece od 30% do 70%, u prosjeku sam dobar 50% od ulozenog. Za mjesec i nesto.
U Cg gubim oko 25% na akcijama Zeljezare, da mi je da je prodam, i da ne mislim vise o tome.

Odlicna trgovina,mada mislim da ces pogrijeshiti za tu prodaju zeljezarinih akcija,pogotovu sto si u gubitku sa njima,al tvoje pare tvoja volja:)Ja ih uzgred po malo dokupljujem,pogotovu sam kad su se hvatale na 4eu il malko ispod...

happy pessimist
20-10-06, 13:51
Necu prodati dok sam u gubitku, ali su mi stvarno mrzne. U gubitku sam od dana kad sam ih kupio...

zoxy
20-10-06, 14:43
Necu prodati dok sam u gubitku, ali su mi stvarno mrzne. U gubitku sam od dana kad sam ih kupio...
Ja sam prve kupovao po 3,5,ove sad po 4 nesto i gledam sad da malo dokupim na 4 i nesto iznad...Ne znam na koliko si ih uzeo,al mislim da ako budes strpljiv da ces ih zavoljeti:).Ja sam imao taj problem sa akcijama duvanskog,kupljene na 59,posle toga pale na ispod 40,na kraju sam posle vishe mjeseci dochekao da odu debelo iznad euro pa se opet fino zaradilo...samo strpljivo.

boris
13-12-06, 22:51
Mislim da je ova tema nepravedno zapostavljena.
Slazete li se da inteziviramo temu koja bi bila vezana za investicije u regionu?
Mozda se jednog dana sve manje regionalne berze udruze u jednu vecu, balkansku, pa je lijepo znati nesto i o susjedima.
Ima dosta takvih koji pisu postove na ovom forumu, a investirali su i u okolne berze, pa malo diskusije nebi skodilo.

Shajo
03-02-07, 13:12
Imali neka brokerska kuća u Crnoj Gori koja kupuje akcije na berzama u regionu za fizička lica.

Homer
03-02-07, 13:32
Imali neka brokerska kuća u Crnoj Gori koja kupuje akcije na berzama u regionu za fizička lica.

Uskoro bi trebao da počne to da radi Senzal, bar je tako rekao Bojica, kada je bio gost foruma.

Cruella
05-02-07, 10:25
Uskoro bi trebao da počne to da radi Senzal, bar je tako rekao Bojica, kada je bio gost foruma.

Senzal radi od proslog ponedjeljka!

Homer
05-02-07, 13:13
Senzal radi od proslog ponedjeljka!

Znam da je počeo da radi, ali da li je počeo da trguje na tržištima u okruženju kao što je Bojica rekao.

Calathea
05-02-07, 14:02
Znam da je počeo da radi, ali da li je počeo da trguje na tržištima u okruženju kao što je Bojica rekao.

kad coek kaze treba mu vjerovati...

Klađo
21-02-07, 23:28
Ima li neki broker u CG, da kupuje za nas akcije na berzama van Crne Gore???

maya
22-02-07, 00:03
Ima li ???

zoxy
22-02-07, 00:08
Pa nije bilo do nedavno,o tome se govorilo kad su gostovali predstavnici brokerskih kuca,mislim da je gospodin Boshkovic rekao da ce Senzal pokushati to da uspostavi narednih mjeseci,da je bilo od tada shta po tom pitanju sumnjam da ne bi bilo primijeceno.

maya
22-02-07, 00:12
aja mogu sutra proveriti kod ovih iz senzala

Fluid
22-02-07, 09:56

Za mjesec i nešto si zaradio 50% i sad kukaš zbog jedne dionice koja ti trenutno nosi gubitak!!! - skoro sam namjerio pisati sa caps lockom.

Nemoj me krivo shvatiti, ali pomalo si nezahvalan što ti tvoja ulaganja na burzi nose. Ljudi koji štede dobivaju svega par postotaka godišnje.

Gledaš prinos cijelog portfelja, a ZEHK smatraj kao ulog u budućnost. Pa ne možeš zarađivati baš na svemu od prvog momenta. A prvi moment za burzu je upravo taj mjesec o kojem pričaš. Meni je za neke dionice trebalo i par mjeseci da krenu, a kad su krenule, donijele su i veći prinos od onog koji ti spominješ.

Strpljenje je najveća odlika dobrog ulagača na burzi.

Post je pisan dobronamjerno, da me krivo ne shvatiš...

Dot
27-02-07, 15:50
ne znam gdje da ostavim ovaj post ,pa ajd reko moze ovde.

zelio bih od vas da pogledate recimo kako se moze lako i pregledno informisti na banjaluckoj berzi ( http://81.93.74.18/berzanova/default.aspx ) a sad to uporedite sa nasom... iima li kakve sanse da se nesta tako odradi ovde?
i eto prokomentarisite mi kako n vase poslovanje djeluje takav pregled infrmacija...

Klađo
27-02-07, 15:54
Hiljadarka prvi korak

D. I. KRASIĆ, 26. februar 2007

PRVI investicioni fond, koji je dobio dozvolu za rad u Srbiji, "Delta plus" počeo je da prima uplate investitora. To mogu da budu "obični" građani, kako naši tako i strani, kao i domaće i inostrane firme.
Uplatom od najmanje hiljadu dinara, investitor postaje član i vlasnik dela imovine Fonda. O toj imovini nadalje brine društvo za upravljanje fondom, koje ulaže raspoloživi novac, i stečenu dobit raspodeljuje članovima, srazmerno ulogu. Svakom članu se, tako, pripisuje prosečna dobit ostvarena od ovih ulaganja.
- Prinosi na uložena sredstva fondova se, na tržištu u regionu, kreću oko 30 odsto godišnje, za ovakvu vrstu investiranja, dok su na tržištu SAD oko 15 do 20 odsto - kaže Radmila Bajević, generalni direktor društva "Delta investment", koje upravlja ovim fondom.
Za razliku od pojedinačnog investiranja na berzi, gde je neophodno dobro poznavanje tržišta, institucija investicionih fondova omogućava zainteresovanim građanima, da njihovom ušteđevinom upravlja tim stručnjaka, ulažući ga u akcije, obveznice, bankarske depozite i u Srbiji i u inostranstvu. Naravno, u skladu sa propisanim proporcijama, koje predviđaju i da se na svetsko tržište može investirati najviše 30 odsto ukupne imovine fonda.
Rizik uvek postoji, ali bi, zahvaljujući upravo tome što fond ulaže u različite oblike imovine, trebalo da je sveden na najmanju meru.
- Reč je o otvorenom fondu, pa tako svaki član može, uz prethodnu najavu, da istupi iz fonda i povuče svoj ulog zajedno sa pripisanom dobiti - navodi Radmila Bajević. - To može da učini u celosti ili delimično, ali se uvek povlači određeni broj investicionih jedinica. Ne može da se podiže samo prinos, kao kod kamate na štednju.
Imovina fonda počeće da se "oplođuje" onog trenutka kada se prikupi prvih 200.000 evra od uplata članova, koliko je zakonski minimum.

ULAZ-IZLAZ

Prilikom učlanjenja u fond, to jest pri prvoj uplati, naplaćuje se fiksna tarifa od 300 dinara za ulazak u fond, na ime administrativnih troškova. Prilikom svake uplate u fond, Društvu za upravljanje plaća se određeni procenat, koji se kreće do najviše pet odsto, u zavisnosti od iznosa.
Istupanje iz članstva naplaćuje se do jedan odsto od ukupne vrednosti isplaćenih sredstava, ukoliko je proteklo manje od tri godine od kako je član kupio te investicione jedinice. U protivnom se ne naplaćuje nikakva provizija.

NAJAMANjE-NAJVIŠE

Da bi neko postao član i investirao svoj novac putem fonda, dovoljno je da uplati 1.000 dinara. Dok je maksimalna uplata trenutno do 10.000 evra, samo dok traje javni poziv. A, inače je gornji limit definisan na 10 odsto ukupne imovine fonda.

nb-campari
27-02-07, 21:38
ovo sam danas procitao vise puta. objavio blic, novosadski dnevnik, kurir...
radmila bajovic obecava da ce domacinski upravljati. skupiti 200 000 eura.
ja iskreno mislim da ce srbija jos dugo biti Domanoviceva STRADIJA

Shajo
27-02-07, 22:21
ne znam gdje da ostavim ovaj post ,pa ajd reko moze ovde.

zelio bih od vas da pogledate recimo kako se moze lako i pregledno informisti na banjaluckoj berzi ( http://81.93.74.18/berzanova/default.aspx ) a sad to uporedite sa nasom... iima li kakve sanse da se nesta tako odradi ovde?
i eto prokomentarisite mi kako n vase poslovanje djeluje takav pregled infrmacija...

Ja sam često na taj sajt ne može se uporedit sa našim

goraNS
28-02-07, 13:31
Kriza u Šangaju izazvala sunovrat na svjetskim burzama
Objavljeno prije sat vremena

VEĆ drugi dan svjetske burze doživljavaju pad vrijednosti dionica kakav se ne pamti od 11. rujna 2001. godine, a kriza prouzročena rekordnim padom dionica na šangajskoj burzi je sinoć izazvala i kolaps računalnog sustava na Wall Streetu.

Jučer je Shanghai Composite, indeks vrijednosti dionica na glavnoj kineskoj burzi, doživio nezapamćeni pad od 9 %, kojega mnogi analitičari tumače špekulacijama o tome da kineske vlasti nastoje "ohladiti" kinesku ekonomiju čiji bi rast BDP-a mogao dovesti do "pregrijavanja".

Kolaps šangajske burze, gdje je prema procjenama u jednom danu "isparilo" preko 140 milijardi dolara, izazvao je lančanu reakciju ne samo na azijskim nego i na europskim, a konačno i na američkom tržištu.

Na Wall Streetu su loše vijesti s Dalekog istoka koincidirale s upozorenjem Alana Greenspana, bivšeg predsjednika Federalnih rezervi, o mogućem povratku recesije u SAD, kao i brigama o padu vrijednosti nekretnina.

To se odrazilo u padu indeksa Dow Jones od 412,06 bodova ili 3,29 %. Indeks S&P 500 je pao 3,47 %, a naknadno je objavljeno da se zbog kvara računalnog sustava vrijednosti dionica, odnosno njihovi indeksi, nisu pravilno izračunali.

U svakom slučaju, to su najveći gubici od krize koju su izazvali napadi 11. rujna 2001. godine. Posebno su teško pogođena nova tržišta gdje će, prema ocjeni analitičara, spektakularni rast dovesti do još spektakularnog pada. Ruski RTS bilježi pad od 3,3 %, brazilski Bovespa od 6,6 %, dok je indeks turskih dionica pao za 4,8 % u jednom danu.

Na njujorškoj burzi je, pak, kriza posebno teško pogodila dionice vodećih banki, dok se svuda bilježi rast vrijednosti državnih obveznica.

Ovog jutra se šangajska burza blago oporavila, ali je porast vrijednosti jena zato teško pogodio japansku burzu gdje je vrijednost indeksa Nikkei pala za 3,56 %.

Nastavak negativnih trendova se bilježi na malezijskoj burzi, s najvećim padom u posljednjih šest godina, a slično je i na seulskoj burzi.

Kretanjima na svjetskim burzama odrazila su se i na domaće tržište kapitala. Crobex je jučer zabilježio pad volumena trgovanja od 1,46 posto, odnosno preko 107 milijuna kuna na Zagrebačkoj burzi. Pad cijena zabilježen je gotovo kod svih likvidnijih dionica.

D
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=340664

boriss_com
28-02-07, 13:48
Ta prica nema veze sa ovim trzistem, ovdje je na djelu privatizacijski proces koji se mora sprovesti, a berza je alat za provodjenje istog.
Mislim nema CG neke povezanosti sa kineskom ekonomijom
CG berza je najslicnija sa banjaluckom i pogledajte http://81.93.74.18/berzanova/
nista se lose ne desava, privatizacija /vlsnicka transformacija/ mora neumitno ici svojim tokom.

Nikolica
28-02-07, 13:53
Ta prica nema veze sa ovim trzistem, ovdje je na djelu privatizacijski proces koji se mora sprovesti, a berza je alat za provodjenje istog.

Na žalost, mislim da griješiš Boris, na manje transparentnim, i tržištima u razvoju još se više osjeća utjecaj s drugih tržišta, naročito ovakovi padovi - više puta doživljeno u Hrvatskoj.

Klađo
28-02-07, 13:54

Ne bi trebalo, al nije 100% da nema veze.
Sve su berze u danasnjem svijetu lančano povezane.
Veliki igrači kojih ima na CG berzi, imaju akcije i na njujorškoj, frakfurtskoj, londonskoj berzi, koje trpe posljedice pada na šangajskoj ...
I tako ... svi smo u lancu ... valjda.

boriss_com
28-02-07, 13:56
Nisam znao da "velika braca" trguju na njujosrkoj i sangajskoj...

Mozda odjednom nema kupca za INSM, ULRI, PUTE..., ili su Kinezi trebali biti kupci...?

Mene vise strah lokalnih market makera nego globalnih pokreta.

Kako god, meni se ova korekcija svidja i zelio bih da traje malo...pa do 15-20 marta bi bilo idealno.

boriss_com
28-02-07, 15:08
Mirno spavajte.

SVIJET
DJIA futures contract u elektronskoj trgovini u plus 102 boda što indicira dosta snažno otvaranje i oporavak Wall Streeta danas popodne pri otvaranju spot marketa.

REGIJA
MK, BL, BELEX u +
SASE na 0
SLO i CRO mali - jer su i najrazvijenija trzista

CG - korekcija

Nikolica
01-03-07, 10:24
Dobra vijest - burze u Hrvatskoj se zelene. :)

Dejan86
02-04-07, 12:14

al zato je sad zehk presao 20evra, a telekom bosanski oko 3.30:)

matrica
02-04-07, 12:49
" Na Beogradskoj berzi su najviše porasle cene akcija firmi kojima je juče prvi put trgovano, "Zlatibor standarda" iz Užica, maksimalnih 300 odsto, "Jumka" (Yumco) iz Vranja, 89,67 odsto, "Intereurope-logističkih usluga" iz Beograda, 76,61 odsto, SMB Holdinga "Beomedicina" iz Beograda, 49,09 odsto i "Utve silosa" iz Kovina, 20,91 odsto.

Prema izveštaju Berze, u jučerašnjem trgovanju je sklopljeno 2.056 transakcija, 64 više nego prethodnog dana, promet je neznatno povećan, na 1.401.772.623 dinara, a učešće stranih investitora u ukupnoj kupoprodaji dostiglo je 45,07 odsto.

Indeks Beogradske berze BELEX15, koji čine najlikvidnije srpske kompanije, povećan je za 2,54 odsto i trgovanje završio na 2.849,35 poena, dok je indeks slobodnog berzanskog tržišta, BELEXfm, porastao za 0,40 odsto, na 2.532,40 indeksnih poena.
..."

Ostatak vijesti o trgovini na ovoj berzi:
http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=145&start=0&nav_id=239496

Nebojsa
01-05-07, 21:53
molio bix upucene da me savjetuju oko ulaganja u srpsku berzu,s obzirom da imam u planu da tamo investiram uskoro,,,,,ako moze da mi kaze koje su to firme cije su akcije trenutno podcijenjene,i koje firme imaju dobru buducnost??

UNAPRIJED HVALA!!!

Homer
01-05-07, 23:36
Ovako, za trgovanje na Belexu (beogradska burza);
Potrebno je odabrati brokersku kuću. Nakon toga treba otvoriti novčani račun u nekoj banci. Ali da bi se sve to ostvarilo treba otvoriti BIP (poreski identifikacioni broj)
Nakon toga možete zadavati naloge svom brokeru!

(Ovako je neko to objasnio na forumu moj novac)

belex
03-05-07, 00:11
Ovako, za trgovanje na Belexu (beogradska burza);
Potrebno je odabrati brokersku kuću. Nakon toga treba otvoriti novčani račun u nekoj banci. Ali da bi se sve to ostvarilo treba otvoriti BIP (poreski identifikacioni broj)
Nakon toga možete zadavati naloge svom brokeru!

(Ovako je neko to objasnio na forumu moj novac)

Ne treba ti nikakav BIP broj!
Imas dva vlasnicka racuna, za kupovinu i prodaju.
Na prvom smestis novac, dobijes potvrdu od banke sa kojim odes kod brokera da ga uveris da je toliko i toliko kesa smesteno na racunu.
Naravno pre toga potpises ugovor sa brokerom sa kojim odes kod banke koja je ovlascena od strane berze da obavlja poslove kliringa. Prezentujes taj ugovor, potom potpsises ugovor sa bankom, gde otvoris ona dva racuna na pocetku ove price. bla bla ja mislim da je to to.
Nesto konkretno? :rolleyes:

belex
03-05-07, 00:15
Zna li neko nesto o Republici Srpskoj i tamosnjem stanju?

Sta te ovde zanima?
Moram da priznam da su dosta spori.
Ako hoces da sve u jednom mahu zavrsis moras otici u Banja Luku.
Ovako, u nekom od gradova, procedura traje i do 4-5 dana!
No ljudi su cool... hoce da izadju u susret, no brokerima moras prethodno da objasnis kako da obavljaju svoj posao. :biggrin:

dxyz
03-05-07, 14:17
Za belex treba PIB zbog poreza na kapitalnu dobit. Moze ti ga otvoriti advokat ili frend u BG. Zovi bilo koju brokersku kucu u Bg pa ce ti reci

bagi
03-05-07, 14:37
Za belex treba PIB zbog poreza na kapitalnu dobit. Moze ti ga otvoriti advokat ili frend u BG. Zovi bilo koju brokersku kucu u Bg pa ce ti reci

Pa da li znas sta sve onda treba za beogradsku berzu ili da li imas neke adrese brokerskih kuca?

dxyz
03-05-07, 14:46
Najbolje podji na belex.co.yu tamo imas spisak clanova ima ih 76 pa izaberi, a
oni ce ti objasniti sta sve treba. Moj ti je savjet ili da prosetas do bgd pa sve
tamo zavrsis sa njima ili da ovlastis advokata da ti to uradi.

belex
03-05-07, 18:03
Ma kakav pib broj...
Nemas pojma! ;)

dxyz
04-05-07, 11:05
Ma kakav pib broj...
Nemas pojma! ;)

Ja bih prije rekao da ti nemas pojma ili nisi do sada dizao pare sa racuna u srbiji. Clanom 28. stav4. ZPPPA propisano je da nerezidentno fizicko i pravno lice podnose prijavu za registraciju poreskoj upravi. Pa tamo izmedju ostalog moras da im dostavis i fotokopiju potvrde o vlasnistvu nad akcijama ili ugovora sa brokerskom kucom o posredovanju i otvaranju i vodjenju racuna itd itd.
Sve sam ovo prosao, pa ako ne vjerujes pozovi bilo kojeg brokera u srbiji pa ce sve da ti ovo izdeklamuje.:rolleyes:

meho
04-05-07, 18:48
pravo vrijeme na pravo mijesto. sto se tice iznosa sve je relativno od osobe do osobe :) ja sam prije toga radio u sloveniji, bih i nesto hrvatska onda prebacio 95% svega u cg i trebalo mi od prilike dobra godina da sam ulozio oko 150 hiljada u cg. u poslednje pola godine dio sredstava iz cg sam prebacio u makedonijo posto mislim, da ima i tamo dosta potencijala.

Mrtnik ako nije tajna ima li Makedonija jaci potencijal nego CG i ako mozes samo u kratko da kazes koju su najperspektivnije dionice na mk trzistu?

Hvala i puno srece!

mtrtnik
04-05-07, 20:05
makedonija imala je najmanji rast od ex-yu trzista i otvorilo se trziste za fondove odnosno custody je poceo ili ce skoro pocet radit. naravno ni cg nije za u smece pa zbog toga ostavljam dio portfolia i u cg.
sto se tice informacija evo ti link i ovdje je vise informacija nego ja mogu drzat u glavi :)

http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=25

codex
04-05-07, 21:52
makedonija imala je najmanji rast od ex-yu trzista i otvorilo se trziste za fondove odnosno custody je poceo ili ce skoro pocet radit. naravno ni cg nije za u smece pa zbog toga ostavljam dio portfolia i u cg.
sto se tice informacija evo ti link i ovdje je vise informacija nego ja mogu drzat u glavi :)

http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=25

Pogledao sam malo webstranicu ali slabo sam sto nasao u vezi Makedonije
Ili mozda nisam dobro gledao :confused:
da ne lutam - o ,ako moze sto iz Makedonije:)

jedan_prošli
05-05-07, 07:25
Crna gora je još zanimljiva. Samo će biti potrebno šaltanje iu portfelju, a toga je uvijek bilo. Ipak mislim da je Srbija perspektivnija od Makedonije, ali po volji..

mtrtnik
05-05-07, 08:34
Srbija je sigurno isto zanimljiva, pogotovo na duze vrijeme. ali mislim da sad na kratki rok do kraja godine Makedonija ce imat najvecji porast sto se vec desava sa nekim od akcija, koje svakodnevno idejo gore +10%. Naravo, da nije za zaboravit i CG zato i ja cvrsto drzim akcije ovdje.

belex
08-05-07, 13:13
Simbol Cena Promena
% Open Max Min Promet
AGBC 12.000 -7,69 13.000 13.000 12.000 70 841.000
AGBN 38.597 -3,99 40.000 40.990 38.100 820 32.303.329
AIKB 12.248 -6,93 12.500 12.600 11.500 5.178 63.260.799
BMBI 22.899 -0,44 23.000 23.200 22.500 228 5.259.080
CCNB 97.500 -2,50 100.000 100.000 97.500 90 8.975.000
CYBN 37.399 1,08 37.000 37.400 36.000 252 9.402.810
DNOS 15.050 -7,50 16.100 16.399 15.050 610 9.777.124
DNVG 335 -4,29 350 350 335 1.268 429.195
ENHL 2.787 -7,50 2.750 2.949 2.689 14.355 40.062.559
FIDL 3.127 -4,26 3.345 3.345 3.100 2.389 7.834.156
FITO 9.500 -5,00 10.000 10.000 9.500 106 1.041.283
GLOS 5.100 -8,90 5.601 5.601 5.100 705 3.858.970
IMLK 2.743 -5,38 2.800 2.800 2.401 2.816 7.473.012
JMBN 126.938 -2,28 129.850 129.900 126.000 46 5.927.750
KMBN 134.999 -5,06 142.200 142.200 134.999 60 8.160.200
KOPB 16.500 4,43 15.400 16.500 15.350 1.070 16.923.635
MLNS 2.200 -8,33 2.370 2.398 2.200 658 1.495.474
MTBN 58.873 -6,29 61.000 61.000 58.500 367 21.791.879
MTLC 5.500 -8,33 6.000 6.000 5.500 308 1.768.750
NAVP 2.590 -0,38 2.502 2.699 2.502 710 1.819.095
NPRD 6.396 -5,72 6.005 6.800 6.005 490 3.087.100
PLNM 2.500 0,00 2.500 2.500 2.500 95 237.500
PLTK 1.294 -4,15 1.300 1.300 1.250 1.390 1.800.811
PRBN 103.531 -2,37 113.700 113.700 101.000 515 54.231.100

- do -

dxyz
08-05-07, 13:30
Pa kako i nece posle sinocne skupstine srbije

boris
08-05-07, 13:37
belex, jeli BAS startovao danas ?

belex
08-05-07, 13:41
belex, jeli BAS startovao danas ?
Nemam pojma, spasavao sam minuse celi dan. BAS stanica?

boris
08-05-07, 13:46
Da.
Trebalo je da drzava danas ponudi paket od 40% na berzi, po cijeni od 20eura.

belex
08-05-07, 13:49
Ej nisam znao... gde si to nasao.
Nisu ni oni losi moze se tu nesto zraditi na kratak rok.

belex
08-05-07, 13:50
Cena 3.005
Promena 76,76% 1305 Din
Obim 330
Promet 991.650
Cena na otvaranju /
Najviša dnevna cena /
Najniža dnevna cena /
Ukupna tražnja 2.173
Ukupna ponuda 2.701
Evo ti danasnja trgovina BAS-a
Hvala sto si mi skrenuo paznju

boris
08-05-07, 13:58
Ma, izgleda da nas to ne moze dopasti.
40% izgleda ide u blok, a nekih 8-9% je vlasnistvo sitnih akcionara te firme koji su se odvojili od konzorcijuma i krvavo zele da naplate svoje dionice.
Osim toga firma je u guzvi, saznao sam danas. Nisu uknjizili 240 miliona dinara, pa ce biti sankcija.
Preporucujem oprez!!

boris
09-05-07, 09:36
Kako novonastala situacija na srbijanskom trzistu kapitala, moze da se reflektuje na nase trziste?
Pozitivno, u smislu selidbe vecih igraca sa njihovog na nase trziste ili negativno, u smislu selidbe vecih igraca iz cijele regije?
Komentari?

zoxy
09-05-07, 11:20
Kako novonastala situacija na srbijanskom trzistu kapitala, moze da se reflektuje na nase trziste?
Pozitivno, u smislu selidbe vecih igraca sa njihovog na nase trziste ili negativno, u smislu selidbe vecih igraca iz cijele regije?
Komentari?
Za sada negativno ne sigurno, djelimicno mozda i pozitivno zbog toga sto si pomenuo, da dio povuchenog kapitala zavrsi ovdje, ali ako bi se doslo do formiranja vlade sa radikalima i problema vezano za Kosovo i jug Srbije...to vec ne bi bilo nikako dobro za trzista u okolnim zemljema, pa ni Cg-ne bi bilo svakako slomova i sl, ali usporenja nekih procesa i odustajanja dijela investitora svakako da, nadajmo se da od te i takva vlade nece biti nista.

Berlusconni
09-05-07, 11:32
Kakva je situacija na beogradskoj burzi s obzirom da su radikali tamo u trendu?Moglo bi se puno novca pretociti na našu burzu s obzirom da je tamo politička situacija nestabilna odkad su radikali pobjedili i to jako brzo i sve nas razveseliti!

zoxy
09-05-07, 11:36
Kakva je situacija na beogradskoj burzi s obzirom da su radikali tamo u trendu?Moglo bi se puno novca pretociti na našu burzu s obzirom da je tamo politička situacija nestabilna odkad su radikali pobjedili i to jako brzo i sve nas razveseliti!
Pa ako bi preuzeli i izrvrsnu vlast ili bio vazan chinilac iste, sumnjam da ce nas to veseliti i da ce biti dobro i za Cg i za berze u okruzenju, oni na vlasti znache samo nestabilnost i eventualne sukobe sa Albancima, a mi nijesmo predaleko od njih da nas se to ne bi ticalo, mislim na sigurnost i stabilnost trzista kapitala.

belex
09-05-07, 11:59
Komentari?

Pa evo i sam vidis, berze u regionu u minusu od jutros.
Nestabilnost za celi region

belex
09-05-07, 12:00

U to duboko sumnjam.
Nema mesta veselju

nb-campari
09-05-07, 12:57
U to duboko sumnjam.
Nema mesta veselju

naravno da nema mjesta veseju, ima mjesta plakanju.jos ako vladu sastave radikali, onda cemo i da prokukamo.vec su prekinuti dogovori oko viznih olaksica.
meni se cini da u srbiji ne moze uopste zazivljeti berzanska trgovina.blizi smo naturalnoj razmeni.

belex
09-05-07, 13:37
naravno da nema mjesta veseju, ima mjesta plakanju.jos ako vladu sastave radikali, onda cemo i da prokukamo.vec su prekinuti dogovori oko viznih olaksica.
meni se cini da u srbiji ne moze uopste zazivljeti berzanska trgovina.blizi smo naturalnoj razmeni.
I ti ga pretera...
Ovo je sistemski rizik, rizik politicke neizvesnosti. Ukoliko se ukloni, sve ce opet UP.
Svima je jasno da je Srbija motor uspeha na Balkanu te ako ide njoj svima ce.