View Full Version : php-potrebna pomoć

Gogi
07-09-06, 23:09
instalirao sam xaamp,(php,apache,filezila...sve je bilo zajedno).Kao i svaki početnik pokušao sam sa php info i nije uspjelo.Prije toga sm ispisao dokument
<html>
<head>
<title>PHP Test</title>
</head>
<body>
<?php echo '

Hello World</p>'; ?>
</body>
</html>
sačuvao ga kao proba.php na c: i uspio sam da dobijem u browseru hello world.
Zašto ne dobijam sve te silne infoemacije o sistemu kada napravim dokument
<?php phpinfo(); ?> :idea:
Ne radi ni kad ga ispisem sa html zaglavljem i bodijem i headom?Cini mi se da ne shvatam kako ovo radi na kompjuteru (hard disku),pretpostavljam da bi radilo na serveru.Skinuo sam tutorijal sa zvanicnog sajta php,ali sam zapeo odmah na pocetku kao sto vidite :x

Gogi
14-09-06, 17:28
Riješio sam sam problem.Reinstal xammp-a. :?

Derek_Trotter
14-09-06, 19:09
Sad tek mozes da programiras, jer si od svog racunara napravio web server. Moj ti je savjet da nadjes knjigu za pocetnike i da je svu prodjes makar jednom. Nemoj u ovom trenutku koristiti naprednije i obimnije knjige da te ne bi obeshrabrile. Vidjeces, u PHP-u se napreduje veoma brzo i uskoro ces biti odusevljen svojim progresom u ucenju.

Gogi
15-09-06, 18:13
Vec mi se mnogo svidja,made mi je znanje iz c nikakvo (bukvalno!0 pa se sa vecinom stvari srecem po prvi put.Ali opet imam problem.Napravim jednostavan php fajl koji ce mi reci koji browsser koristim,ip adresu,i tako to,stavim ga ufolder gdje itreba,a dobijem izvrsenje samo naredbe echo i to ispise se "browser je:
host je:
..."a sve varijable koje trebaju sada da se ispišu-nema ih.php se izvrsi,ali ne dobijam ispis varijabli!!!Sta radim pogresno,ima li neko ideju?php fajl:
<?php
echo "<PRE>";
echo "
Browserje : $HTTP_USER_AGENT";
echo "
host je : $HTTP_HOST";
echo "
referer je : $HTTP_REFERER";
echo "
remote host : $REMOTE_HOST";
echo "
remote adress: $REMOTE_ADDR";
echo "
remote port : $REMOTE_PORT";
echo "</PRE>";
?>
to je primjer iz knjige po kojoj ucim.Ima li kakve veze sto je knjiga za php4 a ja imam php5.1.4 instaliran?
E da u phpinfo fajlu su ista imena promjenjivih koja sam i ja koristio.

Gogi
17-09-06, 21:07
Problem riješen.Sa xamppom sam dobio php 5.1.4,a ucio sam iz knjige php4,koja je uglavno obradjivala php3.Ako se jos neko susretne sa broblemom da mu php ne vidi variijable,kada ih ispisuje(echo $varijabla) treba da stavi Echo $_POST['varijabla'] - ako je varijabla dobijena iz forme preko post methoda,echo $_get['varijabla'] ako je preko get dobijena,itd...Objasnjenje je u php manualu,evo link http://www.php.net/manual/en/security.globals.php.
By the way,ako onaj ko hostuje ovaj forum odluci da predje na php4.2 ili neku skoriju varijantu,mislim da ce admin imati posla,ako ovo nije na vrijeme sredio!