View Full Version : Objavljen dokument pod nazivom „Odgovori i pitanja“

DYLAN DOG
11-07-07, 22:40
Kongregacija za nauku o vjeri objavila je juče dokument pod nazivom „Odgovori i pitanja“ u kojem se tvrdi da je Katolička crkva jedina Hristova crkva.

Prema tom tumačenju, Katolička crkva jedina je onakva kakvu je Hrist osnovao, dok se ostale hrišćanske zajednice, poput protestanata, ne mogu nazivati Crkvom. Navodi se i da Pravoslavna crkva ima nekih elemenata Crkve.

Dokument je potpisao kardinal Vilijam Kardinale Levada, uz zahtjev i dozvolu pape Benedikta XVI.

Tako se potvrđuje dokument Drugog vatikanskog koncila „Lumen Gentium“, objavljen 1963. godine, koji kao „posebnu crkvu“ spominje pravoslavne nacionalne zajednice, koje su združene sa Katoličkom crkvom po priznanju sveštenstva i euharistije.

Protestantske zajednice ne mogu, tumači se, biti smatrane crkvama, jer ne predviđaju sveštenstvo i ne čuvaju na suštinski način sakrament euharistije.

Naglašava se da jedino Katolička crkva ima sve elemente koje je uveo Isus Hrist. Tumači se da i pravoslavci, koji su zadržali neke od tih elemenata, nijesu crkva nasljednica Isusovih temelja, jer ne priznaju primas pape, Petrova nasljednika.

Ipak, pravoslavne nacionalne zajednice zavrijeđuju ime Crkve, ali uz pridjev „posebne“ Crkve, i mogu, kako se navodi u dokumentu, biti nazivane „Crkve sestre Katoličkih posebnih crkava“.

http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.phtml?akcija=vijest&id=23419

Što mislite o ovome. Drago mi je što ovdje ima i dosta Katolika, pa me posebno zanima njihovo mišljenje. ne bih želio da ovo bude ružno ili zlonamjerno shvaćeno, jer zla namjera ne postoji.

DYLAN DOG
11-07-07, 22:42
Mislim da ovim dokumentom, na određeni način, crkva dokazuje svoju suštinu političke institucije, iako je ovo jednostrana ocjena Rimske kurije, ovaj karakter posjeduje svaka hrišćanska crkva, nažalost.

belex
15-07-07, 09:08
Nama nevernicima neznaci nista, mogu da se proglase i Bogom. pa..
To ide u dokaz mojoj tvrdnji da je to jedna prefrigana ljubaznoscu grupa ljudi koji su nudeci (u skladu s Isusovim ucenjem) ljudima nadu u zagrobni zivot prigrabili deo moci upravljanjem istima.
Sad je u toku takmicenje ko ima eksluzivno pravo da eksploatise tu moc.

MaYo
22-08-07, 12:10
Nijesam katolik. U Boga vjerujem kao svi ljudi na ovoj planeti. Ovaj dokument nije nista drugo do privlacenja paznje javnosti. Necu da ga polemisem jer bih se uvukao u raspravu koja ne vodi nicemu, odnosno vodi svadji i priznavanju tog dokumanta.

BlackWoman
21-09-07, 13:31
Vjernici raznih vjera se veoma razlikuju, a pravi vjernici se ne razlikuju uopšte.

Hristova ljubav ne vrši selekciju.

Dot
21-09-07, 22:34
ne mogu da vjerujem..slazem se sa beleksom :)

Slowpoke Rodriguez
17-01-08, 18:54
S religijske strane gledista, ovaj dokument nema nikakvu vaznost, jer Hristovo ucenje prevazilazi samu crkvu, tj. zivot u duhu hriscanskih vrijednosti je sam po sebi cilj - te, bio on ostvaren krzo crkvu ili bez nje, potpuno je nebitno.

S druge strane, malo zemaljskije - kljucni problem katolicke dogme (ako izuzmemo pricu koliko je svaka hriscanska denominacija - od katolicke, preko pravoslavne pa do protestantske u sustini oblikovana kulturom u kojoj se razvijala, te stoga ima ogromnih odstupanja od jevandjelja, tj. ona 4 prihvacena) je onaj oko neprogrsivosti pape. Jednostavno mi je stran samom hriscanskom ucenju.

I na kraju - ovaj dokument mozda i jedino treba priznavati u pokusaju utvrdjivanja poljuljanog autoriteta Katolicke crkve i olaksavanja atmosfere pregovora oko ujedinjenja sa pravoslavnim crkvama.

Predator
24-02-08, 19:53
Kongregacija za nauku o vjeri objavila je juče dokument pod nazivom „Odgovori i pitanja“ u kojem se tvrdi da je Katolička crkva jedina Hristova crkva.
Prema tom tumačenju, Katolička crkva jedina je onakva kakvu je Hrist osnovao. Naglašava se da jedino Katolička crkva ima sve elemente koje je uveo Isus Hrist.
Hrist nije osnovao nikakvu crkvu i u vecini rade suprotno od cega se zalagao Hrist. Vuk u ovcijoj kozihttp://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/00020077.gif
Hristova ljubav ne vrši selekciju.
http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/00020263.gif