View Full Version : Istorijski događaji u kojima biste voljeli učestvovati

DYLAN DOG
11-07-07, 02:47
Koji su to događaji u istoriji ljudskog društva u kojima bi, kada bi mogli vratiti vrijeme ili putovati kroz isto, voljeli učestvovati? Pri ovom pitanju nije bitno da li bi naše učestvovanje mijenjalo tok događaja. Da pitanje ne izgubi važnu dimenziju, možemo se odlučiti i za događaje kojima bismo bili samo pasivni svjedoci, bez učešća, samo live show...

DYLAN DOG
11-07-07, 02:58
Meni prvo padaju na pamet
a) Termopilska bitka (neprevaziđena hrabrost. Riječi odgovora kralja Leonide od Sparte na Kserksov poziv da predaju oružje bile su: MOLE IDEM - dođi i uzmi ga!)
b) Besjeda na gori Isusa Hrista (iako nije istorijski potvrđen događaj)
c) Sokratovo obraćanja atinskoj skupštini (prije nego je popio otrov)
d) Doseljavanje plemena Veleta(Ljutića) i Obodrita u Duklju (da vidim kako su izgledali naši preci po dolasku sa Pribaltika)
e) Barska bitka (bitka kod Tuđemila, gdje su naši preci porazili moćnu vizantijsku vojsku)
f) Bitke na Martinićima i Krusima (neprevaziđeno junaštvo i hrabrost Crnogoraca)
g) Bitka na Sutjesci (tačnije, dio gdje je prvi i jedini put u WW2 zloglasna SS divizija Princ Eugen poslije juriša Prve crnogorske brigade natjerana u paničan bijeg, tako nesvojstven Nijemcima. Nisu bježali ni pred Rusima...)
Eto, pord mnogo stvari, i previše rekao bih, ja za početak biram samo majušni dio onoga što bih volio vidjeti ili učestvovati u tome. Ne zamjerite na ovoliko krvi i ratova, takav sam, što ću! :D:D:D

Bon Jovi
11-07-07, 09:53
Pa ne znam bas.....verovatno bih se vratio u doba Humanizma i renesanse,onda kada se Martin Luter pobunio protiv crkve.Do srednjeg veka crkva je sve odredjivala.Onda se postepeno razvijaju gradovi,pa nova geografska otkrica,svoje idole vide u grckim piscima,pesnicima,tipa Homer,Plaut,Plutarh....Pape su se bogatile tako sto su "prastali grehove".
Znaci,nije u pitanju nikakva bitka,nego sam period 15-16 vek,lokacija bi bila Engleska ili pak Italija .

Izreka koje odgovara tom periodu nalazi se u tituli Liv Tyler :)

spasilac
11-07-07, 10:02
Volio bih da se vratim u doba potopa, ili Sodome i Gomore. Nadam se da ce se sada uskoro nesto takvo desiti, mada i tada bi politicari nasli vezu da se spasu!!!!:)))))

Lipa
11-07-07, 15:34
Na US nosaču aviona tijekom bitke kod Marijanskih otoka. Kamikaze, konvencionalni napadi aviona, podmornice.....:tongue2:

DYLAN DOG
11-07-07, 20:32
Midway? Yanimljiva bitka, ali je prehapumpana ameri;kom propagandom... Staljingrad je kraljica svih bitaka u istoriji...

Derek_Trotter
11-07-07, 21:24
Volio bih da mogu ucestvovati u bitkama koje je Wiliam Wallace (Mel Gibson, film Braveheart)sa Skotima vodio protiv Engleza. Da viknem FREEEEEDOM i da jurnem na daleko brojnije Engleze:brucelee: :gun_bandana:

koke_st
11-07-07, 21:46
Ne volim bitke,previše je ružno,krvavo....
Ali bi vremeplov namjestila na vrijeme trijumfalnih povrataka rimskih legija u Romu....to mora da je bilo fascinantno.Mislim da to ni jedan film nije ni približno dočarao,to je trebalo doživjeti...ko zna,možda jednom......

kliko
12-07-07, 00:42
Ja bih rado, kao Alf prisustvovao Isusovim besjedama.

Bilo bi lijepo vidjet i kako je Mojsije more razdvojio.

A rado bih bio sa Neil Armstrongom i krocio na mjesec.

DYLAN DOG
12-07-07, 01:31
A rado bih bio sa Neil Armstrongom i krocio na mjesec.

Misliš, po improvizovanom studiju u pustinji Nevade?:D Gdje se vide sijenke koje idu na četiri strane i gdje zastava leprša, a mjesec nema atmosferu, koliko je poznato? Taj put te ne bi koštao mnogo, po svemu sudeći...

frkadela
12-07-07, 01:34
c) Sokratovo obraćanja atinskoj skupštini (prije nego je popio otrov)

Obavezno, Sokrat mi je... :homer89070:

I Zeppelinovom koncertu "The song remains the same"... (to je za mene istorijski dogadjaj :whistling2:)

DYLAN DOG
12-07-07, 02:14
I Zeppelinovom koncertu "The song remains the same"... (to je za mene istorijski dogadjaj :whistling2:)
Madisson Square garden NYC? Imam orginal video, koncert mi nije bio ništa specijalno. Gledao sam i boljih njihovih, mada nikad nisu bili poznati po dobrim koncertima. Plant je bio ''prepederast'' za koncerte...

frkadela
12-07-07, 12:13
Da...
Imam i ja, i meni se bas svidja... Ima nesta u njemu... Nemam pojma, ja sam odusevljen... I izbor pjesama mi se bas svidja...
Jeste bio "prepederas" (:D), ali mi je ono super...

Vendy
12-07-07, 13:27
Woodstock je jedan od vecih dogadjaja kojem bi ja voljela prisustvovat da se mogu vratit u proslost http://www.aref.de/kalenderblatt/2004/pics/woodstock_jimi-hendrix.jpg

frkadela
12-07-07, 15:17
@vendy
Vidi se ko najvise razmislja na forumu...
Ne mogu da vjerujem da sam zaboravio Woodstock...
Bravo... :clapping:

sklopljeno u crnoj gori
12-07-07, 16:33
ne mogo da vjerujem da imate video sa tsrts,da samo znate koliko sam ga trazio po gimnaziji i nista.ja imam audio.morate mi to nekako prosljediti-moram to da imam
a sto se tice vvoodstoka,ubio bih da budem tamo i da duvam vutru sa 300 000 hipika oko mene dok slusamo hendriksa i dzenis eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.......
to je zivot

anon1
12-07-07, 16:46
Volio bih da prisustvujem posljednjem nastanku svijeta.
Isto tako bi mi drago bilo da prisustvujem zachecu Isusa Hrista da vidim sto je taj duh radio... mada i njegovo rodjenje nije neinteresantno obzirom na sve opise.

frkadela
12-07-07, 16:58
ne mogo da vjerujem da imate video sa tsrts,da samo znate koliko sam ga trazio po gimnaziji i nista.ja imam audio.morate mi to nekako prosljediti-moram to da imam

Dostavicemo ti... :tooth:

nikola
17-09-07, 01:04
u rado bi prisustvovao teslinim eksperimentima pa jos filadelfijski eksperiment, pohodima aleksandra velikog, gradnji piramida, hristovim besjedama svakako, roswelu 1947 ama bas onamo dje je palo to nesto...:w00t531:

TheTrooper
17-09-07, 12:14
Bitka za Staljingrad, pronalazenje Tutankamonove grobnice, Woodstock, Rock in Rio - Iron Maiden, The Wall (Berlin) - Pink Floyd, vrijeme prohibicije u Americi, osvajanju titule C.Zvezde u Bariju.

DYLAN DOG
18-09-07, 02:16
Hehehe... Trooper je jedina osoba koja navija za CZ i Juve u isto vrijeme... Za'ebana kombinacija boja...;)

Energizer
29-11-07, 13:55
Volio bih da vidim udar meteorita iz svemira na poluostrvo Jukatan koje je izazvalo kraj dinosaurusa :poster_spam:
Volio bih da znam ko je bio Dzek Trbosek :walkman:
Volio bih da popricam malo sa Leonardom Da Vincijem i Nikolom Teslom :icecream:
Volio bih da sam pored Napoleona i da vidim sta razmislja u trenutku kad shvata da je Kuznjecov (jel mu tako bjese ime?) spalio citavu Moskvu da Napoleonu i njegovoj vojsci nebi ostalo hrane u danima jake ruske zime. :hammer5425:
Volio bih da sam bio na utakmici kad smo otisli na svetsko prvenstvo kad je radanovic dao go (Ljudi ljudi pa jeli ovo moguceeeee...Radanovic) :gun_bandana:

uhh ima jos tolko stvari
Ubistvo Kenedija
Govor Martin Luter Kinga
Koncert Rolingstounsa u Budvi LOOOOL
Kako su se pravile piramide u Egiptu
Odakle porijeklo artefakata sirom svijeta koji i danas zbunjuju naucnike (baterija stara 8000 godina... crtezi covjeka na "letecem motoru" itd)

draganr.
29-11-07, 15:26
Naravno- Zasijedanje Avnoja!
Svim Forumasima Neka Je Srecan Praznik!!!

Janjičar
29-11-07, 16:16
Ja bih se družio sa čika Kaligulom ili tako nekom maštovitom ličnošću.

Zor_djevojka
29-11-07, 22:26
Kako su se pravile piramide u Egiptu

definitivno!
Trojanski rat ;)

Miriam
29-11-07, 22:32
Možda u vreme Rimskog carstva ili Antičke Grčke. Istorija im je fascinantna.

DYLAN DOG
30-11-07, 04:16
Trojanski rat
Lijep izbor. Pogotovo mitski dvoboj Ahileja i Hektora, kao i Ahilejeva svadja sa Apolonom...

Zor_djevojka
30-11-07, 07:26
Jest' da nijesam dobro potkovana tim chinjenicama, al opet neshto mislim da je do chestih sukoba dolazilo izmedju Ahila i Agamemnona, a da je Ahil ubijen Parisovom strijelom koja je upravljana rukom Apolona...Mozhda sam se prosula, ali...;)

A i da budehs ti aspolutno u pravu, samo mi objasni koja je svadja u pitanju..da znam za ubuduce ;)

DYLAN DOG
30-11-07, 09:53
Nisi se prosula... ni najmanje.

Svadja izmedju Ahileja i Apolona?
Ma Apolon ga od pocetka nije podnosio, jer je Ahilej sin jedne od kcerki Posejdonovih, i Peleja Mirmidonca, jednog od Argonauta a to ti je do kraja komplikovana prica. Uglavnom, u bitci pod gradom, Apolon je uzeo oblik Glauka, trojanskog vojvode i naveo Ahileja da ga juri time ga izvevsi iz bitke. Kad ga je dovoljno udaljio, razotkrio mu se i podsmijehnuo znajuci da mu Ahilej, naravno :D, nista ne moze... To je ovog momka dovelo do ludila, pa ga je izvrijedjao na licu mjesta (ono: pas majku...:D)...
E tu je cika Apolon definitivno prelomio kako ce Ahilej zavrsiti...

Zor_djevojka
30-11-07, 12:58
Ahaaaaa..uvijek je lijepo saznati neshto novo ;)..Zahvaljujem :)

Zor_djevojka
01-12-07, 14:11
Ulazak Huna na chelu sa 'Bichem Bozhijim - Atilom' kroz 'Vrata naroda' i osvajanje veceg dijela Evrope...

Janjičar
01-12-07, 14:26
Ulazak Huna na chelu sa 'Bichem Bozhijim - Atilom' kroz 'Vrata naroda' i osvajanje veceg dijela Evrope...

A provod u šatoru?

Zor_djevojka
01-12-07, 14:28
heh ;)

Janjičar
01-12-07, 14:29
Šenlučenje sa Hanibalom po Italiji.

Miriam
01-12-07, 15:12
"Pronaći ćemo put ili ćemo ga sami napraviti" - Hanibalov odgovor na primedbu da je nemoguće preći Alpe sa slonovima.

Janjičar
01-12-07, 17:03
"Pronaći ćemo put ili ćemo ga sami napraviti" - Hanibalov odgovor na primedbu da je nemoguće preći Alpe sa slonovima.

Kakva šteta što nije sataraco do kraja Rimljane. Danas bi bilo zanimljivije živet. Imali su Kartažani zanimljive poglede na život.

DYLAN DOG
02-12-07, 09:30
Kakva šteta što nije sataraco do kraja Rimljane. Danas bi bilo zanimljivije živet. Imali su Kartažani zanimljive poglede na život.

Mozda se i slazemo, ali nisam siguran na sta si konkretno mislio.

Slowpoke Rodriguez
10-01-08, 12:23
Nadgledajuci izgradnju piramida u Egiptu
Slusajuci sudjenje Sokratu
Zapisujuci memoare Julija Cezara iz galskog rata
Sa Ig de Pajenom i Zofroa de Sent Omerom, u osnivanju reda Templara 1918
U dvorskoj pratnji Fridriha II Hoenstaufena 1194-1250
Pomazuci Martinu Luteru da 1521. zakuca svojih 95 teza na vrata crkve u Virtembergu
Bitka kod Kaledon Mura, 1746, uz rame Lord Kilmarnoka i skotskih jakobita
Izglasavanje Americke Deklaracije Nezavisnosti, 1776
Francuska revolucija 1789, pored Dantona ili sa dobrovoljcima iz Rajnske oblasti prilikom njihovog ulaska u Pariz (kada se prvi put cula Marseljeza)
Bitka kod Vaterloa, 1814, sa marsalom Neijem
U srpskoj skupstini, u drustvu srpskih socijaldemokrata, prilikom izglasavanja ratnih kredita, 1914
Pod vodjstvom Duruti Buenaventure, sa kolonama katalonskih anarhista, u odbrani Madrida 1937 ili u bilo kojoj od internacionalnih brigada tokom spanskog gradjanskog rata 1936-39
II zasijedanje AVNOJ-a, Jajce, 1943
Miting podrske Dubrovniku, Cetinje, februar 1992
Studentske demonstracije 1996/97, Beograd

pehar
14-02-08, 16:28
francuska revolucija

TheTrooper
14-02-08, 17:52
Nukearna katastrofa u Cernobilu, ali da ja ostanem normalan.

kliko
14-02-08, 18:03
Nukearna katastrofa u Cernobilu, ali da ja ostanem normalan.

zao mi je sto ovaj post nije neko drugi napisao, recimo Batboy ili sl....ovako moram da se ugrizem za jezik da mi ti ne bi zamjerio...:)

lukass
22-02-08, 14:30
kosovski boj

wawy
26-04-08, 04:09
volio bi da sam prisustvovao, ako se to moze smatrat dogadjajem jer se radi o duzem vremenskom periodu, svim onim reformskim drustvenim procesima 60-ih i 70-ih u americi. a drago mi je sto sam ucestvovao u skorasnjim reformskim drustvenim procesima u srbijji 90-ih.
a neki dalji istorijski dogadjaji - bas ne bi volio da sam ucestvovao u nijednom dogadjaju, ni konkretno, ni u duzem periodu; jer su uglavnom bili primitivnog karaktera.