View Full Version : Mitoman

liv_tyler
06-09-06, 15:09
Za ovaj slucaj sam cula prije mjesec dana. Naime, osoba je notorni lazov, ali naglasak je na tome da ona vjeruje u svoje lazi. I sad uzmite slucaj da je lik koji ima sto i nesto kila, ruzan je(tako mi je receno) uobrazio da je isti Bred Pit. Na to se nadovezuju mnoge price koje ocigledno nisu istina, ali ne postoji mogucnost njemu dati do znanja da je tako.
E sad, mene interesuje kako dolazi do takvog poremecaja i moze li se uticati na to?

Scuby Doo
06-09-06, 19:09
Odlicna ti je tema. Ja poznjem slicnog tipa. Nije toliko ruzan ali misli da je najpametniji na svijetu. Svi ga smatramo za budalu, ali on zivi u nekom svom idealnom svijetu kojeg je on napravio. Najvise laze sto se tice zena. Po njemu nema te sa kojom nije spavao. Ako se sa nekom slikao onda se mozes kladiti da je spavao sa njom :wink:

liv_tyler
06-09-06, 23:47
E ovaj ima dobar posao, s tim ide i novac, dobra kola i sl., i nije da se ne pojavi poneka djevojka ali se sve to zavrsava na jednoj noci jer je on bukvalno otjera nakon toga, ono tipa "Eto sad mozes da ides kuci" a sve je to valjda vezano za njegovu uobrazilju.

BlackWoman
11-09-06, 08:32
Mnoge osobe "bježe" iz realnog svijeta u svijet koji sami stvore. U tome stvorenom svijetu oni su "viša" bića, vrijednija, ljepša, bolja... sve ono što nisu u realnosti. Tu nalaze satisfakciju.
To je karakteristično za djecu, ali ih ta navika napušta u pubertetu, tokom odrastanja. Primjer je dječija bajka o Petru Panu.
U psihologiji postoji termin "poricanje" a predstavlja stanje kada jedna osoba poriče istinu, ne želeći prihvatiti činjenicu koja ih boli (smrtni slučaj itd). Ali, to je prolaznog karaktera.
Svaki oblik pogrešnog sagledavanja realnosti je bolestan, sjetimo se samo anoreksičnih djevojaka koje za sebe tvrde da su užasno debele, a ne teže više od 40-tak kg.

Gogi
11-09-06, 19:19
sve to mi je prije zvučalo nekako daleko,sve dok jedan moj poznanik nije počeo da se iz čista mira tripuje da izlazi sa jednom djevojkom.Naravno,kada sam saznao da ona nije ni čula za njega-zapanjio sam se.Valjda sve to da bi malo dobio na važnosti.I dan danas se pitam kakav mu ju jad u glavi,a i pomalo me vrijedja što me pravi budalom.Gdje je tu bolest a gdje bezobrazluk?

BlackWoman
13-09-06, 15:01
Ima ljudi koji i sami povjeruju u svoju laž.
Možda tvoj prijatelj misli da ti nikada nećeš saznati da to nije istina.
Mislim da je nezrela osoba.

liv_tyler
13-09-06, 16:09
Mitoman i jeste naziv za osobu koja vjeruje u svoje lazi. To je neka vrsta psihickog poremecaja, ocigledno. Postoji drugi naziv za osobe koje lazu a znaju da lazu.

ikarus
29-09-06, 15:58
Mitoman i jeste naziv za osobu koja vjeruje u svoje lazi. To je neka vrsta psihickog poremecaja, ocigledno. Postoji drugi naziv za osobe koje lazu a znaju da lazu.

Prosto receno Mitoman je toliko obrazovan da sam sebe
ubedi. :lol:
A onaj neskolovani jadnik je svestan da laze pa je zato
samo Lazov. :oops:

grunf
10-10-06, 10:56
Prosto receno Mitoman je toliko obrazovan da sam sebe
ubedi. :lol:
A onaj neskolovani jadnik je svestan da laze pa je zato
samo Lazov. :oops:
Tokom jednog druženja čuo sam za priču o nekom liku kojem je konstatovana kleptomanija.Pošto nije bio loš sem toga da voli da ponese sve što nije čvrsto zavareno,betonirano... naročito kad popije(popuštaju moralne kočnice) redovno su mu davali jastuk ili daire (instrument) da ima u rukama.Jastuk je stiskao a dairama zveckao i tako se smirivao. /Ajd sad da mitomanu zalepimo usta lepljivom trakom i tako mu uskratimo mogućnost delovanja i smaranja okoline i čim vidiš nekog sa zalepljenim ustima odma znaš šta da očekuješ :) izgleda šašavo i radikalno a možda će da deluje !!!

+..graveyard..+
10-10-06, 11:37
ljudi ubjedjuju druge u svoje lazi i natjeraju ih da povjeruju u to iako ni sami ne znaju da li vjeruju da je to istina...

BlackWoman
10-10-06, 13:59
Tokom jednog druženja čuo sam za priču o nekom liku kojem je konstatovana kleptomanija.Pošto nije bio loš sem toga da voli da ponese sve što nije čvrsto zavareno,betonirano... naročito kad popije(popuštaju moralne kočnice) redovno su mu davali jastuk ili daire (instrument) da ima u rukama.Jastuk je stiskao a dairama zveckao i tako se smirivao. /Ajd sad da mitomanu zalepimo usta lepljivom trakom i tako mu uskratimo mogućnost delovanja i smaranja okoline i čim vidiš nekog sa zalepljenim ustima odma znaš šta da očekuješ :) izgleda šašavo i radikalno a možda će da deluje !!!
Nije loša ideja, samo bi takav progovorio na leđa da mu se zapuše usta. :)

ikarus
19-10-06, 00:38
Znate li da je ucmekani Rumunski predsednik Causesku
bio kleptoman to su svi znali poznatiji hoteli su morali iz
njegovih apartmana sklanjati sve vrednije stvari cak je
krao peskire i neke bezvredne sitnice.

grunf
23-10-06, 14:04
E dobri stari Nikolae... :) ma on je sitan kleptoman spram naših drugova i gospode... :)

BlackWoman
23-10-06, 14:15
Kleptomani po pravilu uvijek kradu neke nevrijedne stvari, ili ono što im u suštini uopšte ne treba.
Bilo je jednom na TV da su otkrili jednu baku kleptomanku u čijem su stanu našli 100 pari samodržećih čarapa svih vrsta i boja, neke čepove za flaše, žarulje i ostalu koještariju.

pehar
18-06-08, 15:55
E dobri stari Nikolae... :) ma on je sitan kleptoman spram naših drugova i gospode... :)

ha,:thumb_up:pa on nije ni zagazio vode gde ovi unajvece rone

ginger
18-06-08, 17:05
Za ovaj slucaj sam cula prije mjesec dana. Naime, osoba je notorni lazov, ali naglasak je na tome da ona vjeruje u svoje lazi. I sad uzmite slucaj da je lik koji ima sto i nesto kila, ruzan je(tako mi je receno) uobrazio da je isti Bred Pit. Na to se nadovezuju mnoge price koje ocigledno nisu istina, ali ne postoji mogucnost njemu dati do znanja da je tako.
E sad, mene interesuje kako dolazi do takvog poremecaja i moze li se uticati na to?

astrološki aspekt mjesec opp venera može ukazivati na mitomaniju.
:D

ovo je malo offtopic.

znam par njih takvih i mislim da je najvažnije dat ima na znanje da ih se je skužilo da lažu.naravno- on/ona će opet tvrditi kroz smijeh- "šta ti je ženo?!ko? ja? lažem? hahahahahha!!!"

lavica
22-09-08, 16:51
zanimljiva tema...ma joooj znam jednu osobu..jedna se smatram bas pametnom i lijepom osobom, cak je jednom rekla da je savsrena!:O:O
mislim to je stvarno pretjerivanje i tako da u javnosti imas visoko misljenje o sebi i da stalno o tome pricas...svi mi manje ili vise posjedujemo samopouzadnje i volimmo sebe, al je tako ruzno cuti kad javno prica osoba neka o svojim kvalitetima,a iskreno ima punoo ljepsih i bolji osoba od nje...cak sta vise, ona uopste nije pametna,ne zna se izrazavati i nema kulture i odgoja, tako da niko ne voli osobe koje sebe hvale i u startu misle da su bolji od ostalih..mozda je u pitanju neki poremacaj, a mozda cura jednostavno ima previse visoko misljenje o sebi....

Nabuko
22-09-08, 17:06
Cus osobe tonu u mitomaniju da bi pobjegle od stvarnog svijeta. Pa citavi narodi bjeze u to.

wawy
22-09-08, 17:57
al meni je narocito smijesno kad pojedinci bjeze u mitomaniju. znaci bukvalno kako se probude i sto su sanjali oni to prenose ka da je zaista bilo. najvise mi je smijesno kad se poneko kroz narod busa kako su mu svi preci bili junaci, a uopste nezna ni ko su bili ni kako su se zvali ni sto su cinjeli.
a jedan od standardnih mitova u cg je i da je 'cetinje nikad osvojeno' a ustvari jeste bilo tri puta kolko mi se cini, a cak bilo i zapaljeno. al neki ljudi jednostavno vole da uljepsavaju sve sto mogu... :)