View Full Version : "Hiljadu puteva do Zena"

frkadela
01-07-07, 23:50
- Kinuo sam! Ah kakav predivan Zen trenutak!!!

- U crkvi skidas sesir (ako nisi zensko). U dzamiji ili sinagogi ne skidas sesir. U budistickom hramu skidas cipele. A u Zenu? Nebo je plavo, trava je zelena.

- Biti u stanju satorija, znaci biti s Bogom u trenutku prije nego sto je rekao "Neka bude svjetlost!"

- Kada naucis da meditiras, ti ne postojis, ne postoji Zen i ne postoji meditacija.

- Um ostavljen na miru ce se izbistriti sam od sebe. Um je prirodno cist i bistar, samo je zamagljen pogresnim naporima.

- Zen je kao plivanje. Ne naprezi se! Stvoren si tako da mozes da plutas!

- Vrlo je zabavno znati mnogo stvari, sve dok to znanje ne shvatas preozbiljno. Kad pomislis da je sve to sto znas jako bitno, u velikoj si nevolji.

- Ljudi pokusavaju da udju u Zen gurajuci vrata na na kojima pise "vuci".

- Zen nije nista magicno. Mozes ga videti bas sad ispred tebe, pred tvojim je ocima.

- Baci sva misljenja, predrasude i teorije sve dok ne ostane bas nista. Onda baci to nista.

- Neces nikad razumjeti Zen na nacin na koji razumijes algebru, ali je moguce da ces ga razumjeti na nacin na koji razumijes disanje.

- Nirvana nije nimalo slicna Raju - u Nirvanu ne mozes da odes. Sve sto mozes da uradis je da shvatis i spoznas da si vec u njoj.

- Zen nije religija. Zen je nacin zivota.

- Odupri se zelji da uzmes svijet u svoje ruke i da ga prodrmas. Umjesto toga prodrmaj sebe.

- Iskrenost, ljubaznost, postenje, plemenitost i sve ostale vrline su divne osobine, ali bez obzira na to nisu Zen.

- Mozes da trazis Zen svuda po svijetu, ali ces ga naci jedino bas tu gdje jesi i bas sad.

- Pusti svakoga koga sretnes da bude tvoj ucitelj. Ne postoji niko ko nema nista da ti da.

- Ne vjerujes u Zen? Da kojim slucajem ne vjerujes u gravitaciju, da li bi mogao da letis?

- Zen nije napredak u tvojoj karijeri. Nece ti dati ni moc ni prestiz.

- Nirvana je sumorno i tmurno ponedeljno jutro u Januaru, kad su ti kola pokvarena i autobus kasni.

- Stari majstori Zena su najcesce bili meditatori beskucnici, ali Zen funkcionise cak i ako imas dvoje dece i kredite za kucu i auto.

- Neki bi mogli da pomjere planine ogromnom vjerom, ali Zen ostavlja planine bas tamo gdje jesu. Nije nas posao da premjestamo planine.

- Neki se ljudi trude da promijene svijet. Kakve budale! Promijeni sebe i svijet ce se promijeniti sam i oblikovati po tebi, oko tebe.

- Dok meditiras, ako te svrbi pocesi se, ako kines obrisi nos. Sve to je takodje Zen.

- Zamisli da si nekad govorio neki strani jezik, ali si jednog dana poceo da ga zaboravljas, i otada svakog dana zaboravljao malo po malo. To zaboravljanje naucenog je Zen.

- Razlog zasto ne mozes da vidis Zen, je zato sto stojis preblizu.

- Cini ti se da je Zen konfuzan i komplikovan, ali to nije tacno. Tvoj um ga vidi na taj nacin, jer nije naviknut na razmisljanje o takvoj jednostavnosti.

- Mlada majka je pozalila svom ucitelju da zbog stalne zauzetosti oko bebe nema vremena za meditaciju.
"Negovanje bebe je meditacija", odgovorio joj je ucitelj.

- Ako je vjerovati Zenu, ne samo da ce svi ljudi biti spaseni, vec ce i sva trava i svo kamenje biti prosvetljeni.

- Ljudi pitaju:" U cemu je smisao religije kao sto je Budizam, koja nema Boga i nema Raj?"
Zen pita:"Koja je boja vjetra?"

- Samo umukni vec jednom i slusaj tisinu.

- Da li Zen uci vjerovanje u Boga? Da. Ne. Nemam pojma. Nije me briga.

- Pokusavajuci da razumes Zen je isto kao da pokusavas da se opustis. Moras da pustis da ti se desi.

- Vec si prosvijetljen, samo je preostalo da to shvatis.

- Koje je tvoje pravo lice bilo prije nego sto su rodjeni tvoj otac i majka?

- Sta je Zen?
Prodavanje vode pored rijeke.

- Ljudi traze komplikovanost u Zenu jer su nesposobni da vide jednostavnost.

- Oni koji govore ne znaju. Oni koji znaju cute.

- Ne gubi vrijeme uceci poziciju lotusa. Utrnule noge nisu Zen!

- Padni sedam puta, ustani osam puta.

- Zastava leluja na vjetru. Da li se zastava pomjera ili se vjetar pomjera? Um se pomjera.

- Ne samo da ne mozes da zakoracis dva puta u istu rijeku, nego ne mozes da zakoracis dva puta u istu rijeku.

- Zasto je samoca najgora kazna? Zasto se ljudi panicno plase suocavanja sa samim sobom?

- Ako ne mozes da nadjes istinu tu gdje si, gdje ocekujes da ces je naci?

- Serpa je prazna, ali u toj praznini je cio smisao jedne serpe!

- Djevojcica prelazi ulicu, da li je ona mladja ili starija sestra?

- Zen je put do cilja. Cilj si Ti.

- Svijetom se upravlja tako sto pustis sve da tece i da se odvija svojim tokom.

- Kada das milostinju siromahu, zapamti da to pomaze njemu a ne tebi!

odron
05-01-08, 00:50
- Kada das milostinju siromahu, zapamti da to pomaze njemu a ne tebi!

Ovde mi nešto ne štima :unsure:
Da nije obrnuto?

explosion
09-01-08, 18:56
- Kinuo sam! Ah kakav predivan Zen trenutak!!!

- Pusti svakoga koga sretnes da bude tvoj ucitelj. Ne postoji niko ko nema nista da ti da.

- Svijetom se upravlja tako sto pustis sve da tece i da se odvija svojim tokom.

:notworthy:

kliko
10-01-08, 00:20
Ovde mi nešto ne štima :unsure:
Da nije obrnuto?
zavisi iz kojega ga osjecaja uradis.

odron
10-01-08, 20:19
zavisi iz kojega ga osjecaja uradis.

Ako misliš na nameru, onda se slažem.
Jer kažu da namera određuje kvalitet karme koju stičemo svojim postupcima
:bye1: