View Full Version : Srpske(Crnogorske,Hrvatske) istorijske licnosti

Bon Jovi
28-06-07, 19:01
Koja istorijska licnost,sa podrucja Srbije,Crne Gore,Bosne ili Hrvatske,je po vama najznacajnija.

Po meni(srpska licnost) najznacajnija licnost je Sveti Sava,jer je podigao dosta manastira,prvi srpski arhiepiskop,pomirio je svoju bracu...

Pored njega su jos znacajni i Knez Lazar,Karadjordje,Nikola Tesla....

A crnogorska,po meni je svakako Njegos :wink3:

:thumb_yello:

DYLAN DOG
28-06-07, 20:10
Njegoš je svakako značajan i previše, kao najbolji pjesnik i filosof u južnih slovena, ali po mom sudu broj jedan ličnost u istoriji CG je Sveti Petar Cetinjski. O svemu ostalom se da raspravljati.

Lipa
29-06-07, 11:32
Stjepan Radic, Ante Starčević, Nikola Tesla, Faust Vrančić, Ruđer Bošković, Slavoljub Penkala, David Swarcz...

DYLAN DOG
29-06-07, 15:29
Stjepan Radić bez Franka, a prije Starčevića, Kvaternika, Boškovića...???

koke_st
30-06-07, 10:58
Stjepan Radic, Ante Starčević, Nikola Tesla, Faust Vrančić, Ruđer Bošković, Slavoljub Penkala, David Swarcz...
Ja bi još dodala ove
Knez Fran Krsto Frankapan,Grof Nikola Zrinski,Grof Petar Zrinski,
Hrvatski kraljevi iz dinastije Trpimirovića
Tomislav , Trpimir II, Krešimir I, Miroslav, Krešimir II, Stjepan Držislav, Svetoslav Suronja, Krešimir III, Stjepan I, Petar Krešimir IV, Dmitar Zvonimir, Stjepan II.

kraljica Jelana
Racimo da su ovi bili puno,puno važni prije Radića i Starčevića...pa onda Marko Marulić(otac hrvatske književnosti),
Pa onda Juraj Dalmatinac,Ivan Meštrović od graditelja i kipara
A Marko Polo??? Još se nisu dogovorili je li se rodio u Veneciji ili na Korčuli :)
Za Josipa Broz Tita svi znamo gdje se rodio,zašto i on ne bi bio na popisu povjesnih ličnosti Hrvata?

Lipa
30-06-07, 17:54
Nisam zavrsio spisak, niti sam gradirao isti, moj popis je nasumičan i svakako nezavršen.
...Sv. Nikola Tavelić,... .... bl. Stepinac, Hebrang, Blago Zadro, Rudolf Perešin, Janko Bobetko...da samo napišem par iz suvremenije povijesti

DYLAN DOG
30-06-07, 20:43
Hmmm... Pitanje nije bilo nabroji poznate, već koja je ličnost najznačajnija...

koke_st
30-06-07, 22:40
Hmmm... Pitanje nije bilo nabroji poznate, već koja je ličnost najznačajnija...

U pravu si,slažem se...ali kad malo bolje razmisliš,teško u povijesti možeš odrediti nekoga najznačajnijeg,svako vrijeme nosi svoje značajne likove
Zašto bi Slavoljub Penkala bio značajniji od Kralja Tomislava,neš ti face!-rekli bi neki...Tip izumio penkalu(da nije on,neko bi drugi izumio),ipak je Tomislav prvi Hrvatski kralj
A drugi će reć -neš ti kralja,pa koliko ih je bilo pa ćeš sad pamtit baš njega,,...

Ali eto slažem se s tobom trebao bi se svako od nas izjasnit ko je baš po njemu najfaca i zbog čega....

Pošto ja volim mediteransku srednjovjekovnu umjetnost u svim stilovima evo odlučujem se...po meni je Juraj Dalmatinac jako bitan i značajan,...gotički i renesansni kipar i graditelj

DYLAN DOG
01-07-07, 02:09
Zanimljivo da niko od vas iz HR nije pomenuo Ljudevita Posavskog... Mada bi i bilo nerealno da njega neko stavi kao najznačajnijeg.
Ja sam, što se CG tiče, bez dvoumljenja izabrao velikog ratnika, nadnaravno talentovanog političara i diplomatu, intelektualca kojemu stanje u zemlji nije dalo da kristalizuje svoj umjetnički talenat, poliglotu i velikog pobjednika, vjerovatno najobrazovanijeg čovjeka Balkana svoga doba i što je najvažnije, utemeljivača moderne crnogorske države. Sve to može biti samo jedan čovjek- Petar I Petrović Njegoš, poznatiji (još za života dobija je te epitete) kao Sveti Petar Cetinjski.

http://www.njegos.net/galleries-images/petar1.jpg

DYLAN DOG
01-07-07, 02:13
Ako ima onih koji se pitaju što znači bijela pankamilavka na glavi Petra I, kao i Njegoša i ostalih mitropolita sve do Gavrlia Dožića 1920 godine, odgovor je prost:
Bijela pankamilavka označava i formalnu autokefalnost crkve u Pravoslavnom svijetu, što je objašnjenje zašto je od 1920 pa do Amfilohija niko iz Cetinjskog manastira nije stavio na glavu...A u SPC danas je nosi naravno samo Patrijarh Pavle.

Lipa
01-07-07, 09:35
Opet mi je zanimljivo koliko malo ljudi znaju o recimo u ovom slučaju, Slavoljubu Penkali. Vecina je uvjerena da je on samo radio "tamo nešto s penaklom" , ali neće se osvrnuti na to da je on konstruktor prvog hrvatskog praktičnog zrakoplova!
Treba malo ući u materiju i vidjeti zašto je tko postiran u "velika imena povijesti".

Homer
01-07-07, 11:05
TITO
Nikola Tesla
Pupin
Sveti Petar
Ivo AndriĆ
RuĐer BoŠkoviĆ
KaraĐorĐe
Matija Gubec
Gavrilo Princip...

mozak
02-07-07, 08:34
Vuk Stefanovic Karadzic
Nikola Tesla
Mihajlo Pupin
Milos Obrenovic
Ivo Andric
.........

pehar
05-08-07, 19:32
Tito,Tesla,Kusturica,Andric

Nabuko
05-08-07, 20:31
Sv. Petar Cetinjski u CG, nakon njega u CG Marko Miljanov, ja volim i oštrinu Knjaza Danila i mislim da je potrajao daleko bi sada bili.

Homer
05-08-07, 20:49
Sv. Petar Cetinjski u CG, nakon njega u CG Marko Miljanov, ja volim i oštrinu Knjaza Danila i mislim da je potrajao daleko bi sada bili.

A đe nađe Zeka Manitoga!?
Znaš što je učinio od Kuča i Bjelopavlića! Da ga ne spasi jedan Šaranović (kasnije mu je bio perjanik) te prošpija Bjelopavliće da oće da osvete ono što im je učinio od žena, pa uteče sa Ostroga te se spasi, poginuo bi ka fukara.
Kučima nijesu trebali Turci, pri njemu i njegovom bratu Mirku. Ali ajd, to mogu da pravdam (ali ne i ono ubijanje đece u kolijevci) očuvavanjem crnogorske državnosti, ali ovo na Ostrog samo patološkim poremećajem ličnosti.
Volim i ja oštrinu (Šćepana Malog i Svetog Petra) ali ovo je bio zlikovac.

PS

Ja nijesam ni Kuč ni Bjelopavlić.

Nabuko
08-08-07, 16:54
A sto si zbilja Homere?

Homer
08-08-07, 17:22
Čoek, trudim se! ;)
Lješnjanin!

miki
10-08-07, 11:19
Knez Stefan Vojislav, pop Dukljanin ga pominje pod imenom Dobrosav, prvi vladar nezavisne CG

hard worker
15-08-07, 13:49
Najjace mi je bilo ovo za Janka Boby cata...Mora da se coek sprda...

Prle007
08-09-07, 15:18
Свети Сава
Никола Тесла
Вук Стефановић Караџић
Свети Петар Цетињски
Петар Ii Петровић Његош
Кнез Лазар Хребељановић
Милиш Обилић
Цар Душан
Ђорђије Петровић Карађорђе
Милош Обреновић
Михајло Пупин
Јован Дучић
Руђер Бошковић
Никола Пашић
Краљ Никола Петровић Његош
Драгољуб Дража Михајловић
Алекса Шантић
Гаврило Принцип
Краљ Петар I Карађорђевић
Милева Ајнштајн
Надежда Петровић
.
.
.

koke_st
08-09-07, 22:20
o Prle,koji si ti koktel ovdje smućka ;)

nb-campari
09-09-07, 12:18
Свети Сава
Никола Тесла
Вук Стефановић Караџић
Свети Петар Цетињски
Петар Ii Петровић Његош
Кнез Лазар Хребељановић
Цар Душан
Ђорђије Петровић Карађорђе
Милош Обреновић
Михајло Пупин
Јован Дучић
Руђер Бошковић
Никола Пашић
Краљ Никола Петровић Његош
Драгољуб Дража Михајловић
Алекса Шантић
Гаврило Принцип
Краљ Петар I Карађорђевић
Милева Ајнштајн
Надежда Петровић
.
.
.

karadjordje je pobio pola svoje familije, a zbog politike kojoj je pripadao gavrilo princip, srbija je izgubila trecinu svog stanovnistva.da te podsjetim da su tada crnogorci drzeci front od visegrada do mojkovca spasili srpsku vojsku koja je junacki bjezala prema albaniji. naravno srbi su se za to oduzili montiranjem podgoricke skupstine i ukidanjem crnogorske drzave. kako je dalje islo znamo. puni ste greha, ne znam kako cete pred boga.

Profesionalac
09-09-07, 12:52
To su gluposti. Zbog Principa...... :xmas143:
Pa vi stvarno ne poznajete istoriju. Austro-Ugorska tada u ''raspadanju'' anektirala je Bosnu 1908 posezuci za klauzulom starom 30 god. ustanovljenom na Berlinskom kongresu. Da bi dodatno ponizili Rusiju i Srbiju Nemacka i Aus-Ug su trazili da takav potez i zvanicno priznaju obe zemlje. Sto su i ucinile ne zeleci da rizikuju rat u kom bi bilo neizvesan ulazak UK i FRA.
I tako konacan se A-U ukazala prilika da pokusa da ostvari vekovni san, da pokaze da dominira Balkanom s mogucnosu izlaska na jos jedno more.
Naravno, Srbija nije imala nikakve veze sa atentatom. To su izveli ljudi privrzeni slovenskoj ideji kojima je zasmetalo da se Bosna nicim istorijski povezana nadje u A-U.
Ali to je bio vise nego dobar casus beli za pokretanje rata. Za planere dovoljan razlog sa kojim bi oprali ruke o pravdi medjunarodnog prava.
A-U je 23. jula uputila ultimatum s rokom od 48h kojim je namerno zatrazeno da ispuni uslove koji su bili toliko poniavajuci, da je morala da ih odbaci.
Te kada je Srbija 25. jula odgovorila na austrijski ultimatum na ''neocekivano'' pomirljiv nacin- prihvatajuci sve austrijske zahteve osim jednog svi u Evropi su pomislili da je kriza na samom kraju da se zavrsi. No nekima ni to nije bilo dovoljno pa su 28. jula objavili rat Srbiji.
E kako su prosli to najbolje kazuju sledeci stihovi...

U srbiji cika dreka Misic ganja Pocoreka...

Ili kad su ''vasi heroji'' bezeci sa Cera i Kolubare vikali

Kazuj strina de je Drina...

No nekim neahvalnicima ni cena koju je Srbija platila da bi ''svoju bracu'' oslobodila od austriske vlasti nije bila dovoljna pa su se sami pobrinuli da 41' zabiju tim mucenicima noz u ledja, valjda kako bii im se ''srdacno'' zahvalili.

A ti nezahvalnice, umesto sto lupas ko maxim po diviziji neznajuci nista iz istorije, odi da te opet polupam u sahu, samo tako mogu da ti uzvratim na ove klevete i uvrede koje iznosis na forumu.
Cudi mi da ni sa 50 godina nemas veze s vezom o Istoriji. Krivs /Srbe za I sv. rat. Kako te nije sramota. Pa jesu Srbi objavili rat njimaa ili su oni nama.

@Prle
A gde je tu veliki Milos Obilic....?

Prle007
09-09-07, 13:07
Браво ти га! Нека си ми рек'о!
Кога је то Карађорђе убио? Помијешао си га можда са Милошем Обреновићем? А ако ниси знао до тада је Србија два пута побиједила моћну Аустроугарску. И немој више молим те о подгоричкој скупштини, толико сте изманипулисани око тога да је то страшно. Као прво Краљ Никола и Краљ Петар су у то вријеме били два српска Краља у двије српске државе. Краљ Петар је тада заједно са народом пјешачио преко Албаније иако је био у поодмаклим годинама а Краљ Никола је побјегао у Француску не би ли спасао себе и своју породицу. А сердар Јанко Вукотић заједно са народом прави одступницу српској војсци. Послије тога народ који је послао своје представнике на подгоричку скупштину(јер нико није дошао са стране) одлучује да се присаједини са Србијом и да им Краљ буде Александар Карађорђевић иначе унук Краља Николе.Треба напоменути да је на скупштини било представника свих вјероисповјести и одлука је донијета једногласно. Тада је остварена вјековна жеља народа на овим просторима да се уједини у једну Државу.

Prle007
09-09-07, 13:12

@Prle

Ту је:D

Profesionalac
09-09-07, 13:52
Karadjordje je ubio svog rodjenog brata, (obesio a ne pola familije) al ne iz hira no zbog kradje.
Bio je prek visoko moralan co'ek koji je tim prmerom Srbima hteo da pokaze kako da se drze.
Na kraju je Srbija morala da plati visoku cenu njegovom glavom, svoju nezavisnost.

Profesionalac
09-09-07, 13:58
Moramo da prosirimo tu listu... :king6525:
Toplica Milan
Kosancic Ivan
sve sami srpski vitezovi koji za ''papir'' i sengen vizu nebi prodali svoj obraz.
A Desanka Maximovic :king6525: (ne desanka sakic no Maximovic) :biggrin:

nb-campari
09-09-07, 14:02
Pa vi stvarno ne poznajete istoriju. Austro-Ugorska tada u ''raspadanju'' anektirala je Bosnu 1908 posezuci za klauzulom starom 30 god. ustanovljenom na Berlinskom kongresu. Da bi dodatno ponizili Rusiju i Srbiju Nemacka i Aus-Ug su trazili da takav potez i zvanicno priznaju obe zemlje. Sto su i ucinile ne zeleci da rizikuju rat u kom bi bilo neizvesan ulazak UK i FRA.
I tako konacan se A-U ukazala prilika da pokusa da ostvari vekovni san, da pokaze da dominira Balkanom s mogucnosu izlaska na jos jedno more.
Naravno, Srbija nije imala nikakve veze sa atentatom. To su izveli ljudi privrzeni slovenskoj ideji kojima je zasmetalo da se Bosna nicim istorijski povezana nadje u A-U.
Ali to je bio vise nego dobar casus beli za pokretanje rata. Za planere dovoljan razlog sa kojim bi oprali ruke o pravdi medjunarodnog prava.
A-U je 23. jula uputila ultimatum s rokom od 48h kojim je namerno zatrazeno da ispuni uslove koji su bili toliko poniavajuci, da je morala da ih odbaci.
Te kada je Srbija 25. jula odgovorila na austrijski ultimatum na ''neocekivano'' pomirljiv nacin- prihvatajuci sve austrijske zahteve osim jednog svi u Evropi su pomislili da je kriza na samom kraju da se zavrsi. No nekima ni to nije bilo dovoljno pa su 28. jula objavili rat Srbiji.
E kako su prosli to najbolje kazuju sledeci stihovi...

U srbiji cika dreka Misic ganja Pocoreka...

Ili kad su ''vasi heroji'' bezeci sa Cera i Kolubare vikali

Kazuj strina de je Drina...

No nekim neahvalnicima ni cena koju je Srbija platila da bi ''svoju bracu'' oslobodila od austriske vlasti nije bila dovoljna pa su se sami pobrinuli da 41' zabiju tim mucenicima noz u ledja, valjda kako bii im se ''srdacno'' zahvalili.

A ti nezahvalnice, umesto sto lupas ko maxim po diviziji neznajuci nista iz istorije, odi da te opet polupam u sahu, samo tako mogu da ti uzvratim na ove klevete i uvrede koje iznosis na forumu.
Cudi mi da ni sa 50 godina nemas veze s vezom o Istoriji. Krivs /Srbe za I sv. rat. Kako te nije sramota. Pa jesu Srbi objavili rat njimaa ili su oni nama.

@Prle

da li si me polupao u sahu najbolje ti znas. po meni jesi -no vise neces sastaviti ni 10 poteza. gavrilo princip i crne trojke-obuka u beogradu. to znaju i vrapci.
za objavljivanje rata austriji, drzanje visegradskog fronta, drzanje linija za junacku bjezaniju- znam kako su crnogorci nagradjeni.
moj pokojni rade je sa tih bojista odnio podosta svapskih gelera u grob. nagradjen sa nekakvim plehovima od odlikovanja, pa posle ujedinjenja kukao na srbijanske zandare (pogazili bi redovno cijelu njivu kukuruza trazeci koji struk duvana da nije krijuci zasadjen) i vrlo cesto znao kazat-govna srbijanska.
i jos nesto sklonite vise vase glibave lopovske ruke sa novog sada. ni najnovije izbeglice vas vise ne podrzavaju. od mene tebi za sad toliko ako oces sah moze, a ako te kad sretem polupacu te ko picku u sred tvog beograda.

Profesionalac
09-09-07, 14:07
Samo kazi kad dolazis (ajde junacino)... da ti promenim licni opis, za uspomenu na Beograd.
A o istoriji i sahu pojma nemas, i tvoj deda rade bi te se stideo.

nb-campari
09-09-07, 14:21
prvo sah,moth hotel rum 15 min partija, ako te do petnaestog poteza ne matiram predajem partiju. imas sansu popraviti rejting.

nb-campari
09-09-07, 14:24
ajde milose i obilicu i obrenovicu, prvi izmisljen, a od drugog srbi jaukali vise no od turaka.

Profesionalac
09-09-07, 14:28
eto me da te polupam... proces ko austrougri na Ceru :king6525:

miki
10-09-07, 15:08
Samo da ne prođe ko crnogorci na mojkovcu, jer kad su srbi trebali da postave odbranu oko Skadra i obezbede odstupnicu crnogorcima nigde ih nije bilo. Držali se ljudi one narodne "bež'te noge da vas ne u....m"

nb-campari
14-09-07, 23:03
sv.petar cetinjski
tesla
vuk karadzic
mehmed pasa sokolovic

Prle007
07-10-07, 00:15
o Prle,koji si ti koktel ovdje smućka ;)

Ако ти тако кажеш, али по мени коктел је кад смућкаш више различитих састојака овде у основи све је један који бих ја назвао српски676

Homer
07-10-07, 10:34
Ако ти тако кажеш, али по мени коктел је кад смућкаш више различитих састојака овде у основи све је један који бих ја назвао српски

Ne bih rekao da je jedan, potkrao ti se poneki Crnogorac tamo!:bye1:
Ostalo nebih komentarisao, stvar ličnog izbora.

Energizer
29-11-07, 13:30
...
Ja sam, što se CG tiče, bez dvoumljenja izabrao velikog ratnika, nadnaravno talentovanog političara i diplomatu, intelektualca kojemu stanje u zemlji nije dalo da kristalizuje svoj umjetnički talenat, poliglotu i velikog pobjednika, vjerovatno najobrazovanijeg čovjeka Balkana svoga doba i što je najvažnije, utemeljivača moderne crnogorske države. Sve to može biti samo jedan čovjek- Petar I Petrović Njegoš, poznatiji (još za života dobija je te epitete) kao Sveti Petar Cetinjski.

http://www.njegos.net/galleries-images/petar1.jpg

Apsolutno istinito i stojim iza ovoga...poslije ovog ide jedna velika praznina pa onda dolazi Njegos.

A sto se tice skupstine zna se dobro kako je skupstina namjestena u CG koja je bila razbijena ratovima tako da mi se ne mili pricat i ulazit u konverzaciju sa osobama koje su "srpski ostrascene" u vezi Crne Gore. :thumb_yello::locked:

nestasni_cipiripi
25-02-08, 19:02
Sv.Sava
Milos Obilic
Car Lazar
Karadjordje
Tesla
a od crnogorskih
Ivo Vizin
Njegos
Petar I
kralj Nikola