View Full Version : Da li je meso kloniranih životinja zdravo?

mary
28-06-07, 13:12
http://img31.picoodle.com/img/img31/8/6/28/t_kravem_95ac9cc.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?srv=img31&img=/8/6/28/f_kravem_95ac9cc.jpg)

Evropska komisija je zatražila od Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA) da "presudi" da li su meso i mleko kloniranih životinja bezbedni za ljudsku ishranu.

Komisija je u pismu upućenom EFSA zatražila da ta agencija "oceni moguće implikacije kloniranja na bezbednost hrane, zdravlje i blagostanje životinja i čovekovu okolinu u EU”.

Ukoliko ta tehnologija dobije "zeleno svetlo" od EFSA, koja odluku treba da donese u roku od šest meseci, klonirani prehrambeni proizvodi mogli bi se do početka iduće godine pojaviti u supermarketima širom Unije.

Zvaničnici su objasnili da je Komisiju na ovaj korak podstakla preliminarna ocena američke Uprave za hranu i lekove (FDA) od prošlog decembra, da su meso i mleko kloniranih goveda, svinja i koza bezbedni za ljudsku potrošnju.

Još je, medjutim, potrebno mnogo meseci do konačnog odobravanja kloniranih životinja za ljudsku ishranu u SAD, a FDA će do tada, posle svoje ocene, prihvatati i mišljenja javnosti.

Naučnici pri kloniranju zamenjuju sav genetski materijal u jajnoj ćeliji zrelom ćelijom koja sadrži kompletan genetski kod donatora. Oni predočavaju da je životinja koja se na taj način dobije jednostavno duplikat donatora, identičnog izgleda.

Pojedina istraživanja su pokazala da su i potrošači i farmeri nepoverljivi prema kloniranju, uprkos tome što se uz pomoć njega mogu "duplirati" životinje najboljheg kvaliteta.

"Ostaje da se vidi da li će se uzgajivači goveda odlučiti za kloniranje", rekla je Suzan Ruland, portparol Medjunarodnog udruženja za mlečne proizvode, koje obuhvata svetski poznate marke, kao što su "Kraft" ili "Danon" (Danone).

Gogi
29-04-08, 20:13
Koliko sam ja upoznat sa nacinom testiranja ljekova a i hrane, da li je nesto zdravo, za to je potreban prilicno dug period. Da li je nesto kancerogeno?Da li izaziva mutacije?Konkretno za odredjeni broj mutacija se moze otkriti kada osobe na kojima je izvrseno testiranje proizvoda dobiju potomstvo, tj. prilicno kasno.FDA se uglavnom drzi ovog pravila, medjutim nesto mi se cini da je u ovom slucaji bio ogroman pritisak firmi koje proizvode ovakvu hranu dfa dobiju dozvolu za koriscenje, pa su to i uradili.Nadam se da ce evropljani (mi :-)) biti pametni, pa sacekati da to fino Ameri istestiraju kako treba, a onda ,ako je bezbjedno dozvoliti i u Evropi. Do tada - mozemo samo da formiramo stavove po tom pitanju...

Miriam
29-04-08, 21:13
Pa zar će već početi da ga jedu? Kuda ideš svete!!! :)

DYLAN DOG
30-04-08, 01:27
Da li je meso kloniranih životinja zdravo?

NE, i molim te nemoj da ti padne na pamet da kloniraš životinje pa da ih poslije jedeš :D:D:D

Blade
30-04-08, 01:29
Bože... Ostala sam zabezeknuta... :eek:

Batboy
30-04-08, 01:37
Bože... Ostala sam zabezeknuta... :eek:

Je l' sa Alf-ovom izjavom ili .... :D

Ja ću malo kasnije da se ''očitujem''.., moram da se pripremim za temu... :red_bandana: :cheezy:

p.s. Baš sam se angažovao da probudim forum.., ljubi me majka..

Blade
30-04-08, 01:41
Je l' sa Alf-ovom izjavom ili .... :D

p.s. Baš sam se angažovao da probudim forum.., ljubi me majka..

Jok, ALF je u pravu :walkman: :D

Nego, meso kloniranih životinja...:locked:

p.s ljubi te majka :D

Batboy
30-04-08, 01:44
Znači.., nećeš ništa klonirati... Uhhhh.., baš sam se bio prepao... :)

Blade
30-04-08, 01:48
Haha...samo me ti zezaj..:)

mistique
30-04-08, 02:13
Banja...

Ja sam za to da se u epruveticu smucjka prase sa 6 nogu ,tako da bi imali vishe prshuta za sushenje na Njegushe.

BlackWoman
30-04-08, 12:27
Teško je rasuditi, kada je kloniranje u pitanju, šta je etički a šta ne.
Kada bi se zadržali samo na humanom kloniranju, tj. da se od matičnih ćelija razvijaju samo pojedini organi (geni za druge organe se otklanjaju) i da to služi kao svojevrsni rezervni organi, onda bi to bilo humano, sve preko toga ne.
Dosta ljudi pati i umire zbog nemogućnosti njegovog organizma da primi tuđi organ prilikom transplantacije.

explosion
30-04-08, 12:39
Ali jesti klonirane zovitinje... Gledala sam neku emisiju o tome. Koliko se sjecam nimalo nije zdravo. Genetika nesto muti, nemam pojma, nisam bas obavijstena. Uh, nadam se da ce Bat naci neki dobar text. Znam samo da se jezim od pomisli na to.

BlackWoman
01-05-08, 14:30
Pa da, kako bi bilo dobro kad ni meso od pilića koji su hormonski hranjeni ne valja, a ne nešto mutirano, klonirano...

Supernova
03-05-08, 00:03
Meni se ova ideja uopšte ne dopada, meso koje je nastalo neprirodnim putem nema sumnje da nije dobro iz ovih ili onih razloga. Druga stvar je koliko ćemo mi imati izbora i biti upoznati sa porijeklom proizvoda koje koristimo, kao što i sada jedemo genetski modificirano voće i povrće. Zaista, čovjek sebi dozvoljava drskost da se miješa i skrnavi sve što je priroda savršeno regulisala...Čovjek je jedino svjesno biće, ali nažalost tu svijest koristi protiv sebe.