boris
24-06-07, 11:41
Predlazem da na ovoj temi, razmjenjujemo iskustva u trgovanju na Banjaluckoj berzi.
|
View Full Version : Iskustva u trgovanju na BL berzi boris 24-06-07, 11:41 Predlazem da na ovoj temi, razmjenjujemo iskustva u trgovanju na Banjaluckoj berzi. Nabuko 24-06-07, 12:09 Ja sam trgovao malo u Hercegovini. Bilo mi je nesto komplikovano bez brokera a preko banaka. Dodjem na salter kazem poslao me taj i taj da uplatim neke akcije itd. Savjetovanje za investicije sam dobijao od prijatelja tamo. Usao sam sa sitnom lovom tako i izasao jer su me na ovom forumu savjetovali da tako uradim i cini mi se da sam pogodio prije ovih korkecija. Da sam imao vece pare isao bih za BL ili barem tamo pokusao ostvariti neke kontakte. boris 24-06-07, 13:18 Nase banke jos nisu pocele sa obavljanjem kastodi poslova, i za prenos novca u druge drzave, uzimaju dosta velike procente. Ima jedan 100% legalan nacin, na koji se moze novac, recimo do 12 000 eura, prebaciti iz CG u RS. Naime, pokupite 3 drugara, kazete im da se provozaju sa vama do Banja Luke(mada je to moguce uraditi u Foci, Visegradu, ...http://81.93.74.18/berzanova/gdjeprimajunalozi.aspx), tutnete im u ruke po 3.000 eura (ne vise od toga, jer je preko granice dozvoljen prenos najvise 3.000), koje naravno treba da vam vrate po prelasku granice, dodjete do banke, razmijenite eure u KM valutu, potpisete ugovor sa brokerskom kucom(Senzal, Euro broker......), uplatite novac na njihov ziro racun i dogovorite se sa njima da svaki nalog ide preko mail-a ili telefonski, bez licnog pojavljivanja. Ono sto morate da napravite je potpisivanje nekoliko desetina blanko naloga(u slucaju da cesce mijenjate portfolio, prilikom kupovine ili prodaje, broker mora imati od klijenta potpisan nalog), koji su potrebni brokerima za realizaciju posla. Najbolje je ostvariti kontakt direktno sa brokerom, upoznati se sa njim, povesti ga na vecericu ili rucak, ostvariti prijateljski odnos sa njim. Kasnije u poslu, necete imati problema sa realizacijom vasih naloga. Citav posao ide kao podmazan, ako se dobro pripremi teren. bagi 24-06-07, 20:49 Da li Borise imas jos neki predlog jer ipak ovaj je malo zamarajuci boris 24-06-07, 23:55 Imam. Neka ti iz brokerske kuce koju odaberes posalju faxom ili na e-mail fakturu o kupovini akcija(ne mora biti tacna), i broj njihovog deviznog racuna. Novac koji budes slao u RS, mora biti legalnog porijekla i tacno se mora znati za sta je namijenjen. Banka iz Cg uzece ti proviziju, nekih 3.5-4%, (nisam bas 100% siguran) pojavices se tamo(u RS), potpisati ugovor sa brokerskom kucom(imas na linku koji sam objavio za uplatna mjesta i brokerske kuce, predlazem EUROBroker) i kupiti akcije za pristigli iznos. Imas ista prava kao i domaci investitori, nemas porez na dobit itd. Jos nesto? Sandokan 25-06-07, 00:20 Imam. Neka ti iz brokerske kuce koju odaberes posalju faxom ili na e-mail fakturu o kupovini akcija(ne mora biti tacna), i broj njihovog deviznog racuna. Novac koji budes slao u RS, mora biti legalnog porijekla i tacno se mora znati za sta je namijenjen. Banka iz Cg uzece ti proviziju, nekih 3.5-4%, (nisam bas 100% siguran) pojavices se tamo(u RS), potpisati ugovor sa brokerskom kucom(imas na linku koji sam objavio za uplatna mjesta i brokerske kuce, predlazem EUROBroker) i kupiti akcije za pristigli iznos. Imas ista prava kao i domaci investitori, nemas porez na dobit itd. Jos nesto? Borise, pretjerujes za proviziju. Provizije za placanje u inostranstvu kod CG banaka su od 0.5-0.7%, sto jeste visoko, ali opak manje od onoga sto ti rece. A mislim da ima jeftinijih varijanti preko stranih banaka koje posluju i u Cg i u Bosni. Ja Bosnu nijesam radio, ali jesam malo Makedoniju, pa znam da na to idu jos troskovi konverzije u lokalnu valutu i na kraju brokerska provizija. boris 25-06-07, 00:26 U novembru 2006. u HAA banci provizija za prenos novca sa mog racuna na racun brokerske kuce u RS je bila 3.5%! Provjeri. Jos sam mislio da su oni najjeftiniji, jer imaju svoje filijale u RS-u. Sumnjam da se stanje od tada bitnije promijenilo. Mozda je sluzbenica iz HAA banke koja je samnom razgovarala bila udarena u glavu, al' takav sam podatak dobio. Inace, volio bih da mi pokazes tu banku koja ce uzeti 0.5% za prenos novca. Sandokan 25-06-07, 00:45 U novembru 2006. u HAA banci provizija za prenos novca sa mog racuna na racun brokerske kuce u RS je bila 3.5%! Provjeri. Jos sam mislio da su oni najjeftiniji, jer imaju svoje filijale u RS-u. Sumnjam da se stanje od tada bitnije promijenilo. Mozda je sluzbenica iz HAA banke koja je samnom razgovarala bila udarena u glavu, al' takav sam podatak dobio. Inace, volio bih da mi pokazes tu banku koja ce uzeti 0.5% za prenos novca. Borise, mislim da je greska ili neki nesporazum. 3.5%, to je nije moguce, jedino ako je u pitanju mali iznos, pa ti zaracunaju minimalnu proviziju. npr, ako je provizija 0.5% minimum 5 EUR, pa ti onda za sve iznose do eur 1000. naplacuje 5 eura, sto je vise od 0.5%. ako uplatis eur 150, trosak od 5 eura je 3.5%. Ja sam za Makedoniju platio preko NLB-a i tamo je 0.5% ili 0.6%, ne sjecam se tacno. Ako tvoja brokerska kuca u RS ima racun kod HAA, onda bi moralo biti jos nize. Sandokan 25-06-07, 00:50 A evo sam i na sajtu njihovom (http://www.hypo-alpe-adria.cg.yu/mn/) nasao tarife za pravna lica za placanje "unutar Hypo Grupe": Placanje prema inostranstvu u okviru Hypo Grupe: Plaćanje do 2,500.00 Eur 5.00 Eur Plaćanje od 2,501,00 Eur do 5,000.00 Eur 10.00 Eur Plaćanje od 5,001.00 Eur do 200,000.00 Eur 0.25% Plaćanje preko 200,001.00 Eur 0.20% Za fizicka lice moze biti nesto skuplje, ali ne previse... Shajo 25-06-07, 00:51 I ja sam išao po neke informacije HAAB u vezi Kastodi poslovanja sa njima ali to tek planiraju kad se donese zakonska regulativa i da mi je jedina varijanta a ticalo se trgovine u BIH samo transver novca preko njih jer njihova banka u BIH se bavi i Brokerskim poslovima i sva ova priča borisova se poklapa sa razgovorom koji sam imao sa Brokerom u HAA Broker Diler kad je u pitanju trgovanje u BIH i transver novca. boris 25-06-07, 02:22 A evo sam i na sajtu njihovom (http://www.hypo-alpe-adria.cg.yu/mn/) nasao tarife za pravna lica za placanje "unutar Hypo Grupe": Placanje prema inostranstvu u okviru Hypo Grupe: Plaćanje do 2,500.00 Eur 5.00 Eur Plaćanje od 2,501,00 Eur do 5,000.00 Eur 10.00 Eur Plaćanje od 5,001.00 Eur do 200,000.00 Eur 0.25% Plaćanje preko 200,001.00 Eur 0.20% Za fizicka lice moze biti nesto skuplje, ali ne previse... Ok. Ja cu sjutra svratiti do njih pa cu provjeriti. bagi 25-06-07, 15:55 Ja sam vrsio neke sitne uplate u Srbiju i najmanju proviziju je uzimala Oportunity banka andrija 01-09-07, 23:00 Dakle evo zatrazih da preuzmem Rep. Srpsku... Nadam se uskoru i Srbiju... To zavisi i od vaseg interesovanja. Elem... Trgujem aktivno u Rep. Srpskoj... Mislim da ce pogotovo naredni period biti jako interesantan. Ocekuje nas modernizacija Naftne industrije RS uz najavljeni IPO (novembar-decembar) velike i uspesne kompanje u RS Integral inzenjering (http://www.integralcorp.info/) Kompanija iz sectora gradjevinarstva, slicna srpskom ENHL-u. andrija 01-09-07, 23:07 Ovde imate jednu zgodnu alatku za pracenje svog porfolia. Zaboravite excel. My portfolio (http://www.portfelj.com/index.php) PS. Naravno, podesen za Rep. Srpsku Shajo 01-09-07, 23:07 Rekao sam ja da imaš ti potencijala....čestitam postade iti moderator.Pričat ćeš nam kako je to matrica 02-09-07, 00:08 sada kada krene da brise ... nadrljali smo :)))) smc 02-09-07, 09:30 Ovde imate jednu zgodnu alatku za pracenje svog porfolia. Zaboravite excel. My portfolio (http://www.portfelj.com/index.php) PS. Naravno, podesen za Rep. Srpsku Evo jos nesto zgodno pracenje podataka sa BLSE na mobilnom telefonu http://www.blse.info/ |