View Full Version : Porez na dobit?

Piper
29-08-06, 20:06
Citajuci pravila berzanskog poslovanja na sajtovima brokerskih kuca i berzi, naisao sam na stavku dje se kaze da se porez na dobit od trgovine hartijama od vrijednosti placa u iznosu od 15% dobiti.

Da li je neko imao iskustva dosad sa ovim?
Kako se naplacuje ovaj porez? Da li prilikom prebacivanja novca od prodatih akcija na moj racun brokerska kuca zaracunava porez? Da li ja taj porez moram platiti kasnije nedje, mozda krajem godine?

Zna li neko nesto o ovome vise od ovoga sto ja rekoh gore?
15% nije mala para, pa bi me interesovalo iskustvo ljudi koji su vec podizali novac od svojih transakcija

Da nisam ja sve ovo pogresno svatio?

Homer
31-08-06, 14:35
Nema sad nista oko poreza na dobit. Mislim da to jos nije stupilo na snagu

boriss_com
30-09-06, 14:47
U Zakonu o porezu na dobit pravnih lica ("Službeni list RCG", broj 65/01), u članu 21, poslije stava 2, dodaju se tri nova stava koji glase:

"(3) Kapitalni dobitak ostvaren prodajom hartija od vrijednosti koji se u periodu od 12 mjeseci reinvestira za kupovinu novih hartija od vrijednosti ne uključuje se u poresku osnovicu u godini u kojoj je dobitak ostvaren.

(4) Ukoliko se kapitalni dobitak ne reinvestira u roku iz stava 3 ovog člana, taj iznos se uključuje u poresku osnovicu u godini koja slijedi godini nastanka kapitalnog dobitka.

(5) Kapitalni dobitak ostvaren prodajom hartija od vrijednosti koje je poreski obveznik u svom portfelju držao duže od dvije godine, ne oporezuje se."

boriss_com
30-09-06, 14:50
Donijeta je i Uredba kojom se oslobadjaju svi koji imaju kapitalnu dobit ostavarenu prodajom akcija posije 31.12.2006.

Jednom rijecju ne placa se NISTA..., jer zapitajete se koliki bi porez platili Barovic, A. Djukanovic..., a po njihovoj mjeri se i Zakoni prave.

Tu je napravljena "finansijska petlja": privlace se stranci da ulazu jer nema poreza na kapitalnu dobit + njima gore pomenuti prodaju akcije po mnogo visim cijenama /znamo koliko su ih oni placali/ koje dosezu ter razine jer nema poreza na kap. dobit + domaci tajkunii na taj extra profit ne placaju porez na kap. dobit.
Genijalno!

Bezbrizno spavajte u vezi poreza !

boriss_com
30-09-06, 15:02
Preko svega ministar finansija Luksic izjavi da je ovo "zlatna finansijska godina" i da drzava ima puno prihoda, pa eto vise joj ne treba para. Znaci ne treba puteva, bolnica, racunala u skolama, vecih penzija...
Mozes misliti ?!

Izracunajte kapitalizaciju CG marketa prosle i ove godine na danasnji dan, i oporezujte sa npr. 15% i vidjecete da se Crna Gora oprostila od oko 150 milE, tj . prelili se u necije dzepove, isti slucaj je sa npr. akcizama na duvan od oko 30 milE.

Pa Vi ste stvarno bogata drzava, dok ovoliko novca bacate !

Evo malo sam vam plasticno docarao kako je ekonomija djavolaska "nauka", zato podrzavam one teoreticare koji za ekonomiju kazu da je VJESTINA, i to vjestina pravljenja novaca!

A ovi vasi su stvarno vjesti....

garage_broker
01-10-06, 02:01
Preko svega ministar finansija Luksic izjavi da je ovo "zlatna finansijska godina" i da drzava ima puno prihoda, pa eto vise joj ne treba para. Znaci ne treba puteva, bolnica, racunala u skolama, vecih penzija...
Mozes misliti ?!

Izracunajte kapitalizaciju CG marketa prosle i ove godine na danasnji dan, i oporezujte sa npr. 15% i vidjecete da se Crna Gora oprostila od oko 150 milE, tj . prelili se u necije dzepove, isti slucaj je sa npr. akcizama na duvan od oko 30 milE.

Pa Vi ste stvarno bogata drzava, dok ovoliko novca bacate !

Evo malo sam vam plasticno docarao kako je ekonomija djavolaska "nauka", zato podrzavam one teoreticare koji za ekonomiju kazu da je VJESTINA, i to vjestina pravljenja novaca!

A ovi vasi su stvarno vjesti....

Znas onu staru narodnu..."Dje ima tu se i prosipa" :)....

MaYo
02-10-06, 13:12
Ajde da zatvorimo ovu temu jer ako je vidi neki od buducih ministara pravice se pametan pa ce trazit da se to uvede.

Piper
02-10-06, 14:02
Ajde da zatvorimo ovu temu jer ako je vidi neki od buducih ministara pravice se pametan pa ce trazit da se to uvede.

hahah slazem se, jer vjerovatno i oni prate ove rasprave :)

boriss_com
02-10-06, 14:09
CIA, snajka CIA.

Kao sto sam napisao - sitni smo mi u ovoj igri, da ima Zakon da neke izuzmu mi bi placali 100%, ovako cuti i veslaj.

Nemate pojma kako ima zanimljivih likova u spiskovima akcionara, koga sve tu necete sresti, ajme..

steva
07-10-06, 01:40
Odnedavno pratim CG berze, možda nije pitanje na pravom postu, ali može li mi neko reći malo više o provizijama u CG. Koliko sam shvatio plaća se fiksna provizija od oko 10 EUR brokeru za manji obim kupovine, ne plaća se porez na kapitalnu dobit. E sad, postoji li neka provizija same berze, centralnog registra, još ponekog glupog poreza kao u Srbiji, kakve su provizije prilikom prodaje?... hvala unapred.

garage_broker
07-10-06, 10:19
Odnedavno pratim CG berze, možda nije pitanje na pravom postu, ali može li mi neko reći malo više o provizijama u CG. Koliko sam shvatio plaća se fiksna provizija od oko 10 EUR brokeru za manji obim kupovine, ne plaća se porez na kapitalnu dobit. E sad, postoji li neka provizija same berze, centralnog registra, još ponekog glupog poreza kao u Srbiji, kakve su provizije prilikom prodaje?... hvala unapred.

A ovi nasi odje se od Dinkica i njegovih moroncica razlikuju sto su za sada malo sire ruke pa i nama boraniji dozvoljavaju da se uz njih malo ovajdisemo. Nakon prodaje - nema poreza - jos uvek :), a do kad ce to trajati videcemo. Sto se tice provizija, na transakciju od recimo 3,500 EUR provizije su ~EUR 17.50
~11.00 - provizija brokerske kuce
~ 3.00 - provizija berze
~ 3.50 - provizija CDA

Evo i par licnih iskustava, cisto da znas sta mozes da ocekujes na nasem trzistu hartija od vrednosti :):
Sto se tice brokerskih kuca, svi su manje-vise isiti i sve se svodi na klasicno saltersko poslovanje: ti im kazes sta kupujes ili prodajes, po kojoj ceni i onda sednes kuci i cekas da ti posalju izvestaj nadajuci se da ce brokerska kuca da ispostuje dogovor. Cesto se desava da broker "ucini kolegi" iz druge kuce pa pristane na ponistenje trgovine i bez tvoje saglasnosti kao klijenta (sto iako u suprotnosti sa zakonom o berzanskom poslovanju se cesto desava kada cena akcije nakon prodaje poprilicno poraste, pa se ta druga kuca na kraju dana pokaje i odluci da bi vise zaradila da akcije nije prodala) - ali to je ovde normalna i cesta poslovna pijacna praksa brokerskih kuca i sto je pre prihvatis manje ces se nervirati :).

Sto se tice prodaje i tu moras da imas na umu da ne mozes racunati na zaradu pri svakom skoku (pogotovu manjem) jer dosta brokerskih kuca trguje akcijama za svoj racun ali da bi se zakonski pokrili na ime komsije, babe, dede, strine, ujne ... (naravno i to se kosi sa zakonom o berzanskom poslovanju... ali boze moj) - tako da u slucaju prodaje prvo se isturaju njihove akcije (a imaju ih poprilican broj) a onda tek ti dodjes na red. Tako da ti je moj skromni savet - da prodaju vrsis dok je akcija jos u porastu...
Naravno ovo gore navedenu se moze i izbeci ako ti je broker kum, kumov brat, drug, ili ako su vam djedovi isli zajedno u prvi razred itd...pa ce "da ti ucine". Ali posto dolazis sa strane i pretpostavljam da nemas puno veza "po brokjerskijeh kuca" :) - onda je ovo korisno znati da se sto pre prilagodis i puno ne bunis.
Naravno, ne dozvoli da te ovo uplasi - u berzu jos uvek vredi ulagati i ako odaberes prave akcije zarade ima i bice pogotovu na duze staze.

steva
08-10-06, 10:43
he, he, he... imacu sve savete na umu... zahvaljujem ti se, samo nije da bas nemam nikakve veze sa vama (a samim tim cu doci i do nekog brokera) , pa bar 1/3 ljudi iz vojvodine i srbije ima bar neku baba-tetku iz CG... :D