anon1
14-05-07, 13:25
Ovdje je moguce iznositi nesto slobodnije komentare ali je pozeljno da se ticu joge. Sve sto bude licilo na spam ili ce biti ovdje ili ga vise nece biti.
|
View Full Version : Pricaonica - Yoga Pages :
[1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
anon1 14-05-07, 13:25 Ovdje je moguce iznositi nesto slobodnije komentare ali je pozeljno da se ticu joge. Sve sto bude licilo na spam ili ce biti ovdje ili ga vise nece biti. frkadela 20-05-07, 10:39 U zadnje vrijeme ne meditiram. Nekad sam to radio prilicno redovno :) ali nadam se da cu postati redovan u sto skorije vrijeme. Isti slucaj sa mnom... Valjda nisam imao vremena... Ako je to neki izgovor... :frown: kliko 18-06-07, 16:34 Kakva crna cenzura?!! Bas nam samo jos to fali, pa da se pozdravimo sa svim normalnim clanovima ovdje. Ja sam za to da svako iznese svoje misljenje ukoliko direktno verbalno ne vrijedja nekoga. direktno ugrozavanje intimnog misljenja ljudi i samim tim strvaranja konflikta unutar osoba sa neformiranim stavom ili nedovoljnim nivoom svijesti Sta po tebi radi televizija i ostali mediji? Sta rade oni koji zele da legalizuju marihuanu? Sta je za tebe dovoljan nivo svijesti? Imas li ti taj dovoljni nivo i po cemu to znas? Nije priroda ta koja ne trpi extreme,vec su to ljudi koji su spremni da osude svakog ko se drzne da misli drugacije. Smatraju pametnim samo onoga ko ima slicne stavove kao oni. Sta su po tebi sekte? Jesu li one dobre ili lose i molim te, zasto su dobre ili lose? Sex je bio vjekovima zabranjena tema i opechacen kao grijeh. Sad kad su barijere skinute ponasamo se kao pusteni s lanca. Sex nije grijeh, ali ovo sto mi radimo sa sexom u nase doba je skrnavljene te svete energije. Da, sex smatram svetom energijom. Sex je nesto najsvetije sto smo od Boga dobili, to je energija koja stvara novi zivot. Skrnavimo ga jer ga mijesamo sa alkoholom, marihuanom, ostalim drogama, jer ga vidimo kao jedan vid razonode ili zabave, nekad i ciste obaveze. Sex danas dolazi na pocetku relacije izmedju dvoje,ono mozda ne prvu noc, nije fino,ali sto prije to bolje...inace se ne racuna da se poznaju. Sex je cesto mijesan sa osjecajima poput zelje, strasti, nekad i ljubomore i drugih osjecaja koji stoje na putu u duhovnom razvoju covjeka. Sex je jako rijetko kulminacija i plod ljubavi izmedju dvoje,sto bi u sustini i trebalo prirodno da bude...ukoliko nas ne smatras zivotinjama pa je samo bitno da se razmnozavamo. Skrnavljenjem sexa remetimo i nase energetske centre koji se na sanskritu nazivaju chakre, ali to je vjerovatno nesto sto je tebi manje interesantno... Arabea 18-06-07, 16:37 Sve ostaje kako jest. Ničime u tekstu nije ugroženo razmišljanje mladih osoba, kao ni manipulacija masama. sarita 18-06-07, 17:11 anone dobro nam dosao:hug432: sarita 18-06-07, 17:25 grozan si http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/boese/n030.gif rusian 18-06-07, 18:02 ukoliko nas ne smatras zivotinjama pa je samo bitno da se razmnozavamo. Skrnavljenjem sexa remetimo i nase energetske centre koji se na sanskritu nazivaju chakre, ali to je vjerovatno nesto sto je tebi manje interesantno... Cim izneses malo jaci stav umijesaju se emocije kod nekog. I poneki su toliko sujetni da koristeci neistinu pokusavaju iskriviti istinu.licemjerno.nikada u zivotu nebih rekao ovo gore navedeno.ne znam odkle si ovo izvukao, jedino ako ne iz svoga iskompleksiranog uma:annoyed_h4h: .molim te da procitas moj post pa da eventualno polemises.a ne da ulazis u nesto nespreman. A sto se tice Anonovog posta o Jogi. priznajem da sam malo pretjerao u polemisanju.ipak ovaj forum postoji radi razmjene misljenja. naravno i dalje imam isto misljenje.ali cu ga ubuduce iznositi u zavijenoj formi.:wink3: anon1 18-06-07, 18:17 @rusian Kao prvo bih te zamolio da iznosis sve svoje stavove bez vrijedjanja ostalih clanova, makar kad je ovaj dio foruma u pitanju. Druga stvar da ti kazem iskreno ko god kaze za sexs bilo sa emocijama ili bez njih da je to nesto necisto i prljavo i da se treba uzdrazavati od lijepih misli pozude i strasti, (za koje iskreno mislim da su boziji dar) U prici o seksu nije pomenut ni jedan od dva epiteta koje si ti upotrijebio tako da bih te zamolio sledeci put pazljivo da procitas sto je napisano. Dalje, sto se ove teme tice bice cenzure ali samo onoga sto nije vezano za jogu. Sve definicije tradicionalne joge su dobrodosle bez obzira kakav karakter one imaju ili kakav subjektivan utisak o njemu imaju pojedinci. Zato bih te zamolio da ili prihvatis jogu takvu kakava jeste ili da je potpuno napustis kao tebi neprihvatljivu. frkadela 18-06-07, 18:27 Odem na deset minuta sa foruma, i odmah se nesta promijeni... :character38542: Derek_Trotter 18-06-07, 18:28 Anone interesantni su mi poneki tvoji postovi , ali ovo gore nevedeno je vrlo nepromisljeno pisanje mladog covjeka poput tebe.jer je ovo direktno ugrozavanje intimnog misljenja ljudi i samim tim stvaranja konflikta u unutar osoba sa neformranim stavom ili nedovoljnim nivoom svijesti. tvoje pisanje treba cenzurisati jer ovo vise djeluje kao neko sektasko navo0djenje.da ti kazem iskreno ko god kaze za sexs bilo sa emocijama ili bez njih da je to nesto necisto i prljavo i da se treba uzdrazavati od lijepih misli pozude i strasti, (za koje iskreno mislim da su boziji dar) mislim da je ekstrem i da je takvo ponasanje ekstremno, i da to treba cenzurisati,kako zbog zauzimanja prostora na forumu tako i zbog mladih slobodnih ljudi zeljni napretka i slobode u zivotu i svakavih drugi blagodeti koje zivot nosi.i jos nesto da znaqs,priroda ne trpi ekstreme. ne shvatam sto je Vama sve uzimate nesto sto nije kompletna istina, istina je zavijena u mnogo formi i oblika koje treba traziti i ispitivati.samo trazenje je put prema istini. citanje tudjih misli i bezuslovno pruihvatanje je najveci promasaja i najvece udaljavanje od istine. sto se tice grijeha on se nalazi u osudi stvari a ako nema osude nema ni negativnog misljenja. Nije mi jasan tvoj komentar anonovog pisanja. Mozes da se slazes ili ne slazes sa Yogom uopste ali ne mozes traziti da se njegovo pisanje cenzurise zato sto se ne slazes sa njihovim vidjenjima. To je isto kao da mi kaze neko da nekoga treba cenzurisati ako iznosi neke vjerske ili druge dogme. Npr. da je zena nastala iz rebra ili sl. Nemam nista protiv tvog kritickog pogleda u drugom dijelu posta (zato i sluze rasprave) ali nemoj nikome uskracivati pravo da iznosi svoja misljenja i principe koji su nama mozda nepojmljivi. Mozda zato sto smo bas mi (zapadna civilizacija) na nizem nivou svijesti. anon1 18-06-07, 18:31 @frkadela @Derek Dobrodosli... nadam se da cu vas cesto vidjati u ovom dijelu foruma :) rusian 18-06-07, 18:31 @rusian Kao prvo bih te zamolio da iznosis sve svoje stavove bez vrijedjanja ostalih clanova, makar kad je ovaj dio foruma u pitanju. Druga stvar U prici o seksu nije pomenut ni jedan od dva epiteta koje si ti upotrijebio tako da bih te zamolio sledeci put pazljivo da procitas sto je napisano. Dalje, sto se ove teme tice bice cenzure ali samo onoga sto nije vezano za jogu. Sve definicije tradicionalne joge su dobrodosle bez obzira kakav karakter one imaju ili kakav subjektivan utisak o njemu imaju pojedinci. Zato bih te zamolio da ili prihvatis jogu takvu kakava jeste ili da je potpuno napustis kao tebi neprihvatljivu. Za razliku od nekih drugih ja uvijek procitam sto je napisano, ako zelis da budes korektan moderator onda treba da realno kritikujes. to sto sam ja rekao da je to izvukao iz svog iskompleksiranog uma ima istu tezinu kao i to sto je on naveo da ja mozda mislim /da su ljudi zivotinje i da sex upraznjavaju radi razmnozavanja/. tako da kada kritikujes onda to uzmi u obzir i malo realnije prosudjuj. anon1 18-06-07, 18:36 Ok onda smo se dogovorili. Ti ispravno citiraj druge a ja cu pazljivo da pratim sve strane u raspravi i nece biti ama bas nikakvih problema. I imam pitanje za tebe, odakle tebi ideja da sam ja "mlad covjek" ? rusian 18-06-07, 18:43 Nije mi jasan tvoj komentar anonovog pisanja. Mozes da se slazes ili ne slazes sa Yogom uopste ali ne mozes traziti da se njegovo pisanje cenzurise zato sto se ne slazes sa njihovim vidjenjima. To je isto kao da mi kaze neko da nekoga treba cenzurisati ako iznosi neke vjerske ili druge dogme. Npr. da je zena nastala iz rebra ili sl. Nemam nista protiv tvog kritickog pogleda u drugom dijelu posta (zato i sluze rasprave) ali nemoj nikome uskracivati pravo da iznosi svoja misljenja i principe koji su nama mozda nepojmljivi. Mozda zato sto smo bas mi (zapadna civilizacija) na nizem nivou svijesti. Stvar je u tome sto ovo nije Anonovo pisanje ovo su djelovi ucenja o jogi koje on postavio radi otvaranja ove teme. kada sam kritikovao mislio sam na ove izvucene tekstove i na njihiov eventualni uticaj. ne znaci i da je on u potpunosti prihvatio sve iz gore navedenog. i joga ima osilacije u svom ucenju i odstupanja od izvorne varijante. anon1 18-06-07, 18:47 i joga ima osilacije u svom ucenju i odstupanja od izvorne varijante. Ovo sto kazes ne mogu prihvatiti jer se zna sto je tradicionalna joga a sto su razne skole fitnesa koje su sebi nalijepile etiketu joga. Dakle na ovom pdf-u se govori o jogi u originalu, u skladu sa poznatim i priznatim joga spisima. rusian 18-06-07, 19:00 @rusian Sve definicije tradicionalne joge su dobrodosle bez obzira kakav karakter one imaju ili kakav subjektivan utisak o njemu imaju pojedinci. Zato bih te zamolio da ili prihvatis jogu takvu kakava jeste ili da je potpuno napustis kao tebi neprihvatljivu. Pa nije valjda do toga doslo da ako nesto ne prihvatam da moram da napustim. Recimo da imam neko skromno znanje o jogi i da imam nekog iz familije ko se bavi jogom i koje toliko otisao u krajnost da je bukvalno propao. bar ovo sto je fizicki vidljivo.od jedne lijepe mlade obrazovane i zdrave osobe se pretvorio u ekstrema.vjerovatno je slijepo prihvatio sve kako se navodi u tekstovima. e zato sam kriticar takvih ucenja, koje vode osobe u krajnost. licno se nadam da je bar u svome umu dozivio sklad. kliko 18-06-07, 19:03 @russian: hoces to da kazes da si kod mene probudio neke emocije ili su se kod tebe pojavile? I otkud dijagnoza da je moj um iskomplexiran?Je li to bilo jedino sto si umio da odgovoris na moj post? Ja prihvatam da dalje diskutujemo na koju god hoces temu, ne smeta mi previse ni sto iznosis predrasude ni insinuacije, a ni ruzne rijeci...mozda samo zbog ostalih da malo pazis ...:) rusian 18-06-07, 19:09 @russian: mozda samo zbog ostalih da malo pazis ...:) @kliko ako je zbog ostalih onda prihvatam. anon1 18-06-07, 19:11 E tako vas volim :) OM SHANTI (mantra mira, a o mantrama kad bude na posebnoj temi koju bi mozda kliko mogao da napise :)) BlackWoman 18-06-07, 20:14 Odem na deset minuta sa foruma, i odmah se nesta promijeni... :character38542: Uze mi riječ iz usta. Pošto je ovo jedna vrsta pričaonice onda mogu da napišem, a da ne skrenem sa teme, da kažem da sam ovih dana bila u gužvi i da me zbog toga nije bilo sedmicu dana. Ovih dana spremam zaostali ispit i za to mi treba jaka koncentracija. Nadam se da ste svi bili dobri kao i obično? :photo: anon1 18-06-07, 20:18 Dobro nam dosla u ovaj novi kutak:) Bolje da ne znas sto je sve bilo ali sad vlada mir i harmonija :D BlackWoman 18-06-07, 20:30 Drago mi je što je situacija mirna. Nadam se da se nešto drastično nije ni desilo dok me nije bilo. anon1 18-06-07, 20:41 E pa sad necemo o o losim stvarima :) Ali sve je dobro kad se dobro zavrsi :) lady 2 18-06-07, 22:56 Čitamo, čitamo...ali teško je šta pametno reći! anon1 18-06-07, 23:19 Dobrodosla lady 2... u Pitanja i komentare sam prebacio tvoje pitanje i postovao odgovor, nadam se da ces biti zadovoljna :) lady 2 18-06-07, 23:38 :hypocrite1: Ja sam sa malim stvarima zadovoljna-vidjećeš kliko 18-06-07, 23:54 Ja imam jedno pitanje, ali ne znam, bojim se da ce izgledat kao spam,a muchi me to pitanje, sto bi reka' Popaj, izludjeh od njega! lady 2 18-06-07, 23:58 Samo hrabro!!!Ja sam primjer da mozes da bubnes i ostanes živ ! kliko 19-06-07, 00:04 Pa,muchi me... ...u Zetu sam vise puta cuo izraz koji me kopkao. Evo primjera,razgovaraju dva covjeka: -"Jesi li vidio dje je onaj dangalak?" -"Jo'ga ovdje!" odgovara drugi E sad me interesuje, ima li ovaj izraz "Jo'ga"korijen u saskritu? I, je li moguce da su stari zecani vjezbali jogu? Eto, to me muchi... lady 2 19-06-07, 00:09 :yawn431: :bye1: osto si živ .Laku noć anon1 19-06-07, 00:25 @kliko Simpaticno pitanje, ali ja nemam ama bas nikakav komentar:) anon1 19-06-07, 00:25 @lady 2 Laku noc i tebi... i hvala na lijepom drustvu ;) sarita 19-06-07, 00:52 @kliko evo ja bih pokusala da ti odgovorim umjesto anona, nadam se da me nece cudo nac od njega:boxing542: Nesto u zetu nisam vidjela nesto nalik na naslednike jogija, mora da im je to skracenica od EVO GA:thumb_up: kliko 19-06-07, 09:07 Aaaa,..., stvarno, moze bit! :D A neki od njih su mi izgledali kao prave askete, no to je sad druga prica, da se ne udaljamo previse ;) :D anon1 19-06-07, 09:30 Kliko, joga uglavnom izbjegava ekstrem(um)e pa tako i ekstremni asketizam. Umjerenost prije svega ;) anon1 19-06-07, 09:51 Ovo je kakvu jogu ne zelimo na forumu: http://www.tribuneindia.com/2007/20070617/spectrum/main1.htm Govori se o americkom pogledu na jogu... lady 2 19-06-07, 10:49 Kad sam bila u Indiji ,u hotelu gdje smo spavali bila TV sa njihovim kanalima stalno sam gledala program gdje je jedan čupavi jogi,valjda se tako kaže imao po 2-3 sata svog programa.Nista ja nisam razumjela sta prica ni objasnjava,ali sam ko hipnotisana gledala u njega sta radi.Nekako osjetis tu ,,magiju".On je pokazivao vjezbe sa svim mogucim djelovima tijela i misicima gdje nisam ni znala da mogu da budu.Nesto sam pokusavala da imitiram na krevetu gledajuci i misleci da je jednostavno,ali nije.Nemam pojma sta radi i sta se desava ,ali gledam i osjecam. anon1 19-06-07, 10:52 Kupi neku knjigu joge, prelistaj, naci ces sve ili vecinu tih vjezbi sto si gledala tada na tv-u. I dobro dosla nazad :D Mada vremenom bi trebalo i na forumu da bude makar vecina osnovnih asana (stavova tijela) lady 2 19-06-07, 11:00 Danas cu se raspitati da li mogu da nadem u om gradu kurs joge i da li mogu da ga ubacim u svoje obaveze.Javiću ti anon1 19-06-07, 11:04 Ali vodi racuna o tome kakav je kurs u pitanju. Cesto se pod kurom joge kriju razni fitnes programi i vode ih nestrucne osobe koje ne zasluzuju ni titulu chela-e tj naprednog ucenika. koke_st 19-06-07, 11:34 moram ovo malo pročitat pa da se uključim u raspravu...ali za početak.... ma jel'to moje oči dobro vide!!!!! čestitam @anon anon1 19-06-07, 11:46 Tvoje oci sve vide;) Hvala. Drago mi je da ces nam se pridruziti... kliko 19-06-07, 12:34 Potvrdjujem ovo sto anon1 kaze, sto se tice kurseva. Ja sam nasao desetak razlicitih, papreno skupih kurseva u mom gradu, a sve nesto u stilu "moderna power yoga". Mislim da se takva yoga vise bavi fizickim izgledom i kondicijom, a da zapostavlja razvijanje duha. anon1 19-06-07, 12:38 Mislim da se takva yoga vise bavi fizickim izgledom i kondicijom, a da zapostavlja razvijanje duha. I sto je najgore od svega moze biti stetna za zdravlje... grunf 19-06-07, 14:57 Ja se sećam samo one R.Štajnerove mantre koju je izgovarao S.Štimac u Sjećaš li se Doli Bel a to je :,,Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem! :)E tad je Blagojevićka bila vrlo mantrična!! :) :) anon1 19-06-07, 15:02 @grunf Post ti je prebacen ovdje jer se u jogi jako precizno zna sto su mantre. To sto ti pominjes je afirmativna recenica, tj autosugestija. O autosugestijama mozemo takodje pricati, mada je za to mozda bolji forum o Psihologiji. anon1 19-06-07, 16:42 U Pranayami je zadrzavanje daha jako bitno. Vjezbe disanja se rade u stabilnom sjedecem polozjau (najcesce) tako da je i potrosnja energije minimalna. Sto mislite koliko dugo covjek moze da izdrzi bez disanja? Evo jedan interesantan clanak: Petnaest minuta bez daha pod vodom Dvoje Litvanaca, brat i sestra Arvidas i Dijana Gaiciunas, postavilo je novi svjetski rekord u zadržavanju daha pod vodom u zabavnom parku Druskinikaj na jugu Litvanije, pred više stotina znatiželjnika. Dijana je pod vodom ostala 11 minuta i sedam sekundi, a Arvidas je dah zadržao čak 15 minuta i 58 sekundi, čime su, navode organizatori, oborili rekord koji je 1959. postavio Kanađanin Robert Foster. Par je poslije poduhvata smješten u bolnicu i stabilnog je zdravstvenog stanja. Nije poznato da li su predstavnici Ginisove knjige rekorda ili neke druge organizacije prisustvovali podvigu, niti da li će on biti zvanično priznat. Brat i sestra lancima su privezani za metalnu kontrukciju i 40 sekundi su udisali čist kiseonik pred uranjanje u vodu. Litvanska televizija njihov podvig je prenosila uživo, uključujući nekoliko podvodnih kamera. Brat i sestra Gaiciunas, oboje cirkuske akrobate veterani, proveli su 2005. skoro tri dana smrznuti u santi leda teškoj 12 tona, za šta ih je Vlada nagradila sa po 1.500 eura. anon1 19-06-07, 19:00 @kliko Sto ti mislis o rijeci kaljuga, moze li to da vuce porijeklo od kali yuga? sarita 19-06-07, 20:00 izvinjavam se sto mi postovi uvijek nisu na pravom mjestu ali vidim @anon to odma preslozi http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/haushalt/f046.gif A primijetila sam par rijeci iz sanskrita su skoro iste kao iz naseg narodnog jezika..ne sjecam se tacno ali mislim da je rijec oganj slicna i na sanskritu..zanimljivo anon1 19-06-07, 20:04 :-) agni se kaze vatra na sanskritu, pretpostavljam da ima u rjecniku... lady 2 19-06-07, 20:36 Znam da nije tema ,ali vjerujete li u slučajnosti? anon1 19-06-07, 20:39 ali jeste za pricaonicu ;) lady 2 19-06-07, 20:40 Ovo pitam zato sto kad sebe upitam otkud ja u Indiji ,jedan dan zaključim da je slučajnost a drugi da nije. anon1 19-06-07, 20:44 Desavaju se te "slucajnosti". Svako je to dozivio, manje ili vise intenzivno. Svega par sekundi me diejlilo od toga da odem sa foruma i da vjerovatno ne vidim vise nikad ni jednu prviatnu poruku poslatu, ali u zadnjem momentu je stigla jedna pp, koja me zadrzala, dok se stigla i druga, koja je uticala da ipak ostanem. I svakako bilo je jos mnogo primjera... mozda i "nevjerovatnijih"... Ali sve je stvar intuitivnog dozivljavanja stvari. Bitno je samo koliko je covjek svjestan. Tokovi energija moraju biti uskladjeni prvo u samom tijelu a onda i sa okruzenjem. I onda se desavaju razni fenomeni... sarita 19-06-07, 20:54 pa to dodje isto kao ono "sve je nedje zapisano"...jednostavno se stvari namjeste da te negdje zadrze da bi vidio nesto drugo..itd sarita 19-06-07, 21:07 @anon1 voljela bih da cujem kako izgovaras rijec Ujjayi.evo pokusavam da zamislim kako bi to zvucalo ali ne mogu:wallbash: anon1 19-06-07, 21:18 Ujjayi = Udzdzaji samo sto je to dz malo mekse nego ovo nase... sarita 19-06-07, 22:55 na ovu temu smo izgleda samo nas par sa foruma, nema klika i ladu 2 i prazan pdf http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/haushalt/h040.gif anon1 19-06-07, 23:27 Pa tek 2 dana postoji, polako :) kliko 19-06-07, 23:38 @anon1, kaljuga ima korijen u sanskritu koliko i zetska jo'ga ;) :D mada se po tome sto oznacava moze mozda i izvuc paralela.Sve njihove rijeci koje pocinju sa kal/kali imaju oznacavaju nesto tamno i lose,tako da se ne smijem zaklet. :) lady 2 20-06-07, 02:19 Od indijskog,znam,znam, da je sanskrit u pitanju,znam da se badem i ananas kaze kao kod nas.Oni su se cudili kad sam ja to rekla misleci da ja znam da je to na indijskom i da bas tako hoću da kazem.Kad pridu rijetki prosjaci govore: Buka,buka..pokazujuci na usta.Toliko od mene kliko 20-06-07, 08:11 pominjali ste neke slucajnosti juce. Einstein je rekao da Bog ne baca kockice... anon1 20-06-07, 08:18 Kali = Boginja :) Bog ne baca kockice jer mu mogu valjati:) Salu na stranu, ali naravno da nista nije slucajno, zato sam ja to slucajno (koliko me pamcenje sluzi) stavio pod znacima "" :) kliko 20-06-07, 08:38 Boginja Kali je tzv. crna Bozica vremena,oznacava Parvati u njenom razarajucem i zastrasujucem aspektu. Razara zlo,neznanje,obmanu..., a stiti dobro,znanje ,oslobodjenje. Prikazuje se sa isplazenim jezikom (ne znam zasto), i sad je skoro bilo da je jedan Njen poklonik u sred jednog mandira otkinuo sebi jezik i poklonio ga Njoj. kliko 20-06-07, 08:43 Bog ne baca kockice jer mu mogu valjati:) :D :D anon1 20-06-07, 08:56 E to mi je bas poznato, jedva su uspjeli da mu sasiju jezik poslije... lady 2 20-06-07, 21:37 Imam puuuuuuuuuno obaveza.Javljam se prvom prilikom.Falite mi ! anon1 20-06-07, 22:16 Cao lady, vidim ja da te nidje nema... cekamo te :) sarita 20-06-07, 22:18 dje ste ljudi i zene:biggrin: lady 2 20-06-07, 22:21 :biggrin: Jao,ova ti je slika cudna,isijava s monitora! Imas ti i boljih ! anon1 20-06-07, 22:21 Ja sam tu, kao sto to obicno i biva.... a za druge ne znam ;) anon1 20-06-07, 22:22 Neka dobro je i ova za sad, ako si na moju mislila :) koke_st 20-06-07, 22:23 Pozdrav,čekaj...moram pročitat nešto na prvoj stranici;) anon1 20-06-07, 22:24 Dobro vece koke :) Samo izvoli, citaj, odje je to uvijek dozvoljeno:) koke_st 20-06-07, 22:26 Ma ja to po običaju šetam forumom i reko idem pozdravit klub Yogija,pa reko da vidim smije li se malo nešto reć onako nevezano za tu temu anon1 20-06-07, 22:34 U pricaonici smije malo i da se odstupi, na ostalim temama se cuvaj, cujem da su moderatori ovdje krajnje restriktivni :D sarita 20-06-07, 22:37 @koke cuvaj se anon je opasan od kad je moderator, licno sam se uvjerila u to:) lady 2 20-06-07, 22:42 Kazi nam malo o vegetarijanstvu.To mi je palo napamet kad sam vam gledala visinu i tezinu maloprije.Pa ima nas svakakvih.A svi jedemo svaki dan i to je jako vazno u zivotu inace ! anon1 20-06-07, 22:42 @sarita jaaaaa? :) Ja sam blazi nego ikad, pogledaj mi samo avatar ;) anon1 20-06-07, 22:50 @lady Mislim da je kliko mnogo veci strucnjak po tom pitanju pa cu ga zamoliti jednu temu da otvori vezanu za to. Ali za pitanja imas odvojenu temu :D Ovo je pricaonica dje se moze malo i skrenuti s tebe, ali ok, vegetarijanstvo jeste opstiji termin od same joge tako da moze i odje da se caska o tome. Ja licno ternutno jedan i meso. Imao sam perioda kad ga nijesam jeo, necu sad obrazlagati sto i kako i zasto. Vegetarijanska ishrana je u prvom redu laksa za varenje.. Ne sadrzi razne toksine. Hormoni uginule (ubijene) zivotinje uticu na tkiva i nervni sistem onoga ko ga jede. I sem svih tih fizickih losih strana to se moze smatrati grijehom. Jednostavno ubijenje zivotinje radi prehrane ljudi nije neophodno. Zivotinje su ipak ziva bica na visem nivou evolucije od biljaka. Je li grijeh onda ubiti i biljku? Jeste, ali manji nego ubiti zivotinju... Poznato je da ima ljudi koji uopste ne jedu hranu... Ovom prilikom bih svima preporucio knjigu Autobiografija jednog jogija - autor Yogananda. Knjigu sam nailazio i besplatno u elektronskom obliku na internetu u engleskoj verziji. Tamo ima jedan fin primjer starice koja je u tom trenutku zivjela vise desetina godina bez hrane... Dakle Bog nije onemogucio nista svojim pravim bhaktama, onima koji vole i vjeruju. sarita 20-06-07, 22:50 @anon1 znam te pusko dok si pistolj bila:gun_bandana: :hug432: anon1 20-06-07, 22:56 @sarita Nasilje na Yogi je strogo zabranjeno, pripazi na smajlije :D sarita 20-06-07, 23:00 @anon1 ajde ajde, moze malo odstupanje od yoge...jedan mali obracun i nista vise:brucelee: lady 2 20-06-07, 23:21 Nije valjda da jos obračun nije završen.Da navijamo ? sarita 20-06-07, 23:30 haha ma salim se ja, ne bih ja njega nikad:biggrin: kliko 21-06-07, 00:15 @narode: kliko je daleko od strucnjaka za ishranu,ali moram da priznam da znam ponesto. Mozemo pricat o tome na nekoj temi i razmjenjivat ono sto znamo.Mozda ovo vize spada u zdravlje? Ja sam vegetarijanac vec 5 godina. Jedno vrijeme sam jeo ribu zbog proteina, ali kad sam ih kasnije nasao u drugim oblicima, prestao sam da jedem i ribu. Hrana je jako vazna, ili tacnije, jako je bitno sto unosimo u nas, jer se to kasnije pretvara u nasa gradivna tkiva. Da ne kazem da hrana jako utice na nase misli i emocije. Eto,ovako kratko za ovaj put. Da samo kazem jos da stvarno u Indiji postoje extremni primjeri koji zapanjuju nas iz zapadnog svijeta. Ja sam licno u Indiji upoznao covjeka (nije bio indijac nego rus) koji nije jeo 40 dana. 40 dana se odrzavao na prani. Izgubio je dio fizicke tezine, ali nije bio izgubio ali ni najmanje od svoje snage. Koliko zapadnjaka moze da izdrzi, ili bolje da pitam, da prezivi 40 dana bez hrane? Citao sam za druge extremnije primjere,a anon1 mi je skrenuo paznju na tu zenu koja je cak decenijama zivjela na prani. anon1 21-06-07, 00:26 Samo valjlo bi napomenuti da nije ni sva vegetarijanska hrano podjednako dobra. Za uravnotezenu (satvicnu) hranu se smatra ona koja je i hranljiva i dovoljno kaloricna i obezbjedjuje pravilne psihofizioloske procese. U takvu hranu spada mlijeko, zitarice, ghee (maslo, preradjeni puter), grasak je takodje jako cijenjen, med, .... (kliko pomagaj) :D anon1 21-06-07, 00:27 laku noc kliko :) Sad ispade kao da te ceram na spavanje:) kliko 21-06-07, 00:28 Ovo je opsirnije da bi kliko mogao u ove sitne sate.Ako nemate nista protiv nastavicu sjutra.OK? Laku noc :) lady 2 21-06-07, 00:46 Meni je prijatelj Indijac pricao kako se hrane Indijska sirotinja koja svaki dan radi teske poslove,a zdravi su i izdrzljivi.On kaze da jedu leću.Ali to nije onako kako smo mi probali na ovim prostorima.Oni jedu sirovu lecu tj. uvece potope šaku -dvije sirove leće u vodu.Ujutro je pustila klice i to je to.On kaze da je u toj maloj kolicini toliko proteina da moze cijeli dan da te ,,drzi".On kaze da u teretanama u Indiji ljudi jedu ujutro to jelo koje ima neko svoje ime,i da im to zamjenjuje vjestacke stetne stvari koje nasi muskarci uzimaju za povecanje misicne mase.Naravno sirotinja jede samo to ,a ostali to za dorucak samo.Naravno ovo je neprovjereno.Trazila sam ali nigdje nisam nasla sirovu lecu,pa ako neko zna-neka javi. To im hrana br.1 sarita 21-06-07, 10:47 dobro jutro svima http://www.cheesebuerger.de/images/midi/figuren/a026.gif anon1 21-06-07, 10:55 dobra ti sreca igrajuca banano :) sarita 21-06-07, 10:58 ko igra zlo ne misli http://www.cheesebuerger.de/images/midi/verschiedene/c020.gif kako si ti jutros anone? koke_st 21-06-07, 11:04 da ja nešto pitam...može li se yogom utjecat na ovisnost od duvana sarita 21-06-07, 11:06 @koke anon ce ti odgovoriti vezano za yogu ali ja mislim da je inace bitna samo volja..ako zaista zelis da ostavis duvan to je vrlo lako moguce. anon1 21-06-07, 11:15 @sarita ja sam malo pospan ali dug je dan:) @koke sarita ti je dobro rekla, volja je tu najvaznija, kad ima volje onda je lako naci nacin. Joga svakako moze pomoci prvenstveno vjezbe disanja, dakle neke lagane vjezbe, jer je kod pusaca najvaznije povratiti zdravlje pluca i procistiti zacepljene bronhiole i alveole. Na taj nacin se ubrzava i izbacivanje toksina, kao kod primjene spazmolitika (pretpostavljam da znas o cemu se radi;)), tako da kad se plucima vrati zdravlje, vraca se i prirodno gadjenje prema duvanskom dimu u plucima. Svakako ne bi lose bilo raditi i neke asane koje povecavaju priliv krvi u grudni kos, kako bi se proces ciscenja ubrzao. Ali, ne treba pretjerivati... koke_st 21-06-07, 11:27 a kome se ja mogu obratiti da me vodi kroz te vježbe disanja? ozbiljno mislim,ne zezam se anon1 21-06-07, 11:58 Pa u idealnoj varijanti to treba da uradi neki yogi, yoga guru, koji se i sam bavio intenzivno pranayamom. On zna najbolje kako treba. Nesto gora varijanta je da nadjes nekog naprednog ucenika (chela) joge, koji je u poodmaklom stadijumu vjezbanja. Medjutim u nedostatku svega toga, moze posluziti i neka dobra knjiga, kao sto Science of Pranayama. Medjutim sa samom knjigom treba biti krajnje oprezan i sve dobro prouciti. Ja bih ti za pocetak preporucio da vjezbas samo "potpuno yoga disanje", lagano i relaksirano, kako bi ti se povecao kapacitet pluca... koke_st 21-06-07, 12:01 Science of Pranayama-ima li to negdje kod nas sa prevodom anon1 21-06-07, 12:07 Koliko je meni poznato nema prevod te knjige na nijedan od nasih jezika... Uzmi knjigu Joga i sport, autor S. Jesudian Tamo imas jako fino objasnjeno potpuno joga disanje. Ne znam mozes li u HR naci tu knjigu. Ako budes dolazila u Podgoricu, ima je u Gradsku knjizaru (strogi centar grada) Podledaj temu Pranayama, tamo imas ukratko objasnjeno kako se rade vjezbe disanja... |