View Full Version : Pitanja i komentari

anon1
18-06-07, 17:02
Na ovoj temi postavljajte vasa pitanja ili komentare vezano za jogu pogotovo ako nijeste tacno sigurni kojoj vrsti joge ili temi to pripada.

kliko
18-06-07, 17:18
Sta preporucujes pocetnicima? Imas li neke linkove sa uputstvima za jogu?

anon1
18-06-07, 17:26
Pocetnicima naravno preporucujem Hatha Yoga-u. Kako u nju spada Yama, Niyama, Asana, Pranayama, nesto od toga se moze naci tu na forumu za pocetak, dok ce jos toga doci vremenom. Nadam se da ce biti raspolozenih poznavalaca joge da pisu o tome a ja cu se sam potruditi koliko mognem.

Sto se knjiga tice pocetnicima bih preporucio prvu knjigu iz koje sam i sam ucio prije nekih 15-20 god, kad sam se prvi put susreo sa jogom. Knjiga se zove Joga i sport - S. Jesudian je autor i moze se naci u Podgorici u gradskoj knjizari. Druga knjiga koja je prilicno dobra i namijenjena i pocetnicima i naprednijim korisnicima je Light on Yoga, autor Iyengar.

Linkova ima dosta da sad ne pisem jer ne znam trenutno napamet, pa cemo i to dodati....

sarita
18-06-07, 17:34
Ja sam pocela sa pranayamom...ne znam da li to radim ispravno..ima li nesto po cemu mogu to da znam??

anon1
18-06-07, 17:36
Ako se radi lagano bez naprezanja i zamaranja onda nece biti stetnih posljedica. Nadam se da cu stici uskoro da napisem neke detaljnije instrukcije kako se pravilo radi pranayama.

anon1
18-06-07, 17:48
@sarita

Imas opis na temi o pranayami (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=71393&postcount=3)

anon1
18-06-07, 19:17
Sta preporucujes pocetnicima? Imas li neke linkove sa uputstvima za jogu?

Evo za pocetak link:

http://www.yogacentar.hr/

lady 2
18-06-07, 22:57
Ima li u jogi ljubavi između zene i muskarca ??????

anon1
18-06-07, 23:17
Dobro pitanje. Joga ljudima u principu ne brani nista. Ljubav kao emocija je dozvoljena. Seks je dozvoljen ali kontrolisano. Znaci da se to ne pretvori u seksualno iscrpljivanje ili perverzije. Sama rijec joga oznacava jedinstvo, ali se prvenstveno misli na jedinstvo covjeka sa Bogom. Ali bilo kakvo drugo jedinstvo nije zabranjeno. Seksualni odnosi su problematicni zbog pada energije koje je neminovno pri ejakulaciji, odnosno orgazmu. Seksualna energija je jako suptilna energija koja kad se usmjeri u vise centre predstavlja ojas (spiritualnu energiju).
Odredjena grupa jogija se posvecuje jogi u totalnom celibatu i izolaciji od ostatka svijeta. Ali to su sannyasini (monasi). Dakle, porodican covjek moze dostici isto sto i ti monasi ali na mnogo tezi nacin, i u tome se ogleda sva razlika. Kroz odredjene vrste joge kao sto je Bhakti Yoga uticaj bracnog zivota je mozda gotovo i nebitan, ali za Jnana i Raja Yoga-u celibat je jako bitan, ali opet ne i obavezan.

sarita
19-06-07, 14:15
i jos nesto kad su u pitanju mantre...tesko je znati pravilan izgovor pojedinih mantri pa ako budete postavljali neke mantre trebalo bi napisati kako se one izgovaraju:loveletter:

anon1
19-06-07, 14:50
i jos nesto kad su u pitanju mantre...tesko je znati pravilan izgovor pojedinih mantri pa ako budete postavljali neke mantre trebalo bi napisati kako se one izgovaraju

Mantre se u principu izgovaraju kako su napisane. Samo je problem u tome sto ne postoji dosljednost u njihovom zapisivanju. Tako npr. Ime Boga Siva, neko pise tako a neko Shiva, a u stvari ni jedno od ta dva nije tacno. To prvo slovo se izgovara kao sto se u odredjenim djelovima Crne Gore kaze umjesto sjutra - śutra, ili umjesto sjever - śever.
SH je uvijek š ... (ili ś)
H se cesto izgovara kao neki poluzvuk... pa ga zato mnogi kod nas izbjegavaju pisati npr umjesto HATHA pisu HATA, sto nije dobro, jer to H ipak postoji, koliko god da ono nije cisto jasno H kao u nasem jeziku.

koke_st
21-06-07, 11:04
da ja nešto pitam...može li se yogom utjecat na ovisnost od duvana

sarita
21-06-07, 11:06
@koke
anon ce ti odgovoriti vezano za yogu ali ja mislim da je inace bitna samo volja..ako zaista zelis da ostavis duvan to je vrlo lako moguce.

anon1
21-06-07, 11:15
@sarita ja sam malo pospan ali dug je dan:)

@koke sarita ti je dobro rekla, volja je tu najvaznija, kad ima volje onda je lako naci nacin. Joga svakako moze pomoci prvenstveno vjezbe disanja, dakle neke lagane vjezbe, jer je kod pusaca najvaznije povratiti zdravlje pluca i procistiti zacepljene bronhiole i alveole. Na taj nacin se ubrzava i izbacivanje toksina, kao kod primjene spazmolitika (pretpostavljam da znas o cemu se radi;)), tako da kad se plucima vrati zdravlje, vraca se i prirodno gadjenje prema duvanskom dimu u plucima. Svakako ne bi lose bilo raditi i neke asane koje povecavaju priliv krvi u grudni kos, kako bi se proces ciscenja ubrzao. Ali, ne treba pretjerivati...

koke_st
21-06-07, 11:27
a kome se ja mogu obratiti da me vodi kroz te vježbe disanja?
ozbiljno mislim,ne zezam se

anon1
21-06-07, 11:58
Pa u idealnoj varijanti to treba da uradi neki yogi, yoga guru, koji se i sam bavio intenzivno pranayamom. On zna najbolje kako treba. Nesto gora varijanta je da nadjes nekog naprednog ucenika (chela) joge, koji je u poodmaklom stadijumu vjezbanja. Medjutim u nedostatku svega toga, moze posluziti i neka dobra knjiga, kao sto Science of Pranayama. Medjutim sa samom knjigom treba biti krajnje oprezan i sve dobro prouciti.

Ja bih ti za pocetak preporucio da vjezbas samo "potpuno yoga disanje", lagano i relaksirano, kako bi ti se povecao kapacitet pluca...

anon1
23-06-07, 16:03
Jogija unistava previse jedenja, tezak fizicki rad, previse govora, drzanje neprimjerenih zavjeta, neselektivno druzenje i nepostojanost.
--------------------Hatha Yoga Pradipika

frkadela
23-06-07, 17:19
@anon
Kakav je stav yoge po pitanju muzike? :yeahright:

anon1
23-06-07, 17:36
muzikalan:)

ne postoji neki odredjeni stav. ali kao i u svemu ostalome pozeljno je da muzika koja se slusa smiruje um a ne da ga uznemirava.

Kad je sami zvuk u pitanju postoji nada yoga koja se bavi zvukom. Nada oznacava zvuk ali prvenstveno suptilni zvuk koji se cuje u toku meditacije.
Smatra se da su nazivi tonova (C-dur) na sanskritu u stvari mantra od kojih svaka odgovara po jednoj chakri. 8 tonova - 8 nervnih centara. 7 je glavnih chakri a kao osma se uzima bidnu visarga.
Pjevanje mantri je takodje jedan od oblika zukovnog ispoljavanja, mada one mogu da budu izgovarane, sto je prava mantra yoga a mogu i da budu pjevane..

frkadela
23-06-07, 17:43
Je l' ima neka muzika da se slusa prilikom yogiranja? :trumpet:

anon1
23-06-07, 18:00
muzika da se slusa prilikom yogiranja

UM u jednom trenutku moze sadrzati samo jednu stvar. To sto se u njemu nalazi cini da se on poistovjeti sa tim (objektom). Slusati muziku i raditi nesto drugo znaci slabiti svoju koncentraciju dok se radi ta druga stvar. Muzika, kao i neki drugi ceremonijalni postupci, kao sto je paljenje mirisnih stapica, uljanih lampi itsl., zatim kratka molitva... prije same prakse yoge (sadhana-e) moze imati svoje koristi, ali u toku same vjezbe neophodno je koncentraciju cvrsto vezati za samu vjezbu, bez obzira da li su u pitanju asana-e, pranyama, dharana ili dyana... Samo tako se moze doci do potpunog uspjeha.

Dakle u pocetnim stadijumuma bi se mogla preporuciti neka lagana bilo devocionalna (obozavanje) muzika, ili zvuci iz prirode, ili bilo kakva lagana muzika koja omogucava smirivanje UMa... dok kasnije smatram da to treba izbjegavati kao praksu.

lady 2
25-06-07, 00:27
:) LJudi su slojeviti.Jedno vidis,drugo cujes,trece zelis ,cetvrto se namece,peto kaze um,sesto srce......Mozda sam nesto izostavila ?

anon1
25-06-07, 00:37
Jesi, ... sto dusa zeli?

lady 2
25-06-07, 00:43
Ko je naj mjerodavniji da te navede na pravi put ?

anon1
25-06-07, 00:45
Bog, naravno. Ali na zemlji ga mozes naci olicenog u gurua, ili sat gurua.

lady 2
25-06-07, 00:54
Sta je sat guru ???

anon1
25-06-07, 00:55
To je pravi guru ali mislim da se odnosi i na unutrasnjeg gurua, onog koji iz tebe govori i vodi te. On je vise od obicne intuicije. Njega dostizu iskrene sadhake (yoga aspiranti)

lady 2
22-07-07, 21:41
Ima li neko da mi objasni sta je VIBUTI

anon1
22-07-07, 22:00
Evo ja cu da ti objasnim najcesce znacenje te rijeci u danasnje vrijeme ;)

VIBHUTI je prashkasta supstanca (koju treba uskoro da dobijem- by the way :D ) koju je svojim (mentalnim) radom stvorio 9materijalizovao) Sai Baba, jedan od mudraca, i duhovnih lidera Indije. Njegove pristalice ga smatraju avatarom tj Bozijom inkarnacijom.

Sto se Vibhutija tice, svojevremeno su neki tv novinari sa prostora sfrj isli i snimali izmedju ostalog i to kako on stvara, donijeli vibhuti, nosili ga u neke bio-hemijske institute koji su tada bili najjaci u sfrj i analizom je ustanovljeno da je to do sad (do tada) nepoznato jedinjenje izmedju organskih i neogranskih molekula... Ljudi ga u Indiji (a i sirom svijeta) koriste kako bi se njime lijecili... Pretpostavljam da ce neko (a ja pretpostavljam da znam i ko je taj neko) dopuniti ove informacije.
Inace vibhuti kao rijec ima svoje znacenje ali koje sam sad zaboravio a mrzi me da ga trazim. Mozda ima u sanskritskom rijecniku koji sam postovao tu :)

lady 2
22-07-07, 23:41
Ja imam ali nisam bas najsigurnija sta se radi s tim:greedy:

anon1
22-07-07, 23:50
Mislim da ce odgovor uskoro stici na forum,samo da prava osoba procita sve ovo :D

lady 2
23-07-07, 00:01
Ja uvjek moram da nešto čekam:cheezy:

kliko
23-07-07, 01:24
Vibuti bi u bukvalnom prevodu bilo "onaj koji prodire svuda,sveprozimajuci,mocni". Vibuti je sveti pepeo kao simbol prolaznosti materijalnog i neunistivosti duhovnog,duse,stoji i kao simbol spaljivanja svih zelja i neprestano upozorenje na prolaznost svega materijalnog.Inace stoji sve ono sto je anon napisao...kao i uvijek:)
Sa vibutijem mozes kao sa kumkum-om (crvenim prahom sa kojim si se sigurno u Indiji srela) dakle da ga uzmes iz kutijice ili posude sa dosrednjim prstom i stavis na "trece oko".Onda uzmes jos jednom i stavis na dusu,pa jos jednom i pojedes sa prsta.(mislim da se kumkum ne jede,ali nisam 100%). Tako rade u Indiji, tako i ja radim. Mozes da ga stavis na neku ranu ili bolno mjesto. Mozes da obiljezis neki dio kuce sa njim kao zastita.

Znam jednu osobu iz Crne Gore kroz koju Bog pomaze ljudima kojima je potrebno Njena glavna dva recepta su vibuti i Gayatri mantra :)

I oprostite sto ste me cekali, ja zamalo ovo i da ne vidim nocas :)

lady 2
24-07-07, 22:04
Zahvaljujem na objašnjenju ali osmah stiže novo pitanje.:thumb_yello: Može li malo o toj Gayatri mantri,može i malo više jer me jako interesuje.
Juče sam dobila na CD tu mantru.Koja slučajnost !
Zahvaljujem na trudu.

anon1
24-07-07, 22:07
E pa lady ne bi lose bilo da posjetis temu o mantrama jer je kliko vec o njoj pisao, a evo i link (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=100109&postcount=7)

Lightsoft
15-08-07, 13:50
Koga interesuje da nesto nauci, neka procita ove knjige. Tehnike disanja, vizualizacije i.....

Swami Brahmajnanananda - Yoga budnog sanjanja i astralna projekcija

http://www.sendspace.com/file/htwoy4

Zivorad Mihajlovic - Psihicki trening indijskih fakira i jogija

http://www.sendspace.com/file/8opel8

I pored nekakve opomene da link nije u redu kliknite ok, i sve ce biti u redu.

andjela pizelli
04-01-08, 13:59
daj neku vjezbu,kako sa yogom smršati:unsure:

anon1
04-01-08, 17:21
Ako se ne varam, vec je bilo takvih pitanja :)

Rekao sam ti kako se uz pomoc joga plivanja moze smrsati, ali posto ti to ne odgovara onda radi pranayamu. A o njoj imas vec ponesto napisano.. pa prvo to procitaj ;)

andjela pizelli
11-01-08, 15:03
Rekao sam ti kako se uz pomoc joga plivanja moze smrsati,

da rekao si mi kako da se lakse udavim:hypocrite1:

anon1
11-01-08, 16:37
Najvaznije je da si prezivjela:) a sad sjedi na pod, prekrsti noge, i radi pranajamu :)

seka
23-02-08, 17:29
joga je za mene bila neki pojam kao aerobik ili fitnes..tamo neke vježbe..:) nisam od onih koji u neke stvari ulaze zatvorenih oči i zato sam počela istraživati i čitati o jogi..
mogu reći da mi je fascinanto to koliko toga joga obuhvata...od neke asane ..pa nadalje do stvari o kojima još pojma nemam..i koliko je samo brojčano tih asana..svaka sa tačno odredjenim fokusom djelovanja...meni trenutno izgleda da ih je bezbroj..:)
mnogo ljudi,medju kojima sam i ja bila, najčešće zbog neznanja misle i vide u jogi samo fizičke vježbe..ali joga pruža daleko više od običnih fizičkih vježbi.. za duhovnu stranu joge nisam do sada ni znala..i što se više upoznajem sa jogom sve me više fascinira i oduševljava..

eto toliko od mene ..za sada..

-Vasistha: "Yoga je način da se smiri um."
-Krišna kaže da je joga umjeće u akciji. On kaže da nije rad ono što nas čini umornim, nego energija koju smo potrošili dok smo se "nervirali". Te stoga, po njemu, ako se ne nerviramo prilikom rada, to je joga. Karma joga je rad uz relaksaciju, koristeći ispravan pristup.
-Geeta kaže da je "yoga mirnoća uma."
-Swami Vivekananda kaže da je "joga ispoljavanje božanstvenosti iznutra."

explosion
03-04-08, 23:58
Hello again.

Je li ko chuo za Radulovice koji drze casove joge (Ili obuku, ili kako li se to vec naziva) u PG?

aleksandra_023
07-04-08, 01:50
daj neku vjezbu,kako sa yogom smršati:unsure:

Andjela,ako zelis da smrsas mozes da nabavis knjigu Paramhans Svami Mahesvaranande: Sistem "Joga u svakodnevnom zivotu". Tu mozes da nadjesh veoma korisne vezbe, tzv. asane koje idu uz pranajame (joga disanje) shto takodje pomazu u prevenciji bolesti i rehabilitaciji, fizikalnoj terapiji...Inace su put koji pokazuje kako da postanemo vitalni i zdravi do duboke starosti.
Za razliku og gimnastickih vezbi, asane se izvode polako, uz punu koncentraciju i svesno izvodjenje pokreta. Broj vezbi nije toliko vazan koliko je vazan kvalitet njihovog izvodjenja koji podrazumeva prethodno receno. Pre, izmedju i posle vezbi trebalo bi se opustiti fizicki i psihicki.
Smisao i svrha asana nije da se nakupljena energija ili napetost pretvore u pokret, nego da se svesnim posmatranjem fizickih i mentalnih procesa usklade funkcije tela i psihe. To se postize smeravanjem paznje na pokret i opustanje. Vezbanjem asana, telo se ne umara i ne iscrpljuje, nego se naprotiv puni energijom, jaca i osvezava.
Uz svaku vezbu ti je data slika sa objasnjenjem kako se izvodi i koja je njena dobrobit.:thumb_yello:

aleksandra_023
07-04-08, 02:01
Zahvaljujem na objašnjenju ali osmah stiže novo pitanje.:thumb_yello: Može li malo o toj Gayatri mantri,može i malo više jer me jako interesuje.
Juče sam dobila na CD tu mantru.Koja slučajnost !
Zahvaljujem na trudu.

Evo Gajatri mantre, sa prevodom:

OM BHUR BHUVAH SVAH
TAT SAVITUR VARENIJAM
BHARGO DEVASJA DHIMAHI
DHIJO JO NAH PRACODAJAT

Meditirajmo o divljenja vrednoj i blagoslovljenoj
bozanskoj svetlosti koja zivi u nasim srcima.
Neka ona probudi sve nase sposobnosti,
neka vodi nash intelekt i neka ga brzo prosvetli.

Obicno se meditacija samoanalize i vezbe koncentracije zavrsavaju Gajatri mantrom, uz opushtanje u unutrashnjem prostoru svoga srca (hridajakashi).:throb:

anon1
07-04-08, 02:17
Aleksandra dobrodosla na YOGA-u. Vidim da imas znanja koje zelis da podijelis sa drugima i to me raduje. Zamolio bih te samo da obratis paznju na ostale teme na kojima su odredjene stvari klasifikovane. Tako postoji tema o mantrama na kojoj se vec govorilo u Gayatri zajedno sa prevodom, a kao odgovor na postavljeno pitanje je vec dat link do tog dijela foruma.

HARI OM

explosion
07-04-08, 17:12
Kako neko moze znati da li je neka joga vjezba ispravno izvedena ili nije, da li je neko ko nas obucava kompetentan?

anon1
07-04-08, 21:25
Kako neko moze znati da li je neka joga vjezba ispravno izvedena ili nije, da li je neko ko nas obucava kompetentan?

Tesko mozes znati ako ne znas, zar ne:) Ali pazi ovako, imas knjige joge, neka bolje neke losije. Jedna od najboljih knjiga kad su asane u pitanju je Iyengar-ova Light On Yoga. U njoj se mogu naci jako detaljni, precizni opisi, uz ciju pomoc i napredniji praktikanti asana mogu dovesti svoje vjezbanje do perfekcije.

U svakom slucaju, koju god vjezbu da radis, najvaznije je da se ne osjecas nelagodno, da radis baz naglih pokreta i bez previse jakih grcenja. Svaku medjupozu treba da zadrzis onoliko koliko ti to prija a nikako koliko je zadrzava neko drugi. Obrati paznju na disanje, da ne ide u suprotnosti sa samom vjezbom(doduse uz gotovo svaku asanu je precizno naglaseno kad se radi puraka/rachaka/kumbhaka - tj udisaj/izdisaj/zadrzavanje daha). Pravi Guru ce lako primijetiti svaku nepravilnost prilikom vjezbanja, a ako vjezbas s nekim ko to nije onda se uzdaj u svoj zdrav razum i svoj osjecaj :)

explosion
08-04-08, 17:55
Merci. Javicu se sa jos pitanja, ti znas! ;)

Paramanand
08-04-08, 22:52
Merci. Javicu se sa jos pitanja, ti znas! ;)

Nadovezaću se. I ja ću ti preporučiti jednu knjigu
Već je pominjana knjiga "Sistem joga u svakodnevnom životu", Paramhans Sri Svami Meahešvaranande. I ona je izvanredna. Sistem vježbanja je podijeljen na osam stupnjeva. Prvi stupanj je podijeljen na šest djelova, a svaki dio se vježba po dvije neđelje. Taj prvi stupanj zove se "sarva hita asane" (asane dobre za sve). To su početne vježbe koje može raditi svako, u bilo kojem životnom dobu i bez obzira na fizičku kondiciju. Uz sliku svake vježbe postoji iscrpno objašnjenje kako se radi i na što sve djeluje. Postepeno se napreduje ka složenijim vježbama, a svaki stupanj se vježba od tri do pet mjeseci.
Uz asane, svaki stupanj sadrži i vježbe disanja, opuštanja i meditacije samoanalize. Tehnike ove meditacije nam pomažu da upoznamo sebe i da bolje vladamo sobom, a na kraju vode do samospoznaje, do spoznaje božanskog jastva u sebi.
Knjiga govori još i o čakrama, u njoj su objašnjene tehnike hata-joga-krije i još mnogo, mnogo toga. Uz "Skrivene snage u čovjeku" najbolja knjiga koju sam držao u ruci, tako da ti je toplo preporučujem.

seka
09-04-08, 11:35
Koncentracija na lose stvari u zivotu nije dobra. Da bi postovali drugu osobu moramo savladati sve negativnosti u sebi.

većina onih koji me znaju me smatra veoma miroljubivom osobom.. ali kada, na primer, pročitam u novinama kako je silovano neko dijete.. dodje mi misao "šta bih radila da je to moje dijete" i onda mi dolaze misli/slike nasilja prema toj osobi.. i onda uvidim koliko je um sam po sebi nasilan i koliko su ti korijeni duboki..
i koliko je uopšte u sadašnjem, modernom dobu moguće živjeti u skladu sa yamom?
svuda oko nas su nasilje i nerazumjevanje medju ljudima..čak i crtani filmovi su puni neke agresivnosti..
i kako se uopšte uzdići iznad svega toga i pronaći snagu i savladati sve negativnosti u sebi?
meditacija svakako povratno djeluje na razvoj yame u čovjeku ali veoma je teško meditirati ako se tokom dana više puta naljutiš i posvadjaš sa šefom/partnerom..
u kojoj meri je modernom, zapadnom čoveku moguće pratiti i ostvariti te ideale ?

anon1
09-04-08, 13:30
Savrsenstvo u YAMA-i i NIYAMA-i se dostize samo u samadhi-ju. Covjek je covjek zato sto je nesavrsen. Yama i Niyama su tu da ukazuju na savrsen put, sto mu je covjek blizi to je blizi Bogu. Kaze se da ako covjek usavrsi jedno od tih pravila sva ostala dolaze sama po sebi. Pogresno je reci: "Ja sam dobra osoba jer sam kao takva bolja od drugih". Jedino je ispravno uvijek teziti biti bolji od samog sebe. A pravilan put je taj koji nam yoga pokazuje. Yoga povezuje nesavrseno i savrseno, ona je i put i cilj.

Dakle savrsenstvo (u YAMA-i) se moze dostici, ali najvaznije je poceti mijenjati sebe na bolje i ne zaustavljati se na tom putu.

seka
09-04-08, 14:08
hvala na odgovoru!:)
ajde mi sad objasni još jednu nedoumicu koja me muči..
razvoj vrlina ili pozitivnog u nama je jedan od najsigurnijih puteva duhovnog razvoja..a jedna od "definicija" duhovnosti bi bila i razvoj osjećaja jedinstva, ljubavi, ili barem saosećanja..po mom mišljenju učitelj ili guru treba da ide putem Yame i Niyame trudeći da svojim životom i primjerom daje potvrdu svom učenju..medjutim ima učitelja koji su daleko od toga..kao na primjer Sai Baba iz Širdija..on je svoje učenike gadjao kamenjem, prebijao ih je štapom,vikao na njih..a ipak je bio jedan od petoro živućih Savršenih Učitelja svoga doba..
kako je to moguće?

anon1
09-04-08, 14:41
U nekim situacijama obicnim ljudima nije lako procijeniti sto je za njih u stvari dobro a sto je lose.

Ako izgubis ravnotezu na vrhu litice, krenes prema provaliji da padas, ja te zgrabim za ruku, pri tome dodje do iscasenja zgloba na tvojoj ruci.... Jesam li ja prekrsio AHIMSU??? Naravno da sam je prekrsio, povrijedio sam te. Ali sam ipak ucinio dobro djelo time sto sam ti spasio zivot!
O uzvisenosti takvog djela ne bih komentarisao, ali sam siguran da oni koji su prosvijetljeni uvijek rade ono sto je najbolje, ne za pojedince, nego za opsti sklad. Oni ga ne remete. Bog ga ne remeti.

seka
09-04-08, 15:34
čini mi se da osobe koje se odluče na put yoge, na duhovni put i žive po tim principima ustvari vode veoma težak život.. u današnjem vremenu ipak je potrebna neka doza agresivnosti da bi čovjek uopšte mogao da se izbori i udje u koštac sa vukovima koji prevladavaju u društvu..

explosion
09-04-08, 16:49
čini mi se da osobe koje se odluče na put yoge, na duhovni put i žive po tim principima ustvari vode veoma težak život.. u današnjem vremenu ipak je potrebna neka doza agresivnosti da bi čovjek uopšte mogao da se izbori i udje u koštac sa vukovima koji prevladavaju u društvu..

Ovo je djelimicno istina, ljudi koji uspiju da dodju do prave duhovnosti ne ulazu nikakav napor, ili zanemarljiv prije, da dodju do cilja. Mislim, ne znam :)

Hvala vam na prepoucenim knjigama, ali ja trenutno nemam gotovo nimalo slobodnog vremena, bas zato sam pocela da idem na casove. Sinoc sam krenula, i nisam odusevljena, ali nije lose. Mislim da se ucitelj koncentrise na fizicke aktivnosti, vise nego na duhovnu stranu, a polaznici takodje. Tako da vjerovatno mora citati onaj koji zeli obje doborbiti. U svakom slucaju, sat vremena mi je proslo nevjerovatno brzo, mnogo dobro sam se osjecala, kicmi mi je prijalo strasno, a i pravilno disanje mi je super palo. :)

anon1
09-04-08, 17:55

Zivot duhovne osobe je svakako znatno tezi u aktivnom socijalnom zivotu. Rasprsenost misli na sve strane je ono sto najvise smeta na putu. Svako ispoljavanje agresivnosti, ma koliko trenutno djelovalo kao djelotvorno, u sebi nosi sjeme stramputice. Covjek je dio, jedan saraf ovog svijeta. Kak obi svijet funkcionisao savrseno skladno, svaki njegov dio mora savrseno da obavlja svoju funkciju. Agresivnost je ono sto izvodi iz harmonije.
Drugim rijecima: Ako neke osobe rade u suprotnosti sa zakonima prirode, zasto bismo se i mi tako ponasali???

anon1
09-04-08, 17:59
Ovo je djelimicno istina, ljudi koji uspiju da dodju do prave duhovnosti ne ulazu nikakav napor, ili zanemarljiv prije, da dodju do cilja. Mislim, ne znam :)

Hvala vam na prepoucenim knjigama, ali ja trenutno nemam gotovo nimalo slobodnog vremena, bas zato sam pocela da idem na casove. Sinoc sam krenula, i nisam odusevljena, ali nije lose. Mislim da se ucitelj koncentrise na fizicke aktivnosti, vise nego na duhovnu stranu, a polaznici takodje. Tako da vjerovatno mora citati onaj koji zeli obje doborbiti. U svakom slucaju, sat vremena mi je proslo nevjerovatno brzo, mnogo dobro sam se osjecala, kicmi mi je prijalo strasno, a i pravilno disanje mi je super palo. :)

U zdravom tijelu zdrav duh. Da bi se mogle praktikovati intenzivno duhovne discipline neophodno je prethodno usavrsiti tijelo. Iz tijela koje ima nedostatke slijede stalno ili povremeno impulsi koji ce remetiti duhovnu praksu.

U drugom stepenu praktikovanja Hatha Yoga-e dostize se blazi stepen duhovne vjezbe, upozna se tijelo, osjecaju se fina strujanja energije...

explosion
09-04-08, 19:49
Hvala azurnom guru-u!UUU :D

seka
09-04-08, 20:38
ako je neko agresivan ne vidim da je to u suprotnosti sa zakonima prirode jer u prirodi htjeli mi to ili ne ima agresivnosti i te kako..
sve te negativnosti koje imamo su ipak naše..odakle one dolaze?.. odakle dolaze negativnost koje je jamom potrebno kontrolisati.. ako dolaze iz nas samih onda ih mi kreairamo i odgovorni smo za njih, onda smo mi ti koji ih stvaraju, imaju i transformišu..ja ih dozivljavam kao moje i osjećam odgovornost za njih.. i iz iskustva znam da neke stvari unutar tog sistema mogu da promjenim..i sve se to može kad je sve oko tebe u redu, ali teško je mjenjati sebe, razumjeti i voljeti kada si ponižavan, neshvaćen i nevoljen ..

anon1
09-04-08, 20:53
Ko si ti? Sto dolazi iz tebe? Sto je agresivnost?

Za agresivnost treba da osjecas odgovornost, sve do one tacke dok se osjecas osobom koja ih prouzrokuje. Agresivnost je plod UMa. A UM se smatra jednim od cula. Kontrola cula, povlacenje misli u SEBE, je ono cime se bavi Yoga. UM koristi kreativnu energiju MAYA-e, koja zasljepljuje, udaljava covjeka od SEBE. Citav fizicki svijet je plod te kreacije. Misli, razmisljanje... su plod MAYA-e. Samo neprekidna koncentracija moze da "otvori oci" i da ukaze na sustinu. Kad spozna stvarnost, osoba postaje posmatrac. Na njega vise ne utice kreacija. On zivi u svjesnosti sustine, dozivljava jedinstvo. Sva desavanja ovog svijeta postaju beznacajna jer je On/a i sam/a sustina.

seka
09-04-08, 21:19
htjela sam da te pitam nešto o maya-i ali našla sam ovo.. to je dio tvog posta sa jedne druge teme..pa sam ga iskopirala ovdje..nadam se da se ne ljutiš..:)

Maya.. enegrija koja stvara impresije u nama, stvara osjecaj ogranicenosti. Kreativna energija je "toliko kreativna" da nam odvlaci paznju od cjeline. Jedinstvo izmedju jedinki je unisteno kad su nasi individualni umovi kreirali nasa individualna tijela u cilju individualnog djelovanja u fizickoj dimenziji. Isto tako individualna dusa nije nista drugo do dio sveopste duse. Individualna svijest.. ogranicena je sposobnoscu koncentracije pojedinca. Sto je bolja koncentracija to je svijest sira.

seka
09-04-08, 22:48
Ko si ti? Sto dolazi iz tebe? Sto je agresivnost?

Za agresivnost treba da osjecas odgovornost, sve do one tacke dok se osjecas osobom koja ih prouzrokuje. Agresivnost je plod UMa. A UM se smatra jednim od cula. Kontrola cula, povlacenje misli u SEBE, je ono cime se bavi Yoga. UM koristi kreativnu energiju MAYA-e, koja zasljepljuje, udaljava covjeka od SEBE. Citav fizicki svijet je plod te kreacije. Misli, razmisljanje... su plod MAYA-e. Samo neprekidna koncentracija moze da "otvori oci" i da ukaze na sustinu. Kad spozna stvarnost, osoba postaje posmatrac. Na njega vise ne utice kreacija. On zivi u svjesnosti sustine, dozivljava jedinstvo. Sva desavanja ovog svijeta postaju beznacajna jer je On/a i sam/a sustina.

onda mu um više nije ni potreban!?
ako na površinu izadju osobine srca - ljubav, posvećenost i predanost i ako čovjek počne da razmišlja srcem šta se onda u stvari dešava? da li to unutar nas, duboko u nama, Bog koristi drugi um, koji je prosvetljen i besmrtan?..
mene to sve podsjeća na more..na površini more je nekad mirno, nekad valovito
ali ako zaroniš i odeš na dno,tamo je sve mirno i tiho..tako i čovjek, što više zaranja u sebe i spoznaje sebe misli su mu sve mirnije..zar ne?

anon1
11-04-08, 13:26
Cemu sluzi UM? On samo vrsi mentalne manipulacije, pokusava da shvati! Ali ako je sve vec shvaceno, cemu onda UM? (jedino da pomuti)

Ako covjek razmislja srcem, onda je ocigledno da je na visem stepenu duhovnosti od onih koji razmisljaju kroz sebicne interese, nasilje, materijalizam... Ne kaze se zalud: Najveci medju jogijima je onaj koji meditira na srce! U srcu je takodje sjediste Boga u tijelu. Tu se nalazi jivatma tj individualna dusa, sto samo po sebi potvrdjuje znacaj srca (ne organa u fizickom smislu rijeci).

Covjek moze naci mir u sebi ali ga moze naci i van sebe. Ljudi traze Boga najcesce van sebe i izgube se u mnostvu raznolikosti. Najlakse je Boga traziti u sebi, jer kad se zatvore oci lakse se koncentrisati na svoju unutrasnjost nego na objekte koji su "van". Kad se shvati ono sto je unutra, onda ono sto je spolja vise nema potrebe da se razumije, jer je automatski i to jasno. Nestaje dualizam.

seka
11-04-08, 21:32
da, ali odrasli smo na zapadu razapeti izmedju kapitalizma i socijalizma,izmedju religije i komunizma..neko vjeruje u Boga a neko ne..i s obzirom na to kako 'vidimo' duhovnost' takav je i naš stav prema 'duhovnoj istini'..kad ljudi kažu svoju istinu, obično govore o onome što oni vjeruju da je istina, a to može biti i zabluda, a ne što je prava istina u stvari..ne mogu postojati dvije različite istine, ili Bog postoji ili ne..i šta je onda istina?
a i oni koji vjeruju u Boga zaključani su brigama o preživljavanju, zaključani u novcu, uvijek u žurbi, rade jedno a istovremeno misle na nešto deseto..uvijek izmedju posla i kuće i svih mogućih stresnih situacije izmedju..i u svemu tome se izgubi kontakt sa samim sobom..u toj svoj žurbi taj ja , taj istinski ja, prekriven je stvarima koje činimo i emocijama koje osjećamo..um je sve što poznajemo (ustvari mislimo da poznajemo) i on je centralna tačka naših malih univerzuma..sva koncentracija takvog uma zapadnog čovjeka je uvijek usmjerena prema vani, prema materijalnom tijelu i svijetu, umijesto prema unutra, prema sebi i Božanskom stanovniku u sebi..
treba nekako utišati um,ali to se čini vrlo teškim..barem meni..
kako to postoći, kako naći unutrašnji mir?..jer smatram dok ne pronadješ prvo sebe i svoj unutrašnji mir, ne možeš pronaći ni Boga u sebi..
znam, sad ćeš reći radi yogu a ostalo će doći samo po sebi!! .. :)

»Pogledaj oko sebe, mnogi ljudi dolaze u Indiju i na druge krajeve svijeta tražiti Boga. Nije Bog u Indiji,niti je u visokim planinama. Bog se nalazi u srcu svakoga čovjeka, I tvoj je jedini zadatak prepoznati Ga u sebi, u svome srcu, a jedina razlika izmedju mene i tebe jest u tome što sam ja toga svjestan, a ti nisi«.

seka
11-04-08, 21:32
Cemu sluzi UM? On samo vrsi mentalne manipulacije, pokusava da shvati! Ali ako je sve vec shvaceno, cemu onda UM? (jedino da pomuti)

Ako covjek razmislja srcem, onda je ocigledno da je na visem stepenu duhovnosti od onih koji razmisljaju kroz sebicne interese, nasilje, materijalizam... Ne kaze se zalud: Najveci medju jogijima je onaj koji meditira na srce! U srcu je takodje sjediste Boga u tijelu. Tu se nalazi jivatma tj individualna dusa, sto samo po sebi potvrdjuje znacaj srca (ne organa u fizickom smislu rijeci).

Covjek moze naci mir u sebi ali ga moze naci i van sebe. Ljudi traze Boga najcesce van sebe i izgube se u mnostvu raznolikosti. Najlakse je Boga traziti u sebi, jer kad se zatvore oci lakse se koncentrisati na svoju unutrasnjost nego na objekte koji su "van". Kad se shvati ono sto je unutra, onda ono sto je spolja vise nema potrebe da se razumije, jer je automatski i to jasno. Nestaje dualizam.

da, ali odrasli smo na zapadu razapeti izmedju kapitalizma i socijalizma,izmedju religije i komunizma..neko vjeruje u Boga a neko ne..i s obzirom na to kako 'vidimo' duhovnost' takav je i naš stav prema 'duhovnoj istini'..kad ljudi kažu svoju istinu, obično govore o onome što oni vjeruju da je istina, a to može biti i zabluda, a ne što je prava istina u stvari..ne mogu postojati dvije različite istine, ili Bog postoji ili ne..i šta je onda istina?
a i oni koji vjeruju u Boga zaključani su brigama o preživljavanju, zaključani u novcu, uvijek u žurbi, rade jedno a istovremeno misle na nešto deseto..uvijek izmedju posla i kuće i svih mogućih stresnih situacije izmedju..i u svemu tome se izgubi kontakt sa samim sobom..u toj svoj žurbi taj ja , taj istinski ja, prekriven je stvarima koje činimo i emocijama koje osjećamo..um je sve što poznajemo (ustvari mislimo da poznajemo) i on je centralna tačka naših malih univerzuma..sva koncentracija takvog uma zapadnog čovjeka je uvijek usmjerena prema vani, prema materijalnom tijelu i svijetu, umijesto prema unutra, prema sebi i Božanskom stanovniku u sebi..
treba nekako utišati um,ali to se čini vrlo teškim..barem meni..
kako to postoći, kako naći unutrašnji mir?..jer smatram dok ne pronadješ prvo sebe i svoj unutrašnji mir, ne možeš pronaći ni Boga u sebi..
znam, sad ćeš reći radi yogu a ostalo će doći samo po sebi!! .. :)

»Pogledaj oko sebe, mnogi ljudi dolaze u Indiju i na druge krajeve svijeta tražiti Boga. Nije Bog u Indiji,niti je u visokim planinama. Bog se nalazi u srcu svakoga čovjeka, I tvoj je jedini zadatak prepoznati Ga u sebi, u svome srcu, a jedina razlika izmedju mene i tebe jest u tome što sam ja toga svjestan, a ti nisi«.[/I]

anon1
11-04-08, 21:55
Dakle, u pitanju je stanje UMa. Nivo svjesnosti. Covjek moze da se spusti toliko nisko, da bude kao zivotinja- iskljucivo instinktivni zivot. Ali o nije nas cilj, zar ne??? Nije bitno vjerujes li u Boga, bitno je vjerujes li u sebe, zelis li da spoznas svoju sustinu.

U jnana yoga-i postoji jedna mantra "neti neti". Ona bukvalno znaci "to nije to". Posmatras svijet oko sebe i negiras ono sto vidis kao fizicku stvarnost i to objekte, jedan po jedan. Osoba koju prvu vidis... ona nije to sto ti mislis da jeste, ona je Bog... Stvar koju prvu vidis, ona nije to... ona je Bog. Pogledas sebe u ogledalo... to nijesi ti , to je Bog. I uz malo truda gubis stari materijalisticko/fizicki osjecaj, i dobijas jedan mnogo suptilniji. Kasnije se ide jos dublje u svemu tome, dok se ne dozivi potpuno jedinstvo.

seka
11-04-08, 22:46
ako 'natjeram' svoj um da razmišlja na taj način i negiram sve.. onda
sve što vidim nije to što mislim nego je to Bog..znači ni ja nisam tijelo, nisam ovo ime, nisam ni ove misli, nisam ni ove emocije.. ako nisam ništa od toga i ako je sve to Bog i ako je sve to Božansko a ne moje kako bi ja onda mogla što promjeniti?
onda se ja mogu igrati yame koliko god ‘oću ali ostvariti neki napredak jedino mogu ako se On smiluje..:)

anon1
11-04-08, 23:03
Jeste, ali opet da se vratimo na pitanje: Ko si ti? Ko treba da se smiluje? Ko je u zabludi?

seka
11-04-08, 23:58
malo si me zatekao i naveo na razmišljanje sa ovim pitanjima..
ko sam ja? iskreno ne znam..kažeš: 'Pogledas sebe u ogledalo... to nijesi ti , to je Bog.'
Bog je u svakome, ali nije svako sposoban da vidi Boga u sebi..Bog se ispoljava u meni i kroz mene.. srce je u meni a Bog je u srcu..svoje srce ne mogu da odvojim od moga tijela ili od sebe..ono je neraskidivi dio mene..bez njega ne postojim..i kad razmišljam srcem i Bog je u meni ali kad mi um prevlada osjećam odvojenost i javlja mi se sumnja u moje postojanje, u stvarnost..

anon1
12-04-08, 00:06
Evo pokusacu da parafraziram jednu pricu izmedju gurua i ucenika.

Zalio se ucenik svom guruu da ne zeli da se stopi sa beskonacnoscu, da on ma koliko bio mali zeli da ocuva svoju individualnost. Na to mu je guru poceo pricati pricu: Tako se i mala kap vode zalila da ne zeli da se izgubi u velikom okeanu, ona tako malena u beskonacnost... Na to joj je okean rekao: Ne boj se mala kapi, kad se stopis sa mnom, stopices se sa svojom bracom i sestrama, kad god pozelis opet ces moci uz pomoc suncevog zraka da se uzdignes na nebo i postanes oblak i ponovo da se kao kap kise vratis u okean. Kad je to cula, mala kap se smirila, i prihvatila sa radoscu svoju sudbinu.

seka
12-04-08, 23:04
sad sam baš čitala nešto o slučajevima spontanog buđenja kundalini i to kod običnih ljudi u sasvim običnim situacijama.. uslijed nekog stresa im proradi veliki emocionalni centar i krene kundalini a oni pojma nemaju šta rade i šta im se dešava, pa ih onda liječe od toga..
kako osvješćivati takve situacije - kad ljudi pojma nemaju šta im se događa!!?
kako razlikovati laiku da li je riječ o Kundalini ili prani???

anon1
12-04-08, 23:15
Postoji u tijelu samo jedna energija. Kundalini se ona zove kad se probudi ona duz sistema glavnih chakri u ljudskom organizmu. Sve ostalo je simbolika i tradicija. U slucaju spontanog budjenja usljed nekih spoljasnjih uticaja svakako nije lako kontrolisati, isto kao sto nije lako zauzdati zahuktalu lokomotivu koja je krenula shinama koje vode u provaliju. Najbolje je u tom slucaju naci strucno vodjstvo kako bi se odma pristupilo pripremi organizma za budjenje (koje je u ovom slucaju vec pocelo). Najbolje pripreme su hatha yoga, pravilna ishrana i apsolutna samodisciplina. Tada je tesko se kontrolisati, ali ako nema samokontrole onda ta ogromna energija moze da navede osobu da pogresno ponasanje, sto je svakako suprotno cilju. Zato ce svaki guru insistirati na potpunoj disciplini.

U svakom slucaju, najbolje je kontaktirati prosvijetljenu osobu koja ce bez sumnje ustanoviti o cemu je rijec.

seka
13-04-08, 09:19
Postoji u tijelu samo jedna energija. Kundalini se ona zove kad se probudi ona duz sistema glavnih chakri u ljudskom organizmu. Sve ostalo je simbolika i tradicija.

ako postoji jedna energija šta su onda prana, shakti, nadi..?

anon1
13-04-08, 11:58
ako postoji jedna energija šta su onda prana, shakti, nadi..?

Prana i shakti su samo razliciti nazivi...
Nadi-ji su energetski kanali :)

seka
13-04-08, 12:02
hvala..našla sam..:)

http://www.djnan.net/shakti_kundalini.html

anon1
13-04-08, 12:16
Ali NADI nije energija :) Nadiji su samo energetski kanali koji su locirani u astralnoj dimenziji.

seka
13-04-08, 13:18
3 glavna Nadija (energetska kanala)
Ida - protiče lijevom stranom tijela i reguliše desnu hemisferu mozga.. pasivni ženski princip, podsvijest..
pingala – protiče desnom stranom tela i reguliše levu hemisferu mozga.. aktivni muški kosmički princip, svijest..
Sushumna – centralni, kundalini kanal

dako nisam opet nešto pobrkala..:) :) :)

anon1
13-04-08, 13:31
E to mi djeluje kao tacno :D

S tim sto je Sushumna bitna, ova dva su bitni samo na nivou prosjecnog covjeka. Kad se probudi kundalini (dodje do prosvjetljenja) tada energija ide samo kroz Sushumna Nadi... nema vise dualizma :)

okianer
02-05-08, 20:38
e sad ja...isla sam neko vrijeme na casove hatha joge u jednoj od prvih skola joge otvorenih na podrucju stare JU poslije 2.sv.rata,dakle ne moram da vam opisujem polozaj ucionice,atmosferu i ljude u njoj,kao u filmu,ali odselila sam se..potreba za jogom je ostala...pokusala sam sama ,ali nesto mi nedostaje..ucitelj..da ne kazem guru..sad pitanje..postoji li mozda na internetu on line vjezbaonica koju vodi neko od boljih poznavaoca tajni joge,engleski jezik nije brijera?!

anon1
04-05-08, 00:26
Kao prvo dobrodosla na forum i ovaj podforum.

Sto se joge tice, u pitanju je jako kompleksna disiplina koju nije moguce tako lako objasniti kao izvjesne druge discipline koje joj mozda vizuelno nalikuju. Svaka vjezba joge ukljucuje 3 bitna elementa: asana-u (stav tijela), dharana-u (koncentraciju) i pranayama-u (nacin disanja). U nekim slucajevima neki od ovih elemenata moze biti vise naglasen pa po njemu odredjena sadhana (vjezba) moze dobiti svoje ime. Obzirom na tu kompleksnost, bilo kakvo poducavanje koje ne ukljucuje sve te elemente bilo bi nepotpuno i sadana ne bi imala odgovarajuci efekat.
Uvijek je nedostatak volje za vjezbanjem prepreka, ali treba imati na umu da se najbolje napreduje kad se tempo vjezbanja prilagodi individualno.

Prosvetljenje
29-05-08, 04:40
Ako se radi lagano bez naprezanja i zamaranja onda nece biti stetnih posljedica. Nadam se da cu stici uskoro da napisem neke detaljnije instrukcije kako se pravilo radi pranayama.

Ja lično mislim da bi pranajamu, naravno možda i grešim, ozbiljnije trebalo raditi samo uz stručno vođstvo. Bez toga, bojim se, moguće je poremetiti energetske tokove u organizmu i zato je, smatram, potrebno izbeći pogrešno izvođenje.

anon1
29-05-08, 11:04
Ja lično mislim da bi pranajamu, naravno možda i grešim, ozbiljnije trebalo raditi samo uz stručno vođstvo.

Ne grijesis. Prisustvo gurua je ono sto se naglasava kao bitno za svaku duhovnu praksu, pa samim tim i za pranayama-u. Ali isto tako kao sto ce inteligentna osoba uspjeti uz instrukcije iz udzbenika da nauci samostalno da vozi auto, osoba koja je pravi bhakti ce uz adekvatne instrukcije uspjeti da savlada i vise nivoe pranayama-e samostalno.

Bez toga, bojim se, moguće je poremetiti energetske tokove u organizmu i zato je, smatram, potrebno izbeći pogrešno izvođenje.

Uvijek i u svemu postoji rizik. Ako je osoba dovoljno oprezna i osluskuje signale iz svog tijela, daleko je manja vjerovatnoca da ce nauditi svom tijelu nego sto je vjerovatnoca da je udari auto dok prelazi ulicu. Strah je najgori pratilac u duhovnom razvoju. Ali oprez, naravno, mora biti uvijek prisutan.

Dobrodosao/la Prosvetljenje :)

Masja
08-06-08, 21:51
Moglo je i ovdje da se stavi:

http://madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=387087&postcount=26

Masja
26-07-08, 18:40
http://madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=425393&postcount=27

http://madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=425395&postcount=28

wawy
21-10-08, 23:08
mozel mi neko objasnit kolko traje disanje u hatha yogi? znaci, relativno jedno prema drugom kolko traje udisaj, zadrzavanje daha, izdisaj, zadrzavanje daha? imam neki dvd o yogi, pa mi je bio interesantan...

wawy
21-10-08, 23:45
nije lose, minut i po... al znaci to je to sigurno- 1:4:2:1?

a ako se ne radi o pranajami nego o obicnoj vjezbi u hathi, ima li neko univerzalno pravilo za disanje, ili ono kako kazu na dvd?

a inace, vjezbe su im zvek, stvarno se masu dobro cojek istegne. trenira sam vise sportova i znam masu istezanja, al u jogi se najbolje opustaju misici poslje vjezbi, ili postize gipkost, definitivno.

Beljki
29-11-08, 17:54
Ne grijesis. Prisustvo gurua je ono sto se naglasava kao bitno za svaku duhovnu praksu, pa samim tim i za pranayama-u. Ali isto tako kao sto ce inteligentna osoba uspjeti uz instrukcije iz udzbenika da nauci samostalno da vozi auto, osoba koja je pravi bhakti ce uz adekvatne instrukcije uspjeti da savlada i vise nivoe pranayama-e samostalno.

mozda.. ali opet uvijek postoji i druga strana. Recimo moj daleko nadrazi indijsku duovnjak, Ramakrishna, je uglavnom branio ucenicima da se bave hatha yogom, rekao je da je nepotrebna (generalno je vise polagao na bhakti) ali ako covjek bas zeli samo i iskljucivo uz ucitelja koji je dosao do cilja takve sadhane.
Sto se tice toga kolko "manji ucitelji" mogu pomoci ima prica o zmiji koja je htjela progutat preveliku zabu pa su se zaglavili i oboje mucili... to je istuacija kad je ucitelj "premali da proguta ucenika" :D

Vidio sam situacije di je duhovna praksa dobro zeznula ljude i to dozvotno i fizicki i psihici... nije to sad neko plasenje, vise je opasnosti u tome sta svakog dana sjedamo u auto pa se opet svi vozimo... ali potreban je odredjeni razuman pristup svemu tome, razmisliti zelimo li zaista ozbljino uci i u kakvu praksu, pod kojim uvjetima i sa cijim vodstvom. Posebno kod naprednijih stvari poput kiya ili samih pranayama pa i naprednijeg izvodjenja asana sa bandhama, mudrama itd.. Aurobindo je cak i uobicajenu meditaciju na dah smatrao nepreporucljivom kao vec jednim vidom pranayame.. naravno neki drugi bi rekli nesto drugo.. uglavnom covjek treba upoznati sto vise gledista iz sto vise izvora pa kiad ima odredjenu siru sliku odabrati najbolju opciju. Yoga je postala pomalo pomodna pa se onda olako vjezba iz raznoraznih razloga potpuno zanemarujuci savjete i preduslove (iz spisa i stoljetne prakse) i cesto uz priucene instruktore.

Beljki
29-11-08, 18:02
Inace za literaturu ukoliko se razumije engleski prema onome sto sam citao (ali hatha yoga mi nije "fah" pa nisam napozvaniji da to procjenjujem) BSY (Bihar School of Yoga) mi se cini da ima vrlo kvalitetna izdanja. Zatim mi se jako svidja Shivananda ali u jednom sirem duhovnom smislu, ne tolko striktno vezano za yogu/tantru.

Recimo Prana, Pranayama, Prana Vidya od BHY ( http://www.amazon.com/Prana-Pranayama-Vidya-Niranjanananda-Swami/dp/8185787840 ) mi se cini vrlo zanimljivom sto se pranayame tice iako nisam do kraja procitao..

Beljki
29-11-08, 18:09
Makar i u nasim krajevima imamo Maheshwaranandu i njegovu organizaciju koja se cini dosta dobro ustrojena pa je i to sigurno fini izbor, jedino sto je sad vec tolkiko prosireno da se uglavnom poduka svodi na radi sa instruktorima koji bez obzira sto moraju imati odredjenu obuku i staz (cini mi se i vise nego u mnogim drugim organizacijama) mogu dosta varirati, sa samim Maheshwaranandom se rijetko (na kakvom seminaru isl) radi direktno.. ali u slucaju potrebe ili problema vjerjatno se moze doc do njega... ne znam..