View Full Version : Vasa zivotna filozofija

Bon Jovi
15-06-07, 15:47
Koja je vasa zivotna filozofija,tj zivotni moto.Zasto(bas taj moto)?

:red_bandana:

DYLAN DOG
15-06-07, 18:31
Lično nemam formulisan nijedan, bar ne onaj koji u svakoj situaciji mogu i moram primijeniti... Ja sam prilično literarna osoba, koja ima intelektualne impulse i sklonosti da život doživljava kao tekst, a uz to imam jako čvrst karakter, pa plašeći se da ne postanem rob svojih principa (bar onih koji se u životu mogu prevazići i izgubiti važnost suštine) ne ulazim u vezivanja za striktne formulacije. Jer, tako imam svoju slobodu, upravo zbog neslućenih mogućnosti naracije...:D
Nešto što je najbliže mojim stavovima je Latinska poslovica DIS PROXIMUS ILLE; QUEM RATIO NON IRA MOVET (Najbliži su Bogu oni koje razum pokreće), kao i EST MODUS IN REBUS (treba imati mjere u svemu) i prosta naša ŽIVI I PUSTI DRUGE DA ŽIVE.

Bon Jovi
15-06-07, 21:29
Lično nemam formulisan nijedan, bar ne onaj koji u svakoj situaciji mogu i moram primijeniti... Ja sam prilično literarna osoba, koja ima intelektualne impulse i sklonosti da život doživljava kao tekst, a uz to imam jako čvrst karakter, pa plašeći se da ne postanem rob svojih principa (bar onih koji se u životu mogu prevazići i izgubiti važnost suštine) ne ulazim u vezivanja za striktne formulacije. Jer, tako imam svoju slobodu, upravo zbog neslućenih mogućnosti naracije...:D
Nešto što je najbliže mojim stavovima je Latinska poslovica DIS PROXIMUS ILLE; QUEM RATIO NON IRA MOVET (Najbliži su Bogu oni koje razum pokreće), kao i EST MODUS IN REBUS (treba imati mjere u svemu) i prosta naša ŽIVI I PUSTI DRUGE DA ŽIVE.

Naravno,ako nemas jednu posebnu ,moze vise...ni ja nemam jednu... :character38542:

kliko
15-06-07, 22:50
Meni je u ovom periodu zivota:

"Do not fear death.If you have to fear,fear the way you live your life"

a zasto bas ta, ispricacu vam prichicu neki drugi put.:)

DYLAN DOG
15-06-07, 23:01
Bilo bi zanimljivo čuti cijelu priču.

Homer
16-06-07, 08:43
Ne shvataj život ozbiljno, iz njega još niko nije živu glavu izvukao!

Bon Jovi
16-06-07, 10:12
Ne shvataj život ozbiljno, iz njega još niko nije živu glavu izvukao!

To mi nekako dodje kao ironija...i ja nikako ne bih mogao da gledam na zivot tako.Razmisljas....Ma kakav zzivot...ionaako cu umreti

Ne znam da li si cuo za izreku Memento mori ,cesto je koriscena za vreme baroka,jer su umetnici u to vreme bili dosta drukciji od onih koji su svoja dela stvarali u humanizmu .Inace izreka znaci,Seti se svoje smrti,tj Seti se da si smrtan.Izreka je slicna ,a ponovo sasvim razlicita od Carpe Diem(koriscena u humanizmu,optimisticka,i nju je liv tyler imala u svojoj tituli),u prevodu znaci Iskoristi Dan.

Znaci,cini mi se da previse pesimisticki razmisljas...npr. ja nikad ne bih mogao da imam toliko pesmisticko razmisljanje..

:hammer5425:

Homer
16-06-07, 10:49
Ja to uopšte ne doživljavam kako si ti to shvatio. Pokušaj da ovu ironiju sagledaš sa vedrije strane.
Moje razmišljanje (stav) je da zivot treba (umjeti) živjeti.
Sa poslednjim danom života se ne treba opterećivati, tu ništa ne možemo. Nisam se pitao kad sam došao na ovaj svijet, neću se pitati ni kad odem. Treba iskoristiti priliku koja nam je data i uživati!

Pa ja sam najveći optimista kojeg poznajem! ;)

PS

Moj život nije samo moj život. Moj život je i život moje porodice i meni dragih ljudi!

frkadela
16-06-07, 16:27
...Ne znam da li si cuo za izreku Memento mori ,cesto je koriscena za vreme baroka...

To je jedna od najboljih latinskih izreka...

Filip
17-06-07, 06:58
jedan moj poznanik mi je prica da su njegova dva druga (kanadjani) prije nekoliko godina prodali sve sto su imali - stan auto i ostalo. kupili tablete, neke spriceve, neke stvari za prvu pomoc i otisli na putovanje oko svijeta

bili su svuda - u kolumbiju, brazil, argentinu, njemacku,holandiju, kinu, japan, ko zna sve dje. i svuda su se zadrzavali po mjesec ili dva radili svakakve fizicke poslove i onda nastavljali putovanje

jednom se desilo da se je jedan od njih, ne znam tacno dje zarazio nekom bolescu da je skoro umro. u neku tamo suplju bolnicu su trazili od doktora da koriste njihove spriceve. posle nekog vremena se oporavio i nastavili su putovanje

kad su dosli u neku evropsku drzavu na granicu im nisu vjerovali da su iz kanade. jer prvo dolazili od ko zna dje a drugo izgledali su ko neki beskucnici. onda im je jedan od njih pokazao tetovazu kanadske zastave na pozadini vrata koju su uradili odmah prije nego sto su krenuli iz kanade. i ovi carinici im povjerovali i pustili ih. i nastavili su putovanje

nakon nekog vremena malo su dosadili jedan drugome i odlucili da se razidju na mjesec dana. jedan je otisao u dansku a drugi u francusku i odlucili da se sretnu u holandiju na taj i taj datum na to i to mjesto. normalno nisu imali mobilne. uglavnom kad je dosa taj datum obojica su se srela u holandiju

tako su putovali i nakon 3 godine su se vratili nazad u kanadu.

ne znam jesam li skrenuo s teme al nisam s pameti. tako da ovako nesto ne bih nikad uradio. za mene je zivotna filozofija bit najbolji mesar na svijet pa nek svijet dolazi kod tebe (da kupuje meso) a ne ti da ides u svijet

rusian
17-06-07, 20:37
ne znam jesam li skrenuo s teme al nisam s pameti. tako da ovako nesto ne bih nikad uradio. za mene je zivotna filozofija bit najbolji mesar na svijet pa nek svijet dolazi kod tebe (da kupuje meso) a ne ti da ides u svijet

Hahaha! dobar si

BlackWoman
18-06-07, 20:09
Kad bolje razmislim i nemam neki određeni životni moto u koji bih se mogla uklopiti ili koji bi odražavao moju psihologiju.
Ima veoma mnogo zanimljivih latinskih i grčkih izreka, ali ni jedan dovoljno ne odslikava mene. U suštini i ne volim baš da nabrajam te stare izraze, niti ih koristim (mada mi se nekad omakne) kad se umjesto odgovora ''zaklonim'' nekom davno rečenom i još tuđom misli.

anon1
19-06-07, 10:34
SATYAM NASTI PARO DHARMA (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=99615&postcount=3)

grunf
19-06-07, 12:05
Suma poroka je konstantna kao i životne energije neko se potroši pre neko kasnije !Važno je istrajati :)

Wild
02-08-07, 02:18
1 Bolje je zaliti zbog necega sto si uradio nego zbog necega sto nisi ( glavni moto)

2. ( na ovaj bas i nisam ponosna) Ko tebe kamenom ti njega planinom :D

frkadela
02-08-07, 02:21
Samo lagano...

pehar
15-02-08, 20:10
jos uvek je trazim...

Blade
18-03-08, 22:40
Ko tebe kamenom ti njega planinom

Zašto ne 'Ko tebe kamenom, ti njega cvijetom'? :)

6a2
18-03-08, 23:17
bolje ziv nego mrtav,bolje imati nego nemati,bolje zivjeti cijeli zivot kao milioner nego jedan dan kao bijednik...:wendy_sp_h4h:

frkadela
19-03-08, 00:02
Zašto ne 'Ko tebe kamenom, ti njega cvijetom'? :)

Zato sto cvijetom ne mozes znacajnije da ostetis protivnika... :D

Blade
19-03-08, 13:37
Zato sto cvijetom ne mozes znacajnije da ostetis protivnika... :D

Možeš...itekako možeš :)
Samo treba pravilno upotrijebiti taj cvijet...

girl from venera
19-03-08, 13:42
Slažem se Blade, i još ako je protivnik alergičan na pelud...uh bogin je :)

Blade
19-03-08, 19:40
Sada je jedino što uvijek imamo. Ne postoji vrijeme kad naš život nije 'sada'

To je jedna misao koje se sjetim svakog dana :)

dadad
22-08-08, 12:02
-dobra organizacija i komunikacija su ključ uspjeha.

-ne čini drugome ono što ne bi volio da tebi drugi čini.

wawy
22-08-08, 17:44
-daj, daj, daj

-ja, ja, ja

-meni, meni, meni

-moje, moje, moje

-naj, naj, naj

...nije moja zivotna filozofija

OCTAVIAN
22-08-08, 22:24
Pronadji posao koji volis i neces morati da radis niti jedan dan do kraja zivota - Nikola Makijaveli

Be the change you want to see in the world - Mahatma Gandhi

Ako neki problem ne mozes da rijesis, ne vrijedi se nervirati oko toga. Ako mozes da ga rijesis, nemoj se nervirati, radi na rjesenju. - Stara kineska poslovica

Ribica
23-08-08, 07:26
My only ambition is to be happy

seka
23-08-08, 10:36
biti srećna.. a to ostvariti kroz ljubav i dobrotu..

to je moje osnovno načelo po kojem se trudim da živim..
ljubav u smislu da volim sebe, svoje najbliže,svoje daleke..da volim Boga i ovaj život..
ljubav je to što preživljava sve, to što opstaje, što pokreće pozitivne i lijepe trenutke, što pokreće mene da volim jako, da stvaram, da živim i opraštam...trudim se da budem bolja i plemenitija prema drugom čovjeku,prema svakom živom biću..jer svi smo mi u suštini ranjivi sa potrebom da budemo voljeni, a to ćemo biti samo ako volimo..
nije uvijek tačno da nam život vraća ono što mi drugima dajemo, ali to nije razlog da odustanem od dobrih djela i ljubavi jer me dobrota ispunjava srećom..

pehar
25-08-08, 23:27
zivot je lep:wub2:

lady abu bin crazy
26-08-08, 09:22
uvjek moze biti gore :smokeing:

bice jos...:D

Antropos
28-10-08, 13:27
Koja je vasa zivotna filozofija,tj zivotni moto.Zasto(bas taj moto)?

:red_bandana:

Ima ih više...Npr., "Računi se sabiraju na kraju..." Zato što je fakat da mnogi sude prebrzo i pre vremena, donose ove ili one zaključke, a ipak, i pored toga, računi se sabiraju na kraju...

To je inače kazao Svetislav Pešić na Svetskom prevnstvu u košarci u USA, kada smo izgubili, ako se ne varam, prve tri utakmice, i onda su ga kritikovali svi živi, i naši novinari, mi smo takav mentalitet valjda, a on je samo kazao: Računi se sabiraju na kraju. :whistling2:

I kao što znate-bili smo prvi. ;)

A nakon toga je krenuo pad naše košarke. :weeping:

pehar
29-10-08, 00:51
zivot je suvise kratak da bih ga komplikovala

Snebivljiva Azdaja
06-11-08, 11:57
:thumb_up: There is only one corner of the universe you can be certain of improving and that is your own self.

seka
06-11-08, 21:25
que sera, sera ili šta bude biće! :)

dadad
06-11-08, 21:49
...daruj ljubav i onome ko te mrzi, zrači pozitivnom energijom i rezultati neće izostati....