View Full Version : Lutrija Crne Gore-LUCG
Evo jos jedne hartije koja zavredjuje da ima svoju temu, za sada samo ovaj tekst, pa kome je interesantna moze navesti vishe podataka koji mogu biti od koristi.
EKONOMIJA
LUTRIJE REGIONA “OBNAVLJAJU” SFRJ
Na jesen počinje zajednički loto
Podgorica - Direktori lutrijskih kompanija zemalja bivše Jugoslavije potpisaće danas u slovenačkom gradu Celje ugovor o formiranju asocijacije lutrija regiona, a već na jesen bi mogao biti pokrenut zajednički loto, prva igra na sreću na tržištu od oko 30 miliona ljudi - potvrđeno je "Vijestima" u Lutriji Crne Gore.
Prva godina predsjedavanja biće povjerena Sloveniji, a onda će se smjenjivati lutrije drugih zemalja. Ideja je stara, ali je realizovana sada u velikoj mjeri zaslugom Lutrije Crne Gore, saopšteno je u toj kompaniji.
- Asocijacija će biti otvorenog karaktera i primaće nove članove. U fazi pripreme je prijem Bugarske i Rumunije - kazao je za "Vijesti" predsjednik Odbora direktora Lutrije Branko Jovanović.
Većinski vlasnik Lutrije Crne Gore je od oktobra 2005. godine podgorički lanac kladionica Korner, koji je od građana i države kupio oko dvije trećine vlasništva, a od ove sedmice, na osnovu dokapitalizacije, postaće vlasnik oko 91 odsto akcija.
Komisija za hatrije od vrijednosti je u srijedu potvrdila uspješnost emisije akcija vrijedne tri miliona eura (1.752.541 akcija nominalne vrijednosti 1,7118 eura), koja je realizovana od 16. aprila do 23. maja, a najavljena u Lutrijinom sportskom listu "Arena". Korner je kupio skoro 95 odsto tih akcija.
- Sa novih tri miliona eura krećemo odmah u projekat otvaranja elektronskog kazina u poslovnom centru Kruševac, a biće i drugih projekata - kazao je Jovanović.
U Lutriji, koja trenutno nema svoj kazino, planiraju da otvore deset do 15 elektronskih kazina uz "klasične". Kompanija najviše prihoda ima od sportskih kladionica, lotoa i "grebalica".
Jovanović je ocijenio da je stanje u Lutriji "solidno".
- Lutrija je uspješan kolektiv, ostvaruje pozitivan finansijski rezultat, a obezbijedili smo dnevnu likvidnost - rekao je Jovanović.
Lutrija, prema njegovim riječima, ima oko 350 radnika (trostruko više nego prije privatizacije kada je, netipično za kompanije koje se bave tom veoma profitabilnom djelatnošću ostvarivala gubitak u poslovanju), a promet je petostruko veći.
Iz Lutrije najavljuju da će, nakon pokretanja sopstvenog lista Arena, imati i svoj televizijski kanal na kablovskoj televiziji.
U kompaniji traže strateškog partnera, kojem planiraju da prodaju dio svojih akcija. Prema riječima Jovanovića, među zainteresovanim kompanijama ima i onih iz regiona i Evrope, ali i iz Sjedinjenih Američkih država i sa Dalekog istoka.
izvor--VIJESTI
Ako se uzme u obzir da Normal Company posjeduje 91% akcija, nesto ne znam koliko je ovo interesantna hartija za trgovinu ...
ja sam je istovario na 7,
i zadovoljan sam, bas zbog tih 91% ne bih vise ulazio u nju,
mada ako je umreze sa ostalim istocno evropejcima, mozda se neko od njih pocne pecati na stranim berzama,
ko zna
Pera Detlic 25-06-07, 14:51 Lutrija-LUCG mislim da je vrlo dobra za kupovinu.
mislis li zbog ovog sporazuma oko udruzivanja lutrija sa prostora ex yu?
Pera Detlic 25-06-07, 15:07 mislis li zbog ovog sporazuma oko udruzivanja lutrija sa prostora ex yu?
Da i još dosta dr.stvari.Lutrije su izuzetno profitabilne firme,iako ova naša ne prikazuje profit...ali promijeniće se to.
Da i još dosta dr.stvari.Lutrije su izuzetno profitabilne firme,iako ova naša ne prikazuje profit...ali promijeniće se to.
Svakako samo kod nas to moze debelo da potraje a i ovih 91% to je dokapitalizacija takva da im mali nizasta netrebaju :thumb_down:
pifkolektor 25-06-07, 16:10 Ovaj clanak vam je promakao iz republike:
Las Vegas u Podgorici
Za osnivanje zajedničkog preduzeća sa Lutrijom Crne Gore najviše interesovanja je pokazao lanac kockarnica iz Las Vegasa, američka država Nevada – saopštio je Republici predsjednik Borda direktora te kompanije dr Branko Jovanović
Jovanović je dodao da su, osim američke kompanije, interesovanje pokazale kompanije sa dalekog istoka i zapadne Evrope, ali nije želio da otkriva njihova imena.
- Osim formiranja zajedničkog preduzeća, Lutrija Crne Gore razmatra prodaju dijela, odnosno novu emisiju akcija – naveo je Jovanović.
On je ponovio da Državna lutrija Srbije nije pokazala zvanično interesovanje za kupovinu crnogorske Lutrije, ali nije isključio mogućnost da ta srpska kompanija želi proboj na crnogorsko tržište.
- U tom smislu treba posmatrati njihove najnovije medijske nastupe – ocijenio je Jovanović.
Lutrija Crne Gore odnedavno traži strateškog partnera za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje bi unaprijedilo poslovanje ove kompanije u Crnoj Gori.
Lutrija je jedina kompanija koja je dvije godine nakon privatizacije znatno povećala broj uposlenih, a osim toga bilježi pozitivne finansijske rezultate.
Prema zvaničnim podacima sa sajta kompanije, Lutrija zapošljava 330 radnika, raspoređenih u četiri sektorske službe koje obuhvataju ukupno 120 poslovnica širom Crne Gore.
Osim klađenja, Lutrija organizuje kockanje, igre na sreću, proizvodnju opreme za te namjene, promet i usluge.
Većinski vlasnik Lutrije je lanac kladionica “Korner” koji posjeduje nešto iznad 75 odsto akcija kompanije, dok ostale dionice posjeduju radnici i fizička lica.
Jovanović je kazao da su lutrije iz bivših jugoslovenskih republika nedavno potpisale sporazum o osnivanju Asocijacije lutrijskih organizacija jugoistočne Evrope, čiji su ciljevi zadovoljenje i zaštita zajedničkih interesa članova, međusobno povezivanje i saradnja.
Sporazum o konstituisanju ove organizacije, kako je dodao, biće potpisan 15. juna u Celju.
Lutrija Crne Gore je prošle godine, prema izvještaju revizora poslovala sa 20,76 hiljada eura dobitka, koji je skoro osam puta veći nego 2005.
Ukupan prošlogodišnji prihod kompanije koja posjeduje kladionice i organizuje igre na sreću, iznosio je 3,4 miliona eura, duplo više više nego u 2005.
Ukoliko bi američki lanac kockarnica ušao u zajednički posao sa Lutrijom, bila bi to prva veća američka investicija u Crnoj Gori nakon početka rada Oportjuniti banke.
Osnovi kapital Lutrije iznosi 1.016.667,12 eura, a podijeljen je na 593.917 akcija nominalne vrijednosti 1,71 eura. Trenutna berzanska vrijednost dionice Lutrije iznosi oko 5,7 eura.
Predrag Zečević
Iniciraće izmjene Zakona o igrama na sreću
Jovanović je najavio da će Lutrija Crne Gore inicirati izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. - Iako je sadašnje zakonsko rješenje relativno dobar propis, inicaraćemo neke izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Cilj nam je da novi propisi preciznije definišu ko i kako može da se bavi lutrijskom djelatnošću, a koliko sam upoznat, i Ministarstvo finansija priprema izmjene tog zakona – rekao je Jovanović. On je napomenuo da je krajnji cilj Zakona uvođenje više reda u oblast organizovanja lutrijskih igara.
Pera Detlic 25-06-07, 18:51 25. maj 2007. , Kurir
LUTRIJA SRBIJE KUPUJE KOMŠIJE?!
BEOGRAD - Državna lutrija Srbije je u pregovorima oko kupovine Lutrije Makedonije i Lutriju Crne Gore, izjavio je juče Bojan Krišto, direktor državne lutrije Srbije. On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je to za našu Lutriju realnost i perspektiva, ali da su još uvek u pitanju samo neformalni razgovori.
Krišto je za septembar najavio pokretanje "TV Binga" gde će biti dosta velikih robnih nagrada - od kućnih aparata, opremanja stana, do vozila. Pored toga, on je u julu najavio otvaranje jednog od najvećih kazina u Evropi - "Grand kazina", gde Lutrija ima 10 procenata vlasništva.
- Prvo se razmišljalo da taj kazino bude na 1.500 kvadrata, a zatim se taj broj stalno povećavao. I sada će, izgleda, to biti najveći kazino u Evropi na površini od devet hiljada kvadrata - rekao je Krišto i dodao da će otvaranje ovakvog kazina značajno uticati na porast turizma u našoj zemlji.
Direktor Državne lutrije se i pohvalio postignutim rezultatom, tačnije da je prihod lutrije sa 827 miliona dinara u 2002. godini povećan na 6, 8 milijardi dinara u protekloj godini.(koje povećanje a?) On je rekao i da nije očekivao da će u državni budžet uplatiti čak 65 miliona evra. Pored toga, Lutrija je, kako su juče istakli, učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama.
Odgovor na prethodni:
Podgorica(MINA-BUSINESS) - Lutrija Crne Gore nije imala nikakvih zvaničnih kontakata sa predstavnicima Državne lutrije Srbije i sa njima ne pregovara o prodaji - saopštio je juče predsjednik Odbora direktora Branko Jovanović.
Srpski list "Danas" objavio je da Državna lutrija Srbije pregovora o kupovini lutrija u Crnoj Gori i Makedoniji, ali iz crnogorske kompanije kažu da ona neće biti prodata. :yawn431: Jovanović je saopštio da Lutrija traži strateškog partnera koji bi mogao da doprinese razvoju igara na sreću u Crnoj Gori i da su ostvareni kontakti sa njihovim priređivačima iz cijelog svijeta.- Želimo da ostvarimo poslovnu saradnju sa priređivačem igara na sreću koji bi mogao da uloži u njihov razvoj na teritoriji Crne Gore, ali sa srpskom lutrijom nijesmo pregovarali - rekao je on agenciji Mina-business.
Lutrija je prošle godine poslovala sa 20,8 hiljada eura dobitka, koji je skoro osam puta :greedy: veći nego 2005.
Većinski vlasnik Lutrije je podgorički lanac kladionica "Korner". Lutrija je do 2005. i privatizacije bilježila gubitke, iako je priređivanje igara na sreću obično profitabilna djelatnost.
"Dje je dima,tu i vatre ima."(stara Crnogorska Berzanska poslovica)
e da mi je imat i zivjet sa njihovim gubitkom
FI jedva pozitivan P/E preko 120 ali emituju akcije za postojece akcionare po cijeni cini mi se nominalnoj sto i nije lose. Ali pogledajmo tu odluku. Kompanija uvecava kapital za 3 miliona E po nominali 1.71 ali sada ima samo 593 hiljade akcija tako da ce svaki akcionar koji ima 100 akcija biti pozvan da uplati jos 295 akcija po nominali odnosno 505 Eura. Idealan potez za malog akcionara ili idealni za.eb. meni se cini da ce se kajati i oni koji upisu i oni koji ne upisu, da li je ovo nacin da Korner uveca svoj akcviojski kapital upumpavajuci 2 mE ali zasto bi to radio? Mnogo pitanja malo odgovora.
jedan_prošli 01-07-07, 15:43 Kao što kažeš 91% je jedan vlasnik. Što bi on sam sebi uplačivao novčiće? Briga njega za ostalih 9 %. Vjerovatno da dobije partnera ili poboljša premije. Pa da se onda "uda". Kako god scenario bi mogao biti pozitivan.
Nesto sto mi je zapalo za oko. Cijena LUCG je u petak bila 6.70E, a nominala 1.71E. Ako pomnozimo 1.71x3.95 (ako dokupimo akcije na koje imamo pravo) dolazimo tacno to 6.75E. Da li je vrijednost dokapitalizacije slucjno izabrana da odgovori trzisnoj vrijednosti akcije? Po podacima Korner je vlasnik preko 67%.
jedan_prošli 01-07-07, 19:35 Nisam planirao nikakve dokapitalizacije, ali što je tu je. Ja ću to iskoristiti, pa kako bude miša mu 6. A jel ima kakvih govorkanja što će im novčići? Da nije netko izvukao neki jack pot, a oni nemaju da plate? Mislim pitam samo.. Mislim da su imali neku nagradni igru gdje je dobitak ili fond dobitaka bio 2,5 mil eura.
Pera Detlic 05-07-07, 09:54 Žao mi je narode ali: Prošao voz kroz kukuruz! (što bi se reklo)
Dokapitalizacija je završena u najvecoj tajnosti. Poziv i informacije o istoj su objavljeni bili u sportskom listu Arena,što je sramota.:annoyed_h4h:
Korner uvećao vlasništvo sa 67 na preko 90.(neko je pitao čemu dokapit.)
Sve ovo ne znači da lucg nije dobra.;)
pifkolektor 05-07-07, 14:41 Nemogu da vjerujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Totalno sam razocaran......................................... ..............................
Da nisu stavili oglase kakve treba za dokapitalizaciju!!!!
Zar po zakonu ne mora da bude objavljenu u dnevoj štampi?
Pera Detlic 05-07-07, 14:55 Zar po zakonu ne mora da bude objavljenu u dnevoj štampi?
Naravno da treba odnosno mora!Čini mi se u najmanje 2 dnevna lista.Ali nekima je gazenje zakona ko dobar dan.Prekršili su nekoliko zakona.Ako ima neki pravnik neka se uključi.Ne mogu sad da tražim o kojim zakonima se radi ali mozda nedje kasnije.
E moj pifkolektor,vidi se da nijesi iz CG.Znaš kako odje kažu:Pušti akcije čuvaj glavu! Bilo je tu svega u vezi lucg..pritisci,zastrašivanja...nije za javnu priču.Ko zna ko je iza lucg jasno mu je.
pifkolektor 05-07-07, 15:18 E Pero mozda imas i pravo za glavu i meni su prijetili kada smo kupovali lutriju prije 2 god ali kad me strasno NERVIRA NEPRAVDA nemogu si pomoci.
Ovo je sala. Jedan oglas u Areni a drugi u kvotama koje izlaze po kladionicama. :) :) :) Kladite se momci. Inace ja nemam LUCG ali moja rodjaka ima i bio sam joj uhvatio mustuluk da ce da se potrosi na dokapitalizaciju. Bas sam pratio za oglase i novine ali ne nadjoh nista.
pifkolektor 06-07-07, 09:50 Od 1550 dionicara upisalo je 30 ljudi zamislite kakve mucke pa koja budala nebi dokapitalizirala po 1,78 eura kad je cijena na burzi 6,5 ??
Ovo ima samo u C.G inace u susjednim zemljama sve sto se tice dionica mora objavljivati i burza a ne neke sportske novine.
BIZNIS I BERZA
NAJVEĆA CRNOGORSKA KOMPANIJA ZA IGRE NA SREĆU SPREMA SE ZA STRATEŠKOG PARTNERA
Lutrija pripaja "Korner"
Podgorica - Većinski vlasnik Lutrije Crne Gore, lanac kladionica "Korner", ponudio je spajanje te dvije kompanije, o čemu će biti odlučeno na skupštini akcionara Lutrije krajem avgusta - najavio je juče predsjednik Odbora direktora Branko Jovanović.
Nakon spajanja, "Korner", čija je vrijednost procijenjena na oko 711.000 eura, prestaće da postoji i biće pripojen Lutriji Crne Gore.
Jovanović je ŃVijestima" kazao da će na taj način porasti tržišno učešće Lutrije u oblasti sportskog klađenja za 10 do 15 odsto, kao i da će biti eliminisan odnos konflikta interesa između "Kornera" i Lutrije Crne Gore.
- To će poboljšati poziciju za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima Lutrije Crne Gore. To je i bila njihova preporuka - kazao je Jovanović.
Predstavnici Lutrije Crne Gore razgovaraju sa nekoliko investicionih fondova, lutrijskim kompanijama iz Austrije, Izraela i Mađarske o strateškom partnerstvu, odnosno mogućnosti kupoprodaje dijela akcija koji pripada većinskom vlasniku.
Lutrija Crne Gore je privatizovana 2005. godine, kada je lanac kladionica "Korner" kupio državni paket akcija na berzi za 777.000 eura vrijedne obveznice stare devizne štednje. "Korner" je tada kupovinom državnih 51 odsto akcija uvećao vlasništvo na 75 odsto, a nedavno je nakon dokapitalizacije uvećao udio na oko 90 odsto.
Lutrija je do privatizacije poslovala loše i bilježila gubitke, uprkos činjenici da su igre na sreću i kladionice u tom periodu zabilježile pravi bum.
Nakon privatizacije, Lutrija je u 2005. i 2006. ostvarila mali dobitak, povećala broj radnika na oko 350, pokrenula nove igre i sportski list ŃArena", a proširila djelatnost i na trgovinu automobilima, motociklima, alkoholnim i drugim pićima, duvanom i cigaretama, kao i proizvodnju radio i televizijskih programa.
Jovanović podsjeća da je Lutrija, koja sama kreira softvere za igre i sisteme, prošle godine dobila nagradu za inovacije.
U kompaniji koja trenutno nema svoj kazino, planiraju da otvore deset do 15 elektronskih kazina uz "klasične". Osim toga, Lutrija je sredinom juna potpisala sporazum o formiranju asocijacije lutrijskih kompanija regiona (uglavnom zemalja bivše SFRJ), koje planiraju zajedničke igre na sreću na tržištu od nekoliko desetina miliona stanovnika, jer se očekuje da pristupe i još neke zemlje centralne i istočne Evrope.
Kompanija trenutno najveće prihoda ima od sportskih kladionica, lotoa i "grebalica".
Prema podacima iz elaborata koji je uradila kuća PMS Konekting, Lutrija je do 19. juna ostvarila 480.000 eura dobiti. "Korner" je ostvario oko 360.000 dobitka, za razliku od minusa od 83.600 eura u uporednom prošlogodišnjem periodu.
Pripajanjem "Kornera", koji organizuje igre u 42 kladionice i sedam automat klubova (poslovni prostori nijesu u njegovom vlasništvu), Lutrija će preuzeti oko 100 radnika ali i obaveze "Kornera".
U elaboratu se navodi da obaveze iznose 3,33 miliona eura, ali da je olakšavajuća okolnost to što se odnose na aktivnosti koje stvaraju profit i što nabavke nijesu naduvavane.
Nakon pripajanja, akcijski kapital Lutrije biće povećan za 711.000 eura na 4,73 miliona eura, a vlasnici Kornera dobiće po 415.310 akcija Lutrije nominalne vrijednosti 1,7118 eura (jednako procijenjenoj vrijednosti Kornera).
Korner će biti ugašen, a njegovi vlasnici će preuzeti akcije koje su mu pripadale u Lutriji, pa će ukupno imati 92,1 odsto.
Manjinski akcionari će imati jednak broj akcija kao i sada, ali će im vlasnički udio zbog pripajanja opasti sa 9,31 na 7,89 odsto.
Akcija Lutrije na berzi trenutno košta oko sedam eura, četvorostruko više od nominale.
STIŽE LUKSUZNI BROD-KAZINO
Iz Lutrije najavljuju da bi do kraja jula u Budvu trebalo da uplovi luksuzni brod-kazino, dug 34 metra i vrijedan nekoliko desetina miliona eura. Brod će ploviti Mediteranom, na relaciji Italija-Crna Gora-Albanija.
- To je pilot projekat, kako bismo ispitali da li postoji interesovanje za takav vid razvoja turizma i ponude igara na sreću - kazao je Jovanović.
Osim tog broda, u Lutriji razmatraju i dovođenje broda-kazina koji bi plovio rijekom Bojanom i Skadarskim Jezerom, sa crnogorske i albanske strane.
D.CRVENICA
izvor-VIJESTI
Pera Detlic 06-08-07, 13:41 LUCG 9,1660 9,7685% 2.155 0,0000 7,6200
Nije baš da se ovo nije znalo http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?p=97335#post97335
A biće i još...u sledećoj epizodi..:yes513:
Naravno da se ocekivalo,lutriju drze ljudi koji su ne manje uticajni,ako ne i vise,od VB,hti sam je kupiti cim je privatiyovana ali sam se vec ispucao...
Naravno da se ocekivalo,lutriju drze ljudi koji su ne manje uticajni,ako ne i vise,od VB,hti sam je kupiti cim je privatiyovana ali sam se vec ispucao...
Ubijedjen sam da ce Lutrija cim pocne da ostvaruje pravi profit napraviti bum, zasto:
1.Poslovati negativno u ovom biznisu prava je vjestina, bice prije da se radi o odlivanju kapitala, i friziranju izvjestaja, kako bi se cijene akcija drzale na jako niskom nivou, da bi ih kupili oni koji zele da izbace bilo kakav upliv manjinskih akcionara.
2.Sada ima oko 350 zaposlenih, ali kad se osbode viska koji je pravi balast za firmu, pocece lakse da dise, i bolje da posluje.
3.Lutrija CG ima monopol na nasem trzistu, sto je dovodi u povlascen polozaj i daje joj ogromnu sansu za profitabilno poslovanje, posebno nakon prosirenja asortimana sa kazinima ...
Derek_Trotter 09-08-07, 14:17 Lutrija danas trgovana na maksimumu. Interesantno je da je u toku dana postevljena maksimalna cijena za sjutra a ona iznosi 12.4848. Oni koji su danas prodavali ocito su bili lose obavijesteni jer su mogli sacekati do sjutra i prodati 10% skuplje. Naravno sve to pod pretpostavkom da se ovi nalozi nece sjutra naprasno povuci
jedan_prošli 11-08-07, 10:22 Da opet ne planiraju kakvu dokapitalizaciju? Mora proći minimum 30 dana od posljednje skupštine, pa opet mogu ovo i nanovo.
Je li neko pokušao da kupi akcije Lutrije? danas je opet skočila ali ne znam po kojem se osnovu to trguje i da li običan smrtnik može uopšte kupiti akcije LUCG?
jedan_prošli 14-08-07, 06:50 Pa hvataj dan prije. Nego kad dolazi ovaj brod što će da zaradi, pardon pruži priliku ljudima od kocke da se osječaju mmm, ali ipak da zaradi milijunčiće? Trebalo je biti u ovom mjesecu.
gagica pior 14-08-07, 13:43 Lutrija tesko, trguje se samo minimalno i to da bi cijena mogla da raste.
Brod je trebalo da bude do kraja jula, ali se procedura oduzila, treba im bar 20 dana dok stigne iz izraela pa se sad misle da li uopste da ga dovode jer ce sezona biti zavrsena.....
jedan_prošli 14-08-07, 13:50 HM.. Pa što je kasnio brodić? Šteta, ova sezona mrak bila za kockanje. Kaže jedna teta što radi u lutriji da imaju dosta posla. I mi smo malo para ostavili na strugalicama. Bilo je i dobitaka ;-)
Pozdrav svima, pojma nemam o berzi a vaucer sam ulozio u lutriju (skoro sam i zaboravio na to) i zanima me koliko to vrijedi po vasem misljenju.
Fala na odgovoru unaprijed!
Ne po misljenju, nego po ceni na berzi, vredi onoliko koliko si akcija dobio za vaucer x cena na berzi. Ako dosad nisi prodao nemoj jos malo:thumb_yello:
gagica pior 15-08-07, 18:17 Nikako ne prodavati
Pozdrav svima, pojma nemam o berzi a vaucer sam ulozio u lutriju (skoro sam i zaboravio na to) i zanima me koliko to vrijedi po vasem misljenju.
Fala na odgovoru unaprijed!
Do skoro me bilo stid da priznam da sam u Lutriju uložio dva vaučera. Sad mi se sve više dopada to što sam uradio, čak bih kupio još akcija kad bi bilo moguće. Broker reče da zaboravim na to, bar za sada. Inače, vaučer Lutrije ima 60 akcija, tako da ako se ne povuče sjutrašnji nalog od 17,5 eura onda je to 1050 eura. Za sada.
E pa fino, fala na odgovorima.
Sad cu morat malo da se edukujem i da ulozim jos jednu iljadu pa kud puklo da puklo.
Moram se pazit kad prelazim preko ulice jer mi se nikad nije desilo da dobijem pare a da ih ne zaradim.
Sta Mislite Kako Ce Se Kretati Akcije Lucg ?
da li neko zna koliko sad akcija ima LUCG, nakon dokapitalizacije? da li je lista emitenata sa montenegroberza I NEX berze azurirana?
Pera Detlic 21-08-07, 23:27 da li neko zna koliko sad akcija ima LUCG, nakon dokapitalizacije? da li je lista emitenata sa montenegroberza I NEX berze azurirana?
Lutrija je prije "transparentne" i "javne" dokapitalizacije imala
593.917 akcija
+1.752.541 dokapit.(e ajde sad ponovo se sjetite da su ove akcije kupljene po 1,71E)
=2.346.458 ukupno
Korner iza kojeg je Zaro Buric (a iza njega je Brano Mićunovic http://www.cosgan.net/images/midi/boese/e025.gif ) ima preko 90 % mislim oko 92%. U trgovini je znači još oko 8% znači oko 190.000 akcija.
Hvala Pero!
Ne znam zasto ali tacno sam znao da podaci sa sajtova berzi nijesu azurni. :thumb_down:
jedan_prošli 25-08-07, 11:20 3,5 milijuna eura prihoda u prošloj godini. Lijepo lijepo, ove će biti barem 5 milijuna eura. Zna se koliko je dobit kod igara na sreću ;-) Nego otkud toliko radnika lutriji na platnom spisku?? Jer se to nije moglo riješiti preko kioska i slično?
Cini mi se da u fond dobitaka daju 50% dok 50% ostaje za "troskove" LUCG :D
3,5 milijuna eura prihoda u prošloj godini. Lijepo lijepo, ove će biti barem 5 milijuna eura. Zna se koliko je dobit kod igara na sreću ;-) Nego otkud toliko radnika lutriji na platnom spisku?? Jer se to nije moglo riješiti preko kioska i slično?
Lutrija ima veliki balast, a to je upravo veliki broj radnika, koji se smanjuje , kad se to svede na razuman broj, smanjice se rashodi i profit ce znatno porasti.
Postoji ogromno interesovanje za Lutriju upravo zato sto ima monopol, probajte da je kupite na berzi pa cete vidjeti da je to nemoguce, sve je rezervisano za odredjene kupce, koji silom pokusavaju da obuzdaju cijeni, Lutrija ce ici na visetruko veci iznos od ovog koji je sada, rado bih je kupio jer je nemam u portfelju, ali avaj, ne daju jaci.
gagica pior 29-08-07, 12:19 Lutruja povecava broj radnika. Nema problem sa brojem, vec sa odredjenim profilima koji su visak i drugim koji fale.
Lutrija ima veliki balast, a to je upravo veliki broj radnika, koji se smanjuje , kad se to svede na razuman broj, smanjice se rashodi i profit ce znatno porasti.
Postoji ogromno interesovanje za Lutriju upravo zato sto ima monopol, probajte da je kupite na berzi pa cete vidjeti da je to nemoguce, sve je rezervisano za odredjene kupce, koji silom pokusavaju da obuzdaju cijeni, Lutrija ce ici na visetruko veci iznos od ovog koji je sada, rado bih je kupio jer je nemam u portfelju, ali avaj, ne daju jaci.
Ne razumijem zašto bi im bio interes da obuzdavaju cijenu? Zar im nije u interesu što veća cijena?
Ne razumijem zašto bi im bio interes da obuzdavaju cijenu? Zar im nije u interesu što veća cijena?
Onima koji kupuju cilj je da cijena bude sto manja sve dok ne kupe kolilicinu koju su planirali, a nakon toga im naravno odgovara sto veci rast.
Lutruja povecava broj radnika. Nema problem sa brojem, vec sa odredjenim profilima koji su visak i drugim koji fale.
Ok, hvala za informaciju, vjerovatno je informacija koju sam ja imao stara.
U svakom slucaju to je industrija koja ima veliku perspektivu, odnosno to mora biti profitabilna firma u buducnosti.
Onima koji kupuju cilj je da cijena bude sto manja sve dok ne kupe kolilicinu koju su planirali, a nakon toga im naravno odgovara sto veci rast.
To je više nego jasno, ali sam kažeš da se akcije ne mogu kupiti i tu se zatvara krug. I da se navodno čuvaju za nekog moćnog kupca. Preko 90% akcija je u rukama sadašnjeg vlasnika i ne znam gdje je tu prostor za neko taktiziranje sa obaranjem cijene
jedan_prošli 29-08-07, 22:18 http://www.nekretnine.cg.yu/katpod.php?type=vlasnistvo&pops=16&matbr=0000002019230
Imaju nešto i nekretnina. Samo jesu čudo učinili sa dokapitalizacijom. Dobro je i ovako. Jeftino su se riješili dioničara i sada neka bude fer sqeez out i sretno im. Koliko ima lutrija danas dioničara? Jel stoji još podatak od oko cca 1500?
...rado bih je kupio jer je nemam u portfelju, ali avaj, ne daju jaci.
... ali sam kažeš da se akcije ne mogu kupiti i tu se zatvara krug. I da se navodno čuvaju za nekog moćnog kupca...
Zasto se ne moze kupiti?
Evo ih ima u ponudi po 15 eura (www.montenegroberza.com), a prethodnih dana je bilo i nize!
jedan_prošli 29-08-07, 22:32 Možda im provrte cent iznad njihove kupnje. A ne skidaju prodaju... MOže se kupit, ali ne žele platiti ;-)
Dosta je plitka ponuda...ali moze se skupljati po malo i mislim da ce ta kompanija tek da vrijedi i da je to odlicna dugorocna investicija...trzisna kapitalizacija oko 30 miliona izgleda mozda trenutno velika ali oni imaju monopol i dobar dio koncesija za otvaranje kazina ce pripasti njima, sto ce svakako podici i prihode i vrijednost u perspektivi.
jedan_prošli 30-08-07, 00:17 Na tržišnu kapitalizaciju ne treba opće gledati, jer znamo kako je prošla dokapitalizacija. Tako da im je ostala neka sića za otkupiti, a tu mogu ponuditi neku lijepu cijenu i ugasiti dd. Jedino ako ne postoji neki zakon da lutrija jedne države mora biti dioničarsko društva da nikako nemre biti d.o.o??
Zasto se ne moze kupiti?
Evo ih ima u ponudi po 15 eura (www.montenegroberza.com), a prethodnih dana je bilo i nize!
Probaj da kupis pa ces da vidis.
Kapitalizacija 30 mil, zar nije oko 10 mil.?
sva tražnja do 15 zadovoljena
Insider info....Uskoro ide nova dokapitalizacija u LUCG od 3000000 eura, sto znaci da se dobija 71% akcija od broja koje imate po 1.78 eura, tako da se isplati uzeti na 15 i prodati na istu cijenu kasnije...Zarada je u toj situaciji oko 57%, nije lose zar ne??? ;-)
jedan_prošli 30-08-07, 12:52 Jel će opet biti u Areni? Što se mene tiće, može dokapitalizacija uvijek češće :-))) Samo neka imaju kapital za vrćenje ;-)
vjerovatno...ali vrijedi kupovati i arenu kad je ovlika zarada :-)
jedan_prošli 30-08-07, 14:58 Eee, koliko je prošlo dana od zadnje dokapitlaizacije? Treba ih kontaktirati.
gagica pior 30-08-07, 15:12 Zadnja dokapitalizacija, vrijedna 3.000.000 bila je od 16.04. do 23.05.
Nova ce biti na osnovu pripajanja Kornera, vrijedna oko 700.000, u sljedecih mjesec, dva.
jedan_prošli 30-08-07, 15:16 Jer imamo nekog pouzdanog na forumu, koji to može ispratiti i obavijestiti nas?
Waren Buffet 30-08-07, 23:50 prosli,
Gagica prior ti je vrhunski za te informacije, tako da bi trebali njega zaduziti. Jedino je mozda onaj novinar Milosevic informisaniji od njega!
Pazi da ce Vam reci ovi iz LUCG sta...ide pripajanje Kornera a zatim nova dokapitalizacija od 3 miliona eura...cilj im je da dodju do 100% vlasnistva!
cilj im je da dodju do 100% vlasnistva!
Na koji način misliš da će to izvesti? je li na ovu foru:
Na tržišnu kapitalizaciju ne treba opće gledati, jer znamo kako je prošla dokapitalizacija. Tako da im je ostala neka sića za otkupiti, a tu mogu ponuditi neku lijepu cijenu i ugasiti dd. Jedino ako ne postoji neki zakon da lutrija jedne države mora biti dioničarsko društva da nikako nemre biti d.o.o??
gagica pior 31-08-07, 14:23 prosli,
Gagica prior ti je vrhunski za te informacije, tako da bi trebali njega zaduziti. Jedino je mozda onaj novinar Milosevic informisaniji od njega!
Hehe, hvala na ovome "njega zaduziti" ;)
Derek_Trotter 31-08-07, 14:37 Milosevic je mala maca za ovog gagicu:secret:
gagica pior 31-08-07, 14:50 Hvala Derek... :P
jedan_prošli 31-08-07, 15:33 Onda gagica pior računamo na tebe? :-)
gagica pior 31-08-07, 15:38 Potrudicu se, nije bas lako doci do njih...
prosli,
:clapping::pg_bubbles_h4h::thumb_up:
IZ NAJVEĆE LUTRIJSKE KOMPANIJE U CRNOJ GORI NAJAVLJUJU ULAZAK STRATEŠKOG PARTNERA IZ EVROPE
Potpisan predugovor o prodaji Lutrije
Podgorica - Predstavnici lanca kladionica "Korner" potpisali su predugovor sa jednom kompanijom iz Evropske unije, kojim bi ona dobila pravo da od njih otkupi većinski paket akcija Lutrije Crne Gore, uz uslov da investira deset miliona eura - rekao je juče za "Vijesti" predsjednik Odbora direktora Lutrije Branko Jovanović.
- Ulaganje od deset miliona eura u razvoj igara i projekata Lutrije, poput televizijskog studija, biće uslov za kupovinu paketa akcija. Kompanija je iz Evropske unije - rekao je Jovanović, ne želeći još da saopšti njeno ime i detalje iz predugovora, jer su se tako dogovorili potpisnici.
I pored toga, predstavnici Lutrije razgovaraju i sa drugim interesentima za dio paketa akcija.
- Nema dana kada nam se neka od zainteresovanih kompanija ne javi. Vrlo brzo će sve biti izvjesno - kazao je Jovanović.
U Lutriji planiraju da pripoje "Korner", svog većinskog vlasnika, koji ima nešto manje od 91 odsto akcija. Odluka o tome je, kako je kazao Jovanović, usvojena na skupštini akcionara 20. avgusta.
Nakon pripajanja, "Korner" će prestati da postoji, a akcijski kapital Lutrije biće povećan za 711.000 eura, na 4,73 miliona eura.
Prema podacima iz elaborata o restrukturiranju koji je uradila kuća PMS Konekting, Lutrija je do sredine juna ostvarila 480.000 eura dobiti. Korner je ostvario oko 360.000 dobitka, za razliku od minusa od 83.600 eura u uporednom prošlogodišnjem periodu.
Pripajanjem "Kornera", koji organizuje igre u 42 kladionice i sedam automat klubova (poslovni prostori nijesu u njegovom vlasništvu), Lutrija će preuzeti oko 100 radnika i njegove obaveze.
U elaboratu se navodi da obaveze "Kornera" iznose 3,33 miliona eura, ali da je "olakšavajuća okolnost to što se odnose na aktivnosti koje stvaraju profit i što nabavke nijesu naduvavane".
Prije nego što počne postupak pripajanja, Korner mora objaviti ponudu za preuzimanje i svim akcionarima ponuditi otkup njihovih akcija, jer je nakon kupovine državnog paketa uvećavao vlasništvo dokapitalizacijom.
Komisija za hartije od vrijednosti je juče odobrila "Korneru" objavljivanje ponude za preuzimanje po prosječnoj berzanskoj cijeni u prethodnih šest mjeseci, potvrdio je "Vijestima" njen član Draško Malbaški.
U posljednjoj godini cijena akcija Lutrije je višestruko porasla, a juče je pala oko osam odsto na 14,71 eura. Prosječna cijena u posljednjih šest mjeseci je znatno niža, pa se očekuje da manjinski akcionari ne prihvate ponudu za preuzimanje.
- Ponuda za preuzimanje je formalna obaveza i mi ćemo je ispuniti. Ove sedmice će biti objavljen poziv - rekao je Jovanović.
Lutrija je sredinom juna potpisala sporazum o formiranju regionalne asocijacije sa lutrijskim kompanijama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova, a u kompaniji očekuju da joj pristupe i još neke zemlje centralne i istočne Evrope.
D.M.C.
BROD-KAZINO NAREDNE SEZONE
Najavljivani luksuzni brod-kazino dug 34 metra nije stigao u Crnu Goru do kraja jula, jer, kako je objasnio Branko Jovanović, nije bio tehnički osposobljen da doplovi prije završetka turističkog špica.
- Mogao je doploviti na kraju sezone, ali to onda više ne bi bila takva atrakcija. Ostavićemo to za sljedeću sezonu - rekao je Jovanović.
izvor-VIJESTI
U posljednjoj godini cijena akcija Lutrije je višestruko porasla, a juče je pala oko osam odsto na 14,71 eura. Prosječna cijena u posljednjih šest mjeseci je znatno niža, pa se očekuje da manjinski akcionari ne prihvate ponudu za preuzimanje.
Ako manjinski akcionari ne prihvate ponudu za preuzimanje, šta se dešava u tom slučaju? Mada ovaj Jovanović kaže da je to formalna obaveza, postoji li način da ovi iz LUCG na neki način izigraju male akcionare?
jedan_prošli 05-09-07, 07:31 Sve ti je lijepo napisano. Oni će ti ponuditi npr. 7 eura po dionici. Ti nećeš prihvatiti, i držiš dalje. Oni će ulagati, kompanija će rasti sa vremenom, vrijednost će rasti i to je to. Investria se na neko vrijeme, ne na dane dok CDA proknjiži ;-)
06 September 2007 10:56 am
KORNER – LUTRIJA - PROSPEKT
Objavljen prospekt za preuzimanje
Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podgorička kompanija Korner objavila je danas prospekt za preuzimanje preostalih akcija preduzeća Lutrija Crne Gore.
Korner posjeduje 90,68 odsto ukupnog kapitala Lutrije, a vlasnici preostalog dijela mogu mu prodati svoje udjele do 21. septembra po cijeni od 4,42 EUR.
Nominalna cijena akcije je prema podacima sa sajta Montenegroberze 1,71 EUR, a cijena je u srijedu iznosila 15,82 EUR.
Korner je od septembra 2005. godine vlasnik Lutrije, koja je do tada bila u vlasništvu države.
Akcionari koji žele da prihvate ponudu u predviđenom roku treba da dostave Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA) pisanu izjavu o prihvatu i nalog za prenos akcija.
Za vrijeme važenja ponude mogu odustati od prodaje svojih akcija, takođe dostavljanjem pisane izjave.
Korner je obavezan da objavi rezultate ponude u roku od tri dana od rješanja Komisije za hartije od vrijednosti u okončanju javne ponude za preuzimanje. U istom roku CDA će isplatiti novac akcionarima nakon rješenja Komisije o okončanju postupka javne nabavke.
Kao svrhu objavljivanja ponude Korner je naveo “unaprijeđenje razvoja, jačanje materijalne osnove rada, povećanje efikasnosti i poboljšanje kvantitativnih i kvalitativnih parametara poslovanja”.
Korner je nedavno potpisao predugovor sa jednom kompanijom iz Evropske unije, kojim je ona dobila pravo da od njih otkupi većinski paket akcija Lutrije Crne Gore, uz uslov da investira deset miliona EUR.
Lutrija je sredinom juna potpisala sporazum o formiranju regionalne asocijacije sa lutrijskim kompanijama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova, a u kompaniji očekuju da joj pristupe i još neke zemlje centralne i istočne Evrope.
gagica pior 06-09-07, 23:32 Brano je to!
Jel to neki brend? ;)
Derek_Trotter 07-09-07, 08:49 Cuo sam za slogan COCA COLA JE TO! ali za ovaj...
Cuo sam za slogan COCA COLA JE TO! ali za ovaj...
E ovo ti je nišićki brend:thumb_yello:
Brano je to!
Mislic na Micunovica?
Mislic na Micunovica?
Aha!
Ekonomija
LUTRIJA U POTRAZI ZA STRATEŠKIM PARTNEROM
Jovanović pregovara sa Austrijancima
Austrijanci bi mogli uskoro da uđu na tržište igara na sreću u Crnoj Gori, najavio je juče bečki privredni dnevnik "Virtšaftsblat". Lutrija Crne Gore već duže je u potrazi za strateškim partnerom, dodaje list. Šef ove crnogorske kuće Branko Jovanović potvrdio je da je među zainteresovanim i jedno preduzeće iz Austrije. On bečkom listu nije želio da otkrije detalje, navodeći da to ne čini zbog dogovorenih rokova. Pregovori su, kako tvrdi "Virtšaftsblat", još u toku, iako su strane već potpisale predugovor. Dok je šef "Kazinos Austrija" Paul Hercfeld, na pitanje lista, odbacio mogućnost za ulazak ove kuće u Lutriju Crne Gore, preduzeće Novomatik ostalo je dužno odgovor. Još u junu je Novomatik objavio da sa interesovanjem prati zbivanja na tržištu Crne Gore.
(Tanjug)
Korner posjeduje 90,68 odsto ukupnog kapitala Lutrije, a vlasnici preostalog dijela mogu mu prodati svoje udjele do 21. septembra po cijeni od 4,42 EUR.
Kako li teče otkup akcija po 4,42? Vjerovatno su svi potrčali da prodaju...
Sto pada ovoliko Lutrija? Ima li realnog razloga?I mi sto smo u ovih 8% malih akcionara, cemu da se nadamo?
Pera Detlic 25-10-07, 08:36 Sto pada ovoliko Lutrija? Ima li realnog razloga?I mi sto smo u ovih 8% malih akcionara, cemu da se nadamo?
Prodaju mali akcionari po tražnji i sa malo akcija obaraju cijenu.
Stavi prodajni na 29 i čekaj!:yes513:
Đe im se đede strateški partner?
Bolje ne pitaj.
Zar je tako strašno http://illiweb.com/fa/i/smiles/icon_pale.gif
Ma salim se pojma nemam naravno.
Da zaokruzim na 30e pa ko se ufati... :>
LUCG je jedna od (vrlo) rijetkih kotiranih firmi na koju se nimalo nije odrazilo preovladjujuce zelenilo u cetvrtak i petak. Imate li komentara zasto?
LUCG je jedna od (vrlo) rijetkih kotiranih firmi na koju se nimalo nije odrazilo preovladjujuce zelenilo u cetvrtak i petak. Imate li komentara zasto?
Nelikvidni kontrasi. Ne sjecam se dana sa velikom trgovinom i obicno sve ide +10% -10% skoro da nema sredine. Slicno CPUT onih dana kada se sa njime ne trguje na milionske promete.
jedan_prošli 11-11-07, 19:06 Vrijede joj koncesije. Promet se povećava iz godine u godinu. Kad bude u svom vrhuncu većinski će napraviti sqeez out i to je to ;-) Svi veseli i zadovoljni :-)
Kad bude u svom vrhuncu većinski će napraviti sqeez out i to je to ;-) :-)
Moze li pojasnjenje ove recenice?
jedan_prošli 12-11-07, 07:17 Većinski ako dođe do 95% može napraviti "guranje van" malih dioničara, koliko god da ih je. Kad je najbolji trenutak za to? To neće biti poznato nama :-) Jednom sam to doživio na dionici VABA (Varaždinska Banka), ništa te se ne pita, samo dobiješ dopis o bla bla, i cijen a je bila lijepo iznad burze. Naravno da je tek poslije toga naslijedio bankarski boom i tako da...
Većinski ako dođe do 95% može napraviti "guranje van" malih dioničara, koliko god da ih je. Kad je najbolji trenutak za to? To neće biti poznato nama :-)
Hvala na objasnjenju, stimulativno je za razmisljanje o ovoj hartiji
Objasni mi to o obavjestenju i guranju malih akcionara? Sta imaju mali akcionari od toga?
Pera Detlic 12-11-07, 09:48 Nema sqeez out-a u CG.
jedan_prošli 12-11-07, 10:16 Nema Pera?
|
|