View Full Version : Cilj opravdava sredstvo

Amelie
14-06-07, 09:56
da li po vama moze cilj opravdati sredstvo?

frkadela
14-06-07, 14:17
Ja scedoh danas da otvorim ovu temu...
Svaka cast... :bye1:

Ne...
Cilj nikako ne moze da opravdava sredstvo...
Ja, naime, zastupam tezu da ne postoje losi ljudi...
Svi ljudi su po prirodi dobri i svi ljudi imaju pred sobom cilj, koji nikako ne moze da bude los... Los je jedino put kojim se ide do tog cilja i sredstva koja se pri tom biraju...
Mozda ovo zvuci pomalo lucidno, ali ja volim da tako posmatram stvari... :king6525:

kliko
14-06-07, 14:23
Cilj opravdava sretdstvo samo ukoliko si suíguran u ispravnost cilja i svjestan posljedice koriscenja sredstva.

sarita
14-06-07, 23:00
mislim da opravdava ukoliko ni cilj ni sredstvo nece na neki nacin ugroziti druge ljude

rusian
15-06-07, 00:32
Nisam pristalica Makevelijalizama,sto znaci da treba ostvariti cilj po bilo koju cijenu.
Uvijek postoji vise puteva koji vode do cilja,
medju njima ima i onih losih i dobrih,
tako da je sve stvar covjekovog izbora,
normalan covjek bira put koji nikoga ne ugrozava.

Vendy
15-06-07, 00:48
Nisam pristalica Makevelijalizama,sto znaci da treba ostvariti cilj po bilo koju cijenu.
Uvijek postoji vise puteva koji vode do cilja,
medju njima ima i onih losih i dobrih,

Potpisujem ako mi dozvolis http://www.postsmile.net/img/23/2395.gif

frkadela
15-06-07, 01:03

To sam i ja rekao...
Ali ne umiju svi da izaberu pravi put, tako da... :wallbash:

Bon Jovi
15-06-07, 13:52
Cini mi se da je autorka teme videla moj post u temi Misao dana i nije se slozila s time.

Kako latini kazu, Finis sanctificat media...Cilj opravdava sredstvo...po meni je to tacno,bar u onim slucajevima kada je osoba koja upotrebljava sredstvo ,sigurna da ga koristi na pravi nacin i sve u svemu u dobre svrhe....

frkadela
15-06-07, 14:20
Cini mi se da je autorka teme videla moj post u temi Misao dana i nije se slozila s time.

Zbog toga sam ja i htio da otvorim temu... :hypocrite1:

Bon Jovi
15-06-07, 15:32
Zbog toga sam ja i htio da otvorim temu... :hypocrite1:

Latini retko grese...ali svako ima pravo na svoje misljenje :notworthy:

DYLAN DOG
15-06-07, 18:23
Zavisi u kojoj situaciji i što je cilj.
Ali, pošto je ovdje u pitanju generalna rasprava o ovoj Makijavelijevoj maksimi, i ja ću se složiti da u krajnjoj tački, ako je u pitanju bilo kakva vrsta djelovanja u socijalnoj, društvenoj sredini, cilj ne opravdava sredstvo. Bar ne za one koji žele živjeti po principima istinskog dobra.

Amelie
16-06-07, 17:22
ja se ne slazem sa latinima,ni u ovom slucaju ni u mnogim drugim slucajevima.
objasnjenje mog neslaganja-cilj nikako ne moze opravdati sredstvo.to je potpuno surovo,koliko god da smo egoisticni jednu malu ctru altruzima trebamo da imamo u sebi.ne kazem da trebamo odustati od svog cilja zarad boljitka drugih ljudi,vec ne trebamo da gazimo preko leseva da bi stigli do zacrtanog cilja,jer je opste poznato"kad jednom svane,drugom se smrkne"

kliko
17-06-07, 08:04
Bilo bi jako lijepo da mozemo zivot da provedemo kao pasivni posmatraci, ono, nikoga ne ugrozavam-niko me ne ugrozava. Bilo bi lijepo, ali je neizvodljivo. Prije ili kasnije dolazimo u situaciju kad moramo da djelujemo u ovome svijetu i obavimo zadatke zbog kojih smo dosli. Slazem se potpuno s frkadelom:ne postoje losi ljudi. NIKAD ne treba osuditi covjeka. Postoje losi postupci i njih treba osudjivati. Necu da navodim primjere u kojima bi SVAKO OD VAS koristio bilo koje SREDSTVO da bi ostvario CILJ. Gneralizovacu i reci da,ukoliko bi vam cilj bio da zastitite ili odbranite voljenu osobu od nepravedno nanesenog zla, onda ne biste birali sredstva i ne biste nikad sebe osudili zbog toga. Ono sto nam treba je hrabrost da djelujemo ispravno kad smo pozvani da to uradimo. A da bi imali hrabrost, ne smijemo nikad da sumnjamo u ispravnost svojih ciljeva. I naravno, moramo znati kako djelovati. Zato cu samo da ponovim ono sto sam prije napisao: "Cilj opravdava sredstvo ukoliko smo sigurni u ispravnost cilja i svjesni posljedica koriscenja sredstva."

Cudni smo mi ljudi,inace. Zaklinjemo se rijecima da ne bi nikad povrijedili nekog, a svakodnevno ga djelima ipak uradimo. Ljudi su spremni nauditi jedni drugima vise nego sto su sami toga svjesni. Je li neko cuo mozda za "Milgram experiment"? Odoh li ja ovo u drugu temu?

sarita
17-06-07, 14:56
@kliko
dobro si ovo napisao...sad razmisljam o tome kako zaista svakodnevno povredjujemo ljude oko sebe a nismo svjesni toga.Mada mislim da je to neminovno kao sto si i ti rekao.Procitala sam negdje ne sjecam se ko je to napisao ali otprilike glasi ovako:"Sto god radite s ljubavlju ne moze biti pogresno"...znaci mnogo je vazno vjerovati u ispravnost onoga sto radimo! Opet je u pitanju vjera i ljubav.Mozemo opet da se vratimo na temu "bozanske ljubavi":hug432:

rusian
17-06-07, 20:24
."

Cudni smo mi ljudi,inace. Zaklinjemo se rijecima da ne bi nikad povrijedili nekog, a svakodnevno ga djelima ipak uradimo. Ljudi su spremni nauditi jedni drugima vise nego sto su sami toga svjesni. Je li neko cuo mozda za "Milgram experiment"? Odoh li ja ovo u drugu temu?

Nisu bas ljudi tako osjetljivi,a i to je sve individualno.
Mozda mi mislimo da nekog povredujemo a ustvari taj to uopste tako ne dozivljava.ipak je to nas sud o sopstvenim postupcima na osnovu naseg dozivljaja stvarnosti.

kliko
17-06-07, 20:26
Jesi cuo ili citao o ovome experimentu?

frkadela
17-06-07, 20:31

Ocete li mi reci o cemu se radi?!
:hammer5425:

rusian
17-06-07, 20:32

Nisam

kliko
17-06-07, 20:54
Ne znam da li da o tome otvorimo novu temu, ali je 60-tih godina psiholog po imenu Stanley Milgram vrsio experimente dokazujuci da su ljudi spremni da povrjedjuju jedni druge ako su pod vodjstvom nekog autoriteta. Napominjem,nije u pitanju hipnoza. Rezultati su bili zapanjujuci: 65% normalnih,prosjecnih i slucajno odabranih ljudi je bilo spremno da nanese bol jakog intenziteta drugom covjeku,a da su prije experimenta bili sigurni da ne bi nikad nikom mogli da naude. Da ne shirim ovdje, mozete vise procitati na: http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
Kasnije su radjene serije drugih experimenata sa situacijama slicnim svakodnevnim zivotnim situacijama i rezultati su bili slicni kao kod Milgram-a. Dakle, velika vecina je spremna povrijediti druge u obicnim situacijama. Pretpostavljam,da bi rezultat bio jos blizi onim 100% ako bi uracunali faktor da je ugrozen neko koga volimo, ili mi sami. Rekoh ti vec, mi ljudi smo spremni povrijediti jedni druge vise nego sto smo toga sami svjesni...

liv_tyler
17-06-07, 22:36
Kliko, ajde prepricaj zbog onih koji ne znaju english!

frkadela
17-06-07, 23:58
Kliko, ajde prepricaj zbog onih koji ne znaju english!

http://www.dadalos.org/frieden_sr/grundkurs_3/milgram-experimente.htm

Da se ne mucite...
Mada na engleskom ima mnogo vise i detaljnije o njemu na nekim sajtovima, ali...

Eksperiment je sjajan i ne mogu da vjerujem kakvi su rezultati...

liv_tyler
18-06-07, 01:19
Ono sto me interesuje, a ne pise nigdje, je da li je bilo hladnokrvnih, tj. onih koji se nisu obazirali na to sto je "ucenik" u bolovima, dakle nisu pokazivali posebne znakove uznemirenosti....

frkadela
18-06-07, 01:21
Pa vjerovatno da jeste...
Ima svakakvih ljudi...
A sjutra cu malo detaljnije pregledati ove tekstove...

kliko
18-06-07, 11:29
Hvala frkadela, bilo mi je malo muka da pisem o cijelom experimentu.
@Liv, pomenuo sam vec da je uradjena serija drugih experimenata, inspirisana Milgramom i da su rezultati slicni. Ljudi su ispoljavali cak i surovost i hladnokrvnost pri povrijedjivanju drugih. Mada ovo vidim vise kao temu za psiholoski forum, jer na filozofiji i religiji bi trebali da utvrdimo da li je moralno ispravno povrijedit druge za ostvarenje ciljeva. Ovdje bi trebali da diskutujemo ono sto se zove Dharma, moralni zakon ispravnog djelovanja kojeg nosimo svi u sebi. Ovdje bi trebali da utvrdimo treba li osudit Gospoda za spaljivanje Sodome i Gomore. Jesu li Rama i Lakshmana ispravno uradili kada su ubili demone koji su ometali yajnu? Je li Arjuna postupio ispravno na Kuruksetri ubijajuci svoje striceve i prijatelje koji su se odali zakonima zla? (ova dva zadnja pitanja su za one koji znaju Ramayanu i Bhagavat Gitu)? Je li povrijedjivanje drugih uvijek zlo djelo?

"Dvije stvari ispunjavaju dusu uvijek novim i sve vecim divljenjem: zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni" Kant

rusian
18-06-07, 11:40
http://www.dadalos.org/frieden_sr/grundkurs_3/milgram-experimente.htm

Da se ne mucite...
Mada na engleskom ima mnogo vise i detaljnije o njemu na nekim sajtovima, ali...

Eksperiment je sjajan i ne mogu da vjerujem kakvi su rezultati...

Tekst je smijesan
kao prvo nikada ne bih pristao esperiment i na metode da kaznjavam kroz struju i elekt.sokove i tako to. jer bi mi to bilo glupo i smijesno.
pa zamislite skolu i eksperiment sa takvim metodama.
pomislio bih ili da je skrivena kamera ili da je neka druga zajebancija.
a sada pomislite nai profil ljudi koji su pristali na eksperiment, sto dovoljno govori o njima kao osobama.
glupi, povodljivi materijalisti a ima ih svuda oko nas samo im treba ponuditi nesto za korist.

kliko
18-06-07, 11:44
Ovo sto ti iznosis su tvoje licne predrasude. Ne znaci da su netacne,ali su bas to-predrasude. :)

frkadela
18-06-07, 15:06
Hvala frkadela, bilo mi je malo muka da pisem o cijelom experimentu.

"Dvije stvari ispunjavaju dusu uvijek novim i sve vecim divljenjem: zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni" Kant

Nema na cemu... :king6525:

Stvarno mrzim Kanta, ali je taj citat jedan od najljepsih ikad recenih...

Ovo sto ti iznosis su tvoje licne predrasude. Ne znaci da su netacne,ali su bas to-predrasude. :)

Slozio bih se...

E sad, da jos nesta kazem na temu...
Procitao sam dosta razlicitih stavova i svaki je na svoj nacin ispravan... Ko zna mozda za par dana i promijenim misljenje... :biggrin:
Ali trenutno ipak ostajem pri svome stavu: cilj ne opravdava sredstvo...
Znamo u kakvim je uslovima Makijaveli rekao to sto je rekao i sta je pod tim podrazumijevao... On sigurno nije imao humane ciljeve...

rusian
18-06-07, 15:26

Stvarno!

Pa sta i treba da ih imam kada su ovakve stvari u pitanju.
Nemam ih tamo gdje ne treba da ih imam a to je u ljubavi i prijaterljstvu.
Za to smatram da treba uvijek probati i to bez ikakvih predrasuda, za stavri koje su vrijedne zivota a ne ove gluposti sa eksperimentima glupih povodljivih materijalista koje traze korist i koji su spremni da muce zarad toga.zamisli koji su to mentoli koji su sebe doveli u situacij da ispituju nekog. stvarni ima ljudi svakakvih. Hvala Bogu da mi je dao moc rasudjivanja i nepovodljivosti i moc da razlucim sto je sranje da izvinete i sto je pravo.
Mozda si u pravu stvarno imam predrasude. mislim na eksperimente i manipulacije.:clapping:

kliko
18-06-07, 15:34
Hvala Bogu da mi je dao moc rasudjivanja i nepovodljivosti i moc da razlucim sto je sranje da izvinete i sto je pravo.
Mozda si u pravu stvarno imam predrasude. mislim na eksperimente i manipulacije.:clapping:

Ako se vec koristis njima,moze lako i ovo da bude predrasuda,zar ne?

BlackWoman
18-06-07, 20:06
Da li cilj opravdava sredstvo?
Diskutabilno pitanje. Sve zavisi kakvo sredstvo i kakav cilj.
Ako je sredstvo takvo da ugrožava nekoga drugoga bez obzira na veličinu cilja onda je odgovor negativan. A neću ni da pominjem neki mizeran cilj, jer ''ne isplati se vola klati zbog litre mesa'' što bi rekao Tomas Man.

liv_tyler
18-06-07, 22:36
Po meni je to jako surova zvijezda vodilja za covjeka i (los) izgovor za cinjenje ruznih stvari....
Zamislite kako bi svijet izgledao kad bi se ljudi vodili takvim necim...
Kako nista nije ni crno ni bijelo, postoje situacije gdje se ovakvo nesto moze donekle upotrebiti u pozitivne svrhe, ali sama ta recenica se ogradjuje od snosenja posledica za cinjenje nekih losih stvari zarad "viseg" cilja...