View Full Version : Originali i kopije

Bon Jovi
06-06-07, 20:12
Po meni najbolje pesme nastaju u osamdesetim godinama,mada ima dobrih i u sedamdesetim i devedesetim.

Naravno i u tim vremenima kopiraju se druge pesme.
Dacu neke primere

George Michael -Freedom,preradio Robbie Williams
Seal-Crazy,preradila Alanis Morissette
Chris Isack-Wicked Games,preradio Him
Police-Every Breath You Take,preradili UB40
Aerosmith-Dream on,preradio Eminem
Michael Jackson-Smooth criminal,preradili Alien ant farm

ima jos dosta ,seticu se ja...

Pitanje teme....cije vam se izvodjenje vise svidja....original ili kopija....i dati primere....gde je original po vama bolji ,a gde a gde kopija

:notworthy:

koke_st
06-06-07, 20:23
pa ima i na ovim prostorima takvih slučajeva...evo ti najnoviji album Masima Savića "Vještine II" kao primjer...kompletan sadržaj su obrade starih hitova upravo iz tog perioda
svaka od njih ima u svom originalu ono nešto po čemu je postala evergreen,ali kad takvu pjesmu daš nekom dobrom izvođaču da je otpjeva u svom stilu....ponekad zna zazvučat još bolje

Bon Jovi
06-06-07, 20:38
primere navedi :) ....i svoj komentar...njegova ili njihova verzija...... ;)

koke_st
06-06-07, 21:09
uh...da ti znaš da sam se opekla kuhajući večeru,ne bi me na to tira...ali dobro

izdvojiću dvije pjesme
od B.dugmeta-Pristao sam biću sve što hoće
i-Sve će to mila moja prekriti ružmarin,snjegovi i šaš

ajd,još jednu
Čolićeva-Zagrli me

Dakle sve u obradi Masima Savića...i kao što već rekoh,originali imaju ono nešto...a obrade im daju još lipši sjaj

Boli me prst,opekla sam se...samo nek se zna

Bon Jovi
25-06-07, 20:35
Fleetwood Mac-Go Your Own Way,preradili The Cranberries
Cyndi Lauper-Time After Time,preradila Eva Cassidy
Gnarls Barkley-Crazy,preradila Nelly Furtado
Pink Floyd-Another brick in da wall,preradio Korn
Billy Joel-Uptown Girl,preradili Westlife
Donna Summers-Hot stuff,preradile PCD

nestasni_cipiripi
31-03-08, 02:34
B.dugme Loshe vino,bolje zvuchi nego obrade m.savica i gibonnia.
R.corba - Kad hodas ,bolja je nego Bajagina.

frkadela
31-03-08, 12:03
R.corba - Kad hodas ,bolja je nego Bajagina.

Pa dobro, Bajaga je tu pjesmu napisao za Corbu, ali su se dogovorili da je objave i jedni i drugi... Zato se moze reci da je Bajagina original... :)

Rolling Stones - Sympathy For The Devil mi je bolja od obrade Gunsa...
Knockin' on heavens door je odlicna nebitno ko je izvodi...
Svaka pjesma koju je Stulic obradio sa Azrom ili samostalno je bolja od originala... :loveletter:

Umalo da zaboravim: pjesma "Ain't no sunshine", opriginal, u izvodjenju Bill Withers-a je bolja od bilo koje obrade...

Bon Jovi
19-06-08, 18:34
Ankie Bagger-Where Were You Last Night
Bon Jovi-You give love a bad name
Bonnie Tyler-If you were a woman

Te tri pesme imaju veoma slicnu melodiju,i tesko je odrediti ko je prvi,a ko je napravio preradu(sa slicnom melodijom,samo drugaciji text)

Bonnie Tyler-Simply the best,peradila Tina Turner

Prince-When you were mine,praradila Cyndi i mnogo bolje zvuci prerada
Trisha Yearwood-How Do I Live,preradila LeAnn Rimes
Four tops-Reach Out, I'll Be There,preradila Gloria Gaynor(obe verzije su odlicne)
The Supremes-You Keep Me Hangin' On,preradila Kim Wilde(odlicno izvodjenje,zamisljeno kao pesma osamdesetih)
The Supremes-You Can t Hurry Love ,preradili Phil Collins i Dixie Chicks(prerade su ipak bolje od originala,posebno pesma od Dixie)
Placebo je napravio podjednako dobru pesmu,preradivsi pesmu od Kate Bush
Prince-When Doves Cry,nma live nastupu pesmu su odpevali Patrick Wolf & Charlotte Church ,ali pesma se ne moze ni pribliziti originalu
Depeche mode-Enjoy The Silence,inace ova pesma je cesto obradjivana,pa su pokusaj naapravili i clanovi benda Lacuna Coil.
Cyndi Laper-True colors...e vou pesmu je Phill daleko bolhe uradio
Guano Apes-Big In Japan,ova obrada je mnogooo bolja od originala koji inace izvodi Alphaville

Kad se setim jos covera ,napisacu...

OCTAVIAN
20-06-08, 13:39
Obrada pjesme Knockin' on heaven's door od GnR meni mnogo bolje zvuci nego original (Bob Dylan)

Blade
01-07-08, 03:02
Meni je isto bolje zvučala prije, jer i nisam toliko slušala Dylan-a. Sad je drugačije, puno više volim original :)

wawy
01-07-08, 03:09
the man who sold the world - nirvana... puno bolja obrada od bovijevog originala...

Blade
01-07-08, 03:18
Prije par dana sam naišla na zanimljiv podatak da pjesma I Will Always Love You zapravo nije 'u vlasništvu' Whitney Houston, već country pjevačice Dolly Parton :confused:

seka
01-07-08, 03:24
Prije par dana sam naišla na zanimljiv podatak da pjesma I Will Always Love You zapravo nije 'u vlasništvu' Whitney Houston, već country pjevačice Dolly Parton :confused:

ja imam obadvije verzije ali uopšte nisam razmišljala o tome koja je u stvari original..:unsure:
pjesma Dolly Parton je nekako u county stilu.. puno je bolja verzija sa Whitney Houston.. a i glasovne mogućnosti se ne mogu uporediti..na štetu ove prve naravno..

Batboy
01-07-08, 03:27

Bolja mi je Whitney-eva verzija...

Blade
01-07-08, 03:27
I ja takođe imam obje verzije :) Slažem se sa tobom :D Glasovne mogućnosti se stvarno ne mogu uporediti... Jedna je Whitney!

Blade
01-07-08, 03:30
Poznatu pjesmu Strangers in the night napisao je Ivo Robić i otpjevao u hrvatskoj verziji. Pjesma nije mogla da uđe na Splitski festival jer ''nije bila dovoljno dobra za taj visoki kriterijumsko rangirani festival'', pa je prodao Sinatri.

:unsure:

Bon Jovi
01-07-08, 08:54

ja imam obadvije verzije ali uopšte nisam razmišljala o tome koja je u stvari original..:unsure:
pjesma Dolly Parton je nekako u county stilu.. puno je bolja verzija sa Whitney Houston.. a i glasovne mogućnosti se ne mogu uporediti..na štetu ove prve naravno..

Pa Dolly i jeste country pevacica.E sada Whitney je tako dobro obradila pesmu da je vecina zaboravila originalnog izvodjaca.Whitny-na verzija je prakticno legendarna,a pesma nije njena(retkost).Dolly ima dobar glas,i country mjuzi je veoma popularna.

Joker
15-09-08, 23:21
Michael Jackson-Smooth criminal,preradili Alien ant farm

:original pjesma je mnogo bolja i u prepoznatljivom Jackson stilu gdje izvodi 'moonwalk',a remix je bljak:puke425:....

Bon Jovi
14-11-08, 20:14
original pjesma je mnogo bolja i u prepoznatljivom Jackson stilu gdje izvodi 'moonwalk',a remix je bljak:puke425:....

Ja sam prvo cuo Smooth criminal od AAF,i sasvim mi se svidela,i oni koji slusaju tvrdji rock i metal,nemaju ni pojma da je original "vlasnistvo" MJ-a.
Ne mozemo im zameriti jer MJ ionako ima previse pesama tako da ....
Obe verzije pesme su odlicne...
Dok su Fall out boy uzasno preradili Beat it....znaci ni do clanaka originalu...

:bye1: