View Full Version : Shta znaci "biti bolji covjek"

Amelie
31-05-07, 22:01
za vas sta znaci biti dobar covjek,a sta biti bolji?

NETMAN
26-02-08, 08:50
biti dobar covjek je...
nikome ne cinjeti zlo
pomoci kad god mozes
ne mrzjeti nikoga bez razloga ili zbog nekih predrasuda
ne siriti mrznju ne raditi iza ledja
roditi se sa tim u sebi

biti bolji covjek... mislim da to ne ide.... kakav si takav si.. sitnice mozes da promijenis ali u sustini ostajes isti covjek

Paramanand
28-02-08, 10:42
za vas sta znaci biti dobar covjek,a sta biti bolji?

(Sveti čovjek pliva u rijeci. Jedan čovjek sjedi na obali i posmatra ga. Sveti ispred sebe u vodi ugleda škorpiona i bi mu ga žao, uze ga i veoma lagano i nježno spušti na zemlju. Dok je to radio, škorpion ga jako ubode zbog čega on jeknu od bola)

SVETI ČOVJEK: Želio sam da te spasim i spasio sam te. Je li mi ovo nagrada? Ipak, obavio sam svoju dužnost.

(Poslije nekoliko minuta škorpion ponovo upade u rijeku. Čovjek sa obale i dalje posmatra)

SVETI ČOVJEK: O, jadno stvorenje, opet patiš. Žao mi te je.

(Ponovo podiže škorpiona i stavi ga na zemlju. Škorpion ga opet ubode, ovog puta još jače. Zajaukao je od nepodnošljivog bola)

POSMATRAČ: Ti si lud! Zašto to radiš? Pogriješio si prvi put, zašto si to opet uradio?

SVETI ČOVJEK: Prijatelju moj, šta mogu? U mojoj prirodi je da volim, u mojoj prirodi je da spasim. Priroda škorpiona je da mrzi, priroda škorpiona je da ubada. Ja moram da slijedim svoju prirodu, a škorpion svoju. Ako ponovo upadne u vodu, opet ću ga izvaditi, bez obzira koliko puta upao. Ubošće me, plakaću, jecaću, ali neću se odreći svoje prirode.

sarita
28-02-08, 10:49
(Sveti čovjek pliva u rijeci. Jedan čovjek sjedi na obali i posmatra ga. Sveti ispred sebe u vodi ugleda škorpiona i bi mu ga žao, uze ga i veoma lagano i nježno spušti na zemlju. Dok je to radio, škorpion ga jako ubode zbog čega on jeknu od bola)

SVETI ČOVJEK: Želio sam da te spasim i spasio sam te. Je li mi ovo nagrada? Ipak, obavio sam svoju dužnost.

(Poslije nekoliko minuta škorpion ponovo upade u rijeku. Čovjek sa obale i dalje posmatra)

(Ponovo podiže škorpiona i stavi ga na zemlju. Škorpion ga opet ubode, ovog puta još jače. Zajaukao je od nepodnošljivog bola)

POSMATRAČ: Ti si lud! Zašto to radiš? Pogriješio si prvi put, zašto si to opet uradio?

SVETI ČOVJEK: Prijatelju moj, šta mogu? U mojoj prirodi je da volim, u mojoj prirodi je da spasim. Priroda škorpiona je da mrzi, priroda škorpiona je da ubada. Ja moram da slijedim svoju prirodu, a škorpion svoju. Ako ponovo upadne u vodu, opet ću ga izvaditi, bez obzira koliko puta upao. Ubošće me, plakaću, jecaću, ali neću se odreći svoje prirode.
Mozda se SVETI COVJEK nije trebao mijesat...sto ako je skorpion htio iz nekog razloga da pliva? Ponekad prevelika pomoc moze nekome da odmogne zar ne?:)

Paramanand
28-02-08, 12:06
Mozda se SVETI COVJEK nije trebao mijesat...sto ako je skorpion htio iz nekog razloga da pliva? Ponekad prevelika pomoc moze nekome da odmogne zar ne?:)

Škorpionu je pomoć bila neophodna, spasila mu je život. Dobrota je kada znamo kada i kakva pomoć je nekome potrebna i mi je pružimo, bez obzira na loše posljedice koje zbog toga možemo trpjeti.Suština priče je da čovjek mora da slijedi svoju dobru prirodu, bez obzira na kakve prepreke nailazio...

Mudrost je znati kada i kako nekome pomoći, jer, slažem se sa tobom, nekada nečije miješanje, pa učinjeno i iz najboljih namjere, može samo da pogorša situaciju ili nam bude teret.

Miriam
28-02-08, 21:10
Čovek treba da bude dobar radi svoga dobra, ne na svoju štetu. Znači biti dobar sebi, pozitivno misliti i raditi, jer nezadovoljan čovek niti će biti sebi, a još manje za druge dobar.

Zor_djevojka
28-02-08, 21:19
Mnogo je ljudi, al' chovjek je rijedak, pa bio dobar ili bolji - rekoh nedje...

nestasni_cipiripi
28-02-08, 21:57
Bit bio,kad je bio,ka sto je med nekad bio,pa su ga preformulisali u biomed

Baron
29-02-08, 08:40
junaštvo je kad braniš sebe od drugih a čojstvo kad braniš druge od sebe!
amin

Paramanand
29-02-08, 08:54
Čovek treba da bude dobar radi svoga dobra, ne na svoju štetu. Znači biti dobar sebi, pozitivno misliti i raditi, jer nezadovoljan čovek niti će biti sebi, a još manje za druge dobar.

„Uzmite bilo koga od te velike đece vjere i uvjerićete se da su oni svojim životom i svojom smrću dokazali da čovjek vrijedi onoliko koliko je kadar da daje sebe. Bili su spremni umrijeti za druge i tako ukloniti podjelu na moj i tvoj život. Jer, čovjek ne može pokazati veću ljubav prema čovjeku no što je kad mu prinosi svoj život na dar. Kad čini ono što se većini čini da nije moguće.
Oni su dokaz da čovjek ne mora da čini samo ono što je za njega dobro: on može da radi protiv sebe iz ljubavi prema drugima! Ako bi čovjek išao samo za vlastitim interesima, ne bi se mogle razumjeti žrtve koje on podnosi radi drugih.

Oni su pokazali svojim primjerom kako se riječ pretvara u djelo, duhovni stav u duhovni život, moralna ideja u moralnu osobu.
Dolaze u vrijeme kada cijena čovjeka naglo pada i kada on gubi božji lik: da žive među grješnima, a da sami ostanu čisti. Da bdiju dok drugi spavaju, jer su sinovi svijetla.
Sanjaju svoj osobni san u vrijeme kad cijela zajednica živi svoju sudbinu. U isti mah su i naše sjećanje i naša opomena: veliko srce od juče i velika nada za sjutra. Razapeti između već jednog već mrtvog neba i drugog još nerođenog za oko svijeta, stoje na raskršćima života kao putokazi spasa“.

flowerchic
29-02-08, 10:32
Biti covjek znaci ponasati se svakim onako kako zelis da se drugi sa tobom ponasaju,cijeniti ljudske vrijednosti,umjeti ih prepoznati kod drugih,ocekivati od drugih onoliko koliko bi ti njima pruzio...
Dobar covjek je onaj koji na dobro odgovara dobrim,onaj koji svoje dobro dijeli sa drugima...takvom covjeku ce se dobro uvijek i vratiti...
Bolji, onaj koji na lose odgovara dobrim, koji je u stanju da pomognem losem da nadje dio dobra u sebi...
Tako ja to gledam u danasnje vrijeme,tesko je danas biti dobar covjek cini mi se...

pehar
21-06-08, 18:24
Lako je biti los,tesko je biti dobar covek...
Dobar covek pruza razumevanja prema drugima,pomaze im u raznim nevoljama
Bolji covek zna da prasta

majne
29-07-08, 14:49

Shvatam svetoga covjeka i slazem se da dobrota i ljubav znace spasavati nekoga ponekad i na svoju stetu, ali napori svetog covjeka izgleda nisu dopirali do skorpiona jer se on stalno iznova vracao u vodu da potone, pa je pitanje kako skorpiona stvarno spasiti, tako da on shvati da ne smije da upada u vodu? :)
Jer, njegov sveti covjek je sada tu da ga spasava, ali sta ako mu se nesto desi, ko ce skorpiona onda spasavati?

Poenta: spasiti gladnoga ne znaci dati mu ribu, nego ga nauciti ribariti...

Dakle, sveti covjek ce definitivno i trajno spasiti skorpiona tek kada ga nauci da ne treba da upada u vodu! :)

Znaci, mora da promijeni dosadasnju taktiku, i da pored srca i volje, ukljuci i razum.

Najpre da zastiti sebe od stetnosti skorpionskog ugriza (jer ako zaista zeli spasiti skorpiona, mora misliti da treba da ostane ziv, jer ako od otrova umre, nece vise biti koga da skorpiju spasava..), znaci najpre da navuce neke rukavice ili nesto slicno.. :)

Paramanand
05-08-08, 13:08
U kosmičkom poretku stvari, svako ima neku svoju ulogu, svaka stvar, ma koliko to nama ponekad čudno izgledalo, jeste na svom pravom mjestu. Tako bar tvrde mistici, oni koji su proniknuli u tajne stvaranja i sveopšte uzajamnosti.
Čovjek je božanski po svojoj prirodi. A onaj koji je spoznao tu svoju božanskost, spoznao je kosmos u cjelini. Tajnu dobra i zla, života i smrti, ljubavi i mržnje... Shvatio da ničiju prirodu ne treba mijenjati, da je najveće umijeće svoju pravu prirodu otkriti i slijediti...
Zbog toga mislim da je poenta samo ta: "U mojoj prirodi je da volim, u mojoj prirodi je da spasim. Priroda škorpiona je da mrzi, priroda škorpiona je da ubada. Ja moram da slijedim svoju prirodu, a škorpion svoju. Ako ponovo upadne u vodu, opet ću ga izvaditi, bez obzira koliko puta upao. Ubošće me, plakaću, jecaću, ali neću se odreći svoje prirode". Ništa drugo, samo to.