View Full Version : Strahovi


mary
27-05-07, 20:03
Ovan - Strah od ropstva

Ovan je čovjek kojeg nije lako zaplašiti, jer svako zastrašivanje djeluje kao izazov njegovoj urođenoj hrabrosti. No kad tad Ovan postaje svjestan neumitnosti protoka vremena i iz te činjenice proizlazi njegov strah od starosti i gubitka tjelesne snage i moći. Iz istog razloga strah ga je i bolesti i ograničenja koja ona nosi te naposlijetku smrti. Na psihološkom planu, Ovan se pribojava da će ga okolina ignorirati i da mu neće biti odano priznanje za njegov trud. U svakom Ovnu također postoji podsvjesni strah od zatvaranja ili bilo kakvih ograničenja fizičke slobode, što je kod predstavnika nižeg tipa ovog znaka glavna prepreka nekontroliranim izljevima vatrenog temperamenta. Ovnu je svojstveno da na strah reagira nasiljem, pod geslom "napad je najbolja obrana"

Bik - Bauk siromaštva

Dobro isplaniran život koji Bik vodi ne ostavlja mnogo mjesta strahovima. Ali, strah od siromaštva, dakle od gubitka posjeda i stvari, visi poput Damoklova mača iznad života ljudi ovog zemljanog znaka. Budući da Bik mora sve kontrolirati, ovaj strah Bika čini još opreznijim i sporijim, pa će se u skladu s time pribojavati svih situacija u kojima se od njega očekuje da postupa brzo ili brzopleto. U svoju "imovinu" Bik dakako ubraja i voljenu osobu, pa se njegov strah od siromaštva proširuje i na strah od gubitka ljubavi. Bik je među najljubomornijima u zodijaku, a biti ljubomoran u biti znači nemati povjerenja u samoga sebe. Budući da je u biti čestit čovjek koji voli razmirice rješavati mirnim putem, Bik osjeća dobru dozu straha od rovarenja i zazire od zaštite svojih interesa kroz svađu s okolinom.

Blizanci - Igra štiti od straha

Budući da sve shvaćaju kao igru, Blizanci nisu osobito strašljivi. Prije su plahi i reagiraju na svaki, i najmanji poticaj, i ako se ozbiljno uplaše, svoj će strah brzo uspješno prikriti. Površni Blizanac se pribojava situacija u kojima treba zauzeti odlučan kurs i gdje treba jasno, bez izvrdavanja, izraziti svoju volju. Stoga osjeća strah od ozbiljnih, strogih, odlučnih i sistematičnih ljudi, koji više cijene djela od riječi. No, situacija koja miriši na avanturu ili stvarnu opasnost, prije će radoznalog Blizanca privući negoli nagnali na paničan bijeg. Na psihološkom nivou, Blizanac se pribojava starosti, jer smatra da će zbog nje biti "prikovan" na isto mjesto i postati ovisan o drugima. No još više od starosti, komunikativni Blizanac se boji samoće i šutnje koju ona nosi, tako da cijeli život provodi u nastojanju da ne ostane sam sa svojim zbrkanim mislima.

Rak -Mašta pothranjuje strahove

Gotovo je lakše govoriti o tome na kojem životnom području Rak ne pokazuje strah nego obrnuto. Obzirom da je ovaj čovjek vrlo vezan za obitelj, dom i zavičaj, na top listi strahova tipičnog Raka vodi strah od raspada obitelji. Sama pomisao na razvod braka, bračnu nevjeru, gubitak ili odlazak djece iz roditeljskog doma i slične nevolje, Raka gura u duboku depresiju.
Sličan, gotovo paranoičan strah, pokazuje od preseljenja, gubitka ili oštećenja doma, i tu je poslovično bujna mašta ovog znaka u stanju proizvesti gotovo nepreglednu paletu imaginarnih nesreća i nevolja koje mogu zadesiti njegov dom ili kuću. Rak se također iskreno pribojava zlobe, osvete, izazivanja, svađa i nesloge, a velik dio svog profesionalnog života provest će u stalnoj strepnji od šikaniranja od strane nadređenih.


Lav -Strahuje od izdaje

U skladu s osobinama životinje čije ime nosi, Lav je, uz Ovna, vjerojatno najhrabriji član zodijačke zajednice. Pravi razlog njegove odvažnosti krije se u strahu od tuđeg prezira, javne sramote ili neuspjeha. Budući da mu je važno tuđe mišljenje, Lav će izvesti junačka djela, da ne bi slučajno ispao kukavicom. Često izvede neki pravi podvig samo da se napravi važnim pred okolinom. Budući da se radi o fiksnom znaku, Lav se pribojava situacija koje od njega zahtijevaju da mijenja postojeće stanje, pogotovo ako dinamiku i smjer te promjene on ne može kontrolirati. Dodatno, Lav će se dosta baviti razmišljanjima o mogućoj izdaji prijatelja ili bliskih suradnika, što će s vremenom preći u pravu paranoju. Lavovi na vlasti ili položaju, svojoj listi pridodat će vrlo snažan strah od naprasnog gubitka položaja i povratka u "običan puk"..

Djevica - Zazor od nereda

Svjesna svog nedostatka hrabrosti, Djevica je dovoljno promućurna da izbjegava situacije koje zahtijevaju hrabrost kao glavno oružje. Ona temeljito i dugoročno planira sve moguće probleme i svoje reakcije na njih, pa kad se neki problem pojavi, ona spremno vadi iz svog arsenala odgovarajuće rješenje. No, ukoliko se radi o nekoj neuobičajenoj situaciji koju nije predvidjela, moguće je da će je strah potpuno blokirati. Pomisao da bi mogla živjeti u neredu ili prljavštini također zauzima zapaženo mjesto na listi strahova ovog znaka, kao i strah od dezorganizacije i bezvlašća. Izuzetno osjetljiva, Djevica cijeli život muku muči s hipohondrijom, a što se tiče afektivne sfere, bojat će se izražavanja osjećaja, bilo vlastitih drugoj osobi, bilo tuđih prema sebi samoj.

mary
27-05-07, 20:14
Vaga- Užasavaju je sukobi

U potrazi za životnom harmonijom Vaga će se povremeno morati suočiti i s ljudima koji ne dijele njezine životne vrijednosti. Strah od sukoba, svađa, uvreda i grubosti primarni je strah Vage, i samoće i izolacije.
Na intimnom planu, Vaga će se tijekom cijelog svog života pribojavati ljubavnog odbijanja, razočaranja i iskorištavanja, no to je neće dovoljno zastrašiti da prestane hrliti iz jedne promašene veze u drugu. Naime, ona će radije prihvatiti suživot s nekim manijakom i pervertitom, nego ostati sama. Kako je Vaga i hipohondar broj dva u Zodijaku (iza Djevice), gotovo i nije potrebno spomenuti da među stalno prisutne Vagine strahove pripada i cijela kolekcija strahova od različitih bolesti, počevši od obične prehlade pa do umišljanja daleko opasnijih poremećaja.

Škorpion- Boji se nemoći

Naizgled je Škorpion jedan od najhrabrijih znakova zodijaka, no iza hladnokrvne i dijabolične "maske" krije se biće koje baš i nije toliko imuno na strahove, iako bi Škorpion volio ostaviti baš takav dojam. Njegov obrambeni mehanizam od straha je mazohizam, tako da Škorpion ne bježi od opasnosti i nasilja, čak s njima pomalo i "koketira". Kako se radi o najseksualnijem znaku horoskopa, strah od spolne nemoći je tu najizraženiji, a odmah potom slijedi strah od starosti, ovisnosti o drugima, učmalosti i ograničenja. Kod Škorpiona također postoji izražen strah od smicalica, izdaje i laži, a u vezi s time, Škorpion se pribojava i situacije da postane žrtva nevjere ili raskida.

Strijelac-Strah od tlačenja

U svom bezbrižnom i altruističnom svijetu, Strijelac pronalazi malo pojava koje mu ulijevaju strah. Ipak, kad se nađe u situaciji od tlačenja ili ograničavanja slobode, i taj se optimističan i vedar čovjek u određenoj mjeri uplaši. Također ga ravnodušnim ne ostavlja mogućnost da bude žrtvom nepravde, okrutnosti i nasilja, osobito ako oni dolaze od predstavnika vlasti. Još jedna od stalno prisutnih bojazni ovog vatrenog znaka je strah od nepriznavanja zasluga za neki poslovni ili drugi uspjeh i s tim vezano ometanje u napredovanju u poslu ili hijerarhiji. Na širem psihološkom planu, kod Strijelca je prisutno i pribojavanje od nastupa općeg nereda, odnosno poremećaja poretka, a u kriznim situacijama Strijelac će jasno iskazivati strah od ugrožavanja demokracije i građanskih sloboda.

Jarac- Strah od tuđeg podsmjeha

Hladna organiziranost i efikasnost Jarca dobro prikriva i prilično dug popis bojazni koje more ovaj zemljani znak- Vladar ovog znaka, zastrašujući planet Saturn, pobrinuo se da svaki Jarac, u većoj ili manjoj mjeri pati od imaginarnih strahova, koji su više rezultat Jarčevih promišljanja o svim (ne)mogućim nepovoljnim ishodima, nego što počivaju na realnim mogućnostima. U ovom odjeljku Jarčeve psihe, čelno mjesto pripada strahu od spletki, podvala i izdaja.
Na drugom je mjestu strah od nesretnog spleta okolnosti koje, po njegovom uvjerenju, vrebaju samo njega. Posebnu težinu u Jarčevom svijetu straha ima panična bojazan da bi nekim svojim potezom ili iskazom mogao ispasti smiješan, odnosno postati predmet neukusnih šala.

Vodenjak- Briga za cijeli svijet

Kod Vodenjaka postoji stroga podjela na osobnu sferu i opću sferu, u koju ulaze njegovi stavovi o društvu, politici, religiji i sličnom, i strahovi su kod Vodenjaka podijeljeni po istom principu. Po toj podjeli, Vodenjak se može ubrojiti u neustrašive "stanovnike" Zodijaka kad se radi o osobnim bojaznima, no s druge strane je prepun briga koje se tiču općeg dobra. Užasnut je pojavama koje su sastavni dio života na Zemlji, poput okrutnosti, nasilja, zločina, rata, gladi, zagađenja, nejednakosti po rasi, vjeri, spolu i drugim obilježjima, bez obzira prijete li te opasnosti njemu osobno ili ne. Vodenjaka muči i strah da će jednog dana biti prisiljen napustiti svoje ideale te se podvrći vladajućem sistemu i hijerarhiji, a u osobnoj sferi začudo najveću bojazan pokazuje od trajnog vezivanja.

Ribe- Plaši je sve živo

Na ljestvici znakova Zodijaka koji najviše naginju strahu, čelno mjesto bez sumnje pripada Ribama. Njihovi strahovi zapravo predstavljaju zbroj strahova svih ostalih znakova zodijaka i teško je precizno izdvojiti čega se najviše plaše. Njihov dijapazon strahova uključuje tjelesno nasilje, prijetnje i uvrede, samoću i odbacivanje, bolest i smrt, a posebno se boje duhova, vampira i drugih čudovišta i likova iz bajki. U skladu s okolnostima u kojima žive, pokazuju strah od katastrofa, vlasti, vojske i sistema općenito. U stalnom su strahu od nereda i prirodnih katastrofa, a i obična gužva i buka, izazivaju u njima nelagodu koja graniči s panikom. Usprkos tome doista dugačkom popisu strahova, Riba ima sposobnost pronalaženja izlaza i iz najtežih situacija, tako da nije posve paralizirana u trenucima krize

beskrajnost
27-05-07, 22:31
ja vise idem na podznak neg znak...

Vivien_Leigh
29-05-07, 12:06
Ja i u znaku i oba podznaka, a mislim da bih se setila jos nekog straha :))))

mary
29-05-07, 12:27
ja sam se pronasla u znaku-skorpiji i u mjesecu-biku

mala_mu
29-05-07, 12:30
Ovo za vodoliju je istina ziwa...

Nella
29-05-07, 13:19
I znak i podznak. Definitivno

pehar
18-05-08, 16:12
vise mi odgovara znak,nego podznak

svetlost
18-05-08, 16:21
ja sam se pronasla u blizancima i skorpiji,podznak i mesec

Blade
18-05-08, 16:24
Ja se pronađoh u opisu za Vodoliju (imam Mjesec u Vodoliji):)

Loonalai
19-05-08, 19:49
koja bi kuća mogla ukazivati na strahove? možda 8.? moja se nalazi u ribama i imam strah od malena od duboke vode...to mi se nekako čini logičnim :(

Zor_djevojka
19-05-08, 19:52
ja mislim da se za strahove gleda znak Saturna...ima logike i osma kuca, ali i dvanaesta...

Loonalai
19-05-08, 19:58
i meni je palo na pamet i za 12.-tu, ali nekako mi je "škorpionska" tema... kao npr. strah od smrti/možda i od prepuštanja, živjeti punim plućima...nerealne fobije...jer i škorpion potiskuje ... a saturn mi je više neka nesigurnost...čisto moje konstatacije :)

milenaaaa
19-05-08, 21:52
orpion- Boji se nemoći

Naizgled je Škorpion jedan od najhrabrijih znakova zodijaka, no iza hladnokrvne i dijabolične "maske" krije se biće koje baš i nije toliko imuno na strahove, iako bi Škorpion volio ostaviti baš takav dojam. Njegov obrambeni mehanizam od straha je mazohizam, tako da Škorpion ne bježi od opasnosti i nasilja, čak s njima pomalo i "koketira". Kako se radi o najseksualnijem znaku horoskopa, strah od spolne nemoći je tu najizraženiji, a odmah potom slijedi strah od starosti, ovisnosti o drugima, učmalosti i ograničenja. Kod Škorpiona također postoji izražen strah od smicalica, izdaje i laži, a u vezi s time, Škorpion se pribojava i situacije da postane žrtva nevjere ili raskida.

miki
31-05-08, 21:22
ja mislim da se za strahove gleda znak Saturna...ima logike i osma kuca, ali i dvanaesta...
I odnos saturna i marsa sa mesecom

Algol
31-05-08, 21:51
Meni se cini da su Mjesec i Mars tu presudni, mada sve zavisi od cijele karte. I 12. kuca zna cesto pokazati neke potisnute strahove ili fobije isl.

Supernova
31-05-08, 22:25
Neptun i XII kuća, te općenito retrogradne planete ukazuju na strahove i fobije, te određene kočnice u skladu sa njihovim prirodnim vladarstvom.
Neptun u IV kući daje strah od duhova, mraka i nevidljivih bića u kući.
Retrogradni neptun daje fobiju od velikih vodenih površina.
Vrh XII kuće u vodenom znaku daje strah od duboke vode i snove povezane sa vodom.
Retrogradni uran daje fobiju od visine, zatvorenog i skučenog prostora.
Retrogradni merkur daje strah da nešto izgovorimo ili napišemo, te osjećaj da to neće biti dovoljno dobro, pa usljed toga pretjerano preispitivanje i stalno evociranje izgovorenog iz naše mentalne arhive.

miki
01-06-08, 09:32
Neptun i XII kuća, te općenito retrogradne planete ukazuju na strahove i fobije, te određene kočnice u skladu sa njihovim prirodnim vladarstvom.
Neptun u IV kući daje strah od duhova, mraka i nevidljivih bića u kući.
Retrogradni neptun daje fobiju od velikih vodenih površina.
Vrh XII kuće u vodenom znaku daje strah od duboke vode i snove povezane sa vodom.
Retrogradni uran daje fobiju od visine, zatvorenog i skučenog prostora.
Retrogradni merkur daje strah da nešto izgovorimo ili napišemo, te osjećaj da to neće biti dovoljno dobro, pa usljed toga pretjerano preispitivanje i stalno evociranje izgovorenog iz naše mentalne arhive.

Spoljne planete ne deluju na razvoj organizma, razvoj mišljenja karaktera, fobija, želja itd

Supernova
01-06-08, 09:37
Spoljne planete ne deluju na razvoj organizma, razvoj mišljenja karaktera, fobija, želja itd

Ne bih baš rekla, ovo što sam navela proizilazi iz ličnog iskustva.

miki
01-06-08, 09:44
Ne bih baš rekla, ovo što sam navela proizilazi iz ličnog iskustva.
Čovek kao biće nema savršena čula, sklon je obmani i samoobmani, utisci formiraju mišljenje.....
Astrologija je veština sa vrlo jasnim pravilima, svaka planeta ima svoje vladarstvo, ceo sistrm se zasniva na "mehanizmu" i odnosima planeta od sunca do saturna. Saturn je vreme, tek kroz njega mogu da deluju spoljne planete kojih ima mnogo više od ove tri.
Glavna zabuna je nastala od Liz Grin na ovamo jer je loše interpretirala Jolan Jakobi, i način na koji se kategorišu uticaji "spoljnih" planeta gde je razgraničenje uticaja vrlo jasno. nakon ovakve interpretacije L.Grin mnogi nedovoljno učeni a željni slave astrolozi su počeli da izmišljaju razne teorije i da mešaju uticaje planeta sa određenim događajima.

Loonalai
01-06-08, 11:35
Neptun u IV kući daje strah od duhova, mraka i nevidljivih bića u kući.

a u V?


Vrh XII kuće u vodenom znaku daje strah od duboke vode i snove povezane sa vodom.
potvrđujem. voda mi je najbitniji element u snovima.


Retrogradni merkur daje strah da nešto izgovorimo ili napišemo, te osjećaj da to neće biti dovoljno dobro, pa usljed toga pretjerano preispitivanje i stalno evociranje izgovorenog iz naše mentalne arhive.
i ovo mi ima smisla u mom slučaju. a još mi je i u trećem polju.

Last_Insight
01-06-08, 12:09
vidite naprimjer, ljudi koji imaju zemljani mjesec tipa djevica ili jarac - ti se teško bilo čega uplaše :)

miki
01-06-08, 15:18
vidite naprimjer, ljudi koji imaju zemljani mjesec tipa djevica ili jarac - ti se teško bilo čega uplaše :)
Misliš? mesec u jarcu je sam po sebi vrlo plašljiv, ako prima neki dobar aspekt voli da se junači, ali ako prima loš, posebno od Saturna osoba je povremeno na ivici histerije. Imao sam u praksi primere mesec konjukcija jupitr u jarcu, osobe pune strahova, često za zdravlje, takođe isto važi za devicu, ali u manjoj meri, mada česta je hipohondrija koja je sama po sebi bolest straha.

Last_Insight
01-06-08, 15:43
ja sam miki išao logikom da je Mjesec prilično hladan u jarcu pa sam putem te logike zaključio da nisu baš plašljivi. ali ipak mi se čini da aspekti imaju ogromnu ulogu.

ja također imam mjesec 0 jupiter, orbis 5 sep, i imam recimo faza kada sam sklon "histeriji" kad ekslopidiram od bijesa nezaustaljiv sam.

ovo mi je korisnio što si napisao.

Algol
01-06-08, 16:15
Mo u Djevici je plasljiv, vjeruj mi !

ginger
01-06-08, 16:23
jupiter sam čula da je stvaraoc strahova.
tranzitni jupiter pogotovo.

a ovo za mjesec u jarcu- znam više njih sa njim i osjetljivi su do bola. ajooj.
i uplakani svako toliko.
a za strahove neznam- bit će da ih dobro skrivaju da ih netko nebi išao plašit s tim:D

mjesec u raku mi je nekako strašljiv- bar one koje ja znam. plah.
a i djevica je simbol straha. hipohondrije. i strepi za svaku sitnicu kako će završit,ko i jarac..

Loonalai
01-06-08, 17:22
jupiter sam čula da je stvaraoc strahova.
tranzitni jupiter pogotovo.

otkud to?
meni upravo radi kvadrate na sve osobne planete osim marsa, i ne bih rekla da sam osjetila ikakav negativan utjecaj, dapače.

ginger
01-06-08, 17:28
otkud to?
meni upravo radi kvadrate na sve osobne planete osim marsa, i ne bih rekla da sam osjetila ikakav negativan utjecaj, dapače.

kod svakoga je drukčija priča
ovisi u kakvim aspektima su te tvoje planete..
ako nemaš karakteristike za strahove onda neće biti ništa od toga

miki
02-06-08, 09:42
jupiter sam čula da je stvaraoc strahova.
tranzitni jupiter pogotovo.

Nije osim u specifičnim primerima (od svakog pravila ima odtupanja, ali takođe po pravilima)
Saturn je zadužen za strah, recimo osobe sa SA u 12, su fobične, takođe kod svih primera anksioznisti, bilo depresivnih bilo maničnih stvar se svodi na uticaje SA.
Bolesti zavisnosti, zaboravite stereotipmars i neptun pa eto narkomanije, analizirajte uvek saturna jer je upravo on zadužen za stvari kojih se čovek teško oslobodi. wsama postavka u prirodnom horoskopu daje ključ svih mogućih modela. Kad nešto nije jasno uvek se treba vratiti na model prirodnog horoskopa i slediti tu logiku.

Last_Insight
02-06-08, 12:25
ja recimo imam saturn u 12 kao vladara, kao dijete sam se bojao mraka pa sve do negdje 11 godine, stalno sam imao fobiju da me iza ormara hvata neka ruka čak mi se i priviđalo.

međutim danas mogu reći da nemam strah od ničega. ali baš od ničega.

to je valjda ovaj put od saturna do urana .

Titanija
02-06-08, 21:20
Mo u Djevici je plasljiv, vjeruj mi !
Eto, ja sam primjer hrabre osobe sa Mo u djevici,kojoj su se mnogi divili upravo zbog toga, no ponekad su se probivali strahovi, irealni, hipohondrični, ali sam uspjela pobijediti tu svoju crtu još davno.

Fenixxx
03-06-08, 06:52
Pa da, djevice inače imaju strahove koji nisu uvijek opravdani još ako je u djevici i Mo, ali sve ovisi i o drugim aspektima. Titaniji nešto daje hrabrost i pobijedila je strahove. Kod nekog drugog će određen aspekt samo poticati te nepotrebne strahove.

miki
03-06-08, 09:41
ja recimo imam saturn u 12 kao vladara, kao dijete sam se bojao mraka pa sve do negdje 11 godine, stalno sam imao fobiju da me iza ormara hvata neka ruka čak mi se i priviđalo.

međutim danas mogu reći da nemam strah od ničega. ali baš od ničega.

to je valjda ovaj put od saturna do urana .

Ne to je oslobađanje od meseca, iracionalno je mesec, tvoj strah je u jednoj dimenziji iracinalan-u ovom vremenu, jer ti je SA u 12, ali vrlo postojeći u dimenziji karmičkog, i vrlo realan. Period koji navodiš je kad već merkur uveliko vlada i sprema se da te isporuči marsu koji po pravilu poništava saturnove efekte gde god može.
Uran nema nikakve veze sa tim.
Strah je iracionalan kategorija tako da ne samo ti, već svi možemo reći da nemamo strah niodčeg, ali samo u normalnim situacijama, svaki ispad iz normale nagla promena okolnosti, menja percepciju i onda se prilagođavamo, plašimo i hrabrimo iznova, a sve u sklopu onog što nam planete čine u natalu, direkcijama, progresijama......
Mesec vlada strahom i iluzijom i čest je slučaj da ljudi baš iz straha sebe ubede da su to prevazišli.

EnSan
22-06-08, 23:35
ja sam najstrasljivija osoba na svetu...desavalo mi se bukvalno da se plasim svoje senke....mesec u ribama...rak u podzanku...saturn u ribama....vremenom sam naucila da hrabrost nije odsustvo straha,hrabrost je akcija uprkos strahu...kako nekad nege procitah..

BlueVelvet
23-06-08, 02:46
neptun u 4-strah od duhova i inih bića
joj kak sam vrištala ko dijete,mislila sam da je u wcu na katu kostur:yeahright:
sada su tii strahovi umanjeni
užasan sam hipohondar,razmišljam puno o smrti i imam strah od visokih zgrada,dakle crkava,kula tonjeva,sve grandiozne građevine:biggrin:

Zor_djevojka
23-06-08, 07:56
Me 90 Ur..od vozhnje, automobila, saobracaja...
Ma 90 Ur od grmljavine (moj najveci strah) i struje - ..ako ne slusham, samo mi tim zaprijetite, ima da sam mirna ka' bubica...

mary
23-06-08, 10:31
Ja se samo bojim psa i macke i mislim niceg vise.
Koji aspekti to govore ne znam

BlueVelvet
23-06-08, 16:21
Me 90 Ur..od vozhnje, automobila, saobracaja...
Ma 90 Ur od grmljavine (moj najveci strah) i struje - ..ako ne slusham, samo mi tim zaprijetite, ima da sam mirna ka' bubica...

isti,aspekti al se tog ne bojim uopće

Red-Hot-Chili
23-06-08, 16:35
Ja se samo bojim psa i macke i mislim niceg vise.
Koji aspekti to govore ne znam

Mary,mislim da je kod tebe posrijedi Mjesec(pas) opozicija Saturn(strah),i Pluton(fobija) konjukcija Sunce(mačka).Strah je nešto što je opravdano i izazvano događajem,a fobija je iracionalna.

BlueVelvet
23-06-08, 17:17
evo imam i moon opp satun pa se ne bojim pasa,a ni mačaka
kao mlađa sam se bojala velikih pasa,kad sam dobila svog mačka ne bojim se ni velikih pasa,ni ikakvih životinja

paloma
23-06-08, 17:45
Jel bi to znacilo da bi opzicija mars-saturn donosila strah od muskaraca izmedju ostalog..? Kod mene je prisutan izmedju ostalih i taj strah.:1002:

Supernova
23-06-08, 17:51
Jel bi to znacilo da bi opzicija mars-saturn donosila strah od muskaraca izmedju ostalog..? Kod mene je prisutan izmedju ostalih i taj strah.:1002:

Može značiti, jer je saturn u izgonu i dispozitor je mjeseca, ali ova opozicija je sastavni dio T-kvadrata u koji je ukljucen i pluton iz XII koji je retrogradan i moze dati blokadu seksualne energije.

Daci
23-06-08, 17:56
Blizanci - Igra štiti od straha

Budući da sve shvaćaju kao igru, Blizanci nisu osobito strašljivi. Prije su plahi i reagiraju na svaki, i najmanji poticaj, i ako se ozbiljno uplaše, svoj će strah brzo uspješno prikriti. Površni Blizanac se pribojava situacija u kojima treba zauzeti odlučan kurs i gdje treba jasno, bez izvrdavanja, izraziti svoju volju. Stoga osjeća strah od ozbiljnih, strogih, odlučnih i sistematičnih ljudi, koji više cijene djela od riječi. No, situacija koja miriši na avanturu ili stvarnu opasnost, prije će radoznalog Blizanca privući negoli nagnali na paničan bijeg. Na psihološkom nivou, Blizanac se pribojava starosti, jer smatra da će zbog nje biti "prikovan" na isto mjesto i postati ovisan o drugima. No još više od starosti, komunikativni Blizanac se boji samoće i šutnje koju ona nosi, tako da cijeli život provodi u nastojanju da ne ostane sam sa svojim zbrkanim mislima.


Djevica - Zazor od nereda

Svjesna svog nedostatka hrabrosti, Djevica je dovoljno promućurna da izbjegava situacije koje zahtijevaju hrabrost kao glavno oružje. Ona temeljito i dugoročno planira sve moguće probleme i svoje reakcije na njih, pa kad se neki problem pojavi, ona spremno vadi iz svog arsenala odgovarajuće rješenje. No, ukoliko se radi o nekoj neuobičajenoj situaciji koju nije predvidjela, moguće je da će je strah potpuno blokirati. Pomisao da bi mogla živjeti u neredu ili prljavštini također zauzima zapaženo mjesto na listi strahova ovog znaka, kao i strah od dezorganizacije i bezvlašća. Izuzetno osjetljiva, Djevica cijeli život muku muči s hipohondrijom, a što se tiče afektivne sfere, bojat će se izražavanja osjećaja, bilo vlastitih drugoj osobi, bilo tuđih prema sebi samoj.[/QUOTE]

Više se pronalazim u podznaku tj. Djevica, ali me interesuje koji aspekti u natalnoj pokazuju strah....

Supernova
23-06-08, 18:17
[B]

Više se pronalazim u podznaku tj. Djevica, ali me interesuje koji aspekti u natalnoj pokazuju strah....

Bolje da navedes ako osjecas neke strahove da se pokusa pronaci u natalnoj koji aspekti dovode to toga....
Generalno to se moze vidjeti kroz VIII, XII kucu i mjesec...ali po meni presudna je XII kuca koja oznacava nas podsvjesni um, nevidljive prepreke, snove i strahove na koje ne mozemo uticati, ali ako otkrijemo odakle nam dolaze mozemo nauciti da se nosimo s njima na laksi nacin....

Daci
23-06-08, 18:37
Bolje da navedes ako osjecas neke strahove da se pokusa pronaci u natalnoj koji aspekti dovode to toga....
Generalno to se moze vidjeti kroz VIII, XII kucu i mjesec...ali po meni presudna je XII kuca koja oznacava nas podsvjesni um, nevidljive prepreke, snove i strahove na koje ne mozemo uticati, ali ako otkrijemo odakle nam dolaze mozemo nauciti da se nosimo s njima na laksi nacin....

Ja ću ovako redom:

1. Strah od Psa i raznih buba...
2. Strah od samoće (nikad ne ostajem sama u kući)
3. Strah od bolesti (bila to ja lično u pitanju ili neko od moje bliže rodbine)
4. Strah od nervoznih i goropadnih ljudi...itd.. :twisted:

Cosmic_girl
23-06-08, 18:39
Mo u Djevici je plasljiv, vjeruj mi !
Verujem ti,zato sto je moj mesec isto u devici i + sam dupla sco..:unsure:

svetlost
23-06-08, 19:21
I moja drugarica ima mesec u devici i plasljiva je kao zec.Ja se plasim malo brze voznje,tj skroz sam nesigurna u ljude koji voze,a ni ja ne vozim,plasim se buba,ne volim kad sam nocu sama(nema sanse da spavam)i kao sto sam negde vec navela strasno me plasi pomisao od iznenadne smrti ljudi koje volim(to me progoni) i kad god neko negde krene na put,meni svakakve gluposti padaju na pamet i opet je sve vezano za kola.U svom horoskopu ne znam kako bih to povezala,a i ne znam kako da se toga oslobodim(ako je uopste moguce).Jedino sto znam da je mesec u skorpiji taj strah od smrti,ostalo...

Supernova
23-06-08, 19:29
Ja ću ovako redom:

1. Strah od Psa i raznih buba...
2. Strah od samoće (nikad ne ostajem sama u kući)
3. Strah od bolesti (bila to ja lično u pitanju ili neko od moje bliže rodbine)
4. Strah od nervoznih i goropadnih ljudi...itd.. :twisted:

Kod tebe je mjesec i VIII kuća pod vladarstvom marsa, koji je u znaku raka gdje je u padu, on predstavlja sirovu energiju koja se ovdje ispoljava kroz agresiju, a drugi vladar je retrogradni pluton u tvom I polju, što govori da privlačiš takve situacije jer ih se ustvari plašiš...
Strah od bolesti se može povezati sa asc u djevici koji je od svih znakova najviše sklon hipohondriji, merkur u opoziciji sa mjesecom što daje povećanu osjetljivost i nervozu, bez nekog konkretnog razloga...Mjesec u škorpiji je u padu, pod vladarstvom dva malefika marsa i plutona, mars u blizini nekretnice sirijus koja se veže za ujede životinja najčešće psa...Sunce kao vladar XII kuće u konjukciji sa saturnom daje popriličnu dozu straha i pesimizma....

Red-Hot-Chili
23-06-08, 19:40
evo imam i moon opp satun pa se ne bojim pasa,a ni mačaka
kao mlađa sam se bojala velikih pasa,kad sam dobila svog mačka ne bojim se ni velikih pasa,ni ikakvih životinja

Uputno je gledati znak,tj. dostojanstvo planete,kao i VIII. te XII.kuću i vladare...Stupnjevi su isto faktor(mada nepotvrđeni,tj.neistraženi),kao i termini etc.Isti aspekt se,sukladno sa beskrajnom astrosimbolikom,može ispoljiti drukčije.

mary
23-06-08, 19:44
Mary,mislim da je kod tebe posrijedi Mjesec(pas) opozicija Saturn(strah),i Pluton(fobija) konjukcija Sunce(mačka).Strah je nešto što je opravdano i izazvano događajem,a fobija je iracionalna.

pa to je bas interesantno sto me nikada nije ujeo pas,niti sam imala neku neprijatnost ali cijelog zivota sam se bojala od njih,pogotovo psa,kad ga vidim bas se izbezumim,uzas

Daci
23-06-08, 19:50
Kod tebe je mjesec i VIII kuća pod vladarstvom marsa, koji je u znaku raka gdje je u padu, on predstavlja sirovu energiju koja se ovdje ispoljava kroz agresiju, a drugi vladar je retrogradni pluton u tvom I polju, što govori da privlačiš takve situacije jer ih se ustvari plašiš...
Strah od bolesti se može povezati sa asc u djevici koji je od svih znakova najviše sklon hipohondriji, merkur u opoziciji sa mjesecom što daje povećanu osjetljivost i nervozu, bez nekog konkretnog razloga...Mjesec u škorpiji je u padu, pod vladarstvom dva malefika marsa i plutona, mars u blizini nekretnice sirijus koja se veže za ujede životinja najčešće psa...Sunce kao vladar XII kuće u konjukciji sa saturnom daje popriličnu dozu straha i pesimizma....


http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/00020143.gif

Red-Hot-Chili
23-06-08, 20:00
Jel bi to znacilo da bi opzicija mars-saturn donosila strah od muskaraca izmedju ostalog..? Kod mene je prisutan izmedju ostalih i taj strah.:1002:

Danas mi je to bila jedna od pomisli kad sam bacila onaj kratak pogled na tvoj natalac,no gledala sam nešto drugo...Saturn je opravdan strah,koji treba razriješiti(planeta karme),to su strahovi koji se dugo (Saturn) vuku pa se ukorijene,tj. postisnu,ali ih je moguće izvući na površinu jer imaju svoje uporište u nekom događaju,to je rana koja treba zacijeliti.Saturn je smješten u tvojoj X.kući prošlog života-vjerojatno je tadašnji otac izazvao takav strah,a Mars je vladar tvog tadašnjeg VIII.polja-način na koji si umrla...Pa sad,sve je moguće.On opet igra važnu mušku ulogu u tvom životu-dispozitor Mjesec konjukcija Sunce(sadašnji vladar X.-otac).Kako ćeš to postići,zacijeliti ranu,pogledaj dispozitora Saturna i pozitivne aspekte sa Saturnom.Evo,Mjesec u Vodenjaku(Bog),29-ti stupanj(vidovitost,kažu),konjukcija Sunce(svjesna planeta)-uspjet ćeš to izvući ''na sunce'' nekim spoznajama koje dobivaš ''odozgo'' budući vjerujem da određenim kanalima dobivaš informacije koje su ti relevantne po tom pitanju.Dalje,Saturn trigon Venera(vladar ASC-a),Mars(vladar VII.,bračni partner) sekstil Venera(ti),Venera konjukcija Jupiter(brak u ženskom horoskopu)-udajom ćeš razriješiti to klupko(dispozitor Marsa je Saturn).Kardinalni T-kvadrat dvojice suvladara VII. i Saturna,naglašava tvoje opiranje udaji,ali i tjera te u ''opasnost'',to je motivirajuća konfiguracija,i omogućuje ti da se suočiš s tim teretom kojeg nosiš,umjesto da ostane potisnut.

:throb:

paloma
23-06-08, 20:38
Kardinalni T-kvadrat dvojice suvladara VII. i Saturna,naglašava tvoje opiranje udaji,ali i tjera te u ''opasnost'',to je motivirajuća konfiguracija,i omogućuje ti da se suočiš s tim teretom kojeg nosiš,umjesto da ostane potisnut.

:throb:

Hvala ti.!!!:throb::throb::throb::throb:

BlueVelvet
23-06-08, 23:23
ja imam strah,hipohondar teški,nema koju bolest nisam mislia da imam,ljudima sam već smiješna:yes513:,asc u djevici je kriv vjerovatno,iako nisam bila takva dok mi se mama ni razbolila,vjerovatno činujenica da žena koja nema nikakav porok,mršava,pazi šta jede i zdesi ju moždani,šta mene onda čeka,vjerovatno je podsvijet tako odeagirala,kažem nisam bila takva prije uopće
i da imam strah da se neću udati ili da ću imati loš brak,rastavu i tako dalje,otkAd laički prouičavam,moje procjene mi ukazuju na dizaster:bye2::biggrin:

bebica
04-07-08, 10:21
Supernova/Retrogradni uran daje fobiju od visine, zatvorenog i skučenog prostora.

OVO je apsolutno tacno jer se gusim od zatvorenih i skucenih prostora!!!!!!!!!!!!

http://s239.photobucket.com/albums/ff243/macebg/?action=view&current=astro_24gw_01_viki_2008630_37598_16.gif

limunada
04-07-08, 11:47
kad sam bila mala uvijek sam se bojala mraka al sad vise ne a koji aspekte neznam :confused:
i da imam strah ponekad samoce a to nisam prije nikad o tome razmisljala a sad :(

Fenixxx
04-07-08, 18:39
Kad čitam koje strahove nose retro planeti, čudim se da se ne bojim izaći iz kuće od straha s obzirom na broj mojih retro planeta, mislim da ulazim u onu najvišu kategoriju. :) Ne bih rekla da utječu na mene i daju mi strah, možda bolje to nazvati opreznošću.

dorely91
04-07-08, 21:01
Neptun i XII kuća, te općenito retrogradne planete ukazuju na strahove i fobije, te određene kočnice u skladu sa njihovim prirodnim vladarstvom.


Retrogradni neptun daje fobiju od velikih vodenih površina.
Retrogradni uran daje fobiju od visine, zatvorenog i skučenog prostora
.

istina

Supernova
04-07-08, 21:17
Retrogradne planete daju strahove i fobije...mada se kod nekoga ispoljavaju kroz blokade i ograničenja u određenim segmentima života...ali uglavnom kroz veći period života vraćaju osobu na određene lekcije (strahove, fobije) koje bi trebalo prevazići kroz vlastiti napor i iskustvo...ako uzmemo da retrogradne planete imaju simboliku XII kuće, a time i vezu sa prošlim životima, onda dolazimo do zaključka da sve te fobije datiraju od ranije, integrisane u našu podsvijest i da su uzrokovane nekim dogadjajima iz ranijih života...vjerovatno imaju vezu sa stradanjima, grijehovima ili načinom smrti u jednom od njih....

dorely91
06-07-08, 01:16
ja se bojim dubine,kad sam bila mala nisam htjela uopće ući u more,baš sam nedavno pomislila da ima veze s prošlil životom da sam se utopila il nešto tako

Naxy
06-07-08, 18:59
Ja se plasim da cu ceo zivot ostati sama, da nikada necu osnovati svoju porodicu a sa druge strane plasim se vezati se za nekoga, pokazati mu koliko mi je do njega stalo jer sta ako on ode :D ? Znam, zvuci glupo al` sta da radim :D ? Jel to Mesec u Vagi pa u VIII polju odradio svoje ili je nesto drugo u pitanju?

Marija'90
06-07-08, 20:58
uhh..mene je strah od svega na ovom svijetu.. jedno vrijeme nisam smjela da stavim lap top na punjenje jer sam bila u tripu da ce me struje drmnut :)
a sad..pa ne znam..odlucila sam da savladam to...bar vecinu... a strah od problema sa muzem i djecom necu ni da pominjem..iako imam tek 18 god...
p.s. nisam udata niti imam djecu,nego samo razmisljam... :)

andjela pizelli
15-10-08, 11:58
Saturn je zadužen za strah, recimo osobe sa SA u 12, su fobične, takođe kod svih primera anksioznisti, bilo depresivnih bilo .

apsolutno netacno,bar u mom primjeru,saturn mi je na vrhu XII kuce,nemam strahova,cak sam pretjerano hrabra:whistling2:

milenaaaa
16-10-08, 01:01
A za mene bi valjalo da se malo uplasim ponekad..
Nisam strasljiva ovako..
Dok npr nekad sebe uhvatim u nekim mislima, daleko bilo..razmisljam o smrti bliznjih i slicno...puna osma kuca, i emrkur u 8oj bice da je to..
Ali ovako..bas nemam neke starhove, bolje da jesam za neke stvari strasljiva, ali ajde sad...Bog me cuva :) ..jupiter u prvoj :)

Zagorka
24-10-08, 23:33
Vodolija. :love54236:
Može te li zamisliti kako je vodoliji koja studira politikologiju?

miki
25-10-08, 10:25
apsolutno netacno,bar u mom primjeru,saturn mi je na vrhu XII kuce,nemam strahova,cak sam pretjerano hrabra:whistling2:

Ne verujem, pre je to što bi psiholozi rekli odbranbeni mehanizam

andjela pizelli
25-10-08, 11:36
Ne verujem, pre je to što bi psiholozi rekli odbranbeni mehanizam

valjda bolje poznajem sebe, nego sto me ti poznajes?koji me nikad nisi cuo ni vidio?ni rijec samnom izmijenio?

stvasta,moras izgleda ti bit u pravu:1002:

Vendy
25-10-08, 12:03
Poznavajuci @andjelu ne bi se slozila s tobom @miki.

@miki, ako je ikad upoznas shvatit ces da nisi u pravu cak ni s psiholoske strane gledano... :thumb_down:

dorely91
25-10-08, 12:43
ja se svega živog bojim imam saturn u 8 ,posebno kukaca i dubine ,visine

Mabelina
25-10-08, 21:02
Ja se bojim samo nepoznatog i to da ne povjerujete koliki je to strah. Uh sama pomisao...
Ranije je postojao i od visine ali sam ga prevazisla zahvaljujuci ljudima sa kojima sam penjala par smjerova. :cheezy::trumpet:

bubimama
25-10-08, 22:00
Imam fobiju od voznje(izmedju ostalog). Ne volim da se vozim i ako moram onda je to samo sa par ljudi. Uzasan sam suvozac jer se stavljam u ulogu vozaca i sugerisem,pratim stanje na retrovizorima i sl. (muz svakog puta zeli da me izbaci iz kola :P)

miki
26-10-08, 09:50
valjda bolje poznajem sebe, nego sto me ti poznajes?koji me nikad nisi cuo ni vidio?ni rijec samnom izmijenio?

stvasta,moras izgleda ti bit u pravu:1002:

Vidi ovako, upravo to što te ne znam i ne poznajem daje mi objektivan uvid u planetu. saturn će u toj poziciji svakome živom stvoru dati strah, koji kasnije druge planete mogu pretvoriti recimo, mars u agresiju, venera u potiskivanje, merkur i jupiter u racionalizaciju.......
Tvoja reakcija u kojoj izražavaš strah da bi ja mogao biti u pravu jeste vid racionalizacije, jer ne radi se o tome jesam li jau pravu ili ne već o pravoj i duboko-višeslojnoj funkciji planeta.
osnovni ljudski pokretački impulsi su razni vidovi strahova. Svaka ličnost ima neke strah, uključujući tu i tebe i mene. Ili si ti možda jedinstvena međ 6 milijardi ljudi:homer89070:

Titanija
26-10-08, 14:55
Ne to je oslobađanje od meseca, iracionalno je mesec, tvoj strah je u jednoj dimenziji iracinalan-u ovom vremenu, jer ti je SA u 12, ali vrlo postojeći u dimenziji karmičkog, i vrlo realan. Period koji navodiš je kad već merkur uveliko vlada i sprema se da te isporuči marsu koji po pravilu poništava saturnove efekte gde god može.
Uran nema nikakve veze sa tim.
Strah je iracionalan kategorija tako da ne samo ti, već svi možemo reći da nemamo strah niodčeg, ali samo u normalnim situacijama, svaki ispad iz normale nagla promena okolnosti, menja percepciju i onda se prilagođavamo, plašimo i hrabrimo iznova, a sve u sklopu onog što nam planete čine u natalu, direkcijama, progresijama......
Mesec vlada strahom i iluzijom i čest je slučaj da ljudi baš iz straha sebe ubede da su to prevazišli.:D
E moj velilki astro stručnjače. zapleo si se, malo i previše,sad je Saturn, pa Mjesec, pa generalizacija do bola.
Znači, ti više znaš od Andjele da li se ona boji ili ne? I ako se ne boji, onda je iracionalna, a ako osjeća strah , još je iracionalnija!?
A šta je po tebi racionalno?Da nema straha ljudska vrsta ne bi opstala! I šta ćemo sad? Slušati i dalje ove tvoje nebuloze?
Strah je prirodni obrambeni mehanizam i korijene tražimo u višeslojnoj analizi, naravno, NIKAD ne generalizirajući kao ti.
Neke elemente pojačanog straha nalazimo kod napadnutog Neptuna i XII kuće, te općenito retrogradne planete ukazuju na strahove i fobije, te određene kočnice u skladu sa njihovim prirodnim vladarstvom.
Neptun u IV kući daje strah od duhova, mraka i nevidljivih bića u kući.
Retrogradni neptun daje fobiju od velikih vodenih površina.
Vrh XII kuće u vodenom znaku daje strah od duboke vode i snove povezane sa vodom.
Retrogradni uran daje fobiju od visine, zatvorenog i skučenog prostora.
Retrogradni merkur daje strah da nešto izgovorimo ili napišemo, te osjećaj da to neće biti dovoljno dobro, pa usljed toga pretjerano preispitivanje i stalno evociranje izgovorenog iz naše mentalne arhive.
Također, Pluton predstavlja fobije i strahove, tako da njegovi izazovni aspekti uvijek imaju veze sa strahom.
I sve ovo, kao i mnogo više , mora biti uklopljeno u cjelinu, pa nam odgovor daje sinteza natalne,uz obavezno analiziranje tranzita, koji mogu donijeti trenutne, prolazne fobije.
U međuvremenu, Miki, nadam se da se znaš ispričati i Andjelli , ali i nama koji se zgražamo nad tvojim "supervizorstvom" sveznajućeg, forumaškog astrologa.

miki
27-10-08, 07:32
:D
E moj velilki astro stručnjače. zapleo si se, malo i previše,sad je Saturn, pa Mjesec, pa generalizacija do bola.
Znači, ti više znaš od Andjele da li se ona boji ili ne? I ako se ne boji, onda je iracionalna, a ako osjeća strah , još je iracionalnija!?
A šta je po tebi racionalno?Da nema straha ljudska vrsta ne bi opstala! I šta ćemo sad? Slušati i dalje ove tvoje nebuloze?
Strah je prirodni obrambeni mehanizam i korijene tražimo u višeslojnoj analizi, naravno, NIKAD ne generalizirajući kao ti.
Neke elemente pojačanog straha nalazimo kod napadnutog Neptuna i XII kuće, te općenito retrogradne planete ukazuju na strahove i fobije, te određene kočnice u skladu sa njihovim prirodnim vladarstvom.
Neptun u IV kući daje strah od duhova, mraka i nevidljivih bića u kući.
Retrogradni neptun daje fobiju od velikih vodenih površina.
Vrh XII kuće u vodenom znaku daje strah od duboke vode i snove povezane sa vodom.
Retrogradni uran daje fobiju od visine, zatvorenog i skučenog prostora.
Retrogradni merkur daje strah da nešto izgovorimo ili napišemo, te osjećaj da to neće biti dovoljno dobro, pa usljed toga pretjerano preispitivanje i stalno evociranje izgovorenog iz naše mentalne arhive.
Također, Pluton predstavlja fobije i strahove, tako da njegovi izazovni aspekti uvijek imaju veze sa strahom.
I sve ovo, kao i mnogo više , mora biti uklopljeno u cjelinu, pa nam odgovor daje sinteza natalne,uz obavezno analiziranje tranzita, koji mogu donijeti trenutne, prolazne fobije.
U međuvremenu, Miki, nadam se da se znaš ispričati i Andjelli , ali i nama koji se zgražamo nad tvojim "supervizorstvom" sveznajućeg, forumaškog astrologa.

Ti bi mogla da se "zgražaš" jedino nad svojim ponašanjem i potrebom da zakreštiš kad god ja nešto napišem. Da nisi malo opterećena?
Ne radi se ovde o Anđeli i tebi već o objektivnom uticaju planeta. To što vas dve imate visoko mišljenje o sebi mogli bi da otvorimo temu sujeta. Što se strahova tiče čim imate potrebu za ovako histeričnom reakcijom vidi se koliko ste zaista hrabre:clapping:
Hrabro te podmetne kad nema argumente da ovde plasiraš visoko znanje izrugivanja drugima pa onda ona zloupoztrbi svoja moderatorska ovlašćenja i selektivno pobriše postove.
Već Viđeno
a sad malo o znaju, jer da ga imaš ne bi qvotovala ono.
Bez Saturna nema meseca i bez meseca nema saturna, to je specifična interakcija koja upravlja osnovnim ljudskim instiktima.
Više o ovome možeš u mojoj školi da naučiš koja će iz humanih razloga za tebe biti potpuno besplatna.

Titanija
27-10-08, 08:33
Ne radi se ovde o Anđeli i tebi već o objektivnom uticaju planeta. To što vas dve imate visoko mišljenje o sebi mogli bi da otvorimo temu sujeta. Što se strahova tiče čim imate potrebu za ovako histeričnom reakcijom vidi se koliko ste zaista hrabre:clapping:
Hrabro te podmetne kad nema argumente da ovde plasiraš visoko znanje izrugivanja drugima pa onda ona zloupoztrbi svoja moderatorska ovlašćenja i selektivno pobriše postove.
.Znala sam da ćeš zachatati:bye2:
Jeli uvijek ovako napadaš žene kad se suprotstave tvom kvaziprofesorskom znanju?Andjela je osoba koja britko i bez zatezanja odreže svakome što ga spada i ne treba mene kao egzekutora, a to što se slažemo u mišljenjima je astrološka spoznaja koju su donijeli dugogodišnji rad i učenje.
Istina, nije samo Andjella, ovdje si i Supernovi odgovarao na isti način.A sve u svrhu promoviranja svoje "škole", jer kad god se logiraš i pošalješ post, to je samo zato da reklamiraš svoju "školu".Eto, dragi moj, britak jezik jer imam opziciju Ju/Me, ali uvijek u svrhu pravde, jer znaš što znači ova opozicija:biggrin:
Pa.eto imam i Sa u 8, u škorpiji, po tvome sam kukavica, a ja nemam pojma kako to izgleda, osim naravno, sve ono rečeno u prethodnom postu, sve normalne strahove koji čovjeka održavaju na životu.
I zato ti bez straha kažem, u tvojoj školi nemam što naučiti, kad kažeš ovako explicite da je Saturn izazivač straha.Ne bih tebi ponavljala, jer nisi tu da ti ponavljam, ali radi svih ostalih , nikad nemojte uzimati ovako GENERALIZIRANI stav , jedna planeta jedno značenje.
U slučaju "straha", koji je sastavni dio čovjekove prirode, uvijek se mora imati na umu sve komponente natalne karte, uvrštavajući faktore koji su okidači straha.Naravno, neki su strahovi iracionalni i njih lakše otkrivamo u natalnoj, a za one racionalne nam ne treba analiza.
Isto tako znamo da su ovi iracionalni strahovi izlječivi, a i to možemo naći u natalnoj (dala sam primjer Mo u djevici), ako im se nađe uzrok u podsvijesti.
E, a sad dodatak temi topica...kako je strah emocija kao i ljubav, onda se može obogatiti tema govoreći o vrstama straha i načinima iskazivanja, pa ćemo pronaći planetarne uzroke oblika iskazivanja i tu smo puno bliže tragu pravog astrološkog istraživanja.
P.S.Sorry, Miki, ti si tip čovjeka koji izaziva svojim "ja sve znam"stilom, pa eto, moj odgovor tebi ima uvijek isti zvuk, iako vjerujem da si kao čovjek skroz ok, ali kontroliraj malo svoju potrebu za dominacijom, pa će sve biti dobro.
I da, brišite nas, modovi, ako smo pretjerali, ali nije moja namjera bila zachatati:tears:

miki
27-10-08, 09:00
ali kontroliraj malo svoju potrebu za dominacijom, pa će sve biti dobro.

Ponovo svodiš stvar na lični plan, e ovo što si napisala jeste tvoj SA u 8 i tako izgleda tvoj strah, jedan od. Bojiš se da drugi dominiraju tobom, svodiš stvar na lični nivo, a za podršku mešaš i supernovu, što ponovo pokazuje da nisi u stanju da se sama izraziš i izboriš za svoj stav, pa ti treba podrška drugih. Opet Sa u 8, ne radi se o klasičnom kukavičluku i strah nije tako jednoslojan pa ga ne generališi kako to kod drugih lepo vidiš da ponešto uopšte.
Nisu ovde bitni tvoj moj i anđelin strah, već ponavljam osobine planeta. Dakle sve što čovek lično proživi jesu sunce/mesec odnos sa saturnom. malo istraži stvar i daju druge argumente a ne da svodiš stvar na lični nivo.
Tvoji odgovori meni i moji tebi jesu refleks tvog i mog horoskopa a ne uzajamnog odnosa. Niko nikog ne "izaziva" već ga onaj drugi tako doživi.
U nadi da ćeš ovo shvatiti kao podsticaj znanju a ne raspravi srdačno te pozdravljam.

bubimama
27-10-08, 13:15
Da se vas dvoje ne svadjate,ovdje bi bilo prilicno tiho. :P
Ovo mi dodje kao vjezbaona :)

Pozdrav!

Titanija
27-10-08, 23:17
:p u pravu si, makar i ovako, topic oživljava :hammer5425:

andjela pizelli
28-10-08, 10:37
Vidi ovako, upravo to što te ne znam i ne poznajem daje mi objektivan uvid .....

moj uvid u tvoj boravak ovdje, je u stvari,samo potreba da se reklamiras,jer ne doprinosis radu ovog foruma,samo ponekad svratis,ostavis kratku poruku,da bi se tvoj link reklamirao

:yeahright:

inace,potrebna je cijelokupna analiza karte,da bi se dao konacan sud,to svi znamo....(parcijalni djelovi su samo predispozicije)

Poznavajuci @andjelu ne bi se slozila s tobom @miki.

@miki, ako je ikad upoznas shvatit ces da nisi u pravu cak ni s psiholoske strane gledano... :thumb_down:

:wub2:

miki
28-10-08, 11:15
moj uvid u tvoj boravak ovdje, je u stvari,samo potreba da se reklamiras,jer ne doprinosis radu ovog foruma,samo ponekad svratis,ostavis kratku poruku,da bi se tvoj link reklamirao

:yeahright:

inace,potrebna je cijelokupna analiza karte,da bi se dao konacan sud,to svi znamo....(parcijalni djelovi su samo predispozicije):wub2:

Ako će ti biti lakše:
eto jedino ti od svih 6 milijardi ljudi nemaš niti jedan postojeći strah niti si imala.
Ovo je stilska figura ironija se zove jer svaki od tih 6 milijardi ipak ima neki strah.
Ne vidim što si opsednuta mojim postovima i mojom reklamom, evo za tebe kao i titaniju isto važi, imaš školu besplatno.
A što se analize karte tiče u njoj će svaka planetarna simbolika biti ispoljena u skladu sa pozicijama i aspektima planeta, tj njihove pune osobine pa i oni elementi vezani za strahove a koje nose mesec saturn odnosi u karti. Prekini da ovo gledaš na ličan način, ako ti smetam banuj me, obraza ti.

andjela pizelli
28-10-08, 11:45
Ne vidim što si opsednuta mojim postovima i mojom reklamom, evo za tebe.... imaš školu besplatno.
.

nisam opsjednuta tvojom skolom,samo kazem da nista ne pises,pa nemozemo da vidimo tvoje znanje(osim poneku recenicu u prolazu)

hvala na ponudi, ali neznam, da li bih mogla od tebe sto naucit sto neznam i sto nemam, u moru knjiga iz astrologije :wub2:

Titanija
28-10-08, 12:05
e ovo što si napisala jeste tvoj SA u 8 i tako izgleda tvoj strah, jedan od. Bojiš se da drugi dominiraju tobom, svodiš stvar na lični nivo, a za podršku mešaš i supernovu, što ponovo pokazuje da nisi u stanju da se sama izraziš i izboriš za svoj stav, pa ti treba podrška drugih. .Polupao lončiće,Miki?Odluči se, ili ja branim Andjelu ili meni treba podrška, ne kužim?:shocked542:
Ako je moj Sa u 8 strah od dominacije drugih, zašto onda imam perfektne odnose sa svim ljudima koje znam? Bolje rečeno, ne smeta mi dominacija pametnih, ali glupih ili pokvarenih...brrr...
Dakle sve što čovek lično proživi jesu sunce/mesec odnos sa saturnom..Ma daj....a što bi značilo"ne lično da doživi"?Tvoji odgovori meni i moji tebi jesu refleks tvog i mog horoskopa a ne uzajamnog odnosa. Niko nikog ne "izaziva" već ga onaj drugi tako doživi..Ti znaš moj horoskop?Jesi možda "vidilac"?
Podsticaj znanju je i rasprava, ali znanstvena!Ovo dosad je samo mala vježbaona , jer nismo na istom nivou, iz čega proizilazi , da se uz veliko "Hvala",nikako ne mogu veseliti tome što mi nudiš besplatnu školu.
Tvoja škola, nakon Duporove, bi mi bila bespredmetna

miki
28-10-08, 15:06
Polupao lončiće,Miki?Odluči se, ili ja branim Andjelu ili meni treba podrška, ne kužim?:shocked542:
Ako je moj Sa u 8 strah od dominacije drugih, zašto onda imam perfektne odnose sa svim ljudima koje znam? Bolje rečeno, ne smeta mi dominacija pametnih, ali glupih ili pokvarenih...brrr...
Ma daj....a što bi značilo"ne lično da doživi"?Ti znaš moj horoskop?Jesi možda "vidilac"?
Podsticaj znanju je i rasprava, ali znanstvena!Ovo dosad je samo mala vježbaona , jer nismo na istom nivou, iz čega proizilazi , da se uz veliko "Hvala",nikako ne mogu veseliti tome što mi nudiš besplatnu školu.
Tvoja škola, nakon Duporove, bi mi bila bespredmetna

Ne bih rekao da sam ja pobrkao ništa,
to o perfektnim odnosima bi se dalo preispitati kad bi bilo ko odavde imao uvid u iste, ovako ostaje da ti verujemo na reč ili možda ne?
A ko si ti da sudiš ko je glup i pokvaren, koji ti je "merni instrument"- ti sama:confused:
A ovo za lični doživljaj, valjda si kod Dupora naučila podelu na lične i nelične planete? Ili nisi?
Nego reci ti nama svima ovde koje godine i gde si kod Dupora učila. Da ne shvatiš pogrešno, baš sam radoznao.
A što se "kuženja" tiče i podrške i ostalih klanovsko tračerskih kombinacija izvoli mali podsetnik:ovdje si i Supernovi odgovarao, pa drugi put ne petljaj nikoga ako si toliko hrabro sigurna u sebe...........

Titanija
28-10-08, 15:56
Odluči se, ili ja branim Andjelu ili meni treba podrškavidim da ne kapiraš...
Dominacija glupih i pokvarenih valjda ne smeta tebi, kad se ne možeš odlučiti tko je glup , a tko pokvaren.
"Dakle sve što čovek lično proživi jesu sunce/mesec odnos sa saturnom."e. a sad objasni kakve ova rečenica ima veze s podjelom na osobne i neosobne planete? Sorry, nisi nepismen, ali se teško da razumjeti.ValJda znaš i za druge osobne planete?
Iskreno, nisi mi više zanimljiv za ovakvu vrstu razgovora.Iz istih razloga gore navedenih
Za sve one koje interesira gdje sam i kako učila od Dupora(direktno, a i posredno), vrlo rado ću odgovoriti na pp, jer nije tema ovog topica:locked:

miki
28-10-08, 20:56
Ajde dovrši šta si počela pa napiši gde si i kad učila od Dupora pa onda zaključavaj:w00t531: i nije mene teško razumeti kad znaš o čemu pišem.
I šta ja imam da se odlučujem, branite se i podržavajte i zamišljajte astrologiju po onoj narodnoj:"što je babi milo to joj se i snilo"
Rad onih koji čitaju temu da nešto saznaju, saturnov sistem, a to je sistem u kome živimo ovu inkarnaciju je restriktivan, kao i simbolika saturna u svakodnevnom životu. Simbol prepreka na ličnom planu preslikava se u frustracije. Deo frustracija se može svrstati pod anksiozne poremećaje a deo pod depresivne, iz kojih se ukupno javljaju strahovi. strah je osnova ljudske ličnosti, u prvom redu što duša proživljava za sebe neprirodno stanje smrti tela. Duša je besmrtna i trpi traumu tom prilikom, kao i prilikom rođenja. Ovde dolazimo na teren karmičke astrologije i bitno je reći da postoje traume i strahovi koji se prenose kroz inkarnacije, tako da niko ovde ne postoji ko nema neki strah. Čovek poseduje i mehanizme za "odbranu" od strahova. To se zove potiskivanje. Ovde smo već na terenu psihologije.Žao mi je što ovo moram da kažem ali samo glupa ličnost može da tvrdi ili poveruje kako nema strahove.....