View Full Version : Vijesti i zanimljivosti iz sveta muzike
Na ovoj temi mozemo da lepimo vijesti, razne muzicke video klipove,u smislu delove klipova koji su vam se ucinili zanimljivim.Parodije raznih pesama,ispade muzicara,ako imate neke nesuglasice ovde mozete da ih podelite sa nama...
Jedan clan me je asocirao,pa sam otvorio ovu temu...
Axl Rose(guns'n'roses)-pad
http://www.youtube.com/watch?v=7cFpOduUpYY
Marija Serifovic-Mlitva-parodja(Liposukcija)
http://www.youtube.com/watch?v=WxzOlR1-tRc
Dimebag getting shot
http://www.youtube.com/watch?v=nk0EtlEtrpg
http://www.youtube.com/watch?v=gg5_mlQOsUQ
Nightwish-Wishmaster,sve nepravilno pevane reci ,pogledajte...
HEAVY METAL: Protagonist dolazi na Harley Davidson-u, ubija zmaja, popije par piva i zatim yebe princezu.
POWER METAL: Protagonist dolazi jasuci na bijelom jednorogu, bjezi od zmaja, spasava princezu i zatim vode ljubav u carobnoj sumi.
THRASH METAL: Protagonist dolazi, bori se sa zmajem, spasava princezu i yebe je… brzo i jednostavno!
VIKING METAL: Protagonist stize u brodu, ubija zmaja svojom mocnom sjekirom, zatim ga skuha i pojede. Siluje princezu do smrti, krade rogatu stoku, i spaljuje mjesto prije odlaska.
DEATH METAL: Protagonist dolazi, ubija zmaja, yebe princezu i ubija je, zatim odlazi.
BLACK METAL: Protagonist dolazi u ponoc, ubija zmaja i nabija ga na kolac ispred dvorca… zatim muci princezu, pije njenu krv u ritualu i ubija je, zatim i nju, potpuno osusenu, nabija na kolac.
DOOM METAL: Protagonist dolazi, nakon sto vidi velicinu zmaja pomisli da ga nikada nece ubiti, pada u depresiju i izvrsava samoubistvo. Zmaj pojede njegovo tijelo a zatim i princezino.
PROGRESSIVE METAL: Protagonist dolazi sa gitarom i svira solo od nekih 26 minuta, zmaj se ubija od dosade, protagonist stize do princezine sobe, svira jos jedan solo koristeci sve tehnike naucene u posljednjih godinu dana… princeza bjezi, i sada je u potrazi za HEAVY METAL protagonistom.
GLAM METAL: Protagonist dolazi, zmaj se smije njegovoj pojavi i pusta ga da udje, protagonist krade princezinu sminku i pokusava obojiti dvorac u predivnu rozu boju.
INDUSTRIAL METAL: Protagonist dolazi u masnom kaputu, pravi bezobrazne i bestidne pokrete ispred zmaja, biva uhvacen i izbacen iz zemlje bajki od strane obezbjedjenja.
PUNK: Protagonist stize autostopom do dvorca, trazi od zmaja nesto para, kupuje nesto piva, zatim poludi, vrijedja princezu nazivajuci je monarhistkinjom i komercijalnom kuckom… napusta dvorac u policijskom automobilu.
Znaci, plakao sam od smijeha... :D
Citao sam ovo ranije na engleskom, ali kad nadjoh na srpskom, reko' da postavim... :)
Miki_from_the_block 24-07-07, 15:18 Prvi put kad sam to procitao na jednom forumu ja nista nisam razumio bio. Skorz sam bio zbunjen, a sav sam se raspekmezio od smijeha...
Pa da, Metal je vise nego muzika...:D
Haos je... :clapping:
Nedje sam bio nasao jos nesta slicno, ali ne mogu da se sjetim...
Potrazicu, pa cu postaviti... :)
GOTHIC METAL (varijanta 1)
Heroj se pojavljuje u crnoj kočiji, izlazi iz nje i popravlja šminku. Dugo gleda zmaja u oči depresivnim pogledom, od čega i zmaj pada u depresiju i počinje da plače. Heroj ulazi u zamak, vidi princezu, shvata da ona nije prava i pada u patos depresiju. Princeza pada u depresiju zbog ponašanja svog spasioca i svog propalog života.
GOTHIC METAL (varijanta 2)
Stiže heroj, sav obu;en u crno i lica namazanog belim puderom. Zmaja uspešno ubeđuje da nikad neće moći da bude gothic, zbog čega zmaj u suzama odlazi u šumu da se obesi. Heroj odlazi do princeze i vodi je na groblje kako bi vodili ljubav na gotik način.
NjU METAL
Heroj stiže u rasklimatanoj Hondi Civic i pokušava da se bije sa zmajem, ali živ izgori, jer mu idiotski široke pantalone zahvata zmajeva vatra.
BONUS BAJKE: :D
RUSKI PANK
Dolazi panker i ka*a zmaja. Pronalazi princezu koja je već pala u nesvest od njegovog smrada. Uvidevši da je ona sva čista i mirisna, vraća se zmaju.
RAMMSTEIN:
Pojavljuje se nekoliko heroja u crnim plaštovima, licima namazanim puderom i kosama ofarbanim u srebrno. Zajedno treskaju nogama i poskakuju oko zmaja, posle čega on odlazi u drugi plan i svira klavijature. Heroji odlaze do princeze i vide da je kako se muva po zamku nabodena na preslicu. Heroji počinju da proizvode repromaterijal za proizvodnju preslica. Žive dugo i srećno i umiru svi u isti dan od prekomerne doze preslice.
POP MUZIKA:
Heroj – homoseksualčić iz diskoteke – trči u zamak. Popevši se na prvi sprat misli: „Zašto nikome nije palo na pamet da zarobljenu princezu drži u prizemlju?“ Potpuno zadihan penje se na sam vrh ogromne kule i stiže do zmaja, koji čim ga je video, pojede princezu. Herojčić počinje glasno da rida, zmaj se sažali na njega pa i njega proguta. U zmajevom stomaku srećnik i princeza napipaju miksetu, uključuju je i počinju da đuskaju. Od silnih vibracija i buke, zmaj refleksno povrati dečaka i princezu. Oboje su ubljuvani od glave do pete, ali viču: „Ura, spaseni smo! Idemo u klub da đuskamo!“ Dečko i princeza beže. Zmaj nastavlja da povraća dok ne povrati miksetu. Zavesa.
RAP
Brat sa Jamajke ide do princeze po isporuku, a tamo „vot d fak“ – beli zmaj. Počinje tu bitka i oni se tu dogovore da se ovo-ono mlate, a da na kraju princeza odluči ko je bio veći baja. Uto počinju neki crnci da pucaju po bioskopu i niko ne uspeva da vidi film do kraja...
Ako te mrzi da čitaš dalje: ne’š se ti ’leba najes’ od metala, jer ako ješ’ leba od metala, prodana si duša (da i ne pričamo o lomljenju zuba).
Poslednjih mesec, mesec i po dana, „metalna muzika“ polako postaje poznata. Svakako, još uvek za nju nisu čule široke mase narodne i raznorazne televizije, novine i dnevnici, ali je ceo taj žanr danas malo prisutniji nego što je bio pre samo par godina. Pa, misliš ti, prave li prilike – sad će to postati hit, samo što nije, iza ugla slava čeka na metalne pionire, treba početi odmah kako bi se skupilo što više riba!
„Ali ja ne znam kako da osnujem metalerSKI bend!“
Nemaj straha, dete moje, ima i ko je plaćen da ti to objasni... Dobro, ne baš „plaćen“, ali...
OSNOVATI BEND
Naravno, prvi je korak: sresti par istomišljenika (ili istomišljenica) koji (koje) takođe žele da osnuju bend. Ako vam žensko bude frontmen benda, ljudi će vas SIGURNO slušati ma kako zvučali, pomislite samo na Ivanu i Negativ. Mislite o tome dok se mučite da nađete nekog ko zna da peva... Postaraj se da svog bubnjara naučiš kako da koristi duplu pedalu za bas bubanj, pošto obična pedala i nije baš toliko metalERSka... Ako još nemate basistu, opušteno, njim ćemo se kasnije pozabaviti.
PRVI KORAK
Sada kada ste vi momci (devojke) konačno na okupu, morate da odlučite koji ćete žanr metala svirati. Setite se, da parafraziramo Deklaraciju nezavisnosti, kako „nisu svi metali stvoreni jednaki“, pa par osnovnih pravila nije na odmet. Da nabrojimo par žanrova i kako im „stay-ovati tr00“:
Treš
Treš je dobar izbor jer je jedan od najosnovnijih oblika metala i jer može da ga svira bukvalno svako (barem na neko vreme). Ako vaš gitarista ne može da savlada palm mute i pogađanje bar NEKIH nota pri 180 bpm tempu, tražite drugi pravac. Uopšte nije bitno koliko vaš pevač nema pojma, pogledajte „Exodus“ – menjaju pevače k’o čarape i još uvek ne mogu da nađu nekoga ko ume da peva. Što se tiče uniforme, prilično je fleksibilna: nosite bilo šta, a naročito džins. Morate umeti da headbangujete, a tu vam duga kosa donosi dodatne poene – što duža to bolja. Pevajte o čemu god hoćete, publiku će boleti lakat dokle god svirate brže od „Anthraxa“. Treš bedovi obično privuku dosta riba, naročito kada posle četvrtog albuma postanu „prodanovići“ i ošišaju se.
Death
Kako da vam kažem... Nema lakog načina, pa da samo bubnem i da prebrinemo i to: NEĆETE privući ribe svirajući death metal. Osim ako, naravno, niste riba, u kom će se slučaju svi deatheri odmah ispozaljubljivati u vas. Vokali u deathu su prilično zahtevni – počnite da „režite“ već danas. Zabranjeni su vam svi štimovi iznad drop D, osim ako niste „Opeth“ (ali njih ionako mrze svi pa i deatheri). Tri četvrtine vašeg benda MORA da nosi šorceve. Sve vreme. Kakvo god vreme bilo. Čak i ako svirate na festivalu u Sibiru, a januar je mesec – bolje bi ti bilo da si u šorcu, drugar, to je sve što imam da ti kažem. Dobro, dobro, možda možete da prođete ako nosite maskirne pantalone. Ali da imaju ogromne džepove sa strane. I nema svađe oko majica – stare majice sa slikama nepoznatih death bendova ima da se nose čak i u snu, i tačka. O čemu ćete da pevate? To je bar očigledno – smrt, droga, nasilje i strah, uništavanje i ostale vragolije i zabaviškice. Nema šta da razbijate glavu Satanom, ima drugih glava da se razbija, druge bitke vas čekaju! Poene u vašem delu podzemlja skupljate seksom sa mrtvima (ovo je baš lepa dvosmislena rečenica).
Black
Ah, da, da, stari dobri „blek“ metal. Žanr koji je toliko zao da je prosto smešan. Nažalost, dotični se pre svega zasniva na garderobi, dakle tutanj u fensi radnje po zalihu teške šminke, štitnika sa šiljcima, što više kože. Trebaće vam i neke čizmetine – ako je ikako moguće, neka i one budu prepune šiljaka. Postoji par stazica koji možete da krenete u bleku. Možete da budete mračni i „nekro“ koliko god možete da to podnesete – napišite oko milion pesama, snimite ih u nečijoj garaži tako da zvuči kao da svirate u kontejneru, a onda odmah spalite sve dokaze o tome da ste ikada nešto snimili i pobijte sve svedoke. Ako je iko van benda odslušao te snimke, niste više „kvlt“. Naravno, možete da pokušate i sa „neka ljudi čuju za nas“, to je upalilo u slučaju nekih bendova. U barem polovini vaših pesama morate da spomenete Satanu, a druga polovina mora da bude protiv religije a za nekažnjeno masakriranje, i uopšte o tako tim lepim stvarima. U većini slučajeva uopšte nije bitno kako zvučite – ljudi će vas voleti jer ste blek metal bend, a to se mora slušati ako hoćeš da budeš više „necrocvlt“ nego tvoji drugari Pera, Mika i Laza. Ako vas ipak spopadne želja da budete dobri muzičari, poradite na srednjim frekvencijama, naučite da „blastujete“ bubnjeve i smislite par dobrih teških rifova. Postarajte se da negde postavite obrnute krstove – na CDima, odeći, sceni. Neka se tamo nonstop pojavljuju i neka ne budu suviše teški za nalaženje. Neki od članova vašeg benda mora da se samoubije, ubije nekog drugog, umre od ruke nekog drugog člana vašeg benda ili bar napusti bend i postane slavan u nekom potprojektu – daj šta daš. Osim ako ne volite da svirate za publiku, nikada nemojte svirati za publiku. U stvari, najbolje bi bilo da uopšte ne napuštate vaš stan.
Doom
Ovaj žanr je prilično fleksibilan, ali nemojte ni slučajno da svirate tempom koji prelazi 100 bpm osim ako pesma to baš baš baš zahteva. Svirajte rifove što sporije možete... i neka vas onda neko odalami po glavi jer žurite. Ponavljati dok vaše pesme od tri minuta ne porastu na osam i po. Držite se dubokog, bardovski epskog čistog glasa, ali vam je dopušteno da pomalo grolujete. Sempling je uvek kul, dodaje na atmosferi. Ne brigajte se ako vaše pesmice zapravo uopšte ne liče na pesmice – ako brigate, ne kapirate šta je doom. Ako vaš bend odabere funeral doom, pišite pesme tako što
1) odsvirate notu
2) pustite je da odzvanja dok pravite kratku pauzu
3) odsvirate drugu notu
4) pustite je da odzvanja dok pravite pauzu za ručak i kafu
5) odsvirate treću notu
6) dremnete posle ručka i kafe.
Power
Možete da pišete samo dve vrste pesama – spore balade i "sprintove" tamo negde oko 240 bpm. Morate – MORATE – da imate klavijaturistu, on mora da bude duplo brži nego vaš gitarista ali mu je dopušteno da privlači upola manje riba. Obavezni ste da pročitate svaku epsku fantaziju ikada napisanu, naročito Tolkina i sve što se tiče zmajeva. Zmajevi su čisti metal. Glas vašeg pevača mora da lomi staklo – ako mu to ne uspeva, hranite ga helijumom ili ga šutirajte u muda. Recept za albume: 75-80% drž-ne-daj rokačina, ostatak balade. U drž-ne-daj rokačinama solira prvo gitarista, onda klavijaturista. Solaže moraju da draju i traju i da budu brže od brze brzine samo zato što je to... prosto... tako. Što više harmonskih promena prošvercujete u pesmu, to bolje. Morate da napišete i par bednih pesmičičuljaka, i to, ako je moguće, neka spadaju u balade. Svaki album ima da se vrti oko tačno jedne epske priče. Ni manje ni više.
Prog
Pomaže imati „kljave“, no nije neophodno. Ali se mora znati baš sve pod Suncem o teoriji muzike. Što više sniženih frigijskih modusa znate, to ćete ih lakše nabiti u solaže! Morate da pišete pesme koje se dele na „stavove“ – nema stavova, nema progresive, i kraj priče. Vaš gitarista mora da vlada sweep pickingom, i to NAROČITO kada je u frigijskom modalitetu. Nema pisanja pesama ispod pet i po minuta! Ako vam se neka takva i omakne, proširite ih solažama do sto jedan i natrag i promenama tempa dok publika ne dobije morsku bolest. Makar cela publika povraćala posle drugog vraćanja bubnja u 7/8 posle kratkotrajnog prelaza u ľ odmah posle πr2 od pet taktova, morate da imate preko petnaest promena tempa u pesmama. Vašem basisti milosrdno dopustite da se čuje na vašim snimcima. Ako baš hoće, može čak i da odsvira par melodijica. Vaš bubnjar mora da u svako doba oko sebe ima barem tri kompleta bubnjeva oteta od trojice normalnijih bubnjara. Kako će on to da nosi njegova je stvar, ali manji setovi nisu progresiva. Najvažnije – ko vas ne voli, nema pojma o čemu priča, jer nema dovoljno muzičkog znanja da pojmi čistu genijalnost vaše muzike. Sažaljevajte ga.
Nu-Metal
Prošetajte do najbliže radio stanice, pričajte sa toncima koji puštaju ploče i ne dolazite više na ovaj Forum!
Melodic Death
Ovaj žanr polako odumire. Možda baš vi možete da ga spasite? Iskrljajte što više bum-tras rifova pokradenih od powermetalaca (a trebaće vam i ponešto uvodnih, što više to bolje) a onda izgrolujte vašu besmrtnu dušu preko njih. Ima par izuzetaka od ovog pravila, slažem se, recimo „Insomnium“, ali „Insomnium“ nisu napisali „Slaughter of the Soul“, jel’ tako il’ nije tako? Usred pesme morate da ubacite interludijum (em zvuči kul, em pokazuje da znate latinski) odsviran na akustarama, ali nema grolovanja preko interludijuma! Ono što jurite je „Bombay miks“ brzog i brutalnog. Ako to postignete, uspeli ste. Ako to ne postignete, pozirajte, mislite da će neko da primeti?
Alterna-metal
Najlakši za pisanje (nema tu lupanja glave kako iz Hsus6, što disharmoničnije, u D13) i pravi magnet za ribe (jer to svako može da skonta). Prvo se ošišajte. Ne, nema veze koliko vam je kosa sada kratka. Ošišajte se. Kad „komponujete“ (onaj deo sviranja tokom koga možete da osetite duhove besmrtnih muzičara kako se okreću po svojim grobovima) zgazite na distorziju dok ne postane sasvim svejedno da li svirate jednu žicu, svih šest ili uopšte ne svirate. Vama treba zvuk koji je „too heavy“ za mejnstrim radio ali „not heavy enough“ da se svidi metalheadsima. Ta ekipa je zahtevna: što više njih odbijete od sebe, bolje vam je. Znači, budite „radio-friendly“ ali neka vas ne puštaju na radiju (osim ako niste Metalika, u kom slučaju – ćao, Lars, šaljem ti onaj mejl u petak!). Budite sirovi, ali ne i brutalni. Moći ćete mirno da spavate noću znajući da je vaš bend prvi korak koji neko dete čini u prelasku sa Branka Kockice na švedske Antihriste.
Grajnd (odnosno budući A.C.)
Grajndkor nije stvarno metal, ali sa metalom deli isti cilj: što više buke za što kraće vreme. Bar sam tako ja to skapirao slušajući grajnd CDove. Bubnjar mora da bude toliko brz da to što svira više uopšte nisu bubnjevi, inače niste shvatili poentu sviranja grajnda. Ako ste baš vi budući A.C, morate da imate oko 40 pesama na svakom CDu, od kojih samo pola ima stihove koji se mogu razaznati u opštem haosu. Oni koji se daju samo upola dešifrovati moraju da spominju neizrecive gadosti. I jedno tvrdo kuvano jaje.
Viking
Bolje bi ti bilo da si u školi čitao o folkloru svoje zemlje i o paganskim obredima nego da si bežao sa istorije. Jer ovde moraš da znaš sve bogove, sve legende, sve bitne lokalitete. Barem jedanput na svakom albumu MORATE da se prodernjate „Valhala!“ Bonus poeni za dernjavu „Odin! Odin!“ Svirajte... nekako. Dokle god jeste blek metal ali niste baš blek metal, dotle je sve ok.
Folk metal
Lako skapirati, teško komponovati. Morate da budete... hm. Skadarlijski muzičari koji džemuju sa glasnijim delom Rammstein ekipe. Žika Frula koji na esidu shvata kako mu hitno treba distorzija. Teofilovići u koncentracionom logoru. Srećno, šta drugo da vam kažem... svirajte pesme „Vintersorga“ i nadajte se da niko ne konta ništa.
Pajret (Pirate)
Ni ne pomišljaj. „Running Wild“ su nas sve pretekli na tom polju. Gadovi jedni.
Gotik
Ovlašno smatran podžanrom jer ima toliko gotik grupa koje niču k’o pečurke na leševima. Ovde nema brzih pesama – ako neka i ubrza, to mora biti zbog neiskazive patnje, gubitka i tako toga. Ako vam je žensko na vokalima, slušaće vas. Naročito će vas slušati ako je lepa. Lopatama ubacujte „atmosferu“ u vaše pesme – deca se pale na to. Moraćete da nosite puno crnog, ali to bi bar trebalo da vam je jasno. Ne morate da komponujete dobre pesme, samo dobrano depresivne – rekoh, slušaće vas, pronalaziće sebe u tome, voleće vas.
Okej, odabrali smo stil, šta sad?
Sad vam treba ime i logo. I jedno i drugo puno zavise od stila koji odaberete. Ako ste blek metal bend, izaberite nešto što zvuči zlo, a onda ga prevedite na neki nasumice odabran jezik. Logo mora da bude napisan nečitljivim slovima (i pored toga što je „nečitljivo slovo“ isto što i „leteći nosorog“). Neka se publika češka po glavi: „Šta tu piše? Xyydwirrg. A kako se sad to izgovara?“ Dobre polazne tačke su bolesti, opskurne aluzije na „Gospodara prstenova“ (i pored toga što je „opskurna aluzija“ isto što i „nečitljivo slovo“), toponimi vezani za istorijske bitke i ubistva, ili bilo koja kombinacija dve reči koja odražava vaše očajanje.
Hahahha :D
Odlicno.
Ali sad prosto ne mogu da se odlucim kakav bih bend osnovala:(
S obzirom na vokalne sposobnosti bice thrash:P
I ako uzmemo u obzir moje sviracke... Mozemo zajedno... :)
E super...
A uvijek mozemo i elektronsku muziku da pravimo... Samo krademo pjesme i "obradjujemo" ih (po***emo se u njih)... Ja cu da budem Tiesto... :D
Hhaha, koja je podela uloga...ja pevam, ti sviras sta? Treba da se raspitamo po forumu, sigurno ima jos " talenata" :P
Pa e... Ali ne moramo da trazimo samo talente... Moze ko oce... Uvijek cemo biti bolji od Tap 011... :yes513:
Ja sviram gitaru, ali mogu i nesta drugo...
Samo mi ostavi vremena da naucim... ;)
A nemoj tako, Tap 011 su umetnici bre:D
Doduse ne umemo da plesemo ko Djogani :(
Zapisi u svesku stavka 1 : Nauciti plesati ko Dzole Djogani
Moze...
Moram li i padeze da zaboravim?
Koji su tvoji planovi?
Ti nauci da glumis k'o Pamela, pa da i spotove radimo... :D
Padeze obavezno da zaboravis:D
Huh Pamela..daj mi nesto zahtevnije..npr Paris Hilton:P
E, nju sam zaboravio... Mada, onda bi morala da odes i u zatvor naobdan... :D
Ali ona je multitalentovana (pjeva, glumi, manekenise, itd)... Samo nemoj da odustanes... Ja sam te upozorio... ;)
Bleferski vodič kroz sviranje džeza
Džon Vinkler
Jeste, note su pravi problem. Koliko njih odsvirati, koje, u koje vreme?
Gitaristi
Gitaristi su poznati po svojoj želji da odsviraju jednu ili dve ekstra note na gitari pošto se pesma završila. Ovo dobro funkcioniše na početku gaže, ali će pre ili kasnije bubnjar primetiti šta se zbiva pa će početi da „pokriva“ te poslednje note kratkom frazom na bubnjevima. Još malo kasnije u toku gaže će i alt-saksofonsita početi da se priključuje zabavi. I tako će u rukama profesionalaca sve ovo psotati produžena improvizovana koda koja iznenađuje sve prisutne pošto nema nikakve veze sa samom pesmom.
Gitaristi se trude da sednu što bliže bubnjaru ali što je moguće dalje od pijaniste. Za ovo ponašanje nije poznat razlog. Možda je uzrok ovome činjenica da pijanisti mogu da koriste svih deset prstiju u isto vreme.
Okončavanje pesme
Ovo je jedan od najtežih delova džeza. Neke bendove prati zao glas da ovo nikako ne umeju da izvedu; taman što su odsvirali poslednju melodijsku deonicu, a neko udari u još jedan solo. To doprinosi fascinantnim i veoma bitnim društvenim odnosima u bendu – a to je takođe razlog zašto publika više voli da gleda džezere nego da ih sluša.
Početak solo deonice
Solista se dokazuje tako što ume da prepozna na koji takt pada „jedan“. Nažalost je nekima od njih od male pomoći sama muzika – treba im neko ko će im u pravom trenutku klimnuti glavom. Pevači su naročito podložni problemima sa pronalaženjem „jedinice“ pa se često prepuštaju na milost i nemilost vođama orkestra, koji onda brinu o njima po ovom pitanju.
Blesav solo
Ako ste odsvirali blesav solo, to je verovatno zbog toga što ne znate gde ste u pesmi, ili ste zaboravili u kojem tonalitetu biste trebali da svirate u tom trenutku, ili zato što ste, u svakom slučaju, u potpunosti van tonaliteta. Pošto ste završili vaš blesav solo, svi utihnu za trenutak – iako svako vrlo dobro zna gde ste tačno pogrešili i sprema se da vas ogovara iza vaših leđa. Ono što tada treba da uradite jeste da naglas upitate: „Da nije neko pomerio ritam u dvadeset i trećem taktu?“ Onda će svi pogledati u bubnjara, on će reći „Izvinjavam se!“ i vas će ostaviti na miru.
Bubnjari
Bubnjari obično počinju da sviraju bubnjeve jer je to deo „Kursa za obuzdavanje besa“ kome su se priključili. Nikako ne možete odsvirati toliko nota kao bubnjar ako ćete pri tom brinuti o tome u kojem ste tonalitetu. Ima previše viceva na račun bubnjara, a oni se prečesto pričaju na javnim mestima da bi bubnjari bili u svakom trenutku potpuno opušteni. Poštujte bubnjare, to će vam se svakako isplatiti.
Kontrabas
Kontrabasisiti su nesigurne osobe, pa vuku svoj kontrabas na svirke kako bi se kaznili. Osećaju se loše jer uvek sviraju manje nota nego ostali ali zarađuju istu količinu kinte. Ponekad ih puste da soliraju pošto, zbog alata svog zanata, imaju sopstveni prevoz a i ostali članovi benda bi voleli da se posle svirke brzo vrate kućama. Kontrabasisti jako vole kada ih puste da soliraju; smeše se stidljivo kada im kažete da je kontrabas najbitniji instrument u bendu. Ova izjava ima tu prednost da je istinita, za razliku od svega ostalog što izjavljujete svima ostalima o tome koliko dobro zvuče. Treba vežbati iskrenost.
Klasični muzičari koji sviraju džez
Sve džezere obuzme sumnja u sebe kada sviraju sa klasično školovanim muzičarima. Učesnici nekog džez seminara ponekad napadnu novopridošle „klasičare“ savetom: „Samo prati 2-5-1 progresiju, i snizi je na molsku tercu u ’bridžu’.“ Zatim unište „klasičara“ tako što mu otmu note i odmah počnu sa „je’n, dva...“ Profesionalci odmah povise ulog u ovom delu igre tako što kažu „Idemo iz ges“ i krenu sa „je’n, dva...“ u double-time.
Način na koji klasični muzičari mogu da se osvete jeste taj da zatraže od pijaniste i gitariste da sviraju melodiju. Ovi umeju da čitaju samo akorde, ne i „tačkice“ na notnom papiru, tako da su u tom trenutku pečeni.
Školovani pijanisti
Školovani pijanisti kontriraju tempu. Školovani pijanisti znaju suviše. Znaju sve o harmoniji i progresijama akorda. U svakom trenutku moraju da se odluče između 786 različitih akorda i prstometa (plus substitucije), mogu da koriste svih deset prstiju i bilo koju od 74 skale. Oni su takođe jedini u džez bendu koji mogu da vide svaku notu koju će odsvirati, što nekako čini problem još gorim. Ako sviraju brzi sving na 240 bpm sa po dva akroda u svakom taktu, imaju samo pola sekunde da odluče da li da sviraju izmenjen akord (alteraciju), snižen akord, čistu dominantnu sedmicu ili čak i trijadu sa sniženom šesticom u gornjem registru, i kako da to intoniraju i sa kojom inverzijom. U isto vreme moraju da sviraju nešto zanimljivo prstima desne ruke. Ovo objašnjenje je možda isuviše tehnički zakomplikovano, ali dobro ukazuje na to kakva oluja besni u glavama pijanista i zašto svi oni, posle prva četiri takta, počnu da sviraju po sluhu baš kao i svi ostali. Uopšte ne čudi što su svi oni ćelavi i povučeni u sebe. Ne čudi ni što toliko nerviraju ostale članove benda.
Saksofonisti
Problem sa njima je taj što ih regrutuju i podučavaju drugi saksofonisti. Ispitivanja njihovih ličnosti pokazuju da su, pre svega, egzibicionisti. Nei od njih su pravi buntovnici protiv društva koji će na gažu doći u iscepanoj majci sa natpisom „Volimo Atlantik Siti“. Takvi će uvek svirati vrlo prljav instrument – za njih je on, često, obožavani instrument iz davnih dana kada su „majstori znali da naprave saksofon“. Uče ih da je njihov cilj u solu što brže odsvirati što više različitih skala i nikada ne uvažiti ono što ritam sekcija pokušava da objasni njima i publici – gde se muzika u tom trenutku stvarno nalazi. Kasnije, kada ostare, saksofonisti shvataju da bi stvarno trebalo da nauče malo više o akordima i progresijama, pa kupuju male klavijature kako bi videli note. Onda skontaju da učenje progresija itd. zahteva mnogo mentalnog napora, pa na kraju sviraju bluz skalu 99,9% vremena.
Trubači
Trubači su skoro uvek muškarci i bave se tim samo zbog seksa. Ako sviraju glasno i u visokom registru, privlače žene sa kilometarske udaljenosti. Naravno da je trubač izmislio trostruko blokiranje jezikom.
Džez pevačice
Jedino džez pevačica može da natera bend da promeni tonalitet u kome obično sviraju neku pesmu. Ako im se nasmeši i kaže im „hvala“, ritam sekcija će joj oprostiti što je zakasnila u prvom taktu, falširala i pričala sa publikom za vreme sola. Džez pevači, naravno, moraju da pevaju u tonalitetu u kojem bend obično svira.
Kako odsvirati jednostavan džez
Najjednostavniji način da amater odsvira džez solo jeste da isključi svoje pojačalo. Posle sola pitajte naglas da li je neko prevrnuo miksetu. Iskusniji amateri shvate da u svakoj skali ima sedam nota. (Dobro de, snižena skala ima osam nota, ali to znaju samo školovani pijanisti.) Pri tom možete smanjiti broj nota o kojima morate da brinete za 28% ako koristite samo pentatoniku. (Pentatonska skala ima samo pet nota, što vam štedi dve note. Dva u sedam je 28%. Muzika je vrlo matematična.)
Teoretski možete smanjiti broj nota u solu na četiri ako koristite samo tetratonske grupe (pentatonika minus jedna nota). Ali samo mali broj ljudi zna za ovo, i niko tu informaciju nije koristio radi osvete. To pominju samo pametnjakovići koji bi da bocnu školovane pijaniste.
Učenje džeza
Instruktori džeza će vam reći kako nema pogrešnih nota u džezu – samo loše izabranih. Kazaće vam kako možete da odmah posle loše izabrane note odsvirate notu za polustepen nižu ili višu, i tako se izvučete. Teorijski je ovo manje-više tačno, ali do trena kada „ubodete“ pravu notu bend je već pobegao na sledeći akord pa je vaša „ispravka“ opet pogrešna i niko je nije shvatio kao „ispravku“. Bolje preispitajte motive instruktora koji vam govore ovakve stvari – instruktori bi hteli da ih vi volite i da im plaćate za časove, pa vam govore svakakve gluposti. Najzad, oni žive od vas. Svakako da možete izabrati toliko loših nota da vas na kraju izbace iz benda.
Zamenici
Ovaj termin je test za vas, da se vidi koliko „kul“ džez terminologije poznajete. Vođe orkestara mrze kada ne možete da stignete na svirku. Obično se svi vade na bolest, mada u stvari imaju neku drugu gažu koja se bolje plaća. Ponekad vođe orkestara insistiraju da obezbedite i obučite svog zamenika. NIKADA ne uzimajte za zamenika muzičara koji je bolji džezer od vas, ili ćete završiti gde ste i počeli, prekopavajući „Halo oglase“ u potrazi za novim bendom. Uzgred, Ameri kažu „sab“ (sub-stitute), ali neko će pomisliti da pričate o substituciji trozvuka; drž’te se serbskoga.
Kako izbeći plaćanje autorskih prava
Nema kopirajta ako sačekate sedamdeset godina po smrti kompozitora. Taj događaj možete ubrzati ako dovedete kompozitora da vas sluša kako improvizujete na njegov komad. Džerom Kern je MRZEO džez.
Kopirajt je samo na melodiju, niko ne može da kopirajtuje akorde. Neki pametni momci su provalili ovu rupu u zakonu i tako je nastao bibap: znali su da sviraju, ali nisu imali kintu. Onda su uzimali promene akorda iz poznatih pesama i smišljali nove melodije za njih. Zato je Ornitologija tako sumnjivo nalik How High the Moon. Kako god, ne zahebavajte se, moraćete da platite Fondaciji Čarlija Parkera ako biste da svirate Ornitologiju.
„Real Books“
Za oko 35 dolara bilo gde u svetu možete da kupite „Real Book of Jazz“; u svakoj od njih je oko 500 notnih zapisa pesama sa sve tekstovima. To znači da vas svaka pesma košta sedam centi i zvuči kao super šoping, ali 450 od njih nećete NIKADA svirati, tako da je cena zapravo 70 centi po pesmi.
Vođe orkestara moraju da kupuju B i Es verzije „Real Book“-ova pošto ne vredi očekivati da će saksofonisti i trubači kupovati primerke za sebe.
Ono što vam prodavac „Reak Book“-ova neće reči jeste da je pesma koju biste vi da svirate u drugoj „Real Book“ – onoj koju još niste kupili.
Svirati po sluhu
To ne biste smeli. Tako su svirali stari slavni džezeri, koji su živeli pre nego je izmišljena teorija muzike. Ali kako bi živeli profesori univerziteta koji podučavaju džez ako bi svi svirali po sluhu? Ako ste školovani džezer, trebali biste da u svakom trenutku tačno znate šta radite i zašto to radite. Ovo je, naravno, potpuno nemoguće, pa apsolutno svi profesionalci na kraju sviraju po sluhu. A posle svirke će verovatno moći da vam terminima iz teorije muzike objasne šta su svirali, ali neće moći da ponove nijednu frazu. Blefiraće u stilu „Svirao sam D7 na C dur.“
Uvek možete reći kada je pijanista pošandrcao i počeo da svira po sluhu: skloniće levu i svirati samo desnom. To znači da nema pojma gde je pesma u tom trenutku i da se moli da bubnjar odsvira prelaz na kraju strofe. Suviše je zabrinut kako bi slušao basistu, mada bi baš to trebalo da radi.
preuzeto sa: muzicki-forum.com
Huh za zatvor cemo lako, laka sam na zivicima ...ma pravi materijal za rock zvezdu :P
Jedino ne znam sta cu za manekenisanje :(
Huh..a kako cemo se zvati:(
Pa super, snaci ces se nekako... :)
Dobro pitanje...
Ja sam smislio naslov jos davno: Headhead!!! :D
(ima Motorhead, Machin head, Radiohead...)
ili HeadShot...
Nekako me podseca na CounterStrike :gun_bandana:
Razbijacianu, cimacinu....
A k(g)itara u obliku M-16 pa samo rokaj, cimaj, rokaj, cimaj ...
u je... pa 1h, kasno je pocinjem da buncam... moram :zzsoft:
Uuu Counter...moze moze, ako je poteklo od Countera ja sam Za:D
Belax, hoces i ti u bend?
Moze i on...
On je "kontoverzan"... :D
Bas nas tip muzicara haha :D
Aha...
Mi smo kao Britni - stalno nekoga sokiramo... :)
Haha....jeah...mozda da unajmimo Britni i Madonu da nam se ljube u spotu?
"F*ck yeah", sto kaze Dzejms iz Metallica-e ili "Hell yeah" sto kaze Dejv iz Megadeth-a? :D
Nego, daa li se tvoja poezija odsvirati? (ovo je ozbiljno pitanje, jer sam u zadnje vrijeme besposlen)
I mozes li mi poslati nesta na pm? Cisto da citam... :)
Sto se sviranja tice no way :D Pokusavala sam ali ispostavilo se da nijena nema " hiticnost".
Pa mogu ti poslati ovih dana al glupo je ..uglavnom zenska patetika:P
Na cemu si pokusavala? (ocu reci - sta sviras? :))
Treba mi nesto na fazon "Ako znas bilo sto" od Azre, "Pennyroyal tea" ili "Something in the way" od Nirvane ili "My wild love" od Doorsa...
Pogotovo ovo zadnje...
A to nema veze...
Samo ako je dovoljno pateticno i kako da kazem... Mracno... :)
Moze i on...
On je "kontoverzan"... :D
biznismen... :D
Kontroverzni biznismen... :D
Pa vidim ja da ti nesta mutis na berzi... :thumb_up:
Belex, hoces i ti u bend?
Moze al ja sam prva k(g)itara.
Te ja kako sviram vi da igrate. :rambo:
Pa vidim ja da ti nesta mutis na berzi... :thumb_up:
A ne, ja mutim u skladu s propisi :D
Ma ....pravi sam emo...takva je i poezija :P
Pokusao i drug na gitari i drugarica na klavijaturama da komponuju..pa rekli da sam promasen slucaj:D I tako nam se raspao bend hahah
Dogovorite se vi oko gitara, ja samo zapomazem :D
Vi iovako samo svirate..mene ce da slikaju :P
@Frki ko je Wild? :unsure:
Jel stvarno divlja il se samo pravi? :yawn431:
Moze al ja sam prva k(g)itara.
Te ja kako sviram vi da igrate. :rambo:
To si ti pobrkao sa menadzerom... :tooth:
Nemoj da je diras, studira filosofiju...
@wild
Pa daj onda samo da citam... :)
filosofiju...
lozis se na nju? :throb: priznaj bice ti lakse :xmas143:
U tom slucaju mozes da uzmes moju k(g)itaru. :guitar:
Pa naravno, imas moju izjavu na drugoj temi... :D
Bivši gitarista kultne grupe Queen, Brian May je predao doktorsku disertaciju iz astrofizike. Teza, kojoj se vratio poslije 30+ godina, i koja je zahtijevala 9 mjeseci rada da se dovrši, će biti branjena na Imperial College.
Čovjek ima 59 godina, i „školi” se vratio iz ljubavi. Karijera, a i zarada, mu očigledno sada ne trebaju.
Sve pohvale! :notworthy::notworthy::notworthy:
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/08/03/nmay103.xml
Prije par dana sam procitao ovaj tekst... Svaka mu cast, stvarno... :)
angliana75 06-06-08, 22:43 evo ovome se cudim....pa to nije normalno koliko je skupa karta ..145 eura:shocked542::shocked542:....
Lenny Kratvitz u BG u julu (http://www.onlineticketshop.nl/content/details.asp?taal_id=2&evenement_id=9522)
pa ja stvarno nemam srece da ga slusam uzivo.:toobad:...pa kako li ce da napuni ARENu u BG ,kad je karta za koncert toliko??
Uskoro idem na more,spljiskacu pare,inace bih isla na koncert
Je l' iko bio na kocertu The Police-a na Ušću... :)
Kako je bilo.., kakvi su utsici... :character38542:
Je l' iko bio na kocertu The Police-a na Ušću... :)
Kako je bilo.., kakvi su utsici... :character38542:
ja bila, odlicna svirka, dobro ozvucenje, samo za moj ukus dosta kratka, tacno u 22 izasli na scenu a u 23,40 zavrsili sa sve bisom....
profesionalci nema sta....:trumpet::guitar:
kad bolje razmislim koliko godina imaju dobro su i ovo izdrzali, naravno sala mala...:cheezy:
evo ovome se cudim....pa to nije normalno koliko je skupa karta ..145 eura:shocked542::shocked542:....
Lenny Kratvitz u BG u julu (http://www.onlineticketshop.nl/content/details.asp?taal_id=2&evenement_id=9522)
pa ja stvarno nemam srece da ga slusam uzivo.:toobad:...pa kako li ce da napuni ARENu u BG ,kad je karta za koncert toliko??
pa mislim da imas pogresne informacije, karte su od 2.000 do 3.500DIN...
ipak ima sanse da ga slusas uzivo...:whistling2:
nadam se da cemo se videti ispred bine....:superman:
evo linka...
http://www.biletservis.co.yu/karte.php?CA=716&UID=2008062520065277.46.193.183
angliana75 25-06-08, 23:02 evo ovome se cudim....pa to nije normalno koliko je skupa karta ..145 eura....
nisu to moje informacije pogledaj link ponovo pa ces videti cije su info...;)
pa mislim da imas pogresne informacije, karte su od 2.000 do 3.500DIN...
ipak ima sanse da ga slusas uzivo...
nadam se da cemo se videti ispred bine....:superman:
evo linka...
http://www.biletservis.co.yu/karte.php?CA=716&UID=2008062520065277.46.193.183
e sad...stvarno sam zbunjena....ko li daje tacnu informaciju???!!:helpsmilie:
ako bude tako kao sto je na linku bilet servisa...onda extra...naravno da cemo se videti;):bye1:
je li ko bio na koncert Police-a sinoc ?
utisci ??
angliana75 25-06-08, 23:08 mistique...pa vrati se gore na ovoj strani...rebeka je bila...i rekla:D:D
/me slijepa pored ociju..
je li ko bio na koncert Police-a sinoc ?
utisci ??
A Rebeka reče...
Samo joj je nešto kratak izvještaj.., kao i koncert.., kako čujem... :xmas143:
shteta...
ostah Stinga zheljna..
Pistolsi vređaju kolege i spremaju novi album Big Elephant
30.06.2008.
http://muzika.krstarica.com/typo3temp/pics/R_aa532762cf.jpg
Jednom panker, uvek panker. To najbolje možemo videti na primeru Seks Pistolsa. Iako u poznim godinama, članovi ove grupe ne prestaju da šokiraju javnost svojim ispadima i provokacijama. Poslednji se dogodio 16. juna, na dodeli nagrada MOJO u Londonu. Naime, popularna velška 24-godišnja pevačica Dafi (puno ime - Aimee Anne Duffy) pokušala je da podeli svoje oduševljenje s frontmenom Pistolsa, Džonijem Rotenom (Johnny Rotten), želeći da ga zagrli. Džoni ju je grubo sprečio u tome, odgurnuvši je, uz čuveno britansko: "F**k off". Uz to je prikačio mladoj pevačici još jednu sočnu uvredu, rekavši joj da to više nikada ne pokušava. Očevici kažu da je Dafi bila šokirana i da je istog momenta briznula u plač. A jedino što je želela jeste da upozna legendu i da se slika s njom.
Inače, Dafi je na pomenutoj manifestaciji dobila nagradu za najbolju pesmu ("Mercy"), a bila je i nominovana u kategoriji Album godine ("Rockferry"). Ovih dana aktuelan je njen spot za pesmu "Warwick Avenue". Zanimljivo je da u spotu, snimljenom gotovo u jednom kadru (koji je inače odličan, kao i pesma), ova pevačica, u krupnom planu, većim delom plače. Izgleda da joj je suđeno da bude u suzama.
Ipak, ne bi trebalo da Dafi sve to shvati suviše lično, jer to je zapravo samo šminka i deo estrade. A potkačili su Pistolsi i druge. Eto, nedavno je upravo Džoni Roten izvređao i trenutni britanski broj 1, grupu "Coldplay". Nakon nastupa na festivalu "Isle of Wight" (14. jun), Roten je za britanski "The Sun" magazin izjavio: "Žao mi je tih jadnika koji dolaze da ih gledaju (misleći na "Coldplay"). Upoznao sam ih pre nekoliko godina, izgledaju kao banda malih dr****ja. Nema tu zabave, njihova muzika ne pruža uživanje." Kao što rekoh - jednom panker, uvek panker.
Najpoznatiji anarhista je tom prilikom najavio i mogućnost da Pistolsi snime novi album, nakon 31 godine pauze i izdatog prvog i zapravo jedinog do sada - "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols". To bi zaista bilo sjajno, a nama ostaje, dok čekamo da se to desi, da iskoristimo neverovatnu priliku koja nam se pruža i vidimo legende uživo na Egzitu 13. jula.
A ne znam,mene Pistolsi nikad nisu ni privlacili.Sada sam samo dobio jos jedan vise razlog da ih ne poslusam.Coldplay je fantastican bend :)
Prf, nista novo s obzirom da su ovo Pistolsi. (poznati po brojnim ispadima u javnosti)
ne volim kad neko radi nesto ovako... Ocigledno je da zele da skrenu paznju, umjesto da se potrude oko toga albuma.
Izvinte me što spamujem..., ali ovo ''MJUZIK NjUZ'' me probode odmah ispod džigernjače... ;) Je l' ovo neka parodistička tema tipa ''Nadrealisti''.., pa da se pridružim... :)
A taman ka' da je parodija :1002: No nije :D
A taman ka' da je parodija :1002: No nije :D
zasto bi bila parodija? najnovije vijesti iz svijeta muzike...sto fali, more? :D
...
10. Jul 2008, 09:22
Večeras počinje Exit 8
http://www.pcnen.com/images/exyu/nerd.jpg
Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu večeras počinje muzički festival Exit 8, najveći muzički događaj u jugoistočnoj Evropi. Zaključno s nedjeljom, 13. julom, na 25 i kusur bina nastupiće više od 600 atraktivnih muzičkih izvođača iz Srbije, regiona i svijeta.
Među glavnim zvijezdama biće: N*E*R*D, Strits (The Streets), Pol Veler (Paul Weller), Prajml Skrim (Primal Scream), Gogol Bordelo (Bordello), Džulijet i Liks (Juliette & The Licks), Manu Chao, Afrika Bambaataa, Hajvs (The Hives), Ministri (Ministry) i legendarni novosadski i engleski pankeri Pekinška patka i Sex Pistols, kao i ljubimac publike Exita, dram en' bejs majstor Roni Sajz (Rony Size).
Niz svjetskih DJ zvijezda ugostiće Dens arena, a među izvođačima na ostalim binama biće i legendarni Sem Siksti Najn (Sham 69) i bivši bubnjar Ramonsa (The Ramones) Marki Ramon (Marky Ramone).
Ja idem sa sestrama preneću vam utiske! :)
Ja idem sa sestrama preneću vam utiske! :)
to, mirjam, ali obavezno :).
nazalost ove godine ne mogu ic, al se nadam da ces nam napisat opsirne postove o svojim utiscima s egzita ;)
kakve veze opis ove teme('zanimljivosti iz svijeta muzike') ima sa novostima iz svijeta muzike, zaista mi nije jasno. potpuno razlicite teme....
Heh, tačno... :photo:
Sinu mi jedna ideja... :thumb_yello:
|
|