Bon Jovi
22-05-07, 09:49
Sta vi mislite po ovom pitanju?
|
View Full Version : Legalizacija marihuane Bon Jovi 22-05-07, 09:49 Sta vi mislite po ovom pitanju? Vendy 22-05-07, 10:00 Zasto da ne? Tko voli nek izvoli. Onaj tko to zeli doci ce do toga bilo legalno, bilo ilegalno. Mislim da zbog toga nece biti vise narkomana. U Holandiji to savrseno funkcionira. anon1 22-05-07, 11:30 Ja sam protiv. To je kao da djetetu dajete flasicu otrova da se samo uvjeri da to za njega nije dobro. U proslosti su koriscene odredjene biljke radi prosirivanja svijesti. To je bilo poznato samo duhovnim uciteljima ili vracevima koji su znali kako se to priprema i kako se koristi, kao i ko je spreman za to. Obicni ljudi su htjeli da na taj nacin brzo dodju do visokih stanja svijesti, pa su zato poceli da koriste razne biljeke i s njima eksperimentisu. I tako je u masovnu upotrebu doslo do koriscenja raznih opojnih droga... nazalost. (a ti su i duvan i alkohol..) sarita 22-05-07, 11:46 Na ovo pitanje bih odmah odgovorila sa NE jer bilo kakve opojne droge staviti u promet je pogubno.Ali s obzirom da znamo kako se danas i bez legalizacije dolazi do raznih droga onda mozda bolje i da se legalizuje jer mislim da bi se tako kontrolisalo i bili bi sigurni da je to sto je spakovano maruhuana a ovako dosta mladih ljudi strada jer na zalost pakuje se svasta... U svemu ovome mislim da je najvaznija edukacija mladih ljudi da bi se samnjio broj onih koji uopste zele da probaju.. Bon Jovi 22-05-07, 12:01 Na ovo pitanje bih odmah odgovorila sa NE jer bilo kakve opojne droge staviti u promet je pogubno.Ali s obzirom da znamo kako se danas i bez legalizacije dolazi do raznih droga onda mozda bolje i da se legalizuje jer mislim da bi se tako kontrolisalo i bili bi sigurni da je to sto je spakovano maruhuana a ovako dosta mladih ljudi strada jer na zalost pakuje se svasta... U svemu ovome mislim da je najvaznija edukacija mladih ljudi da bi se samnjio broj onih koji uopste zele da probaju.. Marihuana se razlikuje od ostalih droga....pa zar se ona ne koristi (i)u medicinske svrhe?Moje misljenje je da je bolje da se pusi marihuana,nego cigare(ona je koliko toliko "zdravija"),ili pak da se konzumira alkohol. :hammer5425: Vendy U Holandiji to savrseno funkcionira. Mozda,ali Holandija je jedina drzava gde je marihuana legagalizovana :whistling2: Tako da sam ja ipak neodlucan(bar za sad) u vezi ovoga :walkman: sarita 22-05-07, 12:12 Pa upravo sam to i rekla..mozda bi legalizacijom bilo pod kontrolom a ovako se svasta pakuje. Pogledajte ostala opojna sredstva kao sto su razne tablete za smirenje koje se mogu kupiti u bilo kojoj apoteci.Znaci mislim da ako neko hoce nikakav problem mu ni sada nije da dodje do toga.. anon1 22-05-07, 12:28 Ljekovi za smirenje se mogu dobiti samo sa ljekarskim receptom i u privatnim apotekama. Rijetki izuzetci ljekova koji imaju crveni trougao nazanacen na svom pakovanju a da se mogu kupiti u slobodnoj prodaji su tablete kao sto su npr dramamine koje sluze protiv mucnine od voznje.. BlackWoman 22-05-07, 12:34 Da, svako kad dobije svoje dijete razmišlja drugačije u pogledu legalizacije opojnih sredstava i narkotika. Prije sam za omasovljavanje slobodnih kuća u kojima se dobrovoljno uz savjete liječe narkomani i ostali ovisnici. Dot 22-05-07, 12:42 ja se slazem sa bon jovijem... mislim da bi legalizacija pomogla da se uspjesnije borimo protiv distribucije tezih droga o cigarama se nikad nije polemisalo imaju li kakva ljekovita dejstva, a o marihuani,svako malo moze se procitati takav clanak...gdje ima dima ima i vatre, u svakom slucaju bolje bi bilo travu pusiti nego duvan... a sto se ostalih vrsta narkotika tice ..prezirem ih.. anon1 22-05-07, 12:53 @Bon Jovi I morfijum se koristi u medicinske svrhe sto ne znaci da je nesto bolji od ostalih opijata. @Dot Slazem se da je duvan jako stetan, ali se ne slazem da marihuana nije. Ako zelis da dostignes dominaciju alfa mozdanih talasa pokusaj sa meditacijom... Homer 22-05-07, 12:55 Protiv!!! sarita 22-05-07, 12:56 @anon1 ne slazem se sa tobom da se tablete za smirenje dobijaju samo uz ljekarski recept...trebalo bi da je tako ali na zalost u mnogim apotekama mozes da ih kupis i bez recepta...nego opet to je problem zdravstva ali ujedno i ovisnosti anon1 22-05-07, 13:05 Vise puta sam vidio da u privatnim apotekama nece da izdaju te ljekove bez recepta... e sad u svakom zitu ima i kukolja:) Narkomani druzite se sa saritom da vam pokaze prave apoteke :D frkadela 22-05-07, 13:08 DA! Ja sam za legalizaciju... Pa neka ljudi odaberu - da li ce pusiti marihuanu, cigare, da li ce uzimati neke druge opijate, da li ce piti alkohol... Ja nisam nikad probao marihuanu (uzimao sam neke druge droge u par navrata) ali nemam neku posebno izrazenu zelju da je probam... Smatram da je apsint pice bogova i to je sve sto mi treba; a kome treba nesta jace, neka izvoli... Ja sam izvan toga... :) sarita 22-05-07, 13:11 @anon1 ok..malo smo skrenuli sa teme ali u svakom slucaju ko hoce moze da dodje do toga @frkadela ne treba ti jace od absintha:):) frkadela 22-05-07, 13:32 To i ja kazem... A apsint je kod nas legalan... I to nikome ne smeta (Bog ih blagoslovio :))... BlackWoman 22-05-07, 13:51 Hoće li mi neko na npr. Zdravlju objasniti šta je to apsint? Nema veze sa apsanom? :lock: frkadela 22-05-07, 13:55 Hoće li mi neko na npr. Zdravlju objasniti šta je to apsint? Nema veze sa apsanom? :lock: http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=1486 :king6525: anon1 22-05-07, 13:56 Absinth = alkoholno pice, potencijalno halucinogeno, u nekim drzavama zakonski zabranjeno, u nekim je obavezno prodavanje pod odredjenim tacno utvrdjenim brenedom itd. Sve je to stvar manipulacije. Neki tvrde da je to "obicno" alkoholno pice, neki da nije.. Definitivno potpomaze ostecivanju mozga kao i svi ostali opijati. frkadela 22-05-07, 13:58 Pri uzimanju vecih kolicina javljaju se halucinacije... Uostalom, imate sjajan tekst u mom prethodnom postu, pa procitajte... Kome se ne svidja, svaka cast... Ko voli - neka mi se javi... Miki_from_the_block 22-05-07, 14:31 Ako uzememo u obzir mak shtrudlu, ona je potpuno legalizovana i svi je smatramo sasvim normalnom hranom, a znamo da sadrzi opijumske supstance, heroin. Marihuana ce kad tad postati proizvod svakodnevnice. Kao sto je to danas duvan, to ce marihuana biti u nedalekoj buducnosti. Ne samo sto marihuana trenutacno povecava koncentraciju i svijest, nego sluzi i u medincinske svrhe. Ocigledno stoji pred nama mogunost da ce marihuana prevladati svijet. Naj taj nacin mozda ce se smanjiti broj narkomana, a i legalizovana marihuana ce biti u dobrom procentu urednija i cistija, jer Boga pitaj samo sta se sve ne nalazi u marihuani kad se uvozi na ulicno trziste. Kao sto i koks nije pravi, nego mjesano sa secerom, kuhinjskom sol i jos nekih soli i drugih sastojaka. S jedne starne sam za DA, a opet s druge za NE. Jer je ipak u pitanju opijumska droga, mada opet nije uporedivo sa kokainom i extezi! frkadela 22-05-07, 14:34 Pa koliko imas odraslih ljudi koji svaki dan "dunu" po jedan joint... Doduse, kod nas vrlo malo, ali "na zapadu"... :) I sta im fali? anon1 22-05-07, 14:54 Ako uzememo u obzir mak shtrudlu, ona je potpuno legalizovana i svi je smatraju sasvim normalnom hranom, a svi mi znamo da sadrzi opijumske supstance, heroin. Ne bih se slozio s tim. Aktivna supstancija se nalazi u listu a ne u sjemenu maka.. tako da je sve jasno. Naucno je dokazano da marihuana ireverzibilno ostecuje mozak... sto vise reci? Marija10 22-05-07, 15:23 Apsolutno protiv legalizacije... Dot 22-05-07, 17:30 ovi sto su protiv su samo protiv i nema objasnjenja! a povukao bih paralelu izmedju duvana i marihuane... cigare jednostavno nemaju nikakva ni naziranja o pozitivnim efektima za razliku od marihuane(mozda su to spekulacije, a moda ne ali..ipak gdje ima dima ima i varte) i ipak je neko odredio bog zna kad i kako da je marihuana protiv zakona a cigare su sasvim legalne... mislim glupo mi je samo sa tog aspekta sto nas duvan sjeba i to je 100% a marihuana tu i tamo, to mi je od dva zla manje... Bon Jovi 22-05-07, 20:21 @Bon Jovi I morfijum se koristi u medicinske svrhe sto ne znaci da je nesto bolji od ostalih opijata. Pazi kad sam znao da ce neko pomenti morfijum...naravno moje i tvoje misljenje ne moraju da se podudaraju,mada si ti upravu sto se tice morfijuma.... liv_tyler 22-05-07, 23:08 Apsolutno protiv svake legalizacije bilo kakvih opojnih sredstava, kao sto podrzavam i ove akcije protiv pusenja, a zabranila bih i kupovinu alkohola mladima, kao i njegovo konzumiranje u kaficima, takodje mladima. Odrasli nek donose odluke svojom glavom, a mlade bi ipak neko trebao cuvati. Pogledajmo to ovako: ako malo djete koje je tek naucilo da hoda pustis da ide gdje hoce bez tvog nadzora i otvoris mu sva vrata, a kazes mu da ne smije da hoda naokolo samo, ono se nece zaustaviti kod stepenica, nego ce se skotrljati, ono nece stati kod ivice terase nego ce nastaviti dalje, da "hoda po vazduhu". Nece mu biti jasno zasto ne bi smio to da radi, kad vec ne postoje ogranicenja. I sad, kakav je to paradoks da se legalizuje marihuana, a da tu istu djecu koja ce je kupovati na kioscima, neko uci kako ona nije dobra za njih? liv_tyler 22-05-07, 23:12 I jos nesto: marihuana mozda ima ljekovita sredstva, ali ima i sirup za kasalj, ali ga ne kupujes na kiosku eto tek tako, jer ti se pije. Kao medicinsko sredstvo, nek ga koriste oni koji su skolovani za to. Da se razumijemo, govorim sve ovo zbog losih posledica koje sam ja osjetila ili koje sam vidjela u svojoj okolini. belex 22-05-07, 23:21 http://i155.photobucket.com/albums/s291/milosobrenovic/8f83e24c.gifel neko nesto ovde oseca? J anon1 22-05-07, 23:36 @Dot mislim da sam obrazlozio zasto sam protiv... i to dovoljno slikovito. @Bon Jovi to samo dokazuje da ako se nesto koristu u medicinske svrhe da je dobro da svako koristi. Eto ajde ostavimo morfijum po strani. Uzmes neki vitamin, recimo vit A. Ko ima hipovitaminozu daje mu se cisti vit A i njemu prija, ko je zdrav ako ga uzme u tim kolicinama sigurno ce dobiti hipervitaminozu, a ko je nedaj boze jeo puno mrkve ili slicnog voca,povrca.... da ne pricam. Znaci opojne droge jedino mogu kao opravdane da prihvatim da se koriste kod teskih bolova iskljucivo kontrolisano od strane ljekara. Vendy 23-05-07, 00:14 @liv - pa ni u Holandiji nisu sve sami narkomani. Tamo se to ne prodaje na kiosku vec postoje prostorije (coffee shop), u kojima se to konzumira. Ako netko to zeli uzimat, uzet ce na bilo koji nacin. Ja mislim da bi bas na taj nacin bilo vise kontrole nad svom tom gluposti. O tome se djecu uci bez obzira na legalizaciju. Uci ih se i o alkoholu i o cigaretama. Moje cure odavno o tome puno znaju. Sigurno ih ne ucim da puse travu ili cigarete. Za sada je sve pod kontrolom a sto ce bit dalje vidjet cemo. Ali ipak mislim da nece pocet pusit travu zbog toga jer je to legalno ili nije legalno, vec zbog drustva u koje upadnu ili zbog labilnog karaktera... @belex - legalno ili ne, bome se osjeti http://smileys.sur-la-toile.com/repository/M%E9chant/fache-censure.gif frkadela 23-05-07, 00:27 Kaze Dusan Radovic: "Svi roditelji se iznenade kad cuju da im se djeca drogiraju... Kad su ih zadnji put vidjeli, nisu se drogirala..." Pa vi vid'te sta cete i kako cete da vaspitavate djecu... :) liv_tyler 23-05-07, 02:14 Vendy, naravno da najvise zavisi od covjekovog karaktera, ali legalizacijom dajes primjer da ipak i nije tako strasno koristiti tu marihuanu, cim su tamo neki odrasli to dozvolili. BlackWoman 23-05-07, 08:06 Ako uzememo u obzir mak shtrudlu, ona je potpuno legalizovana i svi je smatramo sasvim normalnom hranom, a znamo da sadrzi opijumske supstance, heroin. Hoćeš da kažeš da sam ja na heroinu samo zato što volim makovnjaču? :lighten: Ili ko voli Coca Colu da je ovisan o koki (kokainu)? ...a taj sirup se delom pravio i od biljke Koke, one iste od koje se pravi kokain... Ovisnike treba liječiti a ne ih još snabdjevati tim otrovom. kliko 23-05-07, 08:18 Da, svako kad dobije svoje dijete razmišlja drugačije u pogledu legalizacije opojnih sredstava i narkotika. Prije sam za omasovljavanje slobodnih kuća u kojima se dobrovoljno uz savjete liječe narkomani i ostali ovisnici. Otprilike bih odgonorio kao i Black Woman. Moze biti da ce marihuana jednoga dana biti legalizovana i da mi to ne mozemo da sprijecimo.Znaci li to da treba vec sad da se predamo? Ne, nego treba nasoj djeci da pokazemo koje stavove mi zastupamo. Rece gore Frkadela da pazimo kako vaspitavamo djecu, e pa najbolje ih vaspitavamo primjerom. Kakvu slikiu ocekujete ako bi marihuana bila legalizovana? Covjeka koji 'ladno duva dzoint pored igralista ili ispred ulaza? Koji je sljedeci korak? Da se kroz 30-40 godina legalizuje prah ili spric? Protiv!!! A pominjete i Holandiju kao primjer. Ja ne volim da generalizujem, narod holandski je kao i svaki drugi,ali njihov sistem bi mi prije posluzio da ucim kako NE TREBA da uredim svoju drzavu. Eutanazija je legalizovana, prvi su legalizovali homosexualne brakove, marihuana je legalizovana...ne bih se bas ravnao po njima. Vendy 23-05-07, 08:49 Eutanazija je legalizovana, prvi su legalizovali homosexualne brakove, marihuana je legalizovana...ne bih se bas ravnao po njima. Legalizirano ili ne takve se stvari desavaju i kod nas ma koliko mi zatvarali oci pred tim, a standard da i ne spominjem jer ovo nije tema... http://www.cheesebuerger.de/images/midi/liebe/f022.gif kliko 23-05-07, 09:10 Ne radi se o tome desava li se ili ne.I ubistva se desavaju,pa ih ne podrzavamo i zakonski su zabranjena. Vendy 23-05-07, 09:14 Znaci ako se jednog dana legalizira, ti to neces kupavati bez obzira na legalizaciju. Eto, sve je u nama a ne u legalizaciji http://www.cheesebuerger.de/images/midi/froehlich/a025.gif belex 23-05-07, 09:21 Boze o ovoj temi mogao bih do prekosutre... nadjete kriterijum zasto ste ''za'' ili ''protiv''? Krenete sa zdravstvenim, ekonomskim, kriminalnim argumentima... ''Za'' sam Prle007 23-05-07, 15:07 Легализовати је треба због тога да се смањи криминал и црно тржиште преко кога се тренутно набавља. А ко хоће да пуши нека пуши само дјецу трба заштитити од тога. Ја немам ништа против траве јер ако већ користимо цигаре без икаквог разлога (смрди, нема ни једана позитивна супстанца у њој, око 400 штетних...) онда марихуана може да буде замјена ;-) anon1 23-05-07, 15:11 Oo odje si ljubo, ocu rec prle :) lijepo je vidjeti te opet... i moram ti reci da si to fino rekao, ali ja sam ipak i dalje protiv legalizacije. rusian 23-05-07, 17:55 Definitivno za legalizaciju. bar cemo dobiti na kvalitetu. i ne znaci da ce biti veci broj korisnika nego sada. ono sto je dostupno nije vise toliko interesantno. a pomogla bi narkomanima u skidanju sa heroina. :red_bandana: I nace sam i za legalizaciju caja od koke kojeg sam i sam koristio. poslali mi iz perua.tamo je legalan i kazu da je dobar za zdravlje.:superman: ima kalcijuma. zdraviji je od kafe anon1 23-05-07, 18:08 Zato ni kafu ne pijem... :) a kamo li kokafu ;) Ni cigare a kamoli marihuanu ;) kliko 23-05-07, 18:39 Lijepo bi bilo da se svaki pojedinac u nasem drustvu upravlja prema moralnim zakonima i sam snosi posljedice za svoje postupke. Bilo bi sjajno da nikoga od nas njihove greske ne dodiruju. Lijepo bi bilo i da zakoni postoje kao mjerilo po kome upravljamo nase ponasanje. Ali nije tako narode moj dragi. Prvo,pojedinac nijedan ne zivi izolovan u nasem sistemu. Svaki je pojedinac clan neke zajednice i u toj zajednici doprinosi sa svojim postupcima. Rezultati dodiruju sve bilo da su dobri ili losi. Tako,ako ce neko da se osami nedje duboko u sumu i da duva dzoint,onda je njemu svejedno je li legalno ili nije,njega ionako niko ne vidi i nema sanse da padne.A ako ce da ga zapali ispred zgrade,ili na utakmicu pred 10 000 ljudi, e onda ne ispasta samo on i ne tice se samo njega,nego svih u njegovome okruzenju. Da ne pominjem ako duva u familiju ili na posao.itd. Sto se zakona tice,da je srece, kako pomenuh gore, zakoni bi bili tu samo da se upravljamo prema njima.Ali nije tako.Zakoni su tu samo da bi zastitili drustvo od "losih" pojedinaca. Ne mozemo drugacije opravdati "vaspitne" mjere kakve su smrtna kazna, dozivotna robija,ili zatvorska kazna od 40 godina zatvora.Dakle,zakoni su tu da zastite vecinu od onoga sto se smatra losim. Zakon ne bi nikad trebao da odobri koriscenje marihuane. Neko je gore naveo da bi kvalitet bio bolji. Bilo zakonito ili ne, sve dok ljudi iz Vlade CG stoje iza sverca droge imaces zagarantovan kvalitet robe. Prle007 23-05-07, 19:11 Oo odje si ljubo, ocu rec prle :) lijepo je vidjeti te opet... i moram ti reci da si to fino rekao, ali ja sam ipak i dalje protiv legalizacije. :whistling2: :twisted: BlackWoman 24-05-07, 13:18 Легализовати је треба због тога да се смањи криминал и црно тржиште преко кога се тренутно набавља. А ко хоће да пуши нека пуши само дјецу трба заштитити од тога. Ја немам ништа против траве јер ако већ користимо цигаре без икаквог разлога (смрди, нема ни једана позитивна супстанца у њој, око 400 штетних...) онда марихуана може да буде замјена ;-) Pa ne bih baš rekla da ima iste efekte duvan i marihuana. Svuda se pokušava uvesti neki red, zabranjuje se pušenje (duvana) na radnim mjestima u javnim prostorijama a sada da se marihuana legalizuje? Marihuana kao opijat ima halucionogeno dejstvo i osobe pod njenim dejstvom ne mogu da rezonuju kako treba u datim momentima i pravi se problem i uživaocu i društvu. liv_tyler 24-05-07, 15:46 Ovde se dosta govori o marihuani kao sredstvu koje se u nekim specificnim slucajevima koristi u medicinske svrhe, ali se potpuno zanemaruje i potiskuje njena zloupotreba, kao i sva njena losa djelovanja na mozak prvenstveno, a zatim i na ostatak organizma. Da ne pricam o tome sto stvara ovisnost. Mnogo njih ce reci: "Pa oni koji su labilni ce stvoriti ovisnost, ja necu, ja to samo ponekad uzmem, meni to ne moze da se desi." Ljudi, kad je rijec o stvaranju ovisnosti, to je jednostavno biljka koja u svom sastavu ima materije koje stvaraju ovisnost, to je cista fizicka stvar, bas kao i kod cigareta, nekih tableta, drugih narkotika. Neki srecnici mozda mogu da puse povremeno godinu dana i da im posle toga ne bude nikakav problem da prestanu, ali postotak takvih je veoma mali, cak zanemariv. Krajnje je besmisleno uzimati kao argument marihuanina ljekovita sredstva (opet kazem, u nekim specificnim slucajevima), to vam je kao da kazete "Hajde da se legalizuju antidepresivi tipa Zoloft itd. i da se mogu kupiti u slobodnoj prodaji bez recepta, jer oni imaju ljekovita dejstva. Vendy 24-05-07, 15:55 Jesu li tu svi alkoholicari kad je alkohol legalan i svi pusaci jer i to je legalno?! http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/d025.gif liv_tyler 24-05-07, 16:31 Naravno da svi nisu, ali ih je mnogo vise nego sto bi ih bilo da su te dvije supstance ilegalne. rusian 24-05-07, 17:03 Trbalo bi je legalizovati,naravno uz neka ogranicenja. tipa, ne na javno mjesto,:nono2: prodaja u posebnim objektima, mozda cak i na recept,sto da ne:) Vendy 24-05-07, 17:04 Zao mi je ali to nije dokazano. Posto je to legalno u Holandiji, a tamo sam zivjela, mogli bi napravit anketu dal' tamo ima vise registriranih ovisnika nego u drugim zemljama. Ako se to dokaze, stat cu na stranu protiv legalizacije u suprotnom sam i dalje za. http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/verschiedene/a092.gif Vendy 24-05-07, 17:06 Trbalo bi je legalizovati,naravno uz neka ogranicenja. tipa, ne na javno mjesto,:nono2: prodaja u posebnim objektima, mozda cak i na recept,sto da ne:) Pa naravno, slazem se. http://www.cosgan.de/images/midi/liebe/g050.gif rusian 24-05-07, 17:25 Drago mi je da se slazemo po tom pitanju. imam neke prijatelje poslanike pa da predlozimo legalizaciju na skupstinu. mozda prodje u paketu sa ovim ostalim zakonima koje izglasavaju. ipak idemo u evropu. moramo biti u trendu. kiss za vendi:mwah1: Prle007 24-05-07, 17:28 Pa ne bih baš rekla da ima iste efekte duvan i marihuana. Svuda se pokušava uvesti neki red, zabranjuje se pušenje (duvana) na radnim mjestima u javnim prostorijama a sada da se marihuana legalizuje? Marihuana kao opijat ima halucionogeno dejstvo i osobe pod njenim dejstvom ne mogu da rezonuju kako treba u datim momentima i pravi se problem i uživaocu i društvu. Слажем се није исто. Дуван се не користи чак ни у медицинске сврхе... Наравно, не мислим да сад можеш да запалиш џоинт гдје хоћеш, али бар да не иде у затвор кинац ког ухвате са џоинтом и нарко дилер са килограмом хероина. Алкохол је исто тако халуцогено средство... Неко на њега реагује овако, неко онако, исто ти је и са травом. И нормално да треба да се законом заштите сви непушачи... :smokeing: kliko 24-05-07, 19:11 Nekoliko puta je pomenuto da se marihuana koristi u medicinske svrhe. Htio bih samo da skrenem paznju da to ne znaci da je marihuana ljekovita. Koristi se kod pacijenata koji ne mogu da izdrze bolove ili se nalaze u dubokoj depresiji.Nema veze sa duvanjem kojega mnogi potenciraju i zele da legalizuju. Njeno stetno dejstvo i dalje stoji. rusian 24-05-07, 19:32 :smokeing: Mislim da bi mnogo vise ljudi konzumirali marihuanu nego alkohol, ai ne mozes dobiti kaznu zbog voznje u alkoholisanim stanju:wink3: liv_tyler 24-05-07, 20:23 Uopste se ne dvoumim u tome da li ce biti vise ovisnika. Opet se vracam na cigare: nece baba Persa ici da trazi dilera da bi kupila cigare ali posto ima na trafici, zasto da ih ne kupi. Takodje, gomila mladih nece se sresti sa marihuanom sve dok je ona ilegalna. S druge strane, alkohol ce probati vecina njih, u nekom kaficu, u diskoteci ,na proslavi...Isto tako i cigare. Joint ima vise otrovnih i stetnih supstanci nego cigara, naucno dokazano. Marihuana se kao medicinsko sredstvo koristi kod oboljelih od raka da bi im se smanjila mucnina, i, naravno, ne u obliku jointa. Takodje se koristi radi povecanja apetita kod oboljelih od side i to je to. Voznja pod dejstvom marihuane je opasna isto kao i pod dejstvom alkohola, pokreti su nekoordinisani, ravnoteza poremecena, a vreme mnogo sporije tece, kao sto je i kratkotrajna memorija slaba. Prle007 24-05-07, 21:27 http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=238305&version=print прочитај овај чланак rusian 24-05-07, 21:28 Dokazano da i veca kolicina nikotina i cofeina, ima slicna dejstva. sve je stvar mjere. ako konzumiras sexs previse moze da ti bude lose, ako si na sunce previse moze da te ubije suncanica i da ne znas dje udaras liv_tyler 24-05-07, 21:37 Dokazano da i veca kolicina nikotina i cofeina, ima slicna dejstva. sve je stvar mjere. ako konzumiras sexs previse moze da ti bude lose, ako si na sunce previse moze da te ubije suncanica i da ne znas dje udaras Ajd sve, ali ovo za seks nisam sigurna :D rusian 24-05-07, 21:38 Odlicno uradjeno Prle! mada kad bolje razmislim zar ti nisi protivnik legalizacije, ili grijesim? Prle007 24-05-07, 21:42 Е кад помену секс... знаш онај виц: Питали Деду прца ли што? Каже Деда: - К ако болан не ја чим се пробудим: Прррц прррц, Онда доручкујем па Прррц Прррц, па мало одморим па опет Прррц прррц, онда прије ручка опет Прррц прррц, па ручам па прррц прррц, мало одспавам па опет прррц прррц вечерам и опет прррц прррц. -Па добро деда колко ти имаш година? -36!:biggrin: Prle007 24-05-07, 21:43 Нисам, прочитај!:thumb_yello: rusian 24-05-07, 21:51 Intresantan tekst liv_tyler 25-05-07, 02:22 http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=238305&version=print прочитај овај чланак Cool, kopirao si link. I sta si sad htio da postignes iznosenjem tudjih misljenja? Mogu ja da ti iskopiram petnaest sajtova i sa jednim i sa drugim stavom, i sta cu postici time? Bez obzira da li se u potpunosti slazes sa svim navedenim na toj strani, to nije tvoje misljenje, sve dok ga ne obradis u svojoj glavi i ispricas svojim rijecima. Najlakse je saslusati tudji govor i reci "U potpunosti se slazem sa tobom" Kad bi poceli da citiramo, mogli bi tako do sutra, i mozemo da se ne slazemo u svemu ovdje, ali ono sto je cinjenica jeste da je marihuana HALUCINOGENO sredstvo i da stvara ILUZIJU blagostanja. Posle njenog djelovanja moras ponovo da se suocis sa stvarnoscu. Sve ono sto osjetis za vrijeme uzivanja marihuane nije stvarno, vec je samo bjezanje od sebe, sto te zapravo cini slabom, labilnom osobom, pogotovu u slucaju ako to negiras, prije svega, sebi. Da se razumijemo, isto mislim i za alkohol, u potpunosti. Zanemarimo sve to, cinjenicu da stvaras sebi neko prividno zadovoljstvo, jer si, zapravo, u dubini sebe nezadovoljan i neispunjen u nedostatku realnih zadovoljstava. Da bi postigao to zadovoljstvo, koristis marihuanu. Ona postaje sredstvo koje donosi zadovoljstvo. Mozak registruje supstancu zasluznu za taj osjecaj. Zbog njenog prisustva, smanjuje lucenje serotina, tzv. hormona srece, kontajuci da je on nepotreban kad vec postoji ta druga supstanca. Cista hemijska reakcija, slikovito objasnjena. Vremenom se luce sve manje kolicine pomenutog hormona. Zbog toga se, kad nisi "high" osjecas, u najboljem slucaju, melanholicno. Mnoge stvari, koje su ti interesantne dok si na marihuani, su dosadne kad si cist. Obicna posledica onoga sto se odvija u mozgu. Razumijem da bi oni koji je konzumiraju voljeli da se legalizuje i da se svim silama bore da je odbrane i pokazu u najboljem svjetlu, to je sasvim logicno. Ne razumijem one koji imaju djecu i i dalje se zalazu za legalizaciju, ali postujem i njihovo misljenje, svako ima pravo na svoj stav. Ali me takodje niko nece ubjediti da promijenim ovaj moj. anon1 25-05-07, 08:48 @liv fino si im to rekla i neka si:) Ali... evo malo da sad njim "branim". Kako liv fino rece, marihuana "stvara ILUZIJU blagostanja". Slazem se. Medjutim, naglasila je da je to slucaj i sa alkoholom. Ali ja bih tu dodao jos neke stvari. Sve opojne droge prije svega. Zatim sve droge koje nijesu opojne a stvaraju zadovoljstvo. Zatim seks, koji takodje trenutno covjeka odvaja od stvarnosti i pruza mu kratkotrajno zadovoljstvo. Ne treba zaboraviti na hranu, koju mnogi ljudi zloupotrebljavaju u cilju "dostizanja" stanja srece. Druzenje sa prijatnim ljudima... itd Dakle jasno je da je sreca u ovom svijetu iluzorna u najvecem broju slucajeva. Cim srecu covjek pokusa da dobije kroz materijalno zadovoljstvo ona brzo ode i ostaju svi oni problemi koje svakodnevica nosi sa sobom. Istinska sreca potice iznutra i nista je na ovom svijetu ne moze zamijeniti. Osjecaj zadovoljstva i ispunjenosti pod bilo kakvim spoljasnjim okolnostima u bilo kom ternutku, to je jedino prava sreca. Takva osoba zraci pozitivno prema svom okruzenju i svko se rado nalazi u njenom prisustvu. Zato je moj predlog, rijesite probleme unutar sebe, bavite se pozitivnim stvarima, doci ce sreca koja ce biti trajnog karaktera, bicete nasmijani od rane zore do kraja dana, mozda cete se smjeskati i u toku sna. BACHI DROGU DJAO JE PONIO NIKAD DROGA rusian 25-05-07, 09:51 [Kad bi poceli da citiramo, mogli bi tako do sutra, i mozemo da se ne slazemo u svemu ovdje, ali ono sto je cinjenica jeste da je marihuana HALUCINOGENO sredstvo i da stvara ILUZIJU blagostanja. Posle njenog djelovanja moras ponovo da se suocis sa stvarnoscu. Sve ono sto osjetis za vrijeme uzivanja marihuane nije stvarno, vec je samo bjezanje od sebe, sto te zapravo cini slabom, labilnom osobom, pogotovu u slucaju ako to negiras, prije svega, sebi. Da se razumijemo, isto mislim i za alkohol, u potpunosti. Zanemarimo sve to, cinjenicu da stvaras sebi neko prividno zadovoljstvo, jer si, zapravo, u dubini sebe nezadovoljan i neispunjen u nedostatku realnih zadovoljstava. Da bi postigao to zadovoljstvo, koristis marihuanu. Ona postaje sredstvo koje donosi zadovoljstvo. Mozak registruje supstancu zasluznu za taj osjecaj. Zbog njenog prisustva, smanjuje lucenje serotina, tzv. hormona srece, kontajuci da je on nepotreban kad vec postoji ta druga supstanca. Cista hemijska reakcija, slikovito objasnjena. Vremenom se luce sve manje kolicine pomenutog hormona. Zbog toga se, kad nisi "high" osjecas, u najboljem slucaju, melanholicno. Mnoge stvari, koje su ti interesantne dok si na marihuani, su dosadne kad si cist. Obicna posledica onoga sto se odvija u mozgu. Razumijem da bi oni koji je konzumiraju voljeli da se legalizuje i da se svim silama bore da je odbrane i pokazu u najboljem svjetlu, to je sasvim logicno. Ne razumijem one koji imaju djecu i i dalje se zalazu za legalizaciju, ali postujem i njihovo misljenje, svako ima pravo na svoj stav. Ali me takodje niko nece ubjediti da promijenim ovaj moj.[/QUOTE] Uglavnom ljudi koje ja poznajem a konzumuraju marihuanu su ozbiljni,smireni,vrlo aktivni na svim poljima,uspjesni, a neki imaju djecu. ali isti oni kada im zatreba opustanje vise se odlucuju za marihuanu nego za alkohol, opuste se malo se nasmiju i sjutra sve normalno.posao, obaveze familijia. Moras da shvatis da je to individualan osjecaj, stanja duha kako ko i zbog cega koristi marihuanu.uvjek ce biti onih koji bjeze od stvarnosti, a oni su obicno ili alkoholicari ili teski narkomani,mislim na heroin. Mislim da previse generilizujes stvari. Definitivno sam za legalizaciju, bar ne bi prodavali ovo smece sto prodaju i nebi ti se slika vukla po novinama zbog paklice trave.:lock: p.s ja jesam zagovornik legalizacije i sam je konzumiram ponekad ali naglasavam da sam pritom vrlo aktivan u sportu i uspjesan u svom poslu, i smatram sebe stabilnom osobom koja ne bjezi od stvarnosti i vrlo lagano se nosim sa svojim problemima:guitar: rusian 25-05-07, 09:53 Cool, kopirao si link. I sta si sad htio da postignes iznosenjem tudjih misljenja? Mogu ja da ti iskopiram petnaest sajtova i sa jednim i sa drugim stavom, i sta cu postici time? Bez obzira da li se u potpunosti slazes sa svim navedenim na toj strani, to nije tvoje misljenje, sve dok ga ne obradis u svojoj glavi i ispricas svojim rijecima. Najlakse je saslusati tudji govor i reci "U potpunosti se slazem sa tobom" Kad bi poceli da citiramo, mogli bi tako do sutra, i mozemo da se ne slazemo u svemu ovdje, ali ono sto je cinjenica jeste da je marihuana HALUCINOGENO sredstvo i da stvara ILUZIJU blagostanja. Posle njenog djelovanja moras ponovo da se suocis sa stvarnoscu. Sve ono sto osjetis za vrijeme uzivanja marihuane nije stvarno, vec je samo bjezanje od sebe, sto te zapravo cini slabom, labilnom osobom, pogotovu u slucaju ako to negiras, prije svega, sebi. Da se razumijemo, isto mislim i za alkohol, u potpunosti. Zanemarimo sve to, cinjenicu da stvaras sebi neko prividno zadovoljstvo, jer si, zapravo, u dubini sebe nezadovoljan i neispunjen u nedostatku realnih zadovoljstava. Da bi postigao to zadovoljstvo, koristis marihuanu. Ona postaje sredstvo koje donosi zadovoljstvo. Mozak registruje supstancu zasluznu za taj osjecaj. Zbog njenog prisustva, smanjuje lucenje serotina, tzv. hormona srece, kontajuci da je on nepotreban kad vec postoji ta druga supstanca. Cista hemijska reakcija, slikovito objasnjena. Vremenom se luce sve manje kolicine pomenutog hormona. Zbog toga se, kad nisi "high" osjecas, u najboljem slucaju, melanholicno. Mnoge stvari, koje su ti interesantne dok si na marihuani, su dosadne kad si cist. Obicna posledica onoga sto se odvija u mozgu. Razumijem da bi oni koji je konzumiraju voljeli da se legalizuje i da se svim silama bore da je odbrane i pokazu u najboljem svjetlu, to je sasvim logicno. Ne razumijem one koji imaju djecu i i dalje se zalazu za legalizaciju, ali postujem i njihovo misljenje, svako ima pravo na svoj stav. Ali me takodje niko nece ubjediti da promijenim ovaj moj. Uglavnom ljudi koje ja poznajem a konzumuraju marihuanu su ozbiljni,smireni,vrlo aktivni na svim poljima,uspjesni, a neki imaju djecu. ali isti oni kada im zatreba opustanje vise se odlucuju za marihuanu nego za alkohol, opuste se malo se nasmiju i sjutra sve normalno.posao, obaveze familijia. Moras da shvatis da je to individualan osjecaj, stanja duha kako ko i zbog cega koristi marihuanu.uvjek ce biti onih koji bjeze od stvarnosti, a oni su obicno ili alkoholicari ili teski narkomani,mislim na heroin. Mislim da previse generilizujes stvari. Definitivno sam za legalizaciju, bar ne bi prodavali ovo smece sto prodaju i nebi ti se slika vukla po novinama zbog paklice trave. :lock: p.s ja jesam zagovornik legalizacije i sam je konzumiram ponekad ali naglasavam da sam pritom vrlo aktivan u sportu i uspjesan u svom poslu, i smatram sebe stabilnom osobom koja ne bjezi od stvarnosti i vrlo lagano se nosim sa svojim problemima __________________ Vendy 25-05-07, 11:06 @rusian - jako lijepo objasnjeno. Slazem se s tobom. Ipak je rijec o marihuani, a ne o tabletama i teskim drogama http://www.thesmilies.com/smilies/romantic/rose.gif BlackWoman 25-05-07, 11:07 Uglavnom ljudi koje ja poznajem a konzumuraju marihuanu su ozbiljni,smireni,vrlo aktivni na svim poljima,uspjesni, a neki imaju djecu. ali isti oni kada im zatreba opustanje vise se odlucuju za marihuanu nego za alkohol, opuste se malo se nasmiju i sjutra sve normalno.posao, obaveze familijia. Moras da shvatis da je to individualan osjecaj, stanja duha kako ko i zbog cega koristi marihuanu.uvjek ce biti onih koji bjeze od stvarnosti, a oni su obicno ili alkoholicari ili teski narkomani,mislim na heroin. Mislim da previse generilizujes stvari. Definitivno sam za legalizaciju, bar ne bi prodavali ovo smece sto prodaju i nebi ti se slika vukla po novinama zbog paklice trave. :lock: p.s ja jesam zagovornik legalizacije i sam je konzumiram ponekad ali naglasavam da sam pritom vrlo aktivan u sportu i uspjesan u svom poslu, i smatram sebe stabilnom osobom koja ne bjezi od stvarnosti i vrlo lagano se nosim sa svojim problemima __________________ Vidiš, ja poznajem osobe koje su sušta suprotnost ovome što si napisao, a sve zbog svakodnevnog duvanja (džointa). Poremećaj (trajni) u ponašanju, slabo pamćenje, slaba orjentacija u prostoru i vremenu, nasilno ponašanje prema ukućanima, anoreksija, šifra šizofrenija uzrokovana dugotrajnim konzumiranjem opijata. Postaviću pitanje ZBOG ČEGA NEKOME TREBA DŽOINT? Od čega bježi i od čega traži utjehu u trenutnom zaboravu ili nekom tripu? Kome treba slika iskrivljene realnosti i šta se dešava kada se ružičasta magla rasprši nakon par sati? Logično je da svako želi da produži ili bar ponovi osjećaj euforije. A zašto nekome treba vještačka euforija? Ako mi je ružno u životu nosiću se s tim problemom, neću kukavički bježati ni u alkohol a još manje u heroinski trip. Džoint nikome nije riješio nijedan problem ako ga već nije stvorio. Bježanje je za slabiće. sarita 25-05-07, 11:25 Mislim da svaki covjek ima neke probleme i svaki covjek ponekad zeli bar na kratko da pobjegne od stvarnosti. Oni koji to rade svjesno tj. svjesno na tren pobjegnu od stvarnosti i nisu slabici.. E sad pitanje je samo na koji nacin to radi, neko pusi travu, neko pije, neko ide sa drustvom i zeza se. Svi mi ponekad popijemo casicu zestokog pica u cilju opustanja sa drustvom i ne mislim da je to neki porok ako svjesno uzmemo ponekad u manjim kolicinama.. liv_tyler 25-05-07, 12:05 A po cemu je odlazak sa drustvom u zezanje bjezanje od stvarnosti? Ili recimo seks, koji je naveo russian cini mi se, po cemu je on bjezanje od stvarnosti? Te nam stvari ne daju nikakvu iluziju, niti nas tjeraju u nerealni svijet. Niko ne kaze da nekad ne treba da pobjegnemo u svijet maste, ali zasto bi to forsirali nekim hemijskim sredstvima koja su uz to i stetna za nas? Ti ces mozda uzeti casicu pica, a neko dijete od 14 godina ce uzeti prvi put casu, pa ce mu se svidjeti osjecaj, pa ce sledeci put uzeti malo vise, pa ce tako da dodje na kolicinu koja je stetna za njega. Spomenula sam to na temi o alkoholizmu, mnogo se lakse stvara ovisnost kod mladih, nego kod odraslih ljudi . Ali to je vec druga tema. Sustina je u tome da dijete koje se susretne sa opojnim sredstvom bilo koje vrste, mnogo ce lakse podleci pod njegov uticaj nego zrela odrasla osoba. A vi upravo to omogucujete legalizacijom. anon1 25-05-07, 12:23 @liv Posto pitas zasto sam pomenuo sex kao bjezanje od problema, mada to se odnosi i na kruge stvari evo da ti pojasnim. I sama si rekla: a neko dijete od 14 godina ce uzeti prvi put casu, pa ce mu se svidjeti osjecaj, pa ce sledeci put uzeti malo vise, pa ce tako da dodje na kolicinu koja je stetna za njega. Tako ti to ide i sa seksom, uzmes malo pa vise i vise, dok ne odes u krajnost koja je stetna za zdravlje (naravno ne odnosi se na tebe:)). Ali nije u pitanju ni zdravlje... U pitanju je nas dozivljaj ukupne stvarnosti. Covjek ima odredjene emocije sa kojima prolazi (ili nekad i tumara) kroz ovozemaljski zivot. Te emocije su ono sto ta osoba shvata kao kvalitet svog zivota. To je njegova realnost. Da bi te emocije bile emocije srece covjek mora da radi na svojoj duhovnosti. U tom slucaju bice ispunjen i nece morati da posegne za bilo kakvim materijalnim (spoljasnjim) zadovoljstvom. Svu potrenu srecu ce naci u sebi. Nazalost stil zivota mnogih ljudi danasnjice je takav da tu srecu ne mogu nikako da obezbijede i onda posezu za raznoraznim pomocnim sredstvima koja im skrecu misli od onoga sto ih opterecuje i pruza im kratkotrajno zadovoljstvo (takvo je svako zadovoljstvo izazvano materijalnim). I to ti je onda zacarani krug (circulus vitiosus). Shvatis da vremenom ne mozes da zivis bez necega sto ti u principu nije ni bitno ni potrebno bilo, ali sto ti je davalo kakvu takvu utjehu u pocetku. To se zove zavisnost, a to je vec ozbiljno stanje kad je neophodno lijecenje. Od nekih stvari covjek moze sam da se izlijeci, za neke je potreban ljekar. Ali zato postoji ona fina izreka: Bolje sprijeciti nego lijeciti. -kratko pojasnjenje Ne kazem da treba prestati sa seksom (ko ga ima), ne kazem da treba prestati piti alkohol (ko ga pije), ne kazem da terba da prestane da konzumira drogu (ko to radi)..... Samo zelim da skrenem paznju na potencijlnu stetu koja moze da nastupi od odredjenih stvari, od nekih manje od nekih vise, ako se koriste, ili ako se neumjereno koriste. Moze covjek probati i otrov a da se ne otruje... ali nemojmo pretjerivati!!! Vendy 25-05-07, 12:40 ali zasto bi to forsirali nekim hemijskim sredstvima koja su uz to i stetna za nas? E marihuana je jedna od rijetkih koja nije kemijski napravljena, znaci prirodna je 100%. http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/c045.gif sarita 25-05-07, 12:54 Ma svakako od sebe covjek ne moze da pobjegne i pogubna je bilo kakva iluzija da to moze.. Mislim da je sve stvar individue..sto kaze anon1 mozes da probas otrov i da se ne otrujes ali nemoj pretjerivati... Ja se nisam izjasnila iskljucivo ZA legalizaciju, sa jedne strane jesam ZA jer kao sto smo vec rekli to je jedini nacin da se kontrolise promet te robe. U isto vrijeme sam i za NE mada ne mislim da bi to sprijecilo nekoga ko to zeli da uzima. Ima zaista dosta razloga za DA i za NE! Prle007 25-05-07, 14:39 Cool, kopirao si link. I sta si sad htio da postignes iznosenjem tudjih misljenja? Mogu ja da ti iskopiram petnaest sajtova i sa jednim i sa drugim stavom, i sta cu postici time? Bez obzira da li se u potpunosti slazes sa svim navedenim na toj strani, to nije tvoje misljenje, sve dok ga ne obradis u svojoj glavi i ispricas svojim rijecima. Najlakse je saslusati tudji govor i reci "U potpunosti se slazem sa tobom" Kad bi poceli da citiramo, mogli bi tako do sutra, i mozemo da se ne slazemo u svemu ovdje, ali ono sto je cinjenica jeste da je marihuana HALUCINOGENO sredstvo i da stvara ILUZIJU blagostanja. Posle njenog djelovanja moras ponovo da se suocis sa stvarnoscu. Sve ono sto osjetis za vrijeme uzivanja marihuane nije stvarno, vec je samo bjezanje od sebe, sto te zapravo cini slabom, labilnom osobom, pogotovu u slucaju ako to negiras, prije svega, sebi. Da se razumijemo, isto mislim i za alkohol, u potpunosti. Zanemarimo sve to, cinjenicu da stvaras sebi neko prividno zadovoljstvo, jer si, zapravo, u dubini sebe nezadovoljan i neispunjen u nedostatku realnih zadovoljstava. Da bi postigao to zadovoljstvo, koristis marihuanu. Ona postaje sredstvo koje donosi zadovoljstvo. Mozak registruje supstancu zasluznu za taj osjecaj. Zbog njenog prisustva, smanjuje lucenje serotina, tzv. hormona srece, kontajuci da je on nepotreban kad vec postoji ta druga supstanca. Cista hemijska reakcija, slikovito objasnjena. Vremenom se luce sve manje kolicine pomenutog hormona. Zbog toga se, kad nisi "high" osjecas, u najboljem slucaju, melanholicno. Mnoge stvari, koje su ti interesantne dok si na marihuani, su dosadne kad si cist. Obicna posledica onoga sto se odvija u mozgu. Razumijem da bi oni koji je konzumiraju voljeli da se legalizuje i da se svim silama bore da je odbrane i pokazu u najboljem svjetlu, to je sasvim logicno. Ne razumijem one koji imaju djecu i i dalje se zalazu za legalizaciju, ali postujem i njihovo misljenje, svako ima pravo na svoj stav. Ali me takodje niko nece ubjediti da promijenim ovaj moj. lutko tu ima i tekst koji se komentarise:thumb_yello: rusian 25-05-07, 14:39 A po cemu je odlazak sa drustvom u zezanje bjezanje od stvarnosti? Ili recimo seks, koji je naveo russian cini mi se, po cemu je on bjezanje od stvarnosti? Te nam stvari ne daju nikakvu iluziju, niti nas tjeraju u nerealni svijet. Niko ne kaze da nekad ne treba da pobjegnemo u svijet maste, ali zasto bi to forsirali nekim hemijskim sredstvima koja su uz to i stetna za nas? Ti ces mozda uzeti casicu pica, a neko dijete od 14 godina ce uzeti prvi put casu, pa ce mu se svidjeti osjecaj, pa ce sledeci put uzeti malo vise, pa ce tako da dodje na kolicinu koja je stetna za njega. Spomenula sam to na temi o alkoholizmu, mnogo se lakse stvara ovisnost kod mladih, nego kod odraslih ljudi . Ali to je vec druga tema. Sustina je u tome da dijete koje se susretne sa opojnim sredstvom bilo koje vrste, mnogo ce lakse podleci pod njegov uticaj nego zrela odrasla osoba. A vi upravo to omogucujete legalizacijom. Sustina je u tome da je ovo uredjena i normalna drzava dijete od 14 god ne bi znalo sto znaci alkohohol,duvan i marihuanna, jer da se postuje zakon o medijima ne bi imali prilike da vide to.a tek da probaju. problem je u tome sto se kod nas ne pravi razlika izmedju djece i odraslih. ja kad vidim nekog tinejdzera da pusi na ulicu. meni je krivo. Znaci da povucemo crtu.:p rijec j e o legalizaciji pod kontrolom :lock: i prodaja u posebnim objektima, pod posebnim uslovima,samo starijim punoljetnicima,bla,bla,bla. znaci uvijek ce biti alkoholicara,narkomana ali to je problem osobe i stanja u drustvu a ne argument u vezi sa legalizacijom. uostalom to je majka priroda, i od maka se pravi pita,a od skoro se i prodaje caj od marihuane.:whistling2: Prle007 25-05-07, 14:50 [QUOTE=BlackWoman;81152]Vidiš, ja poznajem osobe koje su sušta suprotnost ovome što si napisao, a sve zbog svakodnevnog duvanja (džointa). Poremećaj (trajni) u ponašanju, slabo pamćenje, slaba orjentacija u prostoru i vremenu, nasilno ponašanje prema ukućanima, anoreksija, šifra šizofrenija uzrokovana dugotrajnim konzumiranjem opijata. И ја познајем ликове који ништа не користе а изгледају овако како си их ти описала :wink3: Шалу на страну ја и даље не разумијем што помињете бјежање од стварности? Па ја кад изађем не пијем да би бјежао од стварности већ да би се скроз опустио и наравно привео неку коку:love54236: П.С. Циљ оправдава средство:wink3: Prle007 25-05-07, 14:57 Alkohol i duvan gori od droge Novo istraživanje u Britaniji pokazalo je da su alkohol i duvan mnogo opasniji od nekih droga, na primer marihuane i ekstazija, pa istraživači smatraju bi ih trebalo na taj način i tretirati. Profesor Dejvid Nut, jedan od istraživača, predložio je novi okvir za klasifikaciju štetnih supstanci koji bi se zasnivao na riziku koji droga predstavlja za društvo. Na listi štetnosti, alkohol i nikotin ušli bi među deset najopasnijih droga. Nut i njegove kolege koristili su tri faktora kako bi utvrdili štetu povezanu sa nekom drogom - fizičku štetu za konzumenta, droge koje stvaraju zavisnost i uticaj konzumiranja droge na društvo. Zatim su psihijatrima specijalizovanim za bolesti zavisnosti i policijskim službenicima medicinske struke dali da ocene 20 različitih droga, uključujući heroin, kokain, ekstazi, amfetamin i LSD. Ocenjeno je da su najopasniji heroin i kokain, a slede ih barbiturati i ulični metadon. Alkohol je zauzeo peto mesto među najštetnijim drogama, dok je duvanu pripalo deveto mesto. Marihuana je 11, a na kraju liste se našao ekstazi. Na osnovu toga istraživači smatraju da je apsurdno da se alkohol i duvan ni u jednoj državi ne nalaze na spisku zabranjenih droga, dok su marihuana i ekstazi po pravilu svuda zabranjeni. Profesor Nut je ukazao na činjenicu da su ljudi sve manje zainteresovani za poruke koje upućuju na štetnost duvana i koje samo umanjuju njihovo poverenje u istinitost tvrdnji o opasnosti droga. "Trenutni sistem rangiranja ne funkcioniše. Tretirajmo ljude kao odrasle osobe. Potrebna nam je mnogo ozbiljnija debata na ovu temu i novo rešenje za postupanje sa opasnim drogama", izjavio je Nut. U Velikoj Britaniji svake nedelje jedna osoba izgubi život usled trovanja alkoholom, dok je manje od deset smrtnih slučajeva godišnje povezano sa upotrebom ekstazija. anon1 25-05-07, 15:52 @ljubo Marihuana je 11, a na kraju liste se našao ekstazi. Ako slijedimo logiku teksta po ovome ispade da je ekstazi manje stetan od marihuane sto svakako nije tacno!!! Tako da je logika citavog teksta malo pogresna ;) sarita 25-05-07, 16:01 Ja ih ne bih nesto posebno rangirala jer je svejedno.Sta god da uzmes pretjerano ubije te... Mada i meni je malo nelogicno ovo rangiranje bilo ali da ne zalazim sad u to.. ovdje je tema legalizacija ili ne! Pitala bih ove sto su protiv legalizacije marihuane. Opet prvo da naglasim ja sam i za da i za ne.. Kako komentarisete to da dosta mladih ljudi izgubi zivot ne zbog toga sto je probalo marihuani nego zbog toga sto su mislili da je marihuana a bilo je pakovani ko zna sto...jer ima dosta takvih primjera. legalizacija mozda nije nacin da se sprijeci smrtnost ali ni zabrana legalizacije nije nacin da se sprijeci uzimanje marihuane..pa vi sad razmislite... Prle007 25-05-07, 16:53 Слажем се.То је још један од разлога због чега је треба легализовати. Контрола квалитета. А рангирање нисам радио ја.:wink3: liv_tyler 25-05-07, 21:18 lutko tu ima i tekst koji se komentarise:thumb_yello: I? Jesi li ga ti sastavio? liv_tyler 25-05-07, 21:24 Ja ih ne bih nesto posebno rangirala jer je svejedno.Sta god da uzmes pretjerano ubije te... Mada i meni je malo nelogicno ovo rangiranje bilo ali da ne zalazim sad u to.. ovdje je tema legalizacija ili ne! Pitala bih ove sto su protiv legalizacije marihuane. Opet prvo da naglasim ja sam i za da i za ne.. Kako komentarisete to da dosta mladih ljudi izgubi zivot ne zbog toga sto je probalo marihuani nego zbog toga sto su mislili da je marihuana a bilo je pakovani ko zna sto...jer ima dosta takvih primjera. legalizacija mozda nije nacin da se sprijeci smrtnost ali ni zabrana legalizacije nije nacin da se sprijeci uzimanje marihuane..pa vi sad razmislite... Moze da zvuci surovo, ali niko ih nije natjerao da kupe to sto su kupili, makar mislili da je marihuana. Kao covjek, zao mi ih je, ali na ulici im niko ne garantuje da je to sto kupuju ispravno, pa tako imaju izbor da ga kupe ili ne. Drugo, niko od nas nije glup da misli da je moguca utopija, da narkomani potpuno nestanu i da niko ne trosi drogu. Ali kakav je to paradoks da se borimo protiv narkomanije legalizacijom droge? Logicnije je da se preduzmu mjere za poostravanje zakona vezanog za narkomaniju, kao i za poboljsanje suzbijanja iste. anon1 25-05-07, 21:52 @liv Zvucis surovo u pravu si bila kad si to pretpostavila. Ali i to sto si rekla opet si u pravu. U svakom slucaju ko oce marihuanu neka prvo dobro prouci sto je marihuana pa neka nabavi sjemenke i neka uzgaja za licnu upotrebu i onda ce znati sto koristi. Znaci ovo sto sam rekao je cisto hipoteticki i ne znaci da ja zelim da bilo ko to stvarno i uradi. Kako to fino kliko rece ko voli nek' izvoli ali neka se makne od drustva, neka se osami nedje dje nikoga time ne ugrozava.. isto vazi i za pusace (duvana) i za alkoholicare (tu porazumijevam i one koji piju minimalne kolicine alkohola). I jos jedna stvar, niko ne garantuje da bi tom eventualnom legalizacijom droge ta droga postala bolja (u ma kom smislu te rijeci) od one koja se prodaje na ulici. Zar nije svima poznato da se u prehrambenim prodavnicama prodaju mnoge namirnice koje nijesu "ciste". Tako npr kad se kupuju mesne preradjevine one su pune Natrijum-nitrata (NaNO2) i/ili Natrijum-nitrita (NaNO3), polifosfata i ko zna cega jos.. a poznato je da su to pretezno za zdravlje stetne materije. Zasto ljudi ne kupuju "cisto", svjeze meso? Nece... vole te otrove. To dakle kako za mesto tako vazi i za osale prehrambene proizvode. I sad poslije toga neko ce meni opet da tvrdi da ne bi ljudi vise kupovali drogu na ulicu (dje bi vjerovatno opet bila jeftinija), nego bi isli u apoteke (ili u nekakve specijalne shopove) dje bi svi mogli uperiti prstom prema njima... :) E pa grdno ste se prevarili... Vendy 25-05-07, 22:00 Prstom se u njih upire i legalno i ilegalno tako da to nema veze sa ovim http://www.cosgan.de/images/midi/frech/a020.gif anon1 25-05-07, 22:03 Ilegalno se ipak kriju, legalno ih svi vide... Ipak nije svejedno! Vendy 25-05-07, 22:07 Ne kriju se. Samo u slucaju da je policija u blizini. http://www.cosgan.de/images/midi/frech/c015.gif Ne vide ih svi, vec samo oni isti njima koji zalaze na ista mjesta u coffee shop-ove Prle007 26-05-07, 14:23 http://www.extc.cz/lanky/images/drugs/mj/mj01.jpgProhibicija slobode Ekonomska teorija kriminala i ilegalnih tržišta Tomasa Šelinga poručuje da ilegalnost određene robe doprinosi jačanju kriminala. Cena ilegalne robe podleže istim pravilima kao i ostala roba: ponuda i potražnja. Teža dostupnost i policijske zaplene čine da se ponuda smanji, a potražnja je relativno stabilna - te cena raste. Narkotici bi bili puno jeftiniji da im se cena formira na redovnom, a ne ilegalnom tržištu. Time prodavci ilegalne robe ostvaruju ogromne profite i ovo privlači ljude u organizovani kriminal. A ako ima puno konkurencije, ovi prodavci se kupcima ne nameću pojeftinjenjima, prijatnijom uslugom i snažnim marketingom - već nasilnim likvidacijama konkurencije. Istovremeno, visoke cene narkotika njihove korisnike vode u sekundarni kriminal. Sve ovo je već viđeno u kratkotrajnoj epizodi prohibicije alkohola u SAD: kriminal je procvetao. A narkotici su isuviše opasni da bi ostali u rukama kriminalaca. rusian 26-05-07, 15:38 Definitivno drzava treba da uzme stvar u svoje ruke. mozda na sjednici skupstine da zavrte jedan joint u krug. kako bi nam onda zakoni bili pozitivni. mozda bi se i oko Ustava usaglasili.:thumb_up: Prle007 26-05-07, 18:43 http://www.boom.co.yu/phpnuke/images/uploadimages/big_joint%20001.jpg Не треба претјеривати!!!:p kliko 26-05-07, 18:43 Kako komentarisete to da dosta mladih ljudi izgubi zivot ne zbog toga sto je probalo marihuani nego zbog toga sto su mislili da je marihuana a bilo je pakovani ko zna sto...jer ima dosta takvih primjera. legalizacija mozda nije nacin da se sprijeci smrtnost ali ni zabrana legalizacije nije nacin da se sprijeci uzimanje marihuane..pa vi sad razmislite... Znaci li da bi,po toj logici,trebali da razmisljamo i o legalizaciji heroina,jer i tu zna da bude jako los kvalitet? Cisto ono,da zastitimo zdravlje nekoga ko je rijesio da se drogira. :nono2: Opet se vecina fokusira na pojedinca-konzumenta, zaboravljajuci da je zakon tu da zastiti drustvo,tj. vecinu koja NE ZELI da se drogira. To sto bi drzavni aparat (ironicno zvuci kad pomislim na crnogorsku vlast dok ovo pisem) preuzeo kontrolu nad marihuanom ne znaci da bi se konzumiranje smanjilo.Mogu kao primjer da navedem Svedsku u kojoj vladino preduzece ima monopol na prodaju alkohola da bi smanjilo alkoholizam, a narod ne zna sto je vikend ako se nije oleshio od pica.Bilo staro,bilo mlado,lochu kao...da ne recem grdnu rijec.Jedino je tu profitirala Vlada Svedske koja zgrce pare na racun monopola,a konzumiranje nije nista smanjeno. Prle007 26-05-07, 18:53 Jedna od najvećih neistinitih legendi o Marihuani je ta da ona uzrokuje oštećenja na mozgu. To definitivno nije točno. Obavljena su ispitivanja koja su pokušala dokazati da Marihuana uništava stanice mozga majmuna. Čitav projekt propao je i tako završio svoju priču. Studija nije uspjela pokazati oštećenja na mozgu jer ih nije bilo. Čak i današnja najpreciznija istraživanja pokazuju da nema oštećenja na mozgu uzrokovanih Marihuanom. Mnoge današnje organizacije čiji je rad orijentiran sprečavanju legalizacije Marihuane barataju sa netočnim podacima te ih prenose, dezinformirajući javnost. Prle007 26-05-07, 18:55 Netko će Vam možda reći da Marihuana uzrokuje smrt. Nitko se nikada od Marihuane nije predozirao. Postoje ljudi koji su alergčni na jagode, lijekove, paradajz, zlato, isto tako postoje ljudi koji su alergični na Marihuanu. To je extremna rijetkost, no, moguće je. Mnoge legalne droge, s druge strane, uzrokuju na stotine smrti svake godine, među njima su alkohol, nikotin, valium, aspirin, kofein. Najveća opasnost koja je vezana uz Marihuanu je ta, da je ona ilegalna. Doktori se bave pitanjem, koliko je Marihuane potrebno da Vas ubije, uspoređujući to sa uobičajenom količinom Marihuane koju ljudi uzimaju. To isto rade i sa ostalim sredstvima, sigurnim i štetnim. Istraživanja pokazuju da je Marihuana 100 puta sigurnija od alkohola, duhana ili kofeina. Prle007 26-05-07, 18:56 Jedna od najpoznatijih legendi je ta, da Marihuana vodi k većim i težim ovisnostima. Laž. U biti, istraživači pripremaju Marihuanu da bi pomogli crack ovisnicima da odustanu od droge. Za razliku od droga koje stvaraju ovisnost, Marihuana nema taj učinak. Kod ljudi se čak javlja potpuno obrnuti učinak, konzumiranjem Marihuane, kod njih se javlja protuovisnost prema težim drogama. Ako je ova tvrdnja istinita, onda bismo mogli reći da pušenje duhana vodi k pušenju Marihuane, a samim time i do uzimanja heroina, što, naravno nije točno, ali, kada čujete ovakve neistine, obratite pažnju na to. Prle007 26-05-07, 19:03 U septembru 1942. American Journal of Psychiatry objavljuje članak „Psihijatrijski aspetki intoksikacije Marihuanom“, kojeg su napisala dvojica istraživača o studiji o New Yorku, Samuel Allentuck i Karl M. Bowman. Između ostalog, Allentuck i Bowman su napisali da navika na kanabis nije toliko jaka kao navika na duhan ili alkohol. Tri mjeseca kasnije, u decembru, jedan uvodnik Journal of the American Medical Association opisao je Allentuckov i Bowmanov članak kao „pažljivu studiju“ i spomenuo potencijalne terapijske upotrebe kanabisa pri liječenju depresije, gubitka apetita i ovisnosti o opijatima sarita 26-05-07, 21:08 @kliko [QUOTE=kliko;82312]Znaci li da bi,po toj logici,trebali da razmisljamo i o legalizaciji heroina,jer i tu zna da bude jako los kvalitet? Cisto ono,da zastitimo zdravlje nekoga ko je rijesio da se drogira.QUOTE] Mislila sam konkretno na marihuanu...i naravno ako bi se legalizovala trebalo bi tacno da se zna i gdje se prodaje i kome.... Iskreno najvise bih voljela da se zabrani i alkohol i droga i oruzje i cigarete....ali to je izgleda nemoguce:weeping: Ali u svemu ovome je najvazniaj edukacija mladih ljudi jer znamo da vrlo lako i bez legalizacije mogu doci do toga.Prva stvar je da roditelji nemaju pojma o tome a kod mnogih je to tabu tema i to je ono na cemu bi trebalo poraditi.. rusian 28-05-07, 23:52 Da ne zna neko jeli bila rasprava na skupstinu o legalizaciji marihuane. nisam pratio ovih dana a trebala je da bude?:rambo: :tongue2: :whistling2: anon1 28-05-07, 23:55 Ne brini nece uskoro :D BlackWoman 29-05-07, 07:14 Postaviću pitanje ZBOG ČEGA NEKOME TREBA DŽOINT? Od čega bježi i od čega traži utjehu u trenutnom zaboravu ili nekom tripu? Kome treba slika iskrivljene realnosti i šta se dešava kada se ružičasta magla rasprši nakon par sati? Još mi niko nije odgovorio na ova pitanja. ;) Ja mogu još da dodam na ovu temu jednu činjenicu - nigdje u Zakonu ne postoji da je zabranjeno samoubistvo. To je slobodna volja izbora. |