View Full Version : Vježbaj mozak da bi bolje pamtio

inzaghi9
18-05-07, 12:39
Kiseonik je nužan vašem mozgu, pa redovno provjetravajte prostorije u kojima boravite. Jednom na dan se prošetajte. Uveče malo trčite ili vozite bicikl - fizičke aktivnosti dodatno opskrbljuju mozak kiseonikom.

Mozak treba i nahraniti. Dobra hrana za mozak je zeleno povrće, rajčica i sojine klice (poboljšavaju sposobnost pamćenja), a bilo bi poželjno i popiti litru mineralne vode. Mozak možete izvježbati da bolje pamti. Napišite popis za kupovinu i potrudite se upamtiti sve stavke s popisa. Kad dođete u trgovinu, bez gledanja na popis uzmite sve što ste planirali, a zatim provjerite jeste li sve uzeli.

Još jedna dobra vježba za održavanje živahnog mozga je da ne posežete odmah za kalkulatorom kad trebate nešto izračunati. Pokušajte prvo izračunati u glavi pa onda na kalkulatoru provjerite rezultat. Mozak održava aktivnim i učenje novoga jezika pa bi bilo dobro da, ako možete, upišete kurs stranog jezika. Takođe, rešavajte ukrstenice. I one održavaju mozak u formi.

BlackWoman
21-05-07, 07:57
Nekada sam ukrštenice rješavala po automatizmu, tako da se to svelo na igru ko će brže. Sva pitanja (skoro sva) su ista ili slična tako da za to ne treba mnogo mozganja.

Kao dobra vježba za pamćenje je da se bar svaki dan zapamti po jedan stih ili strofa neke pjesme i npr. kad gledaš tv dnevnik, da se na kraju dnevnika sjetiš koja je bila prva vijest, a takođe i zadnja.

liv_tyler
26-05-07, 00:29
Kao dobra vježba za pamćenje je da se bar svaki dan zapamti po jedan stih ili strofa neke pjesme i npr. kad gledaš tv dnevnik, da se na kraju dnevnika sjetiš koja je bila prva vijest, a takođe i zadnja.

Za ovo prvo sam cula, a ovo drugo mi je zanimljivo, moracu da isprobam :)

UserNameZbunjeno
02-07-07, 00:54
koliko sam svjestan slike koju vidim kad sklopim oci, opisi je do detalja najvecih granica boja