anon1
14-05-07, 14:07
Pranayama je dio Ashtanga Yoga-e ili kako se drukce zove Raja Yoga. Obzirom da je to 4. stepen u ovoj jogi ona potpada i pod Hatha Yoga-u.
|
View Full Version : Pranayama - kontrola prane anon1 14-05-07, 14:07 Pranayama je dio Ashtanga Yoga-e ili kako se drukce zove Raja Yoga. Obzirom da je to 4. stepen u ovoj jogi ona potpada i pod Hatha Yoga-u. BlackWoman 14-05-07, 14:44 Jednom prilikom ćeš navesti koja je hrana YIN a koja YANG. Koliko traje udah, koliko zadržavanje, a koliko izdah? * Za dobivanje maksimuma koristi iz vježbi pranayame potrebno je regulirati seksualni život i spriječiti svako nepotrebno rasipanje seksualne energije. Ispunjavam ovaj uslov, dovoljno? :D anon1 14-05-07, 16:56 Yin Yang je dio kineskog ucenja, tako da sam tim nijesam bas najbolje upoznat. Jedino da se potrudim da nadjem. Kad je Indija u pitanju onda je podjela hrane drugacija, i nije bas najjednostavnije :) ali o tome nekom drugom prilikom. Pranayama jeste vjezba disanja. Medjutim ona to ne mora obavezno biti. Prana oznacava energiju, i to onu suptilnu. Mislim da je precizan prevod rijeci pranayama kontrola energije, ili upravljanje energijom. Bilo kakav postupak u fizickoj dimenziji ne moze dovesti do kontrole ove energije. Nju je moguce kontrolisati samo mislima. Medjutim ljudi nemaju taj osjecaj i dovoljnu koncentraciju da abi mogli to tek tako da rade i tu stupaju na scenu vjezbe disanja. Obzirom da je prana ta koja pokrece pluca i samim tim omogucava zivot fizickog tijela to je onda preuzimanje svjesne kontrole nad kretanjem pluca u stvari preuzimanje kontrole nad pranom. Ali da bi se to osjetilo treba da prodje odredjeno vrijeme, a onda pocinje da se osjeca suptilno strujanje ove energije u tijelu.. a i van njega. Za vjezbe disanja bitno je naglasiti da ih treba raditi relaksirano, bez previse naprezanja i ne na velikim vrucinama. Ljeti je pozeljno da se radi samo u ranim jutarnjim casovima 4-6h ujutro. Dakle osnovna vjezba disanja bi se sastojala u dubokom udisaju i relaksiranom izdisaju. I prilikom udisaja i prilikom izdisaja bitno je koristiti puni kapacitet svojih pluca. U pocetnoj fazi dobro je da odnos izmedju udisaja i izdisaja bude 1:1 . Kasnije se to moze rpomijeniti ali gotovo uvijek je trajanje vece kod izdisaja. Kazem gotovo uvijek, jer koliko ja znam ima samo 1 pranayama kod koje je udisaj kraceg trajanja od izdisaja. U kasnijem toku vjezbe moze se uvesti i zadrzavanje daha poslije udisaja (u nekim slucajevima se radi i poslije izdisaja). Dah se zadrzava u skladu sa kapacitetom pojedinca i uvijek treba biti oprezan i ne forsirati se. Vjezbom se dostize stadijum kad je moguce dah zadrzati po vise minuta... Jedan od najcesce koriscenih odnosa za udisaj,zadrzavanje daha, izdisaj je 1:4:2 i ne preporucuje se pocetnicima. I jos jedna stvar koju bih nagalsio je to da se ne vjezba sa punim stomakom. Ako se popije solja mlijeka ili caja izjutra to nije rpoblem, ali neki veci obrok svakako nije preporucljiv. Postoji jako puno varijanti pranayame tako da je to citava mala nauka za sebe. anon1 14-05-07, 16:58 Zaboravih da dam odgovor za sex. Seks nije problem da bi neko vjezbao pranajamu, ali u svkom slucaju rezultati ostvareni pranajamom ce uveliko zavisiti od nivoa energije u tijelu, a seks je poznat kao veliki potrosac suptilne energije koja se pranajamom pretvara u spiritualnu energiju (ojas) anon1 19-05-07, 22:45 Ujjayi Ujjayi se izvodi najcesce u sjedecem polozaju (padma ili siddhasana). Udisaj se vrsi kroz obije nozdrve s tim sto se pri tome poluzatvori glotis kako bi se cuo zvuk kao hrkanje kod beba. Zatim se vrsi zadrzavanje daha koliko prija... i slijedi izdisaj kroz lijevu nozdrvu (tako sto se kaziprst i srednji prst naslone na celo a palcem se stisne desna nozdrva). Izdisaj moze da bude i kroz obije nozdrve. U svakom slucaju izdisaj terba da bude opusten i sto duzi. Ova pranajama ima takav uticaj na tijelo da stvara dodatnu pozitivnu energiju (koja nedostaje u slucajevima iscrpljenosti, a inace treba sa negativnom da je u odnosu 50:50 jer su obije jednako potrebne i dobre) i sprjecava propadanje tijela. Arabea 27-07-07, 22:52 Zanima me je li ova vrst yoge i neka vrsta "čišćenja misli" od negativne energije? Rasčišćavanje nakupljenog stresa i loše energije kako bi se "napravilo mjesta" za pozitivne misli i pomaže li ona možda pri donošenju nekih odluka ili u trenutku kada trebaš doći do nekih bitnih zaključaka ili sjećanja, pomoću pranayame, razbistriš um? Ako sam uspjela objasniti što me točno zanima? Naime, čitajući jednu knjigu, nametnula su mi se neka pitanja,pa rekoh da pitam stručnjaka. :notworthy: anon1 30-07-07, 12:07 Pranayama je dio ashtanga yoga-e ali se u odredjenim slucajevima praktikuje i kao samostalna sadhana (praksa). Cilj pranayame je kontrola nad energetskim tokovima. Ono sto su u kineskoj tradiciji meridijani to su u yoga-i nadi-ji. E sad kao sto si napisala raja (ashtanga) yoga se bavi kontrolom (sopstvenog) uma. Pranayama je najvazniji dio u tom procesu. Kontrolisuci energetske tokove automatski dolazi do kontrole uma. Ako se pranayama radi lagano, opusteno, dubokim disanjem, zadrzavanjem daha... onda i um postaje opusten, kontrolisan, smiren. Kolicina energije se povecava, misli postaju bistrije. Energija sama po sebi nije pozitivna ili negativna (doduse postoje 2 vrste energije u zavisnosti kojim nadijima struje) vec su pozitivne/negativne misli. U slucaju kad ima dovoljno energije i kad je UM smiren, pozitivni osjecaji dominiraju mislima. Svaki zakljucak, svaka odluka u zivotu postaju precizniji, jasniji a broj gresaka se svodi na minimum (na nulu). anon1 30-07-07, 15:38 Kad se pranayamom u tijelu skupe dovoljne kolicine energije, i kad dodje do prociscavanja energetskih kanala (nadi-ja) sve je spremno za budjenje kundalini. Kundalini je potencijalna energija koja se u tijelima ljudi nalazi uspavana u dnu kicmenog stuba. Njenom aktivacijom dolazi do osvjescivanja svih nervnih centara u mozgu, kao i do prolaska prane visokog napona kroz nervni sistem. Tada osoba postaje prosvijetljena, postaje mudrac, vizionar, genije... U prilog tome evo i jedan video fajl (http://www.youtube.com/watch?v=1O8oE5RHinA). Arabea 30-07-07, 19:40 Puno hvala...:) anon1 07-08-07, 19:28 I jos malo o vaznosti pranayama-e U Upanišadama uspoređuje se osoba koja vježba jogu i pritom ne kontrolira disanje s nekim tko se uputio na put preko oceana u brodu od nepečene gline - brod će se uskoro ispuniti vodom i potonuti. Derek_Trotter 24-10-07, 10:52 Izglede sam ja nesjvesno prakticirao neki vid Pranayame. Naime na Aikido seminaru jedan sensei nam je insistirao na vjezbama koje ce nas pripremiti za trening tako sto ce nas opustiti i skrenuti misli od radnog dana koji je bio za nama. Koliko se sjecam udah je trajao 4 sekunde i izdah isto doliko. Kad smo udisali dizali bi ruke gore a prilikom izdisaja bi ih spustali. Oci su nam bile zatvoene. Ne mogu se sjetiti ali mislim da smo izmedju udisaja i izdisaja zadrzavali dah nekoliko sekundi. |